Sivun näyttöjä yhteensä

25. huhtikuuta 2017

Junamatkan kuvaus
Se rengasmatka Suomessa on edelleen mielessä. Kuulin eräistä, jotka lähtevät katselemaan Eurooppaa, kun eläkeläisille on edullinen lippu, ikään kuin Inter-Rail.

Minä matkusti vain Vaasaan ja saman tien takaisin. Komea kaupunki. ”Vain” viittaa matkailuhankkeeni vaatimattomuuteen. Perillä opin pohjalaissenioreilta sopivan härnäysfraasin.

Ilkeily ystäville on syvää pohjalaisuutta, ja on se tapa muuallakin. Eräs lähisukulaiseni Pohjanmaalla tuskin jättää käyttämättä tilaisuutta halatessaan pitkästä aikaa nykytyyliin yhdellä kädellä sisartaan, vaan sanoo:” Kyllä oot rumentunu! Ja lihonukki!”

Luulen käyttäväni itse samaa tapaa, joka on siis käänteishuumoria. Kadulla tapasin itseäni kymmenen vuotta vanhemman asianajajan, jota arvostan suuresti. Aivan luonnostaan tähystän tuttavaa ja sanon esimerkiksi:” Sinäkin olet vielä vapaalla jalalla…”

Näin voi sanoa vain ystävälle, jonka rehellisyys ja tunnollisuus ovat yläpuolella epäilyn.

Siis siellä Vaasassa eilen eräs uusi tuttava mainitsi olevansa kotoisin ”valitettavasti Seinäjoelta”. Se on Vaasassa sana paikallaan. Samanlainen sanonta kuin tieto kotipitäjästä ”Nurmosta, herra paratkoon.” Jos juttu kaveri on kerrassaan lapaulainen, voi olla paikallaan lisätä ”Ja oikein sieltä periltä, Jumala nähköhön.”

Puheen aihe liittyi todellisuudessa uskomusjärjestelmiin, oikeastaan mikrohistoriaankin, mutta salasin sen kuulijoilta. Sanoin vain, että perinnöllisyys tai vielä karmeammin ”isien usko” ovat puheissa käypää valuuttaa. Edes sellainen hirviömäinen käsite kun ”pohjalainen kansanluonne” ei pane kohottelemaan kulmia, varsinkaan jos sen käyttäjä kehuu pohjalaisten hienoja piirteitä ja antaa ymmärtää, että puukkojunkkareissa ilmeni Nuijasodan henki.

Puukkojunkkarikausi taitaa liittyä enemmän huonoihin kulkuyhteysiin ja esivallan heikkouteen, koska se loppui kuin seinään, kun junat alkoivat pysähtyä Härmässä, ja asiaan varmasti vaikuttivat myös katastrofaaliset nälkävuodet. Eikä olisi estettä mainita, että runsaan epämääräisen väestön asuttamassa Viipurin maalaiskunnassa puukko heilui samaan aikaan kuin Pohjanmaalla. Kun olot menevät sekaisin, ”rosvoritarit” perustavat oman hallintonsa.

Varovasti ja ohimennen selvitin, miten tärkeitä ovat ne virheelliset kuvitelmat, joita ihmisillä on itsestään ja kaltaisistaan, ja miten paljon vaikuttaa kasvatus.

Tällä hetkellä entisessä Länsi-Saksassa eli Saksan liittotasavallassa mielipidetutkimuksissa noin 10 prosenttia vastaajista kuvaa itseään ateisteiksi eli ilmoittaa ajattelevansa, ettei ole olemassa mitään ns. yliluonnollista olentoa, joka vaikuttaisi ihmisten elämään.

Itä-Saksassa eli entisessä Saksan liittotasavallassa itse itseään ateistiksi luonnehtivien määrä on tällä hetkellä 60 prosenttia.

Itäinen osa Saksaa mainitaan myös tutkimuskirjallisuudessa maailman vähiten uskonnollisena alueena. Siellä on paljon myös näitä Angela Merkelin kaltaisia ihmisiä, joista suurelle osalle on yhteistä lapsuus reaalisosialismin oloissa, eristyneisyys ja usein erittäin hyvä tieteellinen koulutus – Merkelkin on tohtori, väitellyt kvanttikemiasta, mutta hänen uskonnollisista käsityksistään ei ole muuta tietoa kuin että hän kuuluu kirkkoon ja on papin tytär.

Julkisen vallan painostuksella ja propagandalla on merkitystä, muta ei ehkä niin paljon kuin luullaan. Propaganda mainontana vaikuttaa arkisiin ja käsitettäviin ratkaisuihin tai jopa automerkin valintaan, mutta ehkä maailmankuva on jotain toista.

Lukija ymmärtää, ettei tässä ole kysymys uskonnollisuudesta, vaan mistä tahansa uskomusjärjestelmistä, joista näkyvimmät liittyvät nykyisin esimerkiksi ruokavalioon tai laihduttamiseen tai lihaskuntoon tai jopa tavallisesti hiukan alkukantaisesti ajateltuihin ympäristökysymyksiin.

Tämän tyyppisin perusteluin sanoin, ettei se myös pohjalaisten itsensä hellimä doodson-tyyppinen mielikuva miehistä, jotka juovat ahkerasti viinaa, lyövät itseään tiilikivellä päähän ja hyppäävät katolla tapellakseen sitten vielä perkelehtien poliisien kanssa, ole erikoisen edustava kuva ”pohjalaisuudesta”, jos sellaista termiä haluaa käyttää.

Vallitsevan eli siis vahvasti väritetyn kuvan ylläpitäjinä on helppo mainita näytelmä ja ooppera ”Pohjalaisia” tai henkilönä esimerkiksi Heikki Klemetti tai vaikka Ilmari Turja, joka oli hänkin kova poika rähisemään ja kehumaan kyröläisyydellään.

Kaksijakoisen J.O. Ikolan ohella juuri Paulaharju edustaa sitä toista pohjalaisuutta, jonka varsinainen johtohahmo oli professori J.A. Hollo, kasvatustieteilijänä tasapainoisuuden ja elämänhallinnan tavoittelija ja tietenkin suuri suomentaja ja kirjallisuusmies. Kukaties läheltä hänen piiriään saattoi olla Paavo Alkio, hovioikeudenpresidentti, jonka tinkimätön oikeudenmukaisuus oli sodan aikana joskus kovilla sotatuomarin tehtävissä, kun kenraalit vaativat verta.

Tuo toinen pohjalaisuus elää ja voi hyvin. Antti Tuuri on kuvannut sitä tarkasti etenkin myöhemmissä romaaneissaan, eivätkä esimerkiksi Pohjanmaan päähenkilöt ole mitään valioyksilöitä, vaan pikemmin tavallisia röyhkeän oloisa sähläreitä.

Samaan suuntaukseen sijoittaisin mielelläni kohtalaisen hyvin tuntemani Ensti Pohjolan, jolle esimerkiksi Toivo Kuulan äkkijyrkkyys oli henkilönä täysin vierasta. Olen tuntenut oikeastaan monia, joilla on tuo sama piirre eli taito seurata asioita ikään kuin hiukan sivusta, tekemättä asioista numeroa ja etenkin lankeamatta kerskaan, mutta silti tarttua asioihin juuri oikealla hetkellä ja täsmälleen oikealla otteella – olihan hän pääammatiltaan anestesialääkäri ja tiesi sitäkin kautta, etteivät asiat ainakaan huutamalla parane.

17 kommenttia:

 1. Pohjalaiset ovat varmasti ihan normaaleja ihmisiä. Miksi minä siitä heitä epäilisin? Sotakiihkoilijoiksi heitä jotkut sanovat. Isäni sitä ihmetteli. Hän kertoi että hänen patteristossaan (kysymys on sota-ajasta) oli kaksi pohjalaista. Toinen niistä pelkäs hirveesti koko ajan, toinen oli muuten vaan kamalan laiska. Isäni (Parikkalasta kotoisin) ..."en minä ymmärrä miksi niitä niin urheiksi sotureiksi sanotaan?" ...

  VastaaPoista
 2. Ps. Lisään kommenttiini:

  se on usein niin, miltä kantilta asiaa katsoo. Esimerkiksi minä rakastan hyvin paljon vorssalaisia, koska olen Forssassa nuoruuteni viettänyt. Vaikka tiedän, että kaikki vorssalaiset ovat paskiaisia! (= jantelaisia)

  Ps. Parasta Forssassa on se että sieltä pääsee nopeesti pois, ei ole pitkä matka minnekään. Mutta mitä kauempana Forssasta on, sen suurempi sinne on ikävä.

  VastaaPoista
 3. Kuula vaikuttui muistiin kauniisti kirjaamistaan väkivahvoista lauluista, Tuuli se taivutti koivun larvan, ym.. ne olivat laulettu moraalikoodi, ja varoitus pikaistuksissa tapahtuvista.
  Tuuri taas kirjoitaa, kirjoittaa ja kirjoittaa ... mulle hän kertoi, miten hää rakastaa kirjoja fyysisinä esineinä - niiden karheita sivuja ja tuoksua, kaikkea niissä.

  VastaaPoista
 4. Vaikka olen pohojanmaata pohjoisemmasta, niin kyllä sitä käänteishuumoria riittää meilläkin. Vastakin soitin velipojalle ja aloitin puhelun sanomalla on se piru vielä hengissä johon tämä vastasi, että niin kuulostaa olevan.

  "noin 10 prosenttia vastaajista kuvaa itseään ateisteiksi" ja tuolla Trumpin maassa noin 40 prosenttia uskoo, että tämä maailma, jossa elämme, on korkeintaan 10 000 vuotta nuori.

  VastaaPoista
 5. En minä mikään hyvä oo,
  mutta paras tästä porukasta!

  VastaaPoista
 6. Vonnegut kirjassaan "Titanin seireenit" osoittaa pitävänsä uskontoja täytenä huuhaana. Kenties sotavankeus Saksassa oli saanut hänet uskomaan, ettei hyvää Jumalaa ole enää tässä maailmassa.

  Punarintaa kuulostellen Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 7. Toinen politiikassa pitkälle päässyt papin tyttö on Theresa May, joka jo kuudesluokkalaisena tyttösenä oli sanonut, että hänestä tulee Britannian ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Thatcher ehti väliin. Hyvin on tämä "grammar school girl" pärjännyt toistaiseksi public school -poikia vastaan. Saa nähdä, miten käy vaaleissa.
  EG

  VastaaPoista
 8. REVEALED: Angela Merkel – Rigid serial conformist…..and ruthless career technocrat
  Angelan ensimmäiselle miehelle tuli yllätyksenä, kun rouva tuli hakemaan muuttoautolla lemmenpesästä ainoan arvokkaan esineen - jääkaapin. Hän ei jäänyt viimeiseksi mieheksi, jota Merkel uunotti.
  Meille markkinoidaan hyvänä asiana nuorten miesten sponsoroitua invaasiota Eurooppaan. Kenen asiaa se edistää? Ainakin Merkel on hoitanut mestarinsa antamaa tehtävää moitteettomasti. Pitkälle on tultu Mikael Hakimin ajoista. Entisillä Itä-Euroopan mailla on säilynyt jonkinlainen itsesuojeluvaisto. Ainoa, joka ihmettelee, että mitä Eurooppa on tekemässä itselleen on Putin.
  https://hat4uk.wordpress.com/2012/01/30/revealed-angela-merkel-rigid-serial-conformist/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista nähdä tässä blogissa tällainen kommentti. Voisipa melkein sanoa, että kyse on trollauksesta sen klassisessa muodossa. Kommemtti ei liity mitemkään aiheeseen ja pyrkii varastamaan keskustelun. Myös nykyisen trollauskäsitteen mukainen sisältö on mukana: moititaan Merkeliä henkilöön käyvin argumentein, esitetään muukalaisvihamielisiä, harhaanjohtavia väitteitä (kuka nykyään pitäisi pakolaiskriisiä hyvänä asiana? Ei kukaan ole esittänyt tuollaisia väitteitä lokakun 2015 jälkeen.) ja lopuksi ylistetään Putinia.

   Tuommoista kun lukee, niin toivoo, että kirjoittaja olisi maksettu trolli. Jos ei ole, niin putinilais-fasistinen linja on uponnut syvälle.

   Poista
  2. Saaaako luvan? Otettasko tossa ihan plaaattialla vaan? Eikö oo pluikas lattia, varmana on hangattu rutosti kyntteliä!

   Voi täytisen tähden, ettekö te voisi pitää epäluuloisuuskilpailuharjoituksianne toisaalla tai omina pikku vikoinanne?

   Suomitrolli se tästä vain puuttuikin mutta kun aina ei vaan EHI.

   Prrkutti, nii.

   U not. Neither of yous...

   Poista
  3. Blogissa puhutaan Merkelin henkilöhistoriasta, markkinoinnista ja propagandasta, joihin kommentti liittyi. Merkel toivotti tulijat tervetulleeksi. Heidät markkinoitiin meille pakolaisina, mutta ovatko he sitä? Mikä sai heidät yhtäkkiä liikkeelle kuin sopulilauma? Putin, koska hänen näkemyksensä perustuu faktapohjaiseen aineistoon jota tiedusteluelimet tuottavat. Toisaalta meille markkinoidun käsityksen mukaan hänen pitäisi taputtaa vahindoniloisesti käsiään Euroopan vaikeuksille, mutta hän onkin huolissaan. a.o. linkin mukaan propagandan tuottaminen on yllättävän halpaa lehtimiesten täytyy olla köyhiä.Tonnilla saa aikaan ihmeitä. http://journal-neo.org/2017/04/19/the-soros-subversion-machine-on-a-platter/

   Poista
  4. Ohhoh. Mite se nyt ote pääsiki tullalailla luiskahtammaa.. anteks kauheesti, minä kyllä junttaan teijät KELLARIIN, (juu en) noooin se nousee vähä isompiki asia essii...

   Minä kysyn suoraa että pääsiskö rauhaa? Neidit? E-entä tuo nakkipuoli!? Että ossaa nuin pieni asia olla kovvaa...

   Minä kyllä autan ittelleni palttoon päälle.

   Putin in tö rits...

   Poista
  5. Trollivahti iski jälleen.

   Poista
  6. Kylmän rihkaman ensi puraisu, ähä!

   Poista
 9. Sillä junamatkalla voivat paikannimet virittää matkustajan pohdiskeluun. Tarjoan asiaan liittyen linkin paikannimien tutkimusta käsittelevään podcastiin. http://www.radiohelsinki.fi/2017/04/18/turhaa-tietoa-paikannimista/

  VastaaPoista
 10. Yksi pohjalaisuuden piirre tämäkin: ei liene sattuma, että Kortesjärvellä on järjesttty vittuilun maailmanmestaruuskilpailut. Liittyneekö kielten ja murteiden törmäykseen. Rannikon ruotsi on lähellä, ja Kortesjärven itäinen puoli lasketaan kuuluvaksi savolaismurteisiin.
  Lapin sodan evakot kuuluvat menneen mieluummin Ruotsiin, koska pääsijoituspaikaksi määrätyllä Pohjanmaalla sanottiin rahastettavan. Karjalan evakoista suuri joukko lähti aika pian muihin maisemiin, tästä on puhunut mm. mäkihyppyvalmentahja Matti Pulli.

  VastaaPoista