Sivun näyttöjä yhteensä

13. marraskuuta 2016

Puhdasmielinen poliitikko


 
Tervetuloa Mr. Chance! Puutarhuri päätyy Washingtonissa piireihin ja sitten johtaviin piireihin.

Elokuvan juonen mukaan päähenkilö ei tiedä mitään politiikasta eikä juuri mitään ympäröivästä maailmasta. Hänen lausumiaan seurataan kuitenkin ahneesti, ja menestys on valtava.

Mieleen tulee vanha Mr. Smith menee Washingtoniin. Myös siinä puhdasmielinen syrjäkulmien mies sattuman senaattiin heittämänä tekee selvää jälkeä. James Stewart on tähti myös ikielokuvassa ”Ihmeellinen elämä”, joka sekin tuo esiin arjen viisautta ja tekee sen viehättävästi enkelin avulla.

Tarinatyyppi esiintyy Tuhannen ja yhden yön saduissa ja pikaisen varmistuksen mukaan se on kansanrunoustieteen tarinatyyppien lujaa ydintä eli keskeistarina kaikkialla maapallolla, kaikkina aikoina. Pieniä eroja on siinä, onko tämä viisas hölmö todellisuudessa salaa viisas, vai auttaako häntä esimerkiksi taikakalu tai jokin haltija kiitokseksi siitä, että hän oli hyvä, toisin kuin muut tarinassa esiintyneet.

Forrest Gump on tämän kaavion mukainen tarina. Päähenkilö todella on hölmö ja noudattaa elämässään perusarvoja ja ummistaa silmänsä pahalta. Ja menestys on valtava.

Ajattelin kääntää USA:n presidentinvaalien kirjoittelun nurin. Selvästi osa kommentoijista ja osa äänestäjistä on sitä mieltä, että nyt kävi pahasti. Roskaväki voitti.

Historian patinoima termi ”roskaväki” ei ole käytössä sellaisenaan, mutta luultavasti sitä tarkoitetaan, kun puhutaan mm. heikosti koulutetuista nuorista miehistä, joita asuu etenkin syrjäseuduilla. Suomessa peitesana olisi ”syrjäytynyt”.

Roskaväki eli kanalja (la canaille) teki Ranskassa vallankumouksen, käytteli giljotiinia ja nosti Napoleonin valtaan. Napoleonia, joka oli suurempi tappaja kuin tuberkuloosi, ihailtiin sata vuotta ja ylikin.

”Vallankumoukselliset matruusit” on venäläinen perinnetermi. Katajanokan rannassa Korkeasaaren puolella vallankumoukselliset matruusit ampöuiat ja hukuttivat upseereitaan 1917.

”Väkijoukko’”, joka esimerkiksi S. Eisensteinin elokuvassa valtaa talvipalatsin, on englanniksi ”mob”. Väkijoukko oli ongelma. Katusulut eli barrikadit tarkoitettiin esteeksi ratsuväelle, joka on tehokas joukkoja vastaan. Uskottavan väitteen mukaan Pariisin suuret katutyöt eli pitkien bulevardien puhkaiseminen 1800-luvulla johtui samasta syystä, joka tulee mieleen Washingtonissa. Suoraa ja leveää katua pitkin on hauska ampua tykillä.

Los Angelesissa asuessani opin, että Bel Air ja muu Hollywood on aika hyvin suojassa Venicen paikkeilla mellakoivalta väkijoukolta, koska välimatkaa on niin paljon, ettei villiintynyt väki jaksa juosta. Sitä on hiukan alle kymmenen kilometriä. Moottoriteiden sulkeminen onnistuu poliisiltakin vaivattomasti, saati sitten kansalliskaartin tai itsensä armeijan avulla.

Ennenkin on mainittu, että kaupunkia ”puolustavat” linnoitukset, esimerkiksi Suomenlinna, on suunniteltu siten, että isoja tykkejä voin kääntää 360 astetta eli toisin sanoen ”suojana” oleva varuskunta hallitsee kaupungin keskeisiä osia. Helsingin lisäksi Tukholma on rakennettu niin edullisesti, että käsillä oleva sotalaivasto voi estää hallitsijan ja valtiopäiväväen häiritsemisen ja samalla ongelmattomasti estää modernin ja vanhemmankin taiteen ryöstämisen. Helsingissä sotien jälkeen poliisilaitoksen konepistoolit olivat tuomiokirkon kellarissa.

Suomessa myös punakaartin kurinalaisinta osaa – sellaisia oli – totuttiin nimittämään huligaaneiksi ja sakilaiseksi. Jälkimmäinen sana tarkoitti samaa kuin joidenkin vuosikymmenien takainen hampuusi tai hamppari ja ennen sotia ”jätkä”. Jätkä sai kunniallisen merkityksen (metsätyömies, sitten metsuri) ja patsaan. Nykyisin sana tarkoittaa joukkuetoveria jääkiekossa.

Työmiesten sanomalehden nimi oli ennen ”Työmies”. En ole varma, mikä sen nimi on tänään, mutta termi ”sosialidemokraatti” on vielä käytössä. Se ei ole ”sosiaalidemokraatti” sen vuoksi, että ”sosiali” on viittaus sosialismiin. Jo kauan ”sosiaalinen” on tarkoittanut muuten mukavaa.

Marx oli siinä väärässä, että pelkkä riisto eli kapitalismi ei käytännössä riitä. Demokratialla leikkiminen on suhteellisen vaaratonta, kunhan merkittävä osa ihmisistä pidetään tosi pitkiä päiviä erittäin raskaassa ruumiillisessa työssä. Kun on riittävän väsynyt, ei jaksa äänestää eikä todellisuudessa edes ajatella politiikkaa.

On esitetty epäilyjä, että USA:n kaivos- ja metalliteollisuuden automatisointia viivytettiin tietoisesti juuri siksi, etteivät työläiset alkaisi esiintyä häiritsevästi. Myös sisällissodan voittaneissa Pohjoisvaltioissa rekisteröityminen äänestäjäksi tehtiin taitavien lakimiesten voimin niin mutkikkaaksi, ettei värillinen väestö käytännössä äänestänyt.

Donald Trump on suurten ikäluokkien kosto. Hän on syntynyt 1946.

Haluan esittää lukijoiden mietittäväksi, mikä on tilanne, kun molemmat presidenttiehdokkaat olivat noin 70-vuotiaita, Obama on syntynyt 1961, vuonna 2000 valittu George W. Bush on saman ikäinen kuin Trump, mutta edeltäjät olivat sotasukupolvea eli suurten ikäluokkien isiä.

Entä jos hiljainen armeija Trumpin takana ei olekaan nuoria, näköalattomia ja huonosti koulutettuja ihmisiä. Entä jos kysymys on vanhoista, näköalattomista ja huonosti koulutetuista ihmisistä. USA:n suurin ikäkohortti on 55 – 59 -vuotiaat. Voisi ajatella, että ainakin hirvittävästi sikiävien toisenrotuisten torjunta olisi keskeinen pelko, ja samoin poliittisen eliitin inho.

Jos näissä tuntemuksissa on perää, politiikan suunnittelijoiden on käännettävä katseensa toiseen suuntaan. Jospa mielipidetiedustelut näyttävät väärin myös tässä asiassa? – Hyvää isänpäivää-

 

 

20 kommenttia:

 1. Boulevard, bulwark on muurin tai linnanseinämän eteen jätetty luiska-alue, joka on puhdistettu rakennuksista ja puista jottei siitä vaivattomasti pääsisi muurin yli ja kimppuun. Amiriikalaiset eivät tällaisia monimutkaisuuksia muista ja heille "bulwark" on monesti pelkkä rintavarustus ja muuri, tai länkkärien hirsilinnoituksen pystyrakenne. Kun muuritettu kaupunki kävi vanhan aikaiseksi isojen tykkien yleistyessä ja linnoitusten muuttuessa mataliksi rakenteiksi ja siirtyessä kaupunkien ulkopuolelle (paitsi Haminassa, joka sulki "kaupungin" sisäänsä), jäivät nämä paikat käyttöä vaille ja ajan mittaan niistä tasattiin rengaskadut keskustan ympärille. Alkuperäinen boulevard oli sellainen; ja idea keskellä sijaitsevasta puiden varjostamasta kävelykujasta johtui varmaan alueen leveydestä, joka oli tarkan muskettitulen mitta.

  Kun sitten Haussmann sai kynän käteensä ja alkoi piirrellä selkeyttä vanhaan Pariisiin, tehtiin moderniin tyyliin katuihin kunnolla leveyttä. Samahan uhkasi vanhaa Porvoota Engelin toimesta -- suunnitelma oli jo valmiina Gamla stanin osalta mutta sitä ei koskaan pantu toimeen (syynä oli kaupungin kivinen köyhyys ja taitelija Louis Sparre). Mutta mielikuva leveästä valtaväylästä risti valtakadut bulevardeiksi. Miksi sellainen on Helsingissä sijaitseva kapeahko ränni, onkin toinen juttu sitten. Haussmann taas taisi enemminkin reagoida kasvavan Pariisin liikenneongelmiin vähentämällä risteyksiä ja suoristamalla kortteleita kuin ajatella tykkien käyttöä kaupungeissa.

  Re myös: http://www.bbc.com/future/story/20130722-revolution-in-paris-street-design

  "The results are revealing. Whether or not Haussmann made a difference depends on what you look at. For example, between 1836 (before the changes) and 1888 (when they were essentially complete), the total number of nodes and their total length both increase very sharply – more or less doubling – while changing rather little thereafter. You might say that Haussmann added a lot of ways of getting from place to place. But this growth is mirrored by a steep rise in the city’s population, suggesting that this factor, rather than planning in itself, drove the increases: they might have happened anyway, albeit not necessarily in the same way."

  VastaaPoista
 2. Puhdasmielinen poliitikko... mrchancen ja gumpin tyyliin... Miten minun mieleeni tulevatkaan tästä armaat persumme, jotka jalossa yksinkertaisuudessaan puhuvat mitä ajattelevat!?

  Toisaalta minua ihastuttaa myös Valtakunnansyyttäjäviraston kaunopuheisuus! Sen mielestä kuulemme nyt erään Sebastian T:n "epäillään uhanneen, panetelleen ja solvanneen" jotakin sekä, ikään kuin tuossa ei olisi kauheutta tarpeeksi, "epäillään myös herjanneen ja häpäisseen" samaa tahoa.

  Ovatko nuo termit todellakin laissa vai keksikö Valtakunnansyyttäjäviraston Apuylikamreeri kaiken omasta päästään: uhanneen, panetelleen, solvanneen, herjanneen, häpäisseen?

  Miten minun mieleeni tästä upeasta retoriikasta tulevatkaan vanhan kunnon Neuvostoliiton 30-luvun ja maolaisen Kiinan myöhemmät näytösoikeudenkäynnit!?

  Kielen ystävänä minua kiinnostaisi myös Valtakunnansyyttäjäviraston näkemys verbien "panetella" ja "solvata" sekä "herjata" ja "häpäistä" eroista kirjoitetussa tekstissä?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Kuvitellaanpa oikeuden päätyvän siihen, että on paneteltu ja häpäisty mutta ei solvattu eikä herjattu.

   Poista
 3. Sillee tätä trump-bashausta on kiva katsoa kun "valkoiset kouluttamattomat" miehet (joka siis tarkoittaa collegea käymätöntä, USA:ssa peruskoulutus kestää yleensä 12 vuotta, elementary - high school) äänestivät Trumpia. Hyvillä ihmisillä taas oli ehdokkaana Clinton, jonka äänestäjiä ovat mustat ja latinot, joiden koulutustaustaa ei mainittu, mutta tilastot osoittavat, että sitä ei juuri ole edes high schoolin vertaa. Tästä vaalista käydään vielä kymmenittäin analyysejä läpi ja voihan pari väikkäriäkin syntyä.

  Viimeistään tämä video antoi vinkin, että rahat kannattaa sijoittaa Trumpiin, jos varmaa peliä harrastaa.

  Ja ei. Clintonin ei olisi pitänyt solvata vastapuolen äänestäjiä, sellainen aina kostautuu.

  VastaaPoista
 4. Eihän "roskaväki" edes käy vaaleissa äänestämässä, ei meillä eikä USA:ssa. Ehdokkaiden vanhuudesta olen minäkin huolissani.

  Tommi Uschanovin koko aukeaman kolumni tämän päivän Hesarissa oli herkkua. Veikkaan että rikkaiden veronalennukset on se osa Trumpin ohjelmasta joka toteutuu. Sehän Reaganiltakin onnistui. Värisuora mahdollistaa taas liittovaltion velkaantumisen.

  VastaaPoista
 5. Donald Trump, George W. Bush ja Bill Clinton ovat kaikki syntyneet kesällä 1946 (14.6., 6.7. ja 19.8.).

  Antamaasi selitykseen sanalle "sosialidemokraatti" on usein vedottu, mutta se on virheellinen. Suomen kieli vaatii siihen pitkää a:ta, eivätkä edes sosiaalidemokraatit ole kieliopin yläpuolella (Democratae sociales non supra grammaticos). Nämä ovat tietenkin lainaa ruotsista, ja taustalla on ruotsin sananpaino: politiikka (politík) ~ poliittinen (polítisk), sosiaali(nen) (sociál) ~ sosialismi (socialísm). Siis joko sosialismidemokratia tai sosiaalidemokratia, mutta ei **sosialidemokratia.

  VastaaPoista
 6. Väkivallan, joko rakenteellisen tai suoran fyysisen, käyttö näyttää "eliitin" mielestä olevan mitä mainioin ojennuskeino silloin kuin kohteena ovat sanokaamme Ranskan l'ancien régimen aikainen rahvas, keisarin-Venäjän soltut & matruusit tai sitten suomalaiset huonosaattoinen väki ennen maaliskuuta 1917.

  Pelkästään halveksitusta kauhistuttavaksi tuo "kanalja" muuttuu vasta "totuuden hetkellä", kun vuosisatainen kiusattu heittää kiusaajansa ikään kuin härkä sarviinsa ja osat vaihtuvat.

  Matti Klinge muuten ihannoi vuodesta toiseen baltiansaksalaisen ylimystön harjoittamaa virolaisen maarahvaan piiskaamista. Niin myös jos se kouluissa kohdistui "juhanssoneihin" - ei toki säätyläispoikiiin. Se nyt oli professorin mielestä hyvässä tarkoituksessa annettua kuranssia, verrattavissa hevosten ojentamiseen.

  Vielä punakaartilaisista, joita "totuttiin" nimittämään huligaaneiksi ja sakilaisiksi. Passiivin käyttö tässä yhteydessä onkin ihan viisasta. Edesmennyt tamperelainen rehtori Aimo Klemettilä luetteli tunnustusta saaneessa väitöstutkimuksessaan (1976) suuren joukon muitakin hauskoja käytössä olleita köllinimiä. Yksi Klemettilän Tampereen punakaartia koskevista päähuomioista oli toisaalta se, että käsitys "epäsosiaalisten ainesten huomattavasta osuudesta kaartissa on osoittautunut erheelliseksi".

  VastaaPoista
 7. Onpa kaunis valokuva! Jotenkin rauhallinen. - m

  VastaaPoista
 8. Myös Bill Clinton on syntynyt vuonna 1946.

  VastaaPoista
 9. Ilma on sakeana analyysia Trumpin voitosta. Ikäänkuin olisi tullut valituksi ennennäkemättömän kansanliikkeen aallonharjalla. Näinhän ei ole. H.Clinton(2016) ja Mit Romney(2012) saivat enemmän ääniä.

  VastaaPoista
 10. Eiväthän ne olekaan. Hillaryn kannatus oli Trumpia selkeästi suurempi aina ikäluokkaan 30-39 -vuotiaat saakka ja tätä nuoremmissa vieläkin vahvempaa. Hillary sai nuorilta jopa absoluuttisen enemmistön kaikista annetuista äänistä, vaikka nuoret äänestäjät äänestivät runsaasti myös "kolmansia puolueita". Trump sai korkeintaan 40% ikäluokasta 30-39 ja vain 35% ikäluokasta 18-24.

  VastaaPoista
 11. Minà, jonkun kuukauden isàntààmme nuorempi, olen kyllà varmasti sità mieltà ettà voisin hyvinkin hoitaa pressan hommia ainakin ensimmàiset vuodet. Kuinka hyvin, jààkòòn keskustelun ulkopuolelle.

  VastaaPoista
 12. ”Katupoikien laulu” on oikeaa kansanperinnettä. Sen sijaan metelöinti Asema-aukiolla hallituksen leikkauksia vastaan ja marssiminen vappuna punalippujen kanssa on turhaa ja mieletöntä. Promootiokulkueet Tuomiokirkkoon ja ylioppilaiden yliriehakaskin iloittelu vappuna ovat arvokkaita perinteitä. Kadut ovat korkeakulttuuria ja mainoksia varten. Tämä selvää.

  Mutta mitä tehdään rakennusten sisällä? 'Työväenpuolue' kokoomus julisti, että vastakkainasettelun aika on ohi. Valtamedia nielaisi tämän soopan. Se kirjoittaa ja puhuu ikäänkuin kaikkien etu olisi sama kuin (perhe)yrittäjien etu. Olemmehan kuin yhtä suurta perhettä, joka on immuuni nepotismille ja riistolle.

  Yhteiskunnissa on aina risteäviä etuja. Se on varmaa vallitsevasta yhteiskuntajärjestyksestä riippumatta. Perusristiriita on esimerkiksi työn ostajan ja työnsä myyjän välillä. Onko meillä olemassa tärkeämpää ristiriitaa? Ristiriita on myös omistuksen kasautumisen ja köyhyyden lisääntymisen välillä. Näinhän ei vallalla olevan teorian mukaan pitänyt käydä. Erilaisten etupyrkimysten rehellinen tunnistaminen ja niiden sovittelu auttaisi meitä enemmän kuin hymistely talvisodan hengestä.

  Valistuneet lehdet ovat täynnä kirjoituksia johtamisen ongelmista, sen opettamisesta ja opettelemisesta. Niitä ei niinkään kiinnosta alaisten hyvinvointi, saati heidän oikeutensa. Kyllä keppi kannustaa ja Siperia opettaa. On lamaannuttavan kauheaa lukea nyt alkaneesta digitalisaation mahdollistamasta '24/7 ihanuudesta', jossa ihminen 'voi itse päättää', milloin louhii oman stahanovilaisosuutensa. Näinhän ei ole 90% kohdalla töistä. Aurinko ei piittaa digitalisaatiosta. HS kirjoittaakin tänään pääsivullaan unen tarpeellisuudesta 'meille suorittajille', Stubbille ja Vartiaiselle!

  Tutkimuksen ammattilaiset maalaavat tulevaisuuden, jossa teknisen kehityksen ja innovaatioiden tarkoitus ei olisikaan lisätä ihmisten vapautta. Tästä dystopiasta kirjoittavat ja sitä ilmiselvästi ihannoivat Sitrasta lähtien kaikki liberaalit ajatuspajat ja kaiken maailman aivoriihet.

  Toisaalta voi lohduttautua huomiolla, että RUK:n käyneiden lisäksi monet muutkin laulavat ”Porilaisten marssia”. Jotkut heistä laulavat sen lisäksi ”El pueblo unido” - laulua. Meitä on moneksi. Mutta mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Gaudeamus igitur.


  VastaaPoista
 13. Niille joille odotettu ja toivottu presidenttiyden "lasikaton" rikkominen ei tuonut nyt iloa ja katharsista USA:ssa, on luvassa Ranskassa ehkä piankin naisvoitto valkoisten heteromiesten, Sarkozy, Hollande, sijasta. Marine le Pen.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Ei asiassa ole edes pohtimista. Tutkimus on jo todistanut, että alle 30-vuotiaiden ylivoimainen enemmistö äänesti Clintonia. 49% nuorista amerikkalaisista suhtautuu myönteisesti "sosialismiin" ja vain 44% "kapitalismiin".

  Sanojahan ne ovat. Runsaat sata vuotta sitten kirjoitettiin "moralinen", "liberalinen" ja "sosialinen". Siksi sosiaalidemokraattisen puolueen nimi on edelleen Sosialidemokraattinen puolue. Sosiaalisesta, silloisesta sosialisesta, se sosialismikin tulee, kuten moraalisesta moralismi.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
 16. Tuo rekisteröinnin vaikeus ja mielipidetiedusteluiden vääryys. USAn vaaleissahan äänestettiin monesta muustakin asiasta samalla. Onko joku nähnyt millainen se äänestyslipuke on? Jos on, saiko siitä selvää? Suomessakin on mietitty ja kokeiltu sähköistä äänestämistä. Miten sellainen äänestyslakana taipuu tietokoneelle? Oman käsitykseni mukaan huonosti. Pitäisikö olla kysymyssarja ennen lopullista valintaa - ensin puoluevalikko ja sitten ehdokasvalikko? Suuri osa ei kuitenkaan ajattele näin. Vai pitäisikö valita ensin sukupuoli, ikä ja tulotaso kuin gallup-kyselyissä ja sitten joku hyväksyä tai hylätä koneen tarjoama "suositus"? Vai olisiko saatava ehdokkaille kasvot? Onko vaalisalaisuudella niin suurta merkitystä kuin ennen oli? Välillä tuntuu, että Venäjällä ennen käytössä ollut "kaikkia vastaan" mahdollisuus oli järkevä. Jos saisi kannatusäänen lisäksi antaa negatiivisen äänen, äänestämisen suosio kasvaisi - sehän on lähellä tätä tykkään - en tykkääkkään ajattelua. Asiaa en ymmärrä, mutta vastustan.

  VastaaPoista
 17. Jonkun pitäisi kertoa Trumpille, että umpirehelliset suomalaiset olivat ainoita, jotka maksoivat Amerikalle velkansa.

  VastaaPoista
 18. "Ennenkin on mainittu, että kaupunkia ”puolustavat” linnoitukset, esimerkiksi Suomenlinna, on suunniteltu siten, että isoja tykkejä voin kääntää 360 astetta eli toisin sanoen ”suojana” oleva varuskunta hallitsee kaupungin keskeisiä osia. "

  Harmillista, että blogisti kääntää tykkejä täyden ympyrän - siis sojottamaan sinne, mihin ne ennen kääntämistä sojottivat - mutta vielä harmillisempaa on se, että tästä ei ole kommentoitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syy on se, ettei täällä ole niin pikkusieluisia nipottajia, kun asia pienestä virheestä huolimatta ymmärrettiin kyllä ihan hyvin. Kukaan meistä ei kuvittele, etteikö Kemppinen oikeasti tietäisi montako astetta täydessä ympyrässä on.

   Poista