Sivun näyttöjä yhteensä

25. heinäkuuta 2010

Markat miljoonaksi


Ei sitä ole kukaan suoraan sanonut, mutta joskus tulee mieleen, että blogissa täytyy myös hupattaa.

Isäni arvioi jääneensä jotain vaille, ja lupasin tulostaa hänelle parisataa liuskaa blogeja ja kommentteja, jotka hänenkin mielestään ovat erittäin mielenkiintoisia, enimmäkseen.

Omat aiheeni taas ovat kuulemma enimmäkseen asiaa.

On tavattoman suuri vaiva kirjoittaa upotettua tai laminoitua lausetta. Eilen kävi niin, että olin juuri lukenut ”Kirahvin kyyneleet”, kun televisiosta tuli ”Naisten etsivätoimiston” samasta niteestä tehty televisiosarjan jakso, joka kenties ei ollut vakuuttava. McCall Smith pääsee ajoittain aitoon liikatunteellisuuteen. Minkä kirjailija sille mahtaa, jos tapahtumat ovat kuohuttavia ja hänen keksimänsä henkilöt ottavat ne raskaasti? HBO taas myi katsojille ystävyyttä ja solidaarisuutta, eikä sellainen tunnu hyvältä.

Kirja neljästä erillisestä juonikuviosta oli täysin ymmärrettävästi pudotettu kaksi pois, ja samalla oli kadonnut kirjasarjan tämän osan moraliteetti: mielipahaa ei pidä juosta pakoon. Se juoksee kuitenkin kovempaa, kuin puhveli.

Kirjassa ei sanota näin. Lukija vain ymmärtää sen.

Olin kovin mielissäni kommentista, jossa sanottiin, että suomalaiset veikkaajat pitivät alun alkaenkin kovasti Arsenalista, koska sen nimi alkaa a-kirjaimella ja on helppo ääntää. Toinen miellyttävä tapaus oli Tottenham. Varmaan juuri samasta syystä minusta tuntui henkilökohtaiselta loukkaukselta, että Ipswich pelasi tasapelin tai jopa voitti. Ja Nottingham herätti tietenkin kysymyksen, mitä paikkaa sheriffi pelaa.

Minulla on näissä kirjoituksissa joskus vaikeuksia, koska on päteviä syitä olla vihjailematta, että tietää asiasta enemmän kuin sanoo. Joskus tulee suoraa syytöstä, jota ei voi torjua. Asianajajilla on – pitäisi olla – sellainen tapa, etteivät he edes sano, ketä heillä on asiakkaina. Luullakseni se tieto on ollut lehdissä eri yhteyksissä aika usein, että Veikkaus Oyj on toistuvasti kääntynyt Boreniuksen toimiston puoleen, mutta se taas ei kuulu kenellekään, että olen perehtynyt aika syvällisesti Fixtures-oikeusjuttuun, jossa asiamiehenä oli nuorempi veljeni.

Ellen nyt aivan erehdy, emme olleet ihmeemmin yhteistyössä tuonkaan asian yhteydessä, mutta nyt voi silti olla oikea hetki varoittaa lukijoita, että Borenius & Kemppiseen tavalla tai toisella liittyvissä asioissa kirjoituksiini ei voi jatkossakaan luottaa. Minulle on kerrottu, että firmasta jo jonkin aikaa palkkaa nostanut nuorempi poikani, sama mies, joka vihitään tulevalla viikolla kristilliseen avioliittoon, aloittaa tammikuussa toimiston lakimiehenä. Kirjoituksen kuvassa hän valitsee juuri tehtävään sopivaa työasua.

Eli Fixtures-jutussa käytiin oikeutta siitä, onko jollakulla, kuten Englannin liigalla ja vedonlyöntitoimisto Walter Hillillä yksinoikeus ottelukalenteriin. He näet kovin mielellään ottaisivat Veikkaukselta rahaa siitä, että heidän ottelukalenteriaan käytetään tässä maassa vedonlyönnin kohteena.

Kun olen näitä papereita tutkinut, käsitykseni mukaan sekä Veikkaus että Raha-automaattiyhdistys toimivat hyvin pätevästi ja varmasti ilmoittamiensa päämäärien hyväksi. Valtion omistaman Veikkaus Oy:n liikevaihton on yli 1,5 miljardia vuodessa. Valtion budjetti oli viimeksi 46 miljardia, sosiaali- ja terveysministeriön osuus siitä n. 15 miljardia.

Tieto- ja tietoliikennetekniikan patenteille kuuluu huonoa, kiitos kysymästä. USA:n patenttiviraston hakemusruuhka on valtava. Ylimmät tuomioistuimet ovat yleisen arvion mukaan kiristämässä selvästi patentin myöntämisen edellytyksiä. Asiasta on tullut aivan viime viikkoina muutamiakin merkittäviä ratkaisuja.

En lakkaa ihmettelemästä talousasiantuntijoita, jotka esittävät ennusteita tietämättä paljonkaan patenteista. Maaliskuussa Apple aloitti patenttijutun HTC:tä vastaan olennaisesti Androidista. Patenttipooliin otetaan mukaan ne, joilla on arvokkaita patentteja. Mannerlaattojen törmäys tapahtui, kun GSM ja CDMA jäivät pysyvästi eroon toisistaan. Ydinkysymys on siis standardi.

12 kommenttia:

 1. Veikkaus ja sijoitustoiminta

  Siispä 1,5 mio EUR liikevaihdosta Veikkaus jakoi veikkausvoittovaroina 2009 EUR 0,47 mio, eli kone söi kolmanneksen. Näinollen sökörinki on huipputehokas, ja harvoina vuosina sijoitustoiminnassa häviää näin paljon (poislukien Keva). Lisäksi sijoitustoiminnassa saa jännitystä joka päivä, joka tunti tai joka minuutti; kukin halujensa mukaan!

  VastaaPoista
 2. vai HTC:tä vastaan.
  Applen aloittama kampanjan THC:n puolesta taas voisi olla Jobsin heiniä.

  VastaaPoista
 3. Nyt saan tästä aasinsillan... muutahan en kaipaakaan..!; pikkupoikana luin Kullervo Kemppisen lapinkirjoja. Voi hitsi, miten monta kertaa rämmin Saariselän tuntureilla... ja voi että miten reppu painoi, mutta kiva oli sitten hörpätä kahvia kuksasta kun kuukkelit ja muut, varvut, koivut, ryteiköt ja paljakat oli selvittänyt... Ja sen tiedän, ettei sitä muuta tiedä kuin se, joka sen on kokeneet.

  Tosin Vasta Eilen, aika vanhana, kävin Saariselällä ensimmäisen kerran. (Voi että rakastin niitä, niitä kirjoja!) Nyt näin ne maisemat sellaisina kuin ne näkee. (Kun ei mene sisälle, paitsi vähän.)

  Se on Kullervo Kemppisen vika on että minusta tuli lapinhullu, sitä on vaikea antaa anteeksi. Ei oikein voi. Ja sitten Y. Kokko sitä lisäsi. (Muistan koiran jonka nimi oli Molli.) Ja Tarjei Vesaas puhkaisi viimeisen finnin.


  Ps. Oli Saariselällä muitakin vanhoja ukkoja, NordKapista tulleita saksalais- ja itävaltalaisturisteja. He yöpyivät siellä. (En usko että he katsellleet ex-taistelupaikkojaan; sen verran uskon biologiaan. Mutta kumminkin.) Tyytyväisiltä he näyttivät kun kävelivät ohi; yritin tietysti olla kiinnittämättä huomiota heihin. (Eli heiluttelin vain käsivarsiani.)

  VastaaPoista
 4. Ad Omnia: - joku unohti laskutoimituksessaan, että Veikkaus käyttää merkittävästi varoja veikkausvoittoihin eli pakintoihin.

  VastaaPoista
 5. Apple itse varastaa patentteja suunnasta jos kolmannestakin. Sopii siinä sitten nostaa kanteita
  muita vastaan.
  "Suuri artisti" kehuu rosvoamisellaan:

  http://www.youtube.com/watch?v=CW0DUg63lqU

  VastaaPoista
 6. Tottenhamin ja Arsenalin ohella jäi mieleen Wolverhamptonin sudet, Wolves.

  Yritän muuten minäkin muuntaa markat miljooniksi. Parisen kuukautta sitten minulla oli vain tekstitiedosto koneella. Sitten lähetin sen Saksaan yhdellä klikkauksella, ja nyt on jo kaksikin lehteä julkaissut kirjastani myönteiseksi kokemani arvion.

  Eikä minun tarvinnut lähettää heille edes arviointikappaletta, vaan kustantajani toimitti ne heille suoraan oman palvelunsa kautta! Riitti että lähetin lehdille lehdistötiedotteen.

  Mutta minäpä en tarvitsekaan suomalaisten kustantajien tarjoamaa mielipidepalvelua.

  VastaaPoista
 7. Veikkaajien saamat voitot (summa):
  Kun en ole asiaa harrastanut, niin innostuin utelemaan sitä, millainen 'nollasummapeli' tämä veikkaus on. Veikkausvoitot näyttävät olevat noin puolet veikkajien panostuksista. Eli kone syo
  toisen 25% toiminnan kuluina eli kokonais vailinki on noin 50%. -- Entistä vankemmin olen sitä mieltä, että nain hassuun rahan tuhlaukseen en osallistu.

  VastaaPoista
 8. Tekisi mieleni hieman valittaa tuosta Veikkauksen voitonjaosta. Sehän perustettiin urheiluveikkauksena keräämään rahaa urheilu- ja liikuntakasvatustyöhön, mutta nykyään tähän tilitetään voittovaroista lain mukaan vain 25 % ja senkin kanssa on ilmeisesti tulkintoja vähän venytetty.

  Liikuntatyön saama osuus siis laskee kuin lehmän häntä, vaikka koko toiminta aloitettiin liikunnan tukemiseksi. Ehdottaisin, että Veikkauksen toiminta jaetaan kahteen osaan. Toinen on Urheiluveikkaus, jossa voi veikata sitä, pärjääkö Ipswich Middlesboroughille jalkapallossa keskiviikkona, tai miten Vimpeli ja Lapua ratkaisevat pesäpalloherruuden perjantaina. Toinen on Taideveikkaus, jossa arvuutellaan, selviävätkö Romeo ja Julia hengissä huomisessa Kansallisteatterissa, ja pääseekö Esko sittenkin naimisiin sunnuntaina Nurmijärven kesäteatterissa.

  Veikkaava yleisö saisi sitten päättää, mihin veikkaukseen rahojaan laittamalla suomalainen voittaa eniten.

  VastaaPoista
 9. Asianajajat - asiakkaat - miljoonat.
  Josta heräsikin kysymys, miksi kukaan ei vielä ole selvittänyt suurten "asianajotoimistojen" antamaa/mahdollistamaa piilopuoluetukea?
  Siinä olisi mielenkiintoinen sarka purtavaksi.

  VastaaPoista
 10. Ad Pera: - on osteltu ja on käytössä puhelimia omalla rahalla.

  Älypuhelimissa ongelma on laskutus. Oman tulkintani mukaan puhelinetuuni eivät kuulu monnet maksulliset palvelut, joista erityinen heikkouteni on musiikki - nyt on yllättäen paljon mm. vanhempaa ranskalaista chansonia.

  Itse asiassa meillä on ollut yliopistolla huolta G 3 -yhteyksistä. Luullakseni edelleenkin hiukan ajattelematon yhteyksien otto USA:sta tekee tuhat euroa lisää laskuun, ja sellainen ei tietenkään käy.

  VastaaPoista
 11. Minä valitsin 10-vuotiaana omat suosikkijoukkueeni myöhemminkin pettämättömäksi osoittautuneella tavalla:

  Laskin ne syntymäaikani mukaan - rallattelin listaa läpi aina alusta aloittaen, kunnes sormeni tökkäsi Stokeen. Sama vuoden kanssa ja tulos oli Ipswich, jota toki hieman harmittelin täällä mainitusta syystä.

  Muuten olen sitä mieltä, että vain psykiatri voi selittää, miksi aikuiset suomalaiset miehet, ihan vakavastikin otettavat, muka kannattavat henkeen ja vereen jotain brittiläistä jengiä.

  Mitä vajettaan he sillä korvaavat?

  VastaaPoista
 12. "Mitä vajettaan he sillä korvaavat?"

  Kielitaitoa.

  VastaaPoista