Sivun näyttöjä yhteensä

18. lokakuuta 2019

Mielipiteiden historiaNuo ukonsienet – tai akansienet – ovat parkkipaikan reunassa postilaatikon luona ja törröttävät kuin eriävät mielipiteet. Joku kysyi minulta taannoin, mikä on mielipiteeni sananvapaudesta. Säikähdin. Tuntui kuin olisi kysytty räätäliltä mielipidettä mittanauhasta. 

Kun 50 vuotta opettanut tuotakin asiaa, on täysin kivettynyt selvittämään asian eri käyttötapoja eri tilanteissa. Perusoikeus d.l.f (de lege ferenda) on filosofiaa, jos sitäkään. En ole Marx enkä ole Lenin. En ole tosissani miettinyt, millainen maailman pitäisi olla. En liioin ajattele, millainen sienen pitäisi olla. ”Sienten biologia” taas oli viime vuosien parhaita kirjoja täynnä vallankumouksellista tietoa sokereista, nesteistä ja lähes näkymättömien verkostojen sähkömagneettisesta ja kemiallisesta viestijärjestelmästä, jonka tolppia ovat muun muassa puut ja itiöemät eli ”sienet”. 

Olin kävelyttämässä kameraani ja mietin, että en minä blogiini pane hauskaa tapausta, kun eräs ystäväni soitti valitellakseen, ettei kutsu minua syntymäpäiväjuhliinsa, koska eräs toinen kutsuttu, sekä seuralaisensa, ovat tehneet tiettäväksi, etteivät he kestä olla samoissa tiloissa minun kanssani. 

Ymmärrän aatteen. Olen ollut ruumishuoneella ja kävin usein ”lepakkoluolassa” eli asunnottomien puliukkojen yöpymispaikassa 60-luvun Ruoholahdessa. Ei sitä hajua unohda. Korvikealkoholit ja parin viikon tarpeet housuissa.

Nyt kysymyksessä olevat henkilöt ovat niin nuoria, että he eivät tiedä asiaa,  joka on minullekin vain kuulopuhetta – nimittäin että preussilaisinkin sotainto uuvahti Portinhoikan – Yliveden seudulla heinäkuun alussa 44, kun helle oli tehnyt tehtävänsä, ja parin hehtaarin alueella oli useita satoja (ehkä tuhansia) silpoutuneita vainajia, suuri määrä hevosen jäännöksiä ja kaikkialla erittäin epämiellyttäväksi kuvattua kordiitin eli räjähdysaineen katkua.

Tämä johtaa mielipiteeseen. Kun papit ja heidän kaltaisensa jaksavat nahistella, olisiko aika aloittaa jälleen monisatavuotinen sota ja poistaa kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan suorittamalta vihkimiseltä oikeudellinen sitovuus? Maistraattiin ja päälle sitten halutun kaltaiset vapaat menot.

Meillä on jatkuvasti juuri pappeja, jotka vikuroivat vihkimisessä käsittämättä, ettei siinä ole kysymys heidän uskonnostaan vaan toiminnasta virkamiehenä. Vanhalla virkamiehellä – tarkoitan itseäni ja pitkää tuomariaikaani – ei ole mielipiteitä. Tiedämme että päätökseksi tulee enemmistön kanta. Jos äänestämme vastaan, syy voi olla opetuksellinen – näinkin asian voisi ratkaista. Tavallisemmin syy on kuitenkin itsetehostus.

Olen kuunnellut ihastuneena, miten puheenjohtaja on mistään tuomarin riippumattomuudesta välittämättä hakannut kollegansa päätä seinään, kunnes tämä on uskonut, että hänen esittämänsä kannanotto on sekä typerä että vahingollinen. Tavallisesti sellaisella ei ole väliä. Joskus on.

Olettehan, lukijat, ottaneet huomioon, esimerkiksi Brexitiä ja Trumpia ihmetellessänne, että edustuksellinen demokratia ei ole sinänsä hyvä eikä paha. Kysymys on, miten sitä käytetään. Joku pääministeri tai presidentti voi käyttää kaiken tarmonsa lahjusten keräämiseen itselleen ja alistamilleen. Joku toinen voi tähdätä koko tarmonsa vastustajiksi epäiltyjen listimiseen. 

Sienistä ihmisiin: lakin ja pään putoamisen eroista katso esimerkiksi Bill Bryson, The Body – A Guide for Occupants (2019).

15 kommenttia:

 1. Ukonsienen ja akansienen erolla on väliä. Molempia kyllä syödään, ja ukonsieni on todella herkullinen. Mutta uusimmassa Sienilehdessä on ikäviä uutisia: Luonnon muuttuminen on tuonut meille sellaisiakin akansienilajeja, joita ei ole ollenkaan terveellistä syödä, jos kohdalle sattuisi. Enpä osaisi eroa eri akansienien välille tehdäkään ilman lehden erinomaisia värikuvia.

  VastaaPoista
 2. Meidät on vihkinyt -- maistraatin jälkeen varmuudeksi, ja koska hän oli vaimoni kummi -- K:n kirkkoherra, nyt jo eläkkeellä. Hän oli vakaasti sitä mieltä että naimisiinmeno on porvarillinen asia, ja tapasi sanoa nuorillepareille, jotka tahtoivat liittoon, että mitä te minulta sitä tulette pyytämään, menkää maistraattiin. Minä kyllä siunaan sitten.

  Hänellä toki oli sitten vaikeuksia tuvassamme kysyessään rouvalta, että haluatko sinä, N.N., ottaa tämän.. eikun siis..

  VastaaPoista
 3. Paavo Haavikon hokema jossain näytelmässä oli "Kun kansa saa vallan niin kuka sen saa?"
  Demokratiassa on olennaista sen itsepuolustus, joka vaatii mm. vahvaa vähemmistösuojaa.

  VastaaPoista
 4. Väistämättä mieliyhtymä joka seuraa sieniä, sodanhajua ja kirkkoa on tietenkin simputus josta kuulemma ei ole pulaa kirkon sakasteissa ja muissa peräkomeroissa. Luullakseni ei ole vielä kehittyneempää menetelmää sen kitkemiseen kuin nk. sienikeino - poimitaan pois tapaus kerrallaan kun päitä nousee mutta voi olla että on. Onko?

  VastaaPoista
 5. Eivät Marx ja Lenin miettineet "millainen maailman pitäisi olla". Vaan uskoivat löytäneensä historian sisäiset kehityslait ,ja toimivansa deternimisistisinä muutosten kätilöinä.

  VastaaPoista
 6. EU on tuuliajolla ja sekaisin. Eräänlainen Baabelin torni, vaikka silmultaanitulkkausta käytetään. Eipä ollut Baabelin tornissa tällaista mahdollisuutta silloin aikoinaan. Suomen ei silti tarvitse lähteä EU:sta. Riittää, kun lähdemme eurosta takaisin kelluvaan markkaan ja lopetamme orjallisesti noudattamasta EU:sta tulevia meille epäedullisia direktiivejä ja määräyksiä.

  Suomi ryhtyy ajattelemaan vain itseänsä ensin ja jos se ei käy EU:lle, niin erottakoon Suomen jäsenyydestään. Samalla voimme lopettaa nettomaksajana keimailun ja maksaa EU:n jäsenmaksua vain sen verran kuin meille on kohtuullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosissasiko haluat tuhota ihmisten säädstöt päästämällä inflaation irti? Hyötyjiä olisivat vain tosirikkaat.

   Poista
  2. Se vanha Reettakin jo näkee, että brexit-Britannia on paljon enemmän sekaisin kuin EU, Suomesta puhumattakaan. Ja tuo unionimääräysten orjallinen noudattaminen Suomessa on sellaista urbaani- tai paremminkin agraarilegendaa, jolle on tueksi kovin vähän konkretiaa. Eivätkä ne harmonisoivat yhteiset määräykset mistään salamyhkäisestä kremlistä tipu, vaan kaikki maat ovat päätöksenteossa mukana. Otetaan nyt vaikka se ajankohtainen asia, ettei velvollisuutta ylläpitää uusien autojen radioissa FM-valmiuksia jatkossakaan tulisi EU:sta, vaikka meillä sitä moni toivoo. Mitenkähän valmistelun aikainen hallitus ja vastuuministeri Berner on asiassa etujamme valvonut? Ettei vaan olisi jättänyt valvomatta, esimerkiksi jonkin bisnesalan vapauden edistämiseksi.

   Poista
  3. Mistä se inflaatio Suomeen saataisiin? Onko meillä täystyöllisyys ja tuotantovälineiden täyskapasiteetti käytössä? Kohtuullinen inflaatio pitää talouden pyörät pyörimässä. Deflaatio taas jäädyttää talouden.

   Poista

 7. Kekkonen ja Kemppinen hävisivät. Arkkipiispa voitti. Kerkesin jo nähdä Juhannustanssit. Oli se törttö se Hiltusen saarna. Vihapuhetta iljettävintä sorttia, mutta oliko se pilkkapuhetta vaiko pilailupuhetta ? Simojoki viittasi pilasaarnaan. Loukkasi kristillisen kansanosan tunteita. Lisään vain että tarttuisi tänään Facebookin siivousalgoritmin verkkoon ja sensuuritunkiolle. Ohjelmalehtisessä vuoden 1990 kohdalla mainitaan FB. Sensuuriohjelma poistaisi viestin "nudity" standardin perusteella. Että asian tai pilan tai pilkan pitäisi olla verhotumpi? Ei noin räävän suora?

  Sittemmin post-modernia on eletty eteenpäin ja nauru jäänyt kakelteluksi. Ilmeet eleet ja vitsit globalisoituneet. Opimme telkkarista miten näyttää halveksuntaa, ei pyllistämällä kuten vielä Laurilan Anttoon emäntä. Halme tuskin olisi hullua laskenut hangelle piehtaroimaan. Kuka keksi, ehdotan Oton pojista, en Jannea vaan sitä toista. Oliko Oskari, sukunsa sankari 1918 eikä elänyt Forssan lupausten täyttymiseen saakka. Sinne Jannen pojanpojan maisteriaikoihin.

  Niin minusta Tampereen esitys flirttaili siihen suuntaan, ettei Hiltustakin paremmaksi paneminen ja paljas naimakaaren fysiologinen tulkinta tainnut ihan hyvä idis ollakaan. Vaan juristit näemmä yhä edistyksen jorolla, viemässä oikeushäivähdyksenkin papin aamenelta.

  Yks ja hailee. Onpahan hyvää teatteria tai performanssi sellaista. Yleisö ja sen madaltuva maku vie taiteilijat perikatoon. Lavan asetelmat -katsojia lavasteina ja permannon istuinrivien välissä koreagrafisoitu yhdyntä ja vaikka mitä ratkottavaa vuodesta 2019 pannaan esille.

  Hesan kritiikki taaskin tylppää.Taiteilijaparat tulevatkin ammutuiksi sarjatulella. Bussikuski ja palkattu juhannustanssiyhtye keskeisimpiä toimihenkilöitä viimekesän 2019 jussina. Menkää ite ratkomaan älkääkä uskoko ettei se paljon mitään. On se runsas ja syvävetelä. Nosta ominkäsin -päätäsi.
  Jatk.

  VastaaPoista
 8. Jatk.
  Mikä se meikää taas rassaa. No kun Patomäki ja Malivaara kaksi hyväpäistä ja hyväsuista kolmannen Ruben Stillerin kanssa kysyivät mikä kapitalismissa mättää ja on vialla kun isoimmat jenkkipomot lausuivat ettei se shareholder value maksimonti, niin kiva kuin logiikkana ja sosiaalisen geometriana onkin, ja tuottava heikäläisille ainakin 35 vuotta, ei sittenkään taida olla tosi. Että saiko siis Begt Holmström Nobelin humpuukista, valetieteestä, uskomushoito ohjeistuksesta ?

  Jestas. Koputtaako yliopistopoliisi, raottuuko karsserin ovi. Ei huoli varoa, ei ketään kiinnosta että luin Norrmenin Harvard tason peittovat case historiat William Ruthista ja Walter Ahlströmistä. Miesten luotosta eli velaksi ostamisesta muurarilta Hiltuselta ja ajomieltä kuten Mikko Niskaselta ja minkä niminen Pekka hevonen olikaan. Ja koskitontin osto velkakirjallasumplinnalla kuten sahakoneistojenkin metsäpohjan kiinnitystä vastaan.

  Ja näitten kaikkien papereiden perkaaminen diskontattaviksi ja rediskontattaviksi, ulkomaisiin pankkeihin ja SYP:iin ja KOP:iin ja lukuisiin isäntien kantoraha säästöpankkeihin. Ja ennenkaikkea tuo RE. Ja sen takana säätyläisten nudistaminen. Neljännen kansanvaltasäädyn sukupolvinen hidas/nopea nousu takaamaan Suomen markka eliolojen taikasauvana ja vipuvartena. Sellasella akselilla tai A:lla kuin oli kiviltä raivattu peltoakin.

  No joo Suomen Pankki otti Keisarilta sotarahapaperin mallin tehtaiden ja lukioiden pystytämiseen. Sitten tuli tota valmista 1960-luvulla. Ja tanssit siirtyivät kylänmäelta telkkariin. Ja nyt sitä näytellään. Taiteena. Ja puhutaan talkshowissa. Ja omiaankin höpistään hiltusina kuten tässä. Se kohtaus on kun Suomen pankki poltti luototusohjesääntönsä ja rupesi riippumattomaksi noin 80-luvulla ja vaihtoi Euroon. Kutka lomautettiin ? Pankkivaltuusmiehet. Jopa jätettiin pois Suomen pankin 200-vuotishistoriasta ne miehet jotka valtiopäivien takuulla pitkän 1800-luvun vuosikymmeninä 1870-1917 sen Valtion meille tekivät.

  Jaa että mitä. Sitä että nykyinen hynä tulee liikepankeista eikä valtion yhteisälyn koneistosta. Eikä sitä yhteisesti käytetäkään, varastamistahan se olisi. Käyttäkööt kutka valmistavatkin.

  Nyt muka vähän tökkii. Ei kauaa. Finanssipiireissä jo nousee vesi kielelle päästä ilmastomuutoksen nimissä repimään vanhan ja rakentamaan -ja omistamaan uuden hiilettömän elinkeinokulttuurin. Stiller luki parin viikon takaista Financial Timesia ja Martin Wolfia Patomäen ja Malivaaran silmille. Eilisessä FT:ssä oli jo pankkilakien korjaamista siten että tuore raha jatkossa menisi niille jotka hiilikelvollisiksi ympäristötiede kelpuuttaa. Jutut olivat IMF:n uudelta johtajalta ja FT etevältä ja palvotulta Gillian Tettiltä.

  Kaiken huipuksi sieltä sivulta 21 palsta 5 löytyy 10 cm tekstiä joka kertoo kuinka alenevat korot vuodesta 1985 alkaen sarjaan ja rinnan kytkettyinä ovat vierittäneet paperi- ja bitti kultatynnöreitä asiantuntijoille ja tekijämiehille, pankkiireille. Ja nyt se ,Greta kultaseni, kiihtyy vaan.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Totta on, että edustuksellisen demokratian huono puoli on se, että valituksi tullut voi paljastua törpöksi. Mutta sen paras puoli on, että seuraavissa vaaleissa törppö voidaan äänestää pihalle.

  Kansa saa joka tapauksessa juuri sellaisen johtajan kuin ansaitseekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintä on että demokratia on rakennettu niin että seuraavat vaalit pidetään vaikka törppö olisi juuri nyt tullut valituksi.
   Hitlerkin pääsi Saksassa valtaan juuri demokratiassa olleiden valuvikojen vuoksi koska parlamentti ei tosiasiallisesti päässyt vaikuttamaan asioihin vaan presidentti Hindenburg (Hitlerin liittolaisen Ludendorffin kaveri)hallitsi asetuksilla ja hajoitteli parlamenttia muutaman kuukauden välein.

   Poista
  2. Orban siellä naapurissa Unkarissa on jo tehnyt samanlaisen valtansa betonoinnin, mikä on melkoinen historiallinen paradoksi. Ja Trumppikin on jo pitkällä samalla tiellä. Vaalipiirejä on siellä kikkailtu uusiksi ja vaalivalitukset viime kädessä ratkaiseva korkein oikeus on miehitetty luotetuilla politrukkituomareilla.

   Poista
 10. Mielipide ja vakaumus ovat eri asia. Tavallaan voidaan samaa analogiaasi käyttäen sanoa, että ei kristityllä ole mielipidettä, kun hän jättää vihkimättä homoparin. Kyse on vakaumuksesta. Kristitty joutuu miettimään, totteleeko hän enemmän Jumalaa vai ihmistä. Kummasta tottelemattomuudesta seuraa suurempi rangaistus? Siinäpä miettimistä.

  VastaaPoista