Sivun näyttöjä yhteensä

29. heinäkuuta 2010

Onni ettei ole lihakauppiaita


Otsikko viittaa uskottaviin tutkimuksiin Saksan kansallissosialistisen puolueen kannatuspohjasta. Rikollistaustaisten huligaanien värvääminen ”poliitisiksi kannattajiksi” on yksinkertaista. Vaalivoittoihin tarvitaan äänestäjiä, ja eri syistä myrtyneet, varsinkin 1929 alkaneesta lamakaudesta kärsineet pienyrittäjät, kuten lihakauppiaat, olivat Hitlerin puolueelle arvokkaita. Epäliberaali porvaristo kantoi korsia kekoon ja kirjoja polttoroviolle.

Suomessa ei liene enää lihakauppiaita, kun ei ole lihakauppoja. Luulen muistavani Töölön viimeisen: ihastuttava liike Museokadun – Töölönkadun seudulla. Varhaisen avioliittoni aikana, kun asuimme Alppikadulla, Heikkilän Makkaraliike oli pelkkää autuutta.

Teen pientä yhteenvetoa eilisistä kommenteista, jotka olivat runsaita. Joku sanoi, etteivät koulu ja hallinto vaikuta ihmisiin. Oma käsitykseni on aivan toinen. Kriittinen koko yhteiskunnan kannalta on peruskoulun ala-aste. Edesmennyt kansakoulu oli suurimpia kulttuuritekijöitä, ja sen vaikutus sata vuotta sitten nopeasti nousseeseen metsäteollisuuteen oli välitön.

Samalla tavalla – yhtyen siihen käsitykseen, että valtiollinen kehitysapu on ollut erittäin ongelmallista – ainoa tie Afrikan myös Eurooppaan pursuavan sekasorron lievittämiseen on tyttöjen lukutaidon lisääminen. Lukija ymmärtänee, että perustelut täyttäisivät monta sivua. Palataan niihin kaikin mokomin. Ottakaa tämä tässä vaiheessa väitteenä, mutta miettikää.

Suomen koululaitoksesta puhuttua rasittaa sama ongelma kuin mielipiteitä asevelvollisuudesta. Yleistysten takana ovat niin usein pelkästään omat, ehkä hyvin epätyypilliset kokemukset. Toinen väite: peruskoulu ei ole tällä hetkellä kovinkaan samanlaista kuin teidän kouluaikananne.

En halua edes yrittää selvittää teidä, lukijoiden, ikä- enkä koulutusjakaantumaa. Luuloni on, että olette keskimäärin keski-ikäistä, fiksua väkeä. Andekdoottipohjalla: tiedän parikymmentä hyvin uskollista lukijaa, jotka ovat ns. yhteiskunnan huipulta. Siten teidän peruskouluajoistanne on jo pari vuosikymmentä, ja tässä välissä on luovuttu erinäisistä hullutuksista ja keksitty uusia.

Voi olla, että asiaan sekoittui hitunen satiiria, kun kuvailin omaa elämäntyötäni täysin tuottamattomaksi. Sitä mieltä voi olla, että tuomari on yhtä hyödytön kuin palokunta. Asiaa ei voi todistaa faktoilla, mutta yliopistokoulutus on käsitykseni mukaan kansallinen resurssi, jota on turha yrittää laskea rahana.

Sivuhuomautus: minulla ei ole ollut koskaan yhtään alaista. Esittelijä on itse alainen, eikä hovioikeudenneuvos oli esittelijöiden esimies. Liikejuristina olin silloin vallinneen tavan mukaan ”johtajan assistentti”, nykyisen kielenkäytön mukaan apulaisjohtaja. Yliopistolla en ole kaikin ajoin edes tiennyt, onko joku merkitty kirjoihin assistentikseni. Ainakaan en ole johtanut heitä. Väitöskirjojen ohjaaminen ei ole johtamista.

Näin on. En ole johtanut edes sulkeisharjoitusta, koska en ole edes korpraali – jouduin viettämään sen ajan sotasairaalassa. Arvioni mukaan olisin ollut erittäin huono johtaja ja ajatuskin tuntuu yhtä houkuttelevalta kuin kirjanpito + tilinpäätös (osaan mutta ei kiinnosta).

Kielikuvani karjalaisten kotijumalista oli ymmärretty täysin oikein. Ei rakas, entinen Karjala ole kiviä eikä kantoja. Se oli avara verkosto ihmisineen, elinkeinoineen, historioineen, eikä sitä ole enää olemassa. Detalji: Viipurin kunnostaminen suomalaisen standardin mukaiseksi – vesi, viemärit, sähkö, koulut ja ennen kaikkea ympäristön puhdistus – maksaisi paljon enemmän kuin mihin Suomella on varaa, hyvinäkään aikoina. En ole asiantuntija. Puhun toisten puhumaa. Minulle on vakuutettu, että kaupunki ympäristöineen on uskomattoman huonossa kunnossa. Venäläinen ympäristövirkamies sanoi pari päivää sitten televisiossa, että Venäjän koko Suomen lahden ranta on niin saastunut, ettei sen hyväksi voi tehdä enää mitään.

On minulla sivumennen sanoen jotain kokemuksia neuvostohallinnosta itsellänikin. Olen asunut pian 40 vuotta Kirkkonummella, samassa paikassa, samassa talossa. Tämä on entistä Porkkalan vuokra-aluetta. Alkuvuosina saimme tehdä hiukan töitä raivataksemme erinäisiä siivoja. Paikkakuntalaisena en ole välttynyt kuvauksilta ja valokuvilta vuodelta 1956. Muuan lukuisista rakennuksista, jonka venäläiset löivät aikansa kuluksi klapeiksi, oli silloisen appeni Porkkalassa omistama huvila, jota oli Yrjö Lindegrenin suunnittelemana esitelty ennen sotia mm. italialaisissa arkkitehtuurilehdissä. Jälki näyttää olevan Karjalassa samanlaista, vaikka täällä Porkkalassa ei tietenkään ollut siviilejä (muita kuin perheenjäseninä). Ajatelkaas muuten tätä seuraavan kerran kun ajattel Espoonlahden sillan yli. Siinä oli rajapuomi, rautaesirippu.

30 kommenttia:

 1. Nämä venäläisten tarkastukset suomalaisissa elintarviketehtaissa ovat kovasti kummallisia tuloksiltaan.

  Lehtikirjoitusten mukaan mm kun Neuvostoliiton aikaisessa määräyksessä lukee, että kaakelia pitää olla, niin jos Suomessa tehtaan seinässä on käytettu rustumatonta terästä seinän pintamateriaalina, niin se ei ole säädösten mukaista.

  VastaaPoista
 2. "Samalla tavalla – yhtyen siihen käsitykseen, että valtiollinen kehitysapu on ollut erittäin ongelmallista – ainoa tie Afrikan myös Eurooppaan pursuavan sekasorron lievittämiseen on tyttöjen lukutaidon lisääminen"

  Tarkentaisin hieman. Arvoisa blogistimme sortuu tässä ja nyt käyttämään orwellin kehittämää uuskieltä. Epähyvä näyttää olevan

  "Eurooppaan pursuava sekasorto" ja hyvä on "tyttöjen lukutaidon kehittäminen".

  Rehelliselle, perussuomalaiselle suomen kielelle käännettynä blogistin teksti ilmaisisi asian näin:

  Eurooppaan pursuava sekasorto johtuu vain ja ainoastaan kehitysmaiden liiallisesta väestönkasvusta.

  Siksi Valtiollinen kehitysapu on täysin tehotonta, ellei kehitysmaiden naisia kouluteta. Koulutetut naiset tajuavat, ettei lapsia kannata tehdä kahta enempää. (Paitsi siis lestadiolaiset naiset ja muut uskonnolla sokeutetut; esim. islamilaiset naiseläjät.)

  Väestönkasvun hillitseminen törmää aina uskonnon ja kulttuurin täyttämään normatiiviseen miinakenttään.

  M.O.T.


  P.S. JOs Kemppinen on lähdössä hillaan eli lakkaan, ilmoitan täten, että ko. marjaa löytyy vasta Kolarin ja Ylläksen tienoilta. Mutta siellä sitä on kuulema paljon......

  VastaaPoista
 3. Ad Anonyymi: - en ole samaa mieltä. Venäjää vaivaa väestönkasvun pysähtyminen venäläisillä alueilla ja eräät elämäntavat (miesten alkoholismi). Ainakin Etelä-Euroopan dokumentoitu korruptio (Kreikka) on raunioittava ilmiö, jolla ei ole yhteyttä kehitysapuun.

  VastaaPoista
 4. Hallinto ja koulutus yms ovat 'raja-aitoja', jotka voivat rajoittaa ihmistä tai kannustaa ja motivoida ihmistä. Kuitenkin itse ihmisten toiminta on se eteenpäin vievä voima.

  VastaaPoista
 5. Porkkala oli sotilas-hallinto-alue! Ei se välttämättä anna kuvaa sovietista tai Venäjästä.
  Parempi olisi itse kayda katselemassa Venäjää ja vertailla aiemmin näkemäänsä. Suosittelen! --Kysymyshän lienee: Onko kehitystä ja mihin suuntaan. Porkkalan muistoilla ei tämä taida selvitä?

  VastaaPoista
 6. Miksi Venäjän väestönkasvun supistuminen olisi ongelma?
  Väestön supistuessa kasvaa hyvinvointi per nenä.

  Venäjällä eikä väestöltään supistuvalla Virolla ei ole maksettavana
  suurta eläkeponzihuijausta.

  Sijoitukset yhteensä 13,0 mrd € = a
  Eläkemaksutulot: 1 640 milj. € (12/2009)
  Rahastointiaste: 14 % = b // www.ver.fi

  a/b = 92.000.000.000€ =c

  verolainopin meno-tulo-teorian mukaan tämä kai pitäisi kirjata Käteisen budjettiin vastuiksi.

  VastaaPoista
 7. JK: Ainakin Etelä-Euroopan dokumentoitu korruptio (Kreikka) on raunioittava ilmiö, jolla ei ole yhteyttä kehitysapuun.

  Anonyymi lieneekin tarkoittanut Afrikan sekasortoa, johon isäntä alun perin viittasi. Saadaan asiat toki mullin mallin ilman väestönkasvuakin.

  Tyttöjen kouluttaminen kuulostaa hyvältä ja kannatettavalta idealta. On kuitenkin vallan toinen juttu, miten paikalliselle miesväestölle ja perinteistä kiinni pitävälle naisväestöllekin uskottavasti selitetään: "Ei, teidän tyttärienne tehtävä ei ole raataa pelloilla miesten juodessa kaljaa, häärätä äidin pikku apulaisina eikä vaalia sharian vaatimaa siveyttään kotien kätköissä. Heidän tehtävänsä on mennä kouluun, jotta teidän yhteiskuntanne kulttuurisine käytäntöineen muuttuisi, koska se olisi meistä hyvä ajatus".

  VastaaPoista
 8. Totta kai me ymmärrämme koko kansan ja myös tyttöjen koulutuksen tärkeyden.

  Toistan tässä vielä vanhan teesini: käsite liikakoulutus on turha, typerä ja vahingollinen.

  Kuitenkin tätä liikakouluksen käsitettä käytetään edelleenkin lyömäaseena sekä a) meillä Suomessa että b) siellä kehitysmaissa.

  Siellä sanotaan vakavalla ja hurskaalla naamalla, että on turhaa kouluttaa tyttöjä, kun he kuitenkin menevät naimisiin ja toimivat kotiäiteinä, mihin siinä muka lukutaitoakaan tarvitaan, mies voi lukea heille sen mitä heidän tarvitsee tietää.

  Meillä sanotaan vakavalla ja hurskaalla naamalla, että on turhaa kouluttaa koko kansaa ylioppilaiksi, maistereiksi ja tohtoreiksi, sillä kuka sitten suoritusportaan työt tekee, ja kyllä oppineet osaavat tätä maata johtaa kaikkien parhaaksi.

  Molemmat näkemykset pohjautuvat samaan eliitin ylimielisyyteen. Siellä sitä edustavat ennen kaikkea uskonnolliset ja maalliset johtajat, meillä ylemmän keskiluokan sedät ja tädit.

  VastaaPoista
 9. Helsinkiläisiä lihakauppoja ja sen myötä lihakauppiaita voi käydä jututtamassa mm. Hakaniemen hallissa, Vanhassa kauppahallissa, tai sitten Sörnäisen tukkutorin alueella Veijo Votkinin lihakaupassa (tehtaanmyymälä).

  Perinteiset kivijalkaerikoismyymälät kieltämättä ovat vähentyneet rajusti jättimäisten automarkettien ja kaupunkien tavaratalojen nujertamina, kuten kaiken päivittäistavarakaupan alalla, mutta oikeita lihakauppiaita vielä on.

  VastaaPoista
 10. Olen kuullut väitteen, että Koivistolle olisi ehdotettu Karjalan palauttamista ja että tämä olisi kieltäytynyt.

  Jos tämä pitää paikkansa, voisi, jos ja kun, Koiviston muistomerkki tulee ajankohtaiseksi, pystyttää hänelle kultaisen näköispatsaan, vähintään luonnollista kokoa.

  VastaaPoista
 11. Afrikka on niin laaja maa, ettei sitä voida ohittaa puhumalla pelkästään Afrikasta. Siellä on monia rauhallisia maita, joissa sekasorto kasvaisi, jos naiset oppisivat laajelmalti lukemaan.

  Vasemmistolaisia huligaaneja ja lihakauppiaita on esiintynyt laajalti mm. Kreikan sotilasjunttaa vastaan, Chilessä, Kuubassa, Nigaraguassa, Salvadorissa ja vaikka missä, mutta he ovatkin saaneet ympärilleen sankaruuden sädekehän. Jostain syystä. Tai siitä syystä, että muiden maiden intelligentsia on heidät siihen asemaan nostanut.

  Mutta kuinka naisten lukutaitoa saadaan lisättyä. Siihen on helppo vastaus. Helpottamalla heidän päivittäisiä askareitaan.
  Muutama vuosi sitten lähetin piirustuksia vesioinaasta eri kansalaisjärjestöille ja vastaaville. Ehdotin että käyttävät kanaviaan ja toimittavat vesioinaan piirustukset käyttötarkoituksineen kolmansille maille.
  Mitään ei kuulunut eikä tapahtunut.

  Laitoin piirustukset menemään suoraan muutamalle maalle Afrikkaan. Burgina Fasosta tuli ministeriön kiitoskirje. Siellä kyläsepät valmistavat vesioinaita. Ja on kuulema suuri apu ja homma laajenee. Romurautaa riittää ja osaavia seppiä. Ja jokia puroineen. Ämmien ei tarvitse kantaa vettä.

  Muutama vesioinas, joita vastaavia aikoinaan Karjalassa paljon käytettiin:

  Oinas1

  Oinasvideo

  VastaaPoista
 12. Yksinkertainen vesioinas (hydlaulic ram pump):

  - Vesi-Oinas on ollut käytössä Kurkijoella ennen sotia
  - Vesi-Oinas on pienien puroputousten vesipumppu, harvinainen tosin, mutta opettavainen
  - tarvitsee käyttövoimakseen vain virtaavaa vettä, siksi se ei saastuta ympäristöään
  - toimii jatkuvasti, melkein ilman huoltoa
  - nostaa vettä noin 15 m korkeuteen ja 1000 m päähän
  - 1000 litran vesisäiliöllä varustettuna Vesi-Oinas on "juottanut" 40-päisen lehmikarjan.


  www.kurkijoki.fi/perinne/kj_peri2.html

  VastaaPoista
 13. Valokuvaaja August Sander valokuvasi saksalaisia työläisiä ja lihakauppiaita? sotien välissä niin että 30-luvulla kuvat joutuivat esityskieltoon.

  VastaaPoista
 14. Kun nyt tuli puhetta Porkalasta, niin voisiko lähes aboriginaali kirkkonummelainen vahvistaa tai kaataa joskus 70-luvun alussa kuulemani tarinan. En ole löytänyt jutulle vahvistusta laiskoista yrityksistäni huolimatta.

  Minulle kertoi jutun majuri, joka oli kuullut sen esimieheltään everstiltä, jolle sen oli kertonut ystävänsä liikemies. Liikemiehellä oli yhteistyötä saksalaisen liikemiehen kanssa. Tämä oli ensimmäistä kertaa Suomessa ja onnistuneiden neuvotteluiden jälkeen päätettiin mennä viikonlopuksi Porkkalaan suomalaisen mökille.

  Porkkalan alueelle tultuaan saksalainen katseli hämmästyneenä ympärilleen ja sanoi, että hänellä on tunne, että hän on ollut täällä aikaisemmin. Venäläisten tekemmällä tykkitiellä saksalainen ilmoitti, että hän on tehnyt tietä.

  Saksalainen oli ollut Porkkalassa vuodesta 1946 vuoteen 1955. Tosin vangit, joita oli ollut tuhansia, luulivat olevansa jossain Tyynenmeren saaressa. Onko tämä tarina tosi vai ei?

  VastaaPoista
 15. Lihakaupoista: ainakin Lappeenrannan kauppahallissa torin laidassa on yksi toiminnassa, samoin Kouvolan keskustassa on yksi vielä pystyssä.

  VastaaPoista
 16. Palasin juuri Terijoelta. Meri haisi kuin viemäri. Siinä anonyymille venäläistä kehitystä.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 17. Ad Kalevi Kantele: - tarina on minulle tuntematon mutta luulen pystyväni selvittämään sen. En ihmettelisi. Venäläiset tekivät täällä paljon muutakin kuin tykkiteitä, joita tiedän - mm. Kantvikin kallioon louhitut sukellusveneasemat.

  VastaaPoista
 18. Ad JarMom et alii: - vesioinas ym. Palataankin tähän asiaan. Kaksikin vesi-insinööri-lankoani on viettänyt pitkiä aikoja Afrikassa (Kenia, Tansania). Asiaan löytyy näkökulmia, kunhan tarkistan eräät faktat.

  VastaaPoista
 19. Ad Omnia: - lihakauppiaiden suurena ihailijana ajattelin tietenkin lihakauppa-yrittäjiä. Kauppahallit - se vähä mikä on onnistuttu säilyttämään - on toista.

  Kun osoitin sormella saksalaisia, täytyy liittää joukkoon ranskalaiset. Ainakin Pariisissa pikkukauppojen perinne on vielä olemassa. Lienee paikallinen erikoisuus, että ihmiset oikeasti ostavat (kammottavat) sisälmyssylttynsä lähikaupasta ja aamun leivät välttämättä pienestä leipomosta.

  VastaaPoista
 20. Jukka, se ranskalaisten sisälmyssyltty on ainakin minusta todella oivallista. Siihen pitää vaan tottua. Syömmehän me paljon pahempaa sinisenä lenkkinä?

  Viimeisessä MTV3 ohjelmassa Chez Jouni (14.7.) oli sellainen ranskalaistyylinen lihakauppias jossain päin Suomea. Hänellä oli iso pakettiauto, jonka toinen kylki avautui myyntitiskiksi. Siellä on itse kasvatettua lihaa ja lihajalostetta monin tavoin. Arvaa vaan, tuliko ikävä ranskalaisia liikkuvia lihatiskejä.

  VastaaPoista
 21. Persiassa basaarikauppiailla oli merkittävä osuus shaahin kukistamisessa, koska tämä oli heikentänyt heidän taloudellista valtaansa. He eivät arvanneet, mitä saivat tilalle. Arvasivatko sitä ne suomalaiset, jotka marssivat heiluttaen shaahinvastaisia kylttejään?

  VastaaPoista
 22. Kontulassa oli vielä kymmenkunta vuotta sitten lihakauppa.
  Käytettiin sitä aktiivisesti, mutta menetti sitten vuokrasopimuksensa remontin yhteydessä.
  Olen antanut kertoa itselleni että Hämeentien tuntumaan oltaisiin avaamassa lihakauppaa vielä tämän vuoden nimissä.

  VastaaPoista
 23. Kävin Viipurissa viime kuussa. Se oli hieman rähjäinen keskustan ulkopuolella, muttei lainkaan niin pahasti kuin mitä odotin. Tunnelma ylipäänsä oli jotenkin unelias - Pietarin näivettämä entinen aluekeskus?

  Oli Viipuri huonokuntoinen tai ei, se on rakennuskannaltaan jumalattoman paljon kauniimpi kaupunki kuin nykyinen Turku. Että kiitti tästä sitten kuitenkin sinne idän viisaille.

  VastaaPoista
 24. Lihakaupoista tuli mieleeni entisajan maitokaupat.
  Maito oli maitotonkissa, ympärillä jäätä ja sahanpurua. Litranmitalla myyjätär niitä asiakkaan astioihin mittasi.
  Voi oli kymmenen kilon paketissa, myytäessä käärittiin ostettu määrä voipaperiin. Juustoakin myytiin.
  Jäätelöäkin sai. Keltaista, rasvaisen hyvää.
  Näitä kauppoja oli joka viidennessä kerrostalossa.
  Myytiin myös purukumia. Sellaisia leveitä ohuita, joissa oli joku lännenkuva mukana ja kuvat liimattiin keräilykansioon.

  Jäljellä vain joku v:tun makeisvero.

  Suomalaisista pidetään liian hyvää huolta lakiteitse. Ymmärtääkseni jokainen ulkomaalainen turisti ihmettelee miksi näin upeassa maassa luonnonantimien osalta ei niitä saa myydä paistettuna, grillattuna, keitettynä tai tuoreena toreilla ja turuilla. Olis menekkiä.

  VastaaPoista
 25. Itäkeskuksessa Turunlinnankadulla on hyvä lihakauppa!

  VastaaPoista
 26. Kuulun siihen ikäpolveen, joka joutui lapsuudessaan vanhempiensa kanssa matkustamaan junalla Hangosta Helsinkiin.
  Jossain vaiheessa junan ikkunat peitetettiin.
  Lukija voi vain arvailla mikä vuosi ja mikä rataosuus?

  VastaaPoista
 27. Ad JarMom
  Ei saa syödä keltaista lunta.
  Tuttuni, aikoinaan Ingmannilla töissä ollut, että kun jäätelön värjäämisestä luovuttiin, niin tutkivat sitä sokkotestillä.
  Kukaan ei huomannut maussa eroa, jos ei nähnyt jäätelöä.
  Sitten jos näkivät, noin 10% piti keltaiseksi värjättyä parempana.
  Vanha väriaine vain tuli tiensä päähän EU:n kemikaalidirektiivien myötä.

  VastaaPoista
 28. Ad Jarmom:

  Jos et tiennyt, Hakaniemen hallista saa sieltä kalaosaston tuntumasta olevasta juusto- ja maitokaupasta irtovoita, voipaperiin käärittynä. Ja voi pojat, että se on hyvää! Sitä ei ole kuolosuolattu marketeissa myytävän voin tapaan, joten se on jopa hienovaraisen makeaa maultaan.

  Sen jälkeen ei muu maistu.

  VastaaPoista
 29. Ad Oscar: - tunnustan. Pitää varmasti paikkansa. Minulla andouillette ja useimmat muut yleisnimikkeet tripes alla kulkevat sisälmyssyltyt eivät laske, vaikka en luule olevani kovin nirso. Oma vika. Toisaalta en kyllä pidä lenkkimakkarastakaan.

  VastaaPoista
 30. Petjalle:

  Muistoni ja väridiakuva vuodelta 1964 osoittavat maitoauton tuoneen (samalla haki maitotonkat) hyvin keltaista kermajäätelöä.
  Oliskohan tuolloin jäätelöön lisätty kananmunaa...

  VastaaPoista