Sivun näyttöjä yhteensä

4. helmikuuta 2012

Euroopan yhteisö


Hyvä ja tärkeä kysymys vilahti kommenteissa: miksi Eurooppa? Kiina olisi ollut onnen omiaan maailmanvallaksi, Intia samoin. Viime aikojen tapahtumista mannerlaattojen liike, joka rypisti Himalajan pystyyn, oli ivallinen sattuma ja jatkuvasti suuri ilmaston muokkaaja.

Euroopassa Alpit on tarpeellinen keksintö, jossain märin myös Dolomiitit. Homman avain on tietysti Golf-virta, keskuslämmitysjärjestelmä. Kerran se pysähtyi ja alkoi pyöriä omia aikojaan. Siitä ei mitään hyvää seurannut.

Hiukan marxilaiselta maistuu selitys, että Eurooppa saa kiittää asemaansa Tuhatvuotisena valtakunta, joka syntyi vuonna 1 000 ja päättyi vuonna 2 000, vuorten, jokien ja maalajien suuren vaihtelun käynnissä pitämää pienalueiden taloudellista kilpailua, josta ennen näytettiin historiankirjoissa vain sodat.

Sitkeistä yrityksistä huolimatta ihmisiä ei saatu hengiltä aivan tarpeeksi tehokkaasti. Apuun tulivat taudit, kuten Silkkitien mongolidynastian valtaan nousun jälkeen pikapostina välittämä paiserutto.

Asiasta on uusi, myös kaupallisia suhteita selvittävä teos, Xinru Liu, The Silk Road in World History. (OUP 2010). Tuon Kiinassa koulutetun, Yhdysvalloissa opettavan tutkijan ansiosta suuret arvoitukset, etenkin Venetsian ja Genovan mullistavat innovaatiot (velkakirjaluotto, vakuutus, osakeyhtiö, kirjanpito) näyttävät saavan selityksen. Siinä sivussa tulee käsitettäväksi kalifikunnan (Bagdad) käsittämätön tieteellinen, taiteellinen ja kaupallinen loisto.

Mutta Euroopan historiaa ja merkitystä voisi kysyä Neanderthalin ihmisiltä, jos heitä olisi jäljellä ja he osaisivat puhua. Tuo jälkimmäinen kysymys on epäselvä; kunnia tästä kaikkien aikojen keksinnöstä on yleensä annettu ”meikäläisille”.

Se ajatus ei ole täysin riidaton, että maanviljelys ja siis korkeakulttuurit alkoivat jokilaaksoissa, Mesopotamiassa (Irak) ja Egyptissä. Nykyinen Turkki ja Tonavan mutka (Vinča) ovat hiukan ongelmallisia. Joka tapauksessa Euroopassa oli täysi rähinä päällä jo mannerjään reunoilla.

Eurooppa oli hajautettu ja sopeutuva alue. Nykyisin Aasiaan luetut suurkulttuurit kuivuivat viimeistään jokiensa liettyessä ja maaperän suolapitoisuuden lisääntyessä. Kreikka ja Rooma ovat Välimeren lapsia ja siis Euroopalla ominaisen verkostoitumisen väline. Kreikka työntyi muitta mutkitta Sisiliaan ja Rooma jatkoi siitä, mihin Kreikka jäi.

Kun eroosio oli tehnyt tehtävänsä, koko Eurooppa liikahti Alppien pohjoispuolelle ja aloitti uudenlaisen elämän teknisten keksintöjen turviin – parannettujen vesimyllyjen, tuulimyllyjen, kovaan savimaahan uppoavien aurojen. Muuan eurooppalainen menestystarina oli Ruotsi. Viikinkien käsittämättömiä retkiä (Konstantinopoli, Sisilia, Amerikka) ei pidä edes yrittää ajatella ilman Taalainmaan malmia ja sen käyttämisen taitoa – kirveet, miekat ja ehkä ennen kaikkea naulat.

Uusia, epämiellyttäviä mutta mieleen painuvia vaikutteita tuli jatkuvasti idästä, Silkkitien suunnalta. Unkarilaiset käsittävät ainakin itse olevansa hunnien jälkeläisiä (Hun-gary), ja Attila on suosittu miehen nimi.

Lännen etuvartio oli Moskova. Siellä saakka ”tataarit” pitivät valtaa, ja idän paineen vuoksi myös suomalaisten joukko löysi itselleen ja kielelleen lokeron.

Itämeren ympärillä käydyt sodat, jotka Ruotsi (ja siis Suomi) melko johdonmukaisesti hävisi, olivat sisällissotia. Euroopan asema koko maapallon talouksien, kielien ja kulttuurien joukossa saattaa riippua Venäjästä. Venäjä pitää suotta kiinni lyhyestä slaavilaisesta perinteestään.

Asia on siis jo kerran nähty historiassa – Silkkitien läntinen pää, joka oli kerran kasaarien käsissä, on Euroopan tärkein solmu. Sijainniltaan ja kulkuyhteyksiltään  Brysseliä ja Strassbourgia paljon sopivampi paikka Euroopan Unionille olisi Stalingrad. Nimen voisi kaikin mokomin muuttaa takaisin. Yhdistihän Stalin Eurooppaa enemmän kuin kukaan muu aikalaisensa. Totta kai hän aikoi yhdistää sen itselleen alamaiseksi emiirikunnaksi, mutta toisin kävi. Kukaties saksalaiset ovat jo oivaltaneet tämän? Siis että Venäjä on osa Eurooppaa, vaikka sillä on erämaita ja rikkauksia mielivaltaisesti maanosan rajaksi keksityn Uralin takanakin.

27 kommenttia:

 1. Entäs sitten kun meille tulee seuraava Veiksel-jääkautta vastaava jääkausi? Mitä me silloin lapsenlapsenlapsille potenssiin 10 valehdellaan? (Kahtokaa kuuta, se kahtoo Teitä, takaisin? Ja muutkin taivaankappaleet...)

  VastaaPoista
 2. Ken astuu Iisakin kirkkoon, tajuaa olevansa Euroopassa

  Eurooppa on yhtä kuin kristinusko, naisen ja miehen suhde.

  Pietarissa ei katsota hyvällä homouden nostamista kansakunnan kaapin päälle esikuvaksi murroikäisille. Kuten ei Roomassakaan, eikä Pariisissa tai Tukholmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sopisi eurooppalaisen ajattelun symboliksi? Vatikaani ja yleisemmin Italia ovat sellaiseksi valinneet seimen, uuden elämän syntymisen ihmeen kunniaksi.

   Reilu viikko sitten näin seimen Pietarin kirkon aukiolle rakennettuna. Ilmeisesti se on siinä ollut joulusta saakka.

   Pekasta ja Antoniosta ei oltu kuultukaan.

   Poista
  2. Koko Pietari on rakennnettu Euroopaksi. Jollei se olisu roolissa venäläisessä kirjallisuudessa, sotahidtpriassa ja parissa oppperassa (etenkin Patarouva), kukaan ei potäido sitä Venäjänä.

   Poista
 3. Hieno keskustelun avaus ja aihe päivälle.Mietiskelin vain,että onko venäjä maa josta voidaan puhua yhtenä? Harvoin saa lukea siitä miten monikulttuurinen alue se onkaan.Stalinin aikaansaannos oli alistamisen kautta saatua tilapäistä, joka jatkuu yhä.Venäjän alue on vaihettumisvyöhyke idän ja lännen välillä.Saako siitä yhtenäistä "koskaan"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio termi tässä tuo vaihettumisvyöhyke. Samanlainen vaihettumisvyöhyke on USA:kin. Kuten kanadalainen ystäväni kerran lohkaisi:"Who is an American - a Mexican on his way to Newfoundland!"

   Poista
 4. Velkakirjaluotto eli yksinkertaisemmin sanottuna raha on se juju. Jako henkisesti neaderthalilaisiin ja pankkiireihin on selkeä. Vain henkisesti neaderthalilaiset rahan velkaolemusta ymmärtämättömät kykenevät esim äänestämään entisen Euroopan investointipankkimiehen Suomen presidentiksi.

  Ruben Zevi on suomalaisen kirjallisuuden luoma henkilö, jota pitäisi enenmmän käsitellä julkisuudessa. Voittaa tärkeydessään mennen tullen Koskelan tai Saarijärven Paavon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mieltä ylentävää huomata olevansa "henkisesti neanderthalilainen". Heidan kun arvellaan olleen humaanimpia ja vähemmän agressiivisia kuin homo sapiens.

   Poista
  2. Just just. Kuten nytkin nähdään niin pankkiirirotu on aggressiivisella voitontavoittelullaan saanut aikaan rahan eli velkakirjaluoton voimalla vipinää poliitikkoihin eli henkisesti neadenthalilaisiin.

   Rahan puutteessaan hätä henkisesti neadenthaklilaisilla on jo jopa niin suuri, että saksalainen Merkel yrittää vaikuttaa Ranskan presidentin vaaaleihin.

   Kiltit henkisesti neadenthalilaiset solmivat talouskurisopimuksia ja antavat aggressiivisten pankkiirirotulaisten johtaa maailmaa.

   Se joukko joka tekee rahan eli velkakirjaluoton käyttöömme käyttää sillä saatua valtaansa häikäilemättömästi.

   Kuka ihminen olisi lähinnä Topeliuksen henkilöhahmoa, sellainen nykyajan Ruben Zevi ?

   Poista
 5. Putinin ajatus, "harmoninen talousyhteisö ulottuu Lissabonista Vladivostokiin" saattaa olla vuosikymmenen kuluessa aika tuore idea. Samoin kuin se, että Suomessa ei enää puhuta seuraavissa hallitusneuvotteluissa "poliittisesta värisuorasta" vaan "Bilderberg-suorasta".

  VastaaPoista
 6. Eiköhän tuo unkarilaisten hunniteoria ole edelleenkin vain uskomus. Unkari (Hungary) on latinalaisperäinen nimitys, kun taas magjaarit tai madjaarit on nimitys unkarilaisten alkuperäisille heimoille. Magyar on myös edelleen käytössä unkarin kielessä.

  VastaaPoista
 7. Tuore ja mielenkiintoinen avaus. Turkki ehkä samaan remppaan mukaan myös ? Siellä on sitä energistä ja kasvuhakuista meininkiä, joka vanhassa Euroopassa vääjäämättä hiipuu. Eikä se Venäjälläkään kaikin osin päälle paina.

  Mutta millä konseptilla ja kenen ehdoilla ? Olisiko kyseessä Viertes Reich - Saksan uusi Lebensraum taloudella otettuna, kun sodalla ei onnistunut ? Vai idän aatteiden ja mentaliteetin vyöry vanhuuttaan tutisevaan (Länsi-)Eurooppaan ?

  -jälkimmäinen ei oikein puhuttele, joten Saksan kanssa kimppaan vain ja katseet itään

  VastaaPoista
 8. Sensei Kemppinen taitaa jälleen kerran puhua tahallaan läpiä päähänsä: "Unkarilaiset käsittävät ainakin itse olevansa hunnien jälkeläisiä" voi pitää paikkansa, mutta (kuten hyvin tiedetään) he kutusuvat itseään madjaareiksi ja "Hun-gary" on pelkkä eksonyymi (jonka etymologiasta lienee ns. virallinen ja ns. turanilainen teoria).

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen näkemys anonyymiltä (07:46PM), että houtta oltaisiin nostamassa kansakunnan kaapin päälle, kun sitä nähdäkseni ollaan vain asettamassa sille kuuluvaan asemaan muiden joukossa.

  VastaaPoista
 10. Ihminen lähti Afrikasta 60 000 vuotta sitten. Kaipa se vaatii saman ajan ennenkuin eri puolille tätä rakasta palloamme asettuneet ihmispoloiset ymmärtävät taas olevansa sittenkin samaa perhettä.

  VastaaPoista
 11. Jos Sillkitiellä on ollut maailmanhistoriaasn ja merikaupalla ainakin Kiinan ja Japanin viime vuosisatojen historiaan niin iso caikutus, mitä mahtaa tapahtia modehnin globaalikaupfn seurauksena - lintuinfluebssa ja maailman vrlkaantumineb Kiinalle ko säilyttiväy.

  VastaaPoista
 12. Metsän puut humisevat hiljaa /
  hymyilevät /
  katselevat korkealta kuinka /
  luodut kasvaa lounatuulessa /

  VastaaPoista
 13. Ad Adeendum: - unkari-sanan tulkinta on kaikille tuttu. Attila suosittuna etunimenä on mielestäni tarkemmin ajatellen erikoinen. Madjaarit itse olivat yksi näitä Silkkitien varren ratsastajakansoja, kuten mm. hunnit ja avaarit. Wikipedian artikkelissa "Hungarian people" on karttakin sotaretkistä eri puolille Eurooppaa.

  Keskiajan valloittajakansoista on tässä yhteydessä aiheta mainita kaksi päällikköä, Tsingis-kaani ja timur Lenk.

  VastaaPoista
 14. "The origin of the "Magyar" expression (the self-definition of the Hungarians) could prove the period when the separation of the proto-Hungarians and the groups speaking proto-Ob-Ugric languages took place, but there are several theories on its origins; the word may be composed of two parts (magy and ar) or it may have been borrowed from a proto-Iranian language.

  Words similar to the proposed magy element of the word are also used by the Khanty and Mansi peoples (referring to one of their groups /mos/ or to themselves /mansi/ respectively) which suggest that it is of Ugric origin and it possibly means "those who speak". The assumed ar element of the word may be either of Ugric or Turkic origin and it probably means "man". Those who assume that the expression ar originated from a Turkic language, also think that it may refer to a Turkic tribe that joined to a group of the proto-Ugric peoples and thus the two groups formed the Magyar people."

  Wiki

  VastaaPoista
 15. Veli-Rienzi.

  Skarppaa nyt hyvä mies sen kosketusnäytön kanssa. Tekstisi sisällöstä huokuu tieto ja historiantuntemus; mutta nuo kirjoitusvirheet hieman syövät uskottavuutta.

  Lopuksi. Muista käydä äänestämässä. Ja numero on sitten se 6 (kuusi). Muita uskottavia vaihtoehtoja ei edes ole, vaikka numero kakkosen joukoissa tunne on niin suuri, että se lähestyy jo joukkohysterian kriittistä rajaa.

  Sama myös Kemppiselle.

  VastaaPoista
 16. Koska täällä pohditaan sanoja ja tämä on muutenkin arvovaltainen foorumi, niin Haavisto-ilmiön innoittamana ehdotan kuluneen ja halventavan "suvaitsevaisto"-sanan tilalle uutta sanaa, joka kuvaa kohdettaan likipitäen täydellisesti:

  Häävistö.

  VastaaPoista
 17. tapsalle:

  Eikö "hävistö" kävisi paremmin?

  VastaaPoista
 18. Olen ollut viime aikoina hieman katkera entiselle historianopettajalleni, vaikkakin kelpona konservatiivina ja taistolaisuuden myyttien tehokkaana torjujana ("Lenin lahjoitti Suomelle itsenäisyyden ja Stalin Suomelle rauhan") hän pelasti minut suurelta virhearviolta ja avitti siten minua ymmärtämään paremmin Suomen historiaa tuolla kamalalla 1970-luvulla. Mutta siitä minä häntä syytän, ettei hän koskaan suostunut tuomaan esille sitä, että vielä 1700-luvulla Kiina ja Intia hallitsivat n. 80% maailmankaupasta ja että ne olivat monessakin suhteessa Euroopan suurvaltoihin verrattuna ylivoimaisia.

  Ehkäpä hän ja samalla myös koko Suomi olivat tämän viheliäisen eurooppakeskeisen maailmankuvamme uhreja. No - onneksi siitäkin taudista nyt päästään kerralla eroon.

  VastaaPoista
 19. Kotoisen yhteiskuntamme omahyväisin, itsekeskeisin ja omasta ajattelustaan piirunkin poikkeavaa näkemystä äänekkäästi paheksuva pseudointellektuelien ja kvasisuvaitsevaisten kakofoninen joukko on hurahtanut omaan hurmoshenkiseen joukkopsykoosiinsa – hihhuloimaan ja haihattelemaan vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston perässä on varmaan psykososiaalisen tutkinnan kohteita tulevaisuudessa. Tämä olisi sinänsä lähinnä vienoa myötähäpeää herättävää tai hymynkareen poskille nostattavaa touhua – jos kyseisen lauman liepeillä, joukossa – ja etenkin perässä – ei liikkuisi aitoja vasemmistolaisia kansanvallan halveksujia.

  Voi, voi sentään. Jokaisen sukupolven on ilmeisesti aina lyötävä päätänsä seinään. Mencken oli oikeassa: ihmiskunta on typerää.

  VastaaPoista
 20. Kylläpä nyt kakkonen pelottaa homofoobikkoja.

  VastaaPoista
 21. Jared Diamond teoksessaan "Tykit, taudit ja teräs." Selittää Euroopan voittokulun suhteessa etelä-amerikkaan uskottavasti: täällä olivat enimmät kesytyskelpoiset eläimet ja satoisimmat kasvit, maantieteellinen akseli oli sellainen, että viljely saattoi levitä nopeasti. Lopuksi yhteiskunta oli hajanainen, mikä mahdollisti kilpailun ja esti keskusjohtoisen taantumuksen kuten Kiinassa. Runsaat kotieläimet antoivat vastustuskyvyn taudeille, joka selittänee lopulta intiaanien korkeakultuurien tuhon.

  VastaaPoista
 22. Silkkitien nimi on hivenen harhaanjohtava kun ammoniakki oli paljon silkkiä yleisempi kauppatavara sen varrella. Melko harvinaista oli myöskään että sama kauppias olisi matkustanut aina kiinasta Eurooppaan asti. Silkkitie oli useiden kauppateidon verkosto, ei mikään moderni moottoritie ja sen kilpailijana oli jatkuvasti muslimeiden harrastama meritse kulkeva kauppa kiinalaisten ja intialaisten kanssa.

  VastaaPoista