Sivun näyttöjä yhteensä

6. tammikuuta 2011

Ian Morris ja Timo Soini
Muukalaisvihamielisyys on ehkä perusteltua.

”Kansainvaellukset” on yksi kouluhistorian harhoista. Monelle jäi mielikuva, että se olisi ollut eräs tietty vaihe. Jouduin muuten muuttamaan mielipidettä, joka taisi olla virheellinen. Visigootit ja ostrogootit, ei länsi- ja itä, kuten meille opetettiin. Kantasanat ovat, kuinka ollakaan, viisaat gootit ja suurenmoiset gootit.

Kansainvaelluksia tapahtuu koko ajan. Joskus vieraat tulevat kerjäläisinä, joskus kuninkaina.

Filistealaiset muistetaan Raamatusta, Daavidin ja Goljatin taistelusta. Filistealaiset olivat ehkä ”merikansoja”, jotka kukistivat 1200-luvulla BCE kaikki Välimeren vahvimmat, rikkaimmat ja kukistamattomimmat valtiot, paitsi Egyptin, joka sai silti pahoja kolhuja.

Ian Morris käyttää jännittävää termiä, ”takapajuisuuden etu”. ”Suhteellinen etu” on taloustieteen perustermejä. M. Porterin ”kilpailuetu” on ollut vuosikymmeniä alan opetuksen kulmakiviä. Annalee Saxenianin ”alueellinen etu” selitti Piilaakson.

Sosiaalista muutosta ajatellen painopisteet voi näyttää kartalla. Rooma oli painopiste Caesarin aikaan. Lontoo oli, Amsterdam oli, Moskova oli. New York on vielä. Shanghai on jo.

Painopiste muuttaa maantiedettä. Berliini rakensi 1900-luvulla ehkä maailman parhaat tie- ja informaatioyhteydet. Ne ovat kaksisuuntaisia. Juuri nuo yhteydet tekivät siitä haavoittuvan. Ensin hyökättiin, sitten niitä väyliä pitkin tuli päälle puna-armeija. Kun Neuvostoliitto rakensi täydellisen poliittisen valvonnan eli väylien ja tietoväylien verkon Itä-Eurooppaan, seurauksena oli imperiumin romahdus. Köyhemmät ja pienemmät satelliitit voittivat suuren ja mahtavan, etenkin valtaamalla televisiotornit.

Neuvostoliittoa riivasi sama tauti kuin Assyriaa, heettiläisiä, Mykeneä, Akkadia. Korkea valta ja suuri rikkaus lisää byrokratiaa, tekee hallinnosta mutkikkaan, tiedonkulusta sekavan ja jähmettää puolustusjärjestelmän kaavoihin. Neuvostoliitto oli ehkä niin keskittynyt pitämään silmällä Natoa, että porttien sisäpuolella oleva vihollinen jäi siltä huomaamatta.

Morrisin ajatus on siis sama kuin lujuusopin. Jossain on kriittinen piste. Kun torni rakennetaan yli tuon pisteen, se sortuu. Väitetään, että maapallon korkein mahdollinen vuori on suunnilleen Mt. Everestin korkuinen. Pari sataa metriä lisää, ja se menisi maan kuoresta läpi. (Geologisesti maailman korkein vuori lienee Hawaijilla – kun muodostuma lasketaan meren pohjan tasanteelta.)

Valtion tuhon syy on valtio itse. Sosiaalinen muutos sisältää ne voimat, jotka tekevät sosiaalisen muutoksen tyhjäksi. Ei mikään puu kasva taivaaseen.

Jos islamin kansainvaelluksesta poistetaan islam, joka on tämän tarkastelun kannalta selityksenä tarpeeton ideologia, kaava on 10 000 vuotta vanha. Rähistyään aikansa Euroopassa ja Yhdysvalloissa nämä ihmiset huomaavat, että todellinen saalis on käden ulottuvilla Intiassa. Seuraavan iskun kohde on tietysti Kiina, jolla on tilaa perääntyä tyhjään mutta lämpenevään Siperiaan ja samalla vapauttaa Venäjä luonnonvaroista, joille se ei näy keksivän tehokasta käyttöä.

Islam uskontona ja elämäntapana on yhtä vähän vastuussa terrorista kuin buddhalaisuus. Tai kristinusko. Ulkopiirin (periferian) kansoilla on sama ajatus kuin eräillä tämän blogin kommenttien esittäjillä: kova ääni ja tietty röyhkeys peittävät asiatietojen puutteen. Mutta asiatiedoksi riittääkin se, että vihollinen tulee keittää mieluummin kiehuvassa öljyssä kuin vedessä. Muuan päällikkö lupasi kultaa ja piti sanansa. Kulta kaadettiin sulana saajien kurkkuun.

Jään odottamaan, milloin ensimmäinen Pariisin tai Kööpenhaminan seudun asuinalue julistautuu itsenäiseksi. Poliittisen johtajan ja gangsterin ero on aina, kun se on ollut havaittavissa, hienonhieno, muutaman mikronin luokkaa. En oikein usko, että esimerkiksi Euroopan rahakuljetukset ja arvoesineet olisivat tällä hetkellä suojassa terroristeilta. USA:lla ja EU:lla on henkilökohtainen ongelma Aasiassa. Pelkään että sen nimi on Pakistan. [Loppu.]

47 kommenttia:

 1. Noh, noh herra professori. Onhan täällä ollut yli 20 km (20 000 m) korkeita vuoria. Aiemmin. Eikä ole kellahdeltu sinne tai tänne. (Paitsi tultu tähän päivään, pahus.)

  Amur-joella aivan varmasti vielä soditaan. Mutta saa nähdä ketkä (venäläisten lisäksi).

  VastaaPoista
 2. en ole kuljettanut rahaa moneen vuoteen. luulisin sen vähenevän muillakin. kuljetukset kopioinnit ja varkaudet tapahtuvat nykyisin tietoverkoissa. vaikea uskoa sitä suomessa, jossa voi huomaamatta kantaa osan rahapajan kolikkotuotannosta kotiin. netissä voi tehdä kaikenlaista kätevää. tekijänoikeusongelmat ovat jäävuoren huippu. kuinka meitin oikein kävisi jos joku jakaisi esimerkiksi valtion tulot vertaisverkossa etukäteen... luotaisiinko tulot tuosta vain uudestaan varmuuskopiosta... maksuvälineemme eivät enää ole tästä maailmasta. Kun kierto nopeutuu kohti valoa "rahan" massa lähestyy ääretöntä. pitikö sen olla suhteessa johonkin ja millä kertoimella? Emmekö voisi maksaa verojamme juuri tuolla kiertonopeuden lisääntymisellä...

  VastaaPoista
 3. Ja meidän heikko kohtamme on kenties tiedon valtaväylä TeliaSonera, jonka hyväksikäytölle USA:lla on suunnitelmat..

  MrrKAT

  VastaaPoista
 4. Sitä sulaa kultaa kaadetaan - kuten hyvin tiedät - ensimmäiseksi historioitsijoiden suuhun. Pitää testata kansakunnan suurimpien lujuus[-'arv0'].

  Hehheh. Olet täysi nihilisti. Ei tuosta voi matkata muuhun kuin suoraan sosiaalidar/t/winismiin. Miksi et siis ala propagoida avoimesti reaalipoliittista kynisismiä - esim. strausslaista kissingeriläisyyttä?

  Vai oletko säikähtynyt asiasta kuten Ironmistress ja yrität vedota johonkin evoluutioteorian ulkopuoliseen tekijään [ikäänkuin sellaista olisi olemassa - ainakaan sinun teoriassasi]?

  Ei auta Waltarin Saarnaaja, ei stoalainen lujuus - ei ainakaan silloin, kun pitäisi olla intohimoisen luja [eikä vain kivettynyt kuin lujuusarvoltaan optimaalinen betoni] - mikä merkitsee, että haistattaa pitkät kaiken maailman tieteillä.

  Mutta [kääntääksemme asiaa jatkuvasti nurinpäin, jottei syytettäisi fundamentalismista] - jos elämä todella on yhtä tyhjän kanssa, niin miksi en sitten heittäisi myös tietoa ja tiedettä helvettiin. Kysehän on minun/meidän touudesta - ei mistään penseän ja sielultaan kylmän besserwisserin höpötyksistä.

  Se, joka uskoo, voi myös tuhoutua uskossaan, mutta se, joka vain selittää itsensä hautaan asti, kiduttaa itsensä [ja muut] omassa piinapenkissään - ikäänkuin meidän kaikkien pitäisi kitua hänen laillaan - - .

  [Kirjoitettu ikäänkuin ajattelisin sinun ajattelevan tietyllä tavalla]

  VastaaPoista
 5. Timo Soinia oli luettavissa eilisen Financial Timesin pääkirjoituksessa.
  Perussuomeksi käännetty otsikko kuului "Teknokraatti heitti veivinsä".

  Britti tietysti puhui teekutsuista varsinkin kun niitä uuden kongresin
  kokoontuessa ruvetaan järjetämään Washingtonissa. Persuksi kai
  tarkoitetaan kaljottelun ravitsemaa alitajuntaa nähdä,että muussakin
  on vikaa -eikä aina vain minussa.

  Washingtoniin matkustaa kansanedustajia aikeissa poistaa tulovero,
  poistaa keskuspankki ja poistaa eliittien ies ihmisten sieluista. Jättää
  sikseen ja antaa ihmisten mokata ja sallia heidän ojentaua ihan omin
  voimin. Mitä nyt naapurit voisivat jeesata kun asioita tuntevat. Huom.
  siis eivät tiedä -kuten pätevöityneet.

  Financial Times ilmoittaa kiukun aiheiksi vapaamielisen maahanmuuton ja eurooppalaisuus "projektin". Lehti panee toivonsa talouden riemumarssiin. Jos vain soitto taas kohta pärähtäisi… Ellei niin
  poliliittinen loiskiehunta on edessä,takuuvarmasti lehti kuittaa. Kaljakuppilakielellä se voisi olla ruumiinkieltäkin. Demokratian äkkikään-
  teisestä potentiaalista huolta kantaessaan,FT vetää pääkirjoituksessa
  paksunnoksena esiin kuinka epäonnistuva oppieliitti -tämä teknokratia-
  saattaisi menettää valtaotteensa passiivisesta väestöstä.

  Mutta jahka talous taas starttaa niin kai ne vaalit oikein menevät !
  Washingtonissa toisin kuin Arkadiassa tuskin kiusataan
  toneja hengiltä. Ja onhan meilläkin nousemassa puolustusasianajajia.
  Rääkkyläkin uskaltaa sylkäistä päin näköä Stakesia eli mitä lie
  terveyden ja hyvinvoinnin laitostajaa. Rääkkylä myy kertalaakista
  sairaat ja raihnaiset Attendo-MedOne-Industri Kapital-Michael
  Rosenlew-Roshier verkostotaloustoimijalle. Michael Rosenlewista
  näin vilauksen -tekkarista tietysti- kun hän oli Kokoomuksen
  lahjoittajalistalla. Ihan varmasti mies löytyy demarien rahoittajalistalta
  ja kepun. Tai jos ei hän niin ainakin kaverinsa kumpujen aarteistosta
  Henrik Ramsey , ja aikakautemme kyntömies rahanluonnissa
  mallia "return on relationship". Revi tästä sitten huumoria. Timo
  Soini repii. Hän onkin sivistynyt mies,katollisuudenkin itse valinnut.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. Ad Rauno Rasanen et alii: - älkääpä pillastuko tavanomaisesta yleisesikuntatyöskentelystäni. Viholliskuvan hahmottaminen ei ole ollut tapana yhden kulloisenkin totuuden maassa. Olen eri mieltä asioiden tärkeysjärjestyksestä.

  Miten todennäköisenä pidän esittämiäni skenaarioita, sen arvioiminen ei kuulu minulle. Pyrin uskottavuuteen: näinkin voisi käydä.

  Tässä ja nyt jihadisteilta puuttuu joka tapauksessa johto ja, elleivät saudit pelaa kaksilla korteilla, luotettava rahoitus.

  VastaaPoista
 7. Ad Anonyymi: - niistä yli 20 km korkeista vuorista... Voisitko hiukan selittää. Luultavasti tarkoitat mannerlaattojen muodostumista eli muutaman miljardin vuoden takaista aikaa, jolloin olet kehäpäätelmässä. Pitää olla maan kuori, jotta voi puhua maan kuoren läpi vajoamisesta.

  Aurinkokunnan korkein vuori on Marsissa, hiukan yli 20 km.

  VastaaPoista
 8. Historiaan hullaantunut alkaa ajatellakin nurinpäin.
  -A.Camus

  VastaaPoista
 9. Sorry - tämä on hieman ehkä sekopäinen, mutta perimmäiseltä ajatukseltaan selvä: voimmeko koskaan olla 'velattomia' suhteessa toisiimme?

  *
  Thanks/RR - really. - You are the master [if there are a/the any-someone) to bye a satisfactory being of live [what?!] - 'Pelkään että sen nimi on Pakistan.'

  Hahhah/mutta pelkäät kai - taas nauran [liikaa] [tosin et sinä Mr. 'T but E. Lawrence' pelkää enää], mutta en sittenkään naura: ehkä Ahmadinejah painaa nappia. Entä siten?

  Se pommi menee Israeliin.Jos ehtii. Tuskin.

  Maailman tilanteen paradigma.

  En pidä siionisteista - juutalaisia sen sijaan arvostan kuin Nietzsche - lähes aina.

  Terrorismi tulee. Miksi? Eikö edes sofistikoitunein lässytys sitä voinut estää [Habermas, Foucault)?

  Ei koska 'sinun ja minun välinen suhde' [yleisesti ei siis henk. koht.] - kapitalismin edellyttämä ihmissuhde - on jotain kapitalismiin itseensä sisältyvää sisäistä ristiriitaa, joka ikäänkuin autoimmuuni-reaktiona sen lopulta mmädättää - sisältäpäin.

  Olet minulle velkaa, koska lainasin sinulle 'aikaa' [ei aikaa voi vuokrata, ellei satu olemaan saatana, joka luulee omistavansa ajan].

  [Mitä minä tällä vuodatuksella tarkoitin - sitä tulen miettimään tykönäni useinkin; - Kemppiselle kuitenkin kiítos - yritän vihata häntä [kuten kaikkia muitakin], mutta se olisi liian helppoa [esim. naiset - nuo - hmm], koska hän on liian fiksu vaikka onkin oppinut [oppineet eivät mielestäni ole fiksuja...]

  VastaaPoista
 10. Miksi Timo Soini mainitaan tämän kirjoituksen otsikossa?

  VastaaPoista
 11. Timo Soini on vain jutun otsikossa, mutta itse tekstissä Soinia ei näy.

  Onko siellä rivien välissä jotain Soinista? Esim "takapajuisuuden etu" -ajatuksessa?

  VastaaPoista
 12. Älä julkaise viimeisintä tekstiäni. Tai julkaise, jos haluat. Mutta hitto - siinä oli taas jotain liian inwardness-mössöä - - -totta mutta 'xxxxxxxxxx'.

  Käytä harkintaasi. Sitähän sinulta pitäisi 'löytyä.

  Olet Blogistanin Kingi. Yritän vihata sinua [kuten kaikkia muitakin ihmisiä][;/], mutta en oikein pysty, vaikka äkkiseltään se helpolta tuntuuukin. Olet liian moninainen.

  Olennaista on, etten pysty määrittämään, mistä 'pisteestä' katsot 'alas'. Ja se vituttaa.

  Olet varsinainen naamioinnin mestari. Minä taas olen tällanen öky-Pekka. Mutta kuten huomaat - naamioidun itse provokaatioon - polemiikkiin ja-muka-rehellisyyteen.

  Fuck - kukaan ei ole rehellinen mutta parhaimmat MELKEIN saattavat päätyä siihen [ISTUVA HÄRKÄ jne].

  *
  Mitä aiheeseesi tule: mikä on ponttisi, mikä on XX:n pointti? - Vai onko se edes kiinnostavaa lopulta? Kunhan hänes on. Eihän historioitsijoilla ole moraalia ymmärtääkseni kuin sen verran, että pääsevät runkkaamaaan omien ideoittensa mahtavuudessa [niinkuin kai kaikki muutkin luovat ihmiset].

  [Tämä ja edellinen on kirjoitettu kännissä, joten niille ei kannata antaa täyttä arvoa; jotain siitä ongelmasta, joka minua vaivaa niistä kyllä voi läpilukea ja joka/mikä sieltä vielä läpitulee - aivan varmasti. - Kirjoitin siksi, ettet loukkaantuisi. Minulla on silti [!ihanko totta!] - joka tapauksessa kritisoitavaa sinun[kin] suhteesi [typerä lopetus - inhoan tätä].

  Kuten psykoanalyysia oivaltavana tajuat: minä EN kirjoita sinulle vaan transferenssilleni.

  VastaaPoista
 13. Tuo vuoren vajoaminen maan kuoren läpi on minulle ajatuksena uusi. Siksi se varmaan kuulostaa hieman utopistiselta.

  Mutta sen mahdollisuudenhan voi laskea aika helpostikin. Ehtiikö joku muu vai pitääkö minun itse vaivata päätäni?

  Luin aamun Hesarista, että Ranskassa nykyisen kansainvaelluksen kuohuissa poltetaan 40 000 autoa vuodessa. Suomessa se tarkoittaisi 4000 autoa... Se tekisi hyvää persujen kannatukselle.

  VastaaPoista
 14. Muutoin olen sitä mieltä että kovinkin vuorikivi uskoo vettä ja hienoa hiekkaa. Ja aikaa.

  Kielikuva vähän sama kuin "kumpi taipuu ensiksi, ratakisko vai riplomi-insinööri kun viisaampi antaa periksi?"

  Öljyssä keittäminen on parempi vaihtoehto kuin vedessä kiehuttaminen. Tulee rapea lopputulos ja koirat tykkäävät. Ja keitetty liha haiseekin pahalta.

  VastaaPoista
 15. "Islam uskontona ja elämäntapana on yhtä vähän vastuussa terrorista kuin buddhalaisuus. Tai kristinusko."

  Tämä lause on tärkeä osa virallista monikulttuurisuussmantraamme, jonka allekirjoittamatta jättäneiltä katkaistaisiin erittäin mieluusti käsi. Sillä tavalla hyvän tahtoisesti, humaanisti ja opettavaisesti.

  Vihavaisen Timo , prof. myös, totesi SK:ssä islamista "että islamiin on sisäänrakennettu pyhän sodan elementti".

  Ja tätä Pyhää Sotaa kailottaa jokainen terroristi ja fundamentalisti ennen terroritekoja ja myös niitten jälkeen, kuten esimerkiksi Tukholmassa ennen joulua saimme nähdä ja kuulla.

  Siksi islamin rinnastaminen buddhalaisuuteen ja kristinuskoon on epäadekvaattia ja ei niin loogista.

  Lisäksi islam ei ole läpikäynyt uskonpuhdistusta eli järkiintymistä kuten J. Lahdenperä sanoisi. Jumalan luentaa ei sovi epäillä ja KOraanin sana on ehdoton.

  Siksi fundamentalistinen islam on suurin uhka maailmanrauhalle niin kuin expääministeri Blair totesi tässä äskettäin.

  VastaaPoista
 16. Sopivasti plankattu ilmaisu ja röyhkeys peittävät itse kullakin monia asioita, kuten on useamman kerran nähty. Asiantuntemus eri asioissa jakaantuu täällä jännitävän fragmentaarisesti.

  Muuten, onko jokin erityinen syy (Kielitoimiston kanta tms. itseltäni ohimennyt seikka) käyttää vuosiluvuissa BCE- ja CE-lyhenteitä EKr/Eaa ja JKr/Jaa -merkintöjen asemesta?

  VastaaPoista
 17. Mainitsit odottavasi milloin ensimmäinen Kööpenhaminan seudun asuinalue julistautuu itsenäiseksi. Tämähän tapahtui jo 1971 ja vuosi sitten käydessäni Kristiania oli vielä ihan voimissaan.

  VastaaPoista
 18. Sienien syöminen on terveellistä, mutta säännöstä huolimatta ei kannata syödä kärpässieniä.

  Muukalaiset ovat kaikkialla tervetulleita, kun he kuuluvat vaihtajaluokkaan.
  Ainostaan Suomessa jotkut hurraavat vartijaluokan muukalaisille.

  Itse kääntäisin vartijanluokan varastajaluokaksi. [Takers]
  Vaihtajaluokan kantasana on tietenkin traider.

  Parhaan kuvauksen muukalaista olen saanut Mika Waltarin matkakertomuksista sekä todellisista että kaunokirjallisista.
  Sama teema vilahtaa Matti Norrin lainopillisista pohdinnoissa.

  VastaaPoista
 19. Prof. Kemppinen on kirjoittanut moniosaisen ja ehkä kunnianhimoisenkin kirjoituksen Ian Morrisin provosoimaa historianfilosofiaa, ja opetuslapset ovat kommentoineet. Odotan nyt Morris-suomennosta tarpeeksi isolla fontilla. Professori on eläkkeellä, joten tuohon kiitettävään aktivitettiin järjestyy aikaa. Toisen pohjalaisen historianin Heikki Ylikankaan lukemista hän ei suositellut, ja sen voi ymmärtääkin. Ylikankaan Tie Tampereelle saattaa olla kohta, josta alkaen historian kaanoni ei ole ylikangas-yhteensopiva. Se oli se momentum!

  Tie Tampereelle minulla on toisessa hyllykössä, ja muita on tässä, mutta Murtuuko rintama? on vielä lukematta hyväksyttävästä vasemman puoleisesta syystä. Säätyvalta ainakin murtui.

  VastaaPoista
 20. Suomen osalta kutistaminen on jo meneillään. Suomesta tehdään tekemällä noin alle miljoonan kansalaisen Suomea ja siitä lopusta rupusakkia.

  VastaaPoista
 21. Anteeksi professori, täytyy puolittaa tuo vuorten korkeus. (Kaikki hyvä pitää puolittaa.)

  "Skandit on vanha kaledonialainen poimuvuoristo, joka syntyi noin 400 miljoonaa vuotta sitten Pohjois-Euroopan, Grönlannin ja Pohjois-Amerikan törmätessä toisiinsa. Tämän jälkeen syntynyt vuoristo kului välillä puolitasangoksi eli peneplaaniksi, kunnes Alppien poimutuksen aikaan vuoristo nousi jälleen yhtenä lohkona ylös. Vuoristo on yksi vanhimmista olemassaolevista poimuvuoristoista, ja sen on arvioitu aikoinaan myös olleen korkein milloinkaan olemassaollut poimuvuoristo. Kölin korkeimmat huiput, joista nykypäivänä on kulumisen ja eroosion ansiosta jäljellä enää vain juuret, ovat arvioiden mukaan ulottuneet liki 10 km korkeuteen."

  VastaaPoista
 22. Ad Omnia: BCE ja CE tarttuu kielenkäyttöön miettiessä länttä ja Kiinaa. Luullakseni käytän lyhentetiä eKr. ja jKr. jos aihe on tavallinen ja mielessä on ns. atlanttinen kulttuuripiiri eli Eurooppa + nykyinen Ppohjois-Amerikka eli USA + Kanada.

  VastaaPoista
 23. Ad Omnia: "Timo Soini" on kirjoitettu ajatukseen: uhka tulee ulkoa (periferiasta) - ja toissijaisesti puolustuksen rapauttamiseta (ei ei EU). Morrisin mukaan tätä tietä menivät kymmenen kiinalaista dynastiaa, kaksi Roomaa, läntinen ja itäinen, Persia ja vuoden 1200 BCE "highend" -valtiot, joiden kaava oli kallis byrokratia ja maksettu armeija ja tarkka veronkanto verr. lowend, ei juurikaan virkamiehistöä, miliisityyppinen armeija ja tehokas ryöstely.

  Kuninkaan näkökulmasta armeija on vaarallisin, mutta myös virkamiehet tekevät vallankaappauksia. Virkamies tarkoittaa tässä veronkannon ja armeijan infran pyörittäjiä.

  Nähdäkseni Soini on onnistunut yhdistämään oikeat (aidot) tunteet ja johdonmukaisesti virheelliset johtopäätökset. Se on älyllinen saavutus sekin.

  VastaaPoista
 24. Soinilla on hyvä pokka. Todennäköisesti hän on tästä kaikesta suosiostaan ja menestyksestään aivan yhtä äimänkäkenä kuin muukin sivistyneistömme.

  Toivon, ettei hän ala uskoa todella itse tehneensä tätä temppua.

  VastaaPoista
 25. Fritz Langin Tri Mabusen Testamentti kertoo Pariisista jossa tämän tästä sattuu tulipaloja, raiteilta suistumisia, räjähdyksiä. Sûretén päällikkö ei ymmärrä mistä on kysymys - motiivia ei löydy - vaikka hän onkin vakuuttunut, ettei kyseessä ole sattuma, vaan jonkin sortin rikollisuus. Ja koska hän haluaa päästä selville noiden tekojen tarkoituksesta, siis siitä kuka niistä hyötyy, hän menee etevän psykiatrin tri Mabusen luokse, joka selvittää hänelle, että kyse ei todellakaan ole sattumuksista. Tekijöiden löytäminen sen sijaan olisi vaikeaa, sillä he olivat mitä luultavimmin kaikkiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvia ihmisiä, perheenemäntiä, asianajajia, konttoristeja jne - heillä kaikilla oli kuitenkin yksi yhteinen piirre - he olivat kyllästyneet sivistyneeseen yhteiskuntaan ja he halusivat tuhota sen…

  Siis koska hyöty oli luonteeltaan psykologista ja moraalista, hyödyn saajaa ei voinut löytää.

  Kun ihmisille kertoo tarkasti sen mihin heidän on uskottava, syntyy riippuvuus - kuten marxilaisuus esimerkiksi.

  Jumalan edessä ihminen joutuu tekemään valintansa itse, eli taakka on ihmisellä itsellään, samalla kun hänet on vapautettu osallistumisesta tiettyjen päätösten tekoon.

  http://quod.lib.umich.edu/k/kjv/

  Max Planck väitti vuonna 1900 sähkömagneettisen säteilyn syntyvän tietyn suuruisina kvantteina, joiden energia oli suoraan verrannollinen säteilyn taajuuteen. Ja on väitetty että arvot muuttuvat tässäkin asiassa - Planckin vakio esimerkiksi - kun mittausmenetelmät kehittyvät, eli lopulta tietonsa huipulla oleva ihminen saa tuonkin numeroarvon selville viimeisen desimaalin tarkkuudella, koska perusolettamus on, että sekin edustaa jotakin absoluuttista...

  Extra-sensory perception tarkoittaa yliaistillista havaitsemista, eli tiedonhankkimista jollakin muulla tavalla kuin tunnetuilla aisteilla, eikä asian tiimoilta ole ainakaan toistaiseksi käyty uskonsotia - naureskelu sen sijaan on yleisesti hyväksyttyä, ja onhan toki paljon ymmärrettävämpää kilauttaa Jumalalle aina silloin tällöin vaikkapa rukoilemalla.

  http://www.youtube.com/watch?v=U-lQyGX05hA

  Tämä unohtui - Wikipedia: Kuningas Jaakon Raamattu (engl. King James Bible, myös King James Version, KJB/KJV) on Englannin kuningas Jaakko I:n käskystä vuonna 1611 toimitettu englanninkielinen Raamattu. Se on tunnetuin englanninkielinen Raamattu ja yksi vaikutusvaltaisimpia Raamatun versioita. Sillä on ollut suuri vaikutus paitsi myöhempiin raamatunkäännöksiin myös englanninkieliseen kirjallisuuteen kokonaisuudessaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=k9IfHDi-2EA

  VastaaPoista
 26. BCE ja CE lyhenteitä alettiin käyttää uskontojen välisissä neuvotteluissa kristittyjen aloitteesta.

  Ne kun voi lukea kahdella tavalla (Christian ja Common). Ne ovat huomattavasti miellyttävämmät kuin Suomessa 1970-luvulla keksityt outoudet, joita Hesari, Yle ja Wikipedia mainostavat jatkuvasti. Ne ovat hyvin nurkkakuntaisia lyhenteitä, aivan kuin ajanlaskuja olisi vain yksi. Mutta niitähän on monia tällä hetkelläkin, ja kullakin on omat merkintänsä.

  YLE kääntää usein dokumenttiohjelmien BC:n ja AD:n tai vastaavan muilla kielillä mieleisikseen vastoin alkuperäistä selostusta, jonka katsoja kuulee.

  BC ja AD lyhenteitä käytetään Aasiassakin, esim intialaisissa sanomalehdissä. Sivistynyt muslimi käyttää niitä puhuessaan englantia, kuten olen itsekin kuullut. Ne ja vastaavat eri kielillä ovat todellakin yleisin ja usein ainoa käytäntö eurooppalaisissa kielissä. Suomi on outo tässä mielessä.

  Vain taistelevat ateistit (maat ja ihmiset) vastustavat länsimaisen ajanlaskun "tavaramerkkejä".

  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
 27. Harrastan ammatikseni ennustamista (insinööritieteitä), siinä mielessä Morrisin teos on oikein mielenkiintoinen. Kiitos referaatista.
  Itse en näe blogin tekstiä ollenkaan nihilistisenä. Tietyt asiat vain "ovat" ja tiettyihin asioihin voidaan vaikuttaa. Nämä kun vielä oppii erottamaan...

  Jotenkin aiheeseen antaa mielestäni hyvää taustaa Waltarin historialliset romaanit, jotka olen juuri lukenut. Jonkun mukaan esim. Mikael el Hakim on islamilaisen maailman ymmärtämiseen pakollista luettavaa, olen itse samaa mieltä.

  VastaaPoista
 28. Laitan esimerkiksi linkin hindujen sivulle
  http://www.sanskrit.org/www/Astronomy/Hindutimeeras.html

  Blogisisko

  VastaaPoista
 29. Catulux, yhtä hyvin Raamatusta on löydettävissä pyhää sotaa, jos luetaan vanhaa testamenttia siihen paperipaavi-henkeen, jota Luther ymmärtääkseni vastusti.

  Eräs tässä asiassa teräväpäinen muistaakseni teologian professori totesi, että turhan usein unohtuu, että islamiin kuuluvat sekä suuri jihad että pieni jihad. Pieni jihad on se, joka käydään ulkomaailmaa vastaan ja on merkityksettömämpi. Suuri jihad käydään oman itsen kanssa. Samaa ajatusta lienee vertaus siitä, että meidät saastuttava aines tulee sisältä, ei ulkoa (mark. 7:14-13).

  Itseen kohdistuva uskonnollinen ja henkinen kilvoittelu on jotain, mihin jokaisen ihmisen toivoisi lähtevän - myös meidän agnostikkojen sekä ateistien.

  VastaaPoista
 30. Ihan huvin vuoksi: Myös China Daily käyttää BC ja Ad. ks esim

  http://www.chinadaily.com.cn/metro/2011-01/04/content_11790184.htm

  VastaaPoista
 31. Muukalaisuudesta ja asian vierestä.
  Yksi tyhmä kysyy enemmän kuin viisas ehtii vastata-sarjaan kuuluva retoorinen heitto.
  Koska valtion vauraus perustuu vientituloihin, eikö ole vaarana jonain päivänä, että maailmankylä ei pärjää toistensa paitoja pesemällä.
  (Grogi, eikun Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 32. "Koraani on kirjanakin muslimeille pyhä esine, jonka ulkoasun tulisi olla kaunis ja jota käsitellään suurella kunnioituksella. Siihen ei tulisi koskea rituaalisesti epä- puhtaana, eikä sitä pitäisi asettaa sydämen tason alapuolelle, eikä ainakaan missään tapauksessa lattialle."

  http://apostoli2.evl.fi/julkaisut.nsf/0/FE28D9FA3CAF6A4DC2257449004FD096/$file/hyvatietaaislamista.pdf

  Siitä ei suinkaan tule mieleen Jari Tervo, vaan teknologia.

  Tuossa aikaisemmin naputtelin tuosta King James Bible'stä joka löytyy esimerkiksi Kindlelle… ja kun se Qur'an'kin löytyy Kindlelle, niin miten sitä Kindleä, iPadia, PC:tä tai Macciä pitäisi Qur'an'in latauksen jälkeen kohdella?

  :)

  VastaaPoista
 33. Jajajajajaaa...moduuli on täynnä kaiken maailman potaskaa, mutta viimein löysin asiaa ja vielä hienosti kirjoitettuna! Kemppinen, jatkakaa näitä blogeja. Suomi tarvitsee Teitä!

  VastaaPoista
 34. Lyhenteistä: Suositeltavia ovat nykyisin eaa. (ennen ajanlaskumme alkua) ja jaa. (jälkeen); vanhat eKr. ja jKr. joutavat jo romukoppaan. BCE ja CE taas ovat englantia, eivät suomea, joten niitä ei kannata käyttää. Englannissakin on (onneksi) luovuttu lyhenteistä BC ja AD.

  VastaaPoista
 35. Catulux, lueppa vähän muutakin. Tässä Hannu Lauerman pahuuden anatomia, 2009, s. 207:

  "Itsemurha on Koraanissa tiukasti ja selkeästi kielletty, huomattavasti ehdollisemmin kuin Raamatussa, jossa lukuisia - apokryfikirjat mukaanlukien toistakymmentä - itsemurhia kuvataan täysin tuomitsematta, neutraalisti ja
  jopa hyväksyvästi. Myönteisessä hengessä kerrotaan tarina Simsonin, vangitun
  voimamiehen itsemurhasta, jossa hän vei mukanaan kuolemaan suuren joukon filistealaisia. Suistaessaan mukanaansa jopa 3 000 vihollistaan -
  sokaistua ja häväistyä voimamiestä pilkannutta ilakoijaa - Simsonista tuli erityisen
  suuri sankari."

  Ja sitten muistaako kukaan enää Bosnialaisia kansanmurhia ja serbia keskitysleirejä, kristityt tappoi muslimeja kymmenintuhansin, mikähän oli vuosisata ? Arvatkaa..

  MrrKAT

  VastaaPoista
 36. "...eikö ole vaarana jonain päivänä, että maailmankylä ei pärjää toistensa paitoja pesemällä."

  Tämä on helvetin hyvä huomio ja kelpo kysymys.

  Onko vastauksia?

  VastaaPoista
 37. Suositeltavia ovat nykyisin eaa. (ennen ajanlaskumme alkua) ja jaa. (jälkeen); vanhat eKr. ja jKr. joutavat jo romukoppaan. BCE ja CE taas ovat englantia, eivät suomea, joten niitä ei kannata käyttää. Englannissakin on (onneksi) luovuttu lyhenteistä BC ja AD.

  Kuka on suositellut?

  Miksi täysin selvät ja vakiintuneet eKr. j jKr. joutaisivat romukoppaan?

  öööh. Aijjaa. Koska noita on lakattu käyttämästä? Ja miksi se on onneksi?

  VastaaPoista
 38. Timo Soini on otsikossa, koska Kemppinen kalastelee kirjoittajien ajatuksia.
  Mutta on onko Soinilla niitä ajatuksia(vetoa), vai onko kysymys vastustajien avuttomuudesta(muut työntävät Soinia)?

  Jos saisin valita edustajan haastamaan Soinin tasaiselle, niin ottaisin
  Jarmon.

  http://blogit.iltalehti.fi/jarmo-korhonen/

  VastaaPoista
 39. "Catulux, lueppa vähän muutakin. Tässä Hannu Lauerman pahuuden anatomia, 2009, s. 207:

  "Itsemurha on Koraanissa tiukasti ja selkeästi kielletty, huomattavasti ehdollisemmin kuin Raamatussa, jossa lukuisia - apokryfikirjat mukaanlukien toistakymmentä - itsemurhia kuvataan täysin tuomitsematta, neutraalisti ja
  jopa hyväksyvästi."

  MrrKAT-hyvä!

  Arvostan suuresti Lauermaa ja hävettää myöntää se, etten ole hänen kirjojaan lukenut.

  Mutta kuitenkin ja kaikitenkin olisi huomattavasti järkevämpää ja hyödyllisempää, että kehottaisit fundamentalismia lietsovia imaameja, tai jopa Poika Ladenia lukemaan kyseisen kohdan sekä Koraanista että Lauerman kirjasta.

  Mielenkiintoista on se, että kaikki monikulttuurisuus uskovat kuuluttavat, että suurin osa muslimeista on suvaitsevaista ja maltillista porukkaa.

  Itse olen aina ihmetellyt, missä nämä maltilliset ja rauhaa rakastavat muslimit oikein piileskelevät. Esim. Muhammed-pilakuvakohun aikana heidän ilmestymiselleen oli olemassa suuri sosiaalinen tilaus.

  Eräs jordanialainen päätoimittaja yritti kyllä tuoda epätoivoisesti esiin islamilaista sivistystä, suvaitsevaisuutta ja jopa itsekritiikkiä. Miehen kohtalo oli kuitenkin kova; hän menetti virkansa ja lopuksi hänet heitettiin vankilaan "profeetan häpäisemisestä".

  Tämä oli tietenkin sopivasti plankattu ja röyhkeä mielipide, mutta itseään ei voi juosta pakoon, Rienzi. Se tulee valitettavasti mukana.

  Loppiaisen loppua kuitenkin kaikille ja erityisesti Kemppiselle ja hänen virtuaaliselle kansakoululleen, jonka yleissivistävää vaikutusta ei voine koskaan liioitella.

  VastaaPoista
 40. Täällähän on ihan hoidon tarpeessa olevia kommentoijia.

  VastaaPoista
 41. Itse en jaksa ymmärtää nykyistä islamin apologiaa lännessä. Kyseessä on mielestäni aivan selkeästi uskonto, joka yllyttää väkivaltaan, valloitukseen ja terrorismiin muita enemmän. Linkki aiheesta:

  http://www.kaleva.fi/uutiset/tutkija-skandinavia-terroristien-temmellyskentta/883916#Scene_1

  Mielestäni pohjoismaiset ja eurooppalaiset arvot olisivat puolustamisen arvoisia, em. tutkijankin mukaisin tiukemmin lainsäädännöllisin toimenpitein. Muutoin nykyiset eurooppalaiset päättäjät saattavat jäädä historiaan sukupolvena, joka luovutti Euroopan judeo-roomalais-kreikkalaisen perinteen ja siitä ajan mittaan versonneen länsimaisen vapauden islamille.

  En siis usko, että nöyristelyllä islamin edessä ja muslimimaahanmuuton lisäämisellä saadaan aikaan utopista tulevaisuuden yhteiskuntaa, vaan rapautunut länsi-Rooma mallia 300-400 jkr.

  VastaaPoista
 42. No näytäppä Catulux esimerkkiä. Ihan ekana !

  Aina kun ohjus tai pommi-isku pamahtaa tai kidutuksen sähköisku värähtää muslimeihin Irakissa, tai katolisiin Irlannissa, tai aborttiklinikalla USA:ssa tai muslimieihin Libanonissa, niin ryntää kadulle ja mielipideisvuile "En se minä ollut! Vastustan, ei se meidän ideologian/kristinuskon mukaista ollut, me olemme rauhan asialla ! Me emme tapa ja kiduta viattomia ! Vastoin Raamattua ja YK:n ihmisoikeuksien julistusta ja.."

  Koska et niin tee niin.. ? Ihan oman logiikkasi mukaan olet.. kr.fanatismin hyväksyvä edustaja, vai ? ;D

  Vai onko 100 000 viatonta Irakin 2000-luvulla tapettua muslimia, kristittyjen tekemiä keskityleirejä, ja kidutuskeskuksia muslimeille liian vaikeata selittää ?

  Niin ja minullahan on keskusteluyhteys sinuun, kristittyihin ja jopa USA:n jenkkikristittyihin mutta ei Ladeniin tai Jordaniin. Joten mihin se painostus kannattaa panostaa ? Eikö "omaan torppaan" ensin ?

  MrrKAT

  VastaaPoista
 43. No joo. Kristillinen fanatismi on aika marginaalinen ilmiö verrattuna äärimuslimien aiheuttamaan globaaliin terroriuhkaan.

  Joka nykyään on rantautunut tänne rauhalliseen pohjolaankin kera Tukholman terrori-iskun. Rakas arvojohtajamme väitti heti iskun jälkeen, ettöä samanlainen on eddessä kohta suomellakin.

  Bushin mentyä pensaaseen lienee nuo kristittyjen antamat sähköiskut vähentyneet radikaalisti. Tällä hetkellä muslimit siellä tappavat toisiaan Allahin nimessä; ja kristinuskolla siinä ei liene mitään tekemistä...

  Nyt alkaa HOtelli Firenzessä, ja uskon romattiikkaan jotenon aika poistua...

  t.C

  VastaaPoista
 44. Lieneekö fundamentalismi vastareaktio globalisaation ja nopean tiedonkulun edistämän maallistumisen uhalle sellaisissa valtioissa, joissa syystä tai toisesta uskonto on vahvasti poliittinen asia?

  Ehkä uskonnoilla on oma (kulttuuri)evoluutiokaarensa, ja islam tullut teini-ikäänsä pahana aikana - nopean tiedonkulun, globalisaation ja joukkotuhoaseiden aikana?

  Kristittyjen oli ristiretkien aikaan pakko tyytyä heittelemään muurin yli musumaanien irti leikattuja päitä - nykyään valinnanvaraa on niin paljon enemmän...

  VastaaPoista
 45. Tapio Tiihosen näkemyksen mukaan kristityt tuhosivat Rooman, sillä he halveksivat Rooman "demokratiaa" ja sen kulttuurista dekandenssia. Mitä ilmeisemmin islamilaiset tulevat tekemään samat temput nyt Euroopan nykyiselle kulttuurille.

  Kulttuuriälymystömme ei ole milloinkaan tajunnut mikä voima piilee naisen lanteissa. Sieltä mistä pukataan eniten jälkikasvua sieltä tulevat lopulliset voittajat. Ehkäisevillä kulttuureilla ei ole tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 46. http://www.metafuture.org/Articles/futuresofpakistan.htm

  VastaaPoista