Sivun näyttöjä yhteensä

2. heinäkuuta 2021

Roskaväki


 

Otsikon termi oli sata vuota sitten ”kanalja”. Luutnantti Bonaparte sai 1789 tehtävän ampua tykeillä kanaljaa, mutta hän järjestikin sen omalle puolelleen. Suomensin kerran konserttiin renkutuksen "Ça ira" (näillä mennään), jonka tahdissa kanalja täytti lyhtypylväitä paroneilla. Samaan yhteyteen suomensin Leo Ferrén ”Paris canaille”, jossa ylistetään kaupungin roistomaisuutta. ”Niin hyveitä kuin paheita kivetty maa saa kannattaa, ja kukkanen myös rakkauden täälläkin saa kasvualaa – siis kuunnelkaa: on ihanaa!”

 

Molemmat isoisäni olivat eräissä vaiheissa roskaväkeä. Toinen oli Viipurissa tekemässä loppua roskaväen vallasta samaan aikaan kuin toista vietiin Hennalaan roskaväen edustajana. Tämä jälkimmäinen joutui Pohjanmaalle, kun hänelle ei kotoa Karkusta myyty mökkiä muuraustaitoisena timpurina hankituilla rahoillakaan.

 

Jo 1860-luvun suurten nälkävuosien tuhojen (monin paikoin jopa 10 prosenttia väestöstä) ja Pietarin rautatien rakentajien (ehkä neljännes kuoli) ja sitten vuoden 1918 kiihkeä ja kumea vaikeneminen viittaava puhdistukseen, jolla oli etnisiä eli rodullisia piirteitä.

 

Nämä esimerkit ovat kuitenkin harhaanjohtavia. Niin sanotut talonpoikaiskapinat olivat ainakin tuhat vuotta jatkuvasti toistuva ilmiö. Poikkeuksellisen näyttäviä ne olivat Saksassa 1500-luvulla, jolloin Lutherkin hoputti Saksan herroja nuijimaan parempiaan vastaan nousseita maalaisia hengiltä, kuten myös tapahtui. 

 

Vallankumouksellinen oivallus tuli 1600-luvulla. Mitä väkeä olivat esi-isämme hakkapeliitat ja mukana nilkuttaneet nihdin ja huovit? – Roskaväkeä. Ei talollinen itse hevin sotaan lähtenyt, vaan palkkasi jonkun tarpeeksi hölmön asialle.

 

Ellei Kustaa-kuningas itse, ainakin Oxenstjerna ymmärsi, että yhdellä kivellä voi tappaa kaksi lintua, esimerkiksi viemällä tappelutaitoiset ulkomaille listimään toisia samanlaisia. 30-vuotisen sodan uskontoon liittyneet perustelut olivat tietysti hämäystä, mutta itse sota onnistui liiankin hyvin. Siitä tuli todellinen ensimmäinen maailmansota. Kaikkien maiden kapakkatappelijat liittyivät yhteen, Ruotsin armeijaan. Maan aatelissakin on edelleen kummallinen määrä skotlantilaisia sukunimiä tyyppiä Douglas, Hamilton, Ramsay.

 

Parlamentti tarkoitti kauan suunpieksäjien kerhoa, sitten kuninkaan juttutupaa ja vasta erinäisten yhteenottojen jälkeen elintä, jonka edustajien sanalla saattoi olla jotain merkitystäkin. Parlamentarismi sitten oli keino sitouttaa suuret joukot suuriin asioihin. Venäjän keisarikunta kaatui edustuslaitoksen huonouteen aikaan, jolloin kaikkivaltias hallitsija, tsaari-isänen sattui olemaan siihen toimeen kaikin puolin kelpaamaton henkilö.

 

Se keskustelu, jota esimerkiksi Yhdysvalloissa käydään nytkin, alkoi noin 1778. Siellä ratkaisuksi tuli ratkaisuvallan laajentaminen, vaikka yksi sisällissota piti käydä.

 

Katselin verkosta helposti löytyviä tilastoja maailman ja Euroopan eri maitten väkiluvusta. Yritän edelleen ymmärtää Ranskan ja Saksan väkilukuja. Kuvan pylväissä Ranska on sininen ja Saksa oranssi. Vuonna 1870 tapahtui jotain, mikä on vaikuttanut suuresti Eurooppaan. Teollisuus kohahti. Mutta kumpi on syy ja kumpi seuraus, väkilukua ajatellen. Ikuinen kysymys.

 

 

20 kommenttia:

 1. Kuvaajia tarkastellessa pitäisi ensin katsoa mitä graafeissa esitetään.

  Ranska on ollut about sama Ranska jo vuosisatoja, mitä nyt vähän Alsace-Lorrainessa (Elsass-Lothringen) ja muilla sivualueilla on laajuutta säädelty.

  Mutta mites tuo Saksa? Siellä on valtiot ja rajat vaihdelleet aika lailla.

  Onko nyt kuvaajassa nykyistä Saksan aluetta vastaavan alueen väestö vai mikä?

  VastaaPoista
 2. Roskaväki teemaan ehkä suoraan liittymättä ,tuli mieleen kun Ranska mainittiin ,että siellähän Macron ja Le Pen "johtavat" Gallupeja molemmat 10% kannatuksella.
  Tarkoittaako tämä sitä ,että suurvallan johtoon seuraavissa vaaleissa voi nousta puskista, tuntematon henkilö onnistuneen kampanjan avulla ,kuten Macron viimeksi.

  VastaaPoista
 3. Blogia lukiessa tuli heti mieleen, että "canaille" mahtanee juontua latinan sanasta canis 'koira'. Siitähän se, vahvisti minulle jatkuvasti (pilkkaajista piittaamatta) käyttämäni Otavan Iso (1960-luku).

  "Kanaljaa" olenkin useimmiten nähnyt käytettävän yksikkömerkityksessä (lurjus, roisto). Minulla on harmahtavia muistikuvia 90-luvulla lukemastani Herman Linqvistin kirjasta Axel von Fersenistä. Tuo Louis XVI:n ja Marie-Antoinetten hovissakin häärinyt ylimys lähti kesäkuussa 1810 vaunuissaan jostain Långholmenin puolesta johtamaan valtakunnanmarsalkkana kruununperillisen surusaattoa. Koko pitkä matka oli Fersenille yhtä via dolorosaa. Äärimmilleen kiihtynyt "roskaväki" kivitti vaunuja, rikkoi sen lasit ja tempaisi jossain vaiheessa herran ulos kabiinistaan. Häntä pidettiin vankina jossain krouvissa, raitapaitaiset merimiehet pahoinpitelivät häntä ja haukkuivat "kanaljaksi". Lopulliset iskut annettiin Bondeska palatsetin edustalla Riddarhusetin vieressä. - Olen pari kolme kertaa käymäseltään katsellut paikkaa.

  Noinkin voi siis käydä: omat koirat purivat.

  VastaaPoista
 4. Itse käyttäisin sanan roskaväki sijaan mölysakki nykyajan vastaavista ihmisistä. Tämä siksi että jokaisella ihmisellä on arvonsa eikä ketään saa pitää roskana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nimittelyn perusteet ja tarkoitus kuitenkin pysyvät samoina, niin muuttuuko kohteen asema ja arvostus yhtään paremmaksi?

   Isävaenaa sanoi radiota mölytoosaksi ja kasettisoitinta mankuraudaksi. Minkähän nimityksen keksisikään näille "äly"vehkeille?

   Meillä oli myös lehmä, jonka nimesimme Mölyksi. Tuon arvannee, että miksi.

   Poista
  2. Olen toista mieltä. Kohderyhmä voitaneen tunnistaa mutta tarkoitus ei ole sama kuten tuossa ilmaisin. Jonkun ihmisen sijoittaminen roskaksi inhimillisessä arvoasteikossa ei ole hyvä asia. USA:ssa tunnetaan käsite "white trash" joka kuulostaa minun korviini aika ikävältä enkä halua sellaista käyttää kenestäkään.

   Poista
  3. Kun kadulla tulee vastaan tatuoitu, Suomen kielen ja kulttuurin amerikaksi vaihtanut, pullea kaljankittaaja persu, niin "white trash" on nimitys paikallaan!

   Poista
  4. Jaotteluhalumme ja lokeroinninkiimamme on joka tapauksessa kovasti luontaista toimintaa merkkaammepa yhteiskunnan rappuset millaisin merkein tahansa.

   Poista
  5. "Jaottelunhalumme.."
   Leimaaminen väestönosan roskaväeksi poistaa heiltä ihmisarvon. Nimittämällä heitä mölysakiksi ei sitä tee vaan kuvastaa sitä mitä he mahdollisesti ovat tehneet ja mitä heiltä on odotettavissa. Siinä on dramaattinen ero. On syytä pysyä oikeamielisyydessä.

   Poista
  6. "Mölysakki" nimitys johtaa pahasti harhaan jos roskasakin synonyymiksi sitä yrittää. Jälkimäiset ovat yleensä niitä maan hiljaisia, vrt taannoinen "ihmisroska" jupakka. Ääntä tietyssä mielentilassa ollen saatta löytyä, mutta sillä mölyämisellä ei juurikaan ole tekemistä puolensapitämisessä.

   HT ilmeisesti oman asemansa yhteiskunnanrappusilla tietää ja sieltä käsin voi ylipäätään lajitovereitaan ruveta luokittelemaan nimityksiä myöten?

   Mitä luonnehdintaa Sinusta saisi/voisi käyttää ilman, ettet loukkaannu?

   Minä kuulun selkeästi niin koulutukseni kuin varallisuutenikin suhteen arvioituina aivan alimmaksi kynnyskiveksi, mutta mölyän silti hyvin vaatimattomin äänenpainoin.

   Poista
  7. Stenlund, anna jo olla. Et sinä tätä keskustelua jatkamalla anna itsestäsi yhtään parempaa kuvaa.

   Poista
 5. Muistaakseni vuoden 1870 tienoilla tapahtui jotain sellaista, että yhtäkkiä olikin Saksa kokonaisuudessaan ylipäätään olemassa.

  VastaaPoista
 6. Lisäksi Ranskassa parlamentti tarkoitti vallankumoukseen asti tuomioistuinta, joilla oli eri maakunnissa myös muita tehtäviä vaihtelevasti. Ja englantiin termi ranskasta tuli, vaikka heti merkitystään muuttaneena.

  VastaaPoista
 7. https://fi.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Bismarck

  VastaaPoista

 8. Sir Richard Branson panee itsensä koehenkilöksi ja nousee taivaalle. Niin tekivät riippupurje hyppääjät kallionkielekkeiltä ja Wright veljekset ja kuinka olikaan laita kuumailmapallomiesten Montgolfierien. Amazon Bezos meinaa ottaa veljensä mukaan kohta samanlaiselle uhkayritykselle. Elon Musk on irti maasta hänkin.

  Näinhän ne olivat ensimmäiset isorokkorokottajatkin ja itsensä likoon pannneet seuraajansa. Mukaan lukien kuningattaria. Jälkimmäiset seurasivat veljiensä vuosisatoja vanhoja perinteitä. Sankaruutta, feminiinisin sävytyksin.

  Ruotsissa noita toisten edestä tuhoon ratsastaneita Waasaurhoja riitti. Norjan vuorilta Sisiliaan. Pyhänmaan ravitsijoita.

  Tai uusimmassa versiossa ihan vaan maan ravinne ja hiiva ja bakteeri ja liero balanssin eikä säälittävän €balanssin puolestapuhujia. Prinssi Charleskin.

  Asiantilasta on dokumetti ihan hevosen suusta. Dresdenissä 1813 Metternich ja Napoleon kohtasivat. Suuttuivat toisiinsa, mutta perustelivat näkökohtansa ja paljastivat toinen toisensa. M: saatte voittoja, olette pakotetut uusiin valloituksiin, kohtaatte tappioita, olette pakotettu korjaamaan ne uusilla voitoilla. N: valtaistuimelle syntyneet hallitsijat eivät voi ymmärtää minua, soturia.

  Keskustelu, riitelykohtaaminen tapahtui siis Moskovan ja Waterloon välissä. Siinä oli rauhanmies maanherra ja soturi, olojen myllertäjä vastakkain. Bezos Musk Trump vastaan maltti järki koulumies.

  Asia kerrotaan siinä maallisemmassa Kaitselmuskirjassa sivuilla 1020-21, pätee myös vuosinamme 2020-21. Wanha tieto on tuoreinta, helposti sulatettavaa ja käsillä pidettävää, tämä Hietakari.

  Tänään on hyvä ajella Tampereelle, vilvakkaaseen saareen Viikinsaareen ja Mikkola-Lars von Trierin Pomo näytelmään. Siinä pannaan säpäleiksi niin Metternich kuin Napoleonkin. Pomot. Matoset maan perii ja kesäteatterin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Ad Omnia: Väkiluvut ovat kulloistenkin rajojen mukaiset, ja Saksa maan oman väestönlaskennan mukaisesti, eli entinen Itä-Saksa tulee mukaan yhdistymisen jälkeen. Katso esim. Wikipedian kautta. Tämän käyrän taustalla on noin 30 uskottaviksi arvioimaani lähdettä. Kaikkien väestöä koskevien lukusarjojen - myös nykyisten - arviointi on oma yliopistollinen tieteenhaaransa.

  VastaaPoista
 10. Suomessa suoritettiin ensimmäinen väestönlaskenta 1700 luvun puolivälissä. Samaan aikaan muutettiin lakia siten, että tiloja saatettiin jakaa perillisille. Väkiluku kaksinkertaistui 50 vuodessa. Uusille pariskunnille tuli varmuutta toimeentulosta. Se mahdollisti perheen perustamisen. Bismarck loi Saksan 1800 luvun loppupuoliskolla. Alueelle tuli vakautta ja uskoa tulevaisuuteen. Se ponnahdutti syntyvyyden. Usko ei hiipunut edes ensimmäisen maailmansodan koettelemuksiin. Entäs Ranska ? Vallankumouksesta huolimatta se degeneroitui. Se näkyy syntyvyydessä. Mekin olemme nykyään sen kanssa laskevalla laudalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranska ei degeneroitunut, vaan järkevöityi.

   Poista

 11. Kiitos kysymästä, Pomo oli ihan jees. Hyvin auringonpaahde suojattu katsomo. Fiksun näköistä teatteriyleisöä kuten aina Mansessa. Lars von Trierin häijyidis puristin sirotti kesäsaari iltaan sopivasti. Herkullisiksi kärvennettyjen makkaroiden jälkeen pantiin esitykseen perille eli loppuun pääsemisen kiirettä. Eli taidan hakea itse elokuvan käsille.

  On se niin tärkeätä asiaa modernin firmatyön irvistely ja duuneissa pyörivien traaginen osa. Komediaksi viritettynä. Hyviä miesnäyttelijöitä konkari Ilkka Heiskasen kantapäillä. Että yhtä tyhjää ja ketkua on työssäolo nykypuitteissa. Loppuuko tykkänään kun paitsi von Teir, niin myös korona vinkkii ettei meitä oikeasti tarvita. Brasilian aurinko tekee maissin pihvin ja minkä vaan ja halvalla ja ketsupinkin päälle.

  Tesloja ei ollut Tampereella eikä noita 1,5 vuoden takaisia muitakaan supervaunuja isoja mersuja bemareita volvoja. Miksi. No kun se on työperäistä koko koskivarsi. Hesa on Upseerivaruskunnan Sveaborgin ja senaatin virkaehto (syntyperä) Hallinnon perua. Ja Yliopiston joka pinnisti ruotsalaisten ja kuningaskunnan kiusaksi Suomen keisarin yllytyksestä. Ja sitten vajosi jonkun meikäläisen kvasiopettajaksi. Pysyvästi ja syvenevästi ja korjaamattomaksi.

  Pitää sanoa mistä nyt 4.7.-21 homma puristaa. Sanon asiasta vain kun voin kuvitella Suomenmaan Jouni Keppaisen sanoistani pääsevän jujulle. Häntä kuulee Kisastudiossa ja henkisyys pauhaa. Etsi Areenasta.

  Eduskuntatalon takainen Töölö, Eira ja siitä virusta, keinorahaansa, sinkoillen sinne tänne ja isotellen autoillen, sijaitsee Suomen finanssikeskus ja toimijat. Lyhyesti ja Keppaista varten että Saarikkoansa viedään kuin litran mittaa.

  Ehti jo Sotesovusta kiittää että kun kansainväliset luottoluokittajatkin meiltä edellyttivät ja nyt kiittävät. Uutinen meikällekin, mutta sopii sen "rakenneuudistus" jorotuksen jonoon, markkinoistumisen ja keinosiemennys uusrahan laki/rajoitekasken maailmaansa.

  Saarikko ei lainakattoa "että köyhätkin saa", ja muuuta VM falskia suojeluskuntalaisen ja työväenyhdistys henkilöiden nyökyttää. Kusetettuina Hesan finanssiketkujen salkkuihin. Siis mitä, Jouni Kemppainen ?

  Tätä että velkoja ei enää aikoihin olla lyhennetty. Lyhennysrahaa on kerätty ja toimitettu pankkiin. Mutta pankki on jo aikaa sitten myynyt lainasaamisensa sijoitusyhtiölleen ja sanut rahat yhtiöönsä osuudenomistajiksi haluavilta. Kun sitten lyhennät kuten VM Saarikko meinaisi 25 vuodessa, niin vain toimitat teslajengille lisää pelimerkkejä. Velkasi siirtyy ei kruksiksi pankissa velkasi yli, vaan kässiksi pelimiesten toisiin yhtiöihin pankkikokonaisuuden Kolminaisuuden osassa. Jos sitä asuntolainaa ei lyhennetä, Sinä velkainen pysyt sen rahan haltijana eikä finanssipiiri.

  Yhtään euroa ei enää katoa maailmasta pankkivelkaa lyhentäen, kuten katosi ennen ja mikä oli liikepankkisysteemin oikeutus ja tehdas/sairaala/vanhainkoti/elokuva tai muu palvelutarjonnan mahdollistaja. Iso tosi INNOVAATIO kärsien, lakkoillen ja giljotiinaten tehty. Jumalantyö.

  Nyt surutta ja päättöminä poisannettu. Marin/Saarikko/Eloranta tuoreeltaan talutusvuorossa, silkkinuorassa. Voisi käsitellä laajemminkin, mutta kun jo tämä vihjailu hermostuttaa. Siksi vain Jouni Keppaiselle Suomenmaan päätoimittajalle ja EVA-Suomen toivolle minä tässä venkuilen.

  Että raha pannaan haisemaan uudensortin instituutioihn ja samalla liikepankkien kaivonrenkaat puhdistuvat pumpatakseen uutta tuoretta uusille sukupolville, etenkin köyhille. Rikkaat tyytyvät perimään edellisten polvien arvonnousut ; hyvät työt ja Goodwillin. Huutelisin joutaviani pidempäänkin varisraakkuna, mutta tosikkoahan sellainen. Parempi sallia syntymäfiksujen nauttia itseistään. Ja vaikka nuolaista.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. …kele, eihän siitä ole kuin vuosi. Armahduksesta. Ja senkin ymmärsin väärin ettäkö Suomen Pankki olisi pelastanut. Ei, kyllä se oli EKP. Satuin vain osumaan SP:n sivulle uutispäivänä ja siellä oli se miljardi. Se kiilattiin paperikorin alle ja kas korihan nousi. Juhlahan se ja Jubilee.

   Tuo kuului 50 v. rytmiin. Ihmisiän tahtiin noin biologiassa ja ensimmäisissä korkeakulttuureissa, niin kulttuurin tahtiin. Kuten faaraoitten temppelin ympärijuoksut. Cooper testi. Niistä väki näki hallitsijansa kunnon. Se tuli kulttuuriin vvm Timothy Geithnerin toimesta, Obaman ministeri. Sydäri oli 2008 ja vastaisen varalta vointia testattaisiin.

   Nyt maaliskuussa 2020 Fedistä finanssimaailma oli joutumassa huonoon happeen, Covid-19. Heti tehtiin ja sitten testattiin kuten ambulanssityössä kai aina. Valutettiin rahaa eli uutta verta kun potilas vuoti.

   Oliko Nato yhteistyötä vai Euroryhmää, mutta EKP teki seuraa. Silloin 2008- Timy Geithner kulki käytävillä kun EKP Trichet ja korskeistonsa hintavakaus Liikanen kai porukan nuorimpana "seljättivät markkinavoimia." Ja siis lopulta lahjoivat -lain mukaankin.

   Toissa keväänä toimittiin heti ja Suomi pönötti rivissa sekin. Pantiin miljardi vastapainoksi ja kas nousivathan ne paperit kun oli täyteenhintaan ostaja. Yhteiskunta. Jubilee, bileet jatkuu.

   Olin jo nähnyt rekisterikilven COV- ärjyvä Audi, eilen näin CPJ- ja toisenkin Kasarmikadulla AS-. Bentley ja siinä logossa 8 kai sylintereiden luku. Semmonen iso Van korkeus levyys pituus isoa. Tuo CPJ- on Mersu, lännen postivankkurin astinlaudalla varustettu malli. Kookas. Huvittavakin mutta luen julkean viestin, haistatuksen Commercial Paper Jubilee, CPJ. Kävelen pois. Että ne osaavatkin. Lienen harvoja leirinsä ulkopuolisia intiaaneja joka lukee rekisterikilvestä savumerkkejä skalpeerauksia. CP on siis finanssipiirin keskenään ja itselleen tekemä raha. Laillinen raha pankin taseessa. Mutta mikä tärkeintä, sen ulkopuolella initiaatiosisäpiirissä käypä maksuväline. Sen arvo vaan romahti Covid-19 iskusta. Luonnontiedettä.

   Aivot ovat kulttuuria. Nyt hallinto trumppilaisilla ja piikki auki heti eikä vasta Kreikan jälkeen. Arvot palautuivat, Helsingissä asuntojen hinnat kipittävät nousutrendiään. Valtio kirittää rohkeata nuorisoaan. Että jos kadut tai muuta avioeroa, niin hetkessähän asunto myydään, voitatkin vielä. Pelko pois!

   Näin siis tällaisia supervaunuja, kuin tulenjohtotorneja. Mitä siis AS-. Erikoinen kilpi, mutta rahahilulla saa. Se on virastoväkikin sellaista yli-viikaria. Ekana taisivat kiitää Katsatuskonttorielinkeinon rakenneuudistajat, sisällle osuneet juristit ja insinöörit tekivät ekat omat -vähän pölähtäneinä mutta tekivät. Osa velvollisuudentunnosta. Otti rahat.

   AS- kielii Asset termistä, varat, omaisuus. Niitä omia rahakkeita niitäkin tietysti kootaan paketeiksi CDO ja myydään eteenpäin linsenssipankkeihin ja rahastoihin, joihin kuskitkin menevät pelikavereiksi, ay-säätiöväen hurmaksi. AS on siis tällaista rahapiiriväen itserikastumista ja jos projekti, kusee, se loppupeleissä myydään uudelleen arvopaperistettuna Valtiolle. SP teki mitä siltä tiedettiin odottaa. Arvossa putoavat CP:eet nousivat ja pakenivat Snellmanin silmän alla Säätytalon ministereitten käsilaukkusuojaan. Sarmanteille tulvii oikeata rahaa.

   Ihan näin, periatteessa kyllä, mutta ei ollut Snellman tarkoittanut eikä tätä varten Saint-Simonia lukenut.

   Omatekoisilla CP rahakkeilla tehdyt kiinteistö/rakenna/kaiva/pestuuhelppoheikkitä businesten kirjanpitoruno palkinnot lunastetaan valtiorahalla ja sillä autot uusittiin, autokaupassa kun ei (vielä) käy älyttävä omaraha. Kohta käy, facebookin diem. Jo 2500 miljoonaa kpl maksutiliä asemissa laukaisutelineillä, teslakesää vaan.JS

   Poista