Sivun näyttöjä yhteensä

20. elokuuta 2013

Tilpehööri

Nyt on juuri oikea hetki katsella keittiöön tarvittavaa tilpehööriä ja ilmiantaa rautakaupat.

”Tilpehööri” on puhtainta Helsingin keittiöruotsia ja eroaa merkitykseltään selvästi hilavitkuttimista ja tingeltangelista. Kukaan ei halveksi esimerkiksi ikkunaverhojen klipsejä, kun niitä tarvitaan eikä niitä ole.

Rautakauppa sai muinaisuudessa Spede Pasasen keksimään yhden nerokkaimmista sketseistään. Se ei ollut aivan legendaa, että palvelu tahtoi olla verkkaista, jos sitä olikaan.

Nykyisin kaikki on toisin. Olohuonetta ja kirjahyllyjä paketoimaan ryhdyttäessä K-Raudan myyjä, varsinainen reippali, ymmärsi puolesta sanasta tarkoitukseni ja sanoi, että mennäänpä yhdessä, sillä tuon paksunpuoleisen peitemuovin lisäksi nyt tarvitaan kukaties ohuempaa muovia, jossa on reunassa maalarinteippi valmiina. Tietyisti se oli taivaan lahja stereoitten ja kaiuttimien paketoimisiin. Olin saanut päähäni, että sellaiset laitteet eivät välttämättä pidä levyjä sahattaessa ja lattiaa hiottaessa huoneistoon leviävästä pölystä.

Päivän sensaatio on vielä näkemättä. Kävi ilmi, että jossain päin Suomea toimii Cabinova –niminen yritys, joka valmistaa liesivahteja.

Te ette varmaan ole koskaan tavannut ihmistä, tyypillisesti naishenkilöä, joka kääntyy portailta tai puolivälistä pihaa takaisin katsomaan, ettei hella vain jäänyt päälle. Voin paljastaa teille salaisuuden: sellaisia ihmisiä on.

Tuo vitkutin kytketään lieteen, ja se nuuskii lämpötilaa.  Jos se nousee infrapunatunnistimen käsityksen mukaan liikaa, koje katkaisee virran omin päin. Hellan paneminen päälle ei vaadi tämän jälkeen toimenpiteitä. Se toimii kuten aina. Ja värkki voidaan virittää pitämään silmällä myös uunia.

Turvalaitteiden kehittely tuntuu jotenkin laimealta. Mietimme muutamia vuosia sitten HIITissä asiaa sen verran, että käsitimme painopisteen. Tekniikka ei ole ongelma. Tarvitaan ihmisiä, esimerkiksi nuoria, huonosti koulutettuja työttömiä työnhakijoita, jotka voivat avustaa erilaisissa asioissa, jotka eivät ole välttämättömän kiireellisiä eivätkä vaarallisia.

Siitä on jo vuosia, kun yksin asuville vanhuksille kehitettiin loistelias turvalaite. WC-istuimen vesisäiliöön kiinnitetään luultavasti uimurin varteen laite, jonka voi etälukea. Ellei vessaa ole vedetty vuorokauteen, laite hälyttää.

Tämä on hienoa ja loogista. Jos asukkaan pitäisi olla kotosalla, tuo vuorokauden vetämättömyys on jokseenkin pettämätön merkki siitä, että asiat eivät ole kohdallaan.
Valitettavasti tämä on jostain luettua. En tiedä, mistä sellaisia laitteita saa, mutta ainakin Espoossa on Olarissa turvalaitelainaamo, jossa olen asioinut. Luulisin heidän tietävän. Toinen täkysana on ”kotihoito”.

Olen miettinyt, että taidan pyytää vaimoltani joululahjaksi itselleni itkuhälyttimen. Olen nähnyt niitä lapsenlapsillani. Lapsilleni kerron, että ennen aikaan Helsingissä paikallispuheluista veloitettiin jokin summa per puhelu kestoon katsomatta. Niinpä naapurirappuun iltakahville lähdettäessä soitettiin puhelu ja jätettiin linja auki ja vauva nukkumaan. Pullavadin äärestä käytiin välillä kuuntelemassa puhelimesta, kuuluuko muutakin kuin asiaan kuuluvaa tuhinaa.

En ole varma, mutta epäilen operaattoreiden järjestäneen asiat niin, että tämän idean soveltaminen älykännyköillä ei olisi viisasta, mutta Skypeä voisi hyvin käyttää.

Tekniikan pojilta pitää muistaa kysyä, millainen olisi kosteusanturi, joka hälyttäisi vesivahingosta. Isännöitsijäntoimiston huomio! Kuvittelen että kunnon putkirikko on suorastaan helppo tunnistaa ja kytkeä tunnistimeen hälytys. Hitto soikoon, jos olisin pahemmin vainoamisharhainen, osaisin itse nikkaroida sellaisen loma-ajoiksi kaikista kunnon rautakaupoista saatavasta liiketunnistimista.

Sellainen auttaisi jopa taannoin kuulemaani tapaukseen, jossa nuorehko herrahenkilö oli nauttinut virvokkeita hyvien ystävien kanssa ja mennyt kotiin tultuaan suihkuun ja sammunut kuin saunalyhty mahalleen suihkun viemärikaivon päälle. Vettä valui kuulemma useampaan alempana olevaan kerrokseen. Ei pidä luulla, että minulla olisi jotain huolellisesti liotettuja humalaisia vastaan, päinvastoin. Mutta naapurin kissa osaa laukaista hännällään kuistivaloni, jota käyttävä tunnistin on suunnattu valaisemaan kotiin kassien kanssa rimpuilevan asukkaan askeltamista.

Nerokas idea on joskus yksinkertainen. Sukulaisnainen naureskeli taannoin tultuaan Turusta bussilla. Hän oli auttanut vieressään istunutta täti-ihmistä, jonka kassi oli epätavallisen painava, ja lisäksi se aukesi nostettaessa. Kassissa oli päällimmäisenä silitysrauta asiaan kuuluvin höyrytystoiminnoin ja siis vesisäiliöin.

Täti-ihminen oli selittänyt, että kun hänellä on aina niin kamala se tunne, että mahtoiko ryykirauta jäädä päälle. Ja vaikka hän olisi käynyt sen tarkastamassa, niin silti asia kaivelee. Kun ei niihin konsteihinkaan voi uskoa – että rauta muka sammuu pystyasennossa.

Joten hän on ratkaissut ongelman ottamalla raudan aina mukaan, Turun torille tai kuten nyt, Helsinkiin.

13 kommenttia:

 1. Kerrankin kunnon kotiasiaa! Ostin pari vuotta sitten uuden keittiön vapaa-ajan asuntoon. Ei yhtään turvalaitetta, vaikka laadukas köökki onkin. Liesituulettimeen voisin haluta turvajärjestelmän, se toimisi silloinkin, kun olen muualla.

  Aika moni kodinkone tosin toimii vain rajallisen ajan käyttökerralla. Vedenkeitin tai mikro ei jää päälle ellei siinä (tai käyttäjässä) ole vikaa, induktiolieden 'levy' sammuu, ellei päällä ole kattilaa.

  Mutta miksei kaikille yli 50-vuotiaille voisi myydä sellaisia koteja, joissa on jo turvalaitteet ja varmistukset paikallaan. Ei niitä sitten hankita, kun ollaan rollaattorikunnossa. Eikä meille varhaisvanhoille mitkään hoitopaiikat riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikrouunin kohdalla sijoittaisin -osin kokemuksen kautta- riskilistan kärkipäähän uuniin päätyneet sinne sopimattomat kohteet & materiaalit, sekä huudatuksen erehdyksessä täydellä teholla tarkoituksen ollessa sulatusteho. Seurauksena kipinöitä, räiskettä, hirmuista katkua ja uunin sekä sinne joutuneen käyttöelektroniikan lopullista epäkuntoisuutta...

   Poista
 2. iPhonesta toiseen, kotiverkon puitteissa Wifin kautta eivät videopuhelut maksa. Joten saatan soittaa pojalle tai tyttärelle kotiinsa näköpuhelun ja haastella syämmen kyllyyvestä. Siinä sitten kuljetellaan kapulaa paikasta toiseen ja esitellään paikkoja, vaihtaen etukamerasta takakameraan.

  Ei olt tällaista silloin kun oli pakeliittiluuri.

  Vielä puuttuu kodeista viestiväylä joka lähettäisi siitä signaalin omaan puhelimeen, valitusta lähteestä -- liiketunnistin, lämpöanturi, kosteusilmaisin. Sellaisen pitäisi olla standardi kuten amerikkalainen valaistuksenhallintaväylä.

  Mutta toisinpäin en antaisi sen toimia -- kännykän avata lukkoja tai laittaa saunan kiukaan päälle.

  VastaaPoista
 3. Induktioliesi käy melkein turvaliedestä. Mutta vain melkein: siinäkin pitää pannu muistaa nostaa levyltä.

  VastaaPoista
 4. "... Tekniikan pojilta pitää muistaa kysyä, millainen olisi kosteusanturi, joka hälyttäisi vesivahingosta. Isännöitsijäntoimiston huomio! Kuvittelen että kunnon putkirikko on suorastaan helppo tunnistaa ja kytkeä tunnistimeen hälytys. Hitto soikoon, jos olisin pahemmin vainoamisharhainen, osaisin itse nikkaroida sellaisen loma-ajoiksi kaikista kunnon rautakaupoista saatavasta liiketunnistimista..."

  Tuollaisia kosteusantureita on ollut jo jonkin aikaa saatavilla esim. keittiötiloihin (tai muihin ei-kosteisiin tiloihin), varsinkin astianpesukoneiden ja/tai kylmäkalusteiden ja/tai mahdollisen ppyykinesukoneen mahdollisia vuotoja tarkkailemaan.

  VastaaPoista
 5. Jotenkin on - etten sanoisi - aika rivo kuva.

  No en sano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva edustaa näiden kulttuurihemmojen pornoa...

   Poista
 6. Jopa sellaisiakin liesituulettimia on joissa on painevesiliitäntä, liesi sammuttaa palonalut, loistavaa, mutta eikö etähallinnan menetys ole melko pelottava ajatus?
  Etäperhe-elämän voisi ajatella korvattavan kokeeksi suurperhe-elämällä. Tusinoittain halvemmalla, erään Galbraithin kirjan tapaan.

  VastaaPoista
 7. Joku rautamötikkä pitää panna reppuun siltä varalta että teinit ampuvat huvikseen selkään.

  VastaaPoista
 8. Niin,

  Monenlaisia turvalaitteita on ja nykyisin uudisrakennuksissa palovaroittimetkin pitää olla pattereiden lisäksi kytketty verkkovirtaan.

  Tuttuahan on että aiheettomat turvalaitehälytykset ovat palokunnille yleisimpiä ja arkipäivää. Siksi tarvittaisiin turvalaitteden valvontalaitteita jotka varmistaisivat toista kautta onko hälytys aiheellinen.

  Loma ei mene pilalle jos ulko-ovi on jäänyt napsauttamatta takalukkoon tai jos jokin ilmavirta saa verhon tyhjässä kotona heilahtamaan. Loma voi mennä pilalle jos sellaisia hälytyksiä tulee kännykkään toistuvasti ja pitää olla järjestämässä tarkistuksia joissa ei kuitenkaan mitään syytä löydy.

  VastaaPoista
 9. Asianmukaisia kosteushälyttimiä on toki kaupan monenlaisia. Nehän toimivat kyllä, mikäli ovat asennettuina kohtaan, jossa vuoto tapahtuu. Niitä voidaan laittaa koneiden alle, poistoputkien lähelle ym. Putkirikoissa sinänsä niistä ei juuri hyötyä ole, kun varsinkin vanhemmissa taloissa, joissa niitä rikkojakin tapahtuu, putket kulkevat rakenteissa. Vahinkojahan syntyy vesijohdoissa, viemäreissä ja siinä välissä, kun johdosta tuleva vesi ei jostain syystä poistu viemärin kautta. Lisäksi on sitten taivaalta tai maasta tuleva vesi ja ihmisen asuntoon muuta tietä toimittama kosteus.
  Mikäli asennamme tuollaisia hälyttimiä kerrostaloon x kappaletta, otetaan vaikka viisisataa, vuoto tai vahinko tapahtuu ihan huvikseen kohdassa 501. Virtaamastakaan ei vuotoa juuri havaitse, sitä on kerrostalossa aina, ja rikot yleensä niin pieniä, että vahingot tapahtuvat hitaasti ja tulevat ilmi vielä hitaammin.
  Vesivahingoista jokin osa tapahtuu kuitenkin muista syistä kuin putkirikosta. Mielikuvitus on ihmisellä rajaton keksimään tapoja johtaa kosteutta sinne, minne suunnittelija ei sitä suurin surminkaan haluaisi. Kun mielikuvituksen rajat tulevat vastaa, alkavat sitten suunnittelemattomat tapahtumat. Joku vaikka estää veden johtumisen oikeaan paikkaan kehollaan sammuttuaan, kuten esimerkissä. Tähän vielä päälle rakennusvirheet, suoranainen piittaamattomuus, älyttömät luontokappaleet ja toisaalta materiaalit, jotka esimerkiksi kiusallaan käyttäytyvät jonkin toisen materiaalin tai tapahtuman johdosta eri tavalla, kuin suunnitellessa ajateltiin. Näissä kaikissa kosteutta useimmiten päätyy paikkaan, johon hälytintä ei tulisi mieleen tai voisikaan laittaa.
  Toisaalta eivät ne kosteusvahingot nyt ihan niin valtava peikko ole kuin niitä nykyään pidetään. Maailman sivu niitä on kaikkialla ollut. Kuivataan ja korjataan, niin hyvät rakenteet ovat taas asumiskunnossa pitkiä aikoja. Eipähän noiden Keski-Euroopan tulvienkaan jälkeen ole taas kerran veden vallassa olleita Prahaa tai Wieniä hävitetty, ihan saman lailla siellä asutaan ja ollaan kuin ennenkin, vaikka vettä oli valtavasti ihan kaikkialla.

  VastaaPoista
 10. Paras tilpehööri taloudessa näyttäytyi juuri ja katseli nappisilmillään näkkileivän toivossa. Syövät lähes kaikkea, mus domesticukseni. Kuinkahan hoitanevat suhteensa skafferin nokkahiiriin? Oletteko nähnyt mihin nopeuteen päästäinen kykenee? Selviytyäkseen pienellä massallaan on sen syötävä jatkuvasti. Kiirettä pitää kun on pelkkää ruokatuntia elämä. Ei se ole ahne, se on kova syömään, siinä kaikki. Eipä löydy kuolleita hyönteisiä lattialta.
  Talon pikkuväki toimii näkkileivän murusilla yhteistyössä mutta miksen ole päässyt todistamaan poliittisia yhteenottoja? Epäilen salaliittoa, inhimillistä ahneuttani tietysti. En tunne itseäni syylliseksi, tarkkailen, voisivat pysytellä omissakin oloissaan, rakenteissa piilossa, mutta tuntuisivat luottavan arviointikykyyni ja keskinäinen status quo on rikkumaton, sitä tuntee perustaneensa dynastian jossa hiirilläkin on kissanpäivät. Hyvin tyydyttävää, tämä sisäpolitiikka.
  Kuinka sitten käy kun taloon tulee koiranpentu joka pitää ulkopolitiikasta? Kotoiset arktiset pystykorvarodut oppivat kyllä sisäsiisteiksi suit-sait, en viitsi miettiä mokomaa seikkaa.

  VastaaPoista
 11. Voiko koirat, linnut, lepakot,"lento"muurahaiset, hiiret, hyttyset, paarmat tai yökköset aiheuttaa oikosulun ja semmoisen jota sulake ei jaksa huomata ? Entä tukkia tuulettimen, seulan tai poistovesiputken ?

  M

  VastaaPoista