Sivun näyttöjä yhteensä

31. lokakuuta 2016

Romahdus ja dementia


Kirjoituksen lopussa on terveisiä HS:n Pirkko Kotirinnalle eilisestä kirjoituksesta-

Anteeksi että petin lupaukseni enkä ollut eilen messuilla ständillä ilmoittamaani aikaan. Yksi syistä oli lämmön puute. Ennen kotoa lähtöä seitsemän jälkeen sain öljypolttimen käynnistymään käsisäädöllä mutta huomasin, ettei kiertovesipumppu toiminut. Saattovirtajohtoja oli asennettu vielä viikolla.

Messuilla minulta petti sisu. Lähdin ja kotona olikin kokoustoimintaa pihamaalla. Huonelämmöt olivat viittätoista astetta. Soittelin ja laitoin viestejä ja ryhdyin selaamaan verkosta löytyviä huoltoja.

Minulla oli Saarioisten mikrovalmis porokäristys toisessa kädessä ja haarukka toisessa, kun ovikello soi jämptisti. Soittaja oli putkiurakoitsijamme Kiiski, jonka adoptoimista olen ajatellut ehdottaa yhtiökokouksessa tai jos asianomainen tai hänen vaimonsa ei pidä ajatusta hyvänä, näköispatsas sitten.

Se sähköasentaja, joka saikin heti potkut muun muassa työpaikkajuopottelusta, oli laittanut nyt vaihdettuun kiertovesipumppuun surkean virheellisen sulakkeen, joka paloi heti, kun laite koetti käynnistyä. Ovikelon soittaja oli jo vaihtanut sen. Patterit reagoivat heti, ja tälläkin hetkellä täällä on lämmintä ja täällä on lauhaa.

Toinen syy laiminlyöntiin on dementia. Seuraan oireiden kehitystä verkon artikkeleista. Oireet ovat hyvin monimuotoisia. Koordinaation nopea heikentyminen, puheen vaikeutuminen, joka ilmenee muun muassa änkytyksen palaamisena, ja myönteisiksi arvioitujen persoonallisuuspiirteiden romahdus, ja paniikki sisätiloissa eksyessä ovat kiistattomia oireita.

Olin odotellut, milloin lukijat huomaavat näiden tekstien katastrofaalisen tason putoamisen. Eilen yksi huomasi ja raportoi siitä heti.

Kun olen toimitellut sitä kokoelmaa vanhemmista blogikirjoituksista, olen kummastellut, miten sitä vielä pari vuotta sitten onnistui muotoilemaan ajatuksia. Nyt tämä on mielekästä toimintaa vain kirjoittajalle, ei lukijoille. Kirjoittaja on osan päivää poissa muusta pahanteosta. Lukija sen sijaan hukkaa aikaansa.

Valittujen teosten toimittaminen oli oikeastaan humaani ajatus. Kun kirjoittaja ei enää osaa eikä lukija viitsi, hankitaan jostain nahkaa ja kluuttia ja pannaan vanhoja kirjoituksia kansiin.

Kirjamessuillakin kuulin opetuksen, jonka olen yrittänyt pitää mielessäni jo kauan. Kirjat ovat samanlaisia kuin muutkin kulutustavarat. Paketti ratkaisee. Mitä sisällä on, sillä ei ole väliä. Kirjoissa ja samoin muuten blogeissa on sitä kirjoitusta. Useimmat asiakkaat vilkaisevat sitä ja muodostavat hyvin nopeasti täysin väärän käsityksen. Jotkut harvat lukevat, yleensä noin puoli sivua. Sitten tarkkaavaisuus hajoaa ja ajatus leijailee kuin haavan lehti.

Ajatusten biomassa on verrattavissa hapen tai typen kiertoon maapallolla. Kirjainsynteesi on niin ekologinen, ettei se edellytä edes valon vaikutusta. Kirjaimiksi kootut ajatukset hajoavat ja lahoavat tavallisessa huoneilmassa.

Tuossa mielessä ne ovat juuri samanlaisia kuin kirjoittajat, joiden viimeinen mielenkiinnon kohde on, kumpi kulloinkin johtaa kompostoitumiskehityksessä, ruumis vai mieli.

Kummallakaan puolella ei ole tiedossa hoitoa eikä parannusta. Kiivaasti kävellessä tulee hiki ja voi hengästyäkin. Ajattelu, sikäli kuin se onnistuu, alkaa pyörryttää niin että on päästävä pitkäkseen. Onneksi minulla on luonnonvastainen muisti. Joskus istun sängyllä maatessani alakoulun tunnilla ja kuuntelen opettajaa ja katselen, miten keskimmäisessä pulpettirivissä istuva poika – hän on kuollut vuosia sitten – kaivaa keskittyneesti nenäänsä.

Suosittelen teillekin ruumiista irtautumista ja levitaatiota.

Helsingin Sanomissa pääkirjoitussivulla Pirkko Kotirinta paljasti tulevaisuuden suunnitelmani. Onneksi hän eikä kukaan muukaan lehden edustaja ei käynyt messuilla katsomassa levyjämme ja kirjojamme. Pekka Tarkka tosin käveli ohi hämmästyttävän hyvinvointisen oloisena. Maarit Tyrkölle kuvailin julkaisuajatustamme ja hän se sanoi, että Hesari väittää samaa.

Väite on, että äänikirjojen myynti nousee 10 prosenttia vuodessa. Äänikirjayhtiö osti Ruotsissa arvovaltaisen Norstedtin kustannusliikkeen ja toimittaja sanoo, että tulossa voi olla uusi Spotify.

Tukholmassa kirjakaupassa myyjä kertoi minulle jo tietämäni asian. Bonnierin suku on nykyisin suurempi tuho kirjoille ja kirjalliselle yleisölle kuin yksikään aikaisempi barbaarilauma. Tuhottuaan Tuholmasta arvokkaat kirjakaupat, etenkin Akademiskan, he ovat saapuneet kylvämään suolaa Helsinkiin, jossa Akateeminen on jo ongelmajätettä.

Täydennän HS:n tervetullutta artikkelia omalla havainnollani, joka siis on jo pantu toteen.

Yleisö on kerrostunutta. Äänikirjat kannattaa tähdätä niille, joilla on vaikeuksia tavallisten kirjojen kanssa.

Itse tähtään vanhuksiin. Noin sata tuhatta ihmistä pitkästyy korkeassa iässään eikä ihan jaksa pidellä kirjaa kyhmyisissä käsissään. Tulin valinneeksi Vaasan Jaakoon siksi, että sukulaiseni pitävät lyhyistä ja lystillisistä kirjoituksista, jotka tuovat mieleen iloisi muistoja nuoruudesta.

Levyn sijasta ladattava tiedosto on luonnollisesti tulevaisuutta, mutta tässä ja nyt vanhat eivät halua oppia käyttämään niitä, hyvä jos levyjä.

Toinen kohderyhmä on fiksut perheet, jotka käyvät esimerkiksi kirjamessuilla vähän kauempaa. Tiedän nuorukaisen (sukulainen), joka toistelee Leppäsen Preetin repliikkejä. He kuuntelivat pitkillä ajomatkoillaan länsirannikolta Savoon Linnan koko trilogian (Veikko Sinisalo).

Kun löytyisi maksaja, tekisin heti paikalla valikoiman Paulaharjua. Dementia ei kauheasti haittaa siinä toimessa, mutta äänitteen tekeminen on työlästä.

 

 

22 kommenttia:

 1. "Tulin valinneeksi Vaasan Jaakoon siksi, että sukulaiseni pitävät lyhyistä ja lystillisistä kirjoituksista, jotka tuovat mieleen iloisi muistoja nuoruudesta."

  Kun tästä "Jaakkoosta" juttua tuntuu piisaavan, ajattelin vähän kommentoida, ihan vain itsekseni.

  Esitietoni ovat mitättömät: Äärioikeistolainen, yksi lapualaishuligaanien henkisistä isistä. - Vanhan antikvariaattikirjan kuva ja kuvateksti kertoo, että kun eduskuntalon aulassa keväällä 1941 pidettiin oikein "pusakkamarkkinat", Ikolalla oli vaikeuksia saada mahaansa mahtumaan "pusakan" sisään. (Alkamassahan oli Suomen kansan suuri hitleriaaninen liikekannellepano, "maaottelumarssi".)

  Kansallisbiografia, se paperinen, kertoo lisää. Pieni esimerkki: "Hänen mielestään valtion varoilla eläminen oli merkki yhteiskunnallisesta sairaudesta eikä esimerkiksi kansaneläkelaki saanut hänestä kannattajaa." Etc.

  Turha kysyäkään, mikä tässä potentaatissa niin viehättää. Jos jokin vastaus tulisi, mitä en usko, se olisi taas taattua "herakleitosta".

  Lika barn leka bäst(?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet joko dorka tai trolli! Teokset ovat olemassa erillään niiden tekijästä, kirjailija voi olla vastenmielinen ja paha ihminen jolla on vastenmielisiä ja huonoja mielipiteitä, mutta hänen teoksensa (tai jotkut niistä) voivat olla jotain aivan muuta. Mozart oli suuri moraaliton paska mutta sävelsi taivaallista musiikkia, Caravaggio oli murhamies, hulttio ja huono ihminen mutta hänen maalauksensa ovat ihmellisiä, Céline kirjoitti antisemististä höpinää fasistisssa julkaisuissa, mutta hänen kirjansa ovat skirjallisuutta jonka tekijäksi uskoisi mieluummin jonkun ns. suuren humanistin. Jne.

   Poista
  2. Pro primo: En puhunut mitään tämän useinmainitun Ikolan "teoksista" - mitä lienevätkään? Minusta vain on pitemmällä ajalla tuntunut siltä, että parahin blogi-isäntämme (ellet juuri sinä?) on jo pitemmän aikaa lanseerannut sanotun tyypin HENKILÖN kaikinpuolista erinomaisuutta (olisi ehkä pitänyt lukea muutenkin kuin silmäilemällä; kaikki eivät sillä tavalla opettele ulkoa.)

   Pro secundo: Kyllä, en oikein kykene haltioitumaan sellaisen henkilön "taideluomistakaan", olkoon kuinka kukkaiskielisistä, jonka pohjalta tuntuu paistavan sanokaamme fasistinen eetos à la V. A. K., noin esimerkiksi.

   Pro tertio: Minullakin olisi sinua varten pari nasevaa epiteettiä, kun tunnut sellaisista pitävän. Ehkä näin aamutuimaan kuitenkin säästän seuraavalle (?) kierrokselle.

   Poista
  3. No mutta hyvänen aika sentään. Kiukkuisena tulee usein pientä virhettä, voihan hän olla molempia.

   Poista
  4. IH, osut liikaa nauruhermoon! EG

   Poista
  5. - Englannin kielessä on sitten mielenkiintoisia sanontoja kuten
   Se on, se onko eikö.

   - Niin että mitä että, ottiatuota?

   Sarjakuvahahmo Pahkeinen, Pahkasika.

   Hahmoon haltioitunut hahmottaa alkuperäisen, tapasin hänet vuosia sitten. Mikään mielikuvitus ei hakkaa todellisuutta. Jokin väitti että hahmolla täytyy olla IRL-vastine. Mietin yhä mikä.

   Poista
 2. Äänen tarvekin vaihtelee. Äitimuorini kun käväisi puutarhahommistaan sisällä, niin saattoi avata radion, vaikka poistui saman tien ulos jatkamaan. Iltaisin hän soitti parhaimmillaan radiota, televisiota ja cd-soitinta samanaikaisesti, ja siihen päälle tuli vielä puheen kalkatus.
  Isäukko taas näyttää leskimiehenäkin tyytyvän sisäiseen puheeseen. Radio on auki tuskin koskaan.

  VastaaPoista
 3. No, nooh, Kemppi!
  Olen itse seurannut yhden dementian ja yhden itsemurhan kaarta, eikä tämä nyt ole vielä mitenkään hälyyttävää. Pelkkää narsistista kiukuttelua! Toki on totta, että hillitöntä "tajunnanvirtaa" voisi mielestäni hieman hillitä. Valita laaja, kaikkia koskettava ja maailmoita syleilevä arkinen aihe ja käsittellä sitä sitten polyfonisesti, moniäänisesti, kuten takavuosina parhaimmillaan tehtiin. Siihen tuli sitten meidän "laatukommentoijien" piiristä hyvinkin parikymmentä vastausta. Viron "Kuulantyöntäjä" pysyy kyllä mukana, monet muut fiksut myös ja Sööstetin erivapaus on vaan kestettävä, heh! Näillä mennään ja dementia haistakoon pitkän peen!
  Pahaan, ajoittaiseen kommenttitapaan jo jämähtänyt pekka s-to.

  VastaaPoista
 4. Lopettakaatten vallankin liharuokien syönti ja siirtykäätten kalaruokiin kasvisten kera niin pysyy dementia loitolla, puolessa vuodessa sen huomaa kun muisti palailee, pätkittäin tosin ensin, mutta pelaa ja toimii kuitenkin...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkkiä lintuja sitten vaan jos kala sattuisi syömään huonosti.
   Varis on aika makoisa lentelijä mutta kaatopaikkalokkia en söisi. Kauppatorin lokit näyttävät varsin pulskilta, pitääpä joskus kokeilla mutta kun aina on niin kiirutta. Mikä kumma sen kiireen aina sinne loppuun pakkaa? Kyy on aika hyvää oikeastaan kunhan vain on ylivahvaa unkarilaista paprikaa jota tosin oli niin ettei siitä olisi mitään maistanutkaan mutta kokoomus eli tekstuuri oli vanhan kanan tapainen. Paprikakyykastike sai suosiota itsekseen kuivaneiden vihannesten ja pikariisin kanssa. Olin tosin yksin kuten tavallista mutta olin varautunut ja otin varanälän mukaan.
   Nyt tuli juukeli nälähdys! Onko Hopian lihalevypiirakka vielä nykyään ihmisravintoa? Vaaditaanko osto- ja hallussapitoluvat? Entäs se lääkäri, jos ei se sitä määrääkään?
   Kyllä ei saisi leikkiä ruuan kanssa taikka ma tulen ja SYÖN ja sitten syöty voi pahoittaa mielensä.
   Pieni paasto on oikeastansa hyvin luonteva ja friskaa, siihen meillä on lajina valmiudet. Nälkääkin on hyvä välillä nähdä että osaa arvostaa kylläisyyden tunnetta.

   Mitä saattaa tulla pääasioiden höppänyyksiin niin ei tässä itekukaan ihan täydellä pakalla pelaa, jos nyt pari ylimääräistä jokkaa onkin tippunut pakasta niin onko se murhe ja voivotus vai asioiden luonnollinen tila jonka hyväksyminen on vain helpompaa kuin vastaan tappeleminen?

   Poista
 5. Niin, sitä mä vaan, että ei olisi blogi-isäntä suotta kainostellut, vaan kertonut selkeästi niin että tämmöinen puolijauhoinenkin ymmärtää, millä osastolla siellä messuilla huseerasi. Kahtena päivänä siellä telkkusin, mutten löytänyt. Niinistö, Tuomioja, Tuuri ja Luiru sen sijaan tulivat vastaan. Samoin isännän Tuolta puolen -kirja kustantajansa pisteessä sopuhintaan. Ei huono saalis sekään.

  VastaaPoista
 6. "nyt joku vanhoista trolleista heräsi henkiin todetakseen, että tämän blogin kommenttien määrä on pudonnut ja vahvistaakseen, että syynä oli törkeä tekoni, rikosilmoitus eräistä kommenteista".

  Sillä tavalla, onko aihe vieläkin liian arka? Trolliksi syyttelemällä pääset tietenkin helpolla.

  HM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä viitsi peikkoilla, ole ystävällinen.

   Riiteleminen perhepiirissä voi olla hyvästäkin, reipas perheriita selkiyttää näkökannat ja puhdistaa ilmapiirin mutta haastaa julkisesti sanasotaan on toista.

   Eivätkö kaksintaistelun säännöt tosiaankin olleet että haastettu saa valita aseet? Fallesmannin Arvo kävi Sakari Pälsin kertojaminän kanssa erään plotkapyssyin. Nissen faari toimi asetekniikan adjutanttina, asetekniikan asiantuntijana ja veistelipä vielä ne pyssytkin. Ammuksina käytettiin puolukkaperäistä materiaalia. Tämän voisi tehdä. Saisi herttaisen sketsin. Epäilen hiukan voiko mitään tämän laatuista enää esittää yleisölle joka on nykyisin niin huolissaan kaikesta ja kohta kai myös puolukoiden eettisestä kohtelusta. Olisi se silti fiinimpää kuin käydä kraiveliin. Sitähän näissä kirjoissa kuvattiin tapahtuneen alinomaa. Arveluttavia, paras ettei kukaan lue niitä. Jo yksin kasvatuksellisten periaatteiden kyseenalaistaminen saati käsityönä valmistettujen aseiden antaminen alaikäisten lasten käsiin on hyvin huolestuttava seikka, enkä edes mainitse tässä rauhaanpakottamisen tuloksia.

   Poista
 7. "Aivoruokaa" -nimikkeen alta löytyy ehdotuksia aivoja erityisesti hyödyttävästä superruoasta, ihan tavallisesta ruoasta, joka on hyväksi kenelle tahansa, mutta erityisesti vanhemmille ihmisille. Tämän päivän lehdessä tosin sanottiin, että kasvatetun kalan rasvahapot ovat muuttuneet epäedulliseen suuntaan, omega-3 on vähentynyt ja haitallisempi omega-6 lisääntynyt. Muikku on kuitenkin myös rasvainen kala, ja sitä saa marketeista jatkuvasti halpaan hintaan, niin maukaskin, että sitä voi syödä vaikka joka viikko ja ainakin vaihteeksi. Eikähän lihaakaan kokonaan tarvitse unohtaa. EG

  VastaaPoista
 8. Ei Kemppisenkään tarvitse alvariinsa Montaignen tasolle tällä julkaisutahdilla yltää. Huippu-urheilija ja kissakin osaavat levätä.Mennään täs hissun kissun vaan. Rima saa välillä olla matalammallakin, tulee niitä helmiä sitten taas kun aika ja asia on kypsä.

  Nimim. "Ei työpäivän jälkeistä kahvikupposta ilman Kemppistä"

  VastaaPoista
 9. Varmaan emmental tai edam on tarttunut myös kommentoijiin. Esim. Aristoteles luuli naisella olevan eri määrän hampaita mieheen verrattuna, ei kylkiluita, kuten JK kirjoitti. Tarina kerran / kaksi eläessään nauraneesta miehestä on kerrottu, esim. Espanjan Filip II:sta. Moltke ei taatusti nauranut ransk. linnoituksille, koska niitä pelättiin vielä 1940 alussa. Syksyllä 1940 niille vasta naurettiin. Kumma ettei noihin päivittäin esiintyviin lapsuksiin ole tullut kommentteja.Itse luen tätä yleensä puhelimella, jolla kommentointi on liian hankalaa.

  Ja kommenteista tehdyistä rikosilmoituksista: Jos niissä on "vain" yleistä rasismia, siis ei yksilöityyn henkilöön kohdistunutta tappouhkausta, eikö kommenttien jättäminen julkaisematta olisi yksinkertaisinta. Poliisilla on parempaakin tekemistä kuin tutkia esim. WC:n seinään tehtyjä kirjoituksia, jotka tosin voivat olla aika henkilöönkäypiä tyyliin "Nti XY:n revä on jne." Julkaisematta jätetty kommentti on samaa tasoa kuin WC:n seinään näkymättömällä musteella tehty kirjoitus.

  "Sensuuri" taasen tarkoittaa jotain aivan muuta. JK:n ei tarvitse julkaista ensimmäistäkään kommenttia, eikä se ole sensuuria. Mutta jos Supo haluaa esilukea JK:n tekstit, vasta SE on sensuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi neidin XY:n revan pitäisi muistuttaa leipää (= rievää)? Ihmettelen itsekseni...

   Poista
  2. Jos SUPO? Mikäli jokin ulkomainen taho tai Suomen turvallisuuden vaarantava taho lukisi edeltäkäsin Kemppisen blogin kommentit niin siinä tapauksessa se kuuluisi SUPOn toimivaltaan, eikö? Voinee arvella Blogger-alustan olevan yhtä suojatun kuin minkä hyvänsä muunkin Googlen tuotteen mutta tästä en tiedä kuin sen että mikäli epäilee että omaa harvinaisia tai ainoalaatuisia tietoja ei niiden julkaisemisen kokeileminen tietenkään ole järkevää.

   Pyrin välttämään tietoja joiden arvelen voivan olla arkaluontoisia. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

   Kommentoijien anonyyminä kirjoittelu on kommentoijien keskinäisen arvelun paikka, Kemppinenhän tietää kuka on kyseessä kulloinkin.

   Sensuroitua Kemppistä me luemme nytkin, hän tietää mistä ei ole sopivaa kertoa ja mikä täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Hän korjaa syrjään tuntemattoman määrän kommentteja joita hän ei pidä julkaisukelpoisina. Se ei ole sensuuria vaan moderointia kuten sitä kutsutaan uudemmassa terminologiassa.
   Sen moraalis-eettiset arvot ovat oma aiheensa johon en sano juuta enkä jaata, eihän minun tarvitsekaan.

   Taannoinen kohu rikosilmoituksesta näyttää muuttaneen blogikirjoittajien suhtautumista vähän samaan tapaan kuin ampumaradalla vakiopistooliampujia suuren reikäraudan laukaukset. Aiemmman vertauksenkin muistan, kukkopillimiehet ja savikiekkoampujat, se hauskutti pitkään. Siksi luen tätä blogia, sen sisäisissä suhteissa on yllättävä määrä hyvää mieltä ja toiveikkuutta luovaa alkuainetta, lisäksi se on huippuhyödyllinen kirjallisine viittauksineen kirjojenkäytön raskassarjalaisille mutta myös meille muille jotka olemme enimmälti yleisön joukkoa vaikka vakiokommentoijia kutsuisi faniklubiksi tai miksi muuksi hyvänsä. Elitismi ei ole sopivaa minulle, eikä aatesuuntautuneisuus.

   Elitessä voisin käydä taas pitkästä aikaa, onko se eliteolotila vai Eliteolotila? Voi olla että se on maatesuuntautuneisuus kuten arvossapidetyllä monitittelisellä blogistillamme. Ellei peräti maallesuuntautuneisuutta. Otanpa selvää tästä ennen kuin joku ulkopuolinen taho ehtii sen tehdä.

   Poista
  3. "Syksyllä 1940 niille vasta naurettiin."

   Ja silloinkin nauru oli sellaista "velkaisen isännän naurua".

   Poista
 10. Toisaalta Bonnierin perhe on jo tuonut Suomeen tuollaisen äänikirjapalvelun: https://www.bookbeat.com/fi/

  Itse en ole vanha enkä raihnainen, mutta kuuntelen äänikirjoja kun teen jotain muuta, esimerkiksi kotitöiden ohessa iltaisin.

  VastaaPoista
 11. Kaik män = neuvostovastaista vihapuhetta
  Kaikki muslimit ovat hakkaraisia = hakkaraisvastaista vihapuhetta.

  VastaaPoista