Sivun näyttöjä yhteensä

14. elokuuta 2010

Maanpetoksesta
Tämä kysymys vilahtelee kommenteissa yhtä taajaan kuin tätä asiaa koskevat väärinkäsitykset.

Maanpetos- ja valtiopetosrikoksesta voi tulla elinkautinen. Näistä puhuminen julkisen keskustelun yhteydessä nykyisin maassa vallitsevassa tilanteessa on yleensä harhaista, koska tekojen tunnusmerkki on väkivalta tai väkivalla uhkaaminen vieraaseen valtioon turvautuen. Maanpetos edellyttää suorastaan sotatilaa tai sodan uhkaa.

Suuri poikkeus on vakoilu: ”Joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen hankkii tiedon sellaisesta Suomen maanpuolustusta tai muuta poikkeuksellisiin oloihin varautumista, Suomen ulkomaansuhteita, valtiontaloutta, ulkomaankauppaa tai energiahuoltoa koskevasta taikka muusta niihin rinnastettavasta, Suomen turvallisuuteen vaikuttavasta seikasta, jonka tuleminen vieraan valtion tietoon voi aiheuttaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava vakoilusta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.


Vakoilusta tuomitaan myös se, joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka julkistaa 1 momentissa tarkoitetun tiedon...”


Rikoslain 12 ja 13 luvussa on pari muutakin tekotyyppiä, mutta yritän keskittää. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen –niminen rikos on kuitenkin mainittava.


Tämä liittyy luonnollisesti mm. suojelupoliisin toimintaan, ratkaisuihin joita joskus arvostellaan julkisuudessa ankarasti, ja sananvapauteen. Sananvapauden käyttäminen voi siis johtaa enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, ja joissakin jutuissa rangaistus onkin ollut samaa luokkaa kuin lievemmistä henkirikoksista (hätävarjelun liioitteluna tehty tappo, törkeä tuhotyö).


On aivan oikein sanoa, että esimerkiksi viranomainen ei saa valehdella medialle ja että valehteleminen on kaiken kaikkiaan sopimatonta.


Kun Iiro Viinanen valehtelee televisiossa, että devalvaatiota ei ole tulossa, ja lyö asiasta vetoa toimittajan kanssa, joka taisi olla Arto Tuovinen, kysymyksessä ei ollut vain hyväksyttävä, vaan oikea ja isänmaallinen teko.


Jos tieto devalvaatiosta vuotaa, asiasta hyötyvät ahheimmat ja röyhkeimmät ja kuorman kantavat heikoimmat.


Devalvaatio ei ole tätä nykyä mahdollisuus, mutta vastaavia esimerkkejä on. En ryhdy nimeämään niitä. Lukija voi käyttää mielikuvitustaan. Ministeri voi vakuuttaa, että vieraan valtion liikehdintä ei aiheuta mitään vaaraa, vaikka sotilaat ovat hetki sitten lisänneet merkittävästi valmiuttaan vaaran torjumiseen.


Eräässä uudessa jännityskirjassa suomalaiset viranomaiest luovuttavat Yhdysvalloille Guantanamossa tutkittavaksi ja tuomittavaksi Suomessa murhan tehneen USA:n kansalaisen, joka oli toiminut Saddamin pyövelinä, kunnes vaihtoi puolta. Pari suomalaista seuraa lentoaseman ikkunasta, miten ”vanki” saatetaan perheensä kanssa business-classiin viettämään kissan päiviä Amerikassa. Se on mielikuvitusta. Toivottavasti.


Koska kansainvälinen toiminta ja myös rikostutkinta on riippuvaista USA:n teknisestä ja taktisesta avusta, suomalainen virkamies ei voi tehdä mitään. Ehkä ei edes se ulkoministeriön edustaja, joka allekirjoittaa paperit.


Olen sanonut tästä sävyisästi ja sanon nyt sävyttömästi. Suomalaista elämänmenoa – sitä josta nyt viimeksi demarit ovat olleet pahasti huolissaan – eivät uhkaa kiintiöpakolaiset, vääränväriset ulkomaalaiset eivätkä puolalaiset putkimiehet. Olemme puristuksissa suurvaltojen, siis USA:n ja Venäjän välissä, emmekä aina voi toimia edes omantuntomme mukaan.


Ennen olimme suomettuneita. Nykyisin olemme sekä suomettuneita että amerikoituneita.

Tämä on vastaus lukijalle, joka kysyi, eikö teko ole maanpetos, jos se onnistuu. Ei ole. Ei kai, herra jumala, valkoilustakaan panna syytteeseen henkilöä, joka vakoilee Suomen puolesta ja hankkii arvokkaita tietoja.

Ja luuleeko joku, ettei sellaisia henkilöitä olisi, kentällä, toiminnassa, joka päivä?

21 kommenttia:

 1. Kyllä somali-invaasio on Suomelle suurempi uhka kuin nykyvenäjä. Voipi luoda uuden Anjalanliiton Suomen irroittamiseksi uhkasta.

  Tietenkin tämä lähiökansan näkökulma on erilainen kuin virkaeliitin.

  VastaaPoista
 2. Olemme puristuksissa suurvaltojen, siis USA:n ja Venäjän välissä, emmekä aina voi toimia edes omantuntomme mukaan.

  po. Ruotsin ja Venäjän välissä.

  Vilkaisu yle-tv:n ohjelmistoihin riittää. Jatkuvasti tanskalaista kuningaskuntahömppää ja kevyttä ruotsinkielistä elämäniloa monelta kanavalta. Idästä sotaa, holokaustia ja muuta historian taakkaa.

  VastaaPoista
 3. Liekö pari päivää sitten kylmänsodan ajan vakoilutarinoista kolumnissaan kirjoittaneella HS:n päätoim. Mikael Pentikäisellä sama "kuiskaaja" kuin Kemppisellä?

  Eikö tässä ajassa elävän mielestä oman äidinkielen puolustamisen pitäisi tarkoittaa suunnilleen samaa kuin kylmänsodan aikaisen vakoilufanaatikkojen puhetavan olemisesta "isänmaan" asialla?

  Siis oman kulttuurin puolesta rauhanomaisin keinoin omalla maaperällä yrittämättä valloittaa elintilaa muilta: "viehätysvoima on sitä että osaa kuulla myöntävän vastauksen, vaikka ei ole esittänyt selvää kysymystäkään", kuten Albert Camus on kirjoittanut.

  Mutta tätä Suomen herrat - ja aivan erityisesti he- eivät halua kuulla. Ilmeisesti kaikki uusi halutaan varata Timo Soinille joka on ilmoittautunut uuden hallituksen sisäministeriksi, epäilemätttä turvaamaan 'vähemmistön viemisen laman läpi ehyenä'.

  VastaaPoista
 4. kuka enää ketään vakoilee, muut kuin teollisuudessa

  VastaaPoista
 5. Mitä ...keleen suomalaista kulttuuria tai kieltä tai edes vakoilemisen oikeuksia täällä pitäisi henkeen ja vereen puolustaa? Senkö menneen ajan kuvajaista, jossa kynsin hampain ja kiroillen haetaan leipä suosta ja metsistä, raahaudutaan lapsivuoteista lypsyjakkaralle, tapellaan kirvein, puukoin, haulikoin, tiputetaan pontikat, käytetään kiljut, hakataan kännipäissään akat ja tenavat ja ammutaan lopuksi poliisit jotka tulevat rauhoittelemaan? Senkö kulttuurin puolesta, joka on aina polkenut poikkeavien jäsentensä oikeuksia, kytkenyt vammaisensa navettojen karsinoihin, kironnut ahdasmielisyydessään kirkkojensa kaikuvista holveista homot ja lesbot, inhonnut kaatumatautiset ja mielisairaat...

  Vai sitä suomalaista kulttuuria joka nyt näkyy kaikkialla kaljan, roskaruuan, limujen ja energiajuomien turvottamina, tatuoinnein peitettyinä läskiläjinä? Tai kulttuuria jossa kioskeille ja pizerioihin näitä läskistäjisaineita hakemaan säntää perheistä kukin jäsen omilla autoillaan, mopoilla ja skoottereilla? Tätä kulttuuria jonka yhteiskunnan jäsenten äidinkieli alkaa muistuttaa
  tekstiviestien töks.auuts.töks-kieltä.

  Tätäkö kulttuuria pitäisi alkaa puolustamaan, joka sallii metsien hävitykset, eläinten vainot ja joka itkee kaupunkiensa puistoista muutaman lahoavan puuntarrin kaatumista, mutta ei näe, kuinka omat kädet selän takana käärivät samanlaisista puista saatavat miljardivoitot sellunkeittäjien myyntimarkkinoilla ja jonka tuloksena ei ikinään enää maan metsät tule olemaan kuin puitavaa viljaa?

  Sallikaa mun nauraa. Tässä kultttuurissa ei ole yhtään mitään puolustettavaa. Tämän kansan suuri enemmistö kuolla kupsahtaa omiin vuoteisiinsa ylilihavina juoksemaan karkuun, tai osaamattomana nuotion tekoon jäätyy kuusen juurelle kun pienikin katasrofi iskee. Joka hätääntyy muutamasta ylitse pyyhkäisevästä trombinpoikasesta kykenemättömäksi auttamaan edes itseään.

  Minusta Kemppinen on siinä oikeassa, etteivät pakolaiset ja turvapaikanhakijat meiltä mitään voi viedä soluttamalla omaa kulttuurista monikirjoaan ja geenejään ummehtuneeseen yhteiskuntaamme, vaan nimeomaan amerikoista tuleva hollywoodimainen pikaelämän ihannointi, aseistamisfanaattisuus ja sen vastavoimana aina ja kaikkialla tykein machoileva, viinan, takapajuisuutensa, energiantuotannon ja neliökilometriensä voimalla puksutteleva Venäjä.

  Varttipiiras

  VastaaPoista
 6. Kyllä suomettumisen ja amerikoitumisen väliin mahtuu vielä EU.

  Hyvänä esimerkkinä ulkoasiainsihteeri Olli Mattilan tapaus/maanpetos.
  Tähän asiaanhan puuttui myös EY-tuomioistuin.

  Tai sitten tapaus Mats Dumell.

  Rusi?

  Kun Supolla ei ole muuta puuhaan, on syylliset tehtävä jostakin, vaikka poliittisten vihamiesten neuvojen ja vihjausten kautta.

  Odotellessa deflaatiota...

  VastaaPoista
 7. Tämä somali-invaasio on aika hauska juttu.
  Suomessa on somaleja melkein kolme kertaa sen määrä, mikä meidän taloyhtiössä asukkaita.

  VastaaPoista
 8. Olen viime aikoina tutustunut USA:n rikoslakiin. Useassa kohdin on tullut mieleen, miten erilaisesti yksilöitä ja valtioita tarkastellaan.

  Itsepuolustus esimerkiksi on rajattu useissa osavaltioissa niin tiukasti, että on jopa yritettävä pakoon ennen kuin saa puolustautua. Valtiona USA taas ei noudata lainkaan periaatetta vaan on kerta toisensa jälkeen aloittanut jopa ennaltaehkäiseviä aggressioita.

  Jos kansalainen taas pistäisi kaupan edessä hengailevan moottoripyöräjengin hengiltä varmuuden vuoksi, turha olisi oikeudessa urputtaa, että olisivathan ne saattaneet käydä kimppuun, kun piti tupakkaa saada.

  Suomessa taas vakoilu on käsittääkseni täysin sallittua, kunhan sen tarkoitus on valmistella rikosta. Saa esimerkiksi tekeytyä pölyimurikauppiaaksi ja käydä tiedustelemassa asunnon heikot kohdat. Muu vakoilu on ankarasti kiellettyä.

  Angloamerikkalaisen oikeuden kummallisuuksiin kuuluu mukiloidun muijan puolustus, jonka avulla saattaa saada tuomioon lievennystä vaikka rikos olisi harkittu murha. Kansainvälisiin suhteisiin sovellettuna, sama logiikka varmasti lieventäisi Saksan syyllisyyttä toisen maailmansodan aloittajana.

  Supervalloille kansainvälisen oikeuden vahvistaminen kelpaa hyvin nirsoillen. Ei haluta tasapuolisemmin oikeudenmukaista tai ainakin säädellympää maailmaa. Perussyy lienee se, että supervallat pitävät omaa käsitystään lakia ja oikeuslaitosta parempana. Supervallalla on mielestään maailmanhistoriallinen tehtävä maailmanparantajana. Dostojevski kirjoitti jotain sellsita kuin: "jos suurvalta menettää oman jumalansa, sen kansa ei enää ole suurvallan kansa".

  VastaaPoista
 9. Vakoilua on monenlaista. David Kirkpatrick kirjoitti kirjan The Facebook Effect, joka ilmestyi heinäkuussa audiona. Löytyy painettuna Amazonilta, ja siis ääneen luettuna iTunesista ja Audiblelta.

  Kuunneltavaa on reilut 15 ja puoli tuntia.

  Ja kas kummaa Taloussanomat kirjoitti siitä tänään mm seuraavaa:

  Facebook pystyy esimerkiksi myymään ilmoittajille ryhmän, joka koostuu vaipoista keskustelevista ja Coldplayta kuuntelevista kaupunkilaisäideistä.
  – Facebook hallitsee alustaansa vielä tiukemmin kuin Microsoft koskaan, nimettömänä pysytellyt, asiaan läheisesti perehtynyt tarkkailija sanoo kirjassa.
  – Facebookilla on valta napsauttaa katkaisijaa ja kytkeä pois. Kenet tahansa. Milloin tahansa.
  Facebookilla on jo muun muassa oma raha. Facebook Credits on virtuaalivaluutta, jolla voi vaikka ostaa lahjoja toisille Facebookin käyttäjille, ja lisäksi sitä voi käyttää monissa palvelussa toimivissa peleissä ja muissa sovelluksissa. Rahaa voi ostaa perinteisellä rahalla luottokortin, PayPal-palvelun tai matkapuhelimen avulla.
  Facebook-rahan näkymät ovat huimat: satojen miljoonien potentiaalisten käyttäjien maailmanlaajuisella joukolla voi kohta olla globaali rahayksikkö, joka on kokonaan poliittisen ja viranomaisvalvonnan ulkopuolella.
  Oman rahakaan ei riitä Facebookille. Yhtiön visiona on rakentaa internetiin universaali tunnistautumisjärjestelmä. Se tarjoaa jo muun muassa yrityksille mahdollisuutta hoitaa rekisteröitymiset omiin verkkopalveluihinsa Facebookin kautta.
  David Kirkpatrickin mukaan Facebookilla voi pian olla enemmän tietoa kansalaisista kuin valtioilla, ja Facebook voi ottaa hoitaakseen osan valtioiden tehtävistä. Yksi tällainen tehtävä voisi olla globaalien passien myöntäminen.

  http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/08/14/facebookin-synkat-salaisuudet/201011215/12

  VastaaPoista
 10. Rusi on kepulainen.
  Sitä ei voi kohdella väärin.

  VastaaPoista
 11. Tuo Varttipiiraan vuodatushan on suomalaisuutta tyypillisimmillään! Ehkä sitä kannattaa suojella?

  VastaaPoista
 12. Varttipiiras, söpösti nyt vaan vähän tiivistetymmin, niin maikka jaksaa lukea loppuun.

  VastaaPoista
 13. Oikeasti kansallisvaltioiden aika on ohi jo.
  Hyvä Hannele.

  VastaaPoista
 14. "Kun Iiro Viinanen valehtelee televisiossa, että devalvaatiota ei ole tulossa, ja lyö asiasta vetoa toimittajan kanssa, joka taisi olla Arto Tuovinen, kysymyksessä ei ollut vain hyväksyttävä, vaan oikea ja isänmaallinen teko."

  "Suomalaista elämänmenoa [...] eivät uhkaa kiintiöpakolaiset, vääränväriset ulkomaalaiset eivätkä puolalaiset putkimiehet."

  Viesti ja tulkintaohje?

  VastaaPoista
 15. Anonyymi: ..."Tätäkö kulttuuria pitäisi alkaa puolustamaan, joka sallii metsien hävitykset, eläinten vainot"...

  Misäpäin Suomessa muka metsiä hävitetään? Sellainen touhu olisi lainvastaista. Suomessahan kasvaa metsää enemmän kuin koskaan aikaisemmin hyvän metsänhoidon ansiosta.

  Ja mitä eläimiä muka vainotaan? Petojakin liikkuu metsissämme enemmän kuin moniin vuosikymmeniin.

  VastaaPoista
 16. Tehtaankadulla juoksijat;
  Ymmärrän ehkä. että Urkilla oli sen luontoinen jobi. että piti jutella ja kuiskutella kaikenlaista vieraanvallan edustajien korvaan.
  Mutta nämä Tehtaankadulla juoksijat?
  Eikos niistä joku ole mahtanut syyllistyä johonkin rikokseen tai muuten sopimattomaan?

  VastaaPoista
 17. Kirjoitin sitten tästä hilmuisesta somali-invaasiosta
  http://www.uusi.ihmiskunta.org/index.php?option=com_content&task=view&id=3406

  VastaaPoista
 18. Toipila ei ymmärrä oikeiden metsien päälle yhtään mitään. Sellaisissa hän ei ole ikikuunaan samoillut. Kyllä varmaaan ne "metsät" kasvavat, mutta kuten sanoin, ne ovat vain puitavaa viljaa, ei mitään muuta. Oikea metsä ei tarvitse ihmisenkaltaista "hoitajaa".

  Ihmisen ansiosta luonnon tasapaino ei ole sinne päinkään minkäänlaisten eläinlajienkaan suhteen. Katteeton petovihamielisyys istuu tiukasti niin Tampereen esikaupungeissa kuin myös "rajalähiöissä" Itä-Suomesta kauas Kalottiin. Sama on somalien suhteen.

  Varttipiiras

  VastaaPoista
 19. PJ: "Suomessa on somaleja melkein kolme kertaa sen määrä, mikä meidän taloyhtiössä asukkaita."

  Petjapa asuu isossa taloyhtiössä - 4000 asukasta!?

  VastaaPoista
 20. Että ei jäisi nimi epäselväksi, kerrottakoon kuitenkin, että Iiro Viinasen kanssa vetoa lyönyt YLE:n toimittaja oli Arvo Tuominen. Pätevä mediamies, monessa liemessä keitetty.

  VastaaPoista
 21. Suomen suurinpia yhtiöitä, ellei peräti suurin. 39 rappua. 10-38 asuntoa per rappu, yleisin asuntotyyppi 4h+k.
  Meidän rapussa on kuulemma vähiten lapsia, vain yläkerran Anton on alle 16v.

  VastaaPoista