Sivun näyttöjä yhteensä

11. tammikuuta 2011

Jees, Mouhijärven juustoaAikaansa seuraava lukija huomaa oitis, että otsikko on Armas J. Pullan merkki- ja menekkiteoksesta ”Jees, Nurmijärven mämmiä, sanoi vääpeli Ryhmy”. Sarjan lähinnä seuraava nide oli myös nimeltään muistettava, ”Jees, leskiyli-insinöörskä, sanoi vääpeli Ryhmy”.

Olin juuri päättänyt noudattaa Nassim Talibin ohjetta ja lakata lukemasta sanomalehtiä. HS:n asiantunteva taho ilmoitti, että uhkaus on aina laiton, liittyen erääseen käräjäoikeuden ratkaisemaan juttuun. Siinä sen kuulitte. Jos lapsi sanoo, ettei mene nukkumaan, ellei lueta iltasatua, tapahtuu rikos. Kysymyksessähän on selvä uhkaus.

Me pöljät juristit olemme opettaneet toisillemme, että rangaistavaa on tahallaan uhata toista lainvastaisella teolla, esimerkiksi surmaamisella. Ja se tahallisuus voi olla joskus ongelmallinen todistaa. Olen itsekin varmaan kirjoittanut, että ministeri NN tai hänen kaimansa professori NN olisi työnnettävä pää edellä pärehöylään. Mennäpä laittamaan siihen oikea nimi! Ei kunnian kukko laulaisi.

Kukoista tulevat tietenkin mieleen nutipäät, joka on lempeä pohjalainen haukkumasana ja tarkoittaa nykykielessä kyyttöä. Kyytön puoletaan pitäisi tarkoittaa juovikasta itäsuomen lehmää, mutta tätä nykyä se tarkoittaa lehmää, joka ei ole essiiri eikä Hereford. Ajat ovat muuttuneet. Vielä 1920-luvulla Lapualla käytiin suu mytyssä ryssää, pirua ja essiiriä (Ayrshire) vastaan. Ei enää.

Mouhijärven juustoista Väinö on suosikkini, mutta myös Hilma on oivallista. Olen ihastuksekseni löytänyt näitä K-marketeista, samoin kuin Riitan juustolan tuotteita. Helsingin lasipalatsin talon maatilakaupassa niitä kumminkin on. Ja, ilmoitan ääntäni madaltaen, Stockmann herkussa.

Valkohomejuusto on tietenkin parasta, kun se on sellaisessa kunnossa, että se saattaa tulla yöllä ovella vastaan tai vähintään kuljeskelee omia aikojaan pitkin keittiön pöytiä.

Olen yleensä suhtautunut ylimielisesti ja pilkallisesti dieettivillityksiin, minkä kieltämättä näkee perinteisestä vartalonmallistani, mutta tämä lähijuusto osui kyllä käteen ennen kuin siitä tehtiin numero itsenäisyyspäivän linnajuhlissa.

Asiahan näetsen on niin, että esimerkiksi S-ryhmän Mikkelin leipomon juuritaikinaruislimppu on taivaallista, varsinkin nykyisinä kolkkoina aikoina, kun Elannon häälimppua ei enää saa.

Tämä kirjoitus on vastaisku sanomalehtikirjoitukseen, josta ymmärsin, että lehtijutussa mainittu Valio on keksinyt ilmaisen mainoskanavan, Wikipedian. Ei tunnu oikein reilulta. Artikkeli ei myöskään ole rehellinen. Oivariini-kohdassa viitataan EU-lainsäädäntöön mutta ei korkeimman oikeuden ratkaisuun 2010:12, jossa Valio ajoi tavaramerkin loukkauskannetta Arlaa vastaan merkeistä Voimariini ja Oivariini.

Ovatko viittaukset asiallisia – otsikoita ”Valio – maailmanluokan edelläkävijä”, ”Joensuussa tehdään menestysjuustoa”.

Suomalaisen Wikipedian artikkelit ”maito” ja ”juusto” ovat asiallisia. Englantilaiset artikelit McDonalds ja Unilever ovat nähdäkseni tasapuolisia – yhtiöistä kerrotaan ikäviä asioita, kuten yhtiön riita Merriam-Webesterin sanakirjan kanssa – McJob on sanakirjan mukaan heikosti palkattu työ, joka ei edellytä mainittavaa ammattitaitoa eikä tarjoa ylenemismahdollisuuksia. Yhtiö oli erimieltä. Sanakirjan kustantaja piti päänsä.

Siis: www.pienjuustolat.net on rehellinen sivusto, jossa esitellään lähijuustoja ja kerrotaan, mistä niitä saa.

Valion Wikipedia-artikkelista jäin kaipaamaan myös nuoruusvuosieni tuotetta, joka tunnettiin yksinomaan nimellä Varpaanvälijuusto. Paketissa tosin luki Koskenlaskija. Vaikka Valion baarit mainitaan, maininnatta jää niiden merkittävä tehtävä sukupuolisen kanssakäymisen ja tupakoinnin edistäjänä. Satun muistamaan, kun näitä alkoi tulla. Siihen aikaan sana ”baari” kuulosti kovin oudolta, mutta äkkiä kuitenkin äkättiin, että jäätelösooda on juoma, joka hämää pimut. Jäätelöä (esanssi), sitruunasoodaa ja olisiko siinä ollut kokkare vispikermaa.

29 kommenttia:

 1. Koulukiusaava opettajani pakotti 10-vuotiaana menemään kyseiseen meijerin kerjäämään palkintoja koulun arpajaisiin,.

  Sain kerjättyä kaksi isoa juustoa.- Meijeri kaatui myöhemmin, kun alkoi ihmisiä myrkyttämään, silti ehti ainakin viereisen järven myrkyttämään.

  Minä siinä lapsena uin, pohtinut olen, mikä merkitys sillä on ollut myöhempään elämään.

  Mouhijärvi jouduttiin myöhemmin lopettamaan ja liittämmään osaksi Saastamaalaisten isoa pitäjää.

  VastaaPoista
 2. Heikkisen leipomon puu-uunileipä. Tehdään Kajaanissa. Saa myös Oulun hallista. Ouluun pitää mennä tyhjä tietokonesalkku mukana. Paluumatkalle siihen mahtuu em. limppu ja muutama ohrarieska samasta paikasta.

  AW

  VastaaPoista
 3. Nykyään kaikki suomalaiset juustot tehdään pastöroidusta maidosta, joka nyt ei erityisen hyvin sovellu parempien juustojen valmistukseen. Siis sellaisten, joissa on jotain makua. Sanomattakin on selvää, että salajuonessa ruoan maun karkoittamiseksi on kotimainen elintarvikevalvonta mukana. Mitään pakkoahan ei ole edes EU:n taholta ja kyseessä on siis aivan kansallinen päätös. Oikeissa juustoissa käytetään lisäksi vasikan mahasta saatua juoksutetta eikä geenimanipuloituja bakteeriviljelmiä (lue: hapate) kuten Valioroskassa. Lopputulos viimeistellään säästämällä suolan määrässä.


  Silvio oli oikeassa.

  VastaaPoista
 4. Mämmiäkö pitäisi antaa? Mitä meillä on omaa? Muikkuja ja Kalakukkoa?
  Juusto on kuin Wallis ja Gromit -sarjasta. Cheese!

  VastaaPoista
 5. En ole valehdellut - en myöskään poliisille. ikinä.

  VastaaPoista
 6. Juuston juoksutuksesta pääsee aasin siltaa pitkin takaisin Pentti Saarikosken kysymykseen eilisessä bloggauksessa: mitä tapahtuu todella?

  Kirjailijan Saska poika tarjoaa tänään vastauksen: lisää valinnanvapautta kieliopintoihin nuorille jotka joutuvat itse muuttuvassa maailmassa elämään.

  Iloista luettavaa. Nykyinen HS lienee yksi maailman lehdistönhistorin kaikkien aikojen mahtavimmista lehdistä jonka avatessaan poliitikot valmiiksi vapisevat, tutisevat ja kumartelevat.

  VastaaPoista
 7. "...puu-uunileipää"... Kyllä uunit ovat perinteisesti tiilestä, kivestä ja laastista tehtyjä... Kajaanin Heikkisenkin uunit.

  VastaaPoista
 8. Sodan käyneiden sukulaisten perinnöksi jättämät rispaantuneet Armas J. Pullan kirjat olivat poikavuosieni aarteita. Tuo insinöörskä taisi olla peräti leskisähköyli-insinöörskä, siis ei minkään tavallisen insinöörin leski.

  Juustojen puolesta olisi paljonkin sanottavaa. Ilahduttavasti Suomessa on syntynyt viime vuosina uusia erikoistuneita tekijöitä. Mutta kyllä jotkut perinteisetkin meijerit pitävät lippua korkealla, esimerkiksi Ahvenanmaan tuotteita kannattaa maistaa kun kohdalle sattuu.

  VastaaPoista
 9. "En ole valehdellut - en myöskään poliisille. ikinä."

  Ai et ikinä :D ?

  VastaaPoista
 10. Minusta tämä laitonuhkaus systeemi on ihan persiillään.

  Laittomana uhkauksena pitäisi pitää sellaista, jota ei ole aikomustakaan, tai vaikka olisikin, kykyä toteuttaa.

  Sitä vastoin, jos ilmoittaa, että olen nyt vakain tuumin ja harkiten tullut siihen tulokseen, että minun on vedettävä Herra Kemppistä päin näköä astalolla tai ilman, niin tämän pitäisi olla siinä tapauksessa lieventävä asianhaara, sillä olenhan näin antanut Herra Kemppiselle mahdollisuuden varautua kyseiseen operaation ja mahdollistan näin hänen varustautumisen tai paikkakunnalta siirtymisen turvallisemman etäisyyden päähän.

  Samoin on minusta ihmeteltävää, että harkinta ja järjestelmällisyys ovat raskauttavia tekijöitä henkirikoksissa.

  Kyllähän sen pitäisi olla toisinpäin.
  Timo Tapani Tappaja, joka tappaa satunnaisen ihmisen snagarin jonossa, pitäisi saada pääsääntöisesti ankaramman tuomion, kuin Mikko Petteri Murhamiehen, joka on kuitenkin arvioinut, että tuokin mulkvisti joutaisi kuolla, että maailma olisi parempi paikka.

  Ja vaikka aina ihmisen tappamisesta ja lain rikkomisesta, pitäisi tulla tuomio, niin on tilanteita, jossa vanha "Mikko vapaaksi ja vainajalle pieni sakko" tuomio tuntuisi oikeudelta ja kohtuudelta.

  VastaaPoista
 11. Pikku huomautus: Etteikö muka Lapualla käydä enää "suu mytyssä ryssää vastaan"? Kannattaisi alentua joskus vilkaisemaan Suomi24 keskustelupalstan Lapua -sivustoa. (Essiirin aseman siellä on perinyt urheiluseura Virkiä ja pirun mm. eräs paikallinen kotiseutuyhdistys)

  VastaaPoista
 12. Valion mustaleima;

  Siihen jää koukkuun.
  Olen syönyt sitä useamman vuoden. Monasti niin, että mustaleimamöhkäle häipyy jääkaapista yhtena iltana. NYT ystäväälinen lääkäri huomautti, että muuten mallikelpoisessa terveystilanteessani kolestorooli on vähän ylhäällä ja keskivartalon"turvotus" näyttää
  ilmenemisen merkkejä. -- Epäilen, että sanottu Mustaleima on pääsyyllinen! Lieneekö oikea
  epäily?

  VastaaPoista
 13. Kuinka suurenmoisesti Örnulf Tigerstedt kuvaakaan Töölön sokeritetaan mirobis-ekonomis-kaverus -projektia
  ylittämättömässä -siis Suomessa- yhtiöhistoriassaan Hackmanneista. Jospa siihen tutustuisiin. Kuinka kukoistuis
  puhkaisisikaan kuorensa ! Joutavia huutelen.

  Asia tuli kuitenkin silmille kun DuPont osti Daniscon. Danisco oli niinistöstä kyhätyllä lipposellaan "ostanut"
  Suomen Sokerin. SS-Cultori oli monopoli ja sen omistajiksi sujuttautuneet vapaamat… vapaakauppalaiset tiesivät
  mitä tuleman pitää eli kilpailua, ja möivät höskän pois. Ostorahat,tuoreet,oli valmistettu money centre bankeissa
  Wall Streetillä ja sinne ne palasivatkin Suomesta poispäin (eli tässä diilissä takaisinpäin) viettävää rahaviemäriä pitkin.
  Globaalituottoja kyllä joku täkäläinenkin nauttii tästä merkantilismista. Ihan duunaritkin Varmojensa kautta ja DuPontin
  sallimuksessa.

  Oikestaan piti sanomani että kuten Neste,oli Cultorkin pullollaan T & K teknokratiaa. Siellä kehitetiin mm. makuaromien
  syntetisointia ja makuhermojen vastinparillista fysiologiaymmärtämistä. Yksikön nimi oli Scientific Foods. Eihän siitä
  tietystikään mitään tullut paitsi että tutkijat siirrettiin Suomen Akatemian suoraan verorahoitukseen ja siis pois
  monopolifirman tulovuolauden nautinnasta. Varmastikin projektit yhä kinuavat mm.matkarahaa jotta tällä perällä
  pysyttäisiin jyvällä DuPontin aidosta etenemistä kyseenalaisessa taitolajissaan "valmistaa elintarvikeisiin
  ainesosia parantaa kevyttuotteiden makua". Nyt kun Olli Rehn panee verorahatkin tiukoille , niin täällä tuskin
  voi tutkia muuta kuin takuuvarmasti käsittämätöntä eli aivoja. Niistä passaa impulsoida leffoilla,aineilla,7/24 +
  jouluahdistus/ilo kontribuutioita. Ja takuulla jökötetään maailman huipulla, vertaisrotkoissa.

  Älä altista itseäsi Tigerstedtin kirjalle,saattaisit riehautua repimään tapsit irti.
  Suoattaisi vavahtaa jousitettu laboratorio-Kiinteistö.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 14. Rengossa on Luoman leipomo, jonka sekahiivaleipä on huikea. Tahtoo vain olla paikallisten kauppojen leipälaatikot usein jo iltapäivän alussa tyhjänä.
  Toin joskus Zürichin rautatieaseman vieressä olevasta puodista tuliaisiksi viinitarhan juustoa, joka oli mainiota. En ole löytäyt kotimaan kaupoista vastaavaa.
  Armas J. Pullan siteeraama espanjalainen sanonta nousi mieleen: "Toisten työntekoa on hauska kaukaa katsella."
  Sopii eläköityneille pomoille.
  Aprikoi Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 15. Mouhijärven Osuusmeijeri meni konkurssiin kesällä 1999.

  Onko Kemppisen juustot kohta jo 12 vuotta vanhoja? Päälle käyvää tavaraa?

  No ei vaineskaan. Mouhijärvellä on toiminut Herkkujuustola Oy vuodesta 2002 lähtien tiettävästi sveitsiläisen juustomestari Peter Dörig'in ammattitaidolla.

  VastaaPoista
 16. Hesarin pääkirjoitukset mokaavat lähes aina juridiikkaa ja usein liike-elämää sivutessaan. Pelottaa kuvitella, mikä on taso aiheissa, joita en itse tunne.

  VastaaPoista
 17. Kesämökkipaikan Lemin Lensun tilaleipomon rieskat ja perunalepuskat. Ei näitä Tampereen rieviä voi mitenkään verrata itäsuomalaisiin rieskoihin.

  Paavo Liski sanoi kerran jossain ohjelmassa miten leivät kuvastavat eroja muös ihmisissä: Itä-Suomessa leivät syötiin pehmeinä, mutta Länsi-Suomessa kovina. Tarua tietenkin, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 18. Korjaus Liskin lausumaan: leivät kuvastavat eroja itä- ja länsisuomalaisten murteissa ja puhetavoissa.
  Sori.

  VastaaPoista
 19. Ei pääse Kemppinen taivaaseen, kun Elannon limppua kehuu, ainakaan seuraavan viedonpätkän mukaan : http://www.youtube.com/watch?v=sJXjsH9NnCw&feature=related

  Kohdasta 1.31 eteenpäin luetellaan monta asiaa ja 2.25 tulee tietoa leivän haitallisista vaikutuksista uskonasioihin.

  t. Maajussi

  VastaaPoista
 20. Jäin käsitykseen, että kommentoija AW on etelästä. Jos Pekka Heikkisen leipä maittaa, niin kannattaa matkustaa Sipoon Nikkilään, siellä saa Heinosen leipomosta aivan ylivoimaista ruisleipää.

  Mutta iltapäivällä on turha mennä. Leipomo sulkeutuu jo klo 14 ja leipäkin myydään yleensä aamulla loppuun.

  http://haapavaara.wordpress.com/2010/10/08/joka-paivainen-leipamme/

  VastaaPoista
 21. Hesarin ex-vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen "paljasti" HS:n tammikuun Kuukausiliitteessä, että KHO:n pressa Pekka Hallberg oli hänen tietolähteensä ja "apurinsa" mm. kun "meidän lehtemme" junaili läpi hankkeen presidentinvallan parlamentarisoimisesta.

  Nolo paljastus Hallbergille, ei toki Virkkuselle.

  Pekka on ollut niin kovin monessa sellaisessa mukana, joka ei sovi lainkaan ylimmän tuomioistuimen päällikkötuomarille.

  Nimittäin jos yhtään kunnioitetaan tuomioistuinten riippumattomuutta.
  Mutta sillehän Pekka on haistattanut pitkät niin monen monta kertaa, mm. isoäitien käännytysjupakassa hävittyään asian KHO:n kollegiossa äänin 7-1.

  VastaaPoista
 22. Leipä leivotaan kotona.
  Virolaisista jauhoista.
  Näin vältetään tukemasta MTK:ta.

  VastaaPoista
 23. Samppa,

  Nikkilä on paikkana hyvinkin tuttu, on vaan ollut usein helpompaa olla toriaikaan Oulussa kuin Nikkilässä. Samasta syystä jäävät monet kotiseudun pikkuliikkeet käymättä - ne kun ovat silloin eli illoin kiinni, kun niissä voisi asioida. Muuten myös Huovilalla (Askola) on hyviä tuotteita, kun niitä sattuu saamaan tuoreena käsiinsä (sekahiivavuoka, piimälimppu)

  AW

  VastaaPoista
 24. Jyrki Virolainen on omituinen höpöttäjä, kun veivaa samaa kirjoitustaan a) ensin omassa blogissaan ja b) täällä kollegansa JK:n blogissa ja kun sei ei liity edes aiheeseen mitenkään?

  Hän lienee tehnyt nyt "historiallisessa perspektiivissä" kovan luoka paljastuksen maan valtalehden ja korkean oikeusviranomaisen suhteista..

  VastaaPoista
 25. mr kirjoitti...

  "Pikku huomautus: Etteikö muka Lapualla käydä enää "suu mytyssä ryssää vastaan"? Kannattaisi alentua joskus vilkaisemaan Suomi24 keskustelupalstan Lapua -sivustoa."

  Ei kenenkään pidä alentua lukemaan Suomi 24:ää.

  VastaaPoista
 26. JJ: "HS:n asiantunteva taho ilmoitti, että uhkaus on aina laiton... (...) ...Me pöljät juristit olemme opettaneet toisillemme, että rangaistavaa on tahallaan uhata toista lainvastaisella teolla..."

  Kas, tässä taitaa selvitäkin asia, joka on särähtänyt korvaani jo kauan. Nimittäin termi "laiton uhkaus".

  Maallikko kun äkkiä ajattelee, että millainen on sitten se "laillinen uhkaus", että onko se vain viranomaisille suotu oikeus: "Maksa mätkyt tai itket ja maksat!".

  Mutta nyt siis kuvittelen, että laittomassa uhkauksessa uhataan laittomalla teolla?

  Päättelinkö oikein vai jatkanko ihmettelyä?

  VastaaPoista
 27. Suur-Savon leipomon ruisleipä eli Marskin arinalimppu on kyllä erinomaista, mutta mahdottoman hankala leikattava rapeakuorisuutensa takia. Kyse on varmasti uusavuttomuudesta tai sukupolvien ketjun katkeamisesta, mutta miten ja millaisella veitsellä sitä pitäisi leikata, jotta saisi ehjiä viipaleita ilman että leikkuulauta ja pöytä eivät olisi muruja täynnä.

  Muistan kyllä, kuinka vaari käytti puukonnysää (jossa oli muutaman sentin mittainen katkennyt terä) ja jotenkin vain käänteli limppua käsissään...

  VastaaPoista
 28. "Ei kenenkään pidä alentua lukemaan Suomi 24:ää."

  Luuleeko kirjoittaja saavansa oikeamman kuvan maailmasta lukemalla Kemppisen blogia. Ylentävämpi se tosin on, useimmin.

  VastaaPoista
 29. mr,

  Miksi Suomi24:n maailmankuva olisi jotenkin oikeampi kuin Kemppisen blogin? Minä en ainakaan halua saada sellaista maailmankuvaa.

  Suomi24 on jotain mikä nykyään korvaa Hakaniemen torin toimittajien tiedonlähteenä, kuvitellaan, että se jotenkin edustaa "kansaa" (lue=tyhmää kansaa)

  AW

  VastaaPoista