Sivun näyttöjä yhteensä

6. marraskuuta 2016

Keskustelua eliitistä


 

Eliittiä ovat Suomessa kaikki ne, jotka lukevat tätä blogia suhteellisen säännöllisesti, ja lisäksi ne noin kuusitoista henkeä, jotka työn, levon tai sairauden takia eivät voi.

Määrittävä termi on parittelu.

Olen ihmetellyt kärsimättömänä, missä kaikki sukupuolimoraalin vartijat nukkuvat, kun itse Yle lähettää koko ajan luontodokumentteja, jossa kaikenkarvaiset ja myös karvattomat eläimet etsivät kiihkeästi parittelukumppania.

Lakkasin ihmettelemästä katsoessani jotain urheiluruutua. Sonnustautuminen kirjavaksi ja hypähtely ylös alas ja välillä sinne tänne ei ole tyhjä rituaali. Sillä pyritään luomaan vaikutus, ja sillä luodaan vaikutus. Kohteena on yleensä vastakkainen sukupuoli.

Kun jonkinlainen asema yhteisössä on saavutettu, sitten voi keskittyä muihin asioihin, kuten pienempiensä kiusaamiseen.

Järjestelmämme on kuitenkin monimutkaistunut. Aina kun lyö heikompaansa tai potkii maassa makaavaa, kannattaa ensin vilkaista, ettei ole ketään näkemässä.

Eliitti on laskennallinen yksikkö. Joku kulkee edellä, joku ei. Lapinvaelluksilla on hyvä keino. Se joka rupeaa putoamaan porukasta ja kenties ehdottelemaan taukoa tuon tuosta, saattaa olla itsetuntokriisissä ja lisäksi peloissaan. Toisia avomaasto pelottaa ja metsä vielä enemmän. Toiset pelkäävät eksymistä. Toiset pelkäävät jaksamistaan.

Tämä ihminen kannattaa siirtää lempeästi vetäjäksi eli ensimmäiseksi. Sääntö toimii myös talvella, umpihankea hiihdettäessä, mutta avaajaa täytyy tietysti vaihtaa usein.

Hyvin usein taannoinen putoaja vetää kohta joukkoa hyppien ja tanssien ja osoittaa äkillistä mielenkiintoa ympäristöönsä ja toisiin ihmisiin.

Lääkintämiehet eivät simahda koskaan. Se ei johdu velvollisuudentunnosta vaan siitä, että heillä on muuta ajateltavaa. Paarien kantajat eivät väsy, vaikka ihminen on todella painava kantaa. Tavallisimmin kannettava on niin näkyvästi ja kuuluvasti huonommassa kunnossa, ettei siinä ehdi miettiä itseään, korkeintaan kiroilla varvikkoa tai kiveä kengässä.

Ne isot eläimet, jotka liikkuvat perhekuntina, järjestävät kysymyksistä vaikeimman eli pikkuisten varjelemisen niin että naaras eli siis tamma tai vastaava kulkee kärjessä ja ori viimeisenä. Viimeisellä on paras paikka pitää silmällä petoeläimistä hankalimpia, niitä jotka yrittävät siepata äkkisyöksyllä poikasen.

Erilaisissa kansainvaelluksissa eliitti ei kulje kärjessä. Tunnustelijoiksi pannaan tyhmänrohkeat, koska heidät todennäköisesti tapetaan väijyksistä. Päällikön vaikea tehtävä on ratkaista sivustojen suojaaminen. Suomen sodassa 1808 von Fieandt hävisi jatkuvasti kahakoita ja pari pienempää taistelua, koska suomalaiset eivät uskaltaneet mennä metsään. Venäläiset sen sijaa koukkasivat koko ajan. Silmiin ei ole sattunut tietoa, mutta väittäisin karjalaisten, joita kirjallisuudessamme sanotaan venäläisiksi, olleen erittäin eteviä maaston käyttäjiä.

”Virkamies” tarkoitti vielä hiljan henkilöä, joka tehtäviään täyttäessään käyttää ”julkista valtaa”. Julkista valtaa ei ollut vaihteiden puhdistaminen lumesta ratapihalla mutta sen sijaan juoppojen raahaaminen johonkin, missä on lattiakaivo ja vesiposti.

Sekä tehtävät että virkanimikkeet ovat hajonneet siinä määrin, ettei ole mieltä puhua virkamiehistä eliittinä. Tietenkin kansliapäälliköt ja valtiosihteerit ovat hyvin valikoitua väkeä ja käyttävät erittäin suurta valtaa. Silti se kysymys, miten valta toimii yrityksissä ja yhtiöissä, ei ole enää kuvailtavissa yksinkertaisin kaavioin. Hierarkiat oli helppo esittää skalaarisuureina eli laatikkopyramideina. Todellisuudessa yhteisön kuvaaminen pitäisi aloittaa vektorikoordinaatistolla niin että sijainnin lisäksi osoitettaisiin suunta eli esimerkiksi voima.

Joka kerta kun tapaan oikein hyvän ihmisen, mietin tarkasti, mitä salattavaa hänellä on. Hyvyys käy aika lailla voimille ja sitä harjoittaessa joutuu tukahduttamaan erilaisia luonnollisia tunteita.

Nopea keino todeta, mistä on kysymys, on heittää hyvälle ihmiselle jokin loukkaava väite. Jos hän nielee sen mukisematta, hän on lahkolainen, uskonnollinen tai poliittinen.

Lahkolaisille ja populistipoliitikkojen kannattajille on tärkeää, että pääsee edes kerran, edes jossain asiassa, tuntemaan itsensä toisia paremmaksi. Ne jotka viihtyvät porukoissa muuten vain, eivät ole hyviä ihmisiä eivätkä tavoittele oikeudenmukaisuutta tai vastaavia hullutuksia.

Tämän ymmärtämiseksi on muistettava herostraattinen kuuluisuus. Termi on peräisin henkilöstä, joka halusi tehdä vaikutuksen, jättää jälkensä ihan historiaan, ja siksi poltti Efesoksden temppelin, joka oli jo ehditty lukea yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Luin jossain vaiheessa kaiken, mitä Viipurin menetyksestä kesäkuussa -44 oli julkaistu. Kiinnostuin juuri tästä tapauksesta merkillisen sotaoikeusjutun takia luettuani sen asiakirjat korkeimmassa oikeudessa, ja myös siksi että arvostelukyvyltään ylivertainen ja älyllisesti voimallinen oikeustieteellisen professori X otti tavakseen soittaa minulle viihdytysmielessä etenkin sellaisina arki-iltoina, jolloin televisiosta ei tullut länkkäreitä.

Hän kertoi olleensa hakamies pikamatkoilla – 11,1 sadalla metrillä. Silti kun hän nuorena vänrikkinä juoksi pakoon Viipurista minkä kintuistaan pääsi heitettyään konepistoolin tarpeettomana lähimpään lepikkoon, linnansillalla eräs kolmikko, nimittäin harvinaisen lihava viiksekäs everstiluutnantti, mandoliini kaulalla heiluva laiha sotilasvirkamies ja joku eläinlääkintäluutnantti, pyyhkäisi kevyesti ohitse. Eräs toinen juoksi kerran vauhtiin päästyään Lappeenrantaan asti, kunnes kasarmien kohdalla katupartio pysäytti. Saappaita ei ollut eikä päällyshousuja eikä tarvetta kumpinkaan.

20 kommenttia:

 1. Huligaaniporukan johtoon pitàà aina valita joukon tyhmin johon on helppo, ilman kritiikkià, ympàtà kaikki idioottimaiset temput kuten poliisin saappaille kuseminen. Todellinen johtaja seisoo taka-alalla ja huutaa kannustusta, tietysti valmiina kàpàlàmàkeen tarpeen sattuessa, tai hieman aikaisemmin.

  VastaaPoista
 2. Sellaisia sankareita.

  VastaaPoista
 3. No, kerro nyt, kun olet asiaan perehtynyt, tapahtuiko Viipurin menetyksen takia oikeusmurhia vai hyväksytkö syytteet ja tuomiot?

  Liki-sukunimikaimasi lisäksihän asiasta tuomittiin majuri B, joka ampui sitten itsensä. (Siitä tulikin mieleen, että ei kai hän ole sukua tälle dosentti B:lle? Sehän selittäisi paljon.)

  VastaaPoista
 4. Efesoksessa oli joko todella hidas palokunta tai sitten kyseinen templi oli sisältä koristeltu puisin veistoskoristein ja kuvin; kivestä tehdyt rakennukset palavat tavattoman huonosti. Uteliaisuutta toki moinen teko herättää; ehkä rakennos oli todsllakin marmoria ja herostraattinen teko oli polttaa se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaamme itseämme, jok
   a ei ole harvinaista. Kyse on siitä että vaikka templin seinät olivatkin kiveä olivat kattoa kannattelevat poikkipalkit puuta (vaikea nikertää kymmenmetristä kivihirttä). Herostratos pani tulta niiden alle. Porvoon kirkon poltto.

   Nämä poikkipalkit näkyvät vaikkapa Olympoksen temppelin sivuseinien räystäiden alla -- niiden nelikulmaiset päät, kertomassa tuleville temppelinpolttajille ettei muuten kärähdä. Ne kun ovat kiveä. Ja kannatteleva rakenne toinen.

   Poista
 5. "Mitä se Kemppinen nyt kirjoittaa", kyselee vaimo. Pitkän liittomme ehtoopuolen perversioihin kuuluu Kemppisen kirjoitusten lukeminen ääneen. "No ensin se määrittelee minut eliittiin kuuluvaksi mutta ottaa sitten pitkän assosiaatioloikan ja ihmettelee eläinten parittelua Ylen ohjelmissa."

  "Jos sillä on kirjoittaessa telkkari auki ja silmänurkassa kaljurotat parittelevat. Näky sekoittaa karskimmankin miehen ajatukset," päättelee vaimo.

  VastaaPoista
 6. Olen kyllä lukenut tätä blogia aika säännöllisesti sen olemassaolon ajan, mutten mielestäni kuulu eliittiin. Hesarin Kuukausiliitteen testi vahvisti näkemykseni.
  Asiasta kolmanteen; se on jännää miten monillakin vanhahkoilla miehillä; kolmiyhteydestä raha, seksi ja valta - tämä viimeksi mainittu saa korostunutta kiinnostusta heidän elämässään. Ilmeisesti heillä on rahaa riittävästi ja seksi on valunut housunlahkeista kanervikkoon.

  VastaaPoista
 7. Olenko keski-ikäisenä pitkäaikaistyöttömänä eliittiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keski-ikäisten työllisten mielestä et ole mutta nehän elää kädestä suuhun puntit tutisten työttömyyden pelosta.

   Poista
 8. Vankkojen sukuyhteyksien taustalla tunnen että karjalaiset ovat viekasta väkeä ja siksi erittäin kykeneviä metsäkoukkauksiiin ja väijytyksiin. Älä koskaan aliarvioi suulasta karjalaista. Pään sisällä liikkuu kaikenlaista jota ei ääneen sanota. Tunnistan näitä piirteitä itsestänikin. Elämän monet tärkeimmät asiat viihtyvät pääni sisällä.

  Oletettavasti fiksuna tekniikan ihmisenä minullakin on paljon salattavaa mutta ei sitä mitä luulisi, vaan teknisiä salaisuuksia joita haluaisin paljastaa mutta niin vähän kuin mahdollista mutta ei yhtään vähempää. Ovat siis keksintöjä jotka ovat mullistavia mutta ne pitää kaupallistaa tai laatia tieteellisiksi artikkeleiksi. Olen kahden vaiheilla, kumpi polku vie. Siksi umpimielinen käytös ja muiden törpöksi leimaaminen. Ota siitä sitten selvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei tässä taas sekotettaisi vienankarjalaisia kannakselaisiin?

   Poista
 9. Minäkin tein sen Hesarin luokkatestin. Kuvittelin olevani virkamies, mutta testi paljastikin vähäosaiseksi. Ja kulttuurilliselta luonnoltani olen kiipijä. Hyvä, että tämäkin tuli ilmi, suotta olen vuosikausia kuvitellut itsestäni turhia.

  VastaaPoista
 10. Viipurin menetys oli surkea tapaus. Minulla ei riitä asiantuntemus pohtimaan, kenen oli syy. Minulle tapaus opetettiin varoittavana esimerkkinä huonosta organisoinnista ja pieleen menneestä riskinotosta.

  Viipurista vastannut 20. Prikaati siirrettiin Itä-Karjalasta Kannakselle melkoisella vauhdilla. Junakuljetuksissa pantiin pääpaino sille, että edes taistelevat osat saataisiin rintamalle. Huolto jäi kyydistä, koska haluttiin saada linjaan kiväärejä. Lisäksi ammustäydennyksestä ei ehditty käskeä. Tuloksena oli se, että prikaatin tykistö oli Viipurin länsiosissa ampumavalmiina, mutta ilman ammuksia. Ilman tykistöä sotimisesta ei tule mitään. Venäläisillä oli sellainen ylivoima, ettei sille voinut mitään. Jos hyökkääjällä on 40 tuhatta miestä ja puolustajalla tästä kahdeksasosa eikä tykistöä ollenkaan, on taistelun tulos aivan selvä.

  On ynmärrettävää, että huolto jäi siirrossa jälkeen. Joskus riskinotossa käy kumminkin köpelösti. Tulee patakakkonen vetävän käteen. Siksi en jaksa olla kovin vihainen kellekään komentajalle.


  Bäckman ilmeisesti romahti ratkaisevalla hetkellä. Tämä oli varmaan rankaisemisen arvoista heikkoutta. Sinänsä puna-armeijan rautajyrän alle jääminen ei ollut. JR 1:tä Valkeasaaressa komentanut everstiluutnantti Viljanen taisteli henkilökohtaisesti hyvin ja eteni - Valkeasaaren romahduksesta huolimatta - yleisesikunnan päälliköksi ja kenraaliluutnantiksi.

  Huomionarvoista on se, miten Kannaksen suurhyökkäyksen kokemukset ovat vaikuttaneet Suomen armeijaan pysyvästi. Viljasen sotakorkeakoulun diplomityössään esittämä huomio suuren upseerireservin tarpeesta on edelleen pohjana sille,että meitä reserviupseereita koulutetaan paljon, jotta tarvittaessa saadaan kaatuneitten johtajien tilalle aina uusia miehiä. Samoin 22. Prikaatin tykistön tapauksesta on opittu. Tykistön ammushuolto on armeijan silmäterä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatuneet voi myös nostaa tolpilleen.

   Poista
  2. Isäni kertoi olleensa tuona kesäkuun päivänä tykinjohtajana tykkinsä kanssa asemissa Monrepossa, kun lähistöllä alkoi näkyä väärän värisiä miehiä. Tykki oli jätettävä, sotaoikeudella uhattiin, mutta ymmärtääkseni perästä ei kuulunut mitään. Ammuspulasta en muista hänen maininneen mitään, mutta enpä osannut tuota silloin nuorena miehenä runsas 40 vuotta sitten kyselläkään. Sen jälkeen se ei ollutkaan enää mahdollista.

   Poista
 11. Lattiatasotteiden levitykseen eli kaatojen laitteluun erikoistunut vanhempi huoneenrakentaja tarkisti nuorehkolta mesulta: "Tehäänks nää niillä kaatokännikaivoilla?"
  Asuntojen kylpyhuoneisiin on nähty tarpeelliseksi lisätä toinen lattiakaivo, on huomattu että lämpimän suihkun alle on mukava nukahtaa fyllassa tukkien kaivo ja sehän tietää vesivahinkoa. Ennen sen yhden päällä oli amme. Vieläkin suihkun vesipisteestä suuntaan x piirretään ammevaraus mutta se menee yleensä päällekkäin pesukonevarauksen kanssa, eli on valittava jompikumpi. Fuskuahan se on. Ammeet takaisin! Niissä on kätevää pestä ihmisaikuisia, lapsia, koiria, pyöriä, mopoja, perämoottoreita, vetopasuunoita, tiskiä ja pyykkiä mutta ei tietenkään kissoja, tämän voi itse todeta kokeilemalla jos on ylimääräisiä, yksikin riittää. Veden säästö on mennyt naurettavuuksiin. Vesikuutio maksaa nyt Helsingissä vajaa kolmetoista euroa, kaksion vuokra seitsemän-kahdeksansataa euroa, keskimäärin. Nämä eivät ole järkevässä suhteessa. Pienissä kunnissa ei vaivauduta edes sähkölaskujen pariin, ne katetaan kunnan asunnoissa vuokrilla. Melko fiksua.

  Polttelusta ja kärähdyksistä: nakit ja muussi on se yleisin brankkarien keikka, liedelle kärähtänyt inspiraatiosafka, yleensä makaroniperustainen.

  Vaarallisimpiin palokuormiin kuuluu kovasta polyuretaanivaahdosta muotissa valettu sohva. Se muodostaa tummanruskean lammikon joka pureutuu muutamia millejä betoniin, aivan kuin paikalle olisi kaadettu jotain syövyttävää ainetta. Tämän nesteen lämpötila on varsin korkea ja palokaasut myrkyllisiä. Sammutukseen hiekka olisi paras. Voisikohan näitä täytellä etukäteen kissanhiekalla? Kissathan pitävät luonnostaan sohviin kuseskelusta. Kun vielä jalostettaisiin savuherkkä kissalajike niin vot! Katti joka mouruaa vähimmästäkin kärystä ja panee hullunmyllyvaihteen silmään, tiedättehän, lentää kalusteiden päälipintojen tasolla odotuskuviota ennen laskua? Olisi kätevä kyllä. Paitsi tietysti kun tulee vieraita ja on kakkuserviisi ja ne paremmat kupit.

  Kissat ovat herostraattisia? Antisankarit ovat kissamaisia? Mistäs aiheesta tämänkertainen bloggaus olikaan, ei tullut vilkaistuksi kuin päällisin puolin?

  Vektorikoordinaatistoa olisi hyvä pyöritellä ruudulla, tarkastella kolmiulotteisena. Sellaiset silmälappuvideot? Ehkäpä. Ainakin se kehittäisi 3D -ajattelua. Siitä ei voi sanoa olevan haittaa, se on hankittavissa oleva taito. Joillekuille se on luontaista vaikka useimmiten jokin vektori ei olekaan suunta vaan jotain muuta sen sijaan, raha on eräs yleisimmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonkin IH-kommentin hyppäsin kiireesti yli.

   Poista
 12. "Hyvyys käy aika lailla voimille ja sitä harjoittaessa joutuu tukahduttamaan erilaisia luonnollisia tunteita."
  Niin tosi asiassa vähin ihmettelen "hyvyyttä" ja mä, mutte'mä siitä syyllistä noita kanssaihmisiä, koska oon oppinut: epäily ja ihmisten peräkammarien intuitiivinen muka-tutkiskelu niitänäitä puhuessa tekee miusta ittestä, herättämästäni vaikutelmasta etäisen ja varautuneen. Olkoon kukin sellainen on.
  Eipä silti, hennon ihmetellä, ihminen ja inhimillinen koko kirjossaan kiinnostaa ellei aivan kiehdo mua.

  VastaaPoista
 13. Kun me eliitti käytte dialogia taloudesta, vallasta ja demokratiasta, tulee mieleemme kuinka me muistutatte Peter Sellersiä, alias Clare Quiltya, elokuvassa Lolita. James Mason, alias Humbert Humbert, on juuri löytänyt rakkaimpansa viettelijän pingispöydän ääreltä. Silloin Peter Sellers, eli Clare Quilty, välttääkseen koston, alkaa opettaa peliä: chinese ping and chinese pong.

  VastaaPoista
 14. Ei Viipuria ollut tarkoituskaan puolustaa. Kaupunkisotaan ei ollut resursseja vaan kaikki tuli keskittää pääpuolustuslinjalle. Ei tätä tietysti voinut kertoa kansalle.

  Airo oli pragmaattinen,

  VastaaPoista