Sivun näyttöjä yhteensä

16. elokuuta 2010

Karttakirja


Kiinnostuin asiasta, kun taksissa kerran kuljettaja vilkaisi maiitsemaani osoitetta – se oli ihmisjärjen tavoittamattomissa eli Itä-Pasilassa – ja olin näkevinäni, että hakuteoksen nimi oli Panomiehen käsikirja.

Järkeilin asiaa muutaman viikon ja kysyin viattomuutta teeskennellen toiselta taksilta Palomiehen käsikirjaa. Vai oliko se karttakirja? Ainakin se oli aarre, jota huhun mukaan myytiin vain harvoille ja valituille, suoraan tiskin alta, kaiketi Hakunilan Teboililta.

Asia on jäänyt askarruttamaan. En ole pidellyt tuota aarretta käsissäni, mutta vähä vähältä on selvinnyt, että teos tarjosi avun myös todella hankaliin talonnumeroihin (esimerkki Mannerheimintie) ja tiedon, minkä nimisestä kadusta mikäkin katu alkaa ja minkä nimiseen päättyy. Kirjan haltija voi suhtautua kolminkertaisen ylimielisesti kaljakuppiloiden tietokilpailukysymykseen, mikä katu ylittää (nimeään muuttamatta) Mannerheimintien.

Tämä kaikki on menneisyyttä, ehkä. Sekä Helsingin että Espoon takseissa on navigaattorit, joiden ohjelmat vaikuttavat aivan tavattoman huonoilta verrattuna esimerkiksi tavalliseen kuluttajakamaan. Niinpä kuskit eivät useinkaan jaksa näpytellä katuosoitetta, vaan eksyvät mieluummin.

Joku kommentoija on luultavasti viisas henkilö, sillä hän halusi kaiketi perustaa ohimennen ikuisuusaiheen keskusteluihin – nimittäin väittämällä että Vaasankatu, jonka lempinimi hyvinkin saattaa ola Puukkobulevardi, ei ole Söörnääsiä, kuten blogisti väitti, vaan Kalliota. Etevänä henkilönä hän varmaan tiesi, että Kalliota se ei ainakaan ole, vaan mahdollisesti Alppilaa, Alppiharjua tai Harjua. En kuitenkaan neuvoisi häntä kyselemään asiaa Vaasankadulla.

Wikipedian artikkeli vaikuttaa vanhentuneelta (siinä puhutaan mm. lääneistä) ja muutenkin epäilyttävältä. Sen mukaan Helsingissä ehkä on 59 kaupunginosaa, joita kuka ties tärkeämpi on piirijako. Useimmille on kuitenkin yhdentekevää, missä menee Kampin ja Punavuoren raja, mutta tärkeää tietää, mikä on koulupiiri tai terveyskeskus.

Internet on tehnyt silppua tästä kaikesta. Helsingin kaupungin sivuistoista käsittää, että vaivaa on nähty aja tulostakin saatu, mutta en sanoisi niitä helppokäyttöisiksi. Googlen avulla oma terveysasema löytyy ehkä jo kymmenessä minuutissa – se linkkaa karttaan, johon on syötettävä kadunnimi, sitten haettava jokin valikko jne.

Helsinki voisi ostaa lisenssin Elisalta. Meillä on tässä yksikin harvinaisen päättäväinen naapuri, joka on kiistellyt Elisan kanssa viikkokausia siitä, toimiiko hänen nettiyhteytensä vai ei. Elisa väittää että toimii ja asiakas että ei. Eipä sillä. Eivät meillä toimi puhelimetkaan. Minulla on Elisa, Sonera ja DNA- joista viimeksi mainittu saattaa yhdistää. Elisa näyttää joskus yhden palkin, mutta muuttaa heti mielensä. Puheena on seutu, joka on näköetäisyydellä Kehä III:n ja Hangontien risteyksestä ja taajaan asuttu.

Olen kuunnellut tätä naapuria kuin lumottuna: ihminen, joka on saanut yhteyden Elisan Helpdeskiin! Minulta se ei juurikaan onnistu, ja kun joudun työni vuoksi joskus käymään tapaamassa firman silmäntekeviä, eksyn myös matkalla Pasilan asemalta ”pääkonttoriin”. Kerran löysin Soneran GPS-ohjelmalla onnen kaupalla sisään. Pääovi oli pihan perällä parin roskalaatikon takana. Masa Mattila – tuskin tapaamme enää tässä elämässä?

Niin, televisiokin kenkkuilee, vaikka Kauklahden masto näkyy keittiön ikkunasta. Lautasantennista minulla on kirjallinen lausunto, että turha yrittää – ei näe metsän reunan yli.

Pitäisikö kuitenkin ostaa kämppä siitä keskustaan rakenneettavasta tornitaloryhmästä? Ehkä ei. Toimimattomiin viestintäyhteyksiin tulisi päälle epäkuntoinen ilmanvaihto, epäluuloisia naapureita, vihamielisyys Pendereckiä kohtaan ja luultavasti tupakointikielto kilometrin säteellä asunnosta.

Pitäisikö muuttaa helvetin kuuseen? Ehkä ei. Siellä saisi vain puun päähänsä, vaikka tietenkin olisi kätevää, että tulisi kuolema ja ruumisarkun ainekset kertaheitolla.

Mutta jos joku tietää tilavan bunkkerin, johon mahtuu jokin määrä kirjoja, olen kiinnostunut hintatiedoista.

21 kommenttia:

 1. Kaupunginosan määritteleminen oli ihan mahdoton tehtävä Korkeavuorenkadulla asuessa. Ullanlinna, Rööperi vai Kaartinkaupunginosa? Kaikkia käytettiin ihan virallississakin yhteyksissä.

  VastaaPoista
 2. Olen minä tämän kertonut, useaan kertaan raklamoin, kävin liikkeessä, valitin perusteettomista laskuista, joita alkoi tulla myös perintätoimiston kautta.
  Ei auttanut. Sitten tein tämän video, jota nyt nähty noin 20 000 kertaa.

  Eli kun ottaa huomioon vastaanottajan ongelmat viestinnässä, tässä tapauksessa lukutaidottomuuden saa sanomansa paremmin perille.

  VastaaPoista
 3. Sanonpa näin maalaisena sen, etä parempi muuttaa tänne periferiaan. Täällä sentään systeemit pelaavat, vaikkakin hitaasti. Eikä täällä leppien varjossa niin kovin kiire olekaan.

  Iisi

  VastaaPoista
 4. Hakunilan Teboilin tiskinalus ?

  Hakunilan kupeesta löytyy Teboilin HiDieseliä
  myyvä automaattiasema. Tuskin siellä on tiskinalusmyyntiä edes panomiehille..

  VastaaPoista
 5. Minä olen kiistellyt mm mieheni kanssa siitä, että nettiyhteyteni on myös toisen tahon käsissä ja itse uskon vahvasti Suomen IT-asiantuntijoita (infantteja, osa heistä kuten osa taksikuskeista edustaa jotain mitä eivät kaikki) - ja kotiin tullessani maalta
  - i-tunes-helper oli laitettu automaattiseksi sisäänkirjaantumisohjelmaksi
  - bluetooth oli päällä
  - exposé näytä ja kätke oli saanut pikanäppäimen sekä näytä ikkuna -toiminto
  Olin ottanut piuhat ulos, sammuttanut laitteen ja myös sammuttanut nettiyhteyden (järjestys airport, ethernet, DUN bluetooth) mutta silti jotenkin näitä oli kopeloitu mielestäni

  ..

  Olin juuri ollut huollossa ja katsovat jo kaukaa, että sieltä se tulee...
  eli en saa asiallista apua enää (ovat jo täysin sitä mieltä, että edustan hullua). Uskon myös, että ovat jättäneet vanhat profiilit alle (ei näkyvissä) ja pitävät minun konettani omassa telakassa niin, että jaemme näytön ei minun jakoperusteen mukaan vaan energia- ja näyttöominaisuuksien mukaan (sama idea miten heitetään kuva seinälle niin kuva löytyy sekä koneesta että seinästä, tämän voi siirtää mobiilisti).

  Pelleillään? Minä olen ikuinen bugireportteri ja koska minua avittavat ihmiset mielummin huutavat minua hulluksi tai vääräksi olen ikuisessa pattitilanteessa. Ei tee mieli kirjoittaa asiallista. Ei tee mieli elää myöskään ja tässä jotkut sitä odottavat.....(odottavat, että minä ensin teen jotain ja itse eivät tee mitään koska sitten selittely voidaan aina kääntää omaksi voitoksi: tätä on jatkunut 9 vuotta).

  Ulos ei pääse.

  VastaaPoista
 6. Mitä tapahtuu tiedonhaussa tällä hetkellä kun nettiä (wiki, google jne) ruvetaan pitämään kontekstina tai ontologisena alueena:

  Ontologiat ja tiedonhaku
  Tampereen yliopisto
  Informaatiotutkimuksen laitos
  18.1.2007

  Miksi näitä tutkimuksia ei ymmärretä suuremmalla skenariolla (uskon, että tiedonhaku ja kaikki kategorioinnit manipuloidaan tällä hetkellä kovaa vauhtia mm vanhassa Pukevan talossa, josta Kaisaniemenkadulla on tulossa uusi, suuri yhteisvarasto tieteenkirjoille (etenkin alkuvaiheen eli oppilaskirjastoissa; tiedolla on (!) väliä ja varsinkin millä tietoteoriansa alkaa ja miten se sen jälkeen koostetaan todellisuudeksi: nythän piutpaut välitetään onko totta vai ei, piutpaut välitetään mitä huominen on "ontologisesti" koska katsotaan vaan, että paska-mä-en-välitä ja sen takia annetaan pois kaikki se, mikä pitäisi olla tärkeänä käsissä. Olen kuullut juristien sanovan, ettei enää ole väliä kuin rahalla vaan. Onko se sivistysvaltion tavoite ikinä? Että mä-en-välitä vaikka on korkeakin tutkimus takana. Eikö akateemisuus nimenomaan ole sitä, että välittää mitä kirjalle tapahtuu? Voiko se siis olla yhden ryhmittymän takana koska ei viitsi olla epämukava?

  Ymmärtääkö Paavo Lipponen sitä? Ymmärtävätkö nämä jotka ärhäkkäästi nousevat vastaan silloin kun joku on tajunnut monenlaista vaaraa tai uhkaa jota ei kansan riveissä näe? En syytä PL:tä mistään sillä hän on voimakas johtaja ja niitä tarvitaan mutta minä oikeasti siis kysyn, että tietääkö myös Lipponen, ettei kaikki paha asu yhdessä puolueessa vaan moni ns. paha nivoutuu johonkin aatteeseen tai välittämisen taitoon joka on yhtä höllä myös muissa puolueissa. Pelkkä demokraattinen puolue (joka on tost-noin-valittu, uskon ja kuvitelmien mukaan) ei korvaa asiantuntijoita tässä suhteessa mutta asiantuntemus on tässä kompetenssialue eikä yksittäinen ihminen.

  VastaaPoista
 7. Kirjan kustantaja on tietokantojen mukaan Helsingin palomiesyhdistys ry ja täsmällinen nimi Helsingin palomiesten käsikirja. Se näkyy ilmestyneen ainakin viitenätoista painoksena vuodesta 1950 alkaen.

  VastaaPoista
 8. Puhelinoperattoreista:

  Kirjottelen Keitelejärven rannalta, Vesnnolta, siis korvesta. Myrsky katkoi sähkö- ja pulinyhteydet, puhelinyhteydet aivan perusteellisesti. Ihmeeksemme Soneran koemokkula näyttää vahvaa 3G kenttää ja mokkula pelaa hyvin. Oli todella postiivinen yllätys.

  15 km päässä ei Soneran 3G näytä pelaavan, mutta DNAn 3G:llä on hyvä kenttä.
  ELI TARKOITTAAKO tätä sitä, että pitää olla
  eri palveluntarjoajien sim-kortit ja mokkulat,
  jotta löytää parhaan toimijan kullekin seudulle.
  Auttaisikohan tämä siellä Jorvaksen seuduilla?

  VastaaPoista
 9. Avasin järjestemäasetukset ja sielä jako-perusteet ja webjaon osalta kun laitoin sen päälle oli kaksi webosoitetta; toinen htv.pp.fi ja toinen meni suoraan nettiin ja siellä luki "it works" ja htv:n alla oli forbidden server - you don't have access to this server. Tämä siis uusin appleni ja vaikka olen laittanut uudet tunnarit sekä airportiin että verkkoon ja uusinut sekä modeemin että itse mac-airportin niin taitaa olla niin, että jannut leikkivät vaan ja sitten kun poliisit kyselevät (sanoin jo aikaisemmin, nyt tajuan,etteivät tule pystymään koska jannut ovat taitavia valehtelijoita ja täysin ns. sinisilmäisen tietämättömiä....)
  ja poliisi voi vain sanoa, että jaa jaa - taitavat siirtää tietoja heti kun me tullaan.

  Ja niin uskonkin. Mutta tämä sakki tekee työtä poliittiselle kakara-armeijalle joka on pian aikuisen naisen pahin vihollinen. Minne siis me naiset, ennenkuin edes olemme mummoja?

  - ja meitä herjasi nämä, jotka nyt hakevat lainmuutosta mummoille - eivät näe omaa sokeuttaan ja se on Euroopan pahin ongelma. Hyvät ovat siis sokeita ja pahat ovat nokkelia kuin fan.

  VastaaPoista
 10. Tätä tarkoitin: tämä huutaa iloisesti minun webjaossa (silloin kun se on aktiivinen ja sitä ei voi poistaa)

  http://cs181173197.pp.htv.fi/

  It works! )sanovat siinä.....

  VastaaPoista
 11. Asun keskellä hehkeintä Kaakkois-Espoota, mutta bunkkerimallisessa, puoliksi maanpinnan alaisessa työhuoneessa on turha yrittää puhelinverkkoon, vaikka heti huoneen edessä aulassa on 3.5 G kaikilla palkeilla. Kivitalossa ei edes wlan peitä ilman bridge-asemia.

  VastaaPoista
 12. 3G-signaalin parantaminen kattilalla on oiva keino. Todistettu useaan otteeseen signaalinvoimistusmittarilla. Parabolinen kattila paras. Mars keittiöön.

  VastaaPoista
 13. Eli se mokkula keskelle kattilaa.

  VastaaPoista
 14. Keitosta riittää, myönnän että oli aika tuhti soppa, vähän väärät mausteet ja muutenkin patalappu tai pari seassa.

  Syödään nyt ja sitten kiitetään. Joskus on hyvä maistaa näitäkin keitoksia, palomieskirja kädessä, taksin takapenkillä, roskisten takana, Soneraland silmissä ja Mars keittiössä.

  Wa göö de? Ingenting, sidu - absolut ingenting. Degööingenting. Ät och låt maten tysta mun.

  VastaaPoista
 15. Kyllä sen on hakunilalainenkin taksikuski myöntänyt, että Hakunilan Teboilin tiskinalus on huitsinnevadassa susirajan ja jumalan selän takana jossain peräposiolla.

  VastaaPoista
 16. Elkäätte Kemppinen muuttako helevetin kuuseen; tehän asutte maailman parhaimmassa maassa. Sen on myöntänyt jo kapitalistinenkin tietemies:

  "Newsweek listasi: Suomi on maailman paras maa"

  Nimimerkki Valto Varttipiiraan patologinen suomi-inho-purkaus tässä aikaisemmin osoittautui (tilasto)tieteellisestikin siis naurettavaksi.

  Ellei sitten ko. kommentti alun perin ollutkin täyttä parodiaa?

  Kemppinen voisi hyvänä sanaseppona mielestäni kirjoittaa lähiaikoina blogitekstin , jonka otsikko olisi "Ylistys isänmaalle."

  (Vaihtoehto; "Suur-Suomi, yhteinen isänmaamme", on ehkä liian raflaava.)

  VastaaPoista
 17. Ja taas ihan toiseen asiaan. Luin hajamielisenä isännän esittelyä ("former judge"), ja juolahti mieleen: Kemppinen, voisitko vakavissasi kuvitella, että ikinä koskaan missään oloissa olisit voinut ryhtyä "hanging judge":ksi?

  VastaaPoista
 18. Täällä menee näköjään edelleenkin varsin lujaa.

  Haluan ilman muuta seurata tilannetta mediamiehen (eli hyeenan) kutsumuksella ja olla siten todistamassa, mihin tämä kaikki vielä johtaakaan. Murtautuuko Kemppinen Soneraan lopulta ihan väkisin - läpi seinän? (Ei pitäisi katsoa liikaa Matrixeja). Vai alkaako hän ampua tykillä kohti Pasilaa? Pakeneeko hän sivistynyttä barbariaa bunkkeriin (Helsingin yliopiston kirjaston Kellariloukkoihin)? Muutto Tahitille saattaisi tietysti olla se lopullinen ratkaisu, vaikka sinnekin asti ulottuu signaalin hävytön uteliaisuus ja oikullisuus - -.

  Ja vielä lumouskin päällä kaiken muun jännittävän lisäksi. Täytyy kuitenkin myöntää, että naapurin, joka pystyy saamaan Kirkkonummen jättömaalta yhteyden ihan Suomeen asti, on kerta kaikkiaan pakko hallita maagisia voimia. Sitäpaitsi tekniikkahan on oikeasti suoraa jatkoa magiikalle, ja sitä hallitsevat parhaiten esim. teknologia-koulutusmyllyn läpikäyneet Nokian projektipäälliköt (mä tunnen yhden). Näitä velhoja ei voi kuin pelätä ja kumartaa, varsinkin jos on itse tullut/jäänyt riippuvaiseksi tietokoneesta ja siten myös velhojen käsittämättömistä taidoista lepytellä koneessa piileviä pahoja henkiä, jotka yrittävät nujertaa käyttäjän itsetunnon.

  Mutta kas - kannattaa silti ottaa esimerkkiä matkailija JarMomista, joka todisti, että tiukan paikan tullen kotikonsti on aina parempi kuin bussillinen vieraita. Itse tosin käytän mielummin hyberbolista kuin parabolista menetelmää, mutta olenhan minä kuskannut hevosenpaskaakin 1960-luvulla. Ja energiaa se on myös A-luokan Lanta siinä missä 3G signaalikin. Eikä sen käyttämiseen tarvita edes kattilaa - -. Mars navettaan parantamaan suoria yhteyksiä! 4H-pioneeri mukaan, jos pelottaa.

  http://mokkula.info/ohjeet/paranna-3g-signaalia-kattilan-avulla/

  VastaaPoista
 19. Itse jouduin DNA:n kanssa hakasiin kun ostin heiltä Mokkulan. Se nimittäin ei toiminut. He väittivät päinvastaista, ja siinä mielessä olivat oikeassa että Mokkula toimi, mutta ei minun osoitteessani. Sanoin että palautan tämän. He sanoivat että ”ei sopimusta noin vaan voi purkaa”… se taisi olla tullut tehdyksi kahdeksi vuodeksi. Minä sanoin että (perkele) varmaan puran kun tämä ei toimi. He kehottivat minua kirjoittamaan Anomuksen DNA:n… no, jonnekin. Kirjoitin, aivan asiallisesti, mutta vastaukseksi sain vain venkoilua – ja senkin vasta parin viikon päästä. Ei minun kanssa kannata venkoilla. Kirjoitin uudestaan, että minulla on mennyt tämän asian hoitamisessa nyt jo niin paljon aikaa ja rahaa, ja kohta menee hermotkin, että lähetän Teille siitä laskun. Ja tämän saatanan mokkulan - jollette heti ilmoita mihin sen saan palauttaa - niin työnnän lähimmän minulle irvistelevän kulkukoiran perseeseen. Jos Teillä sen jälkeen on asiaa minulle, niin soittakaa hänelle.

  Ei aikaakaan kun sähköpostiini kalahti vastaus että ”sopimuksenne on purettu”.

  VastaaPoista
 20. Ad Omnia: KKO:ssa minulla oli virallinen tehtävä kääntää suomeksi ruotsin kielellä annetut ratkaisut ja toimituskirjat, jos sitä vaadittiin. Yksi tapaus oli 15 vuoden aikana. Se koski ulkokyläpalstoja (utfjäll). Teetti tosissaan töitä.

  VastaaPoista
 21. DNA Mokkula tosiaan on epätasainen, 3G alueellakin tiedonsiirron nopeus tippuu usein modeemiajan nopeuteen 0,04Mbps, vaikka on 2Mbps liittymä. Kannattaa ehdottomasti testata 14 pv ajan aikana ostosta miten toimii, jos ei toimi kuluttaja voi sopimuksen perua tämän 14 pv sisällä.

  VastaaPoista