Sivun näyttöjä yhteensä

15. tammikuuta 2020

Meidän juoppohullujen kesken




Vain varovasti joku vihjaisi, ettei näiden alle 20-vuotiaiden puheista kannata välittää. Eivät he mistään mitään tiedäkään.

Ehkä varoiksi kirjoitin painokkaasti, että nuorilla on huoli maailmasta. Jätin jaarittelematta, että nuorilla on huolia. Sellaista se on. Mutta tavallisimmin heillä on huolia itsestään.

Entinen kasvatuskäytäntö kauhistui, että nuori ihminen luulisi liikoja tai suorastaan olisi ollakseen. Sellainen oli taltutettava välittömästi, mielellään vyöremmillä hakkaamalla. Naismummot saattoivat vielä nyyhkäistä, että joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa.  Vaikka kirkossa käynnillä ei ollut kovin väliä, Raamatun kootut älyttömyydet olivat syöpyneet mieleen.

”Kunnioita isääsi ja äitiäsi”, selvitti eräänkin lapsuuden kaverini isä, kun häntä tuotiin käsistä ja jaloista kantaen kyliltä nauttimasta virvokkeita ja laskettiin varovasti hellan eteen lattialle, ettei läikkyisi.

Juttelin kylässä kaverini kanssa, joka hänkin oli rappeutunut juristiprofessori. Alapuolella kolisi arvoitusellisesti Tehtaankatu. Sanoin ”valvontatuottamus” ja hän muisteli hetken, että mikäs culpa se olikaan. Kun siinä oli naisväkeäkin paikalla, en viitsinyt sanoa että culpa in custodiendo (vel instruendo vel eligendo).

Puhe on hyvin vanhasta säännöstä. Ei riitä, että elelee ihmisiksi, jos mahdollista. On muun muassa täytettävä valvontavelvollisuutensa. Jos sytyttää kynttilän sanomalehdillä pehmustettuun pärekoriin, sen ääreltä ei saa lähteä muihin askareisiin. Sellaisen avotulen valvomatta jättäminen johtaa korvausvelvollisuuteen.  

Meillä on sekä ihmisiä että ympäristöä heitteillä. Onneksi maailmanparantajia on lakattu pilkkaamasta. Maailmaa on nimittäin jatkuvasti parannettava, vaikka tietää, ettei se tule terveeksi.

Heillä nuorilla ja meillä vanhoilla on keskeisiä eroja. Vanhojen perinteinen virhepäätelmä on, että koska mekin olemme kerran olleet nuoria, ymmärtäisimme heistä jotain. He eivät ymmärtäisi meidän näkemistapaamme, koska he eivät ole olleet vielä vanhoja.

Ei tuo ole tärkeä asia. Alle 20-vuotiaiden ja sitten esimerkiksi alle 40-vuotiaina politiikan huipulle nousseiden ihastelu johtuu siitä, että näillä nuorilla on paljon menetettävää. Siksi voi toivoa, että he ottavat sen huomioon toiminnassaan.  Tosin tunsin tai tunnen itse Paasion hallituksen ”nappulaliigan” jäseniä ja heitä lähellä olleita. Näin silloin, ja nyt kaikki tietävät, ettei siitä oikein mitään tullut.

Hyvin tuntemani mestarit, joita en käy luettelemaan, ovat korvanneet tyrmistyttävän lahjakkuutensa ja onnenpotkun tuoman nosteen erittäin ankaralla ja nöyrällä työllä. Kaikkein älykkäimmiltä menee joskus vain sekunti käsittää asia väärin. Muuten vain etevät ottavat paperit kainaloonsa ja poistuvat huokaillen pohtimaan ja testaamaan järjestelmällisesti ratkaisun vaihtoehtoja.

Otsikkoni on mielitautiopin professori Fabritiuksen luennolta kauan sitten. Hän esitteli potilasta luentosalissa ja kysyi, käsittikö tämä, ketä nämä valkotakkiset kuulijat olivat. ”En käsitä enkä välitä. He ovat nuoria ja heillä on tulevaisuus edessään. Mutta meillä kahdella juopohullulla”, - tarttuen professoria kädestä, - ”meillä on vain menneisyys takanamme”.

21 kommenttia:

  1. Niin, kyllähän se niin on, että kun muistelee millaisia maailmantuskia - ja etenkin millaisia ratkaisuja - meidän nuoruutemme kaksikymppisillä kellokkailla oli, niin toivoo etteivät nämä nykyisetkään pääsisi valtaan ihan pian.

    Silloinhan oli "kaikille" selvää, että maailma ei pelastu, ellemme me etunenässä siirry sosialistiseen suunnitelmatalouteen. Se oli tulevaisuutta ja kehitystä, markkinatalous on menneisyyttä ja taantumusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä ollut. Enemmistö suomalaisista oli vakaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannalla, yli puoluerajojen. Sosialistinen komento pidettiin tästä visusti erossa, vaikka se uhkana häälyikin. Sittemmin vaara on tullut vastakkaiselta suunnalta, eli siis ylisuuren vallan antaminen globaaleille markkinavoimille. Nykyinen muualta tuotu kaksinapainen identiteettipolitiikka valitettavasti sumentaa kuvaa ja tyhmentää ajattelua. Sosialismiksikin hörhöt ovat alkaneet nimittää aivan mitä tahansa.

      Poista
    2. Nyt näyttää selvinneen, kenelle on, että totuus ei ole kumpikaan vaan todennäköisesti siinä välissä. Harari puhuu intersubjektiivisuudesta, ihan toisessa asiassa. Saattaa koskea tätäkin.

      Poista
    3. Anonyymille: en puhunutkaan enemmistöstä, vaan "kaksikymppisistä kellokkaista".

      Toisaalta vaikka enemmistö äänestikin viisaasti, niin tauti oli jo siihenkin tarttunut: muistat kai millainen hylkiön merkki oli, kun joku leimattiin "neuvostovastaiseksi"?

      Siihen tyssäsi mikä tahansa ura, eikä leimaa saanut pestyä pois. Kaikkein pahinta oli se, että suuren enemmistönkin mielestä leima oli ihan aiheellinen! Olihan neuvostovastaisuus merkki tyhmyydestä ja äärioikeistolaisuudesta.

      Sama tauti on voimissaan nytkin. Muuten ei voi selittää nykyistä vihapuhe- eli suomeksi sanottuna ajatusrikoslakia.

      Poista
    4. Tuloksista päätellen Suomessa kansanedustajat ja ministerit (nuoret, vanhat ja siltä väliltä) ovat tehneet kelvollisia päätöksiä.  Vai millä  hullun tuurilla olemme  maailman ihannevaltioiden joukkoon selviytyneet?

      Suomalaiset ovat järkeviä ihmisiä. Itsenäisyyden alussa ymmärsimme nopeasti, että sisällissotiminen ei kannata. Valkoinen väki  käsitti pian, että joku arvo pitää antaa punikillekin. Parikymmentä vuotta myöhemmin kaikki käsittivät, että piru meidät perii, jos ei jokainen kynnelle kykenevä pane parhaansa mukaan hanttiin hyökkääjälle. Isoissa asioissa olemme valinneet oikein. Sosialismia Suomeen ei ole ollut ajamassa yksikään hallituksemme eikä  presidenttimme (vaikka vuorineuvokset Koivistoa maan sosialisoijaksi ennen vaaleja  mustamaalasivatkin).

      Populisteilla olisi mielestään  tarjota täydellinen suoritus: vähintään kaikki tämä  nykyinen hyvä  yhdistettynä heidän "rajat kiinni" -strategiaansa. Järkisuomalaiset ymmärtävät, että se ei vaan toimi. Miltään ismi-pohjalta emme voi menestyä.

      Poista
    5. Justiinsa juu, ja tarkennan taas, että kirjoitin näin: "...etteivät nämä nykyisetkään pääsisi valtaan ihan pian". Siinä on siis tuo -kään-pääte, joka tarkoittaa etteivät ne silloisetkaan paukapäät päässeet valtaan kuin vasta vähän viisastuessaan.

      Järkisuomalaiset ymmärtävät paljon, myös sen ettei kannata toistaa muiden virheitä ja ettei kaikkien kaipaama "työperäinen maahanmuutto" ole ainakaan tätä nykyistä, pikemminkin päinvastoin.

      Ja jos "rajat kiinni" -strategia ei toimi, niin miksemme lakkauta rajavartiolaitosta? Säästyisipä nekin rahat tulijoiden tukiin.

      Poista
    6. Syntyi kansallinen hätätila, kun muutama Lada-kuski ja polkupyöräilijä tuli itärajan yli Suomeen. Raja haluttiin heti kiinni.

      Ja kun se sitten saatiin kiinni, kukaan - ei varsinkaan se "rajat auki" -porukka valittanut. Päin vastoin kaikki hyrisivät tyytväisyyttään.

      Tämä siitä huolimatta, että itärajan takaa oli tarjolla aivan lukutaitoisiakin "hoitavia käsiä", "vientimyyjiä" ja "kultamunia".

      Mahtaako kukaan "rajat auki" -porukassa nähdä tuossa minkäänlaista ristiriitaa?

      Poista
    7. "Sosialismiksikin hörhöt ovat alkaneet nimittää aivan mitä tahansa"

      Etenkin kansallissosialisteja hilluu joka puolella niin että silmissä ruskenee. It's OK to punch a nazi, niin kuin joidenkin pakko saada sanoa englanniksi.

      Poista
  2. On kohtalokasta ja suorastaan raadollista joutua liian nuorena tehtäviin, joista ei kerta kaikkiaan voi selvitä. Poikkeuksia on, mutta todella harvassa.

    VastaaPoista
  3. Erinäisissä akateemisissa yksiköissä sekä yliopisto- että alkoholipolitiikka ovat surkeassa jamassa. Eiköhän prof Kemppinen sen tiedäkin?

    Kaikille asianosaisille olisi parempi - niin juoppohulluille kuin heidän opiskelija-, kollega-, apurahanhakija-, kommentoija- yms. uhreilleen - että nuo onnettomat vetäytyisivät kotikoloihinsa, tai alle sillan. Vaan eivät he niin tee, ja miksi eivät?

    Aina heistä muutama näissä mielisairaan kilpailullisissa, lyhyistä pesteistä veripäisesti sotivissa yksiköissä sen verran hyötyy, että heitä kannattaa suojella, jotta pysyisivät korkeapalkkaisessa virassaan näiden alaistensa ja yläistensä ohjauksessa ja hyväksikäyttäminä. Sen verran juoppohulluja ja sotataitoa yliopistosta aina löytyy.

    VastaaPoista
  4. Sitä helposti luulisi, että kemppinen kirjoittaa kieli poskessa, mutta ei, sehän voi olla ihan vakavissaankin.

    VastaaPoista
  5. Nykyään käytetään usein sananlaskua "Nuorena vitsa väännettävä" kun nuori tekee jotain.
    Sananlasku ei kuitenkaan tarkoita nuorta tekijänä vaan tekemisen kohteena.
    Vitsa ( vitsas ) on väännettävä kierteelle nuoresta varvusta jotta siitä tulisi taipuisa. Sananlasku tarkoittaa että lapselta on otettava luulot pois jo nuorena.

    VastaaPoista
  6. Tässä taannoin tuli nuori feissari eteeni kävelykadulla ja pyysi saada esitellä maailman pelastusohjelmaansa. Minä sanoin hänelle, että kun olin ikäisesi ja jopa vähän nuorempi, niin meillä oli niskassamme kolmas maailmansota ja ydintalvi. Kumpaakaan ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt, joten eiköhän tuossa ole yhdelle ihmiselle riittävästi pelastustyötä tehtynä ja feissari vastasi, joo.

    VastaaPoista
  7. "Vain varovasti joku vihjaisi, ettei näiden alle 20-vuotiaiden puheista kannata välittää. Eivät he mistään mitään tiedäkään."

    Olen jyrkän ehdottomasti eri mieltä. Asia on täysin päinvastoin. Kysykää asioita nuorilta, sillä he tietävät kaiken.

    Niin kuin tiesivät 1930-luvulla ja myös 1960-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin persunuoret ovat nykyajan taistolaisia.

      Poista
    2. Mutta suurin ongelma ovat edelleen ne vanhanajan taistolaiset, puupäiset puuruset, jotka lämmittelevät yhä mediahegemoniansa jälkihehkusssa.

      Juuri tänään Hesarissa joku proffa valitti, ettei Stalin suomalaisuhreja kannata laskea, muutama tuhat sinne tai tänne on yksi lysti. Sen sijaan puoli milliä annettiin sen tutkimiseen, että osallistuivatko suomalaiset ainakin hengessä saksalaisten ohella Lapin juutalaisten vainoon.

      Lapissa ei tiettävästi ole ikinä juutalaista nähtykään, mutta eiköhän puolella miljoonalla ainakin yksi löydy.

      Poista
    3. Väärin. Nykyajan naiiveja ja uusmoralistisia puritanisteja ovat punavihreät silakat, jotka vihreissä kurahousuissaan ovat nykyajan taistolaisia.
      Hyödyllisiä idiootteja. Narsistisia itsensä korostajia ja suvaitsemattomia suvaitsevia. Ihan Orwellin tyyliin.

      Poista
    4. Henkilö, joka kulttuurineuvos-tittelin alla esiintyy (arvonimenkähveltäjä) ei varmaankaan kommenttien sisällöstä päätellen ole sitä virallisesti ansainnut. Vai onko verot maksettu? Hinnat, riippuen siitä, onko titteli annettu viran puolesta vai kansalaisena, ovat 8700€ tai 2200€?

      "Arvonimi on Suomessa kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä."

      Poista
    5. Hai anonyymi, älä huoli - lainasin arvonimen Veijolta, kun hää ei sitä ite hetkeen tarvihe. Palautan sen kyllä heti, kun pöly laskeutuu. (Ja liekö Veijokaan sitä itse maksanut, ettei olisi Tartsa, Ile ja Paavo maksaneet sen teidän veronmaksajien pussista?)

      Poista
  8. Tulihan siellä Kauhavalla vitsasta ja sanan miekasta pitkäksi aikaa, lopun iäksi. Ainakin tuntuu näin 72 –vuotiaana. Oppi tuntuu jopa Kemppisen otsikon kahvikuppikuvaa katsoessa. Kummasti nousee ahdistusneuroottinen vapina ravistelemaan. Toki 60 –luvun lopun yliopistomaailmassa liialliset höyryt purkautuivat pahoilta osin kommareihin. Oppia ja ikä kaikki. Niinkö nämä on ymmärrettävä asiantuntijalähtöisinä.
    Kiitos Kemppinen tästäkin terapeuttisesta pohdiskelusta.

    VastaaPoista
  9. Leila-tätini oli 65v, kun siirsi äänioikeutensa minulle.
    Hän sanoi, että niiden kuulu valita poliitikot, jotkajoutuvat elämään niiden päätösten kanssa.
    20 vuotta hän sitten vaalien alla soitti, ja käytiin läpi Turun vaalipiirin ehdokkaat.

    VastaaPoista