Sivun näyttöjä yhteensä

29. toukokuuta 2016

Tavallisten ihmisten elämäkertoja
Tavalliset ihmiset eivät tee mainittavia tekoja, eivät koe mielenkiintoisia asioita eivätkä sano mitään mieleen jäävää.

Eri syistä luin läpi vähän alle tuhat elämäntarinaa kirjasarjasta, jossa esitellään maakunnan miehiä ja naisia. Esitellyt olivat merkittäviä ihmisiä. Asiaa ei selostettu esipuheessa, mutta toimituskunta oli ollut ja selvästi oli hankittu avustuksia etukäteen päätetyiltä tahoilta. Esimerkiksi osuuskaupan hoitajia oli paljon mutta kunnanlääkäreitä vähän.

Kokemuksen mukaan valikoimiin on vaikea päästä sellaisen, josta ei tiedetä sopivaa kirjoittajaa tai tekstin pohjaa valmiiksi.

Ongelma näkyy myös Internetissä. Wikipediaa pidettiin vielä muutama vuosi sitten halveksittavana lähteenä ja opiskelijoita neuvottiin olevan käyttämättä sitä. Ei pidetä enää. Kiitän lämpimästi kirjoittajia ja ylläpitäjiä. He ovat tietääkseni nimettömiä ja maineettomia. Mutta suomalaisista tulee merkittäviä päivityksiä – palkintoja taiteilijoille, kuolemantapaukset – hyvin nopeasti. Joku toimittaa esimerkiksi kirjailijoiden ja joidenkin tutkijoiden teosluetteloita. Erittäin käytännöllistä.

Vihje: tuossapa työtä aikailevalle eläkeläiselle, joka käyttää päivänsä lähinnä kiukuttelemalla läheisilleen ja suremalla asioita, joille ei mahda mitään. Toinen vihje, historian emeritusprofessoreille. Paikkakuntia koskeva Wikipedian artikkelit ovat ihan hyviä, mutta niissä on yksi paha puute. Kuhunkin entiseen kuntaan olisi liitettävä täsmällinen tieto käytettävissä olevista paikallishistorioista ja muista teoksista, joissa käsitellään paikkakuntaa merkittävästi.

Säämingin kunnan yhteydessä ei ole hauskaa listaa kuuluisista sääminkiläisistä (esim. Marja-Liisa Vartio, tulkinnanvaraisesti Joel Lehtonen). Tietoa ei ole siitä, että paikallishistoria on, ja sekin olisi syytä mainita, että Säämingin historia (Lappalainen, Ahtiainen) on poikkeuksellisen laaja ja erittäin korkeatasoinen. Rautalampi on hieno paikka, jolla on vanha historia. Mistään normaalista luettelosta ei käy ilmi, että ”Pallen” (Reino Palmroth, nimimerkki myös Reino Hirviseppä) hämmästyttävän hyvä muistelmateos ”Kuin vierivä virta” sisältää mainioita kuvauksia Rautalammin pappilasta, jossa kirjoittajan isä oli pappina. Poliittisen tasapainon vuoksi – taistolaisuudestaankin kuuluisa kirjailija Matti Rossi on julkaissut paljon muun ohella kotipitäjästään teoksen ”Rautalammin laulut”.

Wikipedian Lapua -sivulta puuttuvat akateemiset kuuluisuudet, vaikka Lapuan kuuluisasta koulusta tuli jo sotien välisenä aikana aivan käsittämätön määrä professoreita. Ruoveden henkilöiden yhteydessä jää maininnatta, että kunnanlääkärinä oli vuosikymmeniä vapaaherra Einar Palmén ja kartanoita piti erääseen aikaan kaksikin Aminoffia; Kautun kanava ja Murole ovat suomalaisen elokuvan ikonisia paikkoja, koska niissä maisemissa Kassila kuvasi ”Elokuun”.

En tiedä, ketä ovat tavalliset ihmiset. Kukaan muukaan ei tiedä. Tavallisuus tarkoittaa juuri sitä.

Ensin italialaiset ja ranskalaiset historiantutkijat ja ennen pitkää kaikki muutkin kiinnostuivat muutamia vuosikymmeniä sitten ”tavallisen ihmisen historiastas”, josta käytettiin erilaisia kuvailevia nimityksiä, kuten ”arjen historia” tai ”mikrohistoria”.

Siksikin, että lähtökohtana olivat keskiajan inkvisition pöytäkirjat, tavallisten ihmisten käsitykset ja luulot ovat saaneet suurta huomiota, ja kytkentä muiden tieteiden (kulttuuriantropologia) harjoittamaan uskomusjärjestelmien selvittelyyn tapahtui varhain.

Tässä ja nyt politiikan tutkimus hyötyisi, jos tutkija selvittelisi esimerkiksi turvallisuuspolitiikan (Nato ja Venäjä) ohella luuloja turvallisuuspolitiikasta.

Suomen itsenäisyyden ajan historian täysin tutkimaton mutta hyvin tärkeä osa olisi suomalaisten pelkojen historia. Asia on hyvin tärkeä.

Sanalla ”moraali” on sellainenkin kummallinen merkitys, että yhteisön moraalin sanotaan kestävän tai romahtavan. Britit kestivät vuoden 1940 suurpommitukset ja saksalaiset sen jälkeen omien kaupunkiensa tuhoamisen. Asiantuntijat olivat ennen sotaa pitäneet varmana, että ilmapommitus romahduttaa siviilien moraalin ja osta ratkeaa siihen. Juuri tämä ajatus sai Hitlerin ja Göringin katsomaan ihastuksissaan kerran toisensa jälkeen filmiltä, miten baskimaan Guernican naisia ja lapsia teurastettiin Espanjan sisällissodassa saksalaisten ”vapaaehtoisten” lentokoneista konekiväärillä, ja vannomaan, että näin tehdään myös Varsovassa, kuten tehtiinkin.

Viime päivinä on toisteltu Stubbin ylimielisyyttä ja seuraavaksi tuon leiman saa Lepomäki. Mielestäni ylimielisyys ei vaikuta sitä eikä tätä poliitikon kykyihin eikä taitoihin. Ranskassa jo de Gaulle oli eläessään maailman ylimielisin ihminen.

Kysymys on mielikuvista ja mielikuvat puolestaan perustuvat melkein aina puutteelliseen informaatioon eli ovat virheellisiä.

Tätä nykyä pitää ”jalkauttaa”. Liikkeenjohdon oppikirjat ottivat joskus käyttöön tämän ratsuväen termin. Ehkä se on hyvä termi, en tiedä. En käyttäisi sitä, vaan mieluummin jo vanhentunutta ”heikkoja signaaleja”. Sekä ministerin että K-kauppiaan on osattava painaa korvansa kiskoon kiinni, jotta saisi tiedon raskaista kuljetuksista ajoissa. Puhelinlangat eivät enää laula, vaikka iskelmä väittää muuta. Se laulu oli kuitenkin metallin lämpölaajentumista ja supistumisesta.

Jotta poliitikko tai muu kauppias tietäisi, miten kuunnellaan ja mitä, hänen pitäisi ymmärtää jotain tavallisten ihmisten elämäkerroista. Suomalainen kauppias ja kaupparatsu esimerkiksi tietää, ettei täällä pärjää olemalla mielin kielin. Kaikki makeilulta tuntuvat aiheuttaa hylkimisreaktion.

Olen harrastanut viime aikoina salakuuntelua junissa ja raitiovaunuissa. Kännykkä on siunattu keksintö. Se näyttää vaikuttavan kuin pentothal. Puhuja avaa koko sielunsa ja laulaa yksityiset ja firman salaisuudet niin että puoli junanvaunua kuulee. Riittää kun on torkkuvinaan.

Tuloksena on preparaatteja tavallisten ihmisten mielenmaisemasta ja nerokkaista tavoista, joilla tiedetty sekoittuu luultuun ja asiat tunteisiin.
11 kommenttia:

 1. Lapuan 'kuuluisan' kolun rehtorin mukaan siellä "ovat aina palaneet kristinuskon ja isänmaan tulet". Olisikohan sillä mitään tekemistä sen asian kanssa, että Lapuan koulusta tuli jo sotien välisenä aikana aivan käsittämätön määrä professoreita.

  VastaaPoista
 2. Ihana otsikkokuva, kiitos siitä! Piti oikein katsoa pari kertaa.
  Kirjoitan kotiseutulehteen pieniä kirjoitelmia, usein aiheina tavalliset ihmiset - ei ehkä elämäkertoina, mutta luonteita tavoitellen.
  Lisään loppuun yleensä 'täältä löydät lisää tietoa' -kirjallisuuslistan. Aika usein mahtuvat mukaan valmiiseen, vapaaehtoisvoimin tehtyyn lehteen.

  VastaaPoista
 3. Herra Kemppinen!
  Hienoa, että köyhä kansa saa lukea ilmaiseksi näin hienoa tekstiä ja journalismia, mitä loistavasta kynästänne lähtee! Ymmärrän, että ns. asiantuntijat ja julkikset ja niin pois päin ovat Teille hyvin kateellisia. Porissa ei ole kuulkaa viihtynyt kuin keuhkotauti ja kateus. Keuhkotauti on voitettu, mutta kateus...se pysyy. Suomi tarvitsee Teitä! Kiitos! Vielä kysyisin, että onko kirjojanne saatavilla? Mistä? Voikaa oikein hyvin! Br Rigor Mortis.

  VastaaPoista
 4. Niin, Isäni jäämistössä oli kirja "Kuuden elämän saari" Etusivulle on kirjoitettu että se oli I Palkinto kartunvetokilpailussa 9./KTR3:n joulunvietossa 1944.

  Kirjan alkusivulla on että kirja on erään mitättömän minän kertomus.

  Ja I luku alkaa: Minä kuulun siihen harmaanruskeaan massaan jota sanotaan joukoksi, yleisöksi , ihmismereksi. Yhdessä miljoonien samankaltaisten kanssa.....

  Kirjoittaja on Valentin ja painopaikka Otavan kirjapaino Helsingissä 1944

  -Murphy_

  VastaaPoista
 5. Wikipedian kirjoittajat ovat nimettömiä, mutta eivät maineettomia. Kannattaa lukea keskustelu- ja käyttäjäsivuja. Yhteisöllä on erittäin toimiva järjestelmä käyttäjien palkitsemiseksi ja tunnustusten jakamiseksi sekä ehkä vielä toimivampi systeemi virheitten ja erilaisten rikkeiden sanktioimiseksi.

  Eri asia on se, että nimimerkkikirjoittaja jää vaille julkista tunnustusta. Tämä on nimimerkkikirjoittamisen perusominaisuus, jonka itsekin olen hyvin tiedostanut. Sen sijaan olen sitä mieltä, että valtiovallan olisi tunnustettava eräiden omalla nimellään Wikipediaan kirjoittavien henkilöiden ansiot. Kuka kirjoittaisi kunniamerkkiesityksen?

  (Itse kirjoitan Wikipediaan vähän ja - totta kai - nimimerkillä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullulla on halvat huvit mutta mista herroille saatais?

   Meita usein moititaan - kun kuivakoita ja lyhyenlantia askeetteja yleensa tuppaamme olemaan etta huumori jaa pois. Ei ole totta.

   Erailla henkloilla on yli oman tarpeen eika muuta paikkaa missa kierroittaa kuin netti. Saalista nyt joku prenikka, ehkapa niin. Monelle jolla jo on ei tule muuta. Apurahoilla elelevat.

   Moikkaillaanpa kuitenkin.

   Poista
 6. "Tässä ja nyt politiikan tutkimus hyötyisi, jos tutkija selvittelisi esimerkiksi turvallisuuspolitiikan (Nato ja Venäjä) ohella luuloja turvallisuuspolitiikasta."

  Jatkan eilistä keskustelua hieman aasin sillan kautta.
  Jos jäsenyydestä alettaisiin puuhata kansanäänestystä provokaatiot voisivat kääntää tuloksen arvaamattomaksi. Kuluisi aikaa ja mahorkka Putinin toimia.

  Jäsenyyshakemus pitää hoitaa niin, että Putin huomaa jonakin aamuna, että Naton 5.artikla koskee myös Suomea. Siihen on ns. Fast Track menettely.


  "NOPEUTETTU MENETTELY (FAST TRACK)? Tätä taustaa vasten on varsin todennäköistä, että kysymys mahdollisesta nopeutetusta menettelystä (fast track) otettaisiin esille, jolloin viidennen artiklan sitoumusten julistettaisiin olevan voimassa jo ennen kuin Suomesta (ja Ruotsista) on tullut täysjäsen. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Nato käytäisi sellaista menettelyä. Korkea yhteistoimintakyky Naton, Suomen ja Ruotsin välillä tekisi tästä teknisesti katsottuna varsin suoraviivaisen vaihtoehdon."

  Kustaa Aadolfin pojanpoika

  VastaaPoista
 7. "Mielestäni ylimielisyys ei vaikuta sitä eikä tätä poliitikon kykyihin eikä taitoihin." Jos tuossa olisi lukenut vaikkapa "tuomarin kykyihin..", voisin olla samaa mieltä. Nyt olen eri mieltä.

  Monella muulla elämänalalla ylimielisyys ei välttämättä haittaa viranhoitoa mitenkään, mutta kun poliitikon "virkana" on hankkia ajamilleen asioille kannattajia ja saada aikaan poliittisia päätöksiä, ylimielisyyden leimaa pitäisi karttaa kaikin tavoin.

  Stubbin leima on ihan oman toiminnan seurausta.

  Kokonaan toinen juttu on se mitä Trump harrastaa parhaillaan Valloissa. Tarkkaan suunnattua ja harkittua ylimielisyyttä vastustajiaan kohtaan. Hän on tarkoituksella koukuttanut ensin ne ihmiset, jotka tykkäävät kun vastapuolelle vittuillaan ihan soirona. Seuraavaksi koukutetaan ne, jotka kotikasvatuksensa takia ovat vielä empineet.

  Suomessa Trumpintyylistä ylimielisyyttä on harkitusti käyttänyt Soini. de Gaulle pärjäsi kansansa keskuudessa kun änkyröi milloin USAn, milloin brittien, milloin missäkin eurooppalaisessa pöydässä.

  PS. Olen huomannut olevani Kemppisen kanssa saman puolueen miehiä. Nukkuvien puolueen. Minä vaan nukun toisessa siivessä.

  VastaaPoista
 8. Jos "tavallinen ihminen" tekee jotain merkittävää, niin hän ei enää olekaan "tavallinen ihminen".
  Siksi varmaan tavallisten ihmisten tekemäksi ei ole kirjattu mitään erikoisen mainittavaa.

  VastaaPoista
 9. Parista eriskummallisesta ihmisestä jos sopii:

  Tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku. Entä tunnustaminen että tuli erehtyneeksi ? Ei kai sentään. Canossan matkalla joku keisari kai katui. Vai oliko vain katuvinaan keinona saada tahtonsa läpi.

  Velho Alan Greenspan korkeilee omassa sarjassaan. Hän raivasi finanssikapitalismille himalajan huiput Kiinan rikastua ja Intian riisua kastinsa. Reaganhan hänet ymmärsi nimittää, kuka muka muukaan. Greenspan sanoi 23.10.2008 tehneensä virheen uskoessaan organisaattioiden ja varsinkin pankkien oman etunsa nimissä pitävän ne tolkussa osakkeenomistajiensa ja rahojensa turvaamiseksi. Mutta siis eivät. Subprime päästi yleisen kalabaliikin irti. Niin pienen asuntoluottomarkkinan tutinasta ja niin hyvin vakuuksin kuin talot tontit ja asunnnot, ei koko systeemin voinut kuvitella kärsivän saati romahtavan -ainakin valtioiden käsiin.

  Greenspanilla oli kokemusta ja varuillaoloa kuplien puhkeamisiin. Sitten jälkien siivoamiseen ja haittojen rajaamisiin. Mutta ei etuajassa kun mies oli kyllin viisas antaakseen "animal spirit" voiton- ja tulontavoittelijapersoonien johtaa hyvinvointikehitystä -niillä Himalajan vuoripoluilla siis.

  Toinen kumma on Mervyn King. Hän ei kirjoitttanut muistelmia kuinka pelastin maailman kuten jokamies tekisi. Hän selvitti pitkää solmuista kehitystä ja sitten ehdottaa tulevaisuutta varten uutta. King ei myöskään Greensapanin lailla ollut tarttumassa markkinoiden räikeyksiinkään. Puijarit hoituvat sivuun ihan systeemilogiikalla ja hra Valtio tavallisimmin sotkee siivoa pakottaessan.

  King olikin hidas heittämään pelastusrengasta. Pulikoikoot kuiville. Sitten oli pakko kun yksi asuntosäästöpankista toimijoidensa rikastujaksi sukeutunut laitos keräsi talletusten nostajia jonoksi asti, Northern Rocks niminen pankki ja sen taseen ulkopuolinen bonuslaitos oli osuvasti Granite.

  Miksikö kirjoitan, ihan vaan intellektuaalista ADHLää potevana. Ja kun tämä Kings vierailee Suomessa ke 1.6. Arkadiank.7 klo 16. Sinne jos portista pääsee. Kiva nähdä kummia. Jacob Wallenberginkin olen nähnyt, aikoja sitten Otaniemessa ja Soroksen Akateemisen lavalla. Menisikö melk.kotoinen Bengt Holmström melk. samaan sarjaan? Nobel jää häneltä saamatta kun oppilaat MIT oppivat liian äkkiä ja tuhoavasti (yllä). Kauppiksella häntä kuulin ja yleisötilaisuudessa oli omia sankareitamme. He paheksuivat Holmströmin suorasukaista sanomaa että pahalainen kun varjopankkimaailman rahaa alettiin syynätä liian tarkaan ja siitähän vastaanottokelpoisuus alkoi äkisti ravistua. Rahan -mitä nyt kullonkin onkaan- pitää kelvata kyselemättä tai ei se rahaa olekaan. Siksi varjopankkimaailman maksuvälineillä ja niiden vakuuksilla oli AAA leimat. Valmistajilta itseltään meni usko ja epäilys alkoi kalvaa. Sitä tulee vuoden päästä vuosikymmen umpeen.

  Hirmusakot ja korvaukset ja pelikentän kutistukset kielivät new dealin koittaneen vaikkakaan ei metelöiden, koska pahin rytinä sentään vältetiin kiitos mm. metodisti Gordon Brownin, christian science Henry Paulsonin ja miksei myös Jumalansa asialla kulkevaksi julistautuneen Lloyd Blankfein.

  Nyt vuosien päästä ollan tulossa Ville Iivarisen linjoille: rahan tehkööt valtio. King on myös vihdoinkin Villen kannalla ja oikestaan vaan tosiasiaa tunnustamassa. Kriisin jäljiltä keskuspankkiraha moninaisista väylistä on tullut yksityisen sijaan. Jääkööt. Se vanha olikin pitkälti "väärää rahaa" kuten King sanoi viittoessaan kädellään pilvenpiirtäjien korkeuksiin Cityssä Englannin keskuspankin ympärillä.

  Holmström sanoisi vain että rahaa kumminkin ja katso mitä se tekee Kiinassa ja nettiylioppilaan Applessa. Oikessa molemmat ja ihan meikäläisetkin voivat jotain tietää kohtalonsa hypittäjistä sodan jo kumutessa ja käpykaartin kutsuessa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista