Sivun näyttöjä yhteensä

27. marraskuuta 2014

Hammas





Ei se ollut kuin Pirkka-makkara. Luulin metallinpalaksi. Sellaisia voi joutua makkaran sisään.  Hammas se oli ja vielä leipähammas. Onnistuin seulomaan sen talteen. Peilistä katsoi Mad-lehden Alfred E. Neuman vanhana. Puuttuva kulmahammas antaa mielenkiintoisen lisän ulkonäölle. Lähipäivinä oli sovittu tapaamisesta kahdenkin eri lehden valokuvaajien kanssa ja kolmannessa oleva kuva on mielestäni huono.

Tarvitaan tietenkin tuttu hammaslääkäri, joka saa mielellään olla taidoiltaan hyvä. Hiljan otettu röntgenkuva auttaa suuresti asiaa. Kävin sopimassa ajan ja empien lykkäsin juurihoidetun, irronneen hampaan hammaslääkärille. Sangen pian tuli soitto ja käsky paikalle per heti. Oli ilmennyt peruutusaika.

Lupasin valehdella lukijoille ja kuulijoille, että tapaus hoidettiin tippaliimalla ja jeesusteipillä. Se nyt ei ole kirjaimellisesti totta. Hammas kuitenkin istutettiin eilen takaisin paikalleen ja tuntuu kestävän pois tiehensä. En olisi uskonut.

Äskettäin olin kertonut eteenpäin sydämellistä ja hauskaa kertomusta tietämästäni ihmisestä, joka teetti itselleen implantit, pari tuhatta euroa kappale, sekä ala- että yläleukaan, ja heti kun ne oli saati valmiiksi, kuoli.

Hammaslääkärini on erittäin hyvin selvillä kehityksestä. Itse olen puolestani seurannut erilaisia julkaisuja. Juuri tämän nyt uudelleen kiinnitetyn hampaan koloon jäi vuosi – kaksi sitten kommentoijan otaksuma, että 3 D –tulostus on pelaamista pehmeän muovin kanssa ja käytännössä mielenkiinnotonta ja tarpeetonta kuin sähköauto.

Tekniikan alan lehti julkaisi kauniit kuvatkin titaanista luultavasti jauheesta sintraamalla tehdystä kantapäänluun tulosteesta ja useita kuvia ja selostuksen kaularangas nivelestä, joka oli tulostettu. Jutussa kerrottiin, että menetelmä on meillä Suomessa jo eräiden ortopedien käytössä. Täällähän tehtiin jo monta kymmentä vuotta sitten näitä nyt laajasti ja haikeasti perään kuulutettuja innovaatioita, kun käyttöön saatiin biohajoavat ”naulat” luun murtumiin.

Maallikkokin ymmärtää, että kun vaikeaan niveleen saadaan mittatarkka osa, tulos voi olla erittäin hyvä. Jos tuo osa vielä hajoaa eli liukenee itsekseen sitä mukaa kuin ihmisen oma sidekudos kasvaa takaisin, menetelmä on erinomainen.

Samaan aikaan perustutkimus alkaa saada otteen jopa bakteerien aineenvaihdunnasta solun sisällä. Muuan mielenkiintoinen bakteeri on hampaisiin reikiä syövä streptokokki, jollaisesta on yllä muotokuva. Ajatus reikiintymisen estämisestä lääkehoidolla on mielenkiintoinen. Ajatus sokerien merkitysten opettelemisesta on vielä mielenkiintoisempi.

Näihin asioihin, siis esimerkiksi hampaan istuttamiseen entiselle paikalleen, liittyy poliittisia ja taloudellisia näkökohtia.

Taannoin yksityisessä silmäsairaalassa jätkät sanoivat, että ennen pitkää rahat loppuvat. Sairaalaelektroniikka ja etenkin silmäleikkauksiin tarvittavat robotit ovat niin kalliita, ettei heillä ole niihin varaa, vaikka kuinka nostaisivat hintoja. Päivänkeskusteluissa ei yleensä mainita sitä näkökohtaa, että erikoissairaanhoito alkaa olla liian kallista myös HUS:ille. Syy on lähinnä amerikkalaisten ja heidän puutteellisen järjestelmänsä. Eläkepohjaisessa rakenteessa pääomasijoittajat hyötyvät lääketieteen kalleudesta. Republikaanien vimmattu ”Obamacare”-vastustus on helppo ymmärtää ja mahdoton hyväksyä. Ja se on sitä globalisaatiota, että ilmiö vaikuttaa välittömästi myös meihin. Monien amerikkalaisten mielestä suomalaistyyppinen käytännössä ilmainen sairaalahoito on vihattavaa ”eurooppalaista sosialismia”. – Olen itse lopettanut tämän sävyisiä keskusteluja. Amerikassa on sama ongelma kuin Suomessa. Täydellinen välinpitämättömyys tosiasioista kulkee käsi kädessä vahvan vakaumuksen kanssa.

Mikrobiologia yleisesti ja genetiikka erityisesti ovat jatkuvasti patenttivaaran piirissä. Pahimmillaan yhteisö maksaa perustutkimuksen mutta soveltavan tutkimuksen tuloksen voiton pistää taskuunsa yksityinen. Kaikkein suurimmat toimijat, tyyppiä General Electric, ovat tätä nykyä hyvin aktiivisia.

Jopa sellainen luultavasti maailmaa mullistava asia kuin teollisuuden internet, industrial internet, uhkaa mennä monopoliksi. Minulta kysytään jatkuvasti, miksi sekoitan amerikkalaiset ja eurooppalaiset suurten numeroiden nimet, kun sanon, että IPv6 sallii ”triljoonia” IP-osoitteita. Matemaattisesti luku on 3.403×10 potenssiin 38.

Ainakin NASA ja NATO ovat kuvassa mukana. Niillä ei taida olla erikoista halua edistää Internetissä toteutunutta ”demokratiaa” eli avointa järjestelmää.

Ovatkohan meidän poliitikkomme oikeasti selvillä siitä, että Euroopan talouskriisillä ja NATO:lla on yhteinen nimittäjä, IP-osoiteavaruus? Herra Putin tuntuu asian ymmärtäneen. Myös ohjukset ovat vain tyhmää rautaa. Leipähammas on muualla.


14 kommenttia:

  1. Hyviä huomioita. Erityisesti internetin suhteen olen samoilla linjoilla siinä, että me koko muu maailma olemme vain hyyryläisiä ja vieraita amerikkalaisten internetissä. Avaimet koko nettiin ja pääsy kaikkeen - myös kaikkeen ns. yksityiseen - on USA:n. Ja jo nyt esim. Google on myös poliittinen voima ja vaikuttaja, hakutuloksia kun käytännössä pakko jotenkin priorisoida... Google on siis aika vahva media käytännössä jo nyt ja meno jatkuu.

    Hieman orwell-sävytteinen retoriikka menee niin, että jos joku tekee jonkin todella vaikeasti murrettavan salauksen nettiin - tai mobiiliin, se katsotaan terrorismiksi. Ensimmäisiä viitteitä tähän suuntaan oli jo PGP-salaus aikanaan, joka sekin heti vesitettiin.

    Kannatta panna myös merkille, millä päättäväisyydellä USA otti haltuunsa mobiilin internetin sen jälkeen, kun sille otti sattunut pieni nukahdus ensimmäisen polven digitaalisen mobiilivallankumuoksen suhteen (GSM).

    Liittyykö tähän jotakin moraalista ongelmaa? Ei liity. Viidakossa vahvin tekee, mitä lystää ja muut alistuvat ja koettavat keplotella aluskasvillisuuden seassa kukin parhaansa mukaan.

    Internet vapauden ja "demokratian" symbolina on teema, jota kannattaa siis ehkä hetki miettiä.

    VastaaPoista
  2. Raamatussa sanotaan: Suoraksi loi jumala ihmisen, mutta monia mutkia hän itse etsii. Miksiköhän blogistin sanonta on liian usein tuon lainauksen mukainen, kuten nyt vaikkapa tuo vimeinen kappale?

    VastaaPoista
  3. "Eläkepohjaisessa rakenteessa pääomasijoittajat hyötyvät lääketieteen kalleudesta. Republikaanien vimmattu ”Obamacare”-vastustus on helppo ymmärtää ja mahdoton hyväksyä. Ja se on sitä globalisaatiota, että ilmiö vaikuttaa välittömästi myös meihin. Monien amerikkalaisten mielestä suomalaistyyppinen käytännössä ilmainen sairaalahoito on vihattavaa ”eurooppalaista sosialismia”. – Olen itse lopettanut tämän sävyisiä keskusteluja. Amerikassa on sama ongelma kuin Suomessa. Täydellinen välinpitämättömyys tosiasioista kulkee käsi kädessä vahvan vakaumuksen kanssa."

    Follow the money, that´s how it goes... Ameriikassa yhteensä useamman vuosikymmenen viettänyt Keijo Korhonen on muutamissa asiayhteyksissä tuonut esiin huomioitaan, kuinka vaikeaa ainakin tietyn mielenlaadun omaavien jenkkien onkaan tehdä eroa käsitteiden "socialism" ja "social thinking" välillä... Ongelman ydin lienee melko pitkälti myös siinä, ettei oikein tahdota ymmärtää terveydenhuollon luonnetta julkishyödykkeenä. Tai no, eihän se nyt toki ns. puhdas julkishyödyke olekaan, enkä toki vastusta yksityislääkäreiden olemassaoloa sinänsä, mutta asian tietyt julkishyödykemäiset piirteet olisi silti tarpeen ymmärtää. Vaikka Suomen terveydenhuollossakin omat puutteensa on (ja missäpä maassa sitten muka ei olisi?), niin ehkä tällainen "puolisosialistinen" sekamalli on sittenkin aika hyvin toimiva (ainakin jos vertaa vaihtoehtoihinsa); julkinen tarjonta pitää yksityisen hintoja edes jotenkuten kurissa, ja toisaalta yksityinen tarjonta taas pakottaa myös julkista puolta pitämään jonkinlaista tasoa yllä.

    "Pahimmillaan yhteisö maksaa perustutkimuksen mutta soveltavan tutkimuksen tuloksen voiton pistää taskuunsa yksityinen."

    Ja tuohan sitten onkin itse asiassa sen tuhannesti vihatun sosialismin kaikkein kurjin ilmenemismuoto. Tunnetaan nimellä "corporate welfare". Toki muitakin ilmenemismuotoja esiintyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväni Peter on amerikkalainen demokraattipuolueen kannattaja ja paikallisen luterilaisen kirkon aktiivinen jäsen (sukujuuret Norjasta). Hän kannattaa hyvin pohjoismaisilta kuulostavia arvoja, mutta virkalääkärin ajatus on hänelle jotenkin mahdoton käsite. Kiersi asiaa mitenpäin tahansa, aina kolahtaa ymmärryksen rajalle: "Eihän parhaat tyypit mene lääkikseen, jos ei saa olla valmiina itsenäinen"; "Kuinka valtiolla olisi varaa maksaa lääkäreille tarpeeksi"; "Kuka uskaltaa mennä julkiseen sairaalaan" jne jne

      Poista
  4. http://www.catholicnewsagency.com/news/pope_john_paul_endorses_the_passion_of_christ_with_five_simple_words/

    VastaaPoista
  5. Obamacare nyt vain on suuri failure ihan sen takia, että vakuutus on 700 dollarin sanktion uhalla pakollinen. Minimissään vakuutuksen voi ottaa healthcare.govin kautta noin 350 dollarilla kuussa. Se ei korvaa oikeastaan mitään. Kun minimipalkka on n. 7 dollaria ja tarjoilijoilla n. 2 dollaria (no shit), niin siinä sitä on neekerillä ihmettelemistä, että mistä rahat vakuutuksen maksuun kun minimipalkkatyönantajilla ei nyt hirveitä haluja ole ostaa työntekijöilleen vakuutusta. Ihan sivuhuomautuksena sellainen, että Freddie ja Fanny toimivat oikein hyvin vuosikymmeniä, kunnes joku Chicagon poika keksi, että siellä on löysää rahaa. Tulokset nähdään Suomessakin.

    VastaaPoista
  6. Eiköstä olekin ihanaa kun on varaa mennä vaikkapa hampilääkäriin silloin kun tarttee, ja vieläpä tutulle? Ittelläni on kulmahammas ollut poissa jo pian neljä vuotta, mutta ei ole kertynyt tuohta sen vertaa ylimääräistä, että tuon puheeseenkin, saatika leivän pureskeluun haitallisesti vaikuttavan vamman saisi korjautettua: Yhden implanttihampin hinta todellakin on siis n. 2000 €! Arviointi ja röngtenkuvaus olivat maksuttomia kun kävin röyhkeästi yksityisellä semmoisena päivänä kun hän implanttien kehumista varten oli ilmaisen lobbauspäivän tutkimuksineen ja kahvitteluineen järjestänyt.

    VastaaPoista
  7. Ad Omnia: - oman hampaan istuttaminen paikalleen (40 minuuttia) maksoi yksityisellä hammaslääkärilläni 60 euroa. Myönnän ihmeettelleväni itsekin. Toisaalta äidin isompi homma (neljä käyntia; hammasteknikko apuna) maksoi 600. Implantista olen kuullut tuon hinnan, mutta en ole tarkistanut.

    Käynti ajokorttitutkimuksessa (laajennettu) puolestaan maksoi yksityisellä 79 eur, joka ei ollut vähän, koska kaikki tiedot olivat koneissa. Vain sydän ja keuhkot kuunneltiin.

    Puhuttaessa yksityisestä / julkisesta eläkeläiset on mainitsematta jäävä joukko. Ainakin minulla työterveys loppui 67-vuotiaana. Mietin ja laskeskelin yhtä ja toista ja päädyin kilpailuttamaan sopivan maksetun vakuutuksen, jollainen kyllä löytyi. Se kattaa luuviat ja vastaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lienette tuon hammaslääkärin kanta-asiakas ja/tai perheystävä.
      Hinta on niin paljon alle normilaskutusten..

      Poista
    2. Minulta leikattiin kädestä (kyynärpään alta) hermopinne joka kekkuloitti pikkusormeani, veti sitä koukkuun. Tuosta leikkauskohdasta on matkaa pikkurilliin n. 30 cm. Ja kirurgi, äärimmäisen fiksuntuntuinen nuori kaveri, sanoi että "hermo 'kasvaa' millimetrin vuodessa. näkee sitten 300n vrkden kuluttua, että paraneeko se". Tai ainakin niin minä asian itsekseni ymmärsin.

      Leikkaus maksoi jotain yhdeksänkymppiä. En pidä sitä kalliina vaikka ei se (näemmä, ainakaan vielä) ole auttanut. Vaan eipä mitään pahemmaksikaan ole tehnyt. - Ps. Leikkaukseen kuului se että minun piti puolen vuoden päästä käydä kontrollikäynnillä. Se oli juuri äskettäin ja maksoi 29,30;-. Sitä minä pidin hieman turhan kalliina kun se oli sitä että sanoin lääkärille "päivää". Hän sanoi samat minulle. Sitten hän katsoi sormeani, "yhmn..." Minäkin katsoin sormeani. Sitten lääkärikirurgi kysyi "onko sitä särkenyt?". Vastasin että "ei". Ja ajattelin että ei sitä kyllä särkenyt ennen leikkaustakaan. "Hyvä", sanoi kirurgi, "jäädään seuraamaan oikeneeko se vielä siitä." "Ei väliä vaikkei oikeniskaan, sanoin. Se katsoi minua sympaattisesti silmiin, niin kauan, että häkellyin ja lisäsin että "oon jo tottunut tuleen tän kanssa toimeen". Taas katseltiin toisiamme. Sitten nousin tuoli kollisten ylös ja ojensin käteni. Käteltiin. Sanoin "näkemiin", hän sanoi "näkemiin", ja lähdin pois. (Paitsi piipahdin vielä sairaalan vessassa kun se oli ilmainen ja minulla oli hätä.) Kävelin kotiani ja ajattelin että jos tämä olisi tapahtunut yksityissairaalassa, 29,30;- euroa ei olisi riittänyt. Tuo viisi minuuttinen olisi ehkä maksanut 293;- euroa minulle.

      Poista
  8. Ainakin toistaiseksi näyttää olevan paree pysyä vaan täällä Italiassa vaikka ei se ole imaista täälläkään. Tiedä häntä tulevaisuudesta.

    VastaaPoista
  9. Tarkoittikohan blogisti kuitenkin turvallisuusvirasto NSA:ta eikä Yhdysvaltain kansallista ilmailu- ja avaruushallintoa?

    VastaaPoista
  10. Suomessakin on 3D-tulostuksella tehty isoja paikkoja ja kruunuja jo parikymmentä vuotta, Juuri pitää hampaassa olla tallella.

    VastaaPoista
  11. https://www.youtube.com/watch?v=SllHlc5vWi8

    VastaaPoista