Sivun näyttöjä yhteensä

5. kesäkuuta 2017

Ennalta määrätty


Englannin pääministeri käski taistella ideologiaa eli ääri-islamia vastaan. Reaktio on selvä, kiistaton ja kiireinen, mutta mitä se tarkoittaa?

Kukaan ei tiedä, tai ainakaan hyviä keinoja ei ole esitetty. Torjunta eli vartioinnin ja maahantulon kiristäminen mainitaan jatkuvasti, mutta tilanne on sama kuin rikollisuudessa. Pikkutekijöiden pyydystäminen voi onnistua mutta isompien ei.

Perussyiden juuriminen on mainittu, mutta Afrikan ongelmien ratkaiseminen kestää parhaassakin tapauksessa vuosikymmeniä, ja värväyksessä käytettyjen islam-tyyppisten perustelujen ja terrorin välineiden kehittäjien paikantaminen tuntuu toivottoman vaikealta.

Pommin heittäminen oli suurta muotia 1800-luvun lopulla. Lopulta iskulauseeksi tuli ”teon propaganda”. Käsitys oli sellainen, että surmaamalla valtionpäämiehiä tai muita kuuluisuuksia voidaan edistää vallan hajauttamista.

Ehkä nykykielellä voisi sanoa, että Ranskan suuresta vallankumouksesta alkaen yhteiskuntaa on haluttu kehittää toisaalta ylhäältä alas, toisaalta alhaalta ylös.

Tälläkin hetkellä populismin nimitystä käytetään suuntauksista, jotka käsittävät löytäneensä todellisen kansan ja paremman tavan edustaa sitä.

Hyvin kauan sitten anarkistit ilmoittivat palauttavansa vallan kansalla ja varoittivat, että esimerkiksi bolshevikit siirtävät vallan itselleen ja muodostavat uuden eliitin. Puheet kansasta, kansanvallasta ja kansandemokratiasta ovat hämäystä.

Mielestäni tuo anarkistien Venäjän vallankumouksen alkaessa 1917 julistama ennustus osoittautui oikeaksi.

Ainakin Trump ja Putin sanovat ainakin välillä toimivansa kansan hyväksi. On toisia, jotka eivät näe sellaiselle väitteelle perustetta.

Oikeistolla on liian vasemmistolainen asenne muslimiterrorismiin. Selvästi yksi syy on monien islamin maiden taloudellinen takapajuisuus, joka aiheuttaa työttömyyttä ja näköalattomuutta.

Mutta talouden parantaminen ei ratkaisisi ongelmia. Siellä on mukana sosiaalisia ja kulttuurisia syitä. Esimerkiksi naisten sortaminen lienee myös keino pitää naiset poissa työmarkkinoilta eli kilpailemasta.

Intiassa ja Kiinassa on ylimysperinne. Hyvin nimeltä tunnetut intialaiset luonnontieteilijät, joita on paljon myös tietotekniikan ulkopuolella, taitavat olla perinteisesti erittäin hyvin koulutettujen brahmiinisukujen jälkeläisiä. Kiinasta tulee nyt jatkuvasti erinomaista kirjallisuutta ja hienoa elokuvaa. Ja niin edelleen.

Monissa kirjoissa asia esitetään Euroopasta niin, että erilaiset anarkistit ja alkufasistit nujakoivat keskenään. Entä jos joidenkin maiden natsismiin ja fasismiin johtaneet vapaajoukot olivat ”anarkismin” melkein spontaani vastavoima. Tässä kohden käytän lainausmerkkejä, koska hyvin monenlaisia pomminheittäjiä sanottiin anarkisteiksi, oli heillä jokin aate tai ei.

Jihadismiin liittyy luultavasti myös aatehistoriallinen selittäjä. Itsemurhaiskujen tekijöistä ei aina mainita erikseen, että heidän torjumisensa on paljon vaikeampaa kuin entisten palkkamurhaajien, koska nämä eivät pelkää kuolemaa. Jopa Englannin kaltaiset veitsi-iskut johtavat tekijöiden tappamiseen, ja nämä itse tietävät sen.

Determinismi, tässä tapauksessa ennaltamääräämisoppi, näyttäisi olevan kuvassa. Eurooppalaista ajatus- ja tunnemaailmaa sanottiin kauan uskonnoksi. Uskonpuhdistuksen aikaan kirkon perinteisesti edistämä ”Jumalan tahto” -oppi eli siis determinismi väistyi, ja muun massa Luther ja Erasmus Rotterdamilainen kävivät kiivaan ja korkeatasoisen väittelyn tahdon vapaudesta.

Tuota perua meillä on muun massa rikosoikeus, joka tietenkin perustuu tahdon vapauden ajatukseen. Ihminen on vastuussa teoistaan, jos hänellä oli mahdollisuus toimia toisin eli jos hänellä oli ”rikollinen tahto”. Alaikäinen tai syvästi henkiesti sairas ihminen ei kykene tahdonmuodostukseen eikä sen vuoksi syyntakeettomana saa rangaistusta.

Internet on taikauskon uusi tuleminen.

Se on mainio alusta niille jotka haluavat irrottautua vastuullisuudesta. Puheessa käytetty ”some” on vain pieni osa. Jopa sähköposti näyttäisi monien mielestä olevan hyvä perustelu epäasiallisiin ilmaisuihin tai niin kummalliseen töksähtelyyn, ettei viestin saaja osaa olla varma, onko lähettäjä tahallaan loukkaava vai kiireessä vain.

Näimme sen jo Amerikan ääriuskonnollisista liikkeistä ja sitten Trumpin twiittaamisesta. Internet on ihanteellinen kanava levittää järjettömiä viestejä, käskyjä ja kehotuksia ja esittää niille täysin kestämättömiä perusteluja, toisin sanoen oivallinen alusta etenkin ajattelutaidoltaan alkeellisille nuorille miehille. Samalla se edistää eristäytymistaipumuksia, siis tätä Venäjä-ilmiötä, että kun on jokin (valheellinen) kanava, ei siinä paljon etsitä oikeampaa tietoa eikä tasapainoisempaa ilmaisua.

Tätä kautta tulemme tuttuun paradoksiin. Myös kirjojen myynti laskee ja dokumenttielokuvia katsoo pieni vähemmistö.

Molemmat ovat median lajeina liian vaativia.

Ymmärsin jostain, ehkä ulkomaankirjeenvaihtajan maininnasta, että Trumpin äänestäjät eivät milloinkaan lue laatulehtiä eivätkä televisiota katsoessaan koskaan vaihda kanavaa eli siis vertaa kuulemiaan Foxin uutisia tai uutisten kaltaisia juttujen muiden kanavien lähettämiin.

Sanokaa jos tiedätte arabitaistelijoiden henkistä dieettiä koskevia selvityksiä.

19 kommenttia:

 1. Mitä helvettiä me teemme näillä keskiajalle jääneillä uskonnoilla?
  niiden saagat, kuka mitäkin niistä tunnustaa, on syytä liputtaa yksityisasiaksi.
  Militantit suuntaukset, armeijoiden/aseiden siunauksineen yms. ovat niin islamin kuin kristinuskonkin täysvaltaisia suuntauksia. Hyi helvetti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pidä mennä soitellen sotaan, vaan pitää ensin rukoilla Jumalalta siunausta.

   Poista
  2. Molemmin puolin näitä primitiivisiä uskontoja rukoillaan yhtä oikeaa Jumalaa että se siunaa asevoimat ja tappamisen.

   Poista
 2. "Hyväätarkoittavat" täti-ihmiset usein unohtavat, tai tahtovat unohtaa, miten suuri tuo kulttuuriero on Euroopan ja islam-maailman välillä. Aikoja sitten herätin pahennusta kun eräässä poppoossa kerroin somali-islamistin periaatteista: vaimon pitää tehdä työt; vaimo, lapset ja karja ovat samassa asemassa - voin tappaa ilman seurauksia jos niin haluan, lehmän tai vaimon. Wahhabiitit Saudi-Arabiassa ovat yhä valtaapitäviä ( myös USAn tuella ) eikä siellä ole demökratian alkeitakaan, miksipä haluta kun kaikki on hyvin ( siis miehillä ), ei vierailla työmiehillä. Koulujen puute, lukutaidottomuus jne. antavat turhan hyvän alustan koraanin kanssa touhuavalle imaamille saarnata vihaa ja kuolemaa vääräuskoisille.

  VastaaPoista
 3. Jos katsoo pelkästään Hitler-dokumentteja Yle Teemalta, Trumpkin alkaa näyttää vasaralta. Siis Hitleriltä.
  Oispa nauloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. playingforchance.com

   Sittin' on the dock of the bay vörkkii siis niin.

   Muuten. Uusin diesel-hybridisisu. Mitä nyt maailman voimakkain...

   Poista
 4. IRA ja ETA olivat kait jotenkin hyväksyttävämpiä kuin nykyiset terroristit. Kuolleelle on sama miten vasemmistolainen tai uskonnollinen hänen murhaajansa on ollut. Tietääkseni oman maan kansalaiset ovat kuitenkin pääasiallisina tekijöinä tässä nykyisessäkin terrorin aallossa. Näissä maissa on yleisenä hyväksyttynä arvona uskonnonvapaus. Niissä on myös huomattavaa taloudellista eriarvoisuutta ja sitä ylläpitävä jäykkä rakenne.
  Kun arvon proffa alkoi taas käyttää ”vasemmistolaiset ja ammattiyhdistysväki ovat ääliöitä” -syöttiä, on kai huokaisten todettava jotain Akavan vakavasta oikeistolaisuudesta eli järjestä. Siellä on aina ymmärretty, että herrojen kanssa marjaan menemällä tulee itsekin herraksi.
  Markkinatalous ei yksin määrittele ihmisten muodostamia monenlaisia suhteita ja verkkoja. Se voi kyllä osaltaan selittää terrorin yleistymistä. Pyrkimys ekonomien ja pseudofyysikoiden tapaan tulkita erilaiset uskomukset, mieltymykset, riippuvuudet, vaikuttimet, sidokset, pitämiset, inhot jne. jne. määrällisinä numeraalisina suhteina on toivoton.
  Yleisesti ”näkymättömän käden” (voih) ohjaama ”kysynnän ja tarjonnan- laki” ja sen tuottama ”optimaalinen tulos” otetaan annettuna totuutena (aargh).Tämä tulos on kaikkea muuta kuin optimaalinen. Sen näkevät ympärillään kaikki muut paitsi ne talousviisaat ja osa akavalaisista
  Ja lisää matoja syöttiin.
  ”Tasapaino” taloudessa on sekä positiivinen että negatiivinen termi riippuen mahdollisen opponentin asemasta ja sivistystasosta. Sivistystasoa mitataan näissä yhteyksissä ekonomian termein (plääh). Jos yritetään puhua tieteen yleisestä aksiomaattisuudesta koreillaan ”vangin dilemman” kaltaisilla peleillä ja talousteorioihin kopioituja matemaattisia kaavoja esittelemällä. Kyse on parhaimmillaankin vain Lorentzin ja Einsteinin vertailusta, ei yhteiskunnallisista suhteista tai etiikasta. Ei yritystäkään oman eläkkeeni moraalisten perusteiden selvittämiseen. Ainoita relevantteja argumentteja ovat voimassaolevien lakien säätämisvuodet.
  Nykyoikonomia ei tunnu tietävän alkuperänsä kotia. Luvuilla ei ole lämpötilaa.

  VastaaPoista
 5. Onko joillain terroristeilla niin paljoa väliä, että niiden takia pitäisi olennaisesti muuttaa yhteiskunnan toimintaa?

  Terroristit tekevät jonkun iskun, siinä kuolee yksittäisiä ihmisiä, ja terroristit itse menettävät henkensä. Lontoon kokoisessa kaupungissa kuollee enemmän ihmisiä vaikka liukastumalla koiran jätöksiin, kuin tuollaisissa terrori-iskuissa...

  Tietysti seurauksena on, että yhteiskuntarakenteita muutetaan sen verran turvallisemmiksi kuin on mahdollista; ajoesteitä teille, ehkä muutaman vuoden kuluttua jonkinlaista autojen etähallintaa. Poliiseille aseet ja valmius niiden käyttämiseen. Mutta tavallisen kansalaisen kannalta mahdollisuus joutua terroristin tappamaksi on häviävän pieni kaikkiin muihin elämän riskeihin verrattuna.

  Tuonkaltaisen terrorismin ideaa en tajua. Siinähän vierotetaan potentiaaliset kannattajat omasta uskontulkinnasta, tappamalla viattomia sivullisia. Ja joka iskussa kuolee myös tekijä itse. Panos- hyöty-suhde on täysin pielessä. Ei kokonaista valtiota saada polvilleen, vaikka terroristit tappaisivat muutaman tuhat ihmistä (mihin he ehkä jollain isolla pommilla saattaisivat pystyä). Eivät terroristit voittaisi vaikka tuhoaisivat kokonaisen kaupungin (mihin joku ydinaseita omistava terroristivaltio voisi kyetä). Turpiin tulisi vain sitä raskaammin.

  VastaaPoista
 6. Sotateos - tulee niin hyvää jälkeä ettei voi myydä. Se menee suoraan museoon!

  VastaaPoista
 7. Internet on kuitenkin vain väline. Se levittää älyvapaat töksäytykset laajemmalle kuin ennen. Sen minkä ennen kuuli muutama kaveri kapakan pöydässä, on nyt periaattessa miljoonien luettavana.

  Lisäksi on harhaluulo, että syvät kansanosat olisivat sen tyhmempiä ja tietämättömämpiä kuin ennenkään, edes Trumpin kannattajat. Länsimaissa kuitenkin puhdas taikausko on aika vähäistä, verrattuna vaikkapa Afrikkaan. Samoin kansalliskiihko on länsimaissa aika pientä verrattuna vaikkapa Aasian väkirikkaisiin maihin.

  Ensimmäiseen maailmansotaan länsimaiden uljas nuoriso lähti riemumielin. Kun vastaava kiihko ja tyhmyys yhdistyy taikauskoon, tuloksena on Isis.
  VastaaPoista
 8. Olikos se ny sillä viisiin että oli kaiketi kerran jokin tarinan tapainen vai mikä mutta niin perinpohjaisen paha mies että silloinen esivalta oli ällistynyt kun ei häneltä saatu millään tunnetulla keinolla valtaa ja voimaa poisotetuksi. No sitten päättivät että kaikki valtiaat yhdistävät voimansa että hengiltä ja varmasti. Oli erikoinen väite - aikansa tiedustelutiedoksi voisi kutsua - että hän ei vain kuole. Että hän on sen luokan lupa Yläkerrasta, allah tai mikä se oli, että ee käy. No päättivät että ok käytävä; tappoivat, pilkkoivat, jakoivat palat ja tuhosivat ne tulessa kunnes jäi vain tuhkaa joka paiskattiin jokeen. Väittää tarina että joki nousi ja valtava ilmestys lähti hyökkäämään heitä kohti. Tästä en muista kuinka ja mitä muuta sitten, toisella korvalla telkkarista kuuntelin kauan sitten mutta että tämä olis Allahin miekka -niminen ilmiöopin kukkeliskuu tai mikä ikinä.

  Mikä se nyt on sitten, aiheen viehätys? Ajankuluksi kauhutettuja nuotiomusikoita, viihdetaidetta epäilisin olleen. Miksei sitä nettilöintiä joskus voida miettiä joutavana höpötyksenä, pientä lystiä ja nätinnystä. Pitsiä!

  Eihä se turboversio vois olla Rauman pitsiviikoilla piipahtanu Shiva, kaheksanko sillä on niitä käsiä, ehtiväksi epäilen!

  Eipäs nyt yhtään aleta höpsöillä.

  VastaaPoista
 9. Tanskassa Århusissa poliisi käänsi kohtelun nurinpäin ja alkoi kohdella jopa terroristeja silkkisesti "halaten" ja ilmeisesti sai pois ISISstä: Googlatkaa "aarhus model npr flipping" (nrp.orgin June 16,2016 juttu) jos tää linkki ei aukea:

  http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/07/15/485900076/how-a-danish-town-helped-young-muslims-turn-away-from-isis

  Eli Kyyjärveä ja Århusia peliin, ja ainakin tavallisia maanhiljaisia silkkihansikkain.

  (Kummaa informaatiopimennystä kun tästä naapurista pitää lueskella uutista Atlantin takaa.)

  VastaaPoista
 10. The Guardian, maailman paras sanomalehti, edustaa brittiliberalismia parhaimmillaan. Paras lehti se on siksi, että artikkelit ovat syvällisiä ja uutiset pitävät paikkansa, mutta lehden "linja" ilmenee pääkirjoituksissa.

  Itse en ole yhtä liberaali kuin The Guardian. Sunnuntain hurjassa pääkirjoituksessa lehti teki niin hienon eron ekstreemien ajatusrikosten ja väkivaltaisen toiminnan välille, että itse en uskaltaisi niin kirjoittaa, vaikka salaa samaa mieltä olenkin.

  Aikoihin en ole nauranut niin vilpittömästi kuin lukiessani pääkirjoituksen otsikon: "The Guardian view on Theresa May’s plans on terror: they are wrong"

  Näin toimii journalismi. The Guardian voisi kannattaa LibDemia näissä(kin) vaaleissa, jos enemmistövaalitapa sen sallisi, mutta kannattaa realistisesti Labouria. Hienoa.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
 11. Ei liity päivän aiheeseen, mutta kun Bob Dylan on ollut täällä aikaisemmin esillä, niin suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan miehen Nobel-luennon:

  https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2016/dylan-lecture.html

  Aavistelin, että Dylan käyttäisi tilaisuutta hyväkseen ylistääkseen laulajakollegojaan tai rakastamiaan runoilijoita (hänellä oli tapana kiertueillaan vierailla seudun runoilijoiden luona).

  Yllätys on siinä, että hän keskittyy kolmeen lempiromaaniinsa: Moby Dick, Länsirintamalta ei mitään uutta ja Odysseia.

  Viimeisen sanan saa Homeros: "Laula minussa, oi muusa, ja kerro tarinasi kauttani".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odysseian alkusanat. Mikään suomennos ei täysin vastaa Dylanin lainaamaa Robert Fitzgeraldin englanninnosta "Sing in me, oh Muse, and through me tell the story." En osaa kreikkaa, joten en tiedä, onko tuo tärkeä "laula minussa" -ilmaisu Homeroksella.

   Poista
  2. Viisaammat ovat valistaneet minua: jo muusan (O. Mannisella runoneidon, Pentti Saarikoskella Runottaren, Paavo Castrénilla Laulujen muusan) mainitseminen sinänsä pitää sisällään ajatuksen "laula minussa ja kerro tarina kauttani".

   Poista
 12. Paikalliset pienyrittäjät (tai näissä tapauksissa mielenterveyskuntoutujat) toteuttavat lopullisia ratkaisuja omiin ongelmiinsa. Ylikansallinen toimija omii aikaansaannokset nimiinsä. Silkkaa franchisingia - niinku P&G tai Unilever.

  VastaaPoista
 13. Aluksi voi muistuttaa muita Guardianin nettilukijoita siitä samasta miltä lehden nettisivutkin muistutttavat eli siitä että jos käyt usein niitä lukiessa ei ole iso vaiva eikä kohtuuton korvauspyyntö että rupeaa lehden tukijaksi sopivaksi katsomallaan summalla (kuten ennen radion Sävellahjassa sanottiin).

  Toiseksi voisi pyytää kaikkia niitä nostamaan kätensä jotka uskovat että maailmasta poistuisi tai edes yhtään pitemmäksi ajaksi poistuisi terrorismi jos niinsanottu radikaali islamismi tai jopa koko islaminusko yhtäkkiä katoaisi maan päältä.

  Kolmanneksi voisi ajatella että jos edellisen vuosisadanvaihteen molemmin puolin vaikuttaneet anarkistiset, sosialistiset tai ihan vaan jospehconradilaiset terroristit synnyttivät tai olivat vastuussa fasististen ja natsististen vapaajoukkojen synnystä, niin eivätkö islamistiterrorit ole silloin paitsi kotimaidensa yksinvaltiaiden myös niin länsimaiden kuin Venäjän sotavoimien synnyttämiä? Nehän ovat samalla lailla oman aikansa vastapooleja, kuten varmaan joskus tullaan sanomaan itsestäänselvänä asiana.

  Neljänneksi, viisainta mitä minusta on nykyisestä terrorismin valtavirrasta todettu on se että tekijöiden ensisijainen ominaisuus on sama kuin terroristien aina ennenkin eli erilaisista mutta usein yllättävänki samanlaisista henkilökohtaisista ja psykologisista syistä heillä on suuri halu, kaipaus ja valmius terroritekoihin ja niiden suorittamiseen tarvittavat perustelut ja niinsanottu motivaatio löydetään kyllä sitten aina. Koska ihminen nyt kuitenkin on sosiaalinen eläin, on yhteiskunnallisia ja maailmanpoliittisia tilanteita joissa lopulta toteutuneet terroriteot voivat näyttää yhdeltä suunnalta tulevilta ja jonkin ulkoisen tekijään kohdistuvan vaikutuksen voimalla tapahtuvilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemuksesta voin kertoa, että Guardianin tukijalle lähetetään myös käytännöllinen kankainen kauppakassi...

   vuorela, tampere

   Poista