Sivun näyttöjä yhteensä

27. huhtikuuta 2017

Omistaa elämänsä
Nyt menen puhumaan työstä ja työnjaosta ja kuulijat ovat ammattilaisia. Illemmalla on kulttuurivanhusten kohtaaminen eräässä antikvariaatissa.

Eilisestä kirjoituksesta, joka koski joukkoteloituksen kuvaa juhlarahassa, kertyi paljon kommentteja ja blogin ajatus toteutui: mietittyjä huomautuksia. Kun joku väitti ettei tiedäkään ikoniseksi nimittämääni valokuvaa Varkauden Huruslahdelta, panen sen tähän tänään, Wikipediasta otettuna.

Yllättäen yhdistän asiat. Tänään puhun rauhallisesti ja unettavasti muun muassa työpaikkoihin rekrytoinnista ja aion päätyä kysymykseen, onko kovaksi noussut poliittinen populismi, jonka tämän kierroksen aloitti Putin, reaktio myös siihen, että ihmiset tuntevat menettäneensä omistamansa työpaikat ja siten elämänsä.

Jos kysymys on elämänhallinnasta, silloin ollaan tutuilla jäljillä. Nähdäkseni elämänhallinta on maallinen uskonto eli senkin taustalla on myytillisiä tuntemuksia näennäisesti ymmärrettävästi järjestettynä ja tarkoitus on miellyttää kuulijoita.

Elämä hallitsee meitä, emme me elämää.

Ensimmäisen maailmansodan aiheutti markkinoiden ja työmarkkinoiden ristiriita. Markkinat kehittyivät. Hintateoria eli kysynnän ja tarjonnan laki vaikutti. Maailmankauppa kehittyi rajusti ja aiheutti muun muassa lähes tuloksettoman kilpailun siirtomaista.

Työmarkkinoita ei syntynyt, ja vieläkin tilanne on se, että nimitys on harhaanjohtava. EU tosin on perustettu ja ehkä toiminutkin työmarkkinoita kehittääkseen eli säädöskielellä ihmisten ja tavaroiden vapaan liikkuvuuden edistämiseksi.

Tulos on laiha. Työn mukana kulkee niin paljon muuta. Kun maatalous romahti Suomessa 1960-luvulla, ihmiset muuttivat mutta asunnot ja elinpiiri jäivät. Lähes puoli miljoonaa suomalaista siirtyi kaupunkiin tai Ruotsiin kymmenessä vuodessa.

Kun minä synnyin, yli 70 prosenttia suomalaisista eli maasta ja maalla. Nyt tuo prosentti on paljon alle 7.

Kun tämän jutun valokuvaa otettiin Varkaudessa, toinen isoisäni oli joutumassa tuollaisen komennuskunnan eteen Vammalan seudulla ja toinen saattoi hyvinkin olla katsomassa kivääriä pitkin toisesta päästä.

Käytän itseäni esimerkkinä, en mallina. Kaksi hyvin köyhää ja vähäosaista sukua. Nyt, sadan vuoden jälkeen, melkein hävettää katsellessa jälkeläisiä. Ilman ihmeempiä perittyjä rahoja hyvä koulutus, hyvä työ, kaikesta päättäen hyvä elämä. Suomen kansan ”luokkaretki” pienoiskoossa.

Ennen vuotta 1917 työtä enimmäkseen löytyi. Isoisä oli Helsingin seudulla patteritöissä ja tienasi hyvin. Sitten nuo venäläisten teettämät työt loppuviat ja toteutui maailman vaarallisin tilanne. Ainakin sata tuhatta valmiiksi vihaista nuorta miestä vailla lähempää tietoa tulevaisuudesta. Ellei ole sotaa, kyllä he sellaisen järjestävät.

Täsmennetty kysymys: miksi kaikin puolin mainio Juha Siltala päätyi virheelliseen analyysiin kirjassaan ”Työelämän huonontumisen lyhyt historia” (2004)? Miksi uusi kirja ”Keskiluokan nousu, lasku ja pelot” (2017) tuntuu erinomaisen hyvältä mutta edelleen askarruttaa, onko tähtäys oikea eli osuvatko laukaukset?

Edellä julistauduin keskiluokan edustajaksi. Haluan vielä levittääkin runsasta aineistoani, jossa on oikeastaan kysymys ylemmän keskiluokan ilmiömäisestä noususta sotien jälkeen. Esimerkiksi tarjoutuu isäni Kullervo, joka nousi kymmenessä vuodessa keskikoulun käyneestä köyhästä juoksupojasta näkyväksi juristiksi ensin maakunnassa ja sitten maassa. (Saa sillä kehua, että hoitaa työkseen ylimmän valtionjohdon ja elinkeinoelämän huipun tilaamia tehtäviä sekä tavallisten ihmisten pieniä lakiasioita ja siinä sivussa edistää näkyvästi keskiluokkaista kansalaistoimintaa, kuten partiota ja retkeilyä.)

Tutkijoiden tapana on olettaa, että ihmiset pitävät tiukasti kiinni menneisyydestä ja suuttuvat, jos se viedään heiltä. Suomi oli moderni vain pakon edessä (1945-1975) ja yritti sen jälkeen kiivetä takaisin uuninpankolle torkkumaan – mutta uunia ei enää ollutkaan! Oli tyydyttävä vaahtomuoviin ja laveriin ja siedettävä tuntemattomia naapureita.

Jopa metsäteollisuuden uusi nousu oli oikeastaan poliisitoimi tai turvallisuuspolitiikkaa. Lähes puoli miljoonaa miestä oli työllistettävä. Niinpä heidät lähetettiin saha kainalossa talvisiin metsiin rysäyttelemään puita.

Suomessa teollisuus ei ollut koskaan johtava elinkeino, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Meillä päädyttiin suoraan hybridiin teollisuus+palvelut.

Suuri menestyjä ei ollut Nokia, vaan valtio ja kunnat työnantajina (koululaitos, kansanterveys kaikkineen jne.) Kapitalismia maahan ei syntynyt koskaan. Työmarkkinoita ei ole ollut. Sana ”markkinat” viittaa vaihtoehtoihin ja jopa hintakilpailuun.

Jos meillä meni opettajaksi tai sorvariksi Valmetille, siellä myös pysyi.

Nyt on levottomuutta ja puhutaan väärin elinkeinorakenteen muutoksessa. Tosiasiassa meillä on syntymässä elinkeinorakenne.

Erikoisongelma on finanssisektori, se sama, joka aiheutti Yhdysvaltojen populismin. Jos rahalla (juhlarahalla) ostetaan vain rahaa, työtä etsivät kärsivät. Edellisen kerran satujen valtaan ajauduttiin juuri 1917, kun keksittiin, että työläiset ”omistavat” työnsä eikä kapitalisteja tarvita ollenkaan.

Työväenliike oli hyvä liike, mutta herrat sen pilasivat, sanottiin. Itse asiassa keskiluokan työläispuoli (”työläiseliitti”) ei kestänyt menestystään. Ihmeellisellä ja Euroopassa ainutlaatuisella tavalla maalaisliitto kesti, vaikkei sen kannattajilla ole yhteistä elinkeino- eikä elämyspohjaa.

14 kommenttia:

 1. Kultakuumeessa pakinoivalta Juha Hurmeeltakin työnteon kunniakkuuden kyseenalaistavaa mietittävää vaikka potaatteja (tai banaaneja) ei ilman ahertamista kaikkien laariin rolisisikaan: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/26/juha-hurme-joutilaisuuden-ylistys

  VastaaPoista
 2. Minua varmaan sitten harhautti se, että en arvannut sinne Huruslahden jäälle 1918 kasatun noin paljon rankopinoja tai yleensä puutavaraa ynnä muuta sälää.

  VastaaPoista
 3. Esitin mielestäni eiliseen "mietittyjä huomautuksia", mutta blogisti jätti ne julkaisematta, miksi?
  ihmetellen pekka s-to.

  VastaaPoista
 4. Työväenliike on niin hyvä liike, että se on kelvannut kaikille, mm. Kokoomukselle ("työväen presidentti"). Mainostoimiston nerokkaan idean piikki osui Lipposen puolueeseen.

  VastaaPoista
 5. "Kun minä synnyin, yli 70 prosenttia suomalaisista eli maasta ja maalla. Nyt tuo prosentti on paljon alle 7."

  Mistä leipä tulee, kun saman aikaisesti on ihmisten lukumäärä kasvanut vaikka kuinka paljon? Tekniikka kehittynyt, joo, mutta kyllä huolestuttaa, jos viljelijän ammatti ei enää maailmaalla ketään kiinnosta.
  Suomen perheviljelmäjärjestelmällä ei ketään ruokittaisi Suomessakaan enää. Kysyntään ei pystytä vastaamaan sillä.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa kyetään maataloudessa ylituotantoon, vaikka landepaukku ei tahdo saada palkkaa työstään. Liian moni tila on vaikeuksissa tulojen ja menojensa tasapainottomuuden kanssa.

   Tällä hetkellä ohraakin on varastossa yhden vuoden tuotannon verran.

   Poista
 6. Ihailtavan napakasti herra blogisti asettaa keskustelun palikat paikoilleen ilman turhia liikkeitä.

  Itse olen kuuluttanut vuosikaupalla ihmisille ammattiylpeyden merkitystä ja samalla ihmetellyt missä se on. Monet ihmiset alkavat rumasti kiroilemaan kun heiltä kysyy ammattiansa. Nykysuomalainen kovin useassa tapauksessa häpeää omaa ammattiansa ja lisäksi aivan turhaan. Tämä on on osa elinkeinorakennetta meillä ja se voisi paremmin profiloitua jos ihmisillä olisi julkisesti "ammatti". Ehkä nuoremmat (alle 30 v) ottavat asiat viisaammin. He luultavasti vaihtavat ammattiansa elämänsä aikana vielä useammin kuin konsaan nykypolvet. Se antaa smalla joustavuutta jota tarvitaan kun ne rakenteet muuttuilevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostoilun iloa monille vaan, ei siinä mitään mutta mitä sillä on ammatin, tittelin saatikka siitä tai jopa työn tuloksesta saadun ylpeyden tunteen kanssa tekemistä?

   Kaikki samaan suureen pataan vaan ja ostoshullujenhuoneet tikitäyteen, juostavuutta kilpailuun, ai-ai että siitä saammekin kyvykkäiden rynnäkön.

   Hyvin menee ja hieno tulee, hieno Suomi! Ryntösuomalainen on maailman paras Suomelle!

   Päivitämme vielä Maamme-laulun sanoituksen sukkelammaksi:


   (Hengästyneesti)

   "Ei leepoaa ee-ei

   huh-heijaa

   maa kallis iiiitsien!


   Ellei yllättäen voitettaisikaan ihan koko maailmaa voisimme vaihtaa koko kansan. Eihän huonolla kannata ja kukapa se alamittaisella...

   Elämä on hienoa kun se on ihan Suomesta? Ei?

   Ihana on paras suomalaisille! Jes!

   Hieno Suomi! Köyhät kikyyn!

   Millä lähtis parhaiten hienonhaju puhtaista ammattivaatteista?

   Rynnäköinti: kts. Venäjän historia.


   Poista
  2. Ostoilun iloa monille vaan, ei siinä mitään mutta mitä sillä on ammatin, tittelin saatikka siitä tai jopa työn tuloksesta saadun ylpeyden tunteen kanssa tekemistä?

   Kaikki samaan suureen pataan vaan ja ostoshullujenhuoneet tikitäyteen, juostavuutta kilpailuun, ai-ai että siitä saammekin kyvykkäiden rynnäkön.

   Hyvin menee ja hieno tulee, hieno Suomi! Ryntösuomalainen on maailman paras Suomelle!

   Päivitämme vielä Maamme-laulun sanoituksen sukkelammaksi:


   (Hengästyneesti)

   "Ei leepoaa ee-ei

   huh-heijaa

   maa kallis iiiitsien!


   Ellei yllättäen voitettaisikaan ihan koko maailmaa voisimme vaihtaa koko kansan. Eihän huonolla kannata ja kukapa se alamittaisella...

   Elämä on hienoa kun se on ihan Suomesta? Ei?

   Ihana on paras suomalaisille! Jes!

   Hieno Suomi! Köyhät kikyyn!

   Millä lähtis parhaiten hienonhaju puhtaista ammattivaatteista?

   Rynnäköinti: kts. Venäjän historia.


   Poista
 7. Kuvassa vasemmallahan ovat appiukon setämiehet. Tai ainakin voisivat olla - niin kuin Kekkonen juhlarahassa. Oikealta saattaisi löytyä eukon appiukon setiä.

  Finanssisektorilla pahin ongelma on vaihtokurssi. Ei se mitään että leikkirahalla luodaan lisää leikkirahaa. Mutta sen jälkeen kun sitä on vaihdettu oikeaan rahaan suhteella yksi yhteen ei reaalitalouteen kahlituilla riitä kilpailukyky.

  Koulukirjoissa oli kaavioita kansantalouden kiertokulusta. Kiinnostaisi nähdä sellainen versio, johon on lisätty tämä veroparatiisi. Ja finanssisektori.

  Toinenkin mieleenjuohtuma: muinoin työvoimaa kyydittiin valtamerten poikki orjalaivoilla. Nykyajan orjalaivat lentävät ja liikkuvat muutenkin nopeammin.

  VastaaPoista
 8. Ahneus ja kateus. Niillähän kansaa hallitaan. Sopivasti lietsomalla saadaan aina aikaan eripuraa jotta tomppelit käyvät toistensa rinnuksiin kiinni. Mutta taustalla hääräävät "kummisedät" keräävät voitot taskuihinsa.

  VastaaPoista
 9. Erilaiset muistorahat ja mitalit, joita vanhukset ovat keränneet piirongin laatikoihin ovat perillisille varsinainen riesa.

  Esimerkiksi Rahapajan lyömät Suomi taisteli 1939-1945 mitalit. Hankintahinnat suuruusluokkaa 60€/kpl. Lyöntimäärä oli niin suuri, että nyt niitä myydään 13,9€/kpl.

  Suurta huijausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän on ehkä syytä huomauttaa että Suomen Rahapaja ja Rahapaja Moneta ovat täysin eri yhtiöitä ja vain ensin mainittu lyö virallisia juhlarahoja.
   On totta että vuoteen 2010 Rahapaja omisti puolet Monetasta, joka hyödynsikin tätä seikkaa markkinoinnissaan ja erehdytti monet luulemaan että kyse oli vanhan, tunnetun ja luotetun Rahapajan juhlarahoista ja -mitaleista, vaikka kyseessä oli puhtaasti kaupallinen bisnes.

   En kehu, mutta onnistuin aikanani selvittämään nämä asiat eikä "perintöriesoja" kertynyt. Mutta niistähän pääsee helposti eroon myymällä - tai lahjoittamalla! Suurin riesa taitaa olla että perilliset pettyvät niiden käypään arvoon...

   Poista
 10. Oikeastaan ne ovat pelko & viha, joilla kansaa hallitaan. Suomalaiset on saatu jo pelkäämään vaikka mitä ja osa porukasta vihaakin kivasti.

  VastaaPoista