Sivun näyttöjä yhteensä

4. tammikuuta 2014

Käytetty mies


Kuva: D. Heimonen
Ostaisitteko pelkän kuvan perusteella käytetyn miehen?

Tähän mennessä ei ole ostanut. ”Naimakauppa” on kielikuva; en ole kuullut, että tuossa yhteydessä käytettäisiin selvää setelirahaa.

Aika monet ovat kysyneet vuosien varrella, tienaako blogeilla hyvin. Moni ei usko, kun vastaan, etten tiedä toisista, mutta itse en ole ansainnut kolikkoakaan. Epäilen että jotkut blogit ovat todellisuudessa elinkeinotoimintaa. Muodista ja asusteista kirjoittavat kuuluvat saavan vaatetusta ja kukaties rahaakin.

Verkkokirjoittelun vähäpätöisyyden olen itse tullut tuntemaan siitä, että esiteltävien kirjojen ostaminen tuntuu ikävästi kukkarossa. Ostan ne kaupasta, vien kotiin, luen ja kirjoitan aiheesta esittelyn. Aika kauan sitten kysyin ilmaiskappaleita WSOY:ltä, josta johtaja ilmoitti sihteerin välityksin, että minulla on varaa ostaakin ne kirjat. Otavalta en ole hirvinnyt kysyäkään. Siltalan poikien firma on lähettänyt kolme kirjaa. Laskua ei ole vielä kuulunut.

Sama koskee musiikkia eli levyjä ja konsertteja. Joskus ihmettelen, miten sanomalehtipuolella Isopuro, Siren ja ne muut jaksavat maksaa. Kyllä siitä kertyy pitkä penni, siis pääsylipuista ja arvonlisäverollisista levyjen hinnoista. Ehkä he ovat perineet?

Helsingin Sanomien toimittajan Kuukausiliitteen jutussa mainitsema mielihyväni oli aitoa. Etenkin ne, jotka tietävät, että vähän väliä ostan Amerikasta eli Amazonista aivan liian kalliin ja paksun kirjan, luen sen, kaikki 800 sivua, ja kirjoitan kahden liuskan jutun, pitävät toimintatapaani täysin vastuuttomana.

Myös kysytään, miksi en kirjoita oikeaa kirjallisuutta. Vastaus on tietenkin, että en osaa. Menneillä vuosikymmenillä tuli kyllä julkaistua, ja itse asiassa ne kirjat saivat oikein hyvän vastaanoton, mutta toisaalta kustantajan edustajat olivat mielestäni vaivalloisia ihmisiä. Otavassa ja WSOY:llä heillä oli taipumus vaatia itseensä kohdistuvia palvontamenoja. Ei siinä mitään, mielellään sitä heittäytyy pitkin pituuttaan suuren vallan haltijan eteen, potkii takajalallaan ja uikuttaa.

Blogilla ei ole kustantajaa, ei toimitussihteeriä eikä muuta vastuullista päätoimittajaa kuin kirjoittaja itse. Tämä on pieni hinta palkattomuudesta. Tällaista sanottiin minun nuoruudessani ”vapaudeksi”.

Blogeilla on toinenkin verraton puoli. Kommentoijien ansiosta ne eivät ole yksinpuhelua vaan dialogia. Oman blogini kommentoijat ovat joko hyviä tai erinomaisia, ja lisäksi he ovat sitkeää tekoa.

Ajoittaisilla asiattomuuksilla ei ole väliä. En jaksa hermostua sellaisten ihmisten mielipiteistä, joita en arvosta.
Kiitollisena huomionosoituksesta sanoisin kuitenkin, että olen hiukan eri mieltä HS:n kuukausiliitteen toimituksen kanssa. Ei ole Suomen eikä maailman parasta blogia kuten ei ole romaania tai runoakaan. Kaikki ne on suhteutettava aikaan ja lukijoihin. Palkinnot ja nimeämiset ovat mainio markkinointikeino, hiukan kuten Finlandia-palkinnot. Juuri kukaan ei sellaisia vastusta. Myös palkittu on tyytyväinen. Eihän kukaan kirjoita itselleen – vaikka Sinuhe egyptiläinen uskotteli sellaista.

Blogin kirjoittamisen sielulliseksi syyksi arvellaan usein kirjoittajan sairaalloista itsetehostuksen tarvetta. Ajatus on houkutteleva. Kirjoittaja on jatkuvasti suuna ja päänä. Niin on myös luokanopettaja koulussa. Yhtä vähän kuin opettaja yrittää vain loistaa lasten silmissä verkkoon kirjoittava kiillottaa omaa kilpeään.

Tässä on ero kirjoihin. Olen nähnyt ihmisten hyväilevän ja suutelevan kirjoittamiaan kirjoja. Painotuotteissa on jotain maagista. Se että blogikirjoituksista tulee kuitenkin nyt kohta kirja, on yritys palvella kaikkia niitä tätejä, jotka eivät käytä elektroniikkaa. Äidilleni tulostetaan näitä kirjoituksia; viimeksi keskustelimme Kilpelän Köystistä ja Sahan Mantasta.

Kukaan ei ole huomannut, että ratkaisin mielestäni 15-vuotiaana muistelmien kirjoittamisen ja päiväkirjan pitämisen ongelman. Aloin julkaista. Nyt näitä tunnelmapalasia on yli 10 000 sivua. Se että Kansalliskirjasto haluaa muodostaa niistä erillisen kokoelman, on sekin suuri ja ansaitsematon kunnia. Perustelu on, että niissä heijastuu aikakausi. Se onkin kirjoittajan ylin, saavuttamaton tavoite. Heijastella näkyväistä ja näkymätöntä maailmaa, ei itseään.


Kirjoittaminen on hyvä keino estää liiallinen huojentuneisuus hautajaisissaan.

101 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon vaan tittelistä. Eipä tullut yllätyksenä, ainakaan itselleni. Kirjoitin jo muutama päivä sitten kollegasi blogiin että tulet voittamaan tämän skaban ja yllätys, yllätys, viestiä ei julkaistu.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen herra ei julkaise yhtään kommenttia, jossa Kemppistä kehutaan. Kokeiltu on!

   Poista
  2. Joo. Mutta täälläpä en minäkään ole tullut sensuroiduksi!

   Poista
  3. Et, vaikka aihetta olisi toki ollut!

   Poista
  4. Kirjoittaja on itsesensuroinut tämän kommentin.

   Poista
 2. Ei juuri pahaa sanottavaa blogista saatika blogistista mutta kommentteja saisit päivittää useammin kuin 1-2 kertaa päivässä. En jaksa uskoa että eläkeläisellä olisi niin kiire ettei ehtisi moista tehdä. Vuoropuhelua ei pääse juurikaan syntymään kun kommentteja päivitetään niin harvoin.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut ansaitusta tittelistä! Jos vanhojen hesarin Kemppis-kolumneista tulee kirja, ostan sen. Sen verran loistavia olivat. Myös Juha tantun kadunmies palsta vilisi helmiä viikosta toiseen, sekin pitäisi saada kansiin valikoimana. Jos ei ole tulossa vanhoista jutuista kuin toiveuusintoja, niin mieleen tulee se kolumni jossa hollantilaisen vanhan kirkon urkujen alimmat äänet olivat matalia "kuin maa". Parilla sanalla kuvattu sekä maisemaa ja kuuluelämystä: runoahan sen oikeastaan oli eikä kolumnia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ostaisin myös ne Kemppis-kolumnit ja Kadunmiehet kirjoina! Tilasin siihen aikaan Hesaria; jakelu toimi vielä niin, että lehdet sai kuivina postiluukkuun vaikka satoi. Nautin kolumneista ja leikkelin niitä talteenkin. Vahinko että sittemmin piti karsia papereita. Toivottavasti joku kustantaja innostuu kustantamaan.
   - Anonyymi akka

   Poista
 4. Onneksi olkoon! Kunnia on ansaittu. (On myös kiva huomata, että itsekin arvostaa samoja asioita kuin journalistinen eliittimme.)

  Kemppinen on kansanvalistaja vanhassa hyvässä merkityksessä. Hän nostaa esiin erilaisia päivänpolttavia aiheita, mutta jaksaa myös kerrata vanhoja tärkeitä asioita, vaikka jotkut tuulihatut vaativat kehiin muodikkaampia aiheita. (He eivät ymmärrä, että niiden aika tulee sitten vuosien kuluttua - jos ovat kestäneet aikaa. Aika kun tekee muodista vanhanaikaista.)

  On toki muitakin hyviä blogeja, erilaisia kuin tämä, sellaisia muun muassa, joissa blogisti astuu alas blogikansan pariin ja jutustelee heidän kanssaan hyväntahtoisen tiukasti niitä näitä, mistä vaan. Sellaisiakin tarvitaan, sillä siellä voi vatvoa samaa asiaa aina uudelleen eri kulmasta ja parhaassa tapauksessa ymmärtää oman(kin) ajattelunsa yksioikoisuus. (Tutut tietävät, että viittaan ihanaan Iinekseen.)

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon merkittävästä saavutuksesta. Puhun varmaan meidän kaikkien puolesta todetessani, että olemme lukijoina hyvin iloisia blogistin puolesta.

  VastaaPoista
 6. Iloitsen puolestamme. Olen keikkunut kirjallisilla kannoillanne lähes alusta asti. En juuri kommentoi, luettakoon se ansiokseni.

  VastaaPoista
 7. Tavanomaisten onnittelujen, jotka hyvään käytökseen kuuluvat, lisäksi mietimme ja ihmettelemme saadaanko digitaaliselle tuotteliaisuudelle kirjojen ISBN:ää vastaava uniikki numero ja kukahan siitä tekisi standardin sekä pitäisi kirjaa? Digitaalisuus tulee rävähtämään käsiin ja näppikselle ja kohta on löytäminen se suuri ongelma, ei saatavuus. Vastaus yksihän on metadata, jota palkittukin on tuottanut kirjoituksiinsa paljon. Vastaus kaksi on määritellä kynnys, jossa pelkkä huudahdus muuttuukin "teokseksi". Tähän mennessä muunnos painokseksi on ollut se raja. Onko se tulevaisuudessa muunnos PDF:ksi. Entä koska kirjastot alkavat kokoilla sähkölainastoa johon sijoittaa aineistoa ja millaisin ehdoin. Kysymys on mielenkiintoinen monelle pöytälevyasemakirjoittajille.

  VastaaPoista
 8. Minulla ei ole kokemusta varsinaisesta WSOYsta tai Otavasta, mutta (nykyisestä) Sanomaprosta. Niinpä. Mutta siis itse asiaan: Onnitteluni nimityksestä.

  VastaaPoista
 9. Heh, heh! Kuukausiliitteen Unto Hämäläisen mukaan oli mukava katsoa, miten "iso mies hyrisee tyytyväisyyttä" palkinnon saatuaan! Siis vähän samaan tapaan kuin pikku poika tikkunekun saadesaan! Blogisti näyttää ottaneen "kisan" ja palkinnon ihan tosissaan.

  HS:n kuukausiliitteen kuvassa palkittu esiintyy ulkovaatteissa ja plakaatin takana. Näyttää vähän siltä, että on niitä kiloja vielä blogistillakin tiputettavana, vaikka on kerskunut jo kuukausi pari sitten laihtuneensa jo siinä määrin, että kaikki housutkin tuppaavat tippuvan vyötäröiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateus on inhimillinen tunne, sitä inhimillisempi, kuta vähemmän sivistystä ihmisellä on.

   Poista
 10. Onnea vaan, huolimatta HS:n palkinnosta ja siitä syystä.
  Hienoa että blogi on pysynyt puolueettomalla alustalla houkuttelupyynnöistä huolimatta.
  Paljonkin täällä on opittu ja innostusta saatu.

  VastaaPoista
 11. Onnittelut Kemppisen sedälle kultamitalista. En kai minäkään täällä olisi alusta pitäen keikkunut, jos laatu olisi ollut sutta ja sekundaa. Ei muuta kuin uutta suoleen.

  VastaaPoista
 12. Eikö se ollut sama HS:n toimitus, joka noin kuukausi pari sitten toimeenpani yleisöäänestyksen siitä, kuka on "Suomen kansallissankari". Änestyksen voitti - ylivoimaisesti - Jari Litmanen!

  Nyt meillä on siis kaksi sankaria: Litmanen ja Kemppinen.

  Ilmeisesti Suomen parhaasta blogista ei uskallettu julistaa lukijaäänestystä, vaan lehden "kulttuurihemmot" päättivät asian keskenään pienessä piirissä. Ties vaikka yleisöäänestyksessä kärkikaksikoksi olisi tullut parivaljakko Jussi Halla-aho ja Timo Soini! Se olisi ollut lehden kannalta katastrofi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Litamnen voitti HS:n äänestyksen "Suomen kansallisaarre", ei kansallissankari.

   Poista
 13. Onneksi olkoon, en hämmästeli: juuri laaja-alaisuus - se mitä ennen yleissivistykseki kutsuttiin - on tämän blogin erityisansio, JK:n humanisuuden ohella.

  On myös hyvä, koska vain kirjat säilyvät. Elektroninen blogi kun yhtenä kauniina päivänä on ylättäen kadonnut bittien avaruuteen.

  VastaaPoista
 14. Onnea Kemppiselle! Ja huh huh... Itse olen ihmetellyt arjen kiireiden keskellä, miten usein ehdit blogiisi vastailla. Joten minun puolestani tämä tahti riittää eläkeläismiehelle aivan hyvin, jos vain lupaat jatkaa sanotaanko aluksi vaikka vielä parikymmentä vuotta kansanvalistusta.

  Lukeudun niihin, jotka lukevat usein, mutta uskaltautuvat kommentoimaan harvoin. Ilahduttavaa on Kemppisen Uomo-ihmislaatu, joka ei pelkää arvioida elämää yli aitojen. Blogisti itse tuntuu kyllä ymmärtävän, että hänelläkin on inhimilliset rajansa, mutta ymmärtävätkö kaikki tosikot...
  Hyvää blogivuotta Jukalle ja lukijoille 2014!

  VastaaPoista
 15. Hesarin äänestyksiin sopii suhtautua kunnioittavasti sillä ne ovat jokseenkin lopullinen ja ainoa totuus. Muinoin äänestettiin suomen suurimmat intellektuellit ja top ten listalle pääsi vain yksi kokoomuslainen. En muista kuka se poloinen oli. Olisiko ollut peräti Kemppinen?

  VastaaPoista
 16. Olisiko Sanomalla ketunhäntä kainalossaan? MIkä firma kustantaa Kemppisen tulevan blogikirjan?

  VastaaPoista
 17. Onnittelut bloginpitäjälle !

  Toivottavasti paksuja kirjoja ja huomattavaa musiikkia edelleen tilataan ja kommentoidaan; niitten lukeminen on useimmiten ilo mielelle ja sielulle, kun oma aika, kyvyt ja rahat ei riitä näin ankaraan harrastuneisuuteen.

  VastaaPoista
 18. En olisi löytänyt tätä blogia ilman HS-kilpailua. Kiitollinen siitä ja uudesta löydöstä Hienoa vuoden alkua Kuusamon hiihtoladuilta toivoo Maria Lairila

  VastaaPoista
 19. Onnittelut täältä pohjoisesta! Bloginne on etevä päivän avaus ja saa aikaan ajatustoimintaa, kuten lienee tarkoituskin. Blogin kaava -että miksataan yhteen kaksi toisistaan eri tasolla olevaa ideaa -saa merkitykset menemään mukavasti sekaisin päässä.

  Tämä on kai ajattelun evoluutiota. Lineaarisesta ajattelusta siirrytään yhä selkeämmin verkkomaisen, assosiatiivisen ajattelumallin suuntaan. Törmään asiaan, joka saa ajattelemaan toistakin asiaa - ja kolmatta.

  -Eläköön se kolmas! Arkisemmin puhuen kyseessä on allekirjoittaneen kohdalla hajamielisyys.

  VastaaPoista
 20. ‘Elämää ei voida kirjoittaa; se on elettävä’ [Oscar Wilde]. Mutta yrityksesi on ollut varsin hyvä, ajoittain suorastaan hämmästyttävä, mitä lukeneisuuteen tulee, joten palkinto on paikallaan. Olet Blogistanin kingi, kuten olen joskus pariinkin kertaan todennut, tosin hiukan pitkin hampain, koska en löydä kirjoituksistasi mitään ‘punaista lankaa’ vaan koko ajan laajenevan tilkkutäkin, mutta olkoon tämä lähinnä minun, lukijan, ongelma, joka vain on hyväksyttävä, vaikka tiedän kyllä, etten tule sitä ratkaisemaan. Olet nimittäin niin taitava kätkemään viisautesi päivittäisiin teksteihisi, etten aina kykene niitä löytämään. Mutta kaipa ne viisaudet on sitten vain itse keksittävä siitä tekstistä, mikä lieneekin kirjoitustapasi eräs tarkoitus. Joten onneksi olkoon ja lycka till.

  VastaaPoista
 21. Kröhöm? Kröhöm?
  Tuota, mitenkä sitä tämmönen... tuota tavallinen blogikulkuri tohtii tällaisille palkintosivuille kurkatakaan saatika ihan kommentoimaan tulla, mutta jos nyt sitten...onneksi olkoon vaan, pärjäämisestä.

  VastaaPoista
 22. Peijakas vie, että on komean näköinen mies kuvassa; silmissäkin tulta ja veitikkamaisuutta!

  VastaaPoista
 23. Onnittelut myös ansaitusta huomionosoituksesta! Nyt vaan jäitä hattuun. Niitä omakuvia alkaa jo olla turhan usein. "Itse asiassa kuultuna" ohjelmassa M.A. Numminen oli teitittelyn kautta kehittänyt mainion V-efektin, jolloin hänestä itsestään puhuminen ei tuntunut kuulijasta niin vaivaannuttavalta. Väittäisin, että eniten ihailua ansaitsee, ei Kempin ulkomuoto, ei edes laihtunut sellainen, vaan hänen valtava kult. historiallinen tietomääränsä ja hänen mainio tapansa singahdella asiasta kolmanteen, verbalistiikan leiskuessa.
  Uusia avauksia innolla odotellen ja myös kelpo kommentoijille vointeja toivotellen!
  terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
 24. Ansaittu arvo!

  Mutta ootko huomannut että tuossa kuvassa oot ihan oravan näköinen? (Vähänkös veikeä.)

  VastaaPoista
 25. Olen viitannut Kemppisen blogiin eräässä kunnianloukkausjutussa, esimerkkinä laajalevikkisestä ja laadukkaasta kirjoituksesta.

  Kyllä kansa tietää.

  VastaaPoista
 26. Onnittelut tuomari Kemppiselle. Arvelen että yhtäkään kirjoitusta en minäkään ole jättänyt lukematta. Muistelen, että jonkin vanhan blogimerkinnän mukaan blogisti itse hyväksyy käyttämäni sopivana tittelinä niistä monista mahdollisista. Panin merkille, että Casimir Ehrnrooth oli esitellyt itsensä myös tittelillä "tuomari" soittaessaan aikanaan Jorma Ollillalle tiedustellakseen että olisiko kiinnostusta Nokian toimitusjohtajan tehtäviin.

  VastaaPoista
 27. Myös minulta onnittelut kerrankin oikeasta vallinnasta. Kävin aamupäivällä kuusi minuuttua vaille kymmenen katsomassa montako vierailijaa blogissa oli käynyt. Niitä oli 4 567 788. Kuusi tuntia ja kolmetoista minuuttia myöhemmin kävijöitä oli 2 448 enemmän, siis noin 400 per tunti. Mahtaako olla blogin ennätys?

  Näistä vääristä valinnoista. Mielestäni Ulla-Leena Lundberg, Hannu Raittila ja Kjell Westö on saanut Finlandia-palkinnon väärästä kirjasta. Mutta ei se mitään, kaikki ovat finlandiansa ansainneet.

  VastaaPoista
 28. Kirjan kustantaa ArtHouse Oy, kjuten edellisenkin.

  VastaaPoista
 29. Terveisiä vain sinne Unskille ja muille umpikokoomuslaisten Kekkos-vihaajien kerhoon; pitäkee te vain omienne puolta.

  VastaaPoista
 30. No, saithan sinäkin, reppana, vihdoin jonkinlaisen plakaatin uurastuksestasi kylttyyrin saralla! Minullahan noista pystejä oli vino pino ja hiukka arvokkaampiakin, kuten esim. Neustadtin kirjallisuuspalkinto, kirjallisuuden pikku-Nobeliksi sanottu.
  Täältä mullan alta, Paavo H.

  VastaaPoista
 31. Kerrankin joku palkinto osui oikeaan osoitteeseen

  VastaaPoista
 32. Vitun hesarin homekorvat, esiintyvät kuin olisivat vielä kummoisiakin vallankäyttäjiä - nämä nettiä reggressoivat besservisserit.

  VastaaPoista
 33. Onnittelut pienen ja vaatimattoman blogin pitäjältä!
  Blogi on maailman paras keksintö. Mahdollisuus kirjoittaa ilman, että kukaan SIIS YHTÄÄN KUKAAN sensuroi, kommentoi, haastaa tai 'parantelee'.
  Vuosia työkseni ja toisen pyynnöstä tekstiä kyhänneenä nautin blogin rajattomuudesta ja mahdollisuuksista, tämä on minun juttuni ja vain minun. En taatusti tienaa mitään, mutta saan ajatukseni omannäköisinä julki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma lienee monilla tunnettuisuusvaje.

   Poista
  2. Bloggerissa ei voi sensuroida kommenttitekstejä. Ne voi kylläkin jättää julkaisemmatta, tai poistaa.

   Samoin, saan julki mitä elää sisälläni. Ja seon hyvä.

   Poista
 34. Sitä samaa kuin muukin lukeva yleisö, eli Onnea.

  Aikauden (aikakautemme) heijastuksista mainitset. Tuleehan niitä takaumiakin, mutta ajassahan niitä heijastellaan.

  Luin juuri toistamiseen oman aikansa heijastelijan, TK-luutnantti Olavi Paavolaisen Synkän yksinpuhelun ja ajattelin, että olisipa sotamies isäni pitänyt myös yhtä intensiivisesti päiväkirjaa (jäljentänyt omia ajatuksiaankin eikä vain laulujen sanoja) rintamalla ollessaan niin olisi ollut hieman henkilökohtaisempaakin kontrastia niille päiville kun Paavolainen pistäytyy Rukajärvellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa minkä version lukee, sillä Synkän yksinpuhelun uudemmat versiot on Paavolaisen itsensä rankasti stilisoimia.Synkän yksinpuhelun uudemmat versiot on Paavolaisen itsensä myöhemmin stilisoimia ja ihmetellä sopii kuinka liki 1000 -sivuisesta kirjasta napsittiin liki puolet poissa! Paljon on pitänyt muuttaa suunta ja kurssia. Luin jostain kuinka Synkän yksinpuhelun alkuperäinen 1. painos oli 5000 kpl. Se ei mennyt kaupaksi kuin noin 3500 kpl:n verran eli uusintapainosta ei tietenkään otettu ja loputkin tuhottiin makulatuuriksi. Siksi tuo 1. painos on harvinaisempi, mutta toki sen löytää nettidivareista ihan kohtuudella eikä hintakaan ole älytön.Paavolainen Olavi Synkkä yksinpuhelu - päiväkirjan lehtiä vuosilta 1941-1944 osat I ja II WSOY, 1946, yht 977 s., painos: 1 Paavolainen Olavi Synkkä Yksinpuhelu - valitut teokset IV Otava, 1961, 599 s. Varmaankin juuri kirjan aiheuttaman kovan alkukohun seurauksena hän itse muokkasi myöhempiä painoksia. Ainoastaan vuonna 1946 ilmestynyt kaksiosainen alkuperäisteos sisältää koko teoksen lyhentämättömänä, ja kaikki muut painokset perustuu Paavolaisen muokkaamaan ja lyhentämään laitokseen. Synkkä Yksinpuhelu lienee pitkälti pelkkää jälkiviisasta huiputusta, varsinkin loppua kohti mentäessä. OP taisi olla aluksi jopa natsien ihailija, ja sitten käänsi vikkelästi kelkkaansa kun sota maailmalla alkoi kallistua Liittoutuneiden hyväksi. Kirjan loppuosan tapahtumat ja tilannetiedotukset on kuulemma suoraan kirjoitettu Päämajan ns. "Sinisistä" tiedotuksista. Tämä kerrotaan ihan suoraan Matti Kurjensaaren kirjassa Loistava Olavi Paavolainen ja Martti Haavion Me marssimme Aunuksen teitä -kirjassa. Haavio kertoo kirjassaan Me marssimme Aunuksen teitä, kuinka OP unohti välillä pitkiksi ajoiksi kirjoittaa... Siis puheet omakohtaisesta tai henkilökohtaisesta päiväkirjasta saa kyllä unohtaa, etenkin kesän 1944 osuuden. Silloin oli Haavionkin mukaan "muuta tekemistä". Haavio kertoo ihan sumeilematta kuinkaSynkkä yksinpuhelu -kirjan alkuarkkien ollessa jo painossa, Paavolainen kirjoitti loppuosaa suoraan Päämajan Sinisistä. Sellainen "näkijä" tämä OP siis oli. Toki Haavion kerrontaa saattaa sävyttää mustasukkaisuus. Tulevalla vaimolla oli luultavasti ollut OP:n kanssa jotain sutinaa hieman aiemmin... Loppuaikansanhan tuo "herkkä intellektuelli takinkääntäjä" bunkkasi toisen "herkän intellektuellin" (:=?) eli arkkikommunisti Hertta Kuusisen kanssa... http://fi.wikipedia.org/wiki/Synkk%C3%A4_yksinpuheluOlavi Paavolainen: Synkkä yksinpuhelu. Alkuperäinen arvostelu HS:ssa Olavi Paavolainen: Synkkä yksinpuhelu 4.12.2006 KRITIIKIN KLASSIKOT http://www.hs.fi/tulosta/1135223449320"Paavolaisen alkuperäiset päiväkirjamerkinnät, joihin teos hänen mukaansa perustuu, eivät ole säilyneet."---

   Poista
  2. Ano

   Kertasin sen 599 sivuisen version joka itselläni on. "Aitoa ja alkuperäistä" en ole käsissänikään pitänyt.

   Jo tämän ikäisenä kirjallisuudenlukijana tiedän kuitenkin suurinpiirtein, mitä Paavolaisen aikakauden kirjailijoista ja mitä Paavolaisesta on kirjoitettu, mitä hän itse on kirjoittanut ja mitä mieltä hänestä on oltu ja yritetty olla. Tietyin varauksin luen näitä silkat panettelutkin huomioonottaen.

   Tunsin Siilinjärven aikoinani mm. kirjailija Olavi Siippaisen lesken, kirjailija-lääkäri Laura Latvalan (k.1986) ja joskus kirjallisuustapahtumissamme keskusteltiin sota-ajoista joissa puheissa oli myös Paavolaisen tuotanto esillä. Olavi Siippainen oli Kaimansa Paavolaisen tavoin TK-miehenä rintamalla ja vilahtaa myös Paavolaisen teksteissä.

   Kolmannen valtakunnan vieraana-teos on tuttu siis ja kyllä siinä Hitlerpolitiikan ihailunkalskettakin kuuluu. Mutta moniko muu, viisaskin, tuona aikana meni vipuun kuten tänä päivänä menee vipuun kokonaiset kansakunnat viisaineen, tyhmineen kulutusmarkkinoinnin ihannoinnissa?

   Monet Kolmannen valtakunnankin "vieraat" tulivat järkiinsäkin ja "käänsivät takkinsa" jos tällaisista erehdyksistä sellaista nimitystä kannattaa kovin kevyesti käyttää.

   Näihin seikkoihin en kommentissani kantaa kuitenkaan ottanut.

   Poista
  3. En tiennytkään, että Jukka Kemppinen on arvostellut Hesariin (6.10.1991) Jaakko Paavolaisen kirjoittaman "Olavi Paavolainen-keulakuva" -elämäkerran. Saanee tähän linkin laittaa vaikka Paavolaisesta on ollut joskus muutenkin näissä blogikirjoituksissa vääntöä, tai juuri siksi: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1353053181334

   Arvostelu on hyvä. Ja sen kohde myös. Kurjensaaren kirjoittamasta en ole saanut paljoa irti. Ikävä lukeakin.

   Poista
 35. Palkinnon sai ainoa blogi, joka päivittäin luen. Onnittelut! Palkinto meni ehdottomasti oikeaan osoitteeseen.
  Näitä kirjoituksiasi pitäisi mielummin kutsua esseiksi kuin blogeiksi, esseiksi siinä mielessä, jota lajin keksijä Montaigne tarkoitti.
  Kirjoittaminen on tapa yrittää ajatella selvemmin. Ja kirjoittaessa huomaa, miten vaikeaa selvästi ajatteleminen on.

  VastaaPoista
 36. Aikoinaan - jo ennen vuotta 2005 - HS:n maanantainumero oli viikon paras - Kemppisen kolumnin takia! Leikkelin ne visusti talteen, lienevät siellä vieläkin. Iloiset onnitteluni terävälle, monialaiselle ja napakalle sanakäyttäjälle. Kiitokset ja iloiset onnittelut!

  VastaaPoista
 37. Onnea vaan kauheesti ja terveiset Porista, on tullut luettua jo monta vuotta, toivottavasti jaksat vielä pitkään ilahduttaa meitä joille tuo kirjoittaminen ei niin kovin helppoa ole.

  VastaaPoista
 38. HS tänään:

  "Filosofi Jaakko Hintikka kertoo entisen vaimonsa ja John F. Kennedyn rakkaustarinan
  Professori Hintikka julkaisee kirjan, joka muuttaa kaiken, mitä Hintikasta olemme tienneet".

  Kyllä filosofitkin osaa! Kemppinen, filosofi kai hänkin, voisi ottaa oppia Hintikasta ja julkaista kerrankin jotain raflaavaa ja myyvää vastaavista asioista omasta menneisyydestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raflaavaa? Ai, tietoa siitä onko parempi, että rappeutuminen alkaa alapäästä kuin yläpäästä?! No, enpä tiedä, mutta Hintikan kirjan aion kyllä lukea.

   Poista
 39. Sivistys. Sivistys. Sivistys. Ei ole montaa tällaista valoa yössä. Kiitos ja onnittelut.

  Valitsen nimekseni Nimetön. Vaan muunnun Anonyymiksi.

  VastaaPoista
 40. Käytetty mies, mutta ei onneksi maksullinen! Ilohan tätä blogia on ollut seurata. Onnittelut!

  VastaaPoista
 41. Onnittelut! Aloitan aina päiväni Jukka Kemppisen kirjoittamalla blogilla. Ilman sitä päivä olisi kuin aitanpolulla tallusteleva emäntä.

  VastaaPoista
 42. Onnittelut tunnustuksesta! Meni oikeaan osoitteeseen.

  VastaaPoista
 43. Kerrankin olen Hesarin kanssa samaa mieltä. Kunnioittavat onnittelut blogikentän keisarille.

  VastaaPoista
 44. Onnea ja voimia! Komeasti on sinkoillut miehen aatos, viekoitellut moniin matkoihin. Oikukas kirjoitustapa saa mielen liikkeelle, myös omiin vintteihin ja kellareihin. Kiitos!

  VastaaPoista
 45. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja kiitän kauniisti myös omasta puolestani Kemppistä. Tämä on ollut paras suomalainen blogi jo vuosikausia. Toivon, että innostus kirjoittamiseen jatkuu vielä pitkään.

  Viimeisen vuoden aikana kommenttiraidalle on alkanut tulvimaan varsin hilpeitä kateellisten purkauksia (ensimmäisinä vuosina ei tainnut käydä kuin Jyrki V nolaamassa itseään). Kiitos myös siitä, ettei näitä ole poistettu. Jostain syystä ihmisten pikkusieluisuuden todistaminen naurattaa minua niin kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korhon omassa blogissa on vuodesta 2010 ollut yhteensä 11 profiilinäyttöä, ehkä hän haluaa nyt hiukka kohottaa profiiliaan...

   Poista
 46. Toisessa kuvassa "poika" on jo viety näemmä saunan lauteille!

  VastaaPoista
 47. Onneksi olkoon kulttuurin ja sivistyksen sekatyömies!
  Lukemattomia virikkeitä on tästä blogista ammennettu.

  . Tero A.

  VastaaPoista
 48. En jaksa jokaista aikaisempaa kommenttia lukea, joten kirjoitan ajatukseni vaikka se on saattanut olla jo sanottu. Ilmeisesti blogissasi vierailee kiitettävä määrä vakituisia vieralijoita, mutta et ole saanut blogin takia penniäkään? Kannattaa tutustua Googlen tarjoamiin mainosvaihtoehtoihin, jolloin blogiisi (valitettavasti) tulisi mainokset, mutta taskuusi tipahtelisi muutama euro silloin tällöin. Kannattaa ainakin tutustua tuohon :)

  VastaaPoista
 49. Kyllä blogaamisella (niin kuin kaikella luovalla työllä) voi rahaa tehdä ilman sen kummempaa kaupallisuutta tai bisnestä. Byrokratia pitää vain laittaa minimiin, ja antaa faneille mahdollisimman helppo keino tukea heidän idoliaan. :)

  Voisit kokeilla esimerkiksi laittaa Flattr.com-palvelun mikromaksunappulan tekstiesi yhteyteen. Aivan mieluusti napsuttelisin sinulle silloin tällöin euroja hyvistä teksteistä – suoraan sinulle ilman välikäsiä. :)

  VastaaPoista
 50. Kuukausiliitteen mukaan Kemppinen "pistäytyi" tuomioistuinjuristina - samanlainen understatement kuin valita blogi vain vuoden 2013 parhaaksi.

  Ansaittua onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, parhaat vuoteensahan, 20-25 vuotta, mies vietti KKO:ssa ja HO:ssa...

   Poista
  2. Heh, väitöskirjakin siis kai syntyi pistäytymällä...

   Poista
 51. Täällä anonyymit koulukiusatut voivat saada äänensä kuuluville rikkoen samalla luokkarajoja. Tulevaisuus on tässä.

  VastaaPoista
 52. Onnittelut Jukalle. Usein kapaiteettiaan. Hän on varsinainen harrastusten hajasijoittaja. Häntä on turha syyttää besserwisseröinnistä tai narsismista.. Netissä "Iltapaska" listasi taannoin narsistin ominausuudet:
  Jokainen voi huomaamattaan olla narsisti. Tarkista seuraavasta listasta, oletko juuri sinä
  narsisti.
  Kieltäytyy pitämästä virheellistä tietoa totena, vaikka huomaavaisuus vaatisi sitä.
  Huomaa kun hänelle valehdellaan.
  Ei pidä siitä että joku puhuu yhtä ja tekee toista.
  Ei alistu kiitollisena kun hänet petetään.
  Ei piilottele taitojaan, vaikka joku haluaisi kovasti olla parempi.
  Ei kohtele jotakuta vihollisenaan, vaikka sitä vaaditaan häneltä.
  Jää mieluummin joukon ulkopuolelle kuin luopuu omasta harkinnasta.
  Ei halua olla nöyryytettävänä siksi, että joku haluaa tuntea olevansa mahtava
  johtajahahmo.
  Uskaltaa sanoa vastaan mahtavalle johtajahahmolle.
  Ei piittaa siitä että hänestä puhutaan pahaa eikä alistu suoran uhkauksenkaan
  seurauksena.
  Uskaltaa ryhtyä pelottelun seurauksena vastatoimiin.
  Ei nöyrry kuuliaiseksi apulaiseksi edes siinä vaiheessa, kun sopeuttamista terrorin
  keinoin yrittänyt yhteisö on vajonnut omasta syystään syvälle paskaan ja on vaarassa
  upota kokonaan.
  Ylipäätään huono antamaan periksi ja pahimmillaan tulee mieluummin eteen
  rakennettujen esteiden läpi kuin antaa muiden näperrellä omiaan hänen selkänsä takana.
  Jos tunnistit itsesi, hakeudu välittömästi hoitoon, sillä aiheutat käyttäytymiselläsi suurta
  kärsimystä muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno lista. Tämän mukaan rakastettu blogimestarimme on myös Narsissien Kuningas.

   Onnittelut Blogilakeuksien Lukolle myös täältä rajamaalta.

   Poista
 53. Tämän blogin suosion ja toimivuuden syy ei ole aivan selvästi hahmotettavissa. Viime aikoina päivän kirjoitus on usein hyppinyt aiheesta toiseen ilman havaittavaa punaista lankaa. Osa suosiosta tuleekin ehkä siitä että lukija ja kommentoija voi noukkia ja nähdä blogitekstissä sen mitä omasta päästään ammentaa, kuten taiteessa, ja kokea kuuluvansa viisaiden porukkaan.
  Toivotan voimia tämän blogin jatkamiseen edelleen.

  VastaaPoista
 54. Lämpimät onnittelut! Tämä palkinto tuli oikeaan osoitteeseen. Monta monituista hauskaa lukuhetkeä olen tämän blogin parissa viettänyt ja vietän vastaisuudessakin. Kiitos loistavista jutuista!
  Citizen Jane

  VastaaPoista
 55. Onnittelut "nuorukaiselle". Itse olen sinua vanhempi bloggaaja, tosin vain noin puoli vuotta. Tässä postauksessa pidin erityisesti palkintokuvan alla olevasta kappaleesta. Kautta aikain on ollut aina, että yksi pitää tyttärestä, toinen äidistä tai varmastikaan muotibloggaaja ei rankkaa autoblogia korkealle. Kun määritellään paras, niin pitäisi määritellä samalla myös sanat hyvä ja parempi, sekä mielellään myös vastakohdat näille sanoille.

  Blogisi on hatunnoston arvoinen eli kuten ranskalainen sanoo: Chapeau!

  Terveyttä ja voimia.

  VastaaPoista
 56. Onnea, Jukka!
  On kuin silmänisku tai lämmin käsi kädelle, kun mainitset blogeissasi paikkoja tai henkilöitä, jotka vain me entiset kauhavalaiset tunnistamme ja muistamme. Toisille ne eivät merkitse mitään, mutta joku vanha laitapuolen kulkija tai mennyt mahtimies sieltä valaisee päiväni.
  Voi hyvin! LN

  VastaaPoista
 57. Onnittelut, oikea osoite tälle palkinnolle.
  Käsityö yms blogien ahkerana lukijana blogisi toimii minulle "sivistysikkunana" päivittäin.
  Kuvistasi olen huomannut, että perheessäsi taitaa asustaa myös taitava tikkutöiden tekijä. Terveisiä.

  VastaaPoista
 58. Onnea sinne oikeudenmukaisuuden ja ylpistymisen välimaastoon.
  Blogimestaruuden lisäksi Kuukausiliitteessä oli luokiteltu kuusi kirjailijaa omiin lokeroihinsa. Saiskohan tuosta uutta tuohista luokkataistelun sytykkeeksi?
  jtapio

  VastaaPoista
 59. Jukka, heti kun muutaman päivän on netittä ja lehdittä, niin sitä tapahtuu. Onneksi vain upeita asioita, jotka ovat minua mieleeni! Tuo Hesan nimitys on varmasti Kaius Niemen juuri alkaneen päätoimittajakauden suurin ja paras uutinen - toistaiseksi.

  Siis onnittelut, joskin myöhästyneet, mutta sitä lämpimmät!

  VastaaPoista
 60. Tämä blogi on todella miellyttävää luettavaa. Jotkut pitävät Virolaisen blogia parempana, mutta niin ei ole. V-blogin vikoina näen selkeästi:

  a) Virolaisella on tittelinkipeyttä ja jos on maininnut kateemisen tittelisä, niin heikkojakin kirkoituksia julkaistaan

  b) huutomeerkkien käyttö on mennyt teinipoikamaiselle tasolle: pienetkin asiat on peräkkäisisä virkkeissä korostettu (latteasti) huutomerkeillä! Kyllä! Usein! Yhä useammin!

  c) Virolainen ei ymmärrä, että blogien kirjoittaminen ja kommenttoijien kanssa keskustelu on yhteistyötä. Aivan, se ei ole blogistin itsensä toteuttamista. Olisi syytä kunnioittaa kommentoijia, koska vaikka olisi ite kirjoittanut lähes 900 yleensä idealtaan oivaltavaa tekstiä, yleisö on kommentoinut noita 30 000 - 50 000 kertaa. Viimeksi mainittu on suuri luku! - Näiden osallistujien usein kohtaama ylenkatsominen blogistin osalta on karkea virhe, minkä takia vuoden blogistin titteliä ei voi myöntää moiselle öykkärille.

  JK. Mainittakoon, että olen kovalla työllä aikoinaan saanut maisterin paperit, mutta sitä en ole muutamissa kommenteissani aikaisemmin maininnut. Ja anonyyminä tätä ei voida yhdistää jatkossakaan ei-tittelillä ratsastaviin kommentteihini :)

  Hyvää uutta vuotta erinomaiselle ja oivaltavalle blogistille. Paitsi asiasisältö myös muoto on hallussa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh! Taas tuli ilimaista mainosta V-blogille! Ymmärtäähän sen, että anonyymiä suoraan sanottuna v******, koska Virolaisen blogissa ei julkaista kaikkien hömelöiden anonyymien typeriä ja käsiteltävään asiaan täysin kuulumattomia kommentteja!!!

   Poista
  2. V-blogi on ihan kelpo, mutta aihepiiriltään liian kapeanlainen ollakseen "Suomen paras". Sitähän lukevat pääasiassa oikeustieteilijät. Blogistilla on lisäksi outo tapa käydä monologia itsensä kanssa kirjoittamalla välillä kommentteja anonyymisti. Tämän huomaa jokainen, joka on seurannut blogia hieman pidempään.

   Poista
 61. Onnittelut !

  Täällä on saanut sivistystä ja oppia sen verran, että olen usein viitannut ja lainaillut muuallakin.
  Ja huokuu inhimillisyyttä. Toivottavasti jotain tarttunut minuunkin.

  M

  VastaaPoista
 62. Eikös nämä kaksi blogia ole sen verran erilaisia luonteeltaan, että vertailu on turhaa kuin omenan ja päärynän vertailu.

  VastaaPoista
 63. Mistä kertoo, että lämpimäisessä kunnialaatassa seisoo kuvattuna vanhaa teknologiaa, joka on jo lähes tyystin poistunut markkinoilta?
  aivan, eivät he olleet täällä kun noilla ajettiin.
  Perästä tullaan ja lainavaatteet ovat jääneet päälle.

  Juhlakalu itte näkyy kuitenkin olevan nykyajan kanssa tekemisissä.

  VastaaPoista
 64. Onnittelijoista puuttuu enää Jukka Sjöstedt, sitten on koko seurakunta koossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantakommentoijista liputtamatta ainakin Alanen, Amnell ja Petja Jäppinen.

   Poista
  2. Ai helkkari... sitähän juuri olenkin tässä kaivannut, nimittäin että Juke olisi lausunut tästäkin asiasta jotakin ytimekästä, esim. näin:

   "Mystiseksihän tässä taas jää, mutta sanon silti, että ennen palkinnonjakamisen viemän ajan ja tilan lisäksi liikesanomalehdet kykenivät edistämään sanomaansa kun vanhaa kierrätyspaperia mätettiin pankkeihin rahaksi painettavaksi. Nyt pankkien sijalla ovat vaivaistalot ja samassa satimessa ollaan. Röyhkimykset loivat uudisblogeja kuten tuomarit Kirkkonummen kirkolla ja siinä jo käydään oikeudenmukaisen hinnan polkevaa pohjiin menevää dumppauskilpailua proletarisoituvan päiväpalkkalaistyöläisen elämän ja perheen elukoistamisen hinnalla. Modernien omaitseblogien ilmaantuessa Jukka Kemppinenkin pääsi palkinnoille. Miksikö? Kauhavan elokuvamuistoista ollaan siirtymässä luokkakoneisiin. Se on häijynrehevä kuvaus nykysuomesta. Onnea kuitenkin, sitä tarvitaan."

   Poista
  3. J.Sjöstedt on käyttänyt häikäilemättömästi Kemppisen blogia hyväkseen suoltamalla näitä tajunnanvirtaa hipovia jaarituksiaan, joita ei kukaan lukisi ilman Kemppistä, eikä minkäänlaista kiitosta isännälle? Kiittämättömyys on maailman palkka..

   Poista
  4. Vielä kerran: Paljon Onnea suosikkibloggaajani Jukka Kemppinen!
   Onnittelin jo aikaisemmin, mutta Anonyymi ei ole sitä huomannut. Toivottavasti Sinä huomasit.

   Paljosta olen kiitollinen. Ensinnäkin kaikista niistä Kemppisen suomentamista lastenkirjoista, joita olemme lukeneet ääneen lapsillemme. Luen nykyään usein ääneeen tätä blogia miehelleni, ja meillä on hauskaa.

   Bloggaajana olen kiitollinen lukuisista neuvoista.
   Kiittämisen aihetta on paljon, vuodesta 2005 alkaen.
   http://blogisisko.blogspot.fi/search?q=Kemppinen

   Poista
 65. Onnittelut omastakin puolestani sekä tsemppiä ja jaksamista monialaisen sivistys- ja kulttuuritoiminnan parissa! Oman lapsuuteni suuria innoittajia oli Kaukoranta-Kemppisen uraauurtava sarjakuvan perusteos eikä taso ole tuosta päässyt laskemaan...

  J

  VastaaPoista
 66. Lämpimät onnittelut ja yksi vaatimaton toivomus: hakusanoja, varsinkin ihmisten nimiä, pitäisi olla enemmän. Voisiko hakusanoja lisätä jopa taannehtivasti, vaikkapa toimeksiantona, aina 2005:stä lähtien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähänkin blogiin voisi lisätä labelsit: kustantajat, Kansalliskirjasto

   Poista
 67. "Ostaisitteko pelkän kuvan perusteella käytetyn miehen?"

  En harjoita ihmiskauppaa.

  VastaaPoista
 68. Onneksi olkoon plakaatin omistajalle!
  IH

  VastaaPoista
 69. Käytetty mies..hm, kyllä käytetty nainen olisi kuitenkin ollut poikaa.

  VastaaPoista
 70. Sillälailla.

  Köystistä tuli mieleen monta muuta hahmoa entisajan Kauhavalta, joistakin olisi voinut kirjoittaa vaikka kirjan. Kirkonkylän baarien liepeillä heitä piisasi. Työväentalon koiranputkinen eteläpääty oli erityisen suosittu paikka kirmuta lakkapullosta juotava osa esiin.

  VastaaPoista
 71. ARKKIVAHTI onnittelee Kemppistä. Pidä tuo!

  VastaaPoista
 72. Miks tee ihmiset ootte noin saatanan kateellisia? Mitä te sillä voitatte? Häpäisette vaan itsenne. Itsekunnioitusta, Please!

  Jos pahin vihamieheni - en siis puhu Jukka Kemppisestä, enkä oikeastaan kenestäkään - voittaisi jossain kisassa jotain, niin viimeksi minä anonyymina hänen blogiinsa menisin melskaamaan että "voi vittu, kyllä meni väärälle miehelle".

  Jos olisin sitä mieltä, että väärä voitti,
  olisin siitä hiljaa. (Eli vaiti.)

  VastaaPoista
 73. adsensellä voisi saada ihan rahallisenkin tunnustuksen. mainio blogi.

  VastaaPoista