Sivun näyttöjä yhteensä

5. kesäkuuta 2019

Artikkeli



Tämä kirjoitus ja tämän kirjoittaja ovat molemmat epämääräisiä artikkeleita. Aamusella eli kohta viiden jälkeen katsoin kylpyhuoneen peiliin. Tuttu mies se siellä, vaikka nii ei nyt tule mieleen.

Aamukahvia kuistilla. Lintu käy toteamassa minut vaarattomaksi.  Olen varaton, vaaraton, vakavan vanha mies. Katsoessani sitä kertakaikkisuutta, jolla puut puhkeavat sammaleiseen metsään mietin aiheetonta ajattelua todellisuuden luonteesta, koska minua se ei itseäni huoleta. 

Merkittävät henkilöt – heidät voisi merkitä pilkalla tai punaisella maalilla – ovat luoneet uran miettimällä, ettei todellisuutta voi kuvata eikä käsittää, ja painuneet sitten, kukin vuorollaan, maan rakoon takaisin.

Jospa keinoistani olisi apua. Kuulen miellyttävänä humuna kuorma-autot, jotka ovat menossa Vantaalle ja tulossa Hangon vapaasatamasta, mutta mielessäni kuulostelen, josko Kaarle-herttualla olisi ollut vaskikulkuset ratsunsa kaulassa, kun hän matkusteli hirttämässä Suomen herroja 1597. Hän rupesi sitten kuninkaaksi.

”Me Carlei se yhdeksäs sillä nimellä, Jumalan armosta Rodzin, Göthin, Wendin, Somalaisten, Karialaisten, Lappalaisten Pohian maalla, Kainulaisten ja Wirolaisten etc. Kuningas.”

Olisin muistavinani, että herttua tuli, kuten tapana oli, suoraan tänne meille Pikkalan satamaan, joka on syvä, mutta en viitsi näin sopivana kesäaamuna ryhtyä tarkastamaan asiaa lähteistä. Lisäksi Kaarle XI on minusta kiinnostavampi henkilö kuin tämä, joka siis rupesi Kaarle yhdeksänneksi. Ja Kirkkonummi on vanha keksintö, 1300-luvulta, ja tuo minun maantieni on ollut ahkerassa käytössä pakanuuden aikana, koska se oli järkevä reitti kiertää Porkkalan niemi, jossa vaanivat salakarit ja rantarosvot.

Kun kuuntelen tarkkaan, pitkäveneen kiskojat kiroilevat ruotsiksi, Roslagenin murteella, matkallaan perustamaan Novgorodia noin vuonna 862. Siellä mellasti taipaleentakaisia tsuudeja ja muita esi-isiämme. Kumma elleivät Rurikin veneet menneet juuri tästä. Paitsi ettei Rurikia olut olemassa. Mutta jopa DNA-ihmiset sanovat löytäneensä vahvaa näyttöä ruotsalaisten perimästä tuolta idäntien seudulta.

Toinen keino mielikuvittaa todellisuutta on poiketa mittakaavasta 1 : 1. Jo tuhatkertainen suurennus paljastaisi metsänpohjan tietoverkot. Kysymyksessä on nimenomaan viestintäjärjestelmä, jota ilman mikään ei eläisi. Se pystyy myös siihen, mihin Internet ei kykene eli siirtämään nesteitä ja ravinteita.

Maintsen asiasta tänään, koska ennen pitkää olen saanut tolkun Tim Flannerystä, jonka pikkupikku kirjaa Euroopan historiasta viimeksi kuluneiden 55 miljoonan vuoden ajalta olen juuri lukemassa.  Tämä lievästi sanoen värikäs mutta erittäin hyvin koulutettu henkilö julkaisi juuri kirjan maan alta.

Olen pitänyt aihetta hiukan omanani saatuani ratkaisevat virikkeet yli 10 vuoden takaisesta Jules Vernen kirjasta, jossa kylmän rauhallisesti käydään maan keskipisteessä.

Flannery näyttää olevan ainakin pätevä ja osaava paleontologi, mutta vaikka sellainen on omiaan herättämään epäilyjä, hän näyttää kirjoittavan milloin mistäkin. Meitä on moneksi. 

11 kommenttia:

  1. Olipas Kemppinen kirjoittanut hienon aamuelegian kesälle. Ja hetkelle.

    Oma kesäinen aamuni kera aamupalan hieman häiriintyi, koska yläpuolella, isänmaan auringon loisteessa, pörisi drone. Huikkasin naapurille, josko hänelle olisi tuliluikkua drone ammuttavaksi alas; johon sitten aidan takana oleva lennättäjä totesi, notta älkää ampuko....

    "Mietin aiheetonta ajattelua todellisuuden luonteesta" toi mieleen ammoin luetun scifi-novelli kokoelman Matkalippu utopiaan, jonka viiltävä ja älykäs sarkasmi milellyttivät minua suuresti.

    Eräässä novellissa Linnunradan kansakunnat ovat YK:n lailla kokoontuneet pohtimaan otetaanko ihmiskunta ja Gaia mukaan Linnunradan kansakuntien perheeseen. Kaikkia huomattavasti korkeammalla tasolla olevia kansoja huolettaa ihmisten mukaan otto, koska ihmiset ovat ailahtelevia, tunteitten vietävissä olevia ja kaiken lisäksi Homo Sapiens kovasti väkivaltainen laji.

    Lisäksi ihmisen kehittymisen estää se, että tullessaan tietoiseksi itsestään, ihminen kietoutuu itsensä ympärille pohtiessaan koko ajan ja jatkuvasti omaa olemistaan, todellisuuden luonnetta ja yleensä elämän tarkoitusta. Siksi kehittyminen pysähtyy ihnisen tuijottaessa omaa napaa ja etsiessään merkkejä jostain "suuresta tarkoituksesta".

    Tarinalla muistaakseni on onnellinen loppu. Ihmisten kaverikansa edustajanaan joku Klaatu (?) saa puhuttua ihmisrodulle paikan Linnunradan YK:ssa; ja onnistuu, koska ehtona on että ihmisten edustaja kokouksessa pitää turpansa kiinni, eikä sano sanaakaan.

    VastaaPoista
  2. Muuten samaa mieltä, mutta ei Novgorod ollut Suomesta käsin taipaleentakainen. Sehän sijaitsee Olhavanjoen varrella, minne Pikkalasta pääsee kätevästi veneellä: Suomenlahtea Nevalle, Nevaa Laatokalle ja sieltä Olhavajokea Novgorodiin.

    Ne taipaleentakaiset tsuudit olivat toiselta nimeltään bjarmeja eli ehkä vepsäläisiä. "Taival" eli vedenjakaja, josta nimi juontuu, oli Äänisen ja Vienajoen välillä. Niillä selkosilla liikkui kovin vähän suomalaisia tai edes länsikarjalaisia. Enpä usko, että kovin moni esi-isämme on Vepsäläinen, vaikka toki Vepsä- tai Vepsäläinen-nimeä jonkin verran esiintyy, mikä kertoo osaltaan vepsäläisten maahanmuutosta tänne. (Puhun esi-isistämme, koska sukusi on Länsi-Inkeristä ja omani Itä-Kannakselta. Meillä lienee yhteisiä esi-isiä viimeisen viidensadan vuoden säteellä.)

    Bjarmeista tuli ortodokseja jo varhain ja he sulautuivat suureen venäläiseen kansanmereen. Ei heitä pidä haikailla meidän sukuumme vaan surra Suomen heimon menetettynä haarana.

    VastaaPoista
  3. Hurmaava artikkeli. Paitsi että miten niin Rurikia ei ole ollut olemassa? Mitä järkeä oli keksiä joku "Rurik", jos varjagien pomo olikin joku toisen niminen, kysynpä vaan.

    Ja niinpä vain Kaarle-herttua mainitsee suomalaisetkin, lainkaan tietämättä että heidät kuulemma keksittiin vasta 1800-luvulla... Mutta keitähän olivat "kainulaiset"? Ja jotkut ovat jopa ehdottaneet, että "wendit" olivat sukuheimomme, joka nykyään tunnetaan nimellä vandaalit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsin kuninkailla oli paha alemmuuskompleksi. Maa oli itsenäistynyt 1500-kuvun alussa varsin sekavan talonpoikaiskapinan seurauksena kuninkaanaan alempaan aatellin kuulunut Kustaa Vaasa. Koska maalla ei ollut vuosisataista feodaalista historiaa, siltä puuttui myös luonnollinen jako kreivi- ja herttuakuntiin, joilla olisi voinut koristella kuninkaan titulatuuria. Tämä johti moniin aika outoihin ratkaisuihin.

      Suomen ja Ruotsin maakuntavaakunat ovat yksi esimerkki. Ne keksittiin ihan tyhjästä. Muualla maakuntavaakunat olivat kyseistä maakuntaa hallinneiden kuuluisien sukujen vaakunoita, jotka samaistettiin sitten suvun menetettyä asemansa itse alueeseen. Tähän tapaan Kainuun Prikaati käyttää lipussaan Brahen, Kainuun kreivin, sukuvaakunaa. Sen sijaan Ruotsissa maakuntavaakunat tehtiin Kustaa Vaasan hautajaisiin, jptta niistä saatiin näyttävämmät.

      "Vendit" ovat samantapainen ilmiö. He lienevät olleet jokin Rügenin liepeillä asunut slaaviheimo, joka puhui sorbin tapaista länsislaavilaista kieltä ja hävisi saksalaisten muuttaessa alueelle. Kustaa Vaasan aikaan heitä ei enää ollut olemassa, joten heidän kuninkaakseen oli helppo julistautua. Nimi muistuttaa sen verran suomalaisia, että sekoittumismahdollisuus on todellinen. Latinaksi vendit käännettiin muotoon "vandalorum", joka viittasi Espanjan vallanneisiin germaanisiin vandaaleihin. Nämäkin olivat turvallisesti hävinnyt kansa.

      Kaarlen kainuulaiset olivat samanlainen puolimyyttinen kansa. Haavion mukaan he lienevät olleet näitä taipaleentakaisia tsuudeja eli bjarmeja eli vepsä- tai vatjalaisia. Kuka niistä selvän ottaa? Joka tapauksessa jossain Kainuun, Vienanmeren ja Jäämeren rannoilla pyörineitä eränkävijöitä ja kauppiaita. Sana onkin ymmärrettävä lähinnä aluevaatimuksena kaikkiin "kainuulaisiin" alueisiin. Sen voi selittää diplomaattisesti tarkoittavan Oulujärven ympäristöä, jos pitää välttää sotaa, mutta jos haluttiin, sen saattoi ymmärtää vaatimuksena hallita Jäämeren rantaa Finnmarkista Vienajoelle.

      Poista
    2. No YLE nyt tietysti tekee semmoisen "Musta-Rurik" sarjan. Siinä Rurik on poikkeuksellisesti kiinnostunut vastakkaisen sukupuolen edustajista, vaikka ruotsalainen onkin.

      Poista
    3. Ruotsin meänkieliset tuntevat Kainuun Kalixjoen ympäristöksi ja kainulaiset olivat/ovat ehkä asukkaita Pohjanlahden perukan ja Jäämeren Ruijan väliselta alueelta. Kaarle saattoi tietysti halunsa mukaan laajentaa merkitystä ja aluetta?
      t. LP

      Poista
    4. Teksti ”.. de buit Gothorum et Vandalorum furor” Prahan Kaarlensillan päässä viittaa kyllä Ruotsin armeijan sotilaisiin hakkapeliitat mukaanluettuna, jotka ryöstivät ja hävittivät Prahaa vuonna 1648.

      Poista
  4. Rurikin historiallisuus on Wikipedian mukaan epävarma. Mutta samassa lähteessä tämä loppuosa on kiintoisa:
    "Tutkimus osoitti, että kaikki tunnetut Rurikin väitetyt jälkeläiset jakavat saman haploryhmän N1c1 (N-M178) ja tarkalleen ottaen sen Itämerensuomalaisen läntisen haaran N1c1a1a1a (L550) SNP Y10932, eli N1c1a1a1a2 (Y4339). Tämä perusteella on päätelty Novgorodin ja Kiovan varhaisimpien ruhtinaiden olleen taustaltaan itämerensuomalaisia (N1c1 -haploryhmä)[3] ja mahdollisesti nykyisen Ruotsin Roslagenista.[4]

    N1c1-haploryhmää esiintyy ylivoimaisesti eniten Suomessa (61%), Lapissa (53%) ja jonkin verran myös Skandinaviassa (mm. Ruotsissa n. 7%). [5] Rurikin alaryhmää N1c1a1a1a2 ei kuitenkaan Swedish Haplogroup Database:n mukaan löydy Ruotsista [6].

    Venäjän tärkeimpien ruhtinaskuntien ruhtinaat ja myöhemmin sen tsaarit johtivat sukunsa Rurikiin Vasili IV:n (k. 1612) kauteen ja Romanov-suvun valtaannousuun saakka, ja Romanovitkin olivat sukua Rurikin jälkeläisille."

    VastaaPoista
  5. Suomesta puhuttiin jo ainakin 1500-luvulta ja varsinkin 1600-luvulta alkaen lähes nykymerkityksessä, paljon useammin kuin mistään Österlandista, joka terminä hiipui kokonaan. Pohjanmaan mukanaolo piti joskus erikseen mainita. Oli jo Olaus Magnuksellakin Ja nimitys Suomen suuriruhtinaskuntakin esiintyi hallinnollisena tarkkana alueterminä jo paljon, paljon ennen Venäjän vallan eli autonomian aikaa. Se, että joskus on puhuttu Suomesta tasavertaisena valtionpuoliskona, on tietysti ansainnut vastareaktion, mutta se on mennyt överiksi, kun ylimalkaan Suomesta puhuminen on samalla muka anakronistisena haluttu kieltää.

    VastaaPoista
  6. Kaunokirjallista tasoa tämä teksti, vie ajatuksia moneen suuntaan.
    Varhaisessa kesäaamussa parhainta on koivun pihkainen tuoksu ja hiljaisuus. Seitsemältä koneet alkavat möyrytä, katutyöt etenevät hitaasti; nyt tehdäänkin kunnolla, voi sentään toivoa.

    Kuninkaantie kulkee tuossa ihan vähän matkan päässä. Sitä pitkin on Pietari Suurikin marssinut joukkoineen, että viitsikin. Tai ehkä hän sentään istui hevosen selässä. Ryöstelivät ruokaa, ihmiset pakenivat metsiin, mutta kuitenkin saivat lapsia mukaansa orjiksi. On siinä DNA:t sekoittuneet. Minullakin on viimeisten tulosten mukaan 60 sukulaista tuolla rajan takana, siis sellaisia, jotka ovat teettäneet saman tutkimuksen samassa amerikkalaisfirmassa. USA:ssa heitä on kuitenkin enemmän.

    VastaaPoista
  7. Liika palio teitä.

    Miteppä niin vie ajatuksia.. tuotas-se... tuopi enemmän. Juu.

    Kauniisti reititetty väylä.
    Vaihtelevaleveyksinen ränni. Vrt. nm = 1,852 km. Kaapeli = 1/10 nm.

    Lateraaliviitoitusta ei jäänyt yhtään kaipaamaan. Aistinvarainen navigaatio, Kemppisessä taitaa olla piraattiperimää?

    VastaaPoista