Sivun näyttöjä yhteensä

8. lokakuuta 2020

Katko 

Kuvasta käy ilmi, miten kovana Jesse James oli, kun toiset eivät käyttäneet maskia eivätkä pitäneet turvaväliä.

 

Samaan aikaan kuvitteelliset rosvot ja sankarit käyttivät Karhukopla-tyyppistä naamiota, joka peitti silmänympärykset. Venetsian perusrihkamaa ovat edelleen karnevaalien salapukeutumisen edellyttämät naamiot, jotka prässätään paperista ja maalataan kauniisti.

 

Ja historia tietää, että naamari on vanhempi ajatus kuin henkilöllisyys. Kreikkalaisen teatterin naamio oli ”persona”, ja he kai olivat sanasta päätellen keksineet ajatuksen etruskeilta.

 

Oikeastaan kasvojen naamioiminen näyttää olevan yhtä vanha ajatus kuin maalaaminen kallioseinään. Samaani eli noita esitettiin nykyisen Suomen seudulla hirvenpäisenä.

 

Kulttuuri ei kulje jokena. Fysiikka näyttää tällä hetkellä lähtevän ajatuksesta, että energia sellaisenaan ja aineeksi jähmettyneenä on rakeista ja samoin ehkä aika.

 

Ranskalaiset filosofit ottivat välilä nimiinsä ajatuksen tiedon katkoksista (”episteeminen ruptuura”). Lapsenlapset ihmettelivät, että minä isoisänä olen heidän isänsä isä. Muistan itsekin epäluuloni, jota tunsin väitettäessä, että äitini ja mummuni olisivat tavalla tai toisella sukua keskenään.

 

Ja juuri olin päässyt mainitsemasta lapselle, joka tulee ennen pitkää 40, että täällä Helsingin seudulla ei jossain näkemäni tutkimuksen mukaan ole kovin paljon hänen kaltaisiaan ihmisiä, jotka voivat ajaa karskauttaa lapsuudenkotiinsa neljännestunnissa.

 

Esmentelyyn että kaikkihan täällä on muuttunut asianomainen itse sanoi, että oikeastaan ei, ja itse viittasin sotilaiden tapaan koko kämmenellä uuniin, jonka edessä asianomainen on niin usein valokuvattu babysitterissä ja sitten omilla palleroisilla jaloillaan. Ja tarkemmin katsoen hyllyssä oli valokuva hänen ristiäisistään. Kirjat hyllyssä olivat samoja; melkein puolet silloisesta juhlaväestä on jo lopullisesti poistunut.

 

Kirjoitin tahallani väärin. Ei kukaan ole lopullisesti poistunut. Antaa vain maailman olla rakeista. Todelliset katkokset ovat joka tapauksessa hyvin harvinaisia. Ihminen on kenttäilmiö. Mielenkiintoista ei ole sijaintipaikka, vaan sen muutos. 

 

Kieltämättä sata vuotta meni hiukan harakoille, kun historialliseksi välttämättömyydeksi sanottu ”tieteellinen maailmankatsomus” piti valtaa.

 

Kovin harva osasi osoittaa sormella niin kuin se pikkulapsi Andersenin sadussa. Jos tulevaisuus on muka ennakoitu oikein, se on jo tapahtunut. Se on lukossa. Vaihtoehtoja ei ole. 

 

Tässä mielessä oikeaoppisuus on hirmuinen asia. Osoittakaamme se. Se osoitetaan olemalla väärässä. Omasta puolestani teen parhaani tämän hyvän päämäärän tavoittamiseksi.

 

13 kommenttia:

 1. Noin 10 vuotta sitten ennakoitu tulevaisuus on täällä tänään.

  Paha juttu.

  VastaaPoista
 2. Ei tullut nyt katkoa ainakaan kirjallisuuden nobeleihin, vaikka kylläkin juhlimiseen. SVT:n toimittajat sanoivat, että kutsutaan sitten ensi vuonna juhliin taas kaksi. Toivorikkaasti, että silloin kaikki olisi toisin. Ihan tyytyväisiä olivat muutenkin, vaikka vähän hämmentyneitä, miehet: en ole kuullutkaan, naiset: jotain vähän olen lukenut tai ainakin kuullut radiosta kuukauden runoina.

  Sitä pidettiin positiivisena, että oli uusi nimi, USA:ssa ilmeisen tunnettu ja arvostettu, varsinkin yliopistoissa, ja se, että valituksi tuli lyyrikko, nyt runoudesta alettaisiin puhua ja runoilijat saisivat uutta puhtia. Kirjakauppiaat eivät kuitenkaan riemuinne, joku huomasi. Nyt täyttyi myös se usein kuultu vaatimus, että valittu oli Euroopan ulkopuolelta ja nainen.

  Netistä kuuntelin joukon hänen runojaan, ja hyviltä vaikuttivat, mutta eihän sellaisesta nopeahkosta pötköön luennasta paljon ehdi tajuta, vaikka tekstikin näkyi. Kirjastossa oli kaksi Louise Glueckin kirjaa ruotsiksi, yksi alkukielellä, suomeksi ei yhtään. Joku pääsee kääntämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs jos vanha sotaratu, Jukka, lähtisi hommaa tekemään???

   Poista
  2. No, Anni Sumari on jo kääntänyt. Enostone julkaisee.

   Poista
 3. Näin viime vuosisadalla teatterissa karhunpeijaisnäytelmän, joka perustui sukulaiskansoillamme säilyneisiin perinteisiin. Esiintyjillä oli tuohesta tehdyt naamarit ja muitakin luontaisvarusteita.
  Idea nousi pintaan, kun kaadoin jonkin koivun keväällä ja tuohi irtosi itsestään halkoja lyödessä. Taiteilin puukolla reiät nenälle ja silmille ja kiinnitin taakse kuminauhan. Vaimoni säikähti minut nähdessään ja väitti, että olin aivan outo ilmestys.
  Tein kahdesta naamarista koristeen saunan pukuhuoneen seinälle ja panin nimeksi "Löylyn lyömät". Teos ei ole pelottanut ketään.

  Puita pinonnut Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista

 4. Takomosta kerkesi vielä Salveen. Kyllästyttyäni Kauppalehden korjaamiseen eteisenlattialta roskikseen, olen toki silmännyt läpi kun kohdalle osuu. Eilisestä pitää mainita. Mutta ensin miksi iltariennossa.

  Takomossa menee taas älypähkinä mihin hampaansa katkaista. Tai puraista poikkiauki ja maistaa narsistista hyvää ja muiden sivilisaation -paitsi siis itseni- huonoa makua ja oikeastaan aistin puutetta kun eivät maista, hoksaa mitään. Tulla pikkuteatteriin.

  Kappale oli "Farssiksi vedetty kriittinen ensyklopedia" Katja Kuttnerin ja nuorempiensa toimesta. Puhelimessa Aksa Petterson itse. Jeppe Niilonpoikafloppi Tampereelta. Korkealta on hyvä pudota, komea esitys vuoden takaa ja sitten se susilapsi Q:ssa ! (Että olen siis sertifikoitunut sanomaan.)

  Bouvard ja Pecuchet plarasi ensin Kirjaansa ja hengitti tiedonprojektiaan ja sitten läkähtyi Ensyklopedian Valistukseen. ipad oli viimeinen ylämäki tiedonpolulla ja asioiden Niin et Näin suosilmäkkeet edes lepoa ja märkää. Älyllistä käsitteellistä teatteria ja suomeksi. Ja mikä yleisö, nuorenpuoleista, hanakasti taideiltaansa astuvaa. Ja valtaosin miehiä.

  Eli noinpäin eikä toisin mitä akkavalta hokee lukee ja emittoi oliko kyynel vai ilokyynelkö kaasuaan. Se oli Nobelviikkoa täällä Kemppilässäkin.

  Mutta kerronpa Salvesta ja siitä eilisestä Kappalehdestä ja lobbaamisen surkeudesta. Kaikkihan meillä käy. Ja säälille antautuva Pakumieskin voi päästellä mitä milloinkin.

  Yksi syy stopata se Kauppalehti (jota olin pitkään ja laveasti -en syvästi- tahrinut minäkin, organisaatiomiehenä muinoin) oli juuri lobbareiden juttujen käsittämättömyys, hyvä jos sekasotkuista selviää edes raaka paljas "että mitä meiltä jotta sinä saisit" asiansa. Jonka takia ovat asialla. Niin eilenkin.

  Asia kun on niin että 2008 jälkeen niitä BIS "ehtoja" luoda rahaa pankkilisensillään ja tehdä lisää lisenssejäkin, niin kiristettiin. Vastalahjaksi Keskuspankki tulvitti rahaa jotta kaikki huomaisivat että onhan sitä eikä tarvitsisi raapia päätään, että miksi noilla väärinpelaajaPankeilla Deutsche tai RBS vaan ei meillä italialaisilla, vaikka emme edes valtionvelkaa nosta konstiorganisaatioista vaan ihan oikeilta koti-ihmisiltä.

  Kysymyskin oli ruma rahakeskuksissa. Berlusconi pani poliisinsa Milanon Pörssiä ratsamaan. Mitä julkistetiin ? Nuoria naisia pääministerin kainalossa.

  No nyt kun Korona tuli. Noita BIS sääntöja on avarrettu eli että vakavaraisuusehdoista tingitään ettei tarvitsisi olla luotottamatta elinkeinoja. Mikä oli tarkoitettu sellaisten kuin pankkien tehtäväksi. No nyt sitä tehtävää tarvitaan eikä vain välimiesten hedgefund-miesten kautta kulkevaa ja heitä talentteja ensisijaisesti rikastuttavaa. Ja heille wanhat omaisuudet siirtävää rahahihnaa. Minkä torjuminen oli makaroonien pöntöinpiä munauksia Uutisten tietäminä.

  No kattoo mitä tulee. Mutta 1980-luvulta saakka väärinlasketut BISit eli rahanlisäämisKone pannaan hätäpäissä vielä huterammille perusteille eli premisseille ihmiskunta-avaruudessa 2020. No kai nyt pitää Pakunkin liikkumiseksi. Tietämisen, edes haromisen tuskaa kuin siellä Takomossa.

  Mutta että tämä selitetään ihan toiseksi Kauppalehdessä eilen Finanssiala ry nimisen lobbarin toimesta. Ja että samaa sekoa ja hämärää kaikki kaskenkaatoa tai pöllin kirvestelemistä abstraktimpi elinkeinopohdinta aina. En viitsi mainita johtavan lakimiehen nimeä. Kävisi pian kuin Timo Harakalle että joutuisi ministeriksi.

  Miksi siis moinen rähinä. Ihan vaan kun kyse on siitä 750 miljardista. Että saako sen panna Välimeren pankkeihin heille omiksi, se tukiosa 390 ja EU takauksiksi, grant, velkaosa (muka) 360. Se pitäisi keplotella paikalleen vakavaisuuden vankistamisena. Ja samalla salata asia.

  Jos ei pikkuvale käy, joudutaan noita 750 mrd paketteja toistamaan. Eli jos käy, pankit hoitavat hommat, mutta jos menee kiville tai halla-ahoille, niin se on vaikeampaa. Kun populan rukkasporukan lisäksi myös säämiskäiset golf ajattelukentillä (ei kilpasellaisilla) alkavat kapinoida -demokratioissa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa maissa näennäiset pankkien "omavaraisuusasteet" on nyt ajettu virallisestikin nollaan.

   Oikeastihan ne ovat olleet se nolla jo hyvin kauan. Tästä johtuu ilmiö "bail-out" jossa valtio - suoraan tai bulvaanien kautta - antaa ongelmapankkiin tukea, takauksia tai jopa valuuttaa.

   Uudemmalta näyttävä ilmiö on ns. "bail-in" jossa pankki ottaa tallettajan valuutat ja muun irti lähtevän.

   Tämä perustuu idealle anto- ja otto- lainaus, jossa pankki kohtelee kaikkia asiakkaitaan kuin kilpailevia pankkeja. Eli huonosti.

   +

   Valuutta-järjestelmä itsessään on huijaus mutta vielä pahempi huijaus on velkakirjojen järjestelmä.

   Kukaan ei tiedä todellista velkakirjojen määrää joka luuraa järjestelmän alla. Se on joka tapauksessa useita kertoja suurempi kuin koko maailman vuotuinen "tuote" eli nk. BKT.

   Luku saattaa oli BKT kerrottuna sadalla tai jotain aivan muutakin.

   Jos yhden tärkeän velkakirjan tai velkakirjoista "luodun" sijoitustuotteen arvo tai siihen kohdistuva luottamus alkaa horjua, koko pino alkaa hitaasti kaatua.

   Pienet ongelmat voidaan vielä peittee hetkeksi, mutta juuri nyt tämä raja on jo ylitetty. Edessä on hidas koko järjestelmän alasajo ja romahdus.

   Tämä "luotu" talouskriisi on tarkoituksellinen keino romahduttaa järjestelmä. Tämä tehdään äärimmäisen voitontavoittelun nimissä.

   +

   USAn presidentinvaalit ovat ehkä surkein tragikoominen näytelmä mitä ollaan onnistuttu käsikirjoittamaan. "Voittajan" nimellä tai puolueella ei ole mitään merkitystä, koska mikään ei muutu.

   Jopa aikanaan pidettävät tulevan presidentin puheet ovat sisällöltään samoja voittajasta riippumatta.

   Puheenkirjoittajat saattavat luoda sinne tänne pieniä vaikutemia tunteista joita puhujan voisi luulla kokevan puhuessaan.

   Koska kyse on roolista, puhujan oikeilla tunteilla ei ole merkitystä - jos niitä edes on.

   +

   Keskustelu taloudesta ja sen todellisesta tilasta on ollut aivan hirveää seurattavaa.

   Jopa itseään asiantuntijaksi väittävillä menee puurot ja vellit sekaisin, muista ravitsemuksellisista valmisteista puhumattakaan.

   Olen puhdas amatööri ja sen tunnustaminen ei ole yhtään vaikeaa.

   Mutta "ammattilaiselle" on vaikeaa tunnustaa että ainoa oppinut on itse oppinut - muut ovat opetettuja.

   Poista
 5. antti k siteeraa Erno Paasilinnan aforismia ymmärtämättä se monimerkityksellistä sisältöä - tavallaan vitsiä.

  On paljon ammatteja, joihin on pakko saada opetusta ja lopulta on läpäistävä ammattitutkinto, jottei joudu käräjille vastaamaan laittomista tekemisistään. Vai onko antti k jonkin sortin valelääkäri ja ylpeä siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Paasilinnan lohkaisun niin että oikeasti oppinut on sisäistänyt asian kun taas "opetettu" osaa ladella asiaan liittyvät kliseet ulkomuistista.

   Ollaan vaarallisilla vesillä. Maailmassa on runsaasti niitä itseoppineita jotka ovat ymmärtäneet jonkin asian täysin väärin joko huonosti valitun materiaalin tai oman besserwisserisminsä vuoksi - auktoriteetin kanssa on oltava eri mieltä vaikka se olisikin oikeassa.

   Tätä sattuu itsellekin. Varsinkin IT-asioissa joissa ihminen on nykyään lähes kokonaan googlaamisen varassa, saattaa tehdä asipita pitkään päin prinkkalaa kunnes eteen osuu lopulta jotain joka aiheuttaa "duh momentin"

   Poista
  2. Pyrin ymmärtämään että se oli "monikärkiohjus" moneen suuntaan.

   Varsinkin nykyään on oltava pätevyydet kunnossa, eli esimerkiksi "direktiivipäivät" tai "korttikoulutukset". Tai vaikkapa tietty arvosana gradusta jne jne.

   Ongelma on olemassa erityisesti silloin kun oma koulutus estää näkemästä että oman mielikuvan tai "tiedon" vastainen tai epämukava asia on olemassa.

   Ehkä niin että ei olisi itse täysin väärässä, vaan että onkin ihan hiukan väärässä.

   +

   Olen otse ollut tekemisissä nk. "sivistyneiden työväenluokan jäsenten" kanssa tekemisissä hyvinkin paljon. He pystyivät monesti keskustelemaan hyvinkin erilaisista aiheista ja olemaan sivistyneesti eri mieltä toisen kanssa. Räyhähenkiä mahtui joukkoon, mutta usein he olivatkin hiukan marginaalissa ja tiesivät sen itsekin.

   Liian usein ei enää osata edes keskustelun tai kanssakäymisen aakkosia.

   Osittain koukutus saattaa vaikuttaa tähän. Nykyään aina ihmissuhde-taidot ovat se tärkein asia. Esimerkiksi matematiikkaa tai jotain muuta "työkalua" käytetään kun ensin on hoidettu ihmissuhteet paremmiksi.

   Yhteiskunta on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi ja tätä monimutkaisuutta hoidetaan liian usein yhä heppoisemmilla eväillä ja ideologioilla.

   Löhes aina taustalta löytyy ahneutta ja vallanhimoa. Luullaan että varallisuus on tavoittelemisen arvoista ja että kun sa valtaa, voi pitää sen niin kauan kuin haluaa.

   Joidenkin henkilöiden kohdalla vaikuttaa siltä että koulutus on "pilannut" hänen ihmisyytensä tai inhimillisyytensä. Tämä siis mahdollisen huonon kotikasvatuksen lisäksi.

   Poista
  3. "Nimetön lauantaina, 10 lokakuuta, 2020

   Ymmärrän Paasilinnan lohkaisun niin että oikeasti oppinut on sisäistänyt asian kun taas "opetettu" osaa ladella asiaan liittyvät kliseet ulkomuistista.

   Ollaan vaarallisilla vesillä. Maailmassa on runsaasti niitä itseoppineita jotka ovat ymmärtäneet jonkin asian täysin väärin joko huonosti valitun materiaalin tai oman besserwisserisminsä vuoksi - auktoriteetin kanssa on oltava eri mieltä vaikka se olisikin oikeassa.
   "

   Tämä on tärkeä asia.

   Esimerkiksi yhteiskunnan toimintaa ei ole helppo ymmärtää kun mennään yksittäisten päätösten tai tekojen tasolle.

   On olemassa tietty hierarkia, mutta sen lisäksi on olemassa verkostoja joissa asioita estetään tai edistetään.

   Monet asiat ovat niin kuin ne esitetään, eli asiaa osaamattomalle henkilölle annetaan idea tai sysäys tai esitetään väite ja henkilö alkaa toimia tämän pohjalta.

   Kun hyvin nopeasti valta, arvovalta, puoluepolitiikka ja raha ovat jossakin osassa päätöksentekoa, rintamat lukkiutuvat ja vastakkainasettelu muodostuu.

   Tai vaikutelma vastakkainasettelusta.

   Monesta asiasta "tiede" ei ole vielä sanonut mitään tai "tieteellinen koe" on edelleen kesken.

   Esimerkkejä kesken olevasta kokeesta voisivat olla vaikka koe energian käytön muodoista tai koe ahneudesta.

   Verkostoituminen on ollut aikas paljon esillä tässä blogissa, mutta vieläkin sitä pitäisi jonkun tutkia, miten se oikeasti toimii.

   Kovin syvälle tähän ei kyllä tulla menemään, koska tulokset olisivat niin karmivia ja vähä järjenkäyttö tulisi liian selväksi.

   Verkosto vahvistaa yhteen kuuluvuuden tunnetta. Jos verkoston idea on toimia lain tai moraalin rajamailla tai ulkopuolella, verkosto ajautuu hitaan varmasti yhä syvemmälle ja imee jokaisen sitä lähellä olevan mukaansa.

   Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa USAn järjestäytyneen rikollisuuden ja politiikan ja politisoituneen hallinnon suhde.

   Kukaan ei selviä "puhtaan kaulan kanssa" koska joku siitä aivan läheltä on järjestelmän juoksu-henkilö.

   Järjestäytyneen rikollisuuden tutkiminen missään mielessä voi olla vaarallista, koska nopeasti törmää koko yhteiskunnan läpi menevään turmeltuneisuuteen.

   "Muutos" on aloitettava josrakin ja siksi järjestelmä itse hakee aina heikointa lenkkiään.

   Usein se on ollut joku median edustaja joka ymmärtää vaieta tai joka vaientuu tavalla tai toisella.

   "Puhdas poliitikko" ei pääsekään ehdokkaaksi tai käy vielä huonommin.

   Järjestelmä putsaa varakkaan henkilön joka ei osaa olla hiljaa tai uhkaa kääntyä järjestelmää vastaan. Tässä on muuten monien vakoilua käsittelevien fiktioiden idea, sen kimppuun käydään joka on heikoin ja jonka mahdollinen syyllisyys on edes teoriassa todistettavissa. Monet James Bond-tarinoiden konnat ovat tätä maata. Samoin tämä on yksi elementti monissa John LeCarre'n kirjoissa.

   Järjestelmä hyökkää sen tahon kimppuun joka on suhteellisesti heikoin - oli heikkous kuinka peiteltyä tahansa.

   Samoin järjestelmä kääntyy sitä osaansa vastaan joka on sisäisesti korruptoitunein ja jonka verkosto on näin jossain mielessä heikoin.

   Elämme mielenkiintoisia aikoja ja ne muuttuvat koko ajan mielenkiintoisemmiksi.


   Poista
 6. Jos välillä vähän seuraa ulkomaisia koronauutisia, vaikkapa ranskalaiselta englanninkieliseltä tv-kanavalta, joka on vapaasti tarjolla ainakin täällä Helsingissä, huomaa, ettei tämä täkäläinen kiistely ole ollenkaan ainutlaatuista. Vähän kaikkialla ravintolayrittäjät ja poliittiset oppositiot soimaavat hallituksia. Mitä muuten noihin ravintoloihin tulee, niin suuri osa asiakaskadosta ei näytä johtuvan mistään rajoituksista, vaan ihmisten itsesuojeluvaistosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Britanniassakin on menossa mekkala hallituksen jatkuvasti muuttuvasta rajoitusinformaatiosta. Tuntuu jotenkin liittyvän yleiseen "taudinkuvaan".

   Poista