Sivun näyttöjä yhteensä

29. marraskuuta 2014

Pikkuautokauppaan

Kerran tunsin jalkapalloilukoiran, joka oli erinomainen maalivahti, kunhan pallo oli puhki. Se otti jättiläisloikan ja haukkasi pallon hampaisiinsa. Vastapuolella ei ollut paljon mahdollisuuksia.

Eräs toinen tuttu koira, jonka nimi oli Tico Louhimo, meni päästään pyörälle, kun niityllä potkittiin palloa. Se halusi kanssa!

C.G. Jung saa unohtua rauhassa. Ei hän ehkä ollut aivan väärässä pyydystäessään niin sanottuja arkkityyppejä, eli siis kuvioita, jotka vetoavat ihmisiin yleisesti ja yhtäläisesti, sukupuoleen ja ikään katsomatta. Muuan sellainen mandala on Mikki Hiiren pää. Sama kuvio, joka siis ei ole symmetrinen, toistuu monien temppeleiden seinissä, matoissa, koristeissa.

Hiljan oli puhe, että kaduilla ja aitovierillä on nykyisin tuhman näköisiä autoja kilttien autojen lisäksi. Ei sen käsittämiseen tarvita pikkulasta. Jopa aikuinen voi sen ymmärtää. Meilläkin on tai oli yhteisessä puheessamme ”tyhmä talo”. Kävimme iltaisin kävelemässä, ja muuan matka oli tyhmän talon luokse. Nimitystä käytettiin siksi, että se oli oikea. Se oli rapattu rintamamiestalo mutta heitteillä ja tyhjillään ja kun sen silmissä eli ikkunoissa ei olut ollut ketään vuosiin, koditon katse vaikutti kerta kaikkiaan typerältä.

Kirjoitan tämän kauppalistaksi nyt lauantaina. Olen lähdössä pikkuautokauppaan. Muuan merkkihenkilö täyttää huomenna vuosia. Kaikeksi onneksi jäin taannoin – on siitä jo kuukausia – nojailemaan jonkun ihmisen kanssa, joka vahvisti, että eivät ne pikkuautot ole mihinkään kadonneet. Ainakin Corgeja myydään kuin häkää mutta Matchboxeista hän ei ollut varma.

Kävin myöhemmin vilkaisemasta kauppakeskuksen erikoisliikkeestä ja huomasin tiedon todeksi.

Omista syistäni olen yrittänyt palauttaa mieleeni selvästi yli 40 vuoden takaisia asioita. Siellä oli jokin Yhdistys Yhdeksän ja laajempikin henkilöautoilua vastustava liikehdintä. Kai liikehdinnästä kertoo jotain se, että Rätti-Sitikkaa, Tippa-Rellua ja sitten Ladaa, Wartburgia. Volgaa ja muita oikein ajattelevia kulkuneuvoja ei pidetty yksityisautoina, joten niitä ei ollut aihetta vastustaa.

Herra Putin ei tunnu saavan syntymään palloja eikä henkilöautoja vientiin asti, tuskin omiksikaan tarpeiksi. Jos edellä arvailtu pitää paikkansa eli että molempiin kohdistuu jokin perushimo, se on vakava paikka.

Ruotsin ja Suomen eroja miettiville käy esimerkiksi kaksi henkilöautoa, joista toinen kuoli jo, Saab siis, ja oma hävittäjäkone ja merivoimat. Ja maailman muuttumista pohtiva voisi verrata toisiinsa Ruotsia ja Norjaa. Norjalaisten mieleenkään ei tulisi mikään niin takapajuinen kuin polttomoottorilla toimivan maakulkuneuvon tuottaminen. He tuottavat polttoainetta niihin ja silliä purtavaksi.

Eliaksen isä tietää omasta kokemuksesta, että pikkuautot on pestävä illalla ja mielellään myös aamulla, ja ne on pantava nukkumaan niin että ne näkevät kauniita unia.

Ei ole aihetta pilkata omaa nilkkaa. Oli se autoilu aikoinaan hullun touhua monessakin mielessä ja kun nyt ajattelen eli siis kirjoitan tätä kirjoitusta, niin istu ja pala, ei tulisi mieleenikään ostaa vähänkään oikean näköistä leikkypyssyä pikkulapselle lahjaksi. Omassa lapsuudessani erilaiset nallipyssyt olivat miehen mitta ja niitä nalleja, erillisinä tai nauhana, myytiin muun muassa äitini toimesta hyvin varustetussa kirja- ja paperitavarain liikkeessämme. Jokin on muuttunut. Ja näitä tähtiensota-aseita en itse osaa pitää muuna kuin tehostettuina taikasauvoina.

Kun minullakin on syntymäpäivät luvassa, sellainen muovinen taikamiekka voisi olla käytännöllinen olemassa ja tyylikäskin. Jos vain muistaisin, kuka sellaista käytteli. Jed vai? Energiamiekka.

Mutta en pane tikkua ristiin. Ehkä niitä ei enää saa tai kukaties ne eivät ole muodissa. Erääseen aikaan syntymäpäivän sankarille hankittiin hopeapäinen kävelykeppi. Huonommille ihmisille vältti alpakka.

Tässä puhuu oikeastaan kateus. Muutaman kerran olen nähnyt Pariisissa vanhaintavarain liikkeen ikkunassa tosi hienon kävelykepin, jollaisen tunnen vain kirjallisuudesta, cane-épee! Puinen kävelykeppi, näennäisesti. Mutta mokoman sisään onkin piilotettu julma ja kiiltävä miekka. Sillä voi tilanteen niin vaatiessa puolustaa naisen kunniaa. Omasta ei ole niin väliä.


14 kommenttia:

 1. Olen ollut työyhteisössä, jossa isoisäksi ylenneelle ojennettiin joukon lahjana hopeapäinen kävelykeppi, "vaarin sauva". Mummot kukitettiin ja halattiin lämpimästi, joskus laulujen säestyksellä. Väki tunsi toisensa.

  Sitten muuta: Heinäluoma oli havainnut, että nyt löytyi parlamentarismiin uusi vaikutuskanava, joka toimii. Olisiko tullut aika Paksu-Bertta laukaista ja tuoda Natoon liittyminen kansalaisaloitteena eduskuntaan? Lobbarit töihin ja päätös läpi! Helppoa kun sen osaa.

  Pikkujoulupukkina Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 2. Kuule, näistä kirjoituksistasi hetkittäin nousee esiin semmoinen ristiriita, että arvostuksen oikeutettu kohde on pikkaisen epäselvä . Nämä sankarit sodissamme ovat olleet talonpoikia. Sankarit lamakausina ovat olleet työväki. Rehdit veronmaksajat ovat työväkeä. Jopa Nokiaa pidetään suomessa työväen maksamalla verorahoilla. Me annamme miljardeja tahkoavalle yritysjätille tukirahaa! (mitä helvettiä) Tämä huono ja hyvä asettelukin kirjoituksissasi särähtää humanistin ja rehdin ihmisen korvaan. Ihmisarvoa kun ei mitata rahassa! Oikeudenmukaisuus on sitä, että verot maksetaan täysimääräisesti suomeen. Julkishallintoa mitoitetaan puolella pienemmäksi, se kun on nyt järjetön menoerä valtion taloudessa. Matalapalkat nostetaan, jotta tasavertaisuus toteutuisi. Viisautta ei pysty ostamaan rahalla! Oppi jää monesti monotonisiksi fraaseiksi ymmärryksen sijaan. Oikeinkirjoituskaan ei korvaa sisällön puutetta.

  VastaaPoista
 3. No nyt uskon! Hitto, johan siinä kestikin.

  VastaaPoista
 4. Matchbox ja Corgi olivat hyviä pikkuautomerkkejä, mutta paras oli kuitenkin muovista tehty ranskalainen Norev. Autot oli pakattu puisen näköiseen pahvilaatikkoon. Pienemmässä mittakaavassa oli "Micro miniatures"-sarja, josta tässä kuva. Tuon Rättisitikan lisäksi omistin vähän isompina Simca Plein Cielin, Jaguarin ja Dyna Panhardin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Schüco oli kyllä hienoin. Minulla on vielä jossain pieni valkoinen avomersu. Samalla tuotemerkillä oli myös upeimmat vieteriautot jollaista en koskaan saanut.

   Poista
 5. Tekstin viimeinen lause jäi mietittämään.

  Itselleni ei ole vielä keski-ikään mennessä tullut eteen naista, jonka kunniaa olisi tarvinnut alkaa aseellisesti -jos sanallisestikaan- puolustaa. Nykypäivänä he hoitavat sen kyllä itsekin varsin pätevästi.

  Ja mitä sellaisessa tilanteessa auttaisi gentlemannin hosuminen miekan kanssa. Sankari päätyisi poliisin pahnoille, eikä naisenkaan kunnia siitä kohentuisi.

  VastaaPoista
 6. Koska olette, epäilemättä oppinut mies, voinette vastata pariin kysymykseeni.

  Miksi Helsingin kaupungin kaupunginsuunnittelukaupunginjohtajatar on venäjän kielen kandi?

  Miksi Suomessa ei julkaista paperille painettua lukukelpoista kaunokirjallisuutta?

  Kiitos, jo, etu-käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeinkirjoitus ei takaa viisautta. Vitsi on myös huono.

   Poista
  2. Niin kai se sitten on. Ihminen on hyvä, elämä on kaunis. Te olette anonyymi. Haistakaa sianpaska.

   Poista
 7. Nato onkin sitten se viimeinen kumarrus näiden veronkiertäjien suuntaan. Ja kyllä, he osaavat myös propagandaa tehdä.(osakemaailmassakin) Putinia on turha ärsyttää, mutta nämä öljymaailman raharikkaat sen nyt tarkoituksella tekevät. Natoon liittyessämme laitamme matalapalkkatuloisten perheiden pojat tappokoneistoon! Ihmisoikeus on pelkkää ilveilyä. Matalapalkkaiset ovat arvotonta ja kasvotonta massaa näille rahanahneille. Sota ei ole vaihtoehto!

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: Hallitsematon oikeudenmukaisuuden taju ei ole valtiomiehelle edullinen ominaisuus. Se estää tunnistamasta viisautta siellä, missä sitä on kissojen ja koirien kanssa etsittävä.

  VastaaPoista
 9. Totta. Haavisto, Ville Niinistö ja Oras Tynkkynen ovat mm. oikeudenmukaisuudessaan sekä viisaudessaan valtiomiehiä ennen muita, rehtiys on käsittämätön voima. Valtapeli ja kaikkien yhteinen hyvä ovat vastakkaisia arvoja. Kiitos bloginpitäjälle rehdistä sananvapaudesta.

  VastaaPoista
 10. Itse haluaisin aidon viljellyn kävelykepin. Ihan totta, Kanaalin saarilla viljellään kävelykeppikaalia. Tai ehkä kuitenkin mieluummin Mädepoden tai Korkitoossin.

  VastaaPoista