Sivun näyttöjä yhteensä

24. heinäkuuta 2016

Saimme sanat
”Ymmärsin että sananvapaus tarkoittaa vapautta retoriikasta.” Retoriikka tarkoittaa tuossa lainauksessa pullistelevaa puhetta.

NYRB on hienosti julkaissut Umberto Econ kirjoituksen, joka on kirjoitettu ja julkaistu 21 vuotta sitten.

Lehti ei vihjaa. Eco kertoo pikkupojan muistojaan Mussolinin kaatumisesta. Hän oli silloin toisella kymmenellä. Tarina on hyvä ja liikuttava. Lehden etusivulta hän luki, että oli puolueita. Ennen hän oli luullut, että on vain puolue.

Sitten tulee vakuuttava kuvaus perusfasismista (ur-fascism). Hän sijoittaa sen ilmaantumisen mielestäni täsmälleen oikein hellenismiin eli klassisen Kreikan jälkeiseen aikaan. Italialaisen ei tarvitse muistuttaa, mutta suomalaisen on syytä: koko klassinen roomalainen runous ja kirjallisuus kuuluu tuohon aikaan.

Keskeisiä tuntomerkkejä ovat synkretismi ja sen muoto, manikealaisuus.

Synkretismi tarkoittaa uskontoja ja uskomuksia, joihin on yhdistetty sellaisia keskeisiä oppeja, jotka eivät järjellisesti voi mahtua yhteen. Niinpä järjellisyys ohimennen hylätään. Valtakuntamme on ikuinen! Sen jälkeen tulee kulta-aika, eli luultavasti ikuista ikuisempi valtakunta. Kansa tietää itse kaiken tärkeän. Niinpä on oltava Johtaja (keisari jne.), joka yksin tietää, mitä kansa tietää. Erimielisyys on heikkoutta, ja luonnon laki on, että heikommat on tuhottava. Niinpä erimieliset ja sellaisiksi epäillyt tuhotaan.

Tutkimus ja tiede – ja taide – ovat ytimeltään erimielisyyttä, joka ei väitä olevansa totta. Tiede on totta niin kauan kuin se osoittautuu vääräksi. Tyylillisistäkin syistä tutkijat ovat haluttomia käyttämään sanontaa ”tieteellinen totuus”. Teknisistä syistä on pakko käyttää termiä ”tosiasia”, joka suomen kielessämme on valitettavasta turhan lähellä ”totuutta”. Latinasta alkaen fakta ja totuus käsitettiin eri tason ilmiöiksi. On fakta, että kivi on kovaa, vaikka se ei olekaan totta. Se kivi, mitä näemme ympärillämme, betonista hiekkaan ja sappikiviin, ei ole erikoisen kovaa, paitsi verrattuna esimerkiksi puuhun tai lihaan.

Econ lausuma, tuo alussa siteerattu, viittaa kyllä suoraan Yhdysvaltoihin ja Trumpiin, Turkkiin ja Erdöganiin ja Venäjään ja Putiniin.

Mielenkiintoisesti perusfasismin tuottamasta nykyfasismista ei tule mieleen Kiina eikä Japani, vaikka suurin osa tunnusmerkeistä täyttyy. Kiinassa ei ole tällä hetkellä loisteliasta puhemiestä eli kukaan ei tarkoin tiedä, kuka hallitsee. Japani on elämyksellisesti pehmeä ja hienotunteinen yhteiskunta. Heikompien ja heikkouden halveksunta kulttina tulee vastaan, kun joutuu tekemisiin liikemiesten tai professoreiden kanssa. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välinen ero voi hyvinkin olla pieni ja väliaikainen.

Jos tuota väitettä hämmästelee, voi ehkä ottaa huomioon, että onnistuminen ei määritä yhteiskunnan rakennetta. Historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten jokin ajatusrakennelma tuottaa yhdessä paikassa menestystä ja toisessa onnettomuutta.

Ennen ajattelin, ettei Euroopassa mene läpi aivan mikä tahansa, mutta Englannin Brexit järkytti. Virallinen hulluus on ikuinen vaara.

Umberto Eco näyttää tehneen yhteenvedon elämäntyöstään noin kauan sitten. Keino torjua tuota kaikkea on valppaus merkkien tulkinnassa (semiotiikka) ja suuri kielellinen arkuus.

Kieli on se kuumemittari, joka näyttää yhteisön tilan.

Siten sananvapaus on vapautta poliittisesta retoriikasta.

Haluan hiukan jatkaa Econ ajatusta.

Retoriikka ei ole perus-fasismin keksintö. Econ määrittelemin tavoin klassinen Kreikka oli se paikka, jossa kansanjoukon puhuminen pyörryksiin keksittiin. Demostheneen nimi muistetaan, mutta myös Themistokles selviytyi julkisissa väittelyissä kerran toisensa jälkeen ja oli vapaa pelastamaan kotikaupunkinsa, kunnes tapahtui niin kuin aina tapahtuu. Ihmiset kyllästyivät häneen ja hän kuoli vierailla mailla avustettuaan välillä myös vihollista.

Hyvin luultavasti kielihistorian keskeinen elementti on kaupankäynnin kehittäminen yhteisiä kieliä kehittämällä, onhan kauppa aina sodan jatkamista toisin keinoin. Ja kaupan kieli taas on tarkoitukseltaan ja luonteeltaan taivuttelua.

Trump on siitä erikoinen tapaus, että hän ei sano juuri mitään. Olen yrittänyt kuunnella. Hän ei puhu käsitettäviä lauseita. En tarkoita, että hän valehtelee (hän valehtelee) enkä tarkoita, että olen itse eri mieltä. Tarkoitan että hän on joko suuri lyyrikko tai käärmeöljykauppias (amerikkalainen huijarin nimitys).

Chomskyn esimerkkilause on ”värittömät vihreät ajatukset nukkuvat raivokkaasti”. Hän halusi vai esittää lauseen, joka on kieliopillisesti virheetön, mutta vailla mieltä.

Se on ollut aina Chomskyn heikkous – hän ei ole runoilija. Suomessa tuon lauseen voisi myydä runossa, jos meillä vielä julkaistaisiin runoutta. Puut rupeavat raivoihinsa, kun niiden on kuoltava mielettömästi.

Ellette nyt muista, mitä käärmeöljy oli ja mitä Trumpo siis myy, palauttakaa mieleenne vaikkapa Lucky Lukesta kiertelevä kaupustelija, jonka rohto on parantavinaan kaiken. Mainitsin Morrisille (Luken piirtäjä), että hänellä oli kielivirhe käärmeöljyjutuissa. Riding the rail eli pois kaupungista tervattuna ja höyhenissä tarkoittaa seipäällä kannettuna. Piirroksissa esiintyvä ratakisko on turhan painava tuohon tarkoitukseen. Morris, siis Maurice de Bèvere, mietti asiaa ja myönsi havainnon aiheelliseksi.

Toteisimme kuitenkin että on se ratakisko retorisesti tehokkaampi. Viesti menee ikään kuin paremmin perille..


13 kommenttia:

 1. "Amerikka ensin" ja "Suomi kuntoon" parantavat retoriikan ähkyä samalla käärmeöljyllä "Lausui alustaja, joka korosti".

  VastaaPoista
 2. "”Ymmärsin että sananvapaus tarkoittaa vapautta retoriikasta.” "

  Elämme aikoja jolloin puheesta tehdään rikosilmoituksia poliisille.

  Se mistä ei voi puhua on vaiettava. Sama saksaksi M A Nummisen laulamana.

  VastaaPoista
 3. "Ennen ajattelin, ettei Euroopassa mene läpi aivan mikä tahansa, mutta Englannin Brexit järkytti."

  Kunpa joku jaksasi hieman avata minulle tätä. Miksi berix-äänestyksen tulos oli niin kovin huono juttu ja väärin äänestetty? Retoriikkaa ja iskulauseita alati syvenevän autuudesta on kyllä kuultu, mutta miksi kukaan ei viitsi tuoda esiin niitä todellisia ja aivan konkreettisia hyötyjä? "Moninaisuudessaan yhtenäinen" - juupa juu. Ai niin, ja toiseen maahan voi myös matkustaa, juu, mainio EU-etu tuokin.

  Itse kun näen, että brexit-äänestyksen tulos on kokolailla parasta, mitä EU:lle on koskaan sattunut. Sehän antaa loistavan mahdollisuuden edes hieman korjata EU:n pahimpia ylilyöntejä, vetää takaisin ylisääntelyä ja purkaa komission epädemokraattista ja kontrolloimatonta ylivaltaa demokraattisesti valittuihin parlamentteihin nähden. Brexit-tulos kyseenalaistaa yhteisvastuita, jotka edustavat moraalista hasradia ja ei kenekään vastuuta, ja panee stoppia liittovaltiokehitykselle, jonka polun päässä olisi pahimmillaan sota veriset vaatteet.

  Jospa tuossa brittien äänestystuloksessa oli sittenkin sitä joukkoälyä ja kansan viisautta, joka sokeasti EU-uskoiselta ja vain omaa etuaan katsovalta eliitiltä puuttuu?

  PS. Kelpaako yhdeksi esimerkiksi synkretismistä myös se, että

  - Euroopassa uskomme ehdottomasti kansanvaltaan ja demokratiaan, joten kansan tahtoa ei kansalta parane kysyä, vaan kansan tahdon tietää ja tulktsee parahaiten pieni ja valtaan vihkiytynyt eliitti?

  VastaaPoista
 4. Trump on kuin amerikkalaisen TV-saarnaajan irvikuva, huutaa ja mesoaa suu ammollaan sylki roiskuen, pitääkin kai itseään jonkinlaisena messiaana, Amerikan pelastajana, kerskailee, kehuu estottomasti itseään ja myös kuulijoitaan, "taas olimme sen ja sen lehden kannessa, minä olen teidän äänenne, en hylkää teitä". Varsinaista asiasisältöä puheissa ei todellakaan tunnu olevan. Laiton maahanmuutto ja muuri tai aita ovat mieluisimpia puheenaiheita. Toisia saa myös haukkua estottomasti, vihjailla ja jopa valehdella, Obama on "kenialainen" tai "muslimi", Ted Cruzin isä toimi yhdessä Lee Harvey Oswaldin kanssa, Hillary vankilaan, "she´s guilty as hell" jne. Ja monet uskovatkin. Kuulijat kiihtyvät, puhuja myös. Energinen hän on, mutta tällaista energiaako halutaan?
  Harvinaisen vastenmielinen tyyppi.
  EG

  VastaaPoista
 5. Trumpia kiukutti vanhoissa haastatteluissa Amerikan alasajo. Lyyrisenä käärmeöljykauppiaana hän kaivaa asiakkaita kivenkoloista. Veikkaisin, että hän tietää mitä tekee. Clinton edustaa nykymenoa Trump vaihtoehtoa. Demokraatit pelasivat Sandersin petoksella ulos. Hänellä olisi ollut paremmat mahdollisuudet Trumpia vastaan. Nyt vaa-ankieliasemassa olevat Sandersin kannattajat äänestävät ennemmin Trumpia kuin Clintonia.

  VastaaPoista
 6. "Ennen ajattelin, ettei Euroopassa mene läpi aivan mikä tahansa, mutta Englannin Brexit järkytti. Virallinen hulluus on ikuinen vaara." Brysselin taikapiiri tai lahjukset, joita palkaksi kutsutaan, joita siellä maksetaan, saavat poliitikot tolaltaan. Britit karistivat Eurostoliiton ieksen harteiltaan ja voivat hengittää vapaasti.

  VastaaPoista
 7. " ...jos meillä vielä julkaistaisiin runoutta." Onko tämä vain todenvastainen väite eli valhe Trumpin tapaan vai tiedon puutetta? Vai haluatteko näin nollata kokonaan uuden runouden arvon?

  VastaaPoista

 8. Suoraa toimintaa työmailla sutimalla tervaa ja pyörittelemällä höyhenissä käytettiin brittivirkaherroja kohtaan siirtokunnissa Uudessa Englanissa ja Vapaushan siitä koittikin. Lynkkaus oli kai samaa juurta, juuria paha pois joukkofiiliksessä.

  Suomesta muistin lukeneeni jonkun työläismuistelun jossa kerrottiin ikävänsorttisen työnjohtajan kannetun verstaalta ja sitten mäellä ryypättiin tapauksen hyvissä tunnelmissa. Kirjoittaja oli kai Lumivuokko ja kun nyt kerrankin yritin tarkistaa, niin osuin tutkimusrekisteriin jossa mainittiin julkaisusta: Lumivuokko J.: Suomen ammatillinen liike vallankumouksessa 1918. Asioita ja itsekritisointia.Leningrad 1918.

  Näitten Neuvostovenäjälle paenneitten ja revanssia vannoneitten Voitto ja Kosto nimisten lastensa isien kirjoituksia lienee paljonkin, mutta missä ? Pitäisi muuten käydä Petroskoissa suomenkielisessä teatterissa. Olen vuosia meinannut -kaikki jää.

  Sosialisti A.Hitler oli maltillista sorttia ja pikemminkin vain hillitöntä voitontavoittelua vastaan kun sentään edelliset sukupolvet olivat paljon yhdenvertaisuuden eteen saavuttaneet, ml. sosialisti Bismarck.

  Marxilainen tieteellinen British Museumin kirjastossa tehty sosiologia otti päähän universalistisena mitä lanausta ja kohteensa oksimista ja pakottamista tiede yhä ja aina tekee, mutta entistä pöyhkeämmin kun porukat senkun tyhmistyvät kasvaessaan.

  Kun liberalismista ei ollut vastusta. Uudet kiltasopu porvarien sijaan tulleet keksintötehtailijat rynnivät hillittöminä. Jos työväki pani vastaan vaikka lakolla, markkinavaltaaja ja säädyllisten tapojen sivuuttaja toi työväkeä naapurimaasta. Korkea esivalta tuki tykkien tarpeessa, ja keskuspankkilaitos tehtiin näiden kapitalistien yllyttämiseksi ja turvaamiseksi.

  Kuinka säilyttää keksintöjen lupaus, mutta panna keskenään kilpaileville kapitalisteille joku rotu. Kuten ennen oli kullakin säädyllä ollut. Ratkaisua haettiin fasismista kansallistaloudesta, omasta lainsäädännöstä ja tulleista, standardeista.

  Asia jäi sodan jumalille. Sitten energiaa ja uskallusta pursuavat uudet yrittelijät elinkeinoissa, pantiin Eduskunnassa kuriin. Tai siis keksittiin verottaa liiat voitot pois sekä firmoista että omistajilta ja toimitusjohtajilta. Nyt ollaan siis post-45. Ja suosittiin luonnostaankin helläsorttisempia perijöitä Mäntässä Warkaudessa.

  Sitten tuli aika uus, varkain tuli housut nilkoissa yllätti oppisuomen ja ay-suomen. Yhä on sormi suussa. Eikö vanha aika palaakaan ? No miten se palaisi kun Merrill Lynch ja Deutsche toivat Delotten ja KPMGn ja mitä. Kertoivat mitä tuottamattomalle, perhanan Valtio, oli tehtävä: myydä heidän bonusvälityksellä heidän omaisuushoiva organisaattioille ja turvata omaisuudet hamaan ikuisuuteen. Eli liberalismista kansallishenkisyydestä fasismista sosiaalidemokratian lakiosavaltioon, ja neoliberalismiin ja taas sotaan. Painun teatteriin -tai taidan jo ollakin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oiva ja kelpo veto, hilpeydyin jälleen.
   IH

   Poista
 9. ... Chomskyn esimerkkilause on ”värittömät vihreät ajatukset nukkuvat raivokkaasti”. ...

  Kerran jouduin erästä Goethe -instituutin suomenkielenoppilasta oikomaan kun se oli kääntänyt " ... kalju, mustatukkainen mies ...", että päätä nyt kumpaa tarkoitat. (Emmä muista jättikö se sille novelli-ihmiselle hiukset päähän, vielleicht, toimi myöhemmin ihan merkittävissä kaupallisissa yhteyksissä Suomi-Saksa-Suomi -akselilla.)

  VastaaPoista
 10. Uskomattoman hienoa. Käykää Kuhmossa hiljentymässä. Edes kesässö.

  VastaaPoista