Sivun näyttöjä yhteensä

12. tammikuuta 2014

HerostratosKommentoija kysyy, olisinko saanut kirjoituksillani tai "tutkimuksillaan" koskaan minkälaista muutosta käytännössä aikaan. ”Blogeillaan nyt ei ainaskaan ole.

En ole varma, onko kysyjä vain yksinkertainen vai sekä yksinkertainen että ilkeä. Käytännön aikaansaannokset lakkaavat viehättämästä virkatuomaria nopeasti. Joka päivä siinä tehtävässä saa allekirjoituksellaan aikaan käytännön muutoksia. Yksi joutuu maksamaan rahaa toiselle, kolmas pannaan lukkojen taakse.

Kysyjä ei varmaan tarkoittanut tätä. Asioita ajaessani sain aikaan ehkä kymmenen – viisitoista prejudikaattia, eli lakia alettiin korkeimman oikeuden vaatimukseni hyväksyneellä ratkaisulla soveltaa toisin kuin aikaisemmin.

Kysyjä ei varmaan tarkoittanut tätäkään. Joskus olen kuullut, että kirjallisilla teksteillä on saanut joidenkin mielen hyväksi, ja vielä useammin pahaksi. Ainakin arvostelulla ja vallankin ajankohdan johtavassa sanomalehdessä julkaistulla voi pilata toisen tunnelmat viikoiksi. Tätä on tultu valittamaan.

Kysyjä ei varmaan tarkoittanut liioin tätä. Niin sanottu herostraattinen kuuluisuus, jollaista saavuttaa esimerkiksi Efesoksen temppelin tai hätätapauksessa suomalaisen harmaakivikirkon polttaja, miellyttää joitakin. Valitettavasti en kuulu siihen joukkoon. Jos lukija ottaa ja ampuu itsensä, kuten ”Nuoren Wertherin” joidenkin lukijoiden väitettiin tehneen, sellaisesta on vaikea ilostua.

Keskuudessamme on kukkopillipoikia, joille tuntuu riittävän kirjallinen savikiekkoammunta. Heidän hankkeensa on ammuskella kirjoituksillaan rikki käsityksiä, kantoja ja mielipiteitä, joita he pitävät epäonnistuneina. On henkilöitä, joista mieleeni tulevat NKVD:n joukot. He saapuvat seudulle, luultavasti käskyn saatuaan, ja alkavat teloittaa vastaantulijoita.

Siinä voi olla hitunen perää, että tietynlainen syntinen kirjallisuus on tarkoitettukin turmelemaan lukijoita. En osaa sanoa, mitä sellainen synti olisi, mutta ajatus ei siis ole mahdoton. ”Auschwitzin komendantti” oli minulle silloin kauan sitten hyvin epämiellyttävä lukukokemus. Olin jollain tavalla jakanut mielessäni ihmisiä rikollisiin ja muihin tai vaihtoehtoisesta mielipuoliin ja sopivan terveisiin. Tuon kirjan jälkeen oli pakko tunnustaa, että myös historian pahin murhamies, jonka mieltä ei liikuttanut jokapäiväinen jono kaasukammioihin eikä ruumiiden käsittely, oli kaikin puolin tavallinen ja terve ihminen. Seuraava johtopäätös onkin, että useimmat miestä sopisivat puheen olevan paikkakunnan komendanteiksi. Vaietakseni hiukan vieraammista maista Saksassa asiaa on tutkittu ahkerasti ja tultu juuri tuohon tulokseen. Murharyhmän voi koota mistä tahansa marketin metallipenkiltä. Lievää mukinaa voi esiintyä, mutta toisten esimerkki ja pieni uhkailu tukahduttavat sen lopullisesti.

En taida käyttää sanaa tutkimus, lainausmerkeissä kuten kysyjä, tai ilman. Jos kysymys on tietopuolisista kirjoituksista, omillani on ollut vaikutusta eduskuntaan, ministeriöön, yrityksiin, järjestöihin. Esimerkkejä on nimellä ”Hallituksen esitys” tai ehdotus hallituksen esitykseksi. Selvitin rakennuttajayrityksen vastuuta asunto-osakkeen ostajille. Ehdottamani pykälät hyväksyttiin komiteassa, johon kuuluin, ja pian ne olivat osa pankkien ja asuntolainan ottajien toimintaa. Nyt nuo pykälät on korvattu uusilla, jotka ovat selvästi kehittyneempiä. Rahoitusjärjestelmä on näet muuttunut koko lailla paljon.

Tämä kaikki on arkista. Kymmenet tuntemani ihmiset tekevät samaa. Tutkijana en ole koskaan ollut korvaamaton, tuskin edes keskinkertaista hyödyllisempi. Ellen olisi tehnyt niitä tehtäviä, ne olisi tehnyt joku toinen.

Tässä tullaan syyhyn, joka sai kirjoittamaan mielestäni tyhmään kysymykseen asiallisen vastauksen. Kysyjän ihmettely peittää vaivoin Auschwitzin komendantin mielenlaadun. Se mies, Rudolf Höss, sai todella muutosta käytännössä aikaan. Vaikutukset tuntuvat vieläkin.

Hallintomies Höss voi olla liian raju esimerkki. Monesti vaikutuksia metsästävä ihminen ryhtyy poliitikoksi. Se on hyvä ajatus, vaikka ammatti on valitettavan aliarvostettu. Jos on mukana saamassa kotikuntaansa aikaan suojatien tai kerrassaan koulun, tai estämässä koulun lakkauttamissa, voi laahustaa tyytyväisenä hautaansa, tai ainakin ruumishuoneelle, koska sieltä eteenpäin on kyllä kyyti.

Asiasta kannattaa kiivailla. Jo ennen Saksan sotavuosien hirvittäviä tapahtumia oli suorastaan tavallista sanoa esimerkiksi lääkäristä, että suotta siinä työssä repeytyy potilaiden takia – kuolevat ne kaikki joka tapauksessa. Tai potilaan kivusta – se on potilaan oma asia. Eivät sitä toiset tunne, ei varsinkaan hoitaja.

Kirjoittajana, esimerkiksi tällaisen blogin parissa, ajattelen yltiöpäisimmilläni, että ehkä nämä piirtelyt ovat kuin lieviä päänsärkypillereitä. Parhaimmillaan ne saattaisivat huojentaa lukijan oloa muutamaksi tunniksi. Se on ikävää, että jotkut koukkuuntuvat, mutta kohtuullisella päättäväisyydellä siitäkin selviää.


Kysyjälle antoi pätevän ohjeen 120 vuotten sitten Anton Tshehov: ”Tehkää kerrankin jotain hyödyllistä! Muuttakaa pois täältä!”

48 kommenttia:


 1. Björn Wahlroosille vienti on Myllykosken siirtämistä Kiinaan ja tuonti kiinalaisten tarjoamista Suomeen työvoiman niukkuuden ja kalleuden tervehdyttämiseksi Adam Smithin neronleimahdus-yhtälöllä. Delta työntarvitsijain määrä = miinusdelta työtuntihinta. Tämä on MBA-ekonometriaa tuossa YK:n sijalle astuneessa
  harvard.yale.hanken@Global festariyhteisössä.

  Nordea Sampo Varma UPM eivät Suomeen ole muuta kaunista saaneet aikaan kuin Åminnen kartanon,senkin vanhoilla piirustuksilla. Noista Björnin firmoista vain Varmassa on rahaa. Nordea on täynnä velkaa alkaen talletuksista. Sampo tyhjensi miespolviset keskinäisyyden ajan omistukset paikalle ilmaantuneille jokusille havittelija-urhoille toimenhaltijakavereineen, ja UPM minimoi osakepääomaansa strategiansa toteuttamiseksi: osinko€urojen ja -prosentin maksimointi. Muu rahoitus on velkaa. Sitä kauhotaan itselle EKP:n määräämällä nollakorolla niin pitkään kuin björnien etusormi hiplaa haulikon liipasinta.

  Palkkojen maksu palkkapäivänä,raakapuulaskun maksu ja Kiinan tehtaan uuskoneinvestointi -kaikki maksetaan nollavelalla jota saa kirjoittamalla ihan itse velkakirjoja, commercial papers, jotka vekslataan oikeiksi euroiksi (ne renminbeiksi) Varmassa ja Nordean rahasto-säästö-yhtiöryppäässä. Tuotot paperitehtaasta ja maksuvälitysPalvelusta irrotetaan vähille omistajille ja pomoportaan tarmokkaille. -Varma ja Antti Rinne kantavat eläkevastuunsa (=kestävyysvaje) näillä keinoin. Nordeassa neuvonnassa markkinapuhutaan nykyaikaisesta säästämisestä. Lorua?,olisikin.

  Panenpa yhden rakentavankin tuuman enkä vain levittele näitä New York Timesistä ja FT:n ja Goldman Sachsin "vuoden busineskirja" palkittuista kopsattuja kummallisuuksia. Joo Mäntymäelle saisi tornikaupalla asuntoja halvalla ilman asuntohintaromahdusta. Kuinka muka ? No kopiomalla US FED valtiopankilta vanhojen asuntovelkasaamisten täyshintaista valtioFED:ille ostamista eli heidän QE ohjelmansa tätä yksityislainapuolta, toinen puoli ostaa valtion bondeja.

  Sitä siis jonka pelkkä lupaaminen EKP-Draghilta rauhoitti euron. Että voi rahalla työntää. Tätä asuntolainapaperia saisi Wahlroosin takaa, jo valmiiksi bonditettua -alkoiko se hänellä Sampopankissa jonakin Suomen Asuntoluotto tms nimellä ? Kuka ostaisi? SP, jos näivettämisen hetkeksi unohtaisi ja katsoisi kuka siinä talon edessä istuukaan,kauhusta kankeana. Se kuolonkylvö 1867-68 nosti kyllä laihonkin.Nyt eliitti rääkkää näköalatta.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sampo olisi voinut julkaista Satavuotishistoriikin. 75 Sampovuotta juhlakirjan julkaisemisen jälkeen alkoi sitten tapahtua, Myös Pohjolalta puuttuu kirja, jossa käsitellään seuraavaa Sataavuotta. Lähihistorian tutkiminen on valitettavan vähäistä.

   Poista
 2. Hyvä, että tuli tämmöinenkin selvitys ja palaute tuon erään anonyymin ärsyttämänä.

  Tässä tulee itse kunkin välillä oltua tyhmä, mutta toivon vain, etten ainakaan itse olisi koskaan niin vastenmielisellä tavalla tyhmä kuin tuo sedättelevä anonyymi.

  VastaaPoista
 3. Onko Kemppisellä tämän lisäksi muita blogeja vai kuuluiko kommentoija niihin, jotka nimittävät yksittäistä blogikirjoitusta blogeiksi?

  VastaaPoista
 4. Kynttilää ei pidä pitää vakan alla etenkään jos se vielä loistaa valoaan torpan pimeimpäänkin nurkkaan. Kemppisen valo loistaa ja sommitelee seinille omituisia varjokuvia, joita voi sitten tulkita miten kukin haluaa. Jotkut ovat päätyneet varjonyrkkeilyyn.

  Koska en tunne arvon kirjoittajan aikaisempia vaiheita kuin pelkästään hänen omana todistuksenaan on mieleeni tullut idea saattaa nämä ajatukset suuremmankin yleisön laajuteen. Nämä etabloituneet ja lähes eläköityneet ristiriitaiset ja älykkäät henkilöt olisi saatava koolle kuten Hesarin luokkakirjailijat, mutta siten, että tulkinta jää katsojalle. Jotain Big Brotherin tapaista kenties, missä Kemppinen, Donner ja kumppanit voivat osoittaa mihin julkisuutta voidaan parhaimmillaan käyttää. Ja alhaisimmillaan. Nähtäisiinkö, että samanlainen sosiaalinen ryhmä se on älykäskin ryhmä kuin Seiskan juhlista koottu.

  VastaaPoista
 5. Tämän päivän HS kertoo kulttuurissaan herostratostelija Hans Fal­la­dan kirjasta: Yk­sin Ber­lii­nis­sä (Je­der stirbt für sich al­lein), esittäen kysymyksen on­ko si­vii­li­vas­ta­rin­ta oi­keu­tet­tua, jos se rik­koo maan la­ke­ja?
  http://www.hs.fi/paivanlehti/12012014/kulttuuri/Natsikortilla+hirmuvaltaa+vastaan/a1389417009331

  Onko blogittaminen ja kuinka paljon miten muuttanut Kemppisen mielipiteitä tai ajatusjuontoja näiden vuosien aikana?

  Onko Helsingin Sanomien maksumuurin murtaminen laitonta? Jos on, niin alla olevan voi poistaa.

  javascript:(function(){localStorage.clear();var%20c=document.cookie.split(';');for(var%20i=0;i-1?c[i].substr(0,e):c[i];document.cookie=n+'=;expires=Thu,%2001%20Jan%201970%2000:00:00%20GMT';}%20alert('Maksumuuri%20murrettu');})();

  VastaaPoista
 6. Nyt muuten, kun asia ei ole enää ajankohtainen, on ehkä sopivaa onnitella sinua, Jukka, Hesarin blogikisan voitosta. Kuten yllä annat ymmärtää, muutoksen teko kirjoittamalla on hidasta ja näkymätöntä puuhaa.

  Lainvalmistelukaan, jota ihmiset, ehkä oikeutetusti, pitävät vallankäytön muodoista mahtavimpana, ei lopulta tunnu niin kummalta. Minäkin olen lausuntokierroksella saanut jonkin teknisluonteisen säännöksen sisältöön pienen muutoksen, ja kyllähän sitä ilahtui, kun huomasi säädöskokoelmassa oman ehdotuksensa lähes sanasta sanaan kirjattuna. Silti se oli arkipäiväistä: normaali työtehtävä, joka tehtiin parhaan ymmärryksen mukaan. Se ei muuttanut ihmisenä minua mitenkään tai ollut sen ylevämmän oloista kuin muukaan työ. Tätä sinäkin taidat hakea. Jos todella käyttää valtaa, ei sen käyttö tunnu mitenkään ihmeelliseltä.

  Ja kauheaa tässä on se, että Hössille tuo joukkomurhaaminen oli ihan samanlaista arkirutiinia.

  VastaaPoista
 7. Jukka Kemppisen blogi on ollut tärkeä myös siinä mielessä, että täältä on voinut kysyä neuvoa bloggaamisasioissa. Alussa ei tiedetty, mitä bloggaaja saa tehdä rikkomatta lakia.

  Vuonna 2006 oltiin huolissaan esimerkiksi siitä, missä ja kenestä saa ottaa valokuvia? Saako ottaa kuvia näyteikkunoista? Saa. Toisten koirista? Saa. Opimme Kemppisen blogista, että toisten koteihin ei saa kurkistella ikkunasta, ottaa kuvia ja laittaa blogiin. Toisten blogeista saa lainata kuvia siteeraamisoikeudella. Tätä neuvoa kannatti testata neuvojan kuvalla:
  http://blogisisko.blogspot.fi/2006/01/kuvien-kyttminen-blogissa.html

  Blogi-maailman kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu demokratia ja tasa-arvo. Näin ollen kuka hyvänsä meistä on voinut kommentoida Jukka Kemppisen blogiin. Bloggaajat sinuttelevat toisiaan ja koettavat olla ihmisiksi. Mitään henkilöpalvontaa ei harjoiteta:

  Jukka,
  arvoisa "renessanssibloggaaja", arvostan kovasti kirjoituksiasi, mutta tänään olet tainnut nousta väärällä jalalla sängystä. – -

  ”Ad Anna Amnell:

  Voipi olla. Ja tuntui että oli kaksi väärää jalkaa. kohtuutonta että ihminen joutuu tässä korkeassa iässä hankkimaan elantonsa rehellisellä työllä.

  Yleisön osastoon kirjoittaminen on suosittu keino purkaa kiukkua. –”
  Kemppinen: Kysymyksiä vastauksiin. 31.5.2006

  VastaaPoista
 8. Juutalainen Esko Aho möi jo kauneimman osan Suomea venäjänjuutalaisille oligarkeille raiskattaviksi datshatonteiksi.
  Juutalaisen Wahlroosin antama kehoitus surutyöksi on varmaan tuo juutalaisen Kemppisen kehoitus ampua itsensä. Vai mihinkä täältä perslävestä muuttaisi. Vittu.

  VastaaPoista
 9. Heh, heh! Blogisti otti kysymykseni näemmä ihan tosisnansa!
  Jukka, et sä kyllä ole mihinkään todella vaikuttanut, ole huoleti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Se toinen professori" jatkaa trollaamista anonymiteetin suojissa... Mihinkäs "se toinen professori" on vaikuttanut, ja miksi Kemppisen vaikuttaminen tuntuu niin pahalta, että pitää jatkuvasti yrittää mollata?

   Poista
  2. Silkkaa narsistista huomion kerjäämistä "toiselta professorilta"...

   Poista
 10. Hyvä Jukka! Saattaa tosin olla, ettei kysyjän kapasiteetti riitä vastauksesi ymmärtämiseen :)!

  VastaaPoista
 11. Lapin kairojen kulkijana saan täältä paljonkin virikkeitä kehittää ajatusta kuinka Suomen strategiasta vastaavat taistelevat joka päivä pohjoismaisen hyvinvointivaltion pelastamiseksi.

  Suurin torjuntavoitto saavutettiin kun aseveli ajettiin Lapista säilyttäen aatteen ytimen tukemaan historian kasaamaa elitismiä.

  Suomi on ruotsalainen, juhlittinpa asemalla Kyösti Kallion tai Sini Saarelan Venäjältä paluun vuoksi.

  Rikastuiko Hella Wuolijoki tuomalla puuta NL:stä aseveljen tarpeisiin, eikä vieden Englantiin? Ei kai Tuomiojan kirjaa muuten olisi julkaistu englanniksi.

  VastaaPoista
 12. Eipä ole ennen blogisti vetäissyt "hernettä nenuun" kollega JV<. mäiseen tyyliin, mutta tulipa tuokin nähtyä.

  On "parhaimpia" blogeja ja sitten näitä luetuimpia ja jälkimmäinen näyttää hipsahtavan kohta Kemppisen ohi, että heilahtaa: http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyksessä ei ollut tunnereaktio. Kommentoija toi ystävällisesti esiin blogeissa kiinnostavan piirteen. Saatuaan vastauksen kommenttiinsa hän muutti väitettään, ehkä itse sitä huomaamatta.

   Ryhdyin vastaamaan, koska tuo kommentoija esitti aluksi, että tämä blogi, siis kommentteineen, on merkityksetön. Siitä olen eri mieltä.

   Poista
 13. Nämä Kemppisen kirjoitukset ovat juuri sitä rentouttavaa ja irti arjesta-hoitoa, mitä minä tarvitsen. Puoliso on istunut jo vuosia pyörätuolissa, lähes puhumattomana. Minä sitten tulen ja "seurustelen" Kemppisen kanssa. On hyvä olla samaa mieltä monista asioista, ihan kuin itse olisin osannut niin fiksusti ajatella!

  VastaaPoista
 14. kukkopilli ja natsikorttisunnuntaina, 12 tammikuuta, 2014

  jopas sattui, jopas sattui.

  jos nyt kuitekin päätät lähteä se Tshehov-tappi siellä (mitä en usko sillä toi rahvaankosiskelu addiktoi ja se teko, lähtö, vaatisi mietä), terve menoa.

  VastaaPoista
 15. Tuo Hössin kirja vaikutti minuun suunnilleen samalla tavalla kuin blogistiin. Jäin eniten ihmettelemään Hössin kirjassa sirtä että hän piti tehtäväänsä pelkästään logistisena haasteena (mitä se eittämättä olikin). Voi olla että kyse oli omantunnon peittelystä tai vastaavasta. Kirjahan oli kirjoitettu vankeudessa.

  VastaaPoista
 16. Tekstistäni puuttuu sana myös, eli "mitä se eittämättä myös oli".

  VastaaPoista
 17. Hallintomies Höss poistui leirivirastaan muutaman junavaunullisen verran omaan taskuunsa siirtynyttä omaisuutta.

  Tuulivoiman lobbaminen lienee tuottoisaa. Valtiolle syöttötariffi on kustannusneutraali, sillä sen kulut kerätään kaikilta sähkön käyttäjiltä sähkölaskussa. Kansa maksaa aina, myös lobbarin päämiehen lounaat.

  Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyille tuulivoimaloille, biokaasuvoimaloille ja puupolttoainevoimaloille maksetaan tavoitehinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksen mukaista tukea. Tavoitehinta tuotannolle on 83,5 €/MWh. Tuulivoimarakentamisen nopean liikkeellelähdön takaamiseksi tavoitehinta tuulivoimasähkölle on kolmena ensimmäisenä vuotena 105,3 €/MWh.

  Sunnuntaisen pakkaspäivänhinta näyttää olevan 45€/MWh.

  KKO:n kotisivujen toimiva linkitys Finlexiin on ihan hyvä saavutus blogistille.

  VastaaPoista
 18. Olipa mainio, asiallinen ja siten tylsä vastaus provosoivaan kommenttiin. Daniel Kahnemannin "Ajattelu, nopeasti ja hitaasti" pistäisi tuon sinne hitaan puolelle, oikeutetusti. "Nopeasti" olisi tuottanut räväkän ja tunteikkaan ilopillerin meille lukijoille.Mahatma Gandhin nimiin luetaan seuraavanlainen lause. Ei kukaan voi loukata minua ilman lupaani. Saimme käytännön todisteen siitä, että mokoma luonnottomuus on mahdollista.
  jtapio

  VastaaPoista
 19. Joskus kun olen mielestäni pätevänkin kommentin julkaise napilla lähettänyt, niin krapula seuraa lähes välittömästi. Kommentti tuntuu jo vähemmän viisaalta, varsinkin poleeminen. Ehkä yliminäni haluaa kertoa minulle jotain, kuten sen, että lueskele sinä vain muitten kirjoituksia, vain siten ei tule krapulaa ja nukut yösi hyvin.

  VastaaPoista
 20. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on ihmisen keskeisimpiä tarpeita. Sosiaalinen media tarjoaa siihen aivan uusia mahdollisuuksia: klikkaan viestini, siis olen olemassa. Viestin sisältö voi olla mikä tahansa möläytys, niin kuin usein ovatkin, tärkeää on vain tuo lähettäjän kokema mukana olemisen, jollei vallan vaikuttamisen kokemus.
  Mielikuvani mukaan möläytyksinä pitämien kommenttien määrä on Kemppisen blogissa lisääntynyt. Äsken myönnetty palkinto lisännee niitä edelleen.
  Sellaiset kommentit, joissa vain vähän vaihtelevin muodoin todetaan että Kemppinen on idiootti, voisi jättää julkaisematta. Tsehovin suositus on hyvä. Sen sijaan ne kommentit, joissa todetaan että Kemppinen on idiootti ja kantaa perustellaan, tulisi julkaista. Muistaakseni sitä sanotaan keskusteluksi.

  VastaaPoista
 21. Taitaa blogisti sepostaa höpöjä ennakkopäätössaavutuksista, eikös korkki muuttunut ennakkopäätöstuomioistuimeksi vasta 70-luvun loppupuolella, jolloin blogistin advoseeraaminen oli ollut jo pitkään ohi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuttunut eikä ole sitä vieläkään.

   Lainkäytön yhtenäisyyden ylläpitäminen tuli lakiin 1918.

   Ennakkotapausten - usein käytettiin nimitystä "selostukset ja tiedonannot" oli erittäin suuri viimeistään 1950-luvun alusta.

   Klassinen esimerkki on rakennuttajan oikeusasema (grynderivastuu), josta ei ollut lainsäädäntöä. Vielä klassisempi esimerkki on takaus, josta laissa oli vain pari pykälää. Katso tästä Matti Ylöstalon kirjaa (Takauksesta), joka on rakennettu ennakkotapausten ympärille.

   Oman toimintani vuosiluvut kommentoijalla on väärin.

   Poista
 22. Meitä on monta, jotka emme ole entisellämme Kemppiseen tutustuttuamme. Vaikuttavaa.

  Tunnistin muuten itseni kukkopillipojaksi tai ainakin verbaalisavikiekkoilijaksi. Tällaisessa tyypittelyssähän on kaksi puolta: tunnistaa lokero ja nimetä se hyvin. Elimäen tarkoitus -kirjat toivat nämä tunnetuiksi ilmiöiksi, vaikka väkinäistähän se oli, parempi on murjaista tällä tavoin pitkin matkaa.

  VastaaPoista
 23. Korvissa jas vaikka vaikkua ois,
  Ota se omalla kyynärpäällä pois.

  Senkin vaikuttajayllyttäjät :)

  Pixit
  IH

  VastaaPoista
 24. Kovin oli maalliset Hössinkin murheet lopussaan kun silmukka lähestyi kaulaa...


  Ote Rudolf Hössin muistelmista

  http://personal.inet.fi/koti/kkoskela/hoss.htm  SS-Obersturmbannführer Rudolf Hössin kirje vaimolleen viisi päivää ennen kuolemaansa (Tässä vain pieni pätkä ja linkissä loput. Tätä jäähyväiskirjettä ei jostain kumman syystä olekaan suomennetussa Hössin muistelmakirjassa. Miksiköhän ei?)

  http://personal.inet.fi/koti/kkoskela/hoss2.htm


  - Olen luonteeltani lempeä, hyväluonteinen ja avulias. Siksi on traagista, että minusta tuli ihmisolentojen suurin tuhoaja, joka toteutti jokaisen käskyn ihmisten tappamiseksi, olipa se mikä hyvänsä.-


  - Tuskallista, katkeraa ja sydämelle raskasta on eroaminen teistä, sinusta rakkain ja paras Mutz ja teistä rakkaat hyvät lapseni, onnettomat, jotka joudun jättämään köyhyyteen ja kurjuuteen. Kohtalo on jättänyt raskaimman taakan sinulle onneton vaimoni. Eromme aiheuttaman mittaamattoman tuskan vuoksi sinulla on raskas huoli tulevasta elämästäsi ja vastuu lapsista. Mutta rakkain, ole valpas! Älä vaivu epätoivoon!

  Ajalla on taipumus parantaa syvimmätkin, mitä vakavimmatkin haavat, joista tuskan ensi hetkinä ei uskoisi selviävänsä. Tämä kurja sota on repinyt miljoonat perheet erilleen.

  Mutta elämä jatkuu. Lapset kasvavat. Toivon, että sinulle rakkain ja hyvä Mutz annetaan voimia ja terveyttä huolehtia heistä kaikista siihen asti, kunnes he selviävät omin voimin.
  Rakkaimpani, hukkaan mennyt elämäni asettuu uomiinsa sinussa, lastemme kasvattamisen pyhässä velvollisuudessa, siinä, että heistä syvimmässä sydämessään kasvaa aitoja ihmisiä. Lapsemme ovat kaikki luonteeltaan hyviä. Ruoki kaikin tavoin näitä hyviä ominaisuuksia heidän sydämissään. Tee heistä herkkiä inhimilliselle surulle. Sen, mitä ihmisyys on, minä olen alkanut ymmärtää vasta puolalaisessa vankilassa. Olen aiheuttanut paljon tuhoa ja surua Puolan kansalle Auschwitzin komendanttina, vaikka en tehnytkään sitä henkilökohtaisesti tai omasta vapaasta tahdostani. Siitä huolimatta he - eivätkä vain upseerit vaan myös tavalliset vartijat - osoittavat minua kohtaan sellaista inhimillistä ymmärrystä, että minua hävettää. Monet heistä ovat Auschwitzin tai muiden leirien entisiä vankeja. Erityisesti nyt viimeisten päivieni aikana, saan osakseni inhimillistä kohtelua, jota en koskaan olisi osannut odottaa.

  Rakkaimpani , paras Mutz, älä katkeroidu kohtalon meille antamista kovista iskuista. Säilytä jalomielisyytesi! Älä anna väistämättömien vaikeuksien tai onnettomuuksien johtaa sinua harhaan. Älä menetä uskoasi ihmisyyteen. -  Kuvaus Rudolf Hössin teloituksesta

  http://personal.inet.fi/koti/kkoskela/hoss3.htm

  Lähde: Höss, Rudolp; Death Dealer, The Memoirs of the SS kommandant at Auschwitz, edited by Stephen Paskuly, New York, 1992

  Kuva teloituksesta:

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/09/09/article-2415618-1B5D3F6F000005DC-895_634x853.jpg

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2415618/Rudolf-Hoss-daughter-pictured-The-Auschwitz-commandants-Balenciaga-model-daughter-kept-secret-40-years.html

  ---

  Erikoisten juttujen mies:

  http://personal.inet.fi/koti/kkoskela/  VastaaPoista

 25. Jokunen oli jo vedetty narun jatkoksi, siksi
  henkensä hädässä kirjoitti.
  Mutta miten.
  Hyytävä dokumentti.

  VastaaPoista
 26. "Jos on mukana saamassa kotikuntaansa aikaan suojatien tai kerrassaan koulun, tai estämässä koulun lakkauttamissa, voi laahustaa tyytyväisenä hautaansa, tai ainakin ruumishuoneelle, koska sieltä eteenpäin on kyllä kyyti."

  Seinäjoen sairaalassa on kuulemma otettu käyttöön uudet hienot obduktio- ja vainajanluovutustilat. Minä haluaisin, että minut luovutettaisiin sairaalasta valmiiksi tuhkattuna tai miksei yhtä hyvin valmiiksi sirotettuna. Varmaan Amerikassa onkin jo tällainen palvelu olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarinan mukaan mainitsemastasi sairaalasta sai tilattua rakkaan ja kaivatun myös postiauton katolla, voimapaperiin käärittynä. Se oli "tohtori Mandoliinin" (Kantele) aikaa.

   Poista
  2. En ole kuullutkaan, muttei tälläistä lapsille olisikaan kerrottu.

   Kalevi Kantele

   Poista
 27. "Ellen olisi tehnyt niitä tehtäviä ne olisi tehnyt joku toinen."

  Mutta ravinnon se turvaa se valtio ja sitä minä kunnioitan sitä tehtävää. Sellainenkin on tärkeä asia että saa itse päättää kenen myllyyn jyvänsä vie. Jyväjemmarin konsti on monilukuisa ja himmuisen makia se paakarin kaakku mutta valtio on suuri hullunmylly jos sitä toinen valtio vähän varkaissa käy? Virtuaalinen ei ole aivan virtuoosinen?
  No ei nyt aivan niinkään.
  Se leivän juuri onkin hapan. Ei mikään öylätti. Rosvot käyneet kun reikä on keskellä leipää? No ei saa pelata ruuan kanssa. Tämä on se mistä mainitsin, se tärkeä asia hoitaa. Eipä lopu, työ. Eikä lopu leipä. Orteen se pannaan sievästi.
  Henkissä ollaan vaikei oo henkistä tietoakaan. Melko hektistä, hetkittäin.

  Kas, on ohut pihvi tuossa hmph hampparinlätyssä kun sitä tarkastelee kauempaa kuin sivukuvaa höttöruoasta. Mikä lie, syököön kuka uskaltaa. GIGO-ilmiön nostattamisteho on kait melko heikko. Piirtelin sen aivan siksi että jo kahdesti tietotekniikka on saanut noppaistuksi portailta pikku pullan ja vaikuttaisi olevan tarve paremmalle ja ravitsevammalle kuvaannolliselle ravinnolle. No sepäs sattuikin sopivaan aikaan. Noita pihvinä olevia ei saa purruksi millään. Luulen että ne ovat kahden millin kylmävalssattua teräslevyä, ylijäämää kiukaasta.
  Päälle ripottelin pikkuisen sanoja joita, kuten hyvin moni tietää, voi hyvin syödä ja käyttää itsekin. Hyviä ovat, Jukan sanomina.

  Siitä saapi sapiskaa jos ottaa toisen omaa ja se on synti. Nyt on hyvin ikävästi käynyt niin. Kuinkas se korvataan jos minä en sitä annakaan mennä ja anteeksi anna kuten yleensä olen antava, jospa se on minun leipä oikein erityisen etevä jonkun toisen suussa, tai myrkkyä. Onko se asia vaikea? Ei ole. Yli oman tarpeen oleva on uskovaisten tavaraa. Ja me ollaan siitä vihaisia jos siihen muut tulee ja määräilee kuinka sen kanssa tehdään. Se on niin! Tämän minä tiedän ja ymmärrän. Mutta mikä on erisnimi? Mikä on ristimänimi? Montakos niitä on?
  Heheh, jaa enemmän! Enpä minä kaikille kusiaisviunaa keittele, antaa olla vaan.
  Semperhanammännystä kupin laitan kohta rapulle, tai voisin sen Valtollekin antaa. On mulla koveli. Terävä kuin käärmeen kieli.

  - Kenenkäs leivissä sitä ollaan?
  - Valtiohan sen palkan maksaa.
  - No? Onksun nälkä?
  - eei..
  - No vastaa mulle sillä aikaa ku valtio maksaa, mietis ny mitä kysyin.
  - Saisinko palasen, jos liikenee, voin maksaa jos se vain sopii?
  - Älä ny oo tollanen. Tossa on ja hyvää on.
  - * gulp *
  - Noin sitä pitää.
  - kitos.
  - No, syödääs ny nää niin ei tartte mukana kuskata.
  - Jooh, syödään vaan.

  Näin meillä on tavattu tehdä.

  Pixit
  IH

  Taide on taidetta. Se on lahja. Se tulee suoraan Suuresta Pääkonttorista. Ja se tulee aina takaisin sille jolle se on suotu annettavaksi. Mitä enemmän sitä käyttää sen enemmän sitä saa. Annettavaksi. Sitä ei voi millään tavoin varastaa tai edes poistaa maailmasta. Veden ehkä saattaisi voidakin poistaa. Tai taiteilijan hengen ruumista, mutta ei tätä pidä yrittää. Ällistyypi vielä että miten helvetissä se vedessä suorastaan ui ja kaikki muut kävelee vetten päällä, häh!
  Jano on kauhia ja tää vaan porskuttaa. Ihimeellisen kylmä kun jäällä lämmittää?
  Ei siinä mitään ihmeellistä ole, se on se usko, se tuli on Pyhä.
  Holey shmoke juu knou, savurenkaitako teillä onkin orressa, nonni, ee oo ennen nähäny eikä meinaa uskoa.

  IH

  VastaaPoista
 28. Kiitos vaan tästäkin blogista nimimerkki Jo Hesarin kolumnejasi lukenut.

  Tuo Hössin kuva sai vähän googlaamaan. Hänet hirtettiin ns. lyhyellä pudotuksella eli hän tukehtui pikkuhiljaa. Kuoleminen kesti noin 10-15 minuuttia. Olen myös jostakin lukenut, että Nurnbergin tuomioiden jälkeen natsit hirtettiin lyhyellä pudotusmatkalla. Ammattiteloittaja, joka oli jenkki, oikein kehui tällä hän kun vihasi natseja jostain syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voi olla jokin puolanen käytäntö: KIezlowskin hyytävässä "Lyhyt elokuva tappamisesta" oli tuollainen hirttolaite, sen vaikutuksia ei onneksi näytetty. Elokuva rinnasti loitavasti yksilön ja yhteiskunnan tekemän murhan.

   Poista
 29. Kaukoranta-Kemppisen Sarjakuvat-teos (vuoden 1972 1.painos) mullisti perin juurin ainakin yhden vastikään lukemaan oppineen lapsukaisen mielenmaisemaa (enkä puhu nyt pelkästään kuvituksesta...). Se oli ensimmäisiä joita kirjastosta 'aikuisten puolelta' tulin lainanneeksi. Sarjakuvien ja 'oikeiden kirjojen' lukeminen kulkivat käsi kädessä , kuten teoksessakin osuvasti todettiin. Minusta ei tullut kuitenkaan myöhemmin sarjakuvien harrastajaa, tietokirjat ja kaunokirjallisuus vetivät pitemmän korren, mutta teos viitoitti tietä lapsen henkiselle kehitykselle, avasi silmiä näyttämällä kuinka tuttua arkista ilmiötä voidaan tarkastella laajemmasta näkökulmasta. (Nämä sanat ovat toki jälkiviisauden kaikkitietävästä näkökulmasta kirjoitetut, mutta silti.)

  VastaaPoista
 30. "Jo ennen Saksan sotavuosien hirvittäviä tapahtumia oli suorastaan tavallista sanoa esimerkiksi lääkäristä, että suotta siinä työssä repeytyy potilaiden takia – kuolevat ne kaikki joka tapauksessa. Tai potilaan kivusta – se on potilaan oma asia. Eivät sitä toiset tunne, ei varsinkaan hoitaja."

  Oliko tällaista asennetta Suomessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti oli. Olen itse keskustellut juuri tästä erään kauan ennen sotia praktiikkansa aloittaneen ja toisen sodassa lääkintäupseerina olleen kanssa sekä tietysti useiden myöhempien.

   Tuo asenne, joka löytyy myös kirjallisuudesta hiukan verhottuna, saattaisi olla peräisin Saksasta ja heijastaa I maailmansodan kokemuksia. Meillä lääkäreiden ja sellaisiksi opiskelevien edesottamuksia kesällä 1918 ei tunneta lainkaan.

   Poista
  2. Samanlaista asennetta psykiatrian alalla, saksalaisen koulutuksen jälkeen kuvaa uusi "Murtuneet mielet".

   Osaksi luen kyllä em. asenteen myös burn outina: kun ei voi mitään kaikelle kärsimykselle, heitetään oman mielen suojaamiseksi kirves kaivoon.

   Poista
 31. Muistankohan oikein tuosta Hössistä että , mies ihmetteli Puolalaisten inhimillisyyttä häntä kohtaan vankeuden aikana. Odotti julmuutta kun oli sitä itsekin jakanut.

  VastaaPoista
 32. Valtteri Suomalaisella oli G 3n pistin ruumispuukkona, eivät ole kovin kalliitakaan.
  Veneessa tai erällä, miellyttävä teräs. Ottaa helposti ja pitää hyvin mikrosahalaitansa kun on oikea kivi. Sehän on sen yhdistelmän saava kohdalleen kun kokeilee. Ja niitäpä saa useita sillä rahalla jonka todella hyvä puukosepän tekemä maksaa. Hutiluspuukkohan se on kun sotilaspuukkoa ei ole olemassakaan.
  Niin, itellasta ei ole sotamiehen morsianta kuljettamaan.

  Iikka

  VastaaPoista
 33. Hube hei! Haluaisin on konditionaali. Pikku naali, napaketun poikanen.
  Eiks je niin. Mitäs mä sulle sanoin?

  Ilo Palvella!

  Koitas ny olla vaan, kyllä sä oot ihan hjuva. Trust me, I know mwatt. I'm doing.
  Get the unit? Milliwatt? A very small but foxy watt. Hiirenkikkarasähköyksikkö.

  No mitä? No tätä:
  Arvaas montako myyrää on menny paljaaseen loukkuun ja montako meni sen jälkeen kun pikkuisen spaghettia putosi siihen lähistölle. No suhde on 12-16/0.
  Mun hiiret ja mun päästäiset, jumppahuiti. Arvaas vaan. Ja nyt olen kyseenalainen ja epäilyttävä ihmiskummitustyyppinen ja julma mutta täysin asialla kuten ennenkin. En minä voi tietää kaikkien myyrävuosien ja populaatioiden aikoja ja paikkoja. Mitäs syövät muualla. Oma vika niillä, eivoiauttaa ku ei kerkii.

  "Asian laita on silviisii ett. Ne meni." Anonyymi poliisi, 30 vuotta kokemusta.

  Joo. Vanhempi konstaapeli. Virkamies. Valtion. Ura 30 v.
  Eläkkeellä. Kettu täytettynä, olkkarin nurkassa.
  Piisaa aluks, mut hei, ano mikä ano.
  Jaa joo, /hanam/hana, enhän minä tiedäkään kuinka monta tämä kattaa, useamman varmasti. No eipä haittaa. Kattaa minkä kattaa.

  Käsidesiä mulla on pullo, tämä on se konsti, se myyräkuume voi olla kelju. Tenttua vaan. Kumisaappaan pohjat, kahveepannun tahrat, se käy vaikka juotavaksi mutta kusi vissiin kai olis vaahtoisaa? No, jos oikeen tiukka paikka tulee niin miksikäs ei mutta enpä ole niin FBK-aatteen mies, se on, brankkari. Mutta reippaat otteet, reippaat otteet! Ei mtn, mä oon hommissa ja kaikki muutkin uuslukutaitoiset kai kurkkii taas kun kutittaa niin kivasti :)

  Asianpuolta:
  Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa.
  Juuri niin, Pelastusarmeijan upseerien hautakivessä on se emblem, Veri ja Tuli.
  Hietsun luutarhassa vaikkapa, on komea ja timmissä kunnossa.
  Ylennetty kirkkauteen. Lehdissä näitä joskus näkee, paljonhan niissä valeitakin on mutta ei yhdessäkään tämän armeijakunnan ilmoitus ole valeista tietävä.

  (with a difference that is not my fault :) tskk-tskk. Get the Big picture?
  Oh yea? Oooo. You liar you, no You do not :))

  Kivaa duunii jos sitä saa. Mä oon sitä tehny yhden raivaajasukeltajan kanssa vähän. Tai no, sama se on, siviilissä. Mut merivesi on murtovettä kuitenkin.
  Ovelampaa on se että sitäpä voi dokaa ihan ok kunhan ei rannasta ota pintavettä kesällä. Talvella voi taas, jäävettä. Lähdeveden vastakohta, J. Leskinen, hihhih!
  Hyvää musiikkia: sotilassoittokunnat, tattoo, Hamina *, tuomiopäivän torviorkesteri eli Retuperän WBK, kaikki reipas ja konstailematon hyvin soipa kunnon tuntemuksia aikaan saava töräyttely, pieru, kissanpennun; hemmetti.

  *Ei, se ei ole hiutale. Ne ovat Taivaan lahja, kunniamerkeistä arvokkaimpia, tiedättehän? Ei kahta samanlaista. Arkkienkeli Mikaelin olemus on lumi.

  Iikka

  VastaaPoista
 34. "olisinko saanut kirjoituksillani tai "tutkimuksillaan" koskaan minkälaista muutosta käytännössä aikaan. 'Blogeillaan nyt ei ainaskaan ole'.”

  Mikä on JK:n blogin tarkoitus? Haluaisin ajatella, että ei luoda lyhytaikaista hyötyä vaan olla "taidetta taiteen vuoksi" ts itsearvoista. Asia voidaan kuvata niinkin, että blogisti on kuin muinaisen Ateenan kansalainen, joka osallistuu vapaan miehen lailla kansalaiskeskusteluun.

  VastaaPoista
 35. "Murharyhmän voi koota mistä tahansa marketin metallipenkiltä. "

  Tämä on tärkeä tiedostaa. Siksi yhteiskunnallisia oloja pitää pyrkiä rakentamaan sellaisiksi, että tuollaisten murharyhmien syntymiselleon mahdollisimman korkea kynnys. Oikeusvaltio perusoikeuksineen ja riippumattomine tuomareineen sekä sitä korostava koululaitos on hyvä alku.

  VastaaPoista
 36. Kiitos, hieno juttu, hieno vastaus ilkimyksen muka skarppiin kysymykseen.

  Anssi S-ki

  VastaaPoista
 37. ”Muutoksen aikaansaamisesta”

  Tee työtä, jolla on tarkoitus – mm. puolustusvoimat taitaa käyttää tätä iskulausetta, mutta sopii se muuhunkin tekemiseen, vaikka blogien kirjoittamiseen, lukemiseen ja kommentointiin. Tarkoitus löytyy useimmiten kirjoittajan tai lukijoitten omasta päästä, jos löytyy, eikä se ole kaikilla sama.

  Tämän blogin tarkoitus on minulle, bloginpitäjän aikaisempaa tekstiä jäljitellen, eräänlaista henkistä hölkkää, jossa erityisesti Kemppisen värikäs kerronta, esiin nostetut tiedonpalaset ja usein yllättävät mielipiteet kommentoivat mainiosti ja monipuolisesti sekä ajankohtaisia sattumuksia että mennyttä maailmaa. En tiedä onko jokin lukijan/kommentoijan päässä muuttunut, eikä se ole tärkeää, tärkeintä on lukea jotain, jota ei ole tullut ajatelleeksi ja joskus kommentoida lukemaansa.

  Wildeltä löytyy sopiva sitaatti joka lähtöön, niin tähänkin: “If you cannot write well, you cannot think well; if you cannot think well, others will do your thinking for you.”

  Lienee yleistä ajatella anonyymin kommentoijan tapaan, että tekemisellä aikaansaatu muutos tärkeää. Tämä on mielestäni yleinen väärinkäsitys. Monissa yksilön ja yhteisön kannalta elintärkeissä töissä muutos sinänsä ei ole mitenkään tärkeää, päinvastoin usein tarpeetonta ellei haitallista.

  Monelle muutoksia tavoittelevalle olisi kaikin puolin parempi, että jättäisi muutoksiin pyrkimättä ja ainakin aikomuksensa toteuttamatta ja sen sijaan tekisi nykyisen työnsä ja tekemisensä kunnolla tai entistä paremmin.

  EI taideta tietää, mitä muinaiset luola- ja kalliomaalausten tekijät dokumenteillaan tavoittelivat; tuskin mitään merkittävää muutosta, ehkä mieluummin pitivät vain blogia ja kuvasivat oman aikakautensa kiinnostavia tapahtumia.

  ”Kukkopilliin viheltämisestä”

  Tästä puhuttaessa tunnistan, että oma ja muutaman muunkin kommentointi tässä blogissa saattaa näyttäytyä ”pilliin viheltämisenä”.

  Joko geeneissä tai jossakin (työ)elämän vaiheessa on opittu, että aikaa ei kannata tuhlata saman mielipiteen kertomiseen, jonka edellinen puhuja jo toi esille, vain poikkeava tai uusi asia on tarpeen tuoda ilmi. Näin ollen blogikommenteissa ei näy niin paljon ”ylöspäin olevia peukaloita” vaan niissä painottuvat kriittiset ja eri mieltä olevat kannat.

  Näin huomaan itse monesti toimivani, lienenkö sitten kukkopilliin viheltäjä tai muuten kykenemätön positiiviseen palautteeseen.

  Kun tämäkin blogi joskus siirtyy Facebookiin tai muille somen uusille areenoille ( toivottavasti ei kovin pian), niin peukalonnostokin ylöspäin helpottunee.

  VastaaPoista
 38. "“If you cannot write well, you cannot think well; if you cannot think well, others will do your thinking for you.”

  Tuttu juristi panee tämän melkein paremmaksi - "selkeä kirjoittaminen edellyttää selkeää ajattelemista, mutta siihen päästäkseen on useimmiten kirjoitettava epäselvästi". Ajatus usein velloo voimalla sinne tänne, suuntaa sille saa kun yrittää uomata sitä kirjoittamalla tai ehkä puhumalla "aivoriihessä".

  VastaaPoista