Sivun näyttöjä yhteensä

24. tammikuuta 2016

Katkoelämää
Eilisen kirjoituksen kommenteissa Erastoteneen laatima oli erinomainen. Pahoittelen, että nytkin ”erinomainen” tarkoittaa saman suuntainen kuin omat mietteeni.

Hybridisota tarkoittaa juuri tätä. Kun Syyriassa ammutaan, sirpaleet lentävät Suomeen ja osuvat.

Sata vuotta sitten sanottiin, että kun Moskovassa aivastetaan, Suomi sairastuu. Meillä täällä on yli 150 vuoden kokemus hybridisodasta, jota Venäjä ja ajoittain Saksa ovat käyneet meitä vastaan. Toinen esimerkki on Norja, jolla on samat viholliset. Norjahan oli viime vuosisadan alkuun osa Ruotsia ja ystävyys, yhteistyö ja avunanto oli paljon hankalampaa kuin kumpikaan osapuoli haluaa muistaa. Ennen unionin purkautumista avoin sota oli lähellä. Onneksi tuon hybridisodan yksi ”sankarivainaja” oli suurruotsalaisuus; enää siellä ei kirjoitettu, että Ruotsin kansa rakastaa sotaa.

Välillä ihmettelen Lapin aineistoa seuloessani, että miten niin siellä kulkivat ja verottivat neljän maan miehet. Lappi on kahden valtion riitamaa, Venäjän ja Ruotsin. Norja ja Suomi ovat niin uudenaikaisia keksintöjä, ettei niillä ole varsinaisesti vaikutusta.

Toisen kerran elämäni aikana Lappi on sotilaallinen polttopiste. Ensimmäinen kerta oli syntyessäni, kun Neuvostoliitto ja Saksa kävivät kovaa ja paljon tuhoa aiheuttanutta sotaa Kirkkoniemen seudulla ja puna-armeija oli Inarissa ja Utsjoella jouluna 1944. Suomen rooli Lapin sodassa oli toisarvoinen. Siellä taistelleet suomalaisjoukot olivat eräänlainen valtakunnallinen kurikomppania, ja vartija oli tietenkin idässä.

Porkkala ei ollut Neuvostoliitolle sotilaallinen välttämättömyys. Talvisodanrauhassa vaadittiin Hanko. Silloin sota Saksan kanssa ei ollut vielä alkanut. Porkkala on ratkaisevasti lähempänä Helsinkiä. Kysykää minulta. Olen asunut Porkkalan vuokra-alueella 43 vuotta. Junalla 30 minuuttia ja autolla nykyisiä teitä 25. Täällä oli muuttaessamme 70-luvun alussa varuskuntajätettä paikat täynnä ja edelleen näkee ja tuntee, että viimeiset sadat metrit tietä ovat ajoittain hankalia. Syy on se, ettei tuo ole mikään tie, vielä vähemmän katu. Se on entinen polku, jonka miehittäjä leipoi panssarivaunuilla perinpohjaisen pehmeäksi. Takaniityllä pidettiin erilaisia ammuntoja. Suoraan näkökentässäni, nytkin, on taisteluhaudan pätkiä. Samaa kaiva hauta, täytä hauta -koulutusta kuin Suomessakin. Kansallinen ero oli kaivantojen käyttäminen kaatopaikkana ja käymälänä.

Siitä on nyt tasamäärä vuosia. Suomalaisen mielen historian kannalta on kiinnostavaa, miten tavattoman vähän miehityksen jättämistä jäljistä puhuttiin. Olin mukana vaikenemassa. Tietenkin kerroin mielelläni tuttujen ja sukulaisten taloista, jotka oli lyöty klapeiksi luultavasti ylivallan osoitukseksi. Muutos tapahtui vasta parikymmentä vuotta sitten. Paikkakunnalla puhutaan ”parenteesiajasta”. Kirjoja ja kuvia on runsaasti, mutta niiden levikki ei taida olla laaja. Tietääkseni aineistoa ei ole koottu järjestelmällisesti. Paikallishistoriaa ei ole. Kunnan johto ei edes ymmärrä hävetä sitä.

Asia oli kysymys, onko Putin samanlainen kuin Neuvostoliitto, ja vastaukseni on että kyllä on. Tietysti hän ajaa töin ja toimin Venäjän omaa etua ja siinä sivussa omaa etuaan. Muuta on turha kuvitella. Muu olisi – maanpetoksellista.

Yksi keino nostaa öljyn ja öljytuotteiden hintaan kansainvälisillä markkinoilla on sotilaallinen konflikti. Tämän amerikkalaiset ovat tienneet aina. En ota arvaillakseni Putinin tarkoitusperiä noin laajalti. Mielipidettäni ei tarvita. Tiedän että suuri joukko eteviä ihmisiä saa palkkaa noiden asioiden tutkimisesta. Heillä on samanlaiset puvut, joissa on nappeja ja nauhakkeita.

Selvä kokemustieto julkisista lähteistä on se, että tällä hetkellä Venäjän politiikassa jonkinasteinen sekasorto EU:n alueella on Venäjälle hyvä asia. Jonkinasteinen sekasorron lietsominen ei ole mitenkään mahdoton ajatus.

Siksi kommentoijan mainitsema rajanylittäjien määrän raju kasvu Raja-Joosepissa ja Sallassa on todellinen uhka. Varautuminen pahempaan etelässä on välttämätöntä.

Ei tarvitse tähystellä aaveita. Väkeä tulee pohjoisesta, varsin hankalaa reittiä, mutta ei etelästä helppoa reittiä. Syy voi olla vain viranomaisten tietoinen toiminta. En ihmettelisi, jos joku puhuisi tahallisesta häirinnästä.

Useat, viimeksi Väyrynen, ovat sanoneet, että asia on hoidettavissa vain rehellisin neuvotteluin ystävällisten venäläisten kanssa. Itse en usko, että asia olisi ystävällisten venäläisten käsissä.

Venäläisten suuri ongelma on Puola. Sitä se on ollut 1700-luvulta asti. Suomi ei ole ollut heille ongelma. Oman historiankirjoituksemme sortovuositarinat olivat kansallista itsetehostusta. Keisarillinen Venäjä teki juuri samaa tai pahempaa muillekin pitkin länsirajaansa. Toisen maailmansodan jälkeen eli vuodesta 1945 suuri ongelma oli jälleen Puola, jonka Yhdysvallat ja Englanti jättivät sitten Neuvostoliitolle, enimmäkseen siksi, ettei oikein ollut vaihtoehtoja. Ja Neuvostoliiton kaatumiseen johtaneet tapahtumat käynnistyivät Puolassa.

Suomen rähmällään olon historia on enimmäkseen kirjoitettu. Rähmällään olo on sotamiehen ammatti.

Haluaisin ymmärtää, miksi puolalaisten uusimpia, kummallisia ja epämiellyttäviä poliittisia vetoja, ei nähdä suoraan yhteydessä Venäjään. Puolalaisilla näet on äärimmäisen ikävät kokemukset toisten solidaarisuudesta.

Rajan yli tulevien määrä on jo niin iso ongelma, ettei siitä enää selviä asenteilla, ei kielteisillä eikä myönteisillä.

24 kommenttia:

 1. Suomen pitäisi varmasti tehdä jotain sille yhteiskunnan kahtiajakautumiselle jota näen viime aikojen valossa Suomen median perusteella. Kuten aiemmin olen sanonut - yhtenäiselle kansalle, olipa se ystävällinen Venäjää kohtaan tai vihamielinen, Venäjä ei voi nykymaailmassa mitään. Siksi se aina yritää naapureita jakaa sisäisesti kahtia ja odottaa siitä jonkinlaista mahdollisuutta. Tämä saattaa olla vaarallisin tahko ylipäänsä tästä migraatiokriisistä. Mikä tulee migraatioon Venäjältä Suomeen, niin pitäkää mielessä, että se on kokonaisesti päätetty Moskovassa. Spontaanisti sellaista Venäjällä ei tapahdu koskaan. Niin että ajatelkaa mihin Moskova sitä tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko ajan tehhään, ensin järestettään vaan tavalinen suuntaa-antava kansanvitutus.

   Poista
 2. Venäjän mediassa näkyi Ukrainan kriisin yhteydessä arveluja josko Venäjä voisi osoittaa sieltä tulevia pakolaisia EU-maihin, joiden katsottiin olevan ainakin osasyyllisiä lähes 1 miljoonaan pakolaiseen.

  Vetreitä ukrainalaiskaunottaria tasapainottamaan epäsuhtaista turvapaikanhakijakuntaa?

  VastaaPoista
 3. Kiitos hissantunnista!

  Ja sitten ennustus kaupantekijäisiksi: Putin sanoo Assadille, että pärjäile poika omillasi ja vetää porukat pois Syyriasta.

  Niistellen Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 4. JK: "Rajan yli tulevien määrä on jo niin iso ongelma, ettei siitä enää selviä asenteilla, ei kielteisillä eikä myönteisillä."

  Mukava huomata, että kylmän tervettä järkeä alkaa tulla tähänkin tupaan.

  JK: "Lappi on kahden valtion riitamaa, Venäjän ja Ruotsin. Norja ja Suomi ovat niin uudenaikaisia keksintöjä, ettei niillä ole varsinaisesti vaikutusta."

  Näinhän se on. Silläkäänhän ei tietenkään ole mitään merkitystä, ketkä siellä ovat ammoisista ajoista asti asuneet.

  VastaaPoista
 5. Hohhoijaa. Raja railona aukeaa. Taas kerran.

  VastaaPoista
 6. En ole saanut selvyyttä Puolan uuden hallituksen konnuuksista. Muistan kuitenkin, että Suomessa kansallisen yleisradio- ja tv-yhtiön pomovalinnat ovat olleet vuosikymmeniä hallituspuolueiden päätettävissä. Luulen tietäväni senkin, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan poliittinen koostumus muuttuu ainaa eduskuntavaalien jälkeen. Että ei Puolan asioita ole suomalaisen syytä äimistellä ellei nimenomaan halua pokkuroida Brysselin herroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brysselin federalisteja pelottaa se, että joku/ jokin uhkaa heidän projektiaan.

   Toimintamalli on vastaava kuin Sverige demokraattien eristäminen Ruotsissa. Ja yhtä demokraattien. Ja todennäköisesti tuloskin on sama.

   EU on aivan uskomaton juttu: yhdistelmä hyvin määrätietoista "järjestäytynyttä rikollisuutta", jota tukee iso lauma hyödyllisiä idiootteja unemahöttönsä kanssa.

   - Katsoin sattuimoisin Saksan televisiota viikko sitten. Siellä vuoden sannaksi oli valittu "gutmensch". Aika osuva valinta.

   Poista
 7. Porkkala palautettiin, koska Suomi-Neuvostoliitto-seura niminen näytelmäkerho pelasi ihmeen hyvin. LA Puntila sen taisi keksiä, ainakin sen että ylimmän virkamiehistön oli pakko liittyä. Samalla hoidettiin Valpon Kommaripoliisit, oli helppo julistaa Tehtaankadulla kyseinen kyttä neuvostovastaiseksi, kun se vainoo ystävyyseuran jäseniä.

  VastaaPoista
 8. Pat Buchanan,joka on toiminut muun muassa Yhdysvaltain presidenttien, Richard Nixonin, Gerald Fordin ja Ronald Reaganin neuvonantajana, kirjoittaa blogistin aiheeseen liittyen saman suuntaisesti:

  Can Europe Survive This Invasion?

  http://buchanan.org/blog/can-europe-survive-this-invasion-124254

  Jo lähes 10 vuotta sitten Erkki Toivanen kirjoitti kolumnin:

  "Hyödylliset idiootit islamin asialla"

  Tulee nyt päällimmäisenä mieleen kolme: yksi lupaa talonsa, toisella ei ole muuta kuin monikulttuurisuus (islam) on rikkaus ja kolmas tuomitsee kahden muun arvostelun rasismiksi.

  Ei Suomen rajavartiostolta resursseja puutu. Puuttuu vain sisäministeriltä hutvan hyväksymä käsky. Turha on hillotolppassa kielensä ruvelle nuolleen Soinin ruinata rajavartiostolle lisää resursseja. Niitä on riittänyt jopa ihmissalakuljettajien avuksi hakemaan ihmisiä entistä isommalla aluksella Kreikkaan.
  Frontex ei muka tajua tekevänsä karhunpalveluksen ihmisparoille yllyttämällä heitä lähtemään merelle kaikenlaisilla purtiloilla. Jos alusta alkaen EU olisi päättänyt, että "pelastetut" viedään takaisin lähtösatamiinsa, olisi moni ihmishenki säilynyt.

  Toistaiseksi pakkanen on paras rajavartijamme.

  Putin vaatii tietenkin Sipilältä Medvedevin välitykseltä sitovia lupauksia Naton liittymättömyydelle ja rajoituksia pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle vastineeksi ihmissalakuljetuksen hillitsemiseksi.


  VastaaPoista
 9. Toimivatko ministerit vannomansa valan mukaisesti?

  ""Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

  Aika tulkintainen juttu. Tarkoitetaanko sanalla kansalainen kaikkia maapallon asukkaita vai vain Suomen kansalaisia ja lajitovereita?

  Jos ihmisoikeus- ym. tavallisesti asioista perillä olevilta professoreilta kysytään, niin en ole koskaan kuullut heiltä mitään siitä, että YK:n ihmisoikeussopimuksissa valtioilla on velvollisuuksia myös omaa kansaa kohtaan. Tämän päivän Aamulehdessä haastatellut Tuomas Ojanen, Vesa Puuronen sekä Anu Koivula eivät tee poikkeusta.

  Kohtia ihmisoikeussopimuksista:

  2. Kansat voivat vapaasti käyttää luonnonrikkauksiaan ja -varojaan omiin tarkoituksiinsa, mikäli se ei vahingoita yhteisen edun periaatteelle perustuvan kansainvälisen taloudellisen yhteistyön ja kansainvälisen oikeuden velvoituksia. Missään tapauksessa ei kansalta saa riistää sen omia elinehtoja.”
  Eräs toisen ihmisoikeussopimus:
  2. Tämä yleissopimus ei koske sitä erottelua, poissulkemista, rajoittamista tai etuoikeuksien myöntämistä, jota tämän yleissopimuksen sopimusvaltio harjoittaa kansalaisten ja ei-kansalaisten välillä.


  VastaaPoista
 10. Nyt on blogistin sävy muuttunut.

  Rajavalvonta on sisäministeriön hallinnon alaista toimintaa.

  Mitä ohjeita sisäministeri Orpo on antanut alaisilleen, kun itärajan takaa on tulossa yhä kasvava määrä epämääräistä porukkaa?

  Kohta tulee Venäjän puolelta letkassa öpauttiarallaa semmoiset 200 kuorma-autoa, joidenka lavakuomun alla istuskelee ja osa seisoo semmoiset 100 vihreätä miestä per kuorma-auto. Äkkiä on Suomen puolella 20.000 miestä tositoimissa aseet mukanaan.

  Orpo tietenkin pitää kriispalaveria ja matkustaa sitten Brysseliin kyselemään neuvoja. Orpo ei itse pysty tekemään yhtään mitään saati koko hallitus. Kaivellaan hermostuksissaan vuoroin nenää ja hanuria. Lopulta laitetaan sormet suuhun - pahalta maistuu, mutta tässä vaan neuvottomina ihmetellään.

  VastaaPoista
 11. Itse en ole huomannut Väyrysen puhuvan "rehellisistä neuvotteluista ystävällisten venäläisten kanssa"
  vaan "neuvotteluista yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa".

  VastaaPoista
 12. Hyvä että saadaan työvoimapulan paikkaajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skenaario jota pelätään tulee mahdollisesti toteutuessaan vaatimaan lujasti lisää suomenkielen alkeiden opettajia pakkotöihin. Hyvä että asenne on jo valmiiksi ahkeruutta suosiva, kuten Sinulla.
   Alkeethan hallitsetkin jo.

   Olen uumoillut koulutuksen olevan ratkaisevassa osassa maahamme saapuvien ihmisten elämässä. Kaikki eivät jaa tätä näkemystä. Elintason takaa hyvin puolikielisten palvelijoiden laumakin, vaikkei pitkään.

   Poista
 13. Ei siitä ole kuin muutama päivä, kun ETYJ:in yleiskokouksen suomalainen presidentti kehua retosteli lehdessä jonkun herra Palsternakan säestämänä, että totta kai Suomi rientää "auttamaan", jos (sodanlietsontaan kärkkäältä vaikuttava)Viro joutuu sotilaalliseen konfliktiin.

  Olisiko tällaisilla puheilla, kaiken muun natotuksen ohella, mitään yhteyttä siihen, että Suomen ja Venäjän välit ovat kireimmillään sitten toisen maailmansodan päättymisen? Itse suosittelisin kertaamaan "oikein ajatuksen kanssa" Paavikiven 6.12.1944 Messuhallissa pitämän puheen. Mutta todennäköisesti nykymeno tulee jatkumaan. Näkee sitten, mitä tulee.

  VastaaPoista
 14. Onko meillä tieto tai ainakin hyvä arvaus siitä, miksi Neuvostoliitto palautti Porkkalan jo 11 vuoden "vuokran" jälkeen?

  Touko Mettinen
  (nimimerkki)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hrustshev teki muitakin myönnytyksiä, mm. liitätti Krimin Ukrainaan. Jälkeenpäinhän tuon toimenpiteen "laillisuus" on Venäjällä kyseenalaistettu.

   Poista
  2. Totta mooses - Porkkalahan on ikivanhaa venäläistä maaperää!

   Lisäksi Tohtori Kemppinen todisti juuri aukottomasti, ettei Suomen kansaa ole olemassakaan, joten Porkkalassa ja Kirkkonummella nykyisin loisiva maaton joutoväki voi häippästä sieltä huuthiiteen, maahan on täynnä puolityhjiä pakolaiskeskuksia!


   Poista
 15. Yhdysvaltain lähi-idän kaaospolitiikan pakolaisroiskeet vievät tarmon liittolaisista.
  Washingtonin vaikutusvalta Lähi-Idässä haihtuu. Sen asiaa ajaa enää Turkki ja Saudi-Arabia. Molemmat sisällissodan partaalla. Kremlistä on tullut uusi valtion päämiesten pyhiinvaelluskohde. Kannattaisiko Putinin kanssa ottaa puheeksi ystävllismieliset pakotteet, jos hän sitten huomiosi ystävällisesti rajalla ilmenneet ongelmat? Euraasian mantereelle on muodostumassa vastapaino Yhdysvalloille.
  http://www.zerohedge.com/news/2014-11-10/china-sending-america-message

  VastaaPoista
 16. "Yksi keino nostaa öljyn ja öljytuotteiden hintaan kansainvälisillä markkinoilla on sotilaallinen konflikti. Tämän amerikkalaiset ovat tienneet aina."

  Varsinainen mielenkiintoinen kysymys on se, ovatko amerikkalaiset vaikuttaneen tavalla tai toisella nykyiseen öljyn matalaan hintaan, se kun syö Venäjän budjettia mukaan luettuna varustelumäärärahat sekä vararahastoja, joiden arvioidaan tulevan kulutetuksi tämän vuoden kuluessa. Ns tuhannen taalan kysymys on se, mitä Putin silloin tekee.

  VastaaPoista
 17. Tätäpähän uuskonservatiivit ja uusliberaalit halusivat, siis tarjonnan talouspolitikaa. Uutta nuorta yrityshaluista porukaa on europaan virrannut runsaasti. Täytyy muistaa, mistä homma läksi liikeelle, arabikevään kautta saastutetiin välimeren etelärannikon nuorten mielet liberalismin viruksella. Europpalaisen vasemmiston roolina on ollut lähinnä toimia hyödyllisen hölmön roolissa. Venäjän yhteiskunnan rakenne on sellainen,että se selviytyy kolmannen maailmansodan kurimuksesta, ainoastaan rappeutuneen suurkaupunki väestön menettäneenä. Maaseudulla omavaraistalous ja pienyrittäjyys takaa edes jonkunlaiset selviytymisen mahdollisuudet.

  VastaaPoista
 18. Sitä minä vaan vielä ihmettelen, että ovatko ne pohjoisafrikkalaiset ja aasialaiset pakolaiset, jotka tulevat meille länsirajan yli, jotenkin oikeampia ja vähemmän vaarallisia pakolaisia kuin ne pohjoisafrikkalaiset ja aasialaiset pakolaiset, jotka tulevat itärajan yli?

  Lännestä tuli parhaimmillaan muutama tuhat ukkoa yli viikossa, nyt idästä vain satakunta. Ja eikö meillä ole velvollisuus - toistan: velvollisuus! - ottaa vastaan ja tutkittavaksi jokainen, joka tulee rajan yli ja pyytää turvapaikkaa?

  Asenteet voi heittää hemmettiin, mutta mitä sanoo laki? Onko se eri erisuunnista tuleville?


  VastaaPoista
 19. Oivallista tekstiä, jälleen kerran.

  Putinin tavoitehan on heikentää - tai hajottaa - EU:ta niin paljon, että hän olisi jälleen kukkona tunkiolla. Amerikkalaisen median - mm NYTimes - mukaan Putin on jopa viestinyt Saksassa asuville emigrantti-juutalaisille, että tulkaa takaisin, ei Merkel pysty teitä suojelemaan.

  Huvittavaa kyllä, vielä loppukesästä Soini ylisti Venäjän tiukkaa rajakontrollia pakolaisten suhteen…
  /Y

  VastaaPoista