Sivun näyttöjä yhteensä

10. syyskuuta 2023

AI teos?

 



Tekijänoikeus sivuutetaan epäselvästi, ja patenteista ehkä mainitaan, että ne kiinnostavat vain ammattilaisia.


Ihminen voi kirjoittaa tai valokuvata joka päivä niin että sillä elää, mutta oikeudet hänen tekemisiinsä eivät tunnu liikuttavan ketään. Kai niistä on jossain sopimuksissa. Tai sitten ei.


Ylioppilas lukee tenttiin asiasta kirjan tai kaksi. Niitä on meillä muutamia, tasoltaan keskinkertaisia. Selkeästi eksoottisista erilliskysymyksistä tulee silloin tällöin väitöskirjoja, joissa on hyviäkin, mutta oikeudellisen sääntelyn ja teknologian järkyttävistä peruskysymyksistä ei ole käytännössä mitään.


Median kynnyksiä tämä asia ei liioin ylitä.


Useimpien merkittävien maiden  lakiteksteissä sanotaan suoraan tai kiertäen, että tekijänoikeuden voi saada johonkin sellaiseen, mikä on “luotu”, ja tuolla tarkoitetaan ihmisiä ja ihmisryhmiä.  Ennen käsikirjoissa sanottiin jopa, että mikään koneen tekemä ei voi olla suojattu teos.


Patentin täytyy olla uusi, keksinnöllinen ja sisältää tekninen efekti. Vaikea oppisana keksinnöllinen (“inventive step”) tarkoittaa luovaa eroa entuudesta tunnettuun. Opetuksessa ja käytännön toiminnassa sanotaan joskus, että uusi keksintö ei ole konemainen kehitelmä tai muunnelma. Tarvitaan jokin “idea”. Tavaramerkkien ja toiminimien tulee erottua toisistaan, eivätkä ne saa olla sekoitettavissa. Mielestäni oli aivan perusteltua keskustella espoolaisen teatterin uudesta nimestä, joka on “&”. Merkki (“ampersand”) viittaisi kirjaimiin e ja t eli Espoon teatteri.


Toivon että tuomioistuin kieltää tuon “nimen”. Se aiheuttaa sekaannusta. Toki kuvio kelpaa merkiksi. Hakaristi olisi ihan hyvä, jos se olisi uusi, mutta se on erittäin vanha.


Sekä Chat GPT että Monica vastaavat kokeillessani tenttikysymykseen “inventive” step hyvin. Kun kysyn suositusta brittiläisistä immateriaalioikeuden kirjoista, saan hyvän ja kattavan vastauksen. Kysyn tällaista, koska nuo kirjat ja niiden painokset ja hinnat tunnen.


Tässä koneen vastaus maallikkomaiseksi tyypiteltyyn kysymykseeni aiheesta “actio quanti minoris” ja tuottamus: “In general, the concept of "guilty mind" or "mens rea" is not required for an actio quanti minoris, as it is a civil action rather than a criminal one. This means that the buyer does not need to prove that the seller acted with any specific intent or knowledge of the defect in order to claim a reduction in price or compensation for a diminution in value.”


Kysymys ja vastaus suomeksi:


Kosteusvaurio huoneistossa?


“Suomen lain mukaan vastuu kosteusvaurioista kaupan yhteydessä vaihtelee tilanteen mukaan. Alla on muutamia yleisiä huomioita, mutta on tärkeää ottaa huomioon, että tilanne voi vaihdella tapauskohtaisesti ja kaupan ehdot voivat vaikuttaa vastuuseen.

Takuu ja ilmoitusvelvollisuus: Kauppakirjoissa ja kiinteistöjen kaupassa käytetään usein kaupan kohteen kunnosta annettavaa takuuta. Myyjän on ilmoitettava ostajalle mahdollisista kosteusvaurioista ja muista piilevistä virheistä. Ostajan puolesta taas on tärkeää tarkastaa kiinteistö huolellisesti ennen kaupantekoa ja ilmoittaa havaitsemistaan vaurioista myyjälle.

Kiinteistön virhevastuu: Myyjä on vastuussa kiinteistön virheistä, jotka ovat olleet olemassa kaupantekohetkellä. Jos kosteusvaurioita ei ole mainittu kauppakirjassa ja ne ilmenevät myöhemmin, myyjä voi olla vastuussa niiden korjaamisesta. Kuitenkin myyjän vastuu voi olla rajattu, jos hän ei tiennyt tai hänen ei olisi pitänyt tietää vaurioista.

Asuntokauppalaki: Asuntokauppalaki sisältää säännöksiä asuntojen kaupoista ja niiden vikojen korjaamisesta. Lain mukaan myyjä voi olla velvollinen korjaamaan kosteusvauriot, jos ne olivat olemassa kaupantekohetkellä ja ostaja ei ole voinut niistä tietää tai niitä ei ole voitu havaita normaalein tarkastuksin.

Kiinteistövakuutus: Kiinteistöillä voi olla vakuutuksia, jotka kattavat rakennusten ja kiinteistön kuntoon liittyviä vahinkoja, kuten kosteusvaurioita. Tämä voi vaikuttaa siihen, kuka korjauksista vastaa.

Lakimiesapu: Kiinteistökauppoihin liittyvissä riitatilanteissa voi olla tarpeen hakea oikeudellista neuvontaa ja apua asianajajalta tai lakimieheltä. Kiinteistöjen kauppaan liittyy monimutkaisia sääntöjä ja vastuita, ja ammattilaisen apu voi olla tarpeen selvittämään tilanne.”


Vastaus on pääpiirteinen ja pintapuolinen mutta aivan asiallinen.


Tekijänoikeus aiheuttaa pahan kysymyksen: kenen teos tuo vastaus on? Opiskelija, joka kelaa sen verkosta ja esittää manaan, ei tiettävästi riko mitään lakia. Hiukan epäselvää on, voiko menettely edes kieltää.


Ja nämä ovat vain alkeellisia esimerkkejä.




11 kommenttia:

  1. Tekoälyn käyttämisen tenttivastauksen laadintaan voi epäilemättä kieltää yliopiston antamalla säännöllä, koska on yliopiston autonomiaa määritellä hyvän tieteellisen käytännön rajat. Sen sijaan olen samaa mieltä, että tekoälyn tuottama teksti on koneellista hyvästä laadusta huolimatta, joten siihen ei synny tekijänoikeutta.

    Sen sijaan tekijänoikeus voi syntyä tekoälyä ohjaavalle henkilölle, joka antaa tarpeeksi monimutkaisen käskyn. Jos tämä käsky on teoskynnyksen ylittävä, mielestäni tuloskin on.

    VastaaPoista
  2. En ole niin tietävä että osaisin sanoa olenko keino-, teko- tai aitoälyolento.
    Voihan olla että en läpäisisi Turingin koetta.
    Eräät ovat juuri kuten on jokin aparaatti mutta eivät kerro mikä on ohjelmointikieli.

    Miksi mennä bingoon kahvipaketin toivossa kun voi juoda vain kupillisen kahvia kerrallaan? Automaati kyselee kaikkea ja lisäilee omiaan, vain kahvi on tärkeää.

    VastaaPoista
  3. Viime kuussa hämmennyin tästä:
    Onko vitsit tekijänoikeusalaisia?

    Jos koomikko twiittaa jakoon yhden vitsin ja kopsaan kirjaan? Tai kerää somealustalta jossa sadat anonyymit kertoo. Ja pyöräyttää kirjaksi.
    Vitsejähän voi toki uudelleenmuokata (tunnistamattomammiksi tai paremmiksi).

    Sanonnat ja kansanlaulut on vähän sama mutta silti jälkimmäinen eri kokonaisuus kun sävelmiäkin mukana.

    Koneen teoista en osaa sanoa vielä mutta kovin jäljitteleviähän ne usein on. Luovuutta puuttui vielä ainakin bingistä.

    Mie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juo maitos! Muuten se piimii tosin siinä välissä saa siitä lättytaikinan tärkeän aineosan.tiistaina, 12 syyskuuta, 2023

      Lie miä ja Juo mia

      Poista
    2. Mielestäni lähestymme tekoälyn suhteen hyvin outoja ennenkokemattomia hetkiä.

      AI ryhtyy tuottamaan kirjoituksia, kuvia ja videoita jonkun alkuunpanemana yhdellä käskyllä. niitä julkaistaan eri medioissa ollen äärettömän vakuuttavia. Niitä voidaan käyttää mihin tahansa tarkoitukseen, jopa terrorismiin ja vallankaappaukseen asti. Jo nyt eräs taho generoi muokattuja videoita joissa sisältö on käännetty päinvastaiseksi. Jatkossa näemme näitä päivittäin kaikissa medioissa. Asiantuntijoilla ovat kovat ajat erottaa mikä on todellista ja tavalliselle kansalaiselle se on lähes mahdotonta. Jokin sortovalta varmasti ryhtyy tekoälyä tähän käyttämään ja idän suunnalta on tästä jo esimerkkejä.

      Koska osa väestöstä on rikoksiin taipuvaista, on väistämätöntä että hekin ottavat tämän työkalukseen petoksiin ja ryöstöihin.

      Tekoälyn rajoittaminen tutkimuskäyttöön on se juna joka meni jo. Nyt laitteita ja ohjelmistoja ja oppimateriaalia on laajasti tarjolla.

      Poista
    3. WithSecuren pomo Hyppönen puhu siihen malliin että joko olemme AI:ssa mukana ja mieluummin kärjessä tai sitten itkemme ja roikumme perässä jälkeenjääneinä. Uudet kangaspuut joita ei pitäisi luddiitteina hylkiä.

      Tiedon varmistajina on joitain viranomaiselimiä ja sitten ennenkaikkea: valtamediat. Olisi liian vaikeaa ja ajan ja rahanhukkaa, jos jokaisen 4 miljoonan suomalaisen pitäisi itse tarkistaa ihan kaikki. Parempi että jokainen pistää roponsa paikkaan jossa asiantuntijat tarkistaa: YLE.
      Myös HS, MTV, ja jossain määrin IL, IS.

      Mie

      Poista
    4. Ajattelin kysyä asioista Oulunkylän osaamiskeskuksen vahtimestareilta mutta muutin mieltäni.

      Kylänvanhimman virka, mikähän palkaluokka siinä tulisi olla kyseen?

      Poista
    5. "Parempi että jokainen pistää roponsa paikkaan jossa asiantuntijat tarkistaa: YLE."

      Mutta mitäs sitten, jos niillä asiantuntija-totuustarkastajilla sattuukin olemaan rankasti omaa agendaa?

      Sillon tuuppaa Ylestä taas uutta kovin vinoa "Näin naapurissa" ja "Naapurineljännes" -tyyppistä "totuutta" silmillemme.

      Kaikki perinteet moiseen Ylen kulttuurissa ovat edelleen sisällä.

      Poista
    6. Niinhän tuolta nyt tuleekin, palvottu maa on vain vaihtunut Yhdysvalloiksi ja asiaohjelmat viihteeksi.

      Poista
    7. Viihdesodankäynnin osaamiskeskus on kyllä Intiassa, Bollywood.

      Kyllä se kaikkien kansakuntien kansakuntakin jotakin yrittelee vaan turha on työnsä, ei ole työväkeä siellä tienaamaan, kaikki vain palveluita ja kekseliäitä selityksiä. Toistensa paitoja silittelevät, kilvan.

      Huono on siellä olla rehellinen ja oikeassa, vaikka hitaammallakin tempolla edeten siellä törmää eturistiriitoihin. Ahneus on saanut siellä vallan, ja sotimisen ihailu.

      Kiinassa on valta valtiolla. Mihin se ihmisyys, kansalaisena olemis-tienaamis-asuminen siellä oikein menee? Mitä siellä ollaan suunnittelemassa? Valistunutta hahmontunnistusdemokratiaa?
      Energia-alan osakkeita se on hamstrannut kolmekymmentä viime vuotta. Ei ole petrodollari enää kovin valuutta vaan siellä öljyparooni sanoo mitä hittoa, joku on napannut munista kiinni Uncle Samia ja nyt on kuulkaa tosi kyseessä, käsipilvenä viuhtoo ja kyllähän se keljuttaa kun kaikki käy muilta eikä itsellä ole tarpeeksi. Arabeillekin pikkuvipit 385 miljardia pitäis maksaa veks, vaan eipä taida tehdä mieli. Ei niitä kansallistaakaan voi, kommunisimiksihan se menisi.

      Voi-voi uudisraivaajien poikia ja tyttäriä. Vainoja lähtivät pakoon ja veivät vainoamisen aatteen muassaan. Ei se vapaus väkisin onnistu, eikä sitä voi maksattaa muilla. Ei sais fuskata, se ei sovi.

      Poista
  4. Kirjojahan on perinteisesti muokattu ennen julkaisua ilman että tekijänoikeus siirtyy, miten käy jos ihminen muokkaa AI tuotosta?

    VastaaPoista