Sivun näyttöjä yhteensä

4. kesäkuuta 2019

Rima



Sotahistoria pitäisi välillä yhdistää kulttuurihistoriaan. Muutos oli niin valtava ja vaikuttaa edelleen.

Hyvinvointivaltio yhdistetään sinänsä väärin maltilliseen vasemmistolaisuuteen. Silti: esimerkiksi Englannissa sankareista suurin, konservatiivi ja hyvin yläluokkainen Churchill hävisi vaalit ja tilalle nousi harmaita miehiä, jotka alkoivat tosissaan maksaa kansalle siitä, että se oli kestänyt paineen. Jingoismi eli hurraa-isänmaallisuus katosi lopullisesti. Esimerkiksi Ruotsissa muutamien omituisten oppiherrojen tukemat demarit, siis etenkin Per.-Albin Hansson, rakensivat työmarkkinat ja kaupungit sillä välipuheella, että eliitti pippaloi Kultaisessa salissa kaupungintalolla ja pistelee hapansilakkaa Grandissa ja siinä kaikki.

Suomen historiaa 1945-1975 pidetään jatkuvana sössimisenä neuvostovallan varjossa. Todellisuudessa se oli menestysnäytelmä vailla vertaa, ja erikoisen hienoja saavutuksia olivat peruskoululaki ja kansanterveyslaki.

Suomessa on jollan tavoin käsitetty, että joidenkin köyhyydestä kärsii koko kansantalous. Amerikkalaisten ääriaatteiden kariseminen tuntuu hyvältä; siellä oltiin välillä tosissaan sitä mieltä, että rikastuminen on tärkeämpää kuin se, että maailman rikkaimmassa maassa on edelleen parikymmentä miljoonaa nälkäistä, ja köyhiä on 50 miljoonaa maan omien määritelmien mukaan.

Suora tuki tarvitseville on välttämättömyys. Kaikille muille on tarpeen romuttaa virheellinen ajatus koulutuksesta. Itsekin kasvoin maailmaan, jossa koulutuksen jälkeen ei muka tarvinnut tehdä muuta kuin töitään. Työ ei ole kilpailua, mutta silti rimaa pitää nostaa. 

Olin ajatellut mainita Suomen osaamisen ja osallistumisen paikkana korkeakouluistamme arvostetuimman, joka on Sibelius-akatemia.

Kielikuva tuli valmiina. Orkesterimuusikon on opittava soittamaan se yksin että yhteen. Ja muusikkojen ympärillä tarvitaan sama määrä muita osaajia. Itse ihailen suuresti pianonvirittäjiä.

Esa-Pekka Salonen sanoi televisiossa hiljan, että kapellimestarien suuri määrä ja huima taso liittyy siihen, etteivät he kilpaile keskenään muussa kuin siinä, miten löydetään lisää hienoja nuoria ja tuetaan heitä vauhtiin. Salonen huomautti erikseen naisista. Olisiko nyt niin, että rytmimusiikin puolella naiset eivät ole ihan vielä kiinni sinä missä konserttimusiikissa?

Mutta: nämä ovat vaikeita ja mutkikkaita asioita. Kun oma entinen kenttäni on tiede, toistan tässäkin usein luennoilla tieteestä sanomani.

Tiede: tiedän luulevani.

Ns. arkijärki: luulen tietäväni.


8 kommenttia:

  1. Tiede: tiedän luulevani.

    Ns. arkijärki: luulen tietäväni.


    Mitä se on silloin kun olet niin varma että olet oikeassa että pilkkaat eri mieltä olevia? Esimerkiksi "Kovuuden kultti, josta näkee merkkejä, on lähinnä osoitus kannattajansa omasta kehittymättömyydestä."

    Jos oikeasti olisit niin epävarma oikeassa olemisestasi kuin teeskentelet olevasi, et pilkkaisi eri mieltä olevia.

    Olet kirjoittanut tuhansia kirjoituksia joista löytyy vaikka kuinka paljon oikeassa olemista. Mitä jos tunnustaisit sen rehellisesti, kerrankin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi pilkkaat eri mieltä olevia?

      Poista
    2. Tunnustan Kemppisen puolesta rehellisesti, että noin sormituntumalla Kemppinen on ollut oikeasssa noin 80 %:sti kirjoituksissaan. Se loput 20 % on mahdollisesti myös täysin oikein, mutta toistaiseksi vielä epävarmaa.

      Tyhmiä se tietysti kyrsii, jos on itse jatkuvasti väärässä.

      Poista
    3. Toipila, numeroitten pudotteleminen hihastasi ei tee sinusta yhtään fiksumpaa.

      Keskustelu on merkityksellistä silloin kun siinä esitetään erilaisia näkökulmia. Kritiikittömästi Kemppisen kirjoitukset omaksuvista ei ole iloa sen enempää kuin samanmielisten seurakunnasta yleensäkään.

      Joku tietysti tarttee uskolleen vahvustusta kuuntelemalla papin saarnan, joku toinen inttämäl joka sanaan vastaan. Mutta se, että kuunnellaan ja väitetään vastaan jos ollaan eri mieltä, osoittaa että ihminen on vielä kehityskelpoinen, ja se viisauskin saattaa siitä karttua.

      Poista
  2. "Tiede: tiedän luulevani."

    Tämän kun muistaisivat ne kaikki, jotka suureen ääneen vannovat, että yksi tietty asia on TOSIASIA, jota ei saa epäillä.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Snadisti gamla gubbe stadistatorstaina, 13 kesäkuuta, 2019

      Niin-niin, mutt' katsopas kun se on vain niin. Täyttä TOTTA.

      Ratikoissa oli ennen pieni valokyltti jossa luki:
      Täynnä
      Fullsatt

      Uudempi aika vaatisi vähintään:
      Ihan Täynnä
      Riktigt Fullsatt

      ellei peräti:
      Hienoa! Paha juttu että nyt ei mahdu!
      Strålande! Tyvärr du luktar som elefant!

      Poista
  3. "Hyvinvointivaltio yhdistetään sinänsä väärin maltilliseen vasemmistolaisuuteen."

    Jassoo, vai että ihan sinänsä väärin. Ei niitä peruskoulua, kansanterveyslakia ym. ym. mikään oikeisto olisi toteuttanut. Tästä on kyllä ihan pätevät tutkimuksetkin olemassa.

    Itse Shakespeare kuuluu sanoneen: "Onni se vasta mainio huo-a on - ei köyhälle mitään anna." Tämä on vapaasti sovellettavissa edellä sanottuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja Thatcher taas lopetti hyvin toimineen hyvinvointivaltion Englannissa, Reaganilta inspiraatiota saatuaan, ja siitä sitten on Euroopassa otettu mallia. Ja meni Britanniassa haaskuuseen paljon muutakin, kuten se, että tuli "vapautus" elintarviketurvallisuuden kahleista ja heti sen seurauksena hullun lehmän tauti huikeine kustannuksineen Euroopan veronmaksajille. Plus yksityistihän Dame mm. vedenjakelun, siis luonnollisen monopolin, ja tavalliset ihmiset taas kärsivät, kuten putkistojen kunnossapitokin ja muu laatu. Mutta voittoa jollekin ne firmat tuottavat.

      Poista