Sivun näyttöjä yhteensä

28. lokakuuta 2020

Terapia


 

Tuli silmiini viesti, jossa luki ”Minä käyn terapiassa”.

 

Ihastuin.

 

Tuo tapa ja asenne ei tietenkään ole kaikkien käytettävissä. Silti viesti on todella tärkeä. Sangen usein psykoterapiassa ei ole mitään häpeämistä eikä siis sen suurempaa salaamista kuin muissakaan terveyttä koskevissa asioissa.

 

On tilanteita, joissa on suuri virhe olla käyttämättä ammattilaisen apua. On tilanteita, joissa terapia on lähes välttämätöntä. Suuronnettomuuksien ja pahojen rikosten yhteydessä syntyy vaikeuksia, joihin voi olla apu. Tarkoitan esimerkiksi kouluampumisia. Liikenneonnettomuus, jossa pahimmassa tapauksessa joku omainen saa surmansa, altistaa mukana olleet lapset.

 

Viimeksi mainittu esimerkki on todellinen. Siitä on vuosikymmeniä. Mukana oli koko perheeni. Itse en sattunut olemaan. Mäenharjan jälkeen tuli vastaan traktoria ohittava auto, joka sulki tien. Tapaus oli niin paha, etten kysynyt eikä isäni kertonut, oliko se pelkkää onnea vai myös taitoa, että hän onnistui pyyhkäisemään auton vastaantulijoiden edestä vasemmalle ja tien kaiteessa olevasta aukosta penkereelle.

 

Tiedän useita tapauksia sodasta. Taitavaksi ja urholliseksi tiedetty lentäjä on käytännössä joutunut siirtymään kirjoituspöytätöihin pahan pakkolaskun jälkeen.

 

Ja sitten ovat nämä itsemurhan partaalle ajautuneet. Olen ollut itse taivuttelemassa yllättäen erittäin pahaan tilaan joutunutta tuttavaa Hesperiaan. Vakuutan että se on vaikeaa. Silloin kuten nytkin tahdonvastainen hoitoon ottaminen on vaikeaa ja hidasta; niin kuuluu ollakin. Tuossa tapauksessa tuttavani oli sellaisessa tilassa, että hän epäili henkensä olevan vaarassa ja kantoi vaatteissaan ja kassissaan kymmentä puukkoa ja veistä ja kertoi ostaneensa juuri kaksi asunto-osaketta, vaikka rahaa ei ollut.

 

Tuo tapaus päättyi hyvin onnellisesti. Aina niin ei käy.

 

Nyrkkisääntönä: kukaan ei ole haavoittumaton. Kuka tahansa saattaa pudota suorastaan psykoosiin. Ja sana ”depressio” on jatkuvan väärinkäytön kohteena. Sillä tarkoitetaan puhekielessä usein alakuloisuutta tai voimattomuutta. Niin sanottu kliininen depressio on jotain aivan muuta.

 

Kun kauan sitten olin paljon tekemisissä ymmärrystä vailla olevien tai vain osittain syyntakeisten väkivaltarikollisten kanssa, olin paljon tekemisissä psykiatrien kanssa. Syntyi myös pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Eräs monessa mukana ollut psykiatriystäväni antoi neuvon, jonka toistan tässä: ei pidä auttaa.

 

Neuvo on tuossa supistetussa muodossa, muistisääntönä. Mielenterveyden petettyä ihmisen auttaminen on vaikeaa ja ammattitaitoa vaativaa. Yli normaalin inhimillisyyden ja ystävyyden ei pidä luulla liikoja maallikon mahdollisuuksista.

 

Nykyisin, toisin kuin ennen, hyvin kriittinen tilanne voi olla laukaistavissa lääkkeellä ja lyhyellä terapialla. Ja mielikuvanne psykoterapiasta ovat luultavasti vääriä. Ne perustuvat amerikkalaisiin elokuviin ja pilakuviin. Mutta siis ajankohtaiseen tilanteeseen viitaten: usein on oikeasti hullua olla hakematta ammattilaisen apua. Ja mielenterveydessään järkkyneet pitävät joissakin tilanteissa itseään harvinaisen tasapainoisina ja terapiasta vihjaavia pähköhulluina.

54 kommenttia:

 1. Elämänpiiristäni olen huomannut, että ne joiden on tarpeen korostaa mielenterveyttään, usein olisivat ammattiavun tarpeessa. Jos sitä kykenisivät vastaanottamaan.

  Se, että hakee apua silloin kun sitä tarvitsee, kertoo jo paljon hyvää ihmisestä.

  Omissa sukulaisissani ja tuttavissani on kaikenlaisia eksentrikkoja, ja itse kunkin tarvitsee välillä tarkistaa mikä on päänsisäisen ja ulkoisen todellisuuden suhde.

  Jos tästä tapauksesta jotain positiivista seuraisi, voisi se olla yleisen suhtautumisen mielenterveyspalveluihin muuttuminen täysjärkisemmäksi. Onko se nyt oikeasti sen merkittävämpi asia että joku kusipää hakkeroi psykiatrin asiakastiedot, verrattuna vaikka hammaslääkärin tiedostojen varastamiseen. Päänsisäisistä asioista molemmissa on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän motiivi onkaan tällaisella tietovuodon vähättelyllä? Hammaskaluston kunto verratuna muihin pään sisäisiin asioihin on aivan eri asia merkittävyydeltään.

   Poista
  2. Minusta tietovuodon vähättely tässä tilanteessa on ainoa oikea ratkaisu. Se tekee tyhjäksi kiristäjien vaatimukset ja toimivat estävänä tekijän uusille tapauksille. Parempaa ratkaisua et helpolla löydä. Jos vielä pahantekijä tehdään naurunalaiseksi menevät viimeisetkin motiivit ryhtyä moiseen puuhaan.

   Poista
  3. Ideaalimaailmassa vaikkapa potentiaalinen työnantaja ei ole kiinnostunut henkilön menneisyyteen jääneistä mielenterveysongelmista. Emme elä ideaalimaailmassa. Tiedot hampaanpaikoista sen sijaan eivät, luullakseni, ole yhtä merkityksellisiä.

   Poista
  4. En kyllä ole työnantajana, kymmenien vuosien kokemuksella pätkääkään kiinnostunut onko joku työntekijäni joskus käyttänyt mielenterveyspalveluita. Elämänkokemus kun opettaa, että kaikille tulee eteen tilanteita, joissa niitä voi tarvita. Avioero, sairaus, liikenneonnettomuus, läheisen kuolema nyt vaikka esimerkiksi.

   Murtumatonta ihmistä ei olekaan, ja se, että tuntee omat rajansa on työnantajan kannalta parempi kuin sellainen, joka polttaa itsensä loppuun kun ei niitä tunne.

   En elä ideaalimaailmassa, mutta minulla on elämänkokemusta sen verran etten vähästä hätkähdä.

   Poista
 2. Käyn paskahuussiss.

  VastaaPoista
 3. Mitä viksumpi sen enempi vituttaa, ellei kykene olemaan avuksi. apropos apu, kouluampumisiin en lähe avuks.

  VastaaPoista
 4. Usein vanha totuus toimii: puhuminen auttaa.

  VastaaPoista
 5. Huomaa, että terapiaa tarvittaisiin.

  VastaaPoista
 6. Koitahan nyt piristyä! Ota itteäs niskasta kiinni!

  VastaaPoista
 7. Aina puhutaan siitä, että lopulta ihmiskunnassa suhtautuminen mielen terveyteen muuttuu samanlaiseksi kuin ruumiin terveyteen - ennen pitkää, kunhan sivistys ja tietynlainen mielenterveyskasvatus puree. Tiedä häntä. Kaipa tuo mieleltään sairaiden tai oireilevien viistoon katsominen lähtee siitä ihmisen autoritaarisesta persoonallisuutyypistä, jonka useampaankin tunnusmerkkiin stigmatisoiva suhtautuminen toiseen ihmiseen vaivattomasti solahtaa. Saman saavat kokea alkoholistit: selkärangattomuutta ja luonteen heikkoutta. Vasta selvä psykoosi tai todistettu rankka traumatausta saattavat antaa hetkeksi armon tuollaisen autoritaarisen tyypin silmissä. Ja minkäänlaisen kasvatuksen ei ole todettu tehoavan tähän toisten tuomitsijaan. On havaittu, että tämä tyyppi nostaa päätään aina ilmapiirin mukaan, esimerkiksi arvojen koventuessa. "Heikkoja" ei suvaita.

  VastaaPoista
 8. Vakava masennus ei ole leikin asia. Sen opin viimeistään kuultuani, että eräs kaukaisempi serkku oli vetänyt itsensä hirteen lääkkeiden loputtua viikonloppuna, kun ei ollut jaksanut odottaa apteekin aukeamista. Olin tavannut sen miehen kerran, hiljaisen oloinen savolaiseksi, mutta oli hoitanut siementilansa mallikkaasti. Vaimon oli tosin hankkinut vasta vanhempana, Filippiineiltä, ja poika olikin iloinen kuten äitinsä.

  Saman alan ihmisissä on ollut parikin bipolaarista, ja ihmeesti jaksoivat hoitaa raskaan työnsä kumpikin, lomalla sitten saattoi tulla repsahdus. Toisen kanssa keskustelin kerran keskellä yötä pari tuntia, tai oikeastaan kuuntelin pitkää tarinaa noloista tapauksista elämän varrelta. Tuli meille apua huutaen, "kaikilla kielillä", kieltenopettaja.

  Toinen järjesti maanisen kohtauksen norjalaisluokan vierailun aikana, ihastui yhteen norjalaistyttöön ja alkoi käyttäytyä pidäkkeettömästi. Siitäkin selvittiin, laitettiin tyttö asumaan toiseen paikkaan, "salaiseen osoitteeseen", ja lääkkeetkin alkoivat kai vaikuttaa. Eivät nuoret onneksi pahemmin säikähtyneet.

  Sitten oli äiti, joka sekosi, kun hänen ainoa oma poikansa kuoli toisen pojan hurjastellessa autolla metsätiellä koulun ulkoilupäivänä. Minut sairaalassa nähdessään hän kirkui: "Epäoikeudenmukaista, että teidän poika jäi henkiin, kun teillä on muitakin lapsia!" Kun ehdotin hänelle jossain vaiheessa varovasti psykiatria, se voisi helpottaa, hän sanoi ylväästi, että heidän perheessään ei ole koskaan tarvittu psykiatria... 70-luvulla asiaan saatetiin vielä suhtautua noin.

  Ja olihan sekin ystävän keskivaikeaa masennusta poteva tytär, joka jätti lääkkeet pois... Ja kaikenlaista pienempää, paniikkihäiriötä sun muuta, sitähän ei vielä 80-luvulla tunnettukaan. Terapialle on tarvetta, ja lääkkeille.

  VastaaPoista
 9. Aloin käyttää alkoholia itsetuhoisesti 16-vuotiaana ja 35-vuotiaana hakeuduin intensiiviseen analyyttiseen psykoterapiaan; 1-2 istuntoa viikossa 6 vuoden ajan.Täysraittiutta on nyt jatkunut 30 vuotta. Meillä alkoholisteilla on alkoholimolekyylin muotoinen reikä päässä, joillakin harvoilla onnellisilla jumala ottaa reikään sopivan muodon,mutta me pakanat joudumme tekemään kovaa psyykkistä työtä pätevän psykoterapeutin ohjauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhuuden dementia ja nuorten aikuisten skitsofrenia johtuu, niin kokemus ja intuitioni minulle kertoo, ettei potilas pääse heräämään painajais-unestaan myös muisti-mekanismin "hirttäminen" aivoissa viittaa unitilaan. Mm. niin sekaisin, ette muista enää mitä avaimella tehdään.
   Aikaisemmin määriteltiin skitsofreenit = Dementia Pre Cox = ennenaikainen dementia.
   Se mikä panee alkoholistin tai viinan suurkuluttajan juomaan yliäyräiden tai syöpöttelijän ahmimaan lisää herkkuja ylipainostaan huolimatta on VIREYSTILAN- LASKU = LASKUHUMALA = ITSETUNNON MASENNUS. Elimistö huutaa lisää ja lisää -kierre on valmis.

   Poista
 10. Qanon-salaliittoteoriasta:


  Voi hyvät hyssykät sentään mikä teoria tämän hetken maailmantapahtumista.
  Eivätkö ihmiset todella ymmärrä, tässä tapauksessa ,kuinka taikausko rehottaa ihmisissä ilman järjen hitusta ja taikuus kaiken lisäksi nostaa tuulta entisestään siipiensä alle.

  Eivätkö ihmiset tajua, että tämä on juuri sitä pimeyttä ja mustaa magiaa, jolla yksinkertainen kansa pidetään pelossa ja vavistuksessa – johtamalla heitä tahdottomina ja alistettuina ketkujen suoltaessa katteetonta propagandaansa.
  Se on yksinkertaisesti sivistymättömyyttä.Looginen syy - ja seuraus- suhde heittää mielipuolisesti ”härän pyllyä”-elämme totisesti totuuden-jälkeistä aikaa.

  Ihmiset ajattelevat: ”Maailmassa tapahtuu outoja ja elämä on pimeä paikka ja eikä mihinkään voi enää luottaa”. Yhteistyö ja politikkaa vaikeutuu, kun ei ole edes alkeellisista perus-periaatteista yhteisymmärrystä.
  Näkyyhän se mihin se USA:n on johtanut – kansa on kahtia jakaantunut. ”Poltettuja siltoja” on vaikea uudelleen rakentaa. Aina on helpompi tuhota kuin rakentaa.

  Lopuksi kerron syvyyspsykologiasta sen minkä ymmärrän seuraavaa:

  Me ihmiset olemme vuorovaikutus-suhteissa kuin kuvastimessa toistemme kanssa – Suuren Arvoituksen edessä. Kuten Raamattukin kertoo.
  Sitä mitä uskon itseni kokonaisuudessaan olevan - onkin juuri se kohtaamani toinen henkilö kaikkine ominaisuuksineen ( suora heijastus )
  Ja mitä taas miellän sen toisen ihmisen olevan -olenkin minä itse. Heijastan ympäröivään sosiaaliseen - peiliin kaiken sen negatiivisen, jota en itsessäni hyväksy Heijastus tulee bumerangina takaisin.
  Edellisestä päätellen vaellamme yksinäisinä orpoina maailmankaikkeudessa vain itse seuralaisena.
  Kertoohan tiede-fysiikka ja kemia mm. ympäröivän materian olevan pääasiassa tyhjyyttä. ihmiset omaavat kuitenkin materian-tunnun.


  Jos kaikesta huolimatta sinua kiinnostaa toisten ihmis-
  ten ajatusten pohjimmaiset vaikuttimet, kuuntele tarkkaan mitä hän sanoo kanssaihmisistään. Hyvää tai pahaa, sanoja tulee paljastaneeksi sisimpäänsä.
  ”Sydämen kyllyydestä suu puhuu”– kuunnelkaa politikkojen puheita käyttäen kyseistä mittaustapaa. Pääsette hiukan lähemmäs totuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitus jatkuu:
   Kun valhe voittaa alaa maailmassa ja tyhmyys ja taikausko joukossa tiivistyy, voi maailmassa tapahtua suurin piirtein mitä vain. Kansat nousevat toisiaan vastaan. Kaikki on vastuussa-eikä kukaan. Inferno = 3. maa
   ilmansota voi käydä toteen. Sotaa, jota ei kukaan järkevä
   ihminen halunnut, eskaloituu vääjäämättä räjähdyspisteeseensä kuin luonnonvoimat olisivat asialla. Ihmiskunta seuraa voimattomana tapahtumain -kulkua - ja tuho on totaalinen-ydintalvi.
   Kuten George Orwell kirjoitti "epäkielestä" totaalitarisissa valtioissa näin: ”rakkaus on vihaa ja viha rakkautta”, ”sota on rauhaa ja rauha sotaa”, ”terveys
   on sairautta ja sairaus terveyttä”, ”totuus on valhetta ja valhe on totuus”.
   Totuus muuttuu irvikuvakseen, jos jokin tunne paisuu ihmismielessä yliäyräiden. Tämähän toteutuu tarkalleen mm. mutasukkaisuudessa. Senhän ilmeisen mekanismin me jo tiesimmekin.

   Poista
 11. Olen samaa mieltä. Terapiaa tarvitsee jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Sen kieltäminen on tyhmää.
  Tosin terapian laatu vaihtelee. Terapeuttien ammattitaito ei ole market tavaraa. Se pitää testata, mutta siinä on vaaransa. Asiakas voi mennä huonompaan tilaan, jopa päätyä äärimmäiseen ratkaisuun.

  Noin yleisesti ihmisten psyykellä ei pitäisi tehdä businesta. Kannatan tiukkaa kontrollia psykiatrian ja terapian tarjoajien ammattikunnalle.

  VastaaPoista
 12. Jos huumori sopii näin vakavan asian yhteyteen niin: Milloin ihminen viimeistään on avun tarpeessa? Kun hänellä on yhtä aikaa depis, krabbis ja tippis.

  VastaaPoista
 13. Kenkuista kenkuinta ON että suvaitaan laajassa mitassa levinneitä mielenhäiriöitä kuten työperäisen ylirasituksen 'hoitoa' mielialaa kohottavilla lääkkeillä vaikka exhaustio on se sana tässä joka ottaa päähän kun se on melkein exitus muttei ole.

  Tämä tilanne on sietämätön. Mikäli emme ymmärrä ettei lepoa voida viedä työikäisiltä arbitraariseen määrään etäisyys psykoosirajalle lyhenee kunnes ylittyy. Psykoosi jättää mieleen arven ja alttius sairastua uudelleen kasvaa. Kilpailuyhteisö työpaikoilla venyttää maalinauhaa ja kykymme työhön kansana laskee. Neljä viidestä työikäisestä käyttää mielialaan vaikuttavia lääkeaineita. Tämä on erehdys!


  Lääkärin on osattava kirjoittaa kolmen kuukauden mittainen sairasloma tuosta vain, arpomatta.

  Voidaan kysyä ääretön määrä kysymyksiä mutta vastaaminen on mahdotonta jo varsin vähäisen kysymysmäärän tultua käsitellyksi saati että ehdittäisiin vastaamaan, edes ensimmäiseen kysymykseen.

  Mikä meitä vaivaa?

  Olemmeko ymmärtäneet riittävästi syödä yksinkertaista ja ravitsevaa kotiruokaa, levätä, nauttia taiteesta paikan päällä, sortua pieniin paheisiin ja todella kuunnella ystäviämme, työtovereitamme ja isovanhempiamme?

  Liikettä!

  en tahdo enää kysellä vaan tahdon nähdä pelkkiä perseitä ja kyynärpäitä tällä työmaalla jota kutsutaan suomeksi kotimaaksi.

  Auta armias, eihän meitä ole kuin muutama miljoona, maailman pohjoisin maa ja kansa.

  Onko meillä inhimillisiä voimavaroja tuhlattavaksi?

  Työ koostuu työn tuloksesta eikä töissäolosta.

  VastaaPoista
 14. Vastaukset
  1. en, tuttujakin on tarpeeksi!
   Voit paremmin jos pidàt tekemisistàsi.

   Poista
 15. Minuunkin se viihde vaikuttaa vaikka tiedän että psykoanalyysi (kyseeenalaisempi ala) on eri asia kuin (moderni) psykoterapia. Jälkimmäisestä termistä silti heti pomppaa WoodyAllemainen mielikuva. Valitettavasti.

  Rainer Friman puhui kerran muinoin radiossa varoittaen siitä kuinka helluntailaisissa ym uskonyhteisöissä pyritään parantamaan mielisairaita, jotka kuitenkin pitäisi jättää ammattilaisten hoiviin eikä saarnaaja-maallikoiden käsittelyyn.

  MMM...

  VastaaPoista
 16. Kas niin.

  Täällä kasarmilla on hurjan mukavaa. Tovi taapäin sain tiedon että eräs meistä on kolmesti toistuneiden sydänkohtausten vuoksi joutuva käymään päivittäin sairaalassa.

  Asiaan. Ystäväni Elmer E. Waller (U.S. rtd.) olisi voinut kertoa tämän teille mutta koska

  - hän ei ole ystäväni
  - hän ei olisi kertonut
  - hänen nimensä on Elmer E. Waller

  minä kerron:

  Maailman rikkain mies kuoli. Katolilaisuudestaan huolimatta hän joutui kohtaamaan pyhän Pietarin. Tämä on aivan totta. Kotvasen miestä simäiltyään P. avasi suuren kirjan ja sitä kokoliaan pontevasti tutkittuaan taitteli manulasit kaapuunsa ja loi mieheen arvovallastaan varman mutta rahtusen uteliaan katseen.

  - Kerropa milloin teit hyvän työn viimeksi. Voit odottaa tuolla syrjemmällä, ole kiltti.

  - Tämäpä nyt, tuumi rikas mies mutta tehtävä ei ollutkaan helppo. Pitkän päivän päästä hän vihdoin oivalsi kelpoisan teon ja suorastaan innosta leimuten kertoi sen.

  - Vuonna 1947, suuren tavaratalon edustalla annoin kaksi dollaria Pelastusarmeijan joulukeräykseen!

  - Se on aivan totta, sanoi Pietari (pyhä), muistelen että olet erikoistapaus.

  - Enkö vain!

  - Tarkemmin katsoen tapahtumat ovat kyllä meillä täällä ylöskirjattuina. Kätesi olivat täynnä joululahjoja sukulaisillesi, joten käskit autonkuljettajaasi suorittamaan tuon teon.

  - No mutta entä sitten! Hänhän sai palkkansa minulta.

  - Sanoit myös maksavasi sen takaisin. Maksoitko?

  - Onko se tärkeää?

  - Eipä juuri. Kas tässä, olepa hyvä, saat nämä kaksi dollaria.

  - Mies hölmistyi, suorastaan horjahti typertyneisyyttään ja katsoi Pietaria...

  - Ole ystävällinen ja painu helvettiin, kuski pyysi kertomaan terveisensä.

  Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa.

  Vaakunassa on että Veri ja Tuli.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei körttiläistaustaiselle ateistille oikein auennut Pietarin ja rikkaan miehen tapaus. Lieneekö näillä seuduilla keksitty juttu, vai tuontitavaraa etelämpää.

   Katolilaiset taitavat edelleen mennä taivaaseensa hyvillä teoillaan. Luterilainen olisi voinut kysyä että mitenkäs armon laita on, onko sitä mahdollista saada?

   Poista
  2. New York, juutalaisuus, merijalkaväen master sergeant, ihmishengen hinta suhteessa arvoon

   Näillä pääsee alkuun.

   Poista
  3. Mestari sanoi; Älkää etsiytykö parempienne pitoihin vaan menkää sinne missä ovat köyhät, sairaat, rammat ja työllä raskautetut.

   Ulkomuistista, montako väärää kirjainta? Okei. Helvettiinpä siis minäkin yhtä moneksi vuosisadaksi, käykö näin alkuun?

   On ole Jumalan olemassaolosta liian vakuuttunut mutta Jeesus oli todellinen; ja rakennusmies. Oletteko te olemassa?

   Poista
 17. Varmasti terapiaistunnoista on hyötyä useille.
  Muutaman psykiatri tosin kertonut suurimman osan näistä terapeuteista olevan humpuukia. Perusteluja oli aika paljon.
  Toisaalta ammattilaisen terapeutin tarve ehkä kertoo siitä kuinka sukulaisuus ja ystäväsuhteet ovat muuttuneet pinnallisiksi.
  Ehkäpä joskun aiemmin pystyi asioistaan avautumaan vapaammin esimerkiksi mummolle joka osasi laittaa asiat kokonaisuuteen elämänkokemuksensa kautta.

  Yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkkeitä. Kertooko tämä jostakin? Suomalaista sisua ei siis enää ole vaan se on hävinnyt juoksuhautoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei vittu käytä.

   Kun Hallantie kirjoittaa hän tekee sen suurella sydänmellä vaikka henkensä uhalla hän on viisain koskaan tapaamani mies.

   Poista
  2. Jopas nyt. Ei masennuslääkkeitä, mielialaan vaikuttavia lääkkeitä. Jestaksen posket! Metri, gramma ja sekunti ovat - ?

   Patophysiology yöpöydällä 11 vuotta.

   Tilastokeskus.

   Ristus! Yhtäkkiä olen Lake Placidin hiihtöladun varres.. Nämähän siellä olivat tönimässä.

   Poista
  3. Masennuslääkkeitä käytetään myös kroonisiin kipuihin.

   Poista
  4. Kyllä. Masennuslääkkeitä käytetään pienellä prosentilla myös muihin tarkoituksiin. Yhtä kaikki, kyse on aivojen toimintaan vaikuttavista aineista. Ja kun päälle lisätään masennuslääkkeiden ohella nautitut muut lääkitykset, on varmaa että paljon löytyy eri alojen asiantuntijoita jotka ovat työssään aikamoisessa mömmötilassa.

   Poista
 18. ... "ei pidä auttaa." ...

  Niin, kun ei pysty.

  Eräs hyvin läheinen ihminen minulle uupui psykoosiin. Häntä mm. poliisit seurasivat hänen työmatkoillaan, ja television uutislukijat puhuivat hänen asioitaan katsojille. Minä, koska rakastin häntä, yritin vakuuttaa hänelle etteivät nuo tunnot ole totta, sinä kuvittelet vain. Näin elimme jokseenkin kauan. Mutta kerran kun taas yritin todistella kaiken hänen mielikuvituksensa aaveiksi, hän... katsoi minua pilkallisesti, ja sanoi: "Ai, sinäkin kuulut nykyisin Heihin?"

  Vaikea häntä oli enää tavoittaa, niin kauas "sen metsän uumeniin, sen metsän uumeniin" oli ehtinyt. - Tämä on itsemurhalaulu mutta niinhän se sairaus hänet minulta pois murhasi:

  https://www.youtube.com/watch?v=VjKm6Fj0tbc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ymmärretty jokin vika itsesuojeluvaistossa

   hyvästi

   Poista
  2. pieni hikinen kikkeli, pelkkä narsisti
   otin selvää näiltä sun mainitsemilta
   lopeta tollanen vetistely
   olet haitaksi

   Poista
  3. Arv. Neiti/Rouva/Herra MIOH. Olet ilmeisesti kyrpiintynyt minuun?

   Täysin yhdentekevää.

   Poista
  4. Ei ole. Tulit häiritsemään.

   MIOH ei ole ystäväni, en tiedä kuka hän on.

   Poista
  5. "television uutislukijat puhuivat hänen asioitaan katsojille."

   Niitä kusipäitä (mm. tv:n persnaamoja) voi vedättää kuin mätää libran mittaa.

   Poista
 19. Kaksi reunamerkintää.

  1) Kidutuksen vastaisen komitean silmätikku on tahdosta riippumaton, ei tahdonvastainen hoito.

  2) Mielenterveys-käsite on tehnyt enemmän hallaa yli 50 vuotta kestäneellä taipaleellani mielisairaiden (heitä on yli 30 000 ja tapaamisia yli 300 000) parissa kuin mikään muu yksittäinen asia. Koskenkorvakaan (Ilmajoki)

  Eikä kyse ole suomalaisesta asiasta: Mental health tulee muualta.

  Mutta ei takuulla Gogolin, Tsehovin, Dostojevskin, Juha Seppälän tai Tolstoin "ex orientae lux"- hoitovalikoimasta.

  Kiitos perehtyneisyydestänne - tässäkin asiassa.

  VastaaPoista
 20. Kasarmilla on mukavaa ja rauhaisaa. Päättäväisyyttä on. Kolikoita on riittämiin.

  Saattaa olla ettei ole syytä huoleen, katsotaan mitä saadaan järjestymään.

  Meillä ei milloinkaan leikitä ihmishengillä.

  VastaaPoista

 21. Olin jo armahtaa ja jättää valuttamatta tämänkertaistani. Mutta kun New York Times tä 30.10. sisälsi Trumpin riemunkiljaisun, niin panen sen ja loputkin: GDP number just announced. Biggest and Best in the History of our Country, and not even close. Next year will be FANTASTIC!!! However, Sleepy Joe Biden and his proposed record setting tax increase, would kill it all. So glad this great GDP number came out before November 3rd.
  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 29, 2020


  Jos ensin kysyisi kuinka laajaasti lääkärissä käynneistä ja jutusteluista tavataan pitää pöytäkirjaa ja nauhoittaa selvittelyitä ja puhtaaksikirjoittaa, tai joo nykydigihän säilyisi autenttisina mutkailevina sananvaihtoina. Ja elokuvatakin voisi ja kaikki jemmaan. Ja jos kuka tarvitsisi vaikka kiristämiseen niin jollakin "googlamisen" tapaisella voisi hakea vaikka politiikkakilpailijan haaremeita, aviouskollisuuden häilyväisyyttä. Siis jonkun potilaan tallennetusta tuskailusta. Jakaa vaikka kiusaksi eikä edes rahaksi. Kuinka olisi valvontavideokuva seksi-thai-klubista ja kai kameravapaat, niin ainakin poliisin katukatselija kuvaa jokaisen askelsijan kaupungista turvakseni. Ja kasvotunniste kertoo nimen ja osoitteen!

  Sellaiset "kolmannet" ja heidän päälle puhumiset raivostuttamiset ja epätoivotekojen lietsonta, ne vasta kiinostavatkin. Aloittaisinko vaikka urheilujohtajista ministereistä naapureista. Tosin nyt kai saatavilla oleva aineisto aika pieni potilaista, mutta laajan laaja perheenjäsenistä, työnantajista -tovereista ? Perintöriidoista lakimiehistä yllyttäjinä ja jippojen keksijöinä ja rääkkäämisen pitkittäjinä.

  Mielikuvituksellahan nämä aukevat hypoteeseiksi, mutta todeksi saakkka verifioituu monikin ja aina vaan kamalammaksi. Kaikki alkoi kun kesähuvilapuutarhan hillot varustettiin itsepiirrettyjen etikettien sijasta kotitietokoneen muistiin ja oliko Commodore kun iskä sen maksoi.

  Ihan hillitöntä sekoa Pakusta taas. Yksi pysyi salassa vaikka BIS ja sijoittajapiirien omat rahat CP ja velkavastuu vapaamieli selvisikin. Samalla kirkastui jälkijunassa että jo Tervakomppania 1600-luvulla oli ylimyssijoittajilleen oy, velka erivapaus ltd.

  Oliko "Mereltä tullut laki" tms. jonkun oikkisväikkärin otsikko enkä lyhyttä tiivistelmää pidemmallle juljennutkaan. Onneksi vaihtui vihreäsi ja tutut ABC kahvit.
  jatk.

  VastaaPoista

 22. jatk.
  Että mikäkö oli piilossa -vuotamatta- uteliaaltani? Se että velkojen anteeksianto luetaankin tuloksi ja verotettavaksi. Kuinka niin ? Jos olisin euklides johtaisin sen bisistä ja taseiden nurinkääntämisestä soliditeettikaavassa. Lyhentämisen sijasta sijoitusrahastoon soluttamisesta. Ja muusta jo kirkastuneesta. Ei.

  Pääsin aurinkoon vasta kun osuin 27.10. New York Timesissä Trumpin veroihin. Iso artikkeli kolmen miehen ja yhden naisen toimesta Chicagon 92 kerroksisesta pilvenpiirtäjästä. Hotelli kauppakeskus asuntoja toimistoja spa …Iso asia kuin Iso Omena meillä tai Tripla. No rahat loppu vaikka olikin liki biljoona eli euroopaksi miljardi varattuna, lähinnä Deutsche Bankilta.

  Kädenväännössä diilimies voitti ja sai 2008 force major yms iskuilla velkaansa kevennetyksi neljänneksellä 270 miljoonalla. Nämä luetaan tuloksi Amerikassa. Trump selvisi verotta tappiovähennyksillä. Mutta että velka anteeksi pankilta ja itselle veronalaiseksi laskennalliseksi tuloksi ! Ei istu meikän neolibraan vaikken muuta tee kuin lukea jankkaan. Tai siis siksi. Ja mitä teki Trump Suomessa 1992. Kyseli casinohankkimistensa velkakirjojen perään Skop Ilmari Varmalta ?

  Asiani olisi arvella pieleen, että "velka onkin tuloa" on tehty juuri hedgefund miesten varalta. Etteivät siis sisäpiiriläiset lainoittaisi keskuspankin kämmenellä ja työeläkeyhtiön lapion päällä ihkaiisisti itseijänsä. Ostaakseen itseillensä mitä vaan pervessitetyillä "pankeillaan".

  Tämä oman velan muuttaminen konkurssitiellä talentin sisäpiiritoimijan tuloksi kysyy useampaakin innovatiivisen juridiikan palkintoa ja asioiden evoluutiota, arvaamatonta ei-loppuun nähtyä evoluutiota vaan aina uutta DNA rihmaan puuttumista, saksilla ja parsinneulalla.

  Trumpin parina oli Dune Capitals ja Cerberus ja Fortress nimisiä hedgefundeja. Dunesta hän sai valtionvarainministerinsä Steven Mnuchin -tämän isäkin jo alalla kuten Trumpinkin.

  Wallenbergissa oli suostuttelemista, jotta EQT:eelle irtosi lupa Peter W.:ltä "ette sitten viritä asiakkaille konkurssiansoja". Pakussa kun luin luulin olevani uuden äärellä. En ollut, näkyy olleen pankkiylhäisön rutiinia itselleen lusikoiminen. Ovat varmaan syöttäneet Mustit kiinalaisille ja Mirrit nälkiintyneet kun ei navettahiiriä.

  Yksi hyvä kikka oli luotottaa perheyritystä isosti ja maalata taivaita. Samalla mennä mukaan itsekin hedgefund osakkaana. Ostaa luottotappiovakuutusta swap (credit default swap CDS) omalle velkaosuudelle ja pullahuttaa konkurssiin perheasiakas firman velka ja perhe.

  Olisin aika varma että Suomessa velan anteeksiantoa ei lueta laskennalliseksi mutta verolle oikeasti pantavaksi tuloksi, vaan puhtaana käteen. Sen verran älyvapaakin maa, ettei sovi keinottelijoita -ainut yrittäjyys- poisuhkailla säilytellä. Oikkis-Kauppis-hupsis. Että jotain eloa ja iloa. Eiköhän ruttokansantuote piankin taas svengaa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 23. Miksikähän unohdin ne kaksi serkkua, jotka opiskeluaikanaan sairastuivat skitsofreniaan? Heistä piti tulla lääkäri ja äidinkielen opettaja kuten vanhemmista sisaruksistaan. Ei tullut koskaan. 60-luvulla ei ilmeisesti vielä ollut sopivia lääkkeitä ja hoitoa, nuorethan kai saattavat nykyään parantuakin.

  Koulussa oli väliaikaisesti muutama selvästi "hullu" opettaja, kun moni vanha oli jäänyt eläkkeelle. Lukion alussa tuli englannin ja saksan opettaja, joka sanoi yhden selvän lauseen jouluun mennessä: "I'm a glamour girl." Oli ollut Amerikassa lähetystössä töissä. Sitten hänestä vasta päästiin, kun hän heitti oppilasta avonaisella mustepullolla. Kun muutaman vuoden perästä menin itse opettajaksi arvokkaaseen tyttölyseoon Tampereella, ihmettelin, että nämähän ovat ihan normaaleja. Kollegat siis. Olihan heissä tietysti monenlaisia persoonallisuuksia, vähän erikoisiakin. Niin kuin kaikissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaasti sanottu, etten kadehtisi sen kummemmin kerron kuinka diagnosoidaan skitsofrenia, okeammin poissuljetaan sen mahdollisuus. Potilaalle sanotaan: katsokaa minua silmiin. Mikäli hän kykenee pitämään katsekontaktin kahdeksan sekuntia tai enemmän ei ole syytä epäillä skitsofreniaa.

   Tätä tarkoitti eräs kokenut lääkäri jonka sanat muistuivat mieleen; ettei niitä oikeita hulluuksia ole muita.

   Skitsofreniaan on nyt hyviä lääkkeitä, antipsykooteissa on valinnanvaraa.

   Traagisuus on mennyttä aikaa.

   Sapettaa että töissäkäyvää väkeä hullutetaan kestorajalle simputtamalla tässä työhulluja ihannoivassa kalvinismiin vahvasti kallellaan olevassa varpusvaltiossa. Tämä seikka on saatava järjestykseen, olisi hullua ellei saada.

   Poista
  2. Terveet ei tuijota.

   Poista
 24. Viime päivien tietovuotopostauksien kommenteissa täällä on todella paljon sellaisia, joiden yhteys blogikirjoitukseen tai edeltäviin kommentteihin jäävät hyvin epäselväksi. Ikään kuin kommentoijilla olisi tarve kirjoittaa, mutta ehkä vain omia päänsisäisiään itseään varten, postauksien muu tarkoitus kun ei oikein avaudu.

  Tai sitten ihmiset eivät vain osaa ilmaista itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nmm.. tai sitten et vain ymmärrä. Tällä seikalla saattaa olla jokin yhteys julkaisu- tai itsekritiikkiin.

   Tämä on internetin kovan ytimen olemus, siihen vain tottuu vähitellen.

   Poista
  2. Mikään "internetin kova ydin". Täyttä sekoilua, josta voi hyvin sanoa, mitä se on.

   Menes nyt I.H. vaikka itseesi ja lue omat postauksesi viime viikoilta. Ei ole runoutta eikä muutakaan kirjallista taidonilmausta. Ei täysjärkistä keskustelua jossa yritetään esittää oma näkökulma niin että siitä muutkin saavat selkoa. Jonkunlaista tajunnanvirtaa ja puolinaisten ajatuspätkien suoltamista, kunhan jotain tulee sanottua.

   Jos kuvittelet olevasi jotain kovaa ydintä, pääsi on pehmentynyt.

   Kun näitä postauksia joku lukee muutaman vuoden päästä, huomaa heti, että tämä vuosi on ollut psyykkisesti rasittava. Monilta on nyt tainnut tosielämän ihmiskontaktit jäädä vähiin.

   Poista
  3. Erilaisten ihmisten tekstejä lukiessa täytyy osata käyttää päättelyä. JA sydäntä.
   "Vain sydämellään kuulee parhaiten". Eivät suinkaan kaikki ole yhtä eteviä sanan-käyttäjiä. Sallittakoon kuitenkin kaikkien kukkien kukkia, varsinkaan kun kyseiset sanat eivät pyri uhkaamaan kenenkään olemassaoloa.
   Asia muuttuu tyystin kun olleen totalitaarisessa yhteiskunnassa, jossa valhe on totuus ja totuus valhe.

   Poista
  4. Psyykkisesti rasittava? Yleisellä tasolla maailmassa, Suomessa, siellä teilläpäin.. Missä?

   Joutavuuksia.

   Oliko mitä päällimmäisiä?

   Tarjolla töitä? En mitenkään saata ennättää. Se on myöhäistä nyt.

   Sanokaa se sana.

   Poista
  5. Vituttaako... ei siihen kuole. Oikeastaan en tiedä, mutta menköön nyt tällä kertaa näin.

   Poista
 25. Internetin aikakausi on opettanut ällistyttäviä asioita ihmisestä. Ennen kommenttipalstoja olin ihan pihalla, käsitykseni eri ihmisten sielunelämän mittaamattoman suurista eroista oli täysin puutteellinen, epärealistinen ja kapea. En osannut ennen tulkita monia matalalentoja.

  VastaaPoista