Sivun näyttöjä yhteensä

3. elokuuta 2013

Hauska ja turhaKuvassa näkyvä laite on Wacomin piirtopöytä Bamboo. Se on laskettava lähinnä leluksi ja arviointi siitä on jutun otsikko.

Samalla valmistajalla ja kilpailijoilla on tietysti vakavaan työskentelyyn tarkoitettuja vastaavia laitteita, mutta hintakin vetää vakavaksi. Omani hinta oli kymppejä. Ammattilainen saa äkkiä pulitta tonnin ja enemmänkin.

Kynä toimii hiirenä. Kuvassa se on laitteesta oikealla. Kynässä on hiiren tapaan kaksi näppäintä. Lisäksi itse laitteessa on neljä painiketta, joiden käytön voi kustoimoida mieleisekseen.

En ole kokeillut, mutta kukaties kynä on Photoshopin piirtämisessä paljonkin parempi kuin hiiri. Omiin tarpeisiini riittää muokkausohjelman työkalu magneettinen lasso. Sitä käyttäessä ero ei ole suuri.

Kuvassa näkyy salainen paheeni, Karjalan karttojen värittäminen ja vielä kartografian vakiintuneista säännöistä poikkeavalla tavalla. Olen tavoitellut yleiskatsauksellisuutta, ja metri kertaa metrin tulosteina nämä voisivat olla kivijalkamatkailijalle tai sotahistorian harrastajalle helpompia käyttää kuin verkosta löytyvät alkuperäiset suomalaiset topografikartat 1 : 20 000.

Ellei karttoihin ole kertynyt tottumusta, ne eivät ihan äkkiä luovuta salojaan. Pitää olla tarkkana. Esimerkiksi Äyräpään topografikartassa on katsottava, johtavatko korkeuskäyrien apuviivat sisään vain ulos. Harjulla on nimittäin painanteita, jollaisen nimi lienee suppa.

Tällainen hupsuttelu annettaneen anteeksi, vaikka väritettyjä karttoja on kertynyt vuosien mittaan kolmattasataa.

Otetaan miehekkäämpi esimerkki, pasianssi. Olen useinkin sanonut, että Pretty Good Solitaire on paketti, josta kannattaa maksaa. Siinä on useita satoja erilaisia pelejä, ja jotkut ovat todella hauskoja ja jotkut koukuttavia. Tietokone on pelikortteja näppärämpi etenkin kolmen tai neljä pakan peleissä. Niissä korttien asettelu ja sekoittaminen veisi loputtomasti aikaa.

Näiden hyvien ja verkosta löytyvien ilmaisten pasianssien pelaamiseen ei todellakaan tarvitse muuta kuin hiiren eikä käytännössä aina sitäkään, koska joissakin tapauksissa pelaaminen onnistuu näppäimistölläkin.

Mutta Wacomin laite tuntee kaksoisklikkauksen, eli kortin siirron voi toteuttaa automaattisesti esimerkiksi pitämällä kynän kärkeä kortin päällä.

Ajatuksia herättää mahdollisuus käyttää laitetta sormin. Se tottelee kosketusta ja tavallisimpia sormen liikkeitä, kuten napausta, pyyhkäisyä ja vieritystä.

Siitä huolimatta että iPad on monessa tilanteessa niin hyvä ja kosketusnäyttö on selvästi tullut myös puhelimiin jäädäkseen, en ole itse tuntenut minkäänlaista kaipausta kosketusta totteleviin näyttöihin. Microsoft ja Apple ovat selvästi eri mieltä, ja monet pitävät kosketusnäyttöä lähitulevaisuuden valloittajana. Minusta se on hankalampi kuin näppäimistö ja hiiri.

Silti juuri kuvien käsittely on toista ja pasianssi siis samoin. Tällainen piirtolevy on näppärämpi kuin kosketusnäyttö, koska käsiä ei tarvitse juuri siirtää. Näppäimistöä. hiirtä ja piirtopöytää voi käyttää ristiin ja rinnan.

Itse laita asentaa itsensä ongelmattomasti Windows 8:aan, ja liitin on tavallinen USB. Eräässä mielessä koko koje on laajennus läppäreiden kosketusalustasta. Olisikohan muuten niin, että IBM:n (nyt Lenovo) terhakasti törröttänyt punainen nappi olisi siirtynyt tai siirtymässä historiaan?

Mielestäni näistä asioista on turha virittää ainakaan väittelyä, koska käyttötapoja ja tottumuksia on erilaisia. Joskus maailmassa sanottiin, että yksi tykkää äidistä ja toinen äidin tyttäerestä.

Mieleeni tuli naurettava sovellus. Jospa löytäisi jostain sellaisen prisman, jota mainospiirtäjät käyttivät ennen luonnosteluun. Siinä on nivelvarsi ja se kiinnitetään silmän korkeudelle. Paperille heijastuu prisman päältä katsoen kohtisuorassa olevan kuvan kuva.

Tuolla järjestelyllä näytön voisi toistaa ilman kautta ilman sähköä kirjoitusalustalle ja tehdä ehkä hyvinkin tarkkaa työtä.

Naurettavaa, eikö vain?

Tämä oli lyhyt ja kevyt kirjoitus. Päivä kului suurenmoisella tavalla häissä. Hienot juhlat, mutta kyllä riitti lämmintä! Oli hääparilla keliä kerrakseen. Onnea vielä kerran, ja kiitos!18 kommenttia:

 1. Blogistin salaisiin paheisiin taitaa kuulua haaveilu Karjalan Kannaksen palauttamisesta Suomelle... ei vaan kehtaa tunnustaa sitä! Käynti Kannaksella paikan päällä voisi helpottaa tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että mukana on satunnaisiakin lukijoita. Herätin jyrkkää pahennusta viimeksi 2000-luvun puolivälissä seekaantumalla Karjala-keskusteluun mm. radiossa, Itä-Suomen sanomalehdissä ja sitten tässä blogissa. Olin ja olen edelleen sillä kannalla, että palautuspuheet ovat hullutusta ennen kaikkea siksi, että me emme tarvitse menetettyä Karjalaa mihinkään ja että ainakin Viipurin kunnostaminen maksaisi mielettömästi. Itsestään selvästi luotaisiin ulkopoliittinen riski.

   Kannatan Savon palauttamista muun Suomen yhteyteen, Etenkin Savonlinnan ja Rantasalmen.

   Poista
 2. Valtio aikoo akuutissa rahapulassaan myydä tasavallan ensimmäisen valtionhoitajan, itsenäisyysjulistuksen laatijan ja Tasavallan presidentin P.E.Svinhufvudin, siis Ukko-Pekan, Luumäellä sijaitsevan kotitilan Kotkaniemen. Tila on arvioitu ainoastaan 400 000 euron arvoiseksi. Venäläiset ovat varmaan todennäköisesti halukkaita maksamaan kartanosta paljon enemmänkin.

  Blogistin luulisi kulttuurihemmona olevan kiinnnostunut ja jopa huolissaan tällaisista hankkeista eikö höpsöttelevän jonnin joutavia ja niitä näitä jonkin helevetin piirtopöydän teknisistä ominasuuksista tai Kannaksen karttojen värittämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle on yksipuolinen kuva meistä kulttuurihemmoista. Minä vähät välitän Svinhufvudista ja hänen Kotkaniemestään. Toivon että esimerkiksi Venäjältä löytyy sopiva ostaja.

   Jos joku löytäisi Otto Ville Kuusisen syntymäkodin Laukaasta, jossa on hänen patsaansa, suhtautuisin asiaan yhtä kylmäkiskoisesti.

   Poista
  2. Myyrään myös Tamminiemi, mitä me silläkää tehrään! Eikös se Urkki ollut KGB:n agentti, "Timo"? Tamminiemestä vois sitä paitti saaha hiukka enempi kuin Kotkaniemestä!

   Poista
  3. Tuossa on ajatusta. Muistelen lukeneeni Tamminiemen eli UKK-museon kävijämääristä, jotka eivät päätä huimanneet. Rakennuskin on kai peruskorjattu ja tontti tyydyttää ehkä vaativaakin makua.

   Enusko Hj. Harkimon seuraavan tätä blogia, mutta hänellä tuntuisi olevan sopivia suhteita tahoihin, joilla on taipumusta yllättäviin kauppoihin.

   Katkaistakseni vitsailun sanon vakavissani, että Seurasaari sitten on helmi. Jos keneltä on päässyt unohtumaan, suosittelen. Kävelemistä väitetään myös terveelliseksi.

   Poista


 3. Äyräpäästä tarkat kartat olivat niissä kartalaukuissa joissa pitikin 1944. Oli varmaan aika hyvät 1808 rantatien suunnista ja korkeammaltakin. Tunkeutujaa niskapuolelta ahdistavilla maajusseilla taas oli sitä subsidiariteettia paikallis- ja läheisosaamista.

  Tengströmit & Co ml. Stocholmin drotskit paheksuivat sissien toimia -tällä kertaa, Löfvingiähän kruunu oli rohkaissut. Se vaihtelee tuo sosiaalikartta ja ihmismaisema. Nyt 1808 oli syytä panna kampoihin kun pelättiin Kymijoen takaisen kastisysteemin marssivan maaorjasotaväen mukana. Sitä Suomen herratkin odottivat mutta eri kartalla eli toiveikkaina.
  Väärässä olivat Baltian kartanokuria toivovat isoiset, ja säikkyvät maamiehet. Eivät tienneet Tilsitistä tarpeeksi. Se oli Napoleon Uudistaja kun Pietarin politiikan saneli.

  Vaan millaisillakohan hinnoilla oltiin myyty Baijerin karttoja Kustaa Adolfin hakkapeliitoille ja katollisille myös ? Varmaa on että kauppa kävi ja harhautus oli taistelulaji. Parhaat möivät väärennöksiä takuuvarmasti kaksoisagentteina.

  Kapitalismi on sotaa,tuhoamissotaa jota luovaksi kutsutaan -ja syystä. Voitot sivilisaatiolle ovat häikäisevät. Hurjaa taistelua käydään rahabittien vaimeassa kehräyshurinassa. Siellä kehrätään hattaraa minulle ja valtaa todellisuutemme uudistajille, siis sellaisille kustaaadolf-geenien nykyilmentymille. Ja taas säätykartoilla Kiinan ja USA:n rahapiirien yhteenhitsaamisella ; samalla karttapohjaan syövyttäytyy uusia uurteita joihin arvo-paperitykkejä positioida. (Kartalta pudonnut "ulkopolitiikamme" ei todellakaan kuulu YK:n turvaneuvostoon -mistä tyhmät loukaantuivat.)

  Siviilissä digi kai säätelee ja helpottaa jotain vakaaksi tarkoitettua prosessia kuten sen soten palvelusten suorittajien tietotarvetta asiakaspotilaistaan jms. Mutta sodassa. Koneet kamppailevat toisiaan vastaan. Maisema ei ole stabiili. Sinne vyöryy tsunamiaaltoja, se hetkuu niistä richtereistä.

  Maailman pörsseissä osakkeita, velkakirjoja ,hakkuuoikeuksia ja niiden derivaattakirjoa kaupataan/myydään toinen toisensa niskavilloissa ja kraiveleissa roikkuvien tietokonerobottien nujakoinneissa ja niitä ohjelmia,algometrejä kaiken aikaa häijytetään tappavammiksi salakavalammiksi ja sekunnin mijoonasosissa taktiikkojaan vaihtaviksi, oppiviksi seuraavaa silmänräpäystä varten, ja bonuspäivää varten.

  Tappelumatematiikan ja tarjousspesifikaatioiden ohjelmointien tilannesopeutumismutaatiot tekivät tepposet neroilleen 6.5.2010 kun maailman kauppa"paikat" rysähtivät kaaokseen. Vuosi sitten Knight Capital tykitti mutta vahingossa itseään. Se oli sen lorun loppu, ja niiden eläkesijoittajien jotka sille olivat rahansa uskoneet.

  Kysymys kuluukin, mitä sotia rahoillamme Ilmarisen kenraalit saavat käydä edes jälkikäteen asioita raportoimatta työtätekeville, joiden on pulittaminen palkoistaan neljännes näille ay/ek -kontrollööreilleen, jotka sitten vielä uhittelevat tuhkienkin viemisellä.

  Ilpo Kokkilan SRV joutui yövaloon. Pietarissa menisi hienosesti. Nyt on perustetta arvella, että kurssinousu ja kohu juontuu kesäkuulta kun SRV möi Ohta Mallin kauppakeskusta Ilmariselle ja Eteralle (= LEL työeläkekassa ennen niminaamiointia) kuin Kamppia vaan. Nämä työeläketilityksesi naamioidaan nimelle Russia Invest (jota siis muka omistat ja jolta odottelet eläkettä).

  Jarmo Leppiniemi syystä varotteli vähättelemästä sisäpiirimoraalia kun mitä hyvänsä intressejä pulpahtelee skandaaleissa. Jorma Ollilan jauhojen puhtaudesta ei liene epäilystäkään, mutta isojen kotimaisten rahaläjätellien laita on toisin. Ne käyttävät alihankintaa ja keitä lienee verukkeilla, kuten oma riski , mukana voitonjaoissa ja vastapuolien valkaamisessa ? Ay/ek klusteri taitaa olla pohjamutainen laahusankkuri.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. Onko tämä Jukka Kemppisen vai Jukka Sjöstedtin blogi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sjöstedtin ja jokaisen halukkaan ja siihen toimeen kykenevän. Ja tuon kykenemisen arvioin itse, koska myös kommentit ovat minun vastuullani (juridisesti).

   Poista
 5. Ad Omnia: - kun tuossa äyskäistiin Karjalan kartoista niin tutunoloisesti, niin mahtavatko monet muistaa, että kaikki suomalaisten tekemät ja painamat luovutetun Karjalan kartat olivat valvontakomission rauhansopimuksen tulkinnan mukaan Suomessa jyrkästi kiellettyjä. Ne oli luovutettu Neuvostoliitolle. Itse tein tuttavuutta niiden kanssa käyttäen ns. suhteita. Tietysti kiellettyä aineistoa oli "epähuomiossa" jäänyt eri paikkoihin.

  1980-luvulla näin ensimmäistä kertaa Ihantalan topografikartan (karttalehti Juustila). Sain sen lahjaksi eräältä korkealta tuomarilta, joka oli arvellut Talissa juhannuksena 1944, että tuo suomalainen karttalehti oli res derelicta eli ei-kenellekään kuuluvaa omaisuutta, hän kun oli tullut ampuneeksi sitä käsitelleen puna-armeijan alikapteenin.

  Tämän kuvaamattoman tihutyön tekijä näytti toista karttaa, jossa oli joukkouyksikön tasolle piirretty hyöjkkäystasat Ihantalan taakse Imatran tielle ja Saimaan kanavan yli. Mutta niin valitettavasti pääsi käymään, että tehtävä jäi heiltä toteuttamatta. Onneksi suomalaiset ovat vakuutelleet nyt jo kohta 70 vuotta, että tottakai noitten nuolten mukaan olisi tultu kevyesti Laatokan ympärille, ellei Stalin hyvyydessään olisi siirtänyt ylivoimaisia joukkojaan muualle. Suomalaisten rätinkien mukaan siellä ei kuitenkaan enää ollut hirvittävästi joukkoja siirrettäväksi, kalustoa kyllä. Niille joukoille oli käynyt huonosti.

  VastaaPoista
 6. IBM/Lenovon terhakka punainen tappi on aarre. Muuten kosketuslevyn aktiivisena pitäminen sotkisi kaiken työn meillä, joiden työasennossa ranteet lepäävät koneen etuosalla eli juuri tuolla levyllä. Sony Vaio on muuten hieno, mutta tapittomana suurine hipaisu&painolevyineen epäkäytännöllinen.

  VastaaPoista
 7. Perinpohjaista Wacom-keskustelua: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5324.60.html

  VastaaPoista
 8. Piirtopöytä on hyvä laite jos tekee isoa kuvaa alusta lähtien tai massiivista kuvankäsittelyä jossa maalataan sävykkäästi. Click-and-point -hommiin eli vaikkapa syväysviivojen piirtämiseen koen edelleen hiiren tarkimmaksi; niille jotka ovat alusta lähtien käyttäneet piirtolevyä saattaa sellainen vaatia tilapäistä kynän herkkyyden muutosta. Terhakin viritys voisi olla semmoinen jossa piirretään suoraan näytön pintaan, mutta sen käyttö vaatii kohtuullisen ketterää prosessoria. Laitteita on jo mutta en ole päässyt kokeilemaan. Piirtopöydän ja -kynän suurin idea on paineentunnistus eli samanaikainen värin tai viivan paksuuden säätö. Tuntemani sarjakuva- ja skissipiirtäjä siirtyi vasta muutamia vuosia sitten tietokoneaikaan; hän oli vahva viivan käyttäjä. Itse olen erästäkin tunnusta kehitellessäni aloittanut kynästä luonnoskirjan tyhjille sivuille (sillä kynä ja käsi johdattelevat ajatusta eri tavalla kuin kone ja viivan tarkoitus ruudulla); vasta ajatuksen selvittyä saatoin siirtyä täyteen digitaalisuuteen ja tässä tapauksessa hakemaan ajatellun objektin valmiista kuvakirjastosta. Tunnusten teko on pelkistämistä; niin idean kuin sen taustankin (semiotiikka) suhteen. Välineet vaikuttavat ajatteluun.

  VastaaPoista
 9. Tämä blogi on hauska ja turha, ei hauska ja hurja. Blogisti kirjoittelee täysin turhanpäiväisistä asioista ja kysymyksistä aivan liian usein. Pääasiana tuntuu olevan tekstin määrä, ei laatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trollaaja voisi siirtyä pysyvästi sivustolle www.vauva.fi
   Siellä keskustelun taso olisi hänelle sopivampi

   Poista
  2. Hei trollaati trollaati trollaati trolla
   Trollaati ...trollaallaa...
   Hönöä kestää vain ykstoista vuotta...

   Poista
 10. Onpas lysti meidän
  Hönössä
  ollaksemme
  Oikeassa
  asiassa
  Seuran vuoksi riidelkäämme.

  Muut seuratkoot!

  Y.  VastaaPoista
 11. Wacomin Bamboo on perusjuttuihin tosi hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Oikeastaan kaikki Wacomin pöydät on hyviä. Mulla on tuollanen vanhempi XP-Pen Star 03 https://www.xp-pen.com/product/44.html A4-kokoisena, ja toimii ainakin vielä 5 vuoden käytön jälkeenkin ihan hyvin. Eli en voi kuin suositella!

  VastaaPoista