Sivun näyttöjä yhteensä

14. tammikuuta 2020

Some ja suku




Kuvassa on isäni kotitalo. Sijaintipaikka on Terijoki ja kuva hänen syntymänsä aikoihin otettu, siis 1921.

Hätkähdin viime blogin kommenteista. Oivallus sosiaalisen median ja DNA-testien mahdollisesta yhteydestä oli viiltävän älykäs.

Sitä en osaa sanoa, onko se tottakaan. Kallistun kuitenkin uskomaan niitä tutkijoita, joiden mielestä identiteetin merkitys on mullistunut. Ennen riitti hyvin, että oli demari tai maalaisliittolainen, kirkosta eronnut tai kotoisin Raumalta. Tutkijatkin käyttivät termiä ”belonging”. Itse käytin joskus sanaa ”uskomusyhteisö”.

Se on mennyttä aikaa.

Nyt IP on korvannut ID:n. Verkko-osoitteen turvin tehdään aika paljon pahaa ja luullaan, ettei kiinni jäämisen riskiä ole.

Samaan aikaan näyttää siltä, että yhteiskunnat jakautuvat uudestaan. Timo Soini määritteli äsken televisiossa populismia ja jätti edustuksellisuuden mainitsematta. Ihmisillä on, sanoi Soini, sellainen tunne, ettei heitä kuunnella eikä niin sanottu eliitti usko, että ihmiset osaavat itsekin ajatella ja päättää omista asioistaan, kuten pihvien syömisestä ja autolla ajamisesta.

Ehkä kysymyksessä on tosiaan uus-subjektiivisuus, jossa ohimennen halutaan päättää oman järjen mukaan myös toisten asioista. Minusta koulut ja terveyskeskukset ovat asioita, joista kuitenkin on päätettävä vaaleilla valittujen veroilla kerättyjä varoja käyttäen. Samoin ovat päiväkodit ja palvelutalot.

Maksani letkahti, kun luin, että nyt sen ruotsalaisen Gerda Thunbergin liikkeelle laskema ajattelutapa on levinnyt Saksaan ja saanut itsensä Siemensin pääjohtaja pyytelemään anteeksi ja perumaan erittäin suuren sulattokaupan Australiaan, jossa puolestaan pahantapaisuudestaan tunnettu pääministeri on alkanut perua puheitaan ilmastonmuutoksen yhdentekevyydestä.

Toisin sanoen etenkin hyvin nuorten (ja naisten) uudenlainen identiteettimaailma vaikuttaa todella ja vaikuttaa rajusti kaikkiin.

Populisti sanoo: älkää olko huolissanne; me voitamme.

Lapsinainen ja miljoona vastaavaa sanoo: olen huolissani. Olen kovasti huolissani.

Vihreät nousivat aikoinaan julkisuuteen huomauttamalla, että kun viimeinen perhonen tai mehiläinen on myrkytetty hengiltä, ihmisillä ja muilla vastaavilla on enää neljä vuotta elinaikaa. Se muuten taitaa olla totta, mutta se on väite.

Väitteisiin on tarkoitus vastata. Huoli edellyttää tekemistä. Se edellyttää huolenpitoa.

Lukija varmaan ymmärsi, että yletön kolmansien serkkujen ja vastaavien etsiminen voi olla eräänlaista menneisyyspopulismia. Geenitutkimus ja historiallinen kielitiede kertovat samaa ihmislajin tolkuttomasta liikkuvuudesta ja taidosta sopeutua. Se se meillä on ”geeneissä”.



20 kommenttia:

  1. Ennenvanhaan ns. tavallisilla ja päähänpotkituilla oli toivoa kommunismista. Nyt ei ole enää kun vasemmistokin puhuu pelkästään viisaita. Tilalle tarvitaan jotain ja ainoa näkyvissä oleva tarjous on populismi.

    VastaaPoista
  2. Menneisyyspopulismista tuli analogia siltä osin, että kovin monet vaikuttavat pakenevan todellisuutta. Tarkoitan ilmastonmuutosta ja väestömassojen liikkeitä jotka pian alkavat olla konkreettista todellisuutta. Samaten ilmastonmuutoksen aikaansaamat tuhot lisääntyvät merkittävästi ja iskevät hiukan meihinkin. Näistä seuraa yhteiskunnallisia muutoksia jotka ovat täysin arvaamattomia.

    VastaaPoista
  3. Tiijättekö muuten mitä, tuo neljä vuotta on ns. hevonpaskaa, koska suuri osa maailman ruokavaroista on tuulipölytteisiä kasveja ja lisäksi voi kysyä, että miten pohjoisamerikkalaiset ja suomalaiset pystyivät elämään yli neljä vuotta, kun mehiläinen tuotiin tuontitavarana muutama sata vuotta sitten. Joku nyt tietysti pitskaa ja liipaa että olihan muita pölyttäjiä. Oli toki, mutta ei kesymehiläistä, joka tuotantoeläimenä on paljon tehokkaampi kuin satunnaiset pölyttäjät.

    Facebookin mokan takia selvisi, että "Gretan kirjoittamat" tekstit ovatkin Gretan isin kirjoittamia. Väärennöksiä siis, vähän kuin Siionin viisaiden kirjoitukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiot siis elää ilman vihanneksia, hedelmiä ja öljykasveja, pelkällä viljalla? Kuolet puutostautiin.

      Poista
  4. "Toisin sanoen etenkin hyvin nuorten (ja naisten) uudenlainen identiteettimaailma vaikuttaa todella ja vaikuttaa rajusti kaikkiin."

    Mieleen pomppaa näkymä Kiinan kulttuurivallankumouksen ajan dokumenttifilmistä, jossa nuoret naiset läksyttävät vanhoja ukkoja, jotka kuuntelevat päät 45 asteen etukenossa.

    Jotain ajastamme avautuu Juhani Pietarisen demokratia-luennosta:

    https://www.youtube.com/watch?v=ZgCUmPjoHSA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjois-Amerikassa nuoret kulttuurivallankumoukselliset, ns. SJW:eet ovat jo "demokratisoineet" yliopistolaitoksen, KGB:n oppien mukaan. Konservatiiviset professorit on irtisanottu, syytöksien ollessa vastaansanomattomia, vääriä sukupuolipronomeita on käytetty.

      Poista
    2. Tämä on taas sitä persulaista käsitesotkua: Mitä ihmettä tuolla on oikean KGB:n kanssa tekemistä?

      Poista
  5. Nyt en muista, kuka otti asian männävuosina puheeksi, Luis Bunuel vai Jean Renoir, mutta huomautettu on että jo aikanaan henkiset sukulaisjoukot tapasivat muodostua ammattiryhmissä kuten kirjailijoissa, elokuvantekijöissä, elokuvaajissa tai valaistusmestareissa rajoista välittämättä ja epähierarkkisesti, vaakasuorassa.

    Ei se ole mikään uusi ilmiö. Fiktiivisen historian puolelta otamme esiin Antti Kallenpojan, joka tapaa joka puolella ammattiveljiä tykinvalajista keihäsmiehiin.

    VastaaPoista
  6. "Ehkä kysymyksessä on tosiaan uus-subjektiivisuus, jossa ohimennen halutaan päättää oman järjen mukaan myös toisten asioista. "

    Juuri tuosta Soini muuten sanoi hyvin kyseisessä A-studiossa:

    "Populisti haluaa itse päätää, mitä syö ja antaa muiden syödä, mitä he haluavat, kun taas vihreä haluaa pakottaa muutkin syömään sitä, mitä hän itse syö."

    https://areena.yle.fi/1-50330967?autoplay=true

    (kohta 21:10 eteenpäin - ja mainitsi muuten myös edustuksellisuuden - sen että edustajien kautta populistit ajavat asiaansa ja että edustajat voidaaan aina vaihtaa, kun "elististyvät"))

    Tuo siis sisäpiirin asiantuntijalta, joten on syytä olla tarkkana tulkinnoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Populistit haluavat myös rajoittaa muita: Olen mennyt naimisiin vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa, niin myös muiden pitää mennä.

      Poista
    2. Eihän tuohon voi muuta sanoa kuin, että populisti on niin tyhmä, että se syö epäterveellisesti vaikka terveellinenkin vaihtoehto on käytettävissä.

      Poista
    3. "... populisti on niin tyhmä, että se syö epäterveellisesti vaikka terveellinenkin vaihtoehto on käytettävissä. "

      Ja tuolla perusteella olet valmis käyttämään raakaa bolshevistista pakkovaltaa populistin "pelastamiseksi" häneltä itseltään?

      Kuinka olisi "leben und leben lassen" - politiikka, kun tässä niin kovasti suvaitsevaisia ollaan ja suvaitsevaisuuden henkseleitä paukutellaan?

      Mistä tulee tuo vihervasemmiston raaka ja väkivaltainen halu pakottaa muut johonkin pakkomuottiin - ja varsinkin muut, itsestä ei ole niin tarkkaan väliä?

      Mitä noihin ravintosuosituksiin/ -määräyksiin tulee, kovasti nekin tuntuvat niin sanotusti ajassa elävän. Kovin yksisilmäinen ja yksipuolinen yhden konstin pakkovalta ei tässäkään taida olla kenenkään etu.

      Poista
    4. "Populistit haluavat myös rajoittaa muita: Olen mennyt naimisiin vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa, niin myös muiden pitää mennä."

      Eivät populistit homostelua halua kieltää. Mutta ainakin osalla heistä on oma mielipiteensä siitä, mitä avioliitolla noin niinkuin käsitteenä tarkoitetaan.

      Onko meidän suvaitsevaisten asetettava ns. "ehdoton nollatoleranssi" tuollekin näennäisen lailliselle mielipiteelle?

      Poista
  7. JK: "...ihmisillä ja muilla vastaavilla on enää neljä vuotta elinaikaa."

    Niin, sitähän minäkin aina sanon, kun paremmat piirit vouhkaavat maapallon pelastamisesta.

    Maapallo ei meidän pelastustamme kaipaa. Kun sitä ärsytetään tarpeeksi, niin se ravistaa meidät luomakunnan herrat ja rouvat kuin kirput harteiltaan häiritsemästä, ja jatkaa vuosimiljardista eloaan ihan pokkana.

    Itsemme me yritämme pelastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täsmälleen samaa mieltä. Tämä ihmisen naurettava itsekseskeisyys on - niin, no naurettavaa. Ei maapallolla tosiaan mitään hätää ole. Ihminen tulee ja ihminen menee, ei mitään väliä.

      Jotkut ovat jopa joskus olleet sitä meitä, että ihminen on kaiken mitta!

      Jotenkin tuohon suuntaan voisi yrittää ajatella, jos olisi olemassa jokin näkymä pyrkimyksestä ylisukupolviseen kehitykseen kohti parempaa, mutta kun ei sitäkään. Arvorelativismi jyllää, kaikki käy, mitä primitiivisempi, sen jännempi ja parempi. Pahinta kai nykymaailmassa olisi se, että joku ihmisyhteisö yrittäisi puolustaa omia kulttuurisia saavuksiaan.

      Mutta ei mitään huolta: Kyllä luonto hoitaa ja kyllä luonto pärjää. Tavalla tai toisella. Aikaa maapallolla on nykykäsityksen mukaan vielä noin viisi miljardia vuotta.

      Poista
    2. Tämä juuri on tätä persulaista tulevaisuushälläväliä: "...ihminen menee, ei mitään väliä." En ole yhtään kiinnostunut Matiaksen tai muiden persujen arvoista, mutta lastemme tulevaisuudesta kylläkin.

      Poista
    3. Tajuaiaisivat nuo hälläväliä tyypit edes, että itse ollaan aiheutettu seuraava "kirppujen ravistelu" maapallon harteilta. Ja että siinä samalla syyllistymme muidenkin eliölajien täystuhoon jotka olisivat olleet enemmän arvokkaita jatkamaan kuin Homo sapiens.

      Murhalistamme elilölajien sukupuutoista on jo nyt ennätysten kirjoihin painettavissa.

      Poista
  8. Entinen Australian pääministeri, joka lupasi päätaklata Putinin tuli taklatuksi sivuun Goldman Sachin toimesta. Alkoi kyselemään liikaa ilmastonmuutosfaktojen perään. Gretalla on myös hyvä sponsori. Kun näkee hiilidioksidin, niin sille on käyttöä. Avustajiin kuluu rahaa ja vaaleilla valitut perustelevat epäsuosittuja veronkorotuksia hiilineutraaliudella. Uskallappas epäillä. Aurinko ei ole ollut näin himmeä kahteensataan vuoteen. Kohta tulee kylmä.

    VastaaPoista
  9. Pikku Gretan moitteiden kohteeksi ei näköjään kannata joutua, siihen on jo tultu. Äkkiä. Maine saattaa mennä. "Asialla" on tehokas asianajaja. Ja nuoriahan maapallon tulevaisuus koskee.

    Kasviston ja eläimistön monimuotoisuutta kannattaa joka tapauksessa yrittää vaalia ihan oman viihtyisyytensä takia, näin vanhemmankin ihmisen. On jotenkin suloista seurata perhosten lepatusta niille mieluisten kukkien parissa. Yhtäkkiä joku saattaa pudottautua jostain katonrajasta alas auringonhatun kukinnolle, huomasipas. Mieleen jäävä kesämuisto. Ihan vahingossa olen aikojen kuluessa tullut istuttaneeksi perhosten suosimia kukkia ja yrttejä. "Ravintolan" voisi vielä laittaa. "Hyönteishotelli" on ollut mielessä, ehkäpä jostain löytyy sellainen ensi kesäksi. Zachris Topelius oli muuten luonnonsuojelijakin, antoi kai ensimmäisenä lintupöntön teko-ohjeet. - Ei luonnonsuojelu ole tyhmää, suojelemattomuus on.

    Syöminen on nykyään hyvin henkilökohtainen asia, kun siihen on varaa. Ennen syötiin, mitä saatiin. Olen päätynyt siihen, että paras dieetti olisi syödä vähän, vähemmän. Se ei vain ole ihan helppoa nykyisin. Sota-aikana juuri kukaan ei ollut lihava eikä lapsilla ollut reikiä hampaissa. Suuresta tarjonnasta voi silti valita mahdollisimman luonnonmukaista ja vähän prosessoitua, oli se sitten lihaa, kalaa tai kasvista. Vähän mutta hyvää. On minullakin oma dieettini, kokemuksesta muotoutunut. Siitä sanoi eräs lääkäri: "Siks sä oot vielä hengissä." Se vähän hämmästytti, että saako niin sanoa, lääkäri, mutta joskus uskonkin siihen. Ja joka tapauksessa voin siitä hyvin.

    VastaaPoista
  10. Tuo ruotsi se on järjestänyt itsensä mielenkiintoiseen jamaan noilla mamuilla. Blogistihan voisi joskus esittää analyysin tästä. Odotan uteliaana minkälaista "mutkaa" lakimies lukijoidensa iloksi kehittelee.

    VastaaPoista