Sivun näyttöjä yhteensä

1. heinäkuuta 2016

Kannata narsismia!
Muotihaukkumasanat haetaan lääketieteestä tai sitä lähellä olevilta aloilta. Narsismi on ollut muotia nyt aika kauan. Supernarsistien joukkoon ovat nousseet myös jotkut jalkapalloilijat, kuten Ronaldo. Perinteisesti useimpia valtionpäämiehiä on epäilty tuosta taudista, kuten päivän vierasta, V. Putinia, jonka miehevyyden ilmaukset leijuvat mediassa.

Aikaisempia haukkumasanoja olivat kompleksinen, neurootikko, hysteerikko ja degeneroitunut.

Seisoin vieressä, kun eräs Otavan kirjallinen johtaja vastasi takkatuli-illassa laajahkosti kysymykseen, mitä hän arveli kirjailija NN:stä ja selosti äitikompleksin haitallista esiin tunkevuutta asianomaisen tuotannossa. Vasta siten hän huomasi puhuvansa tuon kirjailija NN:n äidin kanssa.

Viimeksi kuluneet kymmenen vuotta narsistit ovat julkaisseet kovasti kirjoja Internetin kiihdyttämästä narsismista, jonka tuloksen tosi-televisio kukoista ja selfie-kuvat täyttävät tietoverkot.

Ainakin 500 vuotta, luultavammin 2500 viimeksi kulunutta vuotta etenkin keskenkasvuiset ihmiset ovat pohtineet, mikä mahtaa olla olemassaolon tarkoitus.

Kasvukauden kipuiluun kuuluu myös kysymys, kuka minä olen. Väitetään että vielä aikuisten kirjoissa ollessa voi ajautua ”identiteettikriisiin”.

Muista miten Jörn Donner kerran harmitteli lounastaan kuuluisaksi tulleen kieliveljensä (Gunnar Mattsonin) kanssa. ”Hän puhui koko ajan itsestään niin että minä en saanut puhua koko ajan itsestäni.”

Jörn on aivan tavattoman fiksu mies. Tuokin huomautus osui hyvin.

Ihmisillä on erilaisia syitä kälättää itsestään, ja toiset niistä syistä ovat aivan hyviä, kuten esimerkiksi rahan ansaitseminen. Mutta kaksi paatunutta kaupparatsua samalla penkillä… Käytännössä asianomaiset vaikenevat noissa tilanteissa, tai vaihtavat huomioita ja havaintoja vallitsevasta säästä.

Se on kuitenkin ikävää, kun maksullinen psykiatri sanoo asiakkaalleen, että olkaa te hiljaa kun minä kerron ongelmistani. Tämä ei ole keksitty esimerkki. Etenkin analyytikkojen perustekniikka oli vastata, jos analysoitava kysyi, paljono kello on, että niin – mitähän te itse ajattelette siitä, siis kellonajasta, nyt.

Saksalainen kirjoittaja puhuu hauskasti ”postherooisesta kulttuurista”. Post-jokin kuulostaa aina hyvältä, kuten esimerkiksi ”postmoderni”.

Pari sataa vuotta itsehillintä oli herooinen eli sankarillinen hyvä. Sosiologi Norbert Elias, herooinen hahmo itsekin, määritteli sivilisaation ja sydämen sivistyksen kyvyksi pidentää ärsykkeen ja tyydytyksen ajallista välimatkaa. Ihan kaikkea ei tarvitse saada heti, varsinkaan jos voi saada vähän odottamalla enemmän. Elias oli paneutunut erikoisesti tapojen historiaan ja esittää oppineissa teoksissaan kymmeniä hienoja esimerkkejä esimerkiksi siitä, milloin räkiminen pöydälle aterian aikana meni muodista ja vähä vähältä ruvettiin pelleilemään korkeatasoisten, huolella taiteltujen liinojen kanssa, joita joku työläisnainen sai sitten pestä ja silittää.

Mitä sitten vielä tulee putkiremonttiin, sellaisia seutuja kuuluu edelleen olevan, joissa pyyhkiminen vessassa toimitetaan kädellä ja käsi pyyhitään seinään. Väitetään jopa, että eräiden osakulttuurien hiukan merkilliset kiellot ja määräykset esimerkiksi siitä, kummalla kädellä syödään, liittyisivät ensin mainittuun käytäntöön.

Postherooinen kulttuuri ei voine tarkoittaa, että Osakeyhtiö Minä saisi vapaan vallan. Meillä on kieltämättä Minä markkinat, mutta se tarkoittaa, että on kysyntää ja tarjontaa. Tyydytys oman kuvan jakamisesta verkossa on lyhytaikainen, ja tämän useimmat ymmärtävät. Kilpailu on kovaa. Se on aina ollut kovaa.

Pohdiskelin Faceboookia, ja täsmennän, että käytin sitä itse jonkin verran, kun se oli uusi. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että tein virheen kun lopetin. Kyllä se on hyvä markkinointiväline, ja jos markkinoidaan esimerkiksi isoisän hautajaisia, ei siinä ole mitään paheksumista.

Jos luin oikein, Tanskassa F:n käyttäjiä olisi yli 90 prosenttia aikuisväestöstä. YouTubesta katsoin viimeksi eilen valokatkaisimen kytkemistä ja sain avun. Toinen mies paineli johdot tänään seinän sisään ja veti jeesusteippiä reunoihin. Sähkömies tulee muutenkin taas ensi viikolla. Käsitin nimittäin sähköiskun ja oikosulun mahdollisuuden, joita YouTubessa tosin ei korostettu.

En omasta puolestani yhdy tuon saksalaisen ajatukseen enkä ryhdy puhumaan postheroismista.

Yksinkertaisempi selitys on parempi. Minuus eli käsitys omasta itsestä eli ns. persoonallisuus on tietenkin reagoinut niin kuin kaikki muukin.

Internetin metafysiikasta ei ole kirjoitettu paljon. Se on sääli. Nähdäkseni minä-tunne on muuttunut ”digitaaliseksi”.

Tuo sana tarkoittaa alfanumeerisesti ilmaistavaa mutta käytännössä sillä viitataan ylimalkaisesti tietoverkkoihin.

Minä, esimerkiksi tällainen Kemppinen, on adaptiivinen tilapäisverkko, joka konfiguroituu automaattisesti. Persoonallisuus, tämä henkilö, on siis milloin mitäkin. Aivotutkimus viittaa siihen, että aivojen ”kytkennät” muuttuvat omia aikojaan eli verkko on itsekonfiguroitava.

Minä toimii toisin sanoen samalla tavalla kuin aistit ja keskushermosto. Tietoisuuden ongelma – josta Daniel Dennett kirjoitti niin hyvin - on toisin kuin hän väitti näennäisongelma. Kysymys eläinten tietoisuudesta, jota koskevat kirjat ovat nyt muualla ja ensi vuodenvaihteessa meillä kirjamyynnin listojen kärjessä, on näennäisongelma.

Jos joku arvoisa narsisti tuntisi innostusta ajatellessaan, että ”minän” hermoverkko on kuin maailmankaikkeus, lääkkeeksi tuohon tunteeseen soisi lusikallinen multaa. Se on DNA-tasolla ja siis molekyylitasolla vielä monimutkaisempi. Siis mikä tahansa lusikallinen.

13 kommenttia:

 1. Jos kirjoittajan mielstä "post-jokin" kuulostaa hyvältä, niin "meta-jokin" vasta hyvältä kuulostaakin. Jopa Yle-Puheen pändärit liikkuvat nykyään ihan meta-tasoilla.

  VastaaPoista
 2. "Aivotutkimus viittaa siihen, että aivojen ”kytkennät” muuttuvat omia aikojaan eli verkko on itsekonfiguroitava"

  Olin aina karttanut ns. videopelejä kunnes aloin saavuttaa 72 ikävuotta.
  Tyttären pojat pelasivat jääkiekkopeliä Kokeilin ja koukutuin. Huikean realistisia. Jäähypenkille joutuneen joutuneen ilmeitä myöten. Menimme ostoksille ja hankin sadepäivän kunniaksi heille myös jalkapallopelin. Aivan yhtä realistinen.

  Sääntö oli, että sama aika kuin pelataan mummolassa myös luetaan kirjaa.

  Toissa päivänä tullut Scientific American sitten kertoi miten videopelit kehittävät ihmisen aivoja. Kirurgit, jotka pelaavat pelejä leikkaavat tarkemmin ja nopeammin. Pystyvät reagoimaan nopeasti ja tekemään päätöksiä.

  http://www.scientificamerican.com/article/brain-tune-up-from-action-video-game-play/

  VastaaPoista
 3. Mikähän sairaus tämäkin on kun tulin lukeneeksi R.Plomin jutun Why We´re Different?(Edge.org.) Siinä käsitellään jotakin behavioral geneticsia. Jos nyt ymmärsin yhtään mitään, niin on käymässä yhä enemmään selväksi, että geenit ne meidät tekevät erilaisiksi. Ennen vanhaan esim skitsofrenian aiheuttajaksi pistettiin "kylmä" äiti, vaikka toisiasiassa geenit ovat suurin tekijä. Plomin on muuten sitä mieltä, että kaikkien lapsien koko perimä olisi sekventoitava.
  Mihinkähän tässä vielä ehditäänkään, jos elonpäiviä riittää riittävästi.

  VastaaPoista
 4. Tänä Putin-päivänä tuli mieleen, että kuinkahan moni entinen stalinisti näkee punaista arvellessaan näkevänsä kotoperäisiä putinisteja siellä sun täällä?

  Narsisti on tosiaan yksi muotisana. Sellainen lähetetään helposti lähimmäisen niskaan nykyään.

  Mutta kyllä on putinistikin. Siihen syytökseen riittää Suomen perinteisen, onnistuneen ja rauhanomaisen puolueettomuuspolitiikan, maltin, arvostaminen. Ai niin, on vielä yksi: trolli.

  Jos on mitä varovaisista varovaisin ja maltillista maltillisin ja toivoo, että Suomi-Finland jatkaa sankarimme Mannerheimin vuoden 1944 totuuden katsomisen jälkeen aloittamaa rauhanpolitiikkaa, jota sitten Juho ja Urho menestyksellä jatkoivat, niin saat kuulla kiihkeimpien seurassa nopeasti olevasi sekä putinisti että trolli.
  Mieluummin olisi se narsistikin.
  Niin vähän sitä moni syytetty idästä sinänsä tykkää.

  Onhan niitä oikeitakin trolleja, en sitä sano, vaan sitä että saapi kansalainen olla nykyään varovainen ilmaistessaan kannattavansa puoleettomuuspolitiikkaa Juho Kusti Paasikiven perustein ja Kekkosen käytännön juonin.

  Miten mulla on tunne, että Sauli osaa saman homman hyvin. Vedättää Putinia ja rauha rajalla pysyy.

  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Isänsä ei, mutta setänsä ja prinssit itse ne lentelevät sotilaskoneilla ja helikoptereilla kuin tyhjää vain. Isä pelaa hevospooloa mikä kai juontaa muotina ritariratsukkojen tositoimista ja unelmista varsinkin.

   Hyvä jos Putinkin osaisi lentää, hän olisi itse ohjannut koneensa Turkuun eilen. Kiva että mies pelaa lätkää, judoa ja ajaa moottoripyörällä. Häneen voi perustaa. Itseni kaltaisista kirjamiehistä ei suojelijoiksi olisi.

   Putinhan tuli kun Venäjän systeemimuutos meni kiville ja rosvoille. Toisin kuin Kiinan, jota tarinaa Goldman Sachsin toimitusjohtaja ja US valtiovarainministeri kuvaa kuskin paikalta kartturina nyt post-fakta minullekin ja kelle vaan. Kirja on kaupassa ja miehen nimi siis Henry Paulson. Se, joka putosi polvilleen Nancy Pelosin edessä 26.9. 2008, kaksi viikkoa Lehmanin jälkeen. Piti saada 700 mrd dollaria demokraattikongressilta. Sai ja käytti toisin kuin aikoi, ja siten kuin Gordon Brown saneli, pankkien osittaiseen ja väliaikaiseen valtiollistamiseen.

   Kiinan ajantasaistuminen käy sen omilla intellektuaalisilla voimilla ja askel kerrallaan ja taka-askelinkin. Hank Paulsonia ja lännen mittaamattomia rahoja käytetään kansakunnan, tai valtio pikemminkin, hyväksi. Goldman Sachs JP Morgan tai sveitsiläiset (suomalaisineen) ovat mahdollistajia ja osallisia rikastumisesta, mutta eivät istu niskan päällä eivätkä varasta. Ei anneta.

   Muutoin homma on mitä vain todellinen itsevallan ja kapitalismin liitto Chin-america asioiden muuttamiseksi ja uuden todellisuuden valamiseksi, valuvikoineen ja viilaa kaipaavin rumin ruvin.

   Putin nousi korjaamaan Gorban sivuunpanon ja Jeltsinin US-svabodan jälkiä kun omaisuudet oli varastettu länteen ja oligarkkibulvaaneille. Oma tuotanto oli nujerrettu ja transitosatamat ja E 18 syötti täältä rajajoosepin periltäkin korvikkeita. Ja muuta irstautta alttaritansijattarineen piisasi.

   Hyvä kun vähän asiallisemmin jo kai suhtaudutaan eikä ihan lapsen tietämättömyydellä. Noista pakotteista vielä. Ne ovat jotta Venäjä uskoisi, eikä kremlistäsi lännen osuusomistuksia enempää. Kai jo uskookin pikkuhiljaa koska uusia yksityistämisiä on menossa. Hyvä. Saamme hinkata omistajakorttiamme kuten Kiinassakin ja eläkkeet tulevat tileille. Onneksi meillä on Venäjätuntijoita, vai mitä Teija Sutela-Smith.Jukka Sjöstedt

   Poista
 5. Laulun sanoin Lenin-sedällä on niin suuri otsa, että siihen mahtuu koko maailma. Kovvoo hommoo on suurvaltion yksinjohtaminen.

  VastaaPoista
 6. Tulee ajatelleeksi, voiko huippu-urheilua olla ilman narsismia. Joku Ronaldo on hauskannäköinen ja hyväkuntoinen poika, mutta "minuuden säätely" on sitä sorttia, että kokonaisvaikutelma on hyvin keskenkasvuinen. Pää ei ole samaa tasoa kuin reisilihakset. Miten lienee Putinilla?

  Suomen nuorilla jääkiekkopojilla on hyvä esikuva Teemu Selänteessä. Kyllä hänkin varmaan viihtyy huomion keskipisteenä mutta on silti miellyttävä ihminen, eikä urheilun tehosta ole jäänyt mitään puuttumaan. Luonnekysymyskin, mutta jotain ihminen voi oppiakin. Kerrotaan, että yksi tällainen nuori jääkiekkoilija on esiintynyt lehdistölle Winnipegissä "nöyrästi mutta hauskasti", pari vuotta sitten vielä öykkäröityään, ja se varmasti on suomalaiselle sopiva linja. Meidän huumoriamme arvostetaan, varsinkin englanninkielisissä maissa.

  Jörn Donnerkin on pitkän elämän ja sairauksien "opettamana" nykyään sellaisella meta-linjalla. Äly toimii, mutta pahimmat särmät ovat poissa. Ei silti, on hän aina ollut väripilkku tässä suomalaisessa harmaudessa. Kaikki vain vähän hiljennymme sen viimeisen multakauhallisen edessä. EG

  VastaaPoista
 7. 'Tunne itsesi' oli vielä jotenkin hyväksyttyä, mutta 'itsetuntemus', -'tutkistelu' on jo vaaravyöhykkeellä. Kuinka paljon aikaa ja mustetta älyköt ovat kuluttaneet todistaakseen, ettei toisilla ole sellaista entiteettiä kuin 'minä' tai 'itse'? Ts. Theseuksella ei voi olla omaa tai samaa laivaa.

  Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että kaikilla näillä toisten minuuden mitätöijillä on itsellään vahva narsistinen oireyhtymä. He ovat käkiä, jotka munivat omia 'viattomia' geenejään, eli meemejään, toisten oletettuun tyhmyyteen. Minuuden kieltäjä väittää kuitenkin samalla itse olevansa olemassa jollain ylemmällä tasolla kuin lukija. Hän katsoo maailmaa kaverinsa Jumalan vierestä tai paikalta.

  Kun Richard Dawkins selitti komeassa kirkossa sukunsa geeniperimän suojattua ikuisuutta sen lukitussa komerossa, muutin aiempaa kantaani hänen kirjoituksiinsa. Geenit eivät ole itsekkäitä, ihmiset ovat. Algoritmi ei ole itsekäs, sen käyttäjä on.

  VastaaPoista
 8. Ateenan yliopistosta valmistunut kreikkalainen psykiatri vapautti minut eläkkeelle diagnoosilla "narsisti". Siinä meni hukkaan toistakymmentä vuotta alaansa ja vähän muuhunkin perehtynyt biologi - maisterismies.
  Ko. lääkäri ei valitettavasti hallitse suomenkieltä. Miten sellainen voi toimia ammatissa Suomessa?

  VastaaPoista
 9. Narsisti, siis ihan tavallinen Anonyymi?

  VastaaPoista
 10. http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa-narsismista/narsismista_yleisesti/

  Älkää joutuko persoonallisuushäiriöisen narsistin uhriksi. Toinen vastaava välteltävä ryhmä ovat antisosiaalisesti häiriintyneet, psykopaatit. Vakavasti narsistiset henkilöt tuhoavat teidät, psykopaatit tappavat.

  Erityisen ankeaa ja onnetonta on, jos persoonallisuushäiröinen narsisti sattuu olemaan puolisosi, vanhempasi tai työnantajasi.

  Wikipedian mukaan Breivik on persoonallisuushäiriöinen narsisti, tosin enemmän psykopaatti. Tappoi 77 ihmistä, suurin osa lapsia, ja suuri huolenaihe tämän jälkeen on ollut, että selliin ei saa oikeanlaista pelikonsolia tai hänelle sopivaa käsivoidetta.

  VastaaPoista
 11. Eikös se nyt kumminkin oo siitäkin kiinni onko kiltti narsisti vai ilkeä narsisti.

  VastaaPoista
 12. Minä muutenpa niin oonkin justiin antisosiaalisesti häiriintynyt. Olin oikein kunnolla ja niin maan perusteellisen pitkään yksin kotitaloa asumassa ja se oli talvinen erämaa se siellä. Sattuivat kirpeät pakkaset ja reippaat jäät. Tiedä sitten näenkö enää sellaisia?

  Häiriinnyin. Mökkipöhköysnautintoylenmäärä. Lissää pitäis suaha...

  VastaaPoista