Sivun näyttöjä yhteensä

6. kesäkuuta 2017

Tyrannien aika
Teresa May sekoitti heti ideologian vastustamien ja terrorismin vastustamisen. Donald Trump käytti heti Lontoon terroritekoa oman politiikkansa mainostamiseen.

Platon otettaisiin kiinni terroristina ja alistettaisiin Guantamoon vesikäsittelyyn eli kidutukseen.

Ajatus on tietysti Dostojevskin. Kun Kristus ilmaantui odottamatta takaisin historiaan, käytiin hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu, jonka jälkeen olevia oloja edustanut pappi, suurinkvisiittori, tuomitsi Kristuksen uudestaan ristiinnaulittavaksi.

Platon olisi mennyttä miestä, koska hänen oppinsa mukaan maata tai kaupunkia oli hallittava järjellä, ei väkivallalla.

Väkivallan vastustajat suuttuivat tästä ja ajattelivat tappaa filosofin. Sellainenkin kertomus on, että hänet myytiin vain orjaksi.

Päivän uutisiin sisältyy tieto EVA:n tutkimuksesta. Kaksi kolmesta suomalaisesta katsoo tutkimuksen mukaan Suomen tarvitsevan vahvaa johtajaa, vastustaa eliittiä ja maahanmuuttoa, markkinavoimia ja yleisesti kansainvälisyyttä.

Vaikka tutkimus perustuu vain kyselyihin, siihen tuntuu sisältyvän oivalluksia. Populismi ei sen mukaan ole perussuomalaisten yksinoikeus, vaan lisäksi on mm. vasemmistopopulismia ja viherpopulismia.

Tutkimuksessa tuntuu olevan pahoja heikkouksia. Esimerkiksi populismiksi ja siis halveksittavaksi typeryydeksi voi leimata kaiken sen, mitä ei itse pidä. Ja juuri niin tehdään.

Platonin aikaan sijoittuu demokratia. Emme yleensä välitä korostaa, ettei Ateenan poliittinen järjestelmä ollut demokraattinen missään meidän tuntemassamme muodossa. Itse asiassa se oli populistinen. Paras suunsoittaja sai kannatuksen. Näitä tuulipusseja nimitettiin filosofeiksi tai reetoreiksi.

Joka tapauksessa kävi niin kuin Platon ennusteli. Demokratiaa seurasi aikakausi, jolloin vallassa oli 40 tyrannia.

Meillä nyt merkittävän asevoiman monopolin ja siis paloitellun väkivallan jälkeen on noussut valtaan – 40 tyrannia.

Koska isot aseet aiheuttaisivat ikäviä markkinahäiriöitä, turvaudutaan pieniin aseisiin, kuten metsästysveitsiin ja kannetaviin pommeihin.

Amerikkalainen, venäläinen ja brittiläinen populismi edistävät ihmisten todellisia tarpeita ja tekevät totta ihmisten aidoista mielipiteistä.

Ehdokasjäsenenä on Ranska, ja sitten meillä on perussuomalaisissa juuri korostunut perinteisen maahanmuuttovastaisuuden lisäksi globalisaation vastustaminen eli siis vihamielisyys EU:ta vastaan. Sampo Terho meni pitkälle kai hätääntyneenä Halla-ahon uumoillusta suosiosta. Tuossa puolueessa puheenjohtajavaalin tulosta voi vain arvailla, koska valintatapa on erikoinen.

Ongelma on se, että nämä poliittiset liikkeet ja puolueet määräävät itse, mitä ihmisten todelliset tarpeet ovat ja millaisia ovat heidän aidot mielipiteensä.

Ihmisillä on todellisia tarpeita. On oltava ruokaa ja toimeentuloa ja esimerkiksi jonkinlainen sairaanhoito. On oltava kätilöitä ja haudankaivajia.

Nämä ovat kohtalaisen työläitä asioita, joten aika tavallinen tapa on sivuuttaa ne vähällä ja käyttää aika puheiden pitämiseen jostain muusta, esimerkiksi puhumalla Viipurin palauttamisesta tai Kotkan luovuttamisesta tai hiilikaivosten avaamisesta Suomessa tai öljynporauksesta Pudasjärvellä.

Näillä puolueilla ei tahdo olla keinoja jo julistamiensa päämäärien toteuttamiseen. Tavallinen seuraus on, että populisteja vaihdetaan. Populistijoukon johto on aina eliitti, ja kun aikansa pauhaa eliitin mädännäisyydestä, saarnamies saa sitten itsekin tuntea, miten kaulaan pujotetaan silmukka, ja pian valtaan tulee seuraava eliitti, jolle käy aikanaan vuorollaan samalla tavalla.

Säännöin eli rajoituksin määritellyssä maailmassa tällainen ei ole vakavaa. Se ette vennamolaisuutta enää ole, ei ole suuri murheen aihe.

Paljon pahempi on tilanne pysyvän väkivallan maissa. Niissä diktaattoreita tulee tyranneja, ja laaja vangitseminen, karkottaminen ja surmaaminen lähtee liikkeelle. Turkki näyttäisi olevan tällä tiellä.  Ehdokasjäsen saattaa olla Unkari.

Voiko noin käydä myös USA:ssa, Isossa Britanniassa tai Suomessa?

Kahdessa suuressa englantia puhuvassa maassa on julistettu sota terrorismia vastaan. On syytä käsittää, että olisi aihetta olla tosissaan. Trumpin ja Mayrin puheet terrorismista ovat hälyttävän sisäpoliittisia eli omille äänestäjille suunnattuja. Sota on suomeksi sota. Se tarkoittaa ihmisten kuolemista ja tappamista. Eivät nämä maat ole julistaneet sotaa. Niille on julistettu sota. Niihin (ja Ranskaan ja Espanjaan) on hyökätty.

ETA:n raportissa mainittu suomalainen populismi on otettava vakavasti. Muistot ovat niin pahoja. Neuvostoliitosta selvisimme, koska työväestö ja oikeat kommunistit eivät innostuneet opiskelijoiden 1970-luvun kommunismista, kun nämä kannattivat Moskovaa silloinkin kun se tarkoitti panssarivaunuja. Sekä Kekkoselle että Koivistolle Praha 1968 oli lopullinen järkytys. Toivo Neuvostoliiton perimmäisestä hyväntahtoisuudesta meni.

Yhtä ikävä muisto on etenkin Akateemiseen Karjala-Seuraan liittynyt Suur-Suomi. Ryssänvihassa elettäessä päädyttiin ensin uskomaan, ettei Neuvostoliitto ainakaan hyökkää ja toiseksi jätettiin tekemättä sellaiset varustelut, jotka olisivat olleet mahdollisia.

Tuo on ”natiivin populismin” yksi vaara. On niin kiire herjata toisia ettei ehdi takoa auroja miekoiksi. AKS valikoitui tähän esimerkkinä kansallismielisen populismin naurettavuudesta. Ellei valitse puoltaan ajoissa, joutuu varmasti häviäjän puolelle. Eivätkä jalkapallohuligaanit tee maaleja.

26 kommenttia:

 1. Jotenkin kummasti tuosta populismien listasta unohtui oikeistolainen populismi: koti, uskonto, isänmaa, markkinatalous ja valinnanvapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden sortin populisti tämä blogistikin on, sano!

   Poista
 2. "Populistijoukon johto on aina eliitti, ja kun aikansa pauhaa eliitin mädännäisyydestä, saarnamies saa sitten itsekin tuntea, miten kaulaan pujotetaan silmukka, ja pian valtaan tulee seuraava eliitti, jolle käy aikanaan vuorollaan samalla tavalla."

  Niin kuin euroedustajamme Halla-aho joka nostaa suurta palkkaa ja "kulu"etuisuuksia (kts. uusin MOT) palkkaa suurinpiirtein tyhjänsaarnaamisesta ja johdattelee tietyntyyppisiin ihmisiin uppoavalla, historiassa monen "mestarin" testaamalla retoriikallla massoja johdateltavakseen. Eivätkä ko. massojen edustajat ole vielä laskeneet lainkaan rahassa, kuinka hirveästi niin minimaalisen oikeasti (oikeita) asioita aikaansaava mies tulee Brysseliin kustannettuna maksamaan vaikka jokainen mamu ja hänen kulunsa on kyllä jaksettu exeliin merkata.

  Vaikka minulla ei olekaan korkeaa koulutustaustaa, niin tavallisena kirvesmiehenäkään se mies ei ole ajatusteni kulkua ikinään hämännyt, eivätkä hänen kaltaisensa muutkaan. Ja vaikka näin ajattelenkin "häntäluullani" niin se ei ole koskaan pettänyt; kammontunteeni on melkein sanoinkuvaamaton aina kun näen tyypin telkkarissa. Samoin kuin Trumpin suhteen asianlaita on. Olen kai sitten poikkeama ylläolevaan tilastoon verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites on Valto Ensio niiden muiden europarlamentaarikkojen kanssa - ovatko he paremmin palkkansa ansainneet kuin Halla-aho?

   Ja millä perusteella?

   Poista
  2. "vaikka jokainen mamu ja hänen kulunsa on kyllä jaksettu exeliin merkata."

   Hei kertoisitko sen exel-taulokon osoitteen.

   Poista
  3. Olematta nyt kovin kiihkeä Halla-aho -fani, totean, että suu vaahdossa kansaa kiihottavaa ja katumellakoita johtavaa "karismaattista johtajaa" hänestä ei oikein millään saa. Mieshän on harmaan virkamiehen perikuva. Puhuu hillitysti ja aina selkeästi argumentoiden. Argumenteilla, jotka ovat verifioitavissa varsin pitkälle. Politiikassa tämä on melko poikkeuksellista.

   Halla-ahon ase, joka saa "suvakit" sekaisin ja kannattajia mukaan, on viiltävän selkeä logiikkaa. Ja myös se, että hän ei tunnusta tabuja, asioita, joista ei saisi puhua niiden oikeilla nimillä. Poliittinen korrektius ei kuulu hänen valikoimaansa - eikä aina kyllä muukaan korrektius.

   Juuri tuon logiikkansa ylivoiman takia hän on saanut utopisen suvaitsevaiston lisäksi vastaansa koko punavihreän median, joka on hänet demonisoinut kaiken kykynsä mukaan. Kuplan utopioita ei kerta kaikkiaan saa haastaa, puhu todellisuus aivan mitä vain.

   Mutta näissä käy aina silloin tällöin niinkin, että moinen demonisointi vain nostaa kohdetta.

   Jos kepulle ja kokoomukselle riittää se, että tehdään niin kuin hallitusohjelmamassa on sovittu, Halla-aho ei ole hallitustyön kannalta ongelma. Toki hän sitten seuraavissa vaaleissa voi olla kova haaste, mutta sehän taas on normaalia demokratiaa.

   Vai joko pitäisi säätää laki, jolla vain "oikeat" mielipiteet ja vain "hyvinajattelu" sallitaan ja kaikki muu on rangaistavaa? Itse asiassa tästä ei enää olla kovin kaukana. Pelottavaa.

   Poista
  4. Erittäin huomionarvoinen seikka huomioituna Valto Ension toimesta.

   Kadettikoulussahan tähdennetään etteivät kaikki voi olla Koskeloita.

   Nuo Päätalot jotka luin...

   Poista
  5. Äänestä sitten sitä Terhoa, ei siinä muu auta, jumalauta!

   Poista
  6. Matias K, kiitos huumoripläjäyksestä :)

   Poista
 3. Kun itsellä on kaikki hyvin, on helppoa leimata toisin tai toisinaan ajattelevat populisteiksi.

  VastaaPoista
 4. EVA on laajalti tunnettu ja arvostettu objektiivisuudestaan. Kuva esittelee vallassa olijoita ja heidän kannattamistaan tai vastustamistaan.
  Vallassaolija ei koskaan ole populisti. Ja jos onkin, hän on sitä oikealla ja reilulla tavalla. Hän tulkitsee oikein ”yhteistahdon”, mikä ei voi puhtaana ilmetä demokratioissa olivatpa ne suoria tai edustuksellisia.
  Kun kansalaisilta on kysytty olisivatko he valmiit maksamaan enemmän veroja hyvinvointivaltion pelastamiseksi, on suuri enemmistö ollut valmis korotuksiin. Kysymys ei siis kuulunut, että nostetaanko rikkaiden veroja. Vastaus on saatu tavallisilta veronmaksajilta ja se koskee nimenomaan heidän itse maksamiaan veroja. Tässäkin kansa siis vastasi väärin ja populistisesti. Siksi paremmin tietävät tekevät ”vastuullista” köyhiä rankaisevaa politiikkaa.
  En hyväksy ”etujoukko”-intoilua, vaikka hyviä johtajia tarvitaan aina. Olen varma, että ihmiset järjestäytyvät aina hierarkkisesti, vaikka bahait väittävät muuta. Parviäly ja ruuhkabussi (kaasukammio) ovat poikkeuksia. Ne ovat ajattelun origo ja raja-arvo. Vallasta on tietenkin orjamoraalin helppo närkästyä.
  Ps. Saas nähdä miten hallitus ja EVA tyrmäävät Heikki Hiilamon hurjat puheet rikkaitten verojen korotuksista. Populismia ja vastuutonta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Saas nähdä miten hallitus ja EVA tyrmäävät Heikki Hiilamon hurjat puheet rikkaitten verojen korotuksista. Populismia ja vastuutonta?"

   Ainakin YLE:n valitsema katuparlamentti (kaksi naista) oli Hiilamon veronkorotusten kannalla eilen pääuutislähetyksessä.

   Poista


 5. Ennen asuntohintojen rysähdystä ja ennen osakepörssien romahdusta ovat arvonnousut jo vedetyt asianomaisista yhtiöistä ja sijoitusasunnoista ulos. Selittäisikö allajulistamani populismin nousua ?

  Varsinkin jos allamainitun Nordea Rahaston sijalle panisi -kuten tosielämässä- Ilmarisen, Varman.
  Kyse on arvoparistamisen yhdestä alalajista, ehkä törkeimmästä päästä rahavyörytystä luottolaitosten ja lähipiiriläistensä ylle kuin suihkusta. Kas näin se menee.

  Kun Nordea rahoittaa vanhan asunnon tai osakkeen oston entistä korkeammalla hinnalla, se todella luo kuten Ville Iivarinen&kumpp. vihdoinkin tietävät, uutta rahaa.

  Uusi velkasaaminen on omaisuutta Nordealle. Ei tarvitse odotella sen lyhennyksiä. Sen voi oitis myydä Rahastolle Nordea. Ja mistä rahat. Omasta pankkitaseesta missä on asunnon myyjän rahat samasta diilistä. Hänet neuvotaan panemaan rahat Rahasto Nordeaan.

  Asuntolainasaaminen ostetaan näillä rahoilla Rahastoon ja maksetaan myyjälle Nordea Pankille. Siellä on nyt rahaa äskeisen velkasaamisen paikalla. Sen pankin omaa. Mutta ei jakokelpoista voittoa. Asiasta pääsee pääoman palautuksen nimellä. Se palautetaan omistajille ja talentti-toimihenkilöille bonuksina.

  Tämä tästä, mutta näitä lomittaisgeometrian tai pyramidin poikkileikkauksia ja uudelleen rakentamisia olisi mielikuvituksellisen paljon ja erilaisia, ja jumalattoman hirmuja summia. Tehtaanjohtajia, liiketoimien managereita, firmojensa myyjiä varten. Uusi finanssikapitalismi tuottaa yläluokkaa, tavaraa ja palvelustahan jo onkin, ja köyhiä myöten.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. Taidat olla tehnyt puolueellisia päätöksiä toimiessasi tuomarina. Jos ihminen ei sinua jostain syystä ole miellyttänyt, olet tulkinnut lakia hänen haitakseen tai saanut aikaan muuta haittaa. Vähintään yhtä mätiä ovat muut kaltaisesi.

  VastaaPoista
 7. Kyseisessä EVA:n pamfletissa on populismiksi määritelty suurinpiirtein kaikki muu paitsi perinteinen oikeisto. Ei oikein vakuuta.

  VastaaPoista
 8. Ei liene yllättävää että EVA:lta jäi huomaamatta markkinapopulismi: markkinat, kilpailu ja yritykset hoitavat kaiken kuntoon.

  Voi silti olla vaarallista nimetä kaikkea äänestäjien kosiskelua populismiksi, koska se liudentaa eroa autoritaarisuuspopulismin eroa muihin puolueisiin. Oikeistopopulismista on harhaanjohtavaa puhua, koska tosi populisti ei välitä lipun väristä kunhan pääsee esiintymään oikean kansan puolestapuhujana.

  VastaaPoista
 9. Sana "populismi" on viime aikoina kokenut melkoisen inflaation, sillä niin osuvasti se kuvaa eräitä aikamme ilmiöitä. Sitä käyttävät myös populistit syyttäessään eri mieltä olevia ja onnistuvat näin hämärtämään koko käsitettä.

  On totta, että kaikissa puolueissa on populistinen ulottuvuutensa. On silti syytä todeta, että perussuomalaiset veivät populismin Suomessa ennätyksellisen pitkälle. Toisaalta yhtä selvää on, ettei kaikkea perussuomalaisuutta voi supistaa pelkäksi populismiksi.

  Kun vielä muistamme, että populismille ei liene aivan yksioikoista määritelmää (yleensä kai sillä tarkoitetaan monimutkaisten asioiden harhaanjohtavaa yksinkertaistamista suosion saavuttamiseksi), ei ole ihme jos monen mielessä asiat alkavat hämärtyä.

  Miten moista voisi vastustaa? Keskustelemalla avoimesti ja kunnioittamalla eri mieltä olevia. Hyväksymällä tosiasiat lähtökohdaksi. Ehkä?

  VastaaPoista
 10. EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan mielestä suomalaisten palkat ovat 10-15 % liian korkeat. Tämä sanominen ei tietenkään ole populismia, itsekritiikiä vain; olihan Mattilan oma palkka-ansio vuonna 2015 yli 1,66 miljoonaa euroa.

  VastaaPoista
 11. Eiköhän mainitut maat ole hyökänneet Arabeihin ensin. Nyt rutistaan kun oma verkko heiluu. Suomikin hyökkää rinnalla halukkaiden koalitiossa Afganistanissa. Kouluttaa vielä kurditerroristeja kalifaatissa.

  VastaaPoista
 12. Ajan merkki ajallaan sekin että pelkästään ns. maahanmuuttokriittisyys saa nykyään automaattisen tarkoitushakuisesti kylkeensä leiman "populistinen" = "äärioikeistolainen". (Oma kantani maahanmuuttokysymyksessä on "agnostinen", neutraali.)

  Tuohan ei ole mitään muuta kuin savuverhon laskemista todellisen talous- ja sosiaalipoliittisen äärioikeiston suojaksi. Ei ole vaikea päätellä, mitkä puolueet Suomessa edustavat tätä suuntausta. Toisaalta: eihän varakkaita voi pahasti verottaakaan, kun "heitä on niin surkean vähän; ei siitä mitään kertymää kasaannu" yms.

  VastaaPoista
 13. Hei Jukka osaisitko joskus kirjoittaa jotain uusavuttomista tumpeloista joiden kulttuurin tuntemus näkyy olevan 0.
  Minulta meni ainakin pari tuntia yöunta hukkaan kun mietin tätä asiaa.
  On luultavasti lukematon määrä yksinkertaisia pikku asioita elämässä jotka ovat olleen monille jokapäiväisiä. Tämä alkoi siitä että mökillämme näin melko suuren ihmeen eilen aamulla. Naapurin emänätä (arkkitehti) tuli autolla poikansa katsomaan "takametsää". Tilanpito on siirtymässä insinöörispojalle ja äiti kävi näyttämässä poijalleen metsätiluksia joihin heillä on kulkuoikeus meidän mökkitonttimme läpi. Tätä kulkuoikeutta on käytetty kävellen ehkä viimeksi yli 20 v sitten! He parkkeerasivat autonsa veräjän eteen mutta eivät osanneet avata veräjää jatkaakseen vanhaa kulku-uraa metsäpalstalleen. Tämä kirvoitti ajatteluni uusavuttomista typeristä ihmisistä. Siis nykyisin löytyy jo maalla syntyneitä ja ikänsä asuneita yli 60 v ihmisiä jotka eivät tiedä miten veräjä avataan kulkemista varten. Meidän veräjä on risuaidassa aivan samoin kuin oli lapsuudessani 70v sitten. Siis veräjä on aidan portti yksinketaisimmillaan. Siinä on 2-3 pikää ohutta riukua joiden päät on ikäänkuin tikapuun koloissa. Sen avaaminen on maailman yksinkertaisinta vetämällä riukua pois paikaltaan mutta se näkyy olevan insinöörin ja arkkitehdin ymmärrykselle liian vaikeaa.
  Oletko sinä Jukka joutunut elämässäsi koskaan avaamaan veräjää? Vanhaan aikaan oli oikein palkattu poikasia avaamaan veräjiä "herrojen" kulkiessa tietä pitkin. Tätä asiaa voi muuten verrata nykyisin myös oven avaamiseen. Ihmisistä on tullut niin laiskoja että heille pitää ovet aueta itsestään ja jos joutuu itse avaamaan ei ainakaan jaksa sitä perästään sulkea.

  Minä synnyin talossa joka oli aivan radan vieressä. Suuren portin kautta kuljettiin radan yli toiselle puolelle. Portin pylväässä oli iso valkoinen emalinen kyltti jossa teksti suomeksi ja ruotsiksi "Radalla kulkeminen ja portin auki jättäminen on sakon uhalla kielletty".

  Tähän aiheeseen liitttyy paljon muutakin ja jos asiaa joskus käsittelet lisäisin tämän sinne
  terv
  Paki

  VastaaPoista
 14. Populismia on hieman hankala määritellä muulla tavoin kuin, että se on yleensä poliittisen vastustajan mielipide.

  Kari Suomalainen piirsi erään tv:n vaalipaneelin jälkeen aiheesta pilakuvan. Siinä panelisti toteaa, että 2+2=4. Vierustoveri vastaa hänelle "populisti".

  VastaaPoista
 15. "Populisti" ja "rasisti" ovat mielestäni ahkerammin käytössä puhtaassa leimaamismielessä niissä piireissä - kiitos termistä kuuluu tietenkin Venäjän ja jo Nuvostoliiton tiedotus- ja propagandavastaaville - jotka pyrkivät jo ennakolta torjumaan kaiken heidän politiikkaansa, ajatusmaailmaansa ja heidän väitteitään koskevan kritiikin valittamalla kovaan ääneen siitä että muut vain aiheetta heti syyttävät heitä populisteiksi ja rasisteiksi.

  Näitä muita - joista "ne joilla on itsellä kaikki hyvin" on neutraalein vaikkei yhtään sen osuvampi kuvaus - he kyllä ovat jo iät ja ajat jaksaneet leimata ties millä nimityksillä.

  VastaaPoista
 16. Herrojen extra vehicular activity.

  VastaaPoista