Sivun näyttöjä yhteensä

6. helmikuuta 2023

Pietari





Lisäsin eiliseen kirjoitukseeni kommentin. Pietarin suomalaiset on sangen tutkittu aihe.

Pietarin suomalaisessa seurakunnassa oli 1890 ainakin 15 000 jäsentä ja oma kirkko. Sillä oli Suurella Tallikadulla oa kirkko ja sen yhteydessä toimi suomalainen yhteiskoulu. Seurakunnan viroissa olivat toimineet muiden ohella Uno Cygnaeus ja arkkitehti Eliel Saarisen isä Juho Saarinen. 

Pietariin muutti Suomesta enemmän ihmisiä kuin Amerikkaan. Tämä lause sanoo aika vähän, koska Pietari oli tyypillisesti työpaikka, johon ei läheskään aina siirrytty pysyvästi. Toisaalta esimerkiksi rautatieläisiä oli siellä aina.

Alan tutkimuksen suuri nimi oli hiljattain kuollut Åbo Akademin professori Max Engman, joka selvitti keisarikunnan ajan lisäksi myös vuosia 1918-1920 etenkin Karjalan kannaksella.

Pietarin välillinen vaikutus on jossain määrin haihtunut muistista, vaikka Helsinki rakennettiin pienois-Pietariksi ja siitä huolimatta että esimerkiksi maamme musiikkielämä kytkeytyi lukuisin sitein emämaan suurkaupunkiin.

Esimerkki Pietarin suomalaisesta on marsalkka Mannerheim, jolla oli takanaan epäonnistunut mutta taloudellisesti hyödyllinen avioliitto venäläisen kauppiaan tyttären kanssa, kun hän palasi Suomeen 50-vuotiaana vuonna 1918.

Venäjällä oli kymmeniä suomalaistaustaisia korkeita upseereita, liikemiehiä, lakimiehiä ja sieltä hakivat oppinsa sekä esittävät taiteilijat että kielentutkijat. Akateemikkona istui jo varhain A.J. Sjögren, joka järjesteli ja neuvoi matkoilleen sekä M.A. Castrénin että Lönnrotin.

Jos ketä asia kiinnostaa, katsokaa hakukoneilla - myös finna..fi:stä Max Engman.

En tosiaan tullut edes maininneeksi, että Pietarin seudun suomalaisten tutkiminen ja listaaminen on yhtä naurettavan mahdoton tehtävä kuin olisi Tukholmassa oleskelleiden, esimerkiksi 1960-1980-luvulla.

Ja näin ollen eräissä kommenteissa haukutaan väärää puuta. Mutta olen itse syyllinen. Jätin toistamatta tosin usein mainitsemani tosiasian. Minä en ole milloinkaan, en kertaakaan käynyt Venäjällä enkä Neuvostoliitossa. Väittäisin tuntevani Venäjän kulttuuria kohtalaisesti, mutta valitettavasti venäjän kielen taitoni on lähes olematon.

Mielestäni tämä on anteeksiantamatonta.

Myös eilen halusin mainita lyhyesti venäläistaustan kipeydestä Suomessa ja otin oman sukuni esimerkiksi. Mutta itse olen häpeällinen esimerkki. Hahmotan kyllä sen, että tämän päivän putinismi on osa suurta ja kauan kestänyttä kuviota. Mitään sellaista en osaa tuosta asiasta sanoa, jota toiset eivät olisi jo sanoneet asiantuntevammin.

Outoja piirteitä paljastuu. Vaikka olin liikkunut Euroopassa jopa ihan yksin jo lukiolaisena, Yhdysvaltoihinkin menin ensimmäisen kerran vuonna 1996 ja asetuin apurahoituksen turvin Los Angelesiin. 

Isäni toimi toisin. Tämän kirjoituksen kuvassa hän on vuonna 1961 äitinsä, neljä kertaa Siperiaan viedyn tätinsä ja kahden muun sukulaisen kanssa isänsä kotitalon paikalla Pargalassa eli Haapakankaalla, raitiovaunumatkan päässä Pietarin Suomen rautatieasemasta. Hallussani olevien karttojen mukaan täsmälleen tuossa kohdassa ei ole rakennusta edelleenkään, mutta katsomassa en siis ole käynyt. Tarkan suomalaisen topografikartan mukaan FSB:n edeltäjän eli Tsekan ahkerasti täyttämä hautausmaa on kätevästi aivan vieressä.


16 kommenttia:

  1. Ehkä tunnetuin -- Mannerheimin jälkeen -- Pietarista asemaa, sivistystä ja vaimon löytäneistä oli Alexander Järnefelt. Hän toi Elisabeth Clodt von Jurgensburgin Suomen suuriruhtinaskuntaan. Alexander oli kenraaliluutnantti, topografi, kuvernööri, valtiopäivämies, senaattori ja suomalaisuustaistelija. Elisabeth oli vahvasti tolstoilainen sivistysihminen. Perheestä kehkeytyi suomalaisen sivistyksen kirjo taidemaalarista säveltäjään ja kirjailijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistettakoon myös Johan Casimir Ehrnrooth joka oli pisimmälle edennyt suomalaissyntyinen Venäjällä, käytännössä yhteen aikaan Bulgarian diktaattori.

      Poista
    2. Elisabethtin setä Peter Clodt von Jürgensburg on veistänyt Nevan yli menevän Anitskovin sillan ratsastajapatsaat. Moni suomalainen turisti on ne nähnyt.

      Poista
    3. Blogi-isäntä taitaa tosin suhtautua penseästi noihin tolstoilaisiin vaikutteisiin. Olivathan he naiiveja toki, mutta olivatko sittenkään vähemmän typeriä kuin tsaarin- tai kuningasvallan kannattajat, bolshevikeista puhumattakaan?

      Poista
  2. Mannerheimista: Hänen viimeinen rakkautensa oli Gertrud ”Calle” Wallenberg. " Hon som tog kommandot över Mannerheim."

    https://svenska.yle.fi/a/7-860590

    Wallenberg / Investor

    VastaaPoista
  3. Mielestäni on mainiota, että julkisuuden henkilöt - kuten Kemppinen eilen - ovat taas alkaneet kirjoittaa "Karjalan kannas" pro typerä "Karjalankannas", olkoonkin että jälkimmäinen on analoginen jonkin Panamankannaksen yms. kanssa. Miten Eino Leinon runonkin rytmi somasti onnahtelisi: "Karjalankannas on vartiopaikka, Karjalankannas on kaunein paikka... (!) - Sanaliitoksi kirjoittaminen sitä paitsi on nykyisin suoman kielen lautakunnankin mukaan taas "luvallista".

    Rautatieläisetkin mainittiin. Hyvä niin eikä "junaratalaiset". Nuoremman polven toimittajat viljelevät lehtiteksteissään jo itsestäänselvyytenä "junarataa" - ikään kuin lastenkamarin lattialla oltaisiin. Eivät kaiketi muusta tiedäkään. Ehkäpä siis Juhani Ahon kuulun pienoisromaanin nimikin siis pitäisi vaihtaa muotoon. "Junarata". "Kertomus ukosta ja akasta, jotka eivät junarataa olleet nähneet"? Aurajoen ylikin kulki ennen Karjaan radan rautatiesilta. Nyt tuo "ratasilta" on jo lähes purettu ja uutta "ratasiltaa" puuhataan. "Juna-asemakin" on siirretty Kupittaalle.

    Formaalisin terveisin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hyvänen aika sentään...

      Poista
    2. "No voi hyvänen aika sentään..."

      Kalahtiko?

      Poista
  4. Tulin juuri Pietarista. Autolla Viipuriin ja siitä Lastotskalla eteenpäin. Lähijuna Suomen asemalta Pargalovoon 21 min 45 ruplaa. Ihmiset ilahtuvat, kun kuulevat , että olet Suomesta. Suosittelen.

    VastaaPoista
  5. Vaikutti ja tuli siellä vaikuttuneeksi 1830 luvun tienoilla myös merkittävä herännäisliikkeen hahmo Niilo Kustaa Malmberg, joka teologian opintojensa lomassa toimi Pietarissa kirkkoherran saarna-apulaisena mutta palautettiin Suomen puolelle ilmeisesti liian innokkaan ja kerettiläisen saarnaamisensa takia.

    VastaaPoista
  6. Melkein tunnistin itseäni. Äitini tuli Pietarin esikaupungista (Hatsinasta?) Viron internointileirin kautta Suomeen 1942, mutta vaikka tiesin, että äitini osasi täydellistä venäjää, en koskaan pystynyt millään tavoin suhtautumaan Venäjään (silloiseen Neuvostoliittoon) positiivisesti, koska luultavasti kuulin jo varhain Neuvostoliiton meiningistä pelkästään negatiivista, eikä asiaa auttanut sekään, että UKK kulki usein kylämme läpi Kaiharin Lavajärven huvilalle, joka sai meidät lapset kyselemään, että mikä toi meininki oikein oli. En siis ole ikinä käynyt yhdessäkään itäblogin maassa, koska jo varhain ymmärsin, että kukaan järkevä ihminen ei voi oppia niistä mitään. En tajua sitä, että ihminen kasvaisi siitä, että näkemällä näkisi miten naapurissa kidutetaan ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että blogi ja blokki menevät nykyään aika usein sekaisin. Varsinkin blogin yhteydessä.

      Poista
    2. Niin, ja sitten vielä se onneton Soini, joka keksi sanoa blogiaan plokiksi.

      Poista
  7. Jukka Mallinen tietää eniten Pietarista ja on eniten kirjoittanut siitä.

    Siivooja

    VastaaPoista
  8. Vähemmän tunnettu, mutta Suomen kannalta huomioonotettava sotilas oli Vladimir Grendal, josta mm. Nenonen sanoi, että hän oli täysin venäläistynyt. Ei ilmeisesti kehu. Gröndahl oli tärkeä puna-armeijan tykistön teoreetikko ja hänen ammuntamenetelmänsä olivat korkeinta tasoa mitä ryssälässä on koskaan ollut. Siihen se sitten jäikin ja edelleen Ukrainassa ammutaan kilpilinjassa edessä olevaan koordinaattiin jokaisella tykillä omaan tyyliin. Gröndahlin kirjoista otetaan ilmeisesti edelleenkin painoksia uusilla kursanteille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nenonen oli maailman huippua ja hänen osaamistaan on sodan jälkeen kyselty kautta maailman. Venäjällä ilmeisesti ei asiaa ymmärretä mutta hyvä niin.

      Poista