Sivun näyttöjä yhteensä

28. tammikuuta 2022

Valium


 

Putin mahtaa olla Pfizerin kiitollinen asiakas, päätellen ilmeistään ja katseestaan. Katseessa on kiiltoa, olemuksessa kemiallista rauhaa.

 

Kylmän sodan markkinoille tullessaan Valium, meillä tunnettu kauppanimellä Diapam, löi kaikki lääketeollisuuden ennätykset ja muutti kulttuuria. Amerikkalaiset söivät sitä niin kuin me näkkileipää.

 

Markkinoinnin takana oli etevä lääkäri, mielisairaaloiden mielettömyyteen sydämistynyt mies, jonka nimi ei jostain syystä ole hirvittävän kuuluisa, Arthur M. Sackler. Lääketehtaana markkinoilla näkyi ensin Hoffman Roche, mutta monet tulivat heti perässä, esimerkiksi Purdue ja Pfizer. 

 

Tunnen hyvin lakimiehen, joka oli itse vetämässä taistelua samojen rikkaiden tehtaiden silloin uusimmasta maailmanennätyslääkkeestä, joka oli tietenkin Viagra

 

Sacklerin perhe oli USA:n rikkaimpia eli siis maailman rikkaimpia. Samaa sarjaa kuin Vanderbilt ennen ja Rockefeller sitten. 

 

Varsinainen moraliteetti on tarina suvun syöksystä, jonka keskeinen vaikuttaja oli Oksikodoni, kipulääke joka suhteellisen nopeasti sivuutti metamfetamiinin ja heroiinin maailman eniten yliannostuksia ja niistä johtuvia kuolemantapauksia aiheuttaneena tuotteena.

 

Oksikodoni tappoi pari vuotta sitten Yhdysvalloissa enemmän ihmisiä kuin liikenne ja ampuma-aseet yhteensä. Kysymyksessä on opiaatti, usein morfiinista

 

Mutta Jeltsin oli esimerkki siitä, mitä viina teettää, ja Putin luullakseni esimerkki rauhoittavista aineista rauhattomana aikana. 

 

Mielessäni on Ukraina ja harmittelu sitä, että media miettii, mitä ”Putin” päättää. Maailmassahan on kaksi poliittista järjestelmää, harvainvalta ja diktatuuri. Monin paikoin ihmiset saavat vapaasti äänestää näistä kahdesta. Kun valta on Putinilla, kenellä se on?

 

Esimerkiksi Stalin, Hrustshov ja Jeltsin tiesivät, ettei kukaan voi hallita ilman armeijan tukea. Keisarillisessa Roomassa Caesar oli harvainvaltias ja Augustus yksinvaltias eli diktaattori. Keisarikunta Venäjällä kaatui, kun tsaari menetti armeijan tuen ja soltut alkoivat vaatia syksyllä 1916 8-tuntista työpäivää rintamalla. Stalinin suuri murhe oli Trotski, jolla oli puna-armeijan kannatus. Toimenpidesarja, jolla armeijan suoraa vaikutusta kevennettiin, tunnetaan historiassa nimityksellä Suuri Terrori. Tuhatshevski ja arvioiden mukaan 90 prosenttia kenraaleista teloitettiin. Siinä oli sitten maailmansodassa käydä kalpaten.

 

On lupa kysyä, miten lääketeollisuus ja sodanuhka on liitetty toisiinsa tässä kirjoituksessa. Yhdysvaltain armeijaa ajatellen huumeongelma lähti ryöstäytymään hallinasta Vietnamin sodassa. Tällä hetkellä eräillä islamin alueilla on erittäin merkittävä huumepotentiaali. Mitä tapahtuu, jos jollain alueella ei ole ruokaa mutta oopiumia on? Vastaus on: eikö Venäjän ongelma ole sisäpoliittinen. Sota-aseiden vyöryttäminen Ukrainan lähelle kertoo kaikille, missä  valta on. Armeijalla, merivoimilla, ilmavoimilla. Mutta Nato on ohjuksineen yhä lähempänä. Kuka Putiniksi Putinin paikalle, ja millaisessa kunnossa?

 

 

 

24 kommenttia:

 1. Diapamia tietysti voisi suositella vähän itsekullekin nykytilanteen kommentoijalle. Mitä valtakeskittymiin tulee, on näkemyksiä joiden mukaan jonkinlainen sotilasvallankaappaus saattaa tapahtua ihan huomaamatta.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/kansakunta-kenraalien-kasissa/

  Luin Sainion edellisen kirjan asiasta, tätä viimeisintä en vielä.

  Prosessin kulun hahmottaminen ja sen "arvottaminen" ovat tietysti eri asioita. Eipä täällä kansanäänestyksillä ole ulkopolitiikkaa ennenkään tehty.

  VastaaPoista
 2. Hmmm ...

  Blogistilla on uskoakseni mahtava tulevaisuus "etädiagnostikkona".

  Uskomaton tarkkanäköisyys ja varmuus, Valium ..., ja kaikki pelkkien kuvien perusteella potilasta lainkaan tapaamatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Blogistilla on uskoakseni mahtava tulevaisuus "etädiagnostikkona"."

   Poliittiset affektit voivat kyllä toisinaan synnyttää ihmeellisen kaukonäköisyyden. Mutta tavallisissa oloissa olisi ehkä kuitenkin paras ajatella ent. "anglofiilisen" ulkoministeri Wittingin sanontaa muunnellen: "Ei pie mennä arvailemaan, se arvaa ite paremmin."

   Poista
 3. Lisäyksiä ja oikaisuja olisi nyt tarjolla niin paljon, että se ylittäisi kommenttieni "tyylitajun".

  Lisäksi lääkäreitä "säätelee" etiikka, joka kieltää arvioimasta henkilöiden (Putin, Jeltsin, Nixon, Kekkonen jne) terveyden tilaa, jos heihin ei arvioijalla ole hoidosuhdetta ja siihen liittyvää kertomislupaa (Goldwater rule).
  Se toimi lopulta jopa Trumpin tapauksessa.

  Yleisesti totean, että ihmisen aivoihin vaikuttavien lääkkeiden lista on todella pitkä ja monipuolinen. Alkoholi ja nikotiini ovat ylivoimaisissa rooleissa (yli 99% tapauksista)

  Eräs lääkeryhmä esimerkiksi sai aikaan sen, että Suomessa itsemurhien määrä puolittui 1990-luvun lamasta huolimatta muutamassa vuodessa.

  Suomessa lääkäreiden lääkkeenkirjoituskäytäntöjä seuraavat apteekit, Kansaneläkelaitos, Aluehallintoviranomainen ja VALVIRA.

  Seuranta on "riittävän" tiukkaa.

  Tämä kommentti ei sivua USA:ssa sarjafilmitasolle ulottunutta opioidikriisiä, mutta heroiinista tiedämme, että Vietnammista palasi kotimaahansa parisataa tuhatta heroinistia, joiden huumekäyttö väheni ilman hoitotoimenpiteitä alle 1/100-osaan yhdessä vuodessa.

  Sama havainto Suomessa tehtiin Tali-Ihantalan taistelujen jälkeen talvella 1944-45.

  Lähde: Ranan Rimón, psykiatrian emeritus-professori, USA:n laivaston psykiatri Vietnamista peräätynmisen aikana; Kondrad von Bagh, suomalainen sotapsykiatri.
  Lähisukulaiseni, joka työskenteli SA sotalääkärinä 1941-45

  VastaaPoista
 4. Lähteessä mainittu psykiatri Rimon neuvoi minua oikealle osastolle Keskussotilassairaala 2:een Lahteen UudRakP:sta sydäntutkimuksiin saavuttuani joulukuussa 1971. Onneksi en tarvinnut muuten hänen apuaan.

  VastaaPoista
 5. Väitän, että myös lääkejättien Allergan ja Galderma tuotteet ovat 2010-luvulla tulleet Vladimirille tutuiksi. Siinä missä maan vetovoima vaikuttaa yleensä ikävällä tavalla myös kasvojen ja kaulan alueen kudoksiin, Putinille onkin vuosien vieriessä käynyt aivan päinvastoin! Seitsemääkymppiä lähestyvä mies on saanut poskipäät! Iho näyttäisi muutenkin olevan siloinen kuin nuorella kylmän sodan aikaisella agentilla.

  Pfizer muuten olisi jokunen vuosi sitten halunnut ostaa Allerganin, jolloin lääkealalle olisi syntynyt kaikkien aikojen goljatti. Se oli ilmeisesti liikaa jo amerikkalaisillekin, ja kauppa peruttiin.

  Galderman taustalla taas on vahvaa alan osaamista länsinaapurista. Jos ruotsalaisia tv-sarjoja katsoo nk. sillä silmällä, voi todeta, kuinka vähintäänkin kaikilla naisnäyttelijöillä on hyvin täyteläiset huulet. Toisinaan ehkä liiankin, mikä häiritsee jo mimiikkaa.

  Toisaalta, esiintyiväthän antiikin näyttelijätkin naamioiden takaa, eikä se tainnut silti katsomiskokemusta haitata? Nykyään naamiot on vain pistelty suoraan esiintyjien kasvoihin! Myös maailmanpolitiikan näyttämöllä kekkaloivien.

  VastaaPoista
 6. Ze rauhoitteli Bideniä - ei Venäjä ole hyökkäämässä. NATO-EU kerjää uutta Pultavaa. Putin taluttaa Naton katkolle. Eikö Afganistanin krapula opettanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kohtaa Nato-EU on ylittänyt rahan ja mennyt Venäjän aluelle?

   Ainoa rajojen ylittäjä Euroopassa on ollut Venäjä.

   Poista
  2. Valitettavasti juuri näin.

   Venäjä hyökkäsi Unkariin 1956 ja sitä ennen käväisi Puolassa ja DDR:ssä. Tsekkoslovakia oli vuorossa 1968, Afganistan 1979. Sitten tulivat Tsetsenia, Georgia, Ukraina pari kertaa jne. Näitä on muitakin täydennykseksi. Yhdessäkään tapauksessa ei ollut kyse siitä että kyseinen valtio olisi hyökännyt Venäjän kimppuun eikä siitä että NATO olisi sen tehnyt. Kyse on aina ollut siitä että Venäjä joko halusi varmistaa valtansa alueella tai laajentaa sitä. Tekosyinä on käytetty mitä erilaisimpia väitteitä terrorismista alkaen. Kyse on puhtaasta imperialismista NL:n aikana ja nyt Venäjän ja IVY:n aikana.

   Poista
  3. Henrik-hyvä... ei NL/Venäjä-kehuja minulta, mutta "follow the oil", kuten JR aikoinaan telkkarissa lausui.

   Nato-Saksa, Nato-Puola, (proto-Nato) Ukraina, Mustameri, Georgia > Kaukasuksen öljy.

   Siinäpä USA:n marssijärjestys, ja Venäjä harjoittaa pre-emptiivistä.

   Poista
  4. Kun rajaa tarkastelun mieleisekseen, saa mieleisiään tuloksia. NATO-maat eivät paljon olekaan Euroopassa riehuneet sotilaallisesti, mitä nyt Jugoslaviassa, sitäkin enemmän muualla. Mutta eihän kukaan muista vaikkapa Ranskan puuhia Madagaskarilla. 90 000 kuollutta? Ei liene tarkkaa tietoa.

   Poista
  5. Yhdysvalloista nyt puhumattakaan sehän käynyt saamassa turpaansa vähän joka puolelle.

   Poista
  6. Ahaa... öljyn perässäkö se Putin siellä pullisteleekin!

   Minä kun ihan luulin, että hän haluaa suojella isovenäläisiä vähävenäläisten ja georgialaisten sorrolta! Nehän ovat orjuuttaneet isovenäläisiä kautta aikain - muistakaa vain Dzugasvili ja Hrutshev!

   Venäjä ei halua, jumal'auta, tuumaakaan vierasta maata, mutta öljy on toki eri asia.

   Poista
 7. "olemuksessa kemiallista rauhaa"

  Tuollaisen arvion kun olisi joskus 70-luvulla mennyt eräänkin neuvostojohtajan tönkkösuolatusta habituksesta esittämään... Voi sitä nöyrimpien anteeksipyyntöjen määrää! Ja voi Kemppisen uraputkea, jos se olisi ollut Kemppinen.

  Kun uutisoidaan, että presidenttimme on taas  otatuttanut puhelun Putinille, ei jaksa uskoa, että sillä olisi tapahtumien kululle juurikaan merkitystä.  Nyansseista tarkalla juristin korvallaan hän voi kuitenkin kuulostella, että onko siellä [Kremlissä] mahdollisesti tapahtunut muutoksia dosetin latauksessa. Washingtonia kiinnostaa vertailla presidenttimme havaintoja omiinsa.

  VastaaPoista
 8. Putio, tuo erinomainen ameriikan aseiden myyjä, kun saa kaupaksi pelkällä pelottelemalla. Ameriikassakin niin saa myytyä kotimaassa. Ja nostettua puol.budjettia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Putio"

   Bidee, ja Niiniö ja ja...

   Hei, hauskaa!(?)

   Poista
 9. Tsuhna-vitsailuihin kyllästyneenä keksin vastavedon. Venäläisillä on leveä nenä, kuten totesi jo itse Ivan Turgenjev. Siis: he eivät näe nenäänsä leveämmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäläiset eivät halua kauheasti revitellä perimällään. Ovat tsuhnia.

   Poista
 10. " ... Maailmassahan on kaksi poliittista järjestelmää, harvainvalta ja diktatuuri. ..,."

  Bertrand Russel aikoinaan oli sitä mieltä että:

  "Demokratiassa saavat idiootit valita, diktatuurissa he saavat hallita."

  Tiedä häntä.

  VastaaPoista
 11. Viagrasta on yhden reeseptin verran kokemusta: ihan mittääntekemätön troppi! Jortikka kyllä jäpöttää kivikovana tuntikausia, mutta mitä virkaa on märissä mättäissä eestaasjuputtamisella kun ei tunnu miltään ja siemensyöksykin on yhtä höyryä vuan, jos sitäkään?

  Norjalaisen EXIT-sarjan kaksi osaa katsottuani ymmärsin kyllä, että siniset pillerit kuuluvat bilehuumeiden yhdeksi ainesosaksi jossa molempia miespoloisten päitä sekoittavat viina, vittu ja pillerit; siinä huurujen hurmassa ne luultavasti toimivatkin. Piänsärytkin männöövät sitten krapulan piikkiin.

  Normaalissa seksuaalisessa kanssakäymisessä Viagran tarpeellisuus on kyseenalaista. Jos ei ole siihen ikään mennessä, kun alkaa tojimiset aamuisinkin olla vähenemään päin, saanut lihaniloja jo kystä kyllin, niin kyllä se pillereiden avulla harjoitettuna on yhtä väkisinnaimista.

  Miehisyyttä kai ei enään vanahana ja muiltakin kehonosiltaan kurttuisena nahkasäkkinä tarvitse muut osoittaa kuin joku solariumgrillissä paahdettu Danny (ja miksikähän hänkin? Sontalehdistön lööppien vakiostondiksien -niiden "Viagrana" olemisen vuoksiko?).

  Saatananmoisen piänsäryn siis Viagrasta vuan suapi.

  Hillitön Kurvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämänkokemus puhuu. Tykkään.

   Poista
  2. Herra H.Kurvi puhuu tietysti tiukkaa asiaa, mutta ei ihan ole sisäistänyt sinisen pillerin käyttötarkoitusta: se on vierasvara.

   Ei sitä ole tarkoitus kotona tuhlata turhaan jumputtamiseen, vaan vieraissa, jos pääseekin saatille, kun joku onneton vosu ottaakin todesta meillä miehillä ihan tottumuksesta tulevan vonkaamiseen. Olisihan se noloa, jos sitten ei ottaisikaan eteen.

   Naisillanhan kunnia menee, mutta maine kasvaa - mutta meillä miehillä se on päinvastoin. Kannattaa siis pitää aina sinistä pilleriä taskussa, sillä jostakin kumman syystä juuri silloin se iskuyritys onnistuu, kun sitä ei oikeastaan ihan todesta tee.

   Poista
  3. Herra H.Kurvin Viagran käyttötarkoituksen yhden lajin "sisäistämättömyyttä" epäilevä ei vissiin sisäistänyt kommenttini sisältöä?

   Tökkään riveille: Mainintani bilehuumeiden yhtenä Viagran käyttötarkoituksista sisältää vieraissakäyntienkin tarpeet. Harva niin rajuihin orgioihin puolisonsa kanssa osallistuu kuin mainitsemassani norjalaisessa EXIT-trilogiassa koska yhtenä päitä huumaavana efektinä on tietenkin kaikella tavalla luvaton ilmapiiri jossa "äly-, rajat ja vaatteet narikkaan"-hedonismia harjoitetaan. (Norjalainen sarja oli siis vain esimerkki, kaikkialla niin tapahtuu tosielämässäkin josta kamala, äkkirikkaista kakaroista kertova sarja kuulema ponnistaa sekin. Hyvin tehty kaikinpuolin kuka vain kestää sen oksentelematta katsoa.)

   Viagran ympärille on kyllä julkkispsykologien, -lääkäreiden ja -kolumnistien voimin kehitelty myös termi "seksuaaliterveys" (en oikeasti vähättele sen merkitystä, mutta otsikot joskus häiritsevät) jossa myös Viagra mainitaan ja joka jo sinällään (siis mainintana) kallistaa huomion pillereiden taivaita kurottavaan onneen.

   Seksuaaliterveys on kuitenkin myös paljon muuta kuin sininen pilleri.

   Ruotsissa tosin on tilastollisesti kyetty osoittamaan, että miesten itsemurhien määrä (alttius) Viagran markkinoilletulon jälkeen on laskenut "dramaattisesti", että luultavasti sillä myönteinenkin merkityksensä on vaikka rajallisen maapallon 8 miljardin ihmispopulaation raja onkin juuri ylitetty, että liekö karkeasti sanottuna muutamien tuhansien poistumisilla mitään merkitystä.

   Jotenkin vain tuntuu, että jos eläminen muuten menettää merkityksensä ja täytyy pitää itsensä hengissä tojimisesta takuun antavan pillerin voimin, ettei se kovin lujalla pohjalla ole.

   Normaalin itsetunnon ja fyysisen terveyden omaavat nuoret (alle 60 vuotiaat) eivät pillereitä rakasteluhommissa tarvitse.

   Itse ole yli kuuskymppinen ja tojimiset ovat ihan riittäviä jopa vieraissa käynteihin saakka (jos semmoista vielä pääsisi tapahtumaan) vaikka kokeilumielessä olen yhden Viagrareseptin muutama vuosi sitten lääkärissäkäynnin yhteydessä pyytänytkin. Tuloksen selitin eka kommentissani.

   Ps. Yleiseen elämänkokemukseeni ja kaikenlaiseen terveyteen liittyvään luettuun ja muuten hankittuun tietoon viitaten fyysisiin suorituksiin niin seksuaalisuuden kuin muunkin ponnistelun osalta ymmärrän iän vaikutukset ihan normaalina kehityksenä tällä loppumatkalla hautausmaalle. Eikä tämä tieto minua ahdista, päin vastoin; on tuota rymyttykin.

   Juha Vainion "Matkalla Pohjoiseeen" kipaleessa asia ilmaistaan helpolla kielellä todesti.

   Hillitön Kurvi

   Poista
 12. Mitä muuten se paljon penätty avoin Nato-keskustelu on? Sitäkö vain, että uskalletaan sanoa N-sana ääneen, vai peräti jotakin eri skenaarioiden analysointia? Onko koko Nato yleensä ja USA erikseen (nykyinen johto tai Euroopasta vetäytyvä, Putinin kanssa kaveerannut edellinen ja kenties seuraavakin sellainen halukas a) ottamaan Suomea ja b) tositilanteessa auttamaan. Entä Suomen velvollisuua lähettää väkeä sotiin aivan muualle, vaikkapa Kaakkois-Eurooppaan tai Lähi-Itään? Tai uudenlainen asema ydinaseiden kannalta? Tai talous? Onko samaan aikaan pidettävä yllä omaa vahvaa valmiutta ja maksettava myös Naton kassaan? Eivät nämä kerta kaikkiaan mitään tyhjän poliittisen identiteetin kysymyksiä voi olla. Ja mihin kohtaan nyt sitten Putinkin mahtaisi meidän eduskuntamme poliittisella värikartalla sijoittua.

  VastaaPoista