Sivun näyttöjä yhteensä

2. helmikuuta 2012

Tietoniva


Kun viimeksi viittasin David Kahnemaniin, joku kommentoi väsähtäneesti eikä siis käsittänyt, että pari kuukautta sitten ilmestynyt ”Thinking, Fast and Slow” ei ole vielä ehtinyt painaa ketään kumaraan. Kirjoja ja artikkeleita hän on tietysti julkaissut 70-luvun alusta ja luonnollisesti uusi kirja on yhteenveto. Halusin vain varoittaa, että äkkipikaisesti silmäillen tämän kirjan voi sekoittaa siihen kirjallisuuteen, joka tuo mieleen satama-altaan – ”Miten tulen eteväksi 14 päivässä hetkeäkään yrittämättä”.

Laiskuus on yksi Kahnemanin tavallisista selityksistä, kun hän käy läpi tilannetyyppejä. Ihmisen intuitio eli pikaäly on melkein aina oikeassa. Välillä se on pahasti väärässä. Toinen mielen osa, jota voisi sanoa erästä henkilöä mukaillen ”fundeeraamiseksi”, aiheuttaa nopeasti kovaa neurologista kuormaa.

Ota avainlukulistasi. Siinä kai on neljän numeron sarjoja tyyppiä ”1,2,3,4”. Lue luku ääneen ja käännä se näkyvistä ja lisää jokaiseen numeroon 3. Toista ääneen. Tavallinen ihminen tulee hulluksi ja joutuu piipaa-autoon viidennen tai kuudennen laskutoimituksen jälkeen. Jos häneltä kysyy kesken laskemisen, paljonko kello on, hän lyö.

Tuota fundeerausta sanotaan myös kognitiivisiksi kyvyiksi, ja otsikon ”tietoniva” on suomennokseni termistä ”cascading availability”. Tämän kirjoituksen aihe on Aku Ankka.

Tietoniva on esimerkiksi E10–bensiini (95E10). Puoli vuotta sitten maan polttoaineen jakelu oli sekaisin, kun niin suuri osa suomalaisista ”tiesi”, että tuo litku on herrojen metku, ja sitä ei osteta. Tiettävästi kukaan ei ole nyt sitä mieltä. Ainetta ei ole muutettu. Tiettävästi pelon katteeksi ei ilmennyt ainuttakaan tapausta. Joka tapauksessa dieselin ja bensan tankkaamisvahingot ovat tavallisia ja todellisia, mutta ei niistä kirjoiteta eikä puhuta.

Tämä psykologien lähestymistapa miellyttää. Ei tarvitse väittää, että ihmiset ovat tyhmiä tai että ”jytky” oli tai ei ollut kansan todellisten tunteiden ilmaus. Lukuisin kokein on osoitettu ainakin minut vakuuttaen, että vaikka perustelut olisivat järkeviä, valinta ei sitä välttämättä ole. Käyttäytymismalli (tankkaan – en tankkaa) voi olla tunteenomainen ja perustua esimerkiksi harhaan, että kaikki oleellinen tieto on käytettävissä ja omaksuttu, mutta perustelut voivat kuulostaa hyvinkin uskottavilta. Jos asia vielä herättää suuri tunteita ja pahoja pelkoja, kuten hirvittävä influenssa tai Coca-Cola, keitos on valmis.

Historiasta voi kaivella suuren määrän ilmiöitä, joita sana ”joukkohysteria” ei kuvaa kunnolla. Miksi atsteekit antoivat espanjalaisten hävittää valtakuntansa? Muutamassa vaiheessa espanjalaisia oli ainakin 100 000 asukkaan kaupungissa Tenochtitlanissa vain joitakin kymmeniä, korkeintaan pari sataa? Tarinat hevosten aiheuttamasta pelosta ja legendat vaaleista jumalista eivät ole uskottavia, ja atsteekkien aseilla ja sotataidolla tuon kokoinen joukko olisi tuhottu neljännestunnissa.

Riittämättömän ja väärän informaation kasaantuminen on uskottavampi ajatus.

Coca-Cola mainittiin myytinmurtajien takia. En tiedä, esiintyikö tämä asia televisio-ohjelmassa, mutta kolajuomien väitetty tuhoisa vaikutus hampaisiin (maitohammas liukenee yhdessä yössä) on kumottu kauan sitten. Juoma vaikuttaa juuri saman kuin muukin sokeroitu vesi. Moni uskoo edelleen toisin.

On tapana syyttää mediaa tällaisesta. Syytös ei osu oikeaan. Samanlaista on esiintynyt useampia tuhansia vuosia, oli tiedotusvälineitä tai ei. Peli on joskus erittäin kovaa.  Joskus se on erittäin pehmeää. Jostain tulee virike ja kummallisen lyhyessä ajassa kaikki ajattelevat samalla tavalla.

Jutun kuvassa on Aku Ankan virka-asu, merimiespuku. Maalaus esittää Englannin tulevaa kuningasta ja on maalattu 1846 (F. Winterhalter). Hyvin luultavasti kysymyksessä oli päähänpisto, jollaisiin kuninkaallisilla on varaa. Joittenkin vuosikymmenien kuluttua merimiesasu oli ympäri maailman normaali ja asiallinen lasten parempi puku. OIlen itse loikkinut sellaisessa.

Aku Ankka ja Mikki Hiiri aloittivat uransa piirretyissä elokuvissa. Ihmisten kuvaaminen eläiminä on ikivanha perinne. Viihteen tekijöiden epävarmuus näkyi siitä, että sekä Aku että Mikki olivat aluksi ”lapsia”. Merimiespuvun vertainen osoitus siitä on lyhyet housut, joissa Mikki aloitti. Olen mennyt kansakouluun lyhyissä housuissa… [jatkuu…]

21 kommenttia:

 1. Uraanipitoisuus Suomen maaperässä ja kalliossa on noin 2-3 ppm. Olkoon tuo n. 3 ppm. Tonnissa maata on siis n. 3 grammaa uraania. Eikä nyt olla edes kovin uraanipitoisella alueella.

  Neliökilometri kaurapeltomaata, 0,5 m syvältä, käsittää 1000m x 1000m x 0,5m*2t/m3 = 1 miljoona tonnia maata ja sisältää noin 3 tonnia uraania. Siitä meidän Elovenamme kasvatetaan. Mutta jos kerron kadun miehelle, uskooko hän ? Ja jos uskoo, lakkaako kaurapuuron syönti siinä perheessä ?

  Tai että 5 kilometriä pölyävää kesätietä mökille sisältää hyvinkin sen 5 kiloa pölyävää uraania ?

  On paljon helpompi uskoa että joku paha paha talvinen kaivos pölyttää ja myrkyttää terveet ihmiset parilla grammalla uraania.. vaikka sen tekee Suomessa jokaikinen rakennus- ja tietyömaa..

  MrrKAT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpi menee vesistöön ja pohjaveteen?

   Poista
 2. The Wisdom of Crowdstorstaina, 02 helmikuuta, 2012

  Miksi syöttäisin uskolliselle pollelleni selluloosaa, kun kaurojakin on saatavissa ? Ja varsinkin näinä aikoina, jolloin ilmastonmuutos taas painaa päälle.

  Ja jäähän siitä 98E:sta Kataiselle taas jotakin Kreikan kautta Saksan pankeille lähetettäväksi. Haastan kaikki muut vastuulliset mukaan iloisiin talkoisiin !

  No, kognitiivisiin kykyihin hieman lähemmin liittyen: Nykyisellään jokainen tankattu litra etanolilla "vesitettyä" bensaa kuormittaa ympäristöä enemmän kuin perinteinen bensalitra. Tästä vallitsee kohtalaisen suuri yksimielisyys jopa yltiövihreissä piireissä.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/E10-bensiini
  http://fi.wikipedia.org/wiki/E85_%28polttoaine%29

  Miksi ihmeessä ne samat herrat, jotka ovat huolissaan ympäristömuutoksesta yrittävät vängällä poltattaa meillä huonompaa ja vahingollisempaa ainetta ?

  - kumman kognitio tässä esimerkissä lopulta heittää - herrojen vai rahvaan ?

  Usein se herrojen suuri viisaus on kovin ohutta ja kapeaa - suoraan Excelistä, etten paremmin sano.

  VastaaPoista
 3. Tuo Englannin kruununperijän pukeminen merimiespukuun lienee ollut, paitsi päähänpisto, myös tietoinen poliittinen ratkaisu. 1800-luvun kuninkaallisilla oli tapana pukeutua sotilasunivormuihin ja vielä 1800-luvun alussa yläluokan pojat kirjattiin armeijan tai laivaston rulliin jo imeväisinä. Näin saatiin kullanarvoisia virkavuosia. Ei siis ole ihan mahdotonta, että prinssi Edwardkin olisi ollut muodollisesti jonkin laivan kirjoissa.

  Toisaalta sillä, minkälaisessa univormussa kuninkaallinen esiintyi, oli selvä symbolimerkitys. Esimerkiksi Suomessa Venäjän keisarit poikineen esiintyivät yleensä Kaartin pataljoonan univormuissa, millä he osoittivat suosiotaan Suomelle. Se, että Englannin kruununperillinen kuvattiin virallisessa muotokuvassa iästään huolimatta merimiesasussa oli myös viesti: Englannin voima perustui laivastoon.

  VastaaPoista
 4. Tuo etanoli bensiini vaikuttaa monen kulkuneuvon muoviletkuihin. Itsellä on asiasta todistuskappale. Lisäksi on tieteellisesti todistettu, että etanoli imee ilmasta kosteutta ja kun kosteutta on tarpeeksi, niin tapahtuu ns. faasiutuminen ja vesikomponentti erottuu tankin pohjalle. Tämä on ihan faktaa minkä on tunnustanut jo kapitalistinenkin tiedemies. Faktaa on myös se, että polttoaineen toimittajat eivät myy vakioitua polttoainetta vaan etanolipitoisuus voi vaihdella 0 - 10 %:a, mikä nyt on tietenkin aika noloa, kun ei voida myydä mitä luvataan. Etanolilitkun energiasisältö on sekin tutkittu ja todettu pienemmäksi kuin normaalin moottoribensiinin. Sitä siis kuluu mahdollisesti enemmän tavanomaisessa liikenteessä ja varmasti laboratorio-olosuhteissa saman wattimäärän tuottamiseen.

  VastaaPoista
 5. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan Coca-Cola-lasillisen, joka sisältää liuenneen maitohampaan, nauttiminen vahvistaa varsinkin ikääntyneiden naisten luustoa.

  VastaaPoista
 6. Intutiivisen ajattelun ensisijaisuudesta nykyinen velkakierre on loistava esimerkki. Sumea markkinatalouslogiikka on helppo mukauttaa syy-seuraussuhteiseksi oman edun tavoitteluksi. Takaiskutkin on sosiaalisissa paineissa helppo niellä huonona tuurina.

  Intuitiivisen ajattelun voiman voi havannoida myös helposti ajettuaan muutamia kymmniä kilometrejä moottoritiellä. Tietty automerkki, tai pari, pääsääntöisesti ajaa muuta liikennettä kovenpaa. Ratin ja penkin välissä intuitiivinen kokemus muuttuu itseään ruokkiviksi järkiperäisiksi argumenteiksi, sulkien liikennesäännöt niiden ulkopuolelle.

  Ihmisen epärationaalisuus on valtava haaste "objektiiviselle" tiedolle ja "tekoälylle".

  VastaaPoista
 7. JK: "Lukuisin kokein on osoitettu ainakin minut vakuuttaen, että vaikka perustelut olisivat järkeviä, valinta ei sitä välttämättä ole."

  Jokainen markkinointiviestinnän kanssa työkseen tekemisissä oleva tietää tämän. Yleensä kaava menee niin, että ensin tehdään valinta ja sen jälkeen kehitetään sille järkevät perustelut.

  Kanattaa kuitenkin huomata, että vaikka kaikki perustuukin mielikuviin, niin myös "järkevä" on mielikuva, samoin "informatiivinen", "asiallinen" ja jopa "fakta".

  Ei tarvitse viitata Hawkingiin tietääkseen, ettei absoluuttista totuutta ole, vaan määrättömästi vaihtoehtoisia - ja me luomme oman totuutemme ja maailmamme.

  VastaaPoista
 8. "atsteekkien aseilla ja sotataidolla tuon kokoinen joukko olisi tuhottu neljännestunnissa."

  Olen kyllä lukenut, että tuossa sotataidossa olisi yksi selitys. Atsteekeilla ei ollut rauta- vaan kiviaseita ja heidän sotataitonsa tähtäsi yksittäisen soturin kunnian osoittamiseen ja ennenkaikkea vankien ottamiseen, koska atsteekit tarvitsivat niitä paljon ihmisuhreja varte. Espanialaisilla oli teräsaeet ja -harniskat sekä "tappamisen meininki".

  VastaaPoista
 9. Ad anonyymi - tuota selitystä atsteekkien sortumisesta pidetään vanhentuneena. Heidän obsidiaanilla tai muilla kivillä särmätyillä miekoillaan sanotaan pystyneen lyömään hevoselta pään irti. Nuolenheitin atlatl lähetti projektiilin jopa 150 km/h vauhdilla. Atsteekit surmasivat taisteluissa käsiinsä saamansa espanjalaiset. Katso lähemmin esim. Wikipedia "Aztec warfare".

  YouTube http://www.youtube.com/watch?v=Wf9JlxSgCT0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kantani perustui vanhaan kirjaan. Tuo mielenkiintoinen Wikipedian artikkeli ei välttämättä anna kuitenkaan aihetta arvioida asiaa toisin: artikkelin mukaan sodankäynnissä keskeistä oli vankien otto, joka oli taidon mitta ja jopa tavalliselle väelle ainoa ylenemisen tapa. Taidokkaita sotaliikettä tehtiin, mutta taistelun alettua se muuttui mies vastaan mies kamppailuksi. Tuollaista taistelutapaa ja sen taustalla olevaa ajattelutapaa ei muuteta hetkessä eivätkä espanialaiset antaneet tuota aikaa. Ts kyse oli soturien (taitava yksittäistaistelija) ja sotilaiden (järjestäytyneen joukon jäsen) välisestä taistelusta, jonka yleensä sotilaat voittavat.

   Toki aikaisempaa kommenttia on hyvä täydentää kahdella lisäyksellä: toisen kommentoijan esiintuomalla tavalla espanialaiset saivat atsteekkien sortamista heimoista arvokkaita liittolaisia. Taudit, jotka surmasivat paikoin 75-90 % intiaaneista, estivät intiaanikansojen toipumisen.

   Laajennettu kommentti: miten voi luottaa internetissä olevaan aineistoon, josta ei voi tehdä alaviitteitä, ja jonka voi milloin tahansa muuttaa kuin Orwelin Totuuden ministeriön työntekijät? Vain painettu kirja on luotettavan tiedon lähde.

   Poista
 10. Ad Omnia: - polttoaineen kulutuksesta Valtio tekninen tutkimuslaitos
  http://www.vtt.fi/news/2011/06062011_E10_ja_E5-bensiinilaaduilla_ei_merkittavaa_eroa.jsp

  Kommentoijan esimerkki paremmasta tietämisestä oman arvelun pohjalla on täsmälleen sitä, mitä jutusssa tarkoitettiin.

  Katso myös "Esson baari hiljeni - mihin katosi E10-vastarinta

  http://www.taloussanomat.fi/liikenne/2011/07/15/esson-baari-hiljeni--mihin-katosi-e10-vastarinta/20119743/139

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Wisdom of Crowdstorstaina, 02 helmikuuta, 2012

   Olikos se juuri VTT, joka sota-aikana osoitti jatkuvaa nälkäänsä valittavalle sotamiehelle tieteellisesti, että hänellä ei kertakaikkiaan voi olla nälkä ?

   Fysiikan/ kemian tiedon perusteella alkoholin energiasisältö per litra on 2/3 bensiinin energiasisällöstä:

   http://www.motiva.fi/liikenne/polttoaineet_ja_ajoneuvotekniikka/polttoaineet/alkoholit

   Saman lähteen mukaan:

   "Alkoholien ajoneuvokäytössä on joitain ongelmia. Moottorin kylmäkäynnistyvyys on huono, alkoholit voivat haitata moottorin käyntiä ja metanoli on lisäksi myrkyllistä. Alkoholit voivat myös ruostuttaa metalliosia ja haurastuttaa kumi- ja muoviosia."

   Mutta me kognitioltamme moitteettomat emme anna näiden tietojen häiritä uskoamme ;)

   Poista
  2. Kemppiselle pitää ilmeisesti kirjoittaa hieman hitaammin kun lukunopeus ja -tarkkuus on mitä on. Viittaukset essonbaarijuttuihin voi myös laittaa omaan paikkaansa eli roskakoriin.

   Poista
 11. Espanjalaiset saivat runsaasti apua ja liittolaisia ympäröivistä heimoista, jotka atsteekit olivat vasta vähän aikaisemmin kukistaneet. Atsteekit vaativat näiltä - muiden verojen lisäksi - paljon ihmisiä uhrattavaksi uskonnollisissa menoissaan. Tämä lienee ollut merkittävä tekijä paitsi auttamishalussa, myös kristinuskon auliissa omaksumisessa. Kristinusko koettiin kai jotenkin lempeämmäksi ja paremmaksi uskonnoksi.

  VastaaPoista
 12. 1970 rautanaula suli coca colaan yhdessä yössä. Tämä tarina on tosi.

  VastaaPoista
 13. Halusin vain varoittaa, että äkkipikaisesti silmäillen tämän kirjan voi sekoittaa siihen kirjallisuuteen, joka tuo mieleen satama-altaan – ”Miten tulen eteväksi 14 päivässä hetkeäkään yrittämättä”. Kemppinen sanoi.

  Tämä Kahnemanin kirja "Thinking, Fast and Slow" on se kirja, jolla demarien noitatohtori Mikael Jungner yrittää tehdä sarasvuot, eli myy käärmeöljyä hölmöläisille.

  VastaaPoista
 14. Luulen, että E10-vastarinta korreloi jytkyläisten (PS:n )kanssa, eli vastustus oli osittain myös vihreyteen ja kasvihuoneilmiöön uskoville änkyröintiä.

  MrrKAT

  VastaaPoista
 15. Yhdessä yössä Coca-Cola ei tietenkään liuota mitään, mutta happamuutensa takia se on kyllä tuhoisampaa kuin pelkkä sokerivesi. Sama pätee sokerittomaan kevytversioon ja puhun nyt kokemuksesta.

  VastaaPoista
 16. Ad Omnia: - luullakseni alikersantti Lahtinen viittasi mutkan kautta Keskuslaboratorioon (KCL). VTT toimi pitkään lähinnä tuolla konepuolella.

  VastaaPoista
 17. KCL, no niinpä tietenkin. Tuo minun olisi kyllä pitänyt tietää.

  Mutta tuo blogistin valitsema E10-bensiini on kyllä mitä oivallisin esimerkki siitä, mitä syntyy, kun päätöksiä tehdään ilman järkeä, ilman luonnontieteellistä pohjaa, ilman kunnon analyysia, tunteella ja sopuleina toisten perässä.

  Saadaan aikaan lakeja ja paragaarfit, jotka ovat vaivaksi ja vahingolliset sekä autoille, ympäristölle että ihmisille. Ja kaikki tämä vaiva, lisäkustannus ja kilpailukyvyn menetys vain sikisi, että meidän yhteiset EU-syöttiläämme - satuhassit, etten paremmin sano - saavat muka "myönteistä" julkisuutta maailman pelastajina. Koettavat perustella olemassaoloaan ja kustannuksiaan "tuonpuoleisella" (ilmastomuutoksen torjunta), kuten papisto aina tehnyt. Nyt vain papiston haasteena alkaa olla se, että kansa on kiusallisen fiksua eikä usko aivan kaikkea soopaa, mitä sille tarjotaan.

  Antakaa meillä vähemmän EU:ta, mutta parempaa EU:ta.

  VastaaPoista