Sivun näyttöjä yhteensä

24. lokakuuta 2015

Kirjanvapaus


Eilen istuttiin Yliopiston juhlasalissa miettimässä Kansalliskirjaston nyt saavuttamaan 375 vuoden ikää. Harvoin juhlatilaisuuksissa päätyy miettimään.  Kirjaston johtajan Kai Ekholmin puhe ja yllätyksenä tullut laitoksen historiikki naamioteatterin mykkänä pantomiimina esittämä historiikki ne panivat liikkeelle.

Pantomiimi vihjasi, että kansakunta ilman kirjallisuutta on kansakunta ilman kieltä ja se vuorostaan on kansakunta ilman mieltä. Kyllä meitä mykkyys vaivaa.

Professori Ekholmin puhe sisälsi vetoomuksen rahamiehille ja rahanaisille. Itsensä köyhdyttäneen valtiovallan harjoittaessa yksipuolista aseidenriisuntaa kirjallisuudessa eli siis opetuksessa olisi vanhojen kirjojen keräilijöiden tavoin nostatettava maasta varoja kehityshankkeeseen. Se puolestaan on nykymaailmassa sama asia kuin digitointihankkeen vauhdittaminen.

Digitaalinen aineisto, jota on jo lupaavasti, voittaa mennen tullen painetun sanan yhdessä ratkaisevan tärkeässä asiassa. Samaa ”kirjaa” voi samanaikaisesti lukea yksi, kymmenen, sata tai tuhat ihmistä ja kukin vielä sopivassa paikassa ja ajankohtana.

Kirjastot ovat vahvin voima eroosiota vastaan.

Juhlatilaisuuksissa ja laajemminkin on tapana korostaa kirjastojen edustaman kulttuurin arvoa ja merkitystä. Sopii se, mutta noin ilmaistuista kulttuuriarvoista en jaksa innostua.

Maailma kuluu.

”Informaatiotulva” on haitallinen ja virheellinen kielikuva. Se luo mielikuvan, että informaatiota tulee liikaa, ja se on ongelma. Ei se ole ongelma.

Sedimentoituminen on vaikea asia – uudet julkaisut peittävät alleen vanhemmat julkaisut, jotka alkavat painon ja kuumuuden vuoksi kärsiä ja muuttuvat pian kiviksi. Tämä kielikuva tarkoittaa samaa kuin geologiassa; aines muuttaa kerrostumisen vuoksi muotoaan. Kivihiili on sedimentoitunutta kasvillisuutta.

Kun tietovarasto jää esimerkiksi kirjastojen laiminlyömisen vuoksi oman onnensa nojaan, se jää alttiiksi ympäristön voimille, tuulelle, sateelle ja pakkaselle. Kevyt aineisto lentää taivaantuuliin, painavampi menettää ravinnepitoisuutensa.

Tätä tarkoitan eroosiolla. Ensin jokilaaksojen kulttuurit eli Akkadi, Sumeri, Babylonia ja Egypti ja paljon myöhimmin nykyisen Turkin hienot pronssikautiset kulttuurit ja vielä myöhemmin nykyinen Kreikka jäivät eroosion armoille ja kukistuivat.

Kiinassa todettiin kirjallisuudessa viimeistän 400-luvull jälkeen yhteisen ajanlaskun alun, että ympäristön turmeltuminen on suuri ongelma, suurempi kuin pohjoisen ja Himalajan seudun kansojen hyökkäily ja rosvoilu. Perussyyt todettiin – metsien kaataminen polttopuiksi ja vesiväylien, etenkin Jangtsen, nopea ja tavattoman laaja liettyminen.  Viljelyskelpoinen maa meni mereen ja sijaan jäänyt ei kasvanut paljon mitään.

Kiinalaiset olivat alkaneet koota tietosanakirjoja jo kaksi tuhatta vuotta sitten ja keksittyään juuri tähän tarpeeseen ensin paperin ja sitten kirjapainon jatkoivat tätä toimintaa vuosisadasta toiseen.

Runoja harrastaessa oli lohdullista lukea, että Kiinassa ei kukaan tiedä, mitä kaikkea esimerkiksi Ming-kaudella itse asiassa julkaistiin. Tallella ja tällä siunatulla hetkellä tietoverkkojen kautta tavoitettavissa on pelkästään tuo ajan runoja miljoonia runoja, ja dynastian loppua kohti julkaistiin niin mielikuvituksellisen laajoja tietoteoksia, että niille löytyy tuskin vertaa.

Painatteita säilyttävän kirjaston ja tietoverkkojen tarjoaman informaation ero on dramaattinen. Verkossa ovat – liioitellen sanottuna – aivan samat tiedot yhä uudelleen ja uudelleen. Lähes kaikissa vanhan mallisissa tietokirjoissa on ainakin jotain uutta, sekä kiinalaisissa että suomalaisissa.

Kaikilla on oikeus kirjoittaa kirjoja, joista päätyy sitten kappaleita kirjastoihin. Viime päivien kirjoitteluissa olen törmännyt käsityskantoihin, joita en ole osannut ottaa huomioon. En tarkoita biologisen kehitysopi vastustajia; jätin ja jätän ne kommentit julkaisematta. Ei huonoja, ala-arvoisiksi havaittuja tenttivastauksiakaan julkaista. Jos kirjoittajalta puuttuu kyky tai taito täydentää tietojaan ja ottaa opikseen, omapa on asiansa. Se ei ole maininnan arvoinen uutinen, että porukoissa liikkuu uskomattoman takapajuista väkeä.

Ajoittain pelkään, että he ovat uuden maailman airuita. Kaupallinen ja poliittinen vallankäyttö rakastaa heidän kaltaisiaan ja pyrkii koulimaan yhä enemmän ihmisiä siihen muottiin. On aivan varmasti helpompaa pettää ihmisiä, joita ei yleensä huvita olla mistään mitään muuta mieltä kuin ennenkin.

Tähän perustuu fasismi, jolla siis tarkoitan tässä väkivaltaisia ja harvainvaltaisia järjestelmiä lippujen väriin ja kuviointiin katsomatta.

Ongelma on sama kuin informaatiosodassa yleensä. Rajoittavat toimet lisäävät vettä heidän myllyynsä. Oikaisut ja kiistämiset ovat yleensä tuloksettomia.

Sananvapaudesta tämän kirjoituksen alussa tarkoittamani täsmennys. Jotkut luulevat sananvapauden tarkoittavan, että jonkun toisen olisi julkaistava heidän kirjoituksiaan.

Itse en ymmärrä, miksi minun pitäisi julkaista jokin tietty kommentti tässä blogissa. Aion olla entistä julmempi jättäessäni rannalle kirjoitukset, joiden asiallisuudesta en saa itse selvää. Asiallisuus tarkoittaa tässä, että kirjoitus liittyy jollain käsitettävällä tavalla johonkin käsitettävään asiaan.

Lisäksi olen kyllästynyt sellaisiin puheisiin, joita lehdet nyt siteeraavat eräiden Itä-Euroopan EU-maiden poliitikkojen lausumina. Muutoin aion pitää kiinni omasta takapajuisuudestani ja jälkeenjääneisyydestäni. Mieltäni ilahduttaa esimerkiksi perinteinen eurooppalainen kauno- ja tietokirjallisuus, jonka tunnusmerkki on perinteiden tekeminen perustellusti kyseenalaisiksi. Huvittavasti ”traditio” tarkoittaa kantakielessämme sekä perinnettä että luovutusta (hallinnan siirtämistä).

 

31 kommenttia:

 1. Tietenkin, median omistaja päättää mediansa kommenttien julkaisemisesta. En voi tätä oikeutta mitenkään moittia. Voin vain kysyä että jos on kerran sellainen itä-eurooppalainen moukka jolla ei ole sitä välitöntä yhteyttä totuuteen tietyissä kysymyksissä, niin pitäisikö väkisin matkia oikeaa ajattelua, että saisi edes eteisessä lämmittää nenäänsä sisällä palavan Länsimaisen totuuden uunin kuumuuden rippeillä?
  Olen tottunut "to speak my mind". Jos tämä ei sopii, niin olkoon näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä sitä nyt ollaan niin katkerana!
   Ihan oikeasti: pohjoismainen ihminen on säädtynyt paljolta kurjuudelta: maaorjuudesta ja kommunismista ainakin.
   Seköhän olisi syynä siihen että joitain asioita nähdään täällä avarammin.

   Poista
  2. Meillä täällä Suomessa on käytäntö, jonka mukaan maassa on vai yksi totuus. Aiemmin sen omistivat "herrat", mutta nyt sen on punaviherliberaalien jakamatonta omaisuutta (demarit ja osa kokoomustakin menee tämän kategorian sisään).

   Se toinen puoli kansaa, joka ei tätä yhtä ja ainoaa totuutta jaa, vaietkoon, niin kuin se on tehnyt aina ennenkin. Mitä nyt some vähän tuppaa asioista sotkemaan ja valtamedian informaatiosodankäynnin monopolia haastamaan. Ei aina kovin tyylikkäästi, mutta vaikuttavasti kuitenkin. Some panee rajaa mm. sille, mistä voidaan vaieta.

   Se, että muissa maissa voi olla toisenlaisia käytäntöjä, ei mitenkään vaikuta näin pohjoisiin oloihin. Meidän silmäätekevillemme tärkeintä on se, mitä ne muut siellä Euroopassa meistä ajattelevat. Ja käännynnäisen innolla ylilyödään ja ollaan niin "oikeaoppisia" että.

   Meininki on vähän sama kuin syrjäkylän kansakoulun opettajalla, joka koettaa kovasti samaistua kirkonkylän herrakerhoon yrittämällä ennakoida "oikeat mielipiteet". Kirkonkylässä tämä tuppaa vähän naurattamaan.

   Baltiassa voi olla jo vähän mannermaisempi ja vapaampi meno.

   Poista
  3. Että siis IHAN oikeasti? No sitten tämä on varmasti totta. Jatka. Virolaiseen kohdistuva rotuteoria on bra. Jo Helsingin Sanomien haukkumasanojen kilpailu näytti sen.

   Poista
  4. Matias. Mitä tulee mielipideiden ilmaisemiseen, niin ehkä on vähän vapaampi se Virossa kuin Suomessa. Siinä on haittojakin - jos todella typerillä ja paljon energiaa omavilla on mielipide, niin sekin kuuluu kauas. Länsi-Euroopalaisten ylimielinen suhtauduminen Itä-Eurooppaan näkyy. Ei vaan minuun tai Viroon vaan myös Unkariin, Tsekkiin, Puolaan jne. Eihän Äiti Merkel voi mitenkään olla väärässä peruskysymyksissä. Se muistuttaa minulle hieman neuvostoajan venäläisten suhtautumista kaikkiin ei-venäläisiin - latvialaiset ja virolaiset, Keski-Aasian liittotasavalloista puhumattakaan olivat kuin kurittomat lapset. Mutta isä Moskovan puoluekomiteassa aina tiesi oikeat vastaukset ja kuritti lapsia jos oli tarpeen. Olen itse viime vuosina ollut EU-n jäsenyyden kannalla koska se autta ptämään itsenäisyyttä Venäjästä. Vaikka silloin kun oli jäsenyyden äänestys äänestin vastaan, koska mä tiesin, että tämä merkelismi tai laajemmin germanismi tulee sekaantumaan jokapäiväiseen elämään Virossa enemmän kuin toivoisin. Silti, erityisesti Ukrainan jälkeen olen jäsenyyden kannalla. Paradoksaalisesti mun kannatuksen syy on sama kuin merkelismin vastustuksella - minulla on välitöntä vuosien kokemusta siitä kun 'monikultuurisuus' tulee satoin tuhansittain ovesta ja ikkunasta sisään ja alkaa määrätä kaikkea. Jos Suomeen tulisi puolitoista miljoonaa Merkelin kutsuttua umsiedleria, niin silloin olisivat ihan toiset puheet Suomessakin. Kaikki on suhteellista. Puheesi totuuden omistajista on minusta oikein ja koskee Viroakin. Se on eliitin voimaväline nykyään.

   Poista
  5. Matiaksen "toinen puoli" alkaa olla noin kymmenen prosentin luokkaa. Kumma miten kaikki hallituspuolueiden kannattajat vääntelevät numeroita.

   Poista
 2. Messukeskuksessa pidetään kirjamessuja. Tänään Sauli NIinistö ja Jörn Donner puhelivat HSTV:n näyttämässä keskustelussa niitä näitä kirjallisuudesta. Esiin nousi myös Aku Ankan merkitys kirjallisuuden harrastamisen kohottamiseksi. Sauli suositteli, että maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat pitäisi panna lukemaan Aku Ankkaa, koska se on "twiitti-kieltä parhaimmillaan".

  Blogisti Kemppinen on vannoutunut ja innokas Aku Ankan ystävä. Hänen olisi pitänyt olla kolmantena pyöränä mukana Aku Ankka -keskustelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kuulemma kirjavuoden pääkeskustelu ja se on Yle Areenassakin. Teema on lähettänyt näitä parhaita paloja ainakin eilen ja tänään tuntikausia molemmilla kielillä. Erinomaista palvelua, huomasin että turha sinne Pasilan meteliin on lähteä väsymään, kun haastatteluja voi seurata kotisohvaltakin kaikessa rauhassa. Sofi Oksanen, Katja Kettu ja Rosa Liksom olivat lähetysten vahvoja, sanavalmiita naisia. Maanantaina klo 20.00 tulee vielä Sofin keskustelu uuden kirjallisen komeetan, Sveitsissä asuvan Mihail Shishkinin kanssa (Neidonhius, noin 1000 sivua). EG

   Poista
  2. Presidentti, joka on minua vähän nuorempi, kuvittelee näköjään kommentin mukaan Aku Ankan olevan twiitti-kieltä. En tiedä, voihan se ollakin, koska itse en tiedä, mitä twiitti-kieli on. Muistaakseni silloin, kun Suomessa kauhistuttiin Aku Ankan housuttomuudesta ja muista erikoisista sukulaisuussuhteista sen varjolla, että julkaisu oli lähtöisin Amerikasta, joka kylvää napalmia Vietnamiin, sen kieliasua kohennettiin, niin että konservatiivisemmallekin äikän maikalle oli selvää, että lapsi oppii hyviä ja asiallisia lauseita lehden sivuilta.

   - Takila natisee, reivaanko ja käärinkö kokoon?

   Poista
 3. Ostin tänään kirjamessuilta kirjan 100 haukireseptiä, hälinän uuvuttamana pakenin järvelle kaiislikon reunaan, kalastin hauen ja vslmistin siitä aterian.
  Liika viisauksien lukeminen uuvuttaa ihmisen, Saarnaaja kirjoitti jotenkin siihen suuntaan.
  Erityisen ikävää oli, että kirjamessuilla oli vahvistettua musiikkia.
  Hyvän ruuan tuoksu ei haitannut ainakaan minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viitaten edelliseen kommenttiini Aku Ankasta, muistan, että, eräässä sen artikkelissa oli kalakauppa Veljekset Haukio. Liikenimenä oli Haukion kala. Liekö J. Haukio samaa sukua.

   Poista
  2. Mainiota! Tämä nyt ainoastaan liittyen Aku Ankan riemastuttavaan kieleen, minua ei lopeta huvittamasta hra Ankan työpaikka -silloin kun hänellä sellainen vakinaisluontoinen on- joka on nimeltään Kattivaaran margariinitehdas.

   Poista
  3. Keminmaalla päin oli joskus omistajansa mukaan nimetty kalaliike Heimon Kuha. Samalta suunnalta muistelen nähneeni myös kasvihuoneyrityksen mainoskyltin Kemi(n) Kaali. Nimestä päätellen ei ollut luultavasti mikään luomuyritys.

   Poista
 4. Evoluutiokriittistä aineistoa löytyy maailmalta pilvin pimein. Muualtakin kuin Amerikasta. Biologien, ateistien tai yleensä akateemisesti koulutettujen kirjoittamina. Luulin ettei Kemppiseltä löydy aukkoja sivistyksessä, vaan taitaapa löytyä.

  Jos ei sitten halua niin vankasti pitää kiinni omasta uskomusjärjestelmästään kiinni, ettei "likaa" käsiään tälläisillä kirjoilla, mitä on vaikea uskoa kun on paljon lukenut professorin kirjoituksia.
  Ja omasta mielestäni fasismi viihtyy kyllä paremmin materialismin lähellä, kuin esim. kristinuskon.
  Esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa.

  Jos Kemppinen kerran haluaa niellä kaikenkarvaiset evoluutioteoriat karvoineen päivineen, niin mikäs siinä. Tieteenteossa jos missä olen pitänyt epäilyä hyvänä ominaisuutena. Yhden totuuden toitottaminen
  on fasismia. Epäilijät fasismi siivoaa pois. Että kukahan tässä on lähempänä fasismia, Kemppinen vai minä ?

  Ateistifilosofi Thomas Nagel esim. on kritisoinut kehitysoppia. Muitakin löytyy jos viitsii etsiä, suomalaisista Leisola on aika pätevä. Ja Kemppinen väittää että ihmisen fossiilisarja on ollut valmiina, tervaamista vaille jo vuonna 1942. Mitä mies höpisee, selvästä päästä. Laita teosten tai linkkien nimiä missä asia todistetaan edes sinnepäin äläkä aikuinen mies kerro satuja. Ja ei mitään arvailuteoksia jotka ovat oletuksia täynnä, lähtöasetelmastaan lähtien, niitä olen jo lukenut.

  Niin sinähän et sananvapauden puolestapuhujana julkaise tätä. Enkä minä enää vaivaudu kirjoittelemaan asiasta. Toitota yhtä totuuttasi niinkuin lystäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä oli se vaihtoehtoinen , kilpaileva teoria, evoluutioteorialle, ei käynyt selväksi. Jumala / älykäs-suunnittelu ei käy, onko muita ?

   Poista
  2. Kreationistimme allekirjoittanevat tämän (makro)evoluutiokiellon:

   "Mistä me olemme oikeutettuja uskomaan, että
   aikojen alusta saakka ihminen ei olisi ollut sitä mitä hän on nykyään ? Vilkaisu luontoon kertoo meille, että kasvien ja eläinten valtakunnassa tapahtuu muutoksia ja kehitystä.
   Mutta missään lajien [kinds] sisällä ei näyttäydy sellaista kehitystä kuin äkillinen hyppy, kuten ihmiselle täytyisi olla oletetusti tapahtuneen, jos hän olisi kehittynyt apinamaisesta tilasta siihen mitä hän on nykyään."
   (1)

   ..ja tämän:

   "Kettu pysyy aina kettuna, hanhi jää aina hanheksi, ja tiikeri säilyttää tiikerin luonnon. Ainoa erot, jotka voivat olla olemassa lajinsa puitteissa, täytyy olla eri asteisissa eroissa rakenteellisesa vahvuudessa, aktiivissa voimassa, älyssä, tehokkuudessa, kestävyydessä jne, jotka yksittäiset yksilöt ovat lahjanaan saaneet". (2)

   Eli (perus)lajit pysyvät (perus)lajeina.

   Nyt kuitenkin
   (1) on Hitlerin pöytäpuheesta.
   (2) on Hitlerin kirjasta Taisteluni (Mein Kampf), vol ii, kappale xi) eli Fasistien fasistilta.

   Hitlerin tultua valtaan julistettiin kiellettyjen kirjojen listoja, poltettiin kirjoja ja poistettiin kirjoja kirjastoista. Erikoisesti on mielenkiintoinen voimaantullut määräys nro 6 darwinistista evoluutiota puoltavien kirjojen kuulumisesta kiellettyjen kirjojen joukkoon (aivan kuten kommunismia tai bolsevismia puoltavat kirjat).

   http://www.library.arizona.edu/exhibits/burnedbooks/documents.htm

   Die Bücherei 2:6 (1935), p. 279
   "6. Schriften weltanschaulichen und lebenskundlichen Charakters, deren Inhalt die falsche naturwissenschaftliche Aufklärung eines primitiven Darwinismus und Monismus ist (Häckel)."
   English translation :
   "6. Writings of a philosophical and social nature whose content deals with the false scientific enlightenment of primitive Darwinism and Monism (Häckel).

   Tiedämme USA:n rasististen etelävaltioiden hyljeksineen ja vieläkin hyljeksivän evoluutio-oppia ja tiedetään lähihistoriasta Etelä-Afrikan apartheidin ajan koulujen oppikirjoista sensuroidun evoluutio-opin (ettei mustien sukulaisuus tulisi ilmi) . Lisäksi esim. USA:n uskonnollisessa mutta varsin rasistisessa Bob Hope-yliopistossa (mustien ja valkoisten deittailukielto v:een 2000 asti) suositaan kreationismia ja hyljeksitään evoluutio-oppia. Niinpä tästä kaikesta voimme päätellä että

   Fasistit ja rasistit näyttävät valitsevan kreationismin ja hyljeksivän Darwinin evoluutio-oppia.


   JK. YLE Radion historioitsijan Josper Knutasin mukaan myös Stalinin NL:ssä Darwinin Lajien synty oli kielletty kirja. Sitä on siis hyljeksitty vähän joka puolella..

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Vuonna 1942 Ernst Mayr julkaisi synteettisen evoluutioteorian klassikon Systematics and the Origin of Species.

   Enpä huomannut Kemppisen väittävän "ihmisen fossiilisarjasta" mitään. Koko Homo-suvun 2 miljoonan vuoden historia käsittää puoli promillea maapallon elämän aikakaudesta. Jos haluaa jutella makrosta, ei kannata urputtaa mikroasioista.

   Kaikki lajit ovat välimuotoja. Älyllinen suunnittelun kannattajissa on rehellisiäkin, jotka myöntävät, että tulos olisi tähän asti ollut sama ilman suunnittelijaakin. Leisola ei heihin kuulu.

   vuorela, tampere

   Poista
  5. Ano: ".. suomalaisista Leisola on aika pätevä".

   Tässä Lukion biologian ja maant. opettajan FT Sipuran arvio emer. prof. Matti Leisolasta ja se on tyly, Leisola ei läpäisisi edes lukion kursseja:
   http://mikasipura.livejournal.com/82173.html?thread=62205

   Linkki Nuotta-lehteen (jossa nuoret uskovaiset haastatteli Leisolaa) oli vanhentunut, mutta uusi linkki on tässä:
   http://nuotta.com/helmi/matti-leisola-evoluutio-vs-luominen-bilsan-maikalle-kampeen

   Tuosta selviää se, että Leisola uskoo Nooan arkkiin, ihmisen eläneen yhdessä dinojen kanssa ja maapallo on korkeintaan muutaman kymmenen tuhatta vuotta vanha. Eli Nuoren maan kreationisti - pahinta sorttia. Leisolalla on insinöörikoulutus, hänellä ei ole biologian yliopistollista koulutusta - tietääksemme. (Se näkyy argumenteistakin).

   Eihän se evoluutio biokemian insinöörin päähän mahdu jos premissit 1 ja 2 ja 3 ovat:
   1. Luonnonlaein ei voi päätellä koska Jumala.ja Raamattu on tieteen ja luonnonlakien yläpuolella kaikkein luotettavin lähde.
   2. Iänmäärityksiä en usko, koska Jumala ja Raamattu tietää kertoa paremmin.
   3. Maapallo on 10 000 - 50 000 vuotta vanha eli suuruusluokkaa sadasmiljoonasosa väitetystä iästä. Eihän siinä ajassa ehdi mitään lajiutua..! Siksi evoluutio satua. Tai jos ehtisi niin ei silti koska sitä ikää ei ollut tarjolla koska Raamattu. Siksi evoluutio on satua.

   Leisola uskomuksineen ei "tappele" vain evoluutiota vaan kaikkea luonnontiedettä (tähtitiede, geologia, biologia) tai muita Raamattua sivuavia aloja (tiedefilosofia, arkeologia, kielitiede, historia, rikos(jälkien)tutkimus) - vastaan.

   Poista
  6. Kilpaileva teoria evoluutiolle on rappeutumislajiutuminen.

   Poista
  7. MrrKAT, Skepsis ry:n jäsentiistaina, 27 lokakuuta, 2015

   Ehkä tuon äkillisen luomisfanaatikkojen tulvan tänne Kemppisen blogiin olisi voinut ennustaa tästä innoitteesta:

   http://etela-saimaa.sekl.fi/wp-content/uploads/sites/40/2015/10/Usko-ja-tiede-ohjelma.pdf

   Lappeenrannassa oli lauantaina Usko ja Tiede-seminaari, jossa mitä ilmeisimmin on mukatodisteltu luomista ja morkattu kamalaa evoluutiota ja evoluution opettajia.
   (Nettituttu vihjaisi, oli ollut siellä tarkkailemassa, kaikki puhujat oli nuoren maan kreationisteja, kait).

   Poista
 5. Tiistaisessa Ylen sananvapausfoorumissa Posten Jyllandsin piätoimittajan avauspuheenvuoro antoi pohdittavaa po. aiheesta. Kaipa asiasta täälläkin kaikenlaista mieltä olevat katsoivat ohjelman jos eivät peräti paikalla olleet?

  VastaaPoista
 6. Eikö maailman kohtalon kannalta ole lähes yhdentekevää pidämmekö me evoluutiota totena tai emme? Kristitylle kreationismiusko ei ole pelastuksen ehto ja vahvalle evolutionistille luulisi olevan myös se ja sama mitä joku uskoo tai ei, jos kerta evoluution voimat jylläävät mistään piittaamatta.
  Miksi me sitten olemme ylipäätään niin huolissamme siitä mitä muut uskovat? Asia on eri jos jonkun uskomusmaailman (esim. poissulkevan jumaluskon) tai poliittisen aatemaailman (esim. jyrkän ateismin) agendat vaikuttavat vääristävästi yhteiseen maailmaamme, mutta ei kai nyt sentään maailma kaadu pariin kreationistiin tai edes muutamaan ilmastonmuutos-skeptikkoon? Antaa huutavien äänien erämaassa huutaa....kyllä aika ja todellisuus kertovat luotettavasti ennen pitkää kuka tiesi ja kuka ei.
  Miksi heidät ( en nyt tarkoita blogistiamme) pitäisi hiljentää? Onko sekin juuri sitä vallanhurmaa, jonka tunnossa kesälläkin torilla huudettiin kuria ja järjestystä nollatoleranssin nimellä? Ja tulihan se sieltä. Siksi Suomi on nyt aika sairas. Toinen puoli sensuroi kaikkea mikä liikkuu ja sanoo, toinen puoli julkaisee omaa laadutonta nettimediaansa.

  Ymmärrän toki oikein hyvin sen ettei Kemppinen jaksa jonkun kreationistin kanssa keskustella.
  Minä jaksaisin kyllä, on nimittäin taipumusta hieman siihen villeimpään kristinuskon versioon, mutta minulla on vastaavasti paljonkin lähtökohtia, joita minä en jaksa ihmisten suusta kuunnella, enää, esim. kaiken läpiglobalisoiva pääkaupunkilaisagenda, se ns. kuplalaisuus, tämä keskiluokan päivitys internationalismista.

  Mutta totta, oikea periaate kyllä: sinun sananvapaus ei tarkoita sitä että minun pitäisi sinua aina kaikessa edes kuunnella. Ei kenenkään tarvitse ryhtyä toisen propagandan, sellaiseksi kokemansa, välittäjäksi.

  Itse asiassa meihin ei taida vaikuttaa, puhun nyt yleisesti, juuri mikään. Pidämme päämme. Ihan sama mitä tilastokäppyrää näytetään. Meille ne numerot eivät merkitse mitään, jos haluamme etteivät ne merkitse. Sääli.
  Dialogista puhutaan paljon kaunista ja hyvää mutta taidamme antautua dialogiin ja odotamme vuoroamme, jotta saisimme taas yhden monologimme paikan. Minusta Suomi, siis me, olemme kaikki kärjistyneet, äärimmäistyneet sitten viime kesän ja tämän syksyn aikana puheissamme, toivottavasti emme kuitenkaan teoissamme. Tilanne on ikävästi vähän sama kuin jatkosodan jälkeen vaaran vuosina. Tammikuun kihlaus on tyhmyyttämme purettu.

  jk

  VastaaPoista
 7. "Itse en ymmärrä, miksi minun pitäisi julkaista jokin tietty kommentti tässä blogissa. Aion olla entistä julmempi jättäessäni rannalle kirjoitukset, joiden asiallisuudesta en saa itse selvää. Asiallisuus tarkoittaa tässä, että kirjoitus liittyy jollain käsitettävällä tavalla johonkin käsitettävään asiaan."

  Sananvapausviikon - anteeksi- siis vastuullisen sananvapausviikon kunniaksi saanen todella vanhana Kemppisen oppilaana ja lukijana hieman pohdiskella blogistimme selvästikin muuttunutta asennetta sananvapauteen ynnä kaikkialla Suomessa rehottavaan ksenofobiaan ja rasismiin. Tämä liittyy myös edelliseen blogistin lastuun.

  A.D. 2007 Kemppinen käsitteli kirjoituksessaan Twainin H. Finn romaania ja sai eräältä suvaitsevan valveutuneelta kirjoittajalta rikinkatkuisen kommentin:


  "Onko Kemppinen rasisti? Kyseinen "mestariteos" on syvästi afrikanamerikkalaisia loukkaava koska siinä käytetään n-wordia yli kaksi sataa kertaa. Suomennoksessakin sanaa nekru käytetään niin kuin se poikkeaisi sanasta neekeri vaikka kumpikin sana on ihan yhtä loukkaava.

  Onneksi tuota kirjaa ei enään kohta opeteta amerikassakaan englanninkielisen kirjallisuuden tunneilla. Pikku hiljaa se saa oikeutetun paikkansa kirjallisuuden roskakorissa mihin se kuuluu.

  Senaikaisen Kemppisen vastaus:

  Ad Anti-Rasisti:

  "Oletko hupsu?

  Pitäisi varmaan asettaa esityskieltoon myös Pekka ja Pätkä neekereinä.

  Huckleberry Finn oli kuule se teos, jolla etniset vähemmistöt tuotiin valtaväestön tietoisuuteen, jumalauta! Se oli antirasismin käännekohta.

  Abraham Lincoln muuten vapautti "neekerit" orjuudesta. - Pitäisikö tuo teko poistaa historiasta siksi että siinä käytetään sanaa, joka on myöhemmin muuttunut kielteiseksi?

  Kongressin kirjaston kokoelman tietokanta sisältää 100 eri asiakirjaa, jossa Lincoln on käyttänyt sanaa "negro".

  Sanojen kieltäjä on valepukuinen kirjojen polttaja."

  Nämä sanat sitten Kemmppiseltä unohtuivat täysin, kun hän pyyteli anteeksi jokin aika sitten blogissaan esille tuomaansa Mam-Sambo-runoa, joka on niin kauhean rasistinen ja rasistinen ja niin kauhea.

  JK: "Tuo Lindsayn runo on rasistinen siksi että se on julkaistu sata vuotta sitten. Rasismin vuoksi se on poistettu kaikista antologioista. Tekstiä on vaikea löytää mutta eri mahdoton."

  Sanojen kieltäjä ei siis ollutkaan valeasuinen kirjojen polttaja???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa tekstiä:

   "Sanojen kieltäjä on valepukuinen kirjojen polttaja."

   Kompaan Kemppistä tässä.

   Poista
  2. Anteeksi, en oikein ymmärrä nimimerkki arskan ajatuksenhyppyä Kemppisen asiallisuus-linjauksesta tähän esitettyyn kysymykseen siitä onko Lindsayn Mambo-Sambo vs. Huckleberry Finn rasistisia vai eivät? Tämä kaipaisi perusteluja.

   Mitä tulee sitten esitettyyn asiaan, kehottaisin nimimerkkiä käyttämään hieman yllä mainitun hupsuuden vastalääkettä, nimittäin järkeä. Kemppinen ei suinkaan polttanut runoa. Hän julkaisi otteen siitä blogissaan. (Tämä voisi antaa aihetta lukea lauseen "rasistinen siksi että se on julkaistu sata vuotta sitten" monellakin tavalla.)

   Poista
 8. Lähdekritiikittömyys on nuorille lajityypillinen ilmiö. Kaikin tavoin kunhan linkki löytyy, jostain on siis löytynyt jokin sivusto jolla aiheesta on jotain ja näin se on tullut todistettua. Kouluissa taitaa nopein hakukonehinkkaaja voittaa vapaata työryhmästä?

  Loppupelit menevät aina samaan, meitä on enemmän, siis uskottavuus saadaan facebookista.

  "It' s true, it's gotta be, I saw it on TV."

  Seuraavaksi on sitten provo. Ei trawl tai peikkoilua. Muistaako kukaan?

  Perinteistä ja niiden kyseenalalaistamisesta on osa käyvän koneen jatkuvuutta, osa turhaa kilkettä joka muuntuu palvonnan kohteeksi. Kuinka moni käyttää yo-lakkia koko kesän? Nyt voi jo oppia kaiken tarvittavan korkeakoulututkintoa varten käymättä kertaakaan sotkemassa sosiaalisia suhteitaan muiden kanssa alkoholin vaikutuksen alaisena. Kertokaa nyt ettei voi ja on tämä leima ja tuo käynti eikä saa kirjallista todistusta jne. mutta osata saa ja oppia voi, siis opintosuoritteista on puhe.

  Oppia pantataan hierarkioissa aina / yhä. Sellaista kirjalla päähän lyömistä, farisealaisuutta on täälläkin.

  Henkilöönkäypää mustaamistakin on. Minä pidän mustista henkilöistä! Sovinnaisia ajattelun malleja arvioiden heillä on yleisesti arvioiden enemmän kanttia. Eräs yllättävän suurin mustin läikin kirjoittava on blogiprofessori. Kummeksun joskus kuinka hän on tullut liittäneeksi aiheita kuin ristisi sormia, siihen totuttua ymmärsin että kyse onkin osituskäytöstä, rinnakkaisprosessoinnista.

  Joskus tulee tunne että jotkut ansaitsevat anonymiteettinsä. Vitsit ja nopeat vastaukset ovat sopivia anonyymeiksi.

  Nyt on puheena priima aihe jossa näkyy hyvin kuinka paljon tietoa on oltava että voi käydä heristämään sormea. Rasistinen tapa suhtautua ei ole ajattelemaan opetetulle ihmiselle mikäön ongelma mutta kuinka saada tummempi-ihoiset lapset pois kerrostalon hiekkalaatikolta, se vaatii jo enemmän.

  VastaaPoista
 9. Kasvikunta on täynnä lajiristeytymiä, ja monet menestyneet lajitkin ovat risteymäsyntyisiä. Useat niistä ovat syntyneet kokonaisten kromosomistojen yhdistymistä merkitsevän polyploidian kautta tai sitten ilman sitä. Esimerkiksi Suomen tienvarsien keltamatara alkaa jo olla uhanalainen idästä tulleen valkokukkaisen paimenmataran sekoittumisen takia. Suomalaisessa metsäjäniksessä vilisee uuden tutkimustiedon mukaan rusakon geenejä. Suomalainen selkälokki ja harmaalakki ovat saman lajijatkumon ääripäät, kun kierretään maapallon ympäri. Ja kaikki hanhilajit keskenään ja kaikki sorsalajit keskenään voivat tuottaa lisäntymiskykyisiä jälkeläisiä, joskus jopa hanhi ja joutsen keskenään.

  Uskon tai uskonnon kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Onpahan vain luonto ihmeellisempi kuin liian moni kuvittelee.

  VastaaPoista
 10. Kieltääkö Islam Aku Ankan? Tästä pitäisi saada salliva fatwa Suomen muslimien uskonoppineelta, jotta presidentin suunnitelma kansanryhmänvalistustyöstä ei menisi mönkään.

  VastaaPoista