Sivun näyttöjä yhteensä

10. tammikuuta 2020

Myy itsesi


-->

Tämä on syvällistä.

Entä jos voisit myydä tai vuokrata henkilötietosi?

On mahdollista, että sinun kokemustasi, otettasi ja asennettasi kaivataan jossain ja että tiedossa voisi olla toisenlainen työ, asunto tai ympäristö.

Kysykää rekrytointitaitoisilta. Muistelkaa, ettekö ole itsekin tavanneet ihmisiä, joiden toimintaa katsellessa käy mielessä, että tuossa jää nyt kyllä kovin suuri osa kyvyistä käyttämättä.

Itseeni verrattuna mummosukupolvessa, joka siis on jo kuollut, oli mielestäni paljon nimenomaan naisia, joiden oppimiskyky ja taito sopeutua vaikutti tolkuttomalta. Olen katsellut keskikoulun käyneitä perheenäitejä, joista olisi tullut kykyjen puolesta heittämällä lääketieteen tutijaprofessoreita.

Datatalous perustuu nykyisin lupaavien henkilötietojen hankkimiseen ilmaiseksi. Emme osaa ajatella, että toimintaamme koskevilla pikkuasioilla olisi rahallista arvoa. Kiertotalous (Circular Economy)  olisi osattava siirtää sisältämään myös henkilötiedot. Tässä yhteydessä ajatus on asiakkuuden kierrättäminen tai, syvällisemmin, asiakkaiden integroimisesta tuotesuunnitteluun.

Tiedoilla on rahallinen arvo. Olen itsekin laskenut, paljonko kaadan rahaa Amazoniin vuodessa. Puolet ostoksistani perustuu siihen, että Amazon tietää paremmin kuin itse tiedän, mikä tehoaa minuun. He pitävät kirjaa tarpeistani ja esimerkiksi siivilöivät tilapäistieteen pois ennen kuin viestittävät minulle, että täällä olisi nyt uutta esimerkiksi myöhäispronssikauden kaupankäynnistä ja riitojen ratkaisumenettelystä. Savitaulujen nuolenpääkirjoitus ei olekaan pelkkää luettelointia, vaan dokumentteja kiihkeänä pulppuavista pääomavirroista…

Tiedän syyn. Tärkeät asiat on kytketty vuosituhansia omistamiseen.

Marx ja Tolstoi yrittivät irrottautua tästä, mutta turhaan. Marx sanoi, että työn tulokset kuuluvat työn tekijälle eli hänen kuuluu omistaa ne. Tolstoi ehdotti moraalisia arvoja. Kuinka paljon ihminen tarvitsee maata? Sosialismi löysi välimuodon: sekä rikas että köyhä opetetaan ja parannetaan yhteisesti hankituin varoin. Onnistui aikansa ja lakkasi toimimasta.

Ja populistit sanovat: me omistamme Suomen ja määräämme täällä. Ei onnistu käytännössä. Varhainen populisti oli espanjalainen 1500-luvun miekkamies da Balboa, joka kahlasi juuri löytämäänsä Tyyneenmereen ja julisti sen kuninkaansa ikuiseksi omaisuudeksi.

Sanoit kerran mielitietyllesi: nyt olet omani. Se on kauniisti sanottu, mutta et kuitenkaan voi myydä puolisoasi etkä antaa häntä pantiksi. Oikeastaan tarkoitat uskoa, uskollisuutta, joka on se toinen, paljon vanhempi perinne. Termi on fides, eräs sen muunnelma on feodaalijärjestelmä, eräs sen muunnos on uskonto. Äkkinäinen luulee, että usko olisi totena pitämistä – usein mitä hullunkurisimpien väitteiden ja näkyjen. Todellisuudessa se tarkoittaa liittoa, liittoutumista, suojelun antamista ja suojelun saamista.

Tämän päivän kauppatavara on informaatio. Uhka on monopoli. EU haparoi luomalla esteitä henkilötietojen käytölle. Oikeampi suunta olisi tiedon demokratisoiminen eli niveltäminen osaksi kansalaisten yhteiskuntaa.11 kommenttia:

 1. Miekkamies Balboa oli paitsi populisti, myös tosissaan. Espanja suhtautui Tyyneenmereen useita vuosisatoja omaisuutenaan. Siellä ei ollut hyvä muiden purjehtia. Ulkomaalaiset, jotka erehtyivät Etelä-Amerikan rannikolle, upotettiin sen enempää asiasta keskustelematta. Eli populismi toimii, jos on tarpeeksi sotilaallista voimaa.

  Espanjalle tuosta omistuksesta ei ollut siunausta. Amerikan ryöstämisestä saatu raha aiheutti kotimaassa inflaation ja köyhän kansan kurjistumisen, ja loppujen lopuksi valui tuottamaan taloudellista toimeliaisuutta muualla Euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dramaattisimmin Alankomaissa. Espanja todella putosi kuin hattu naulasta, ja Alanomaiden nousu puolestaan ikuistui nopeasti taiteeseen ja filosofiaan.

   Poista
 2. "Ja populistit sanovat: me omistamme Suomen ja määräämme täällä."

  Ei kai kukaan enää kuvittele, että suomalaisilla olisi jotakin sanottavaa Suomen asioihin?

  Mistä moinen naurettavuus kenenkään - edes "populistin" - mieleen voisi nousta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko ruskeat antaneet jo kokonaan periksi? Minä ainakin uskon että äänestämällä muita kuin heitä voin estää Putinin pääsyn valtaan Suomessa.

   Poista
  2. "Ovatko ruskeat antaneet jo kokonaan periksi? Minä ainakin uskon että äänestämällä muita kuin heitä voin estää Putinin pääsyn valtaan Suomessa."

   Tämä kommentin syvä älyllisyys ja viiltävän kirkas logiikka vetää täysin sanattomaksi. Se lähestyy jo oman edellisen kommenttini tasoa!

   (Se nyt vain, että jos "ruskeilla" ei tässä tarkoiteta Suomen arfoamerikkalaisia, vaan jostakin oudosta syystä esim. persuja, heidän Venäjä-fobiansa ja toisaalta isänmaallisuutensa ovat vielä kovemmat kuin ehkä ao. Anonyymilla ovatkaan. Tältä osin ei siis ihan täsmää.)

   Poista
  3. Lisäinfoa asiasta täällä: https://www.ruskeattytot.fi

   Poista
  4. Joosiis natsien paidan värihän oli ruskea. Ruskie karjalan kielellä?

   Poista
 3. Olisiko professorilla ystävällisesti antaa joitain kirjaesimerkkejä tästä: "täällä olisi nyt uutta esimerkiksi myöhäispronssikauden kaupankäynnistä ja riitojen ratkaisumenettelystä."

  VastaaPoista
 4. Ian Shaw, The Oxford History of Ancient Egypt, new edition

  VastaaPoista