Sivun näyttöjä yhteensä

5. maaliskuuta 2010

Virkamatkalla valokuvausliikkeessäPicasan verkkoalbumi riittää käytännön tarpeisiin, vaikka se taitaa pienentää kuvia enemmän kin Flickr. Kotirauhan rikkominen lähettämällä tuttaville linkkejä kaikenkarvaisiin kuviin on silti mieluisaa puuhaa. Sitä ei ole edes huomattu kieltää laissa.

Suvuissa on vanhoja ihmisiä. Muuten voi olla, että valokuvausliikkeen palvelut jäisivät käyttämättä. Valokuvausliikkeet ovat kaiken kaikkiaan heikoissa kantimissa. Siksi on yllättävää, että uutta on keksitty.

Ensin väitten- tai moitteenvarainen mielipide: kuvien tulostaminen vanhoille sukulaisille omalla printterillä ei ole välttämättä järkevää. Ainakin täällä meillä kymppikuvat saa odottaessa ja halvalla. Ne ovat parempia ja kestävät paremmin valoa kuin itse tehdyt kopiot. Kääntäen: en pidä järkevänä törsätä rahaa tavanomaista Anttilan tarjouksen tulostinta ihmeellisempään laitteeseen. Muilla on toisia tarpeita.

Olen jo muuttunut kaikkien kauppojen kauhuksi: ostaja joka tekee parin euron kaupat ja jää hölöttämään niitä näitä. Niipä tulin möläyttäneeksi ajatukseni tapiseerata huoneeni seinän luovutetun Karjalan kartoilla, kunhan keksin järkevän keinon tulostaa niitä. Myyjä sanoi että peremmälle ja tiesi, että tällaista läpinäkyvää kangasta käytetään Oopperassa lavasteisiin ja tuossa on neljäkymmentä muuta vaihtoehtoa.

Seuraavaksi hän pyysi konehuoneen puolelle ja näytti ylpeänä samanlaista herraskaista komeroa mallia Muurame tai Masku ja tyyppiä kärsinyt maailman myrskyissä kuin minulla on itselläni tässä huoneessa. Kaapissa oli etelän palmuja ja aurinkorantaa. Hän sanoi lähettäneensä oven sellaisenaan alustaksi, ja oma valokuva oli tulostettu huomattavan isokokoisena suoraan sen pintaan.

Seuraava havaintoesine oli tyyny. Hotelliketju oli kuulemma tilannut Kodakilta ziljoona tyynyä, malli alcantras tai sinne päin (sekoitemuovi), johon oli tulostettu kumpupilviä.

Ei yhtään huono ajatus. Kysyin varovasti, voisiko muumipeikon korvata lähettämällä esimerksi mukin ja sopivan kuvan. No problemo.

Varsinaisesti riehaannuin, kun hyllyltä otettiin itse asiassa kaunis valokuva, joka oli tulostettu lasilevylle. Kulmiin oli nakerrettu asiaankuuluvat reiät niin että kesäisen järvimaiseman voi ripustaa nailonsiimoista ikkunaan.

Itsestäni en mene sanomaan, mutta usein mainitut suvun naisihmiset eivät luultavasti osaa edes kuvitella mitään sen ihanampaa kuin rakkaat, muistoista rikkaat mökit lasilla, ikkunassa, valoa vasten.

Äitini todella teetti vuosikymmeniä sitten saunamökin, jonka esikuva oli Martta Wendelinin postikortti – pitkää heinää katolla. Kun hän lähetti valokuvan mäkistä Wendelinille, hän sai ostaakseen öljymaalauksen, joka oli olennaisesti sama kuin hänen 1930-luvun muistikuvansa. Se maalaus on seinällä, eikä kenenkään tarvitse enää hävetä sitä että pitää Martta Wendelinin tai Rudolf Koivun kuvista.

Itse otetun kuvan tulostaminen lasille kiepautti heti mieleen ratkaisun, jolla voi itse selviytyä mummon piironki –oireyhtymästä eli siitä tosiasiasta, että joissakin paikoissa on hankalasti pölytettäviä ja helposti kaatuvia valokuvia ihan niin kuin Pohjanmaalla oli tapana – viisi ylioppilaspoikaa, kaikki Talvisodassa kaatuneita. (Todellinen esimerkki, Jalasjärveltä.)

Siis arkeen: neljä tai kahdeksan kuvaa suoraan akryylille tulostettuina ja tämä ainoa akryylilevy sitten naulalla seinään. Useat henkiökuvat lasi- tai muovilevyn alla kehyksissä näyttävät tyhmältä. Sijoittelu on melkein ylivoimaista. Läpinäkyvän levyn ”sisällä” eli pinnalla se ei ole niin nuukaa.

Olennaista on, että tällaisia erikoisempi tulosteita, joita tietysti on tehty iät ajat messuille ja ties mihin, saa muutamalla kympillä ostarin valokuvauspuodista (Kodak Express).

Kiitos, professori Kemppinen! Päivän Pirkka.

17 kommenttia:

 1. Eikö ole mahtavaa että kehitys menee eteenpäin, ja jokainen saa henkilökohtaiset taulut kotiin pikkurahalla. Laita sunäkin vaimosi kuva verhoksi ikkanaan töissä.. Tai lapsenlapset.

  VastaaPoista
 2. Helmi on myös kuvafirmojen palvelu tuottaa ommista kuvista pari kappaletta itseladottua nidottua kirjaa muodollista korvausta vastaan. Niiden kymppikuvien kirous kun on jäädä lajittelemattomina laatikkoon.

  VastaaPoista
 3. Anopin äiti tekee kuolemaa sairaalassa. Aivoverenvuoto vei jo ihmisen, ruumis vielä sätkii.

  Me saimme viikko sitten valokuva-albumit.
  Skannataan ja tehdään sitten joku Kokkojen saitti tms, josta saavat sukulaiset hakea ne kuvat jotka kiinnostavat.

  Muutamaksi kesäviikonlopuksi askaretta.

  VastaaPoista
 4. Onhan toki Picasan upload -asetuksissa määriteltävissä kuvan kooksi myös original.

  Mutta, hauska ja ansiokas aihe. Ymmärrän riehaantumisesi täysin.
  -ttn

  VastaaPoista
 5. Ad Anonyymi - Picasasta - kiitos. En ollut huomannut.

  Tällä haavaa ajattelen, että kuvankäsittelyohjelmia tarvitaan kolme, IrfanView nopeaan katsomiseen, kun se on niin kevyt, Picasa mm. suurten kuvamäärien jäljentämiseen ja tarkoitukseen sopivan kuvan hakemiseen 10 000 kuvan joukosta ja sitten Photoshop vakavaan työskentelyyn. Fotarin automaattiparannukset antavat kokemukseni mukaan peräti usein paremman tuloksen kuin raw-failin rukkaaminen käsin. Masentavaa.

  VastaaPoista
 6. Olen sormellani koskenut tietokoneen bittiin. Ensituntuman sain jo 60-luvun lopulla. Bitti on hyvä, mutta ei sovi kaikkeen.

  Otetaanpa vaikka "oikean" luontokuvaajan otos telkänpöntöltä, kun viisi poikasta pullahtaa yhtä aikaan ilmaan. Kaikki viisi kuvassa ikäänkuin ne kelluisivat ilmassa?
  Ilmeinen digitalisesti muunneltu totuus?

  Viime kuussa Kemppinen haikaili taskuun sopivasta 50-luvun paljekamerasta. Se oli ilmeisesti Kodak Retina, 2.8/50mm. Tosi näppärä kapistus, toimi hyvin ja mahtui mukaan.

  Digitaliset kuvavalmistamon koostekirjat ovat hyviä (on vaan pakko tunnustaa).

  Silti kannatan vähempää puuhastelua kuvien ja ohjelmien kanssa. Minä pidän pussitetuista kymppikuvista, yksi ajankohta per pussi.
  Koko elämä moneen kenkälaatikkoon.

  Oikeiden filmikuvien otto on jännempää ja siinä on jokin tolkku. On muuten halvempaakin.

  VastaaPoista
 7. Printtivalokuvista oli juttua viime marraskuun Joka kodin asuntomarkkinoissa:

  Printtitarra

  Itse tilasin saunaikkunaan reikätarran, jossa kesäinen rantamaisema. Eli saunasta näkee selvästi ulos, mutta ulkopuolelta ikkunasta näkyy rantamaisema. Ei ollut kallista.

  Hyviä vinkkejä blogissa, joista kiitos.

  VastaaPoista
 8. Kemppinen, olet ihanan monipuolinen täytyy sanoa. Olisi hauskaa kuulla sinunua livenä jossain. Itse olen vainoharhainen mikä tulee printtereihin koska niitä ohjaa omat tietokoneet, omat sähköpostiosoitteet ja kaikenlaiset viimeisen-printterin-tieto joka toimii vaikka printteri ei ole samassa huushollissa kunhan on VLAN tai joku muu mobiili kytkös ja koneet herättelevät toinen toistaan sähkökatkoilla ja ohjaavat toinen toistaan sokeille tai kuuroille tarvittavilla komponenteilla ja ties mitä. Joten mietin, että maailma ei minun kirjoittelua tarvitse koska huomaan, että olen vasemmistolainen sydämessäni (se vastaa tavoitetta; siis tasa-arvo,oikeudenmukaisuus ja oikeus ja kohtuus niin pitkälle kuin mahdollista) ja oikeistolainen metodeiltani jotta tuo vasemmistolaisuus voisi alkaa näkymään. Onpa kieroa, näin on. Olen kiero; en nimittäin usko, että maailma menee paremmaksi jos täällä istutaan vaan ja dokataan tai rikotaan asioita sen takia, että olisi parempi olo. Sen takia uskon kyllä tekemiseen, rakentavaan ja eteenpäin toimivaan toimintaan eli oikeistolaisuuteen. Mutta tämä ei ole ihan helppo sillä vasemmistolaiset, joilla kaiketi sama päämääärä pitävät minua vaarallisena tai sanoisinko kierona koska en ole kuin he. Joten - miten näin voi olla? Se johtuu siitä, että en ole itse sama kuin politiikkani (erotan itseni poliittisesta tahdostani ja myös sen tahdon taustalla olevan ideologian tai päämäärän) ja tätä eivät kaikki erota. Heille he itse, valmiit ruokapöydät ja vasemmistolaisten lakkoilu on kaikki yhtä ja samaa. On siis samaa olla tekemättä mitään ja silti saada hyväää ruokaa kauniisiin pöytiin ja kaikkien tulisi omistaa samat pöydät, lasilevyt ikkuinoissa ja mökit maalla. Muuten eivät ala mitään.
  Mutta entäs kun tosi köyhistä maista pitävät meitä sikoina kun meillä on nämä mökit olemassa ja käytämme vielä niitä?

  Kuka siis on öky. Kuka on laiska öky? Kuka on kateellinen öky?

  VastaaPoista
 9. Jos olet kyllästynyt Adobe Inc:n kukkaron pullistamiseen, suosittelen Gimpin kokeilua. Se on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka kaikkein olennaisten ja epäolennaisten toimintojen osalta vastaa Photoshopia.

  VastaaPoista
 10. Mistä saisi säällisen, vaikka vanhan, Photoshop-softaversion XP:lle edullisesti mutta lailisesti?

  VastaaPoista
 11. Petri Böckerman Palkansaajien tutkimuskeskuksesta heittää ilmaan ehdotuksen, että blogit pitää laittaa verolle.

  Miten blogi määritellään ?

  VastaaPoista
 12. Minulla on kahden esiäidin tuimat kuvat, ovaalin muotoiset, mustavalkoiset. Vaikuttavat 1900-luvun alussa otetuilta, körttipuvut päällä ja hiukset tiukalla jakauksella.

  Toisesta ei saanut enää lasia irti. Joku oli varmaan puhdistanut lasia ja vettä oli päässyt väliin. Kävelin teettämään uudet kuvat. Ei tule todella sekään kalliiksi. Mutta päätin pienentää kuvia vähän, koska ne olivat aika rakeisia.

  Arvelen että kuvat on otettu Lapualla, mutta isän serkku sieltä on jo kuollut. Yksi taitaa olla jäljellä Isonkyrön körttikirkkoherran leski. On pakko soittaa ja kysyä mahtaisiko hän tietää ketkä naiset kuvassa ovat.

  Esiäitien yläpuolella on isoisä. Sanoin että niin kuin A. Tuuri on sanonut niin viisaus Pohjanmaalla on vanhoos naisis. Ei pienuus niitä pahenna. Valokuvaajapoika hymyili ensin ja punastui sitten. Olen vieläkin iloinen siitä punastumisesta.

  Valokuvaliikkeet ovat ihania.

  VastaaPoista
 13. Ad Omnia: - tietokoneohjelmista ja niiden lisensseistä - ajattelisin varmaan toisin, mutta minulla on virkaetuna pääsy yliopiston hankkimiin ohjelmiin.

  Ellei olisi, käyttäisi varmaan juuri Gimpiä, Sumoa ja vastaavia ja kirjoittamiseen Open Officea.

  VastaaPoista
 14. http://www.getpaint.net/

  PaintNet lisäosineen on riittänyt minulle Photosopparin sijaan

  VastaaPoista
 15. PhotoScape on ilmainen ja mielenkiintoinen tuttavuus:
  http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

  VastaaPoista
 16. Mikä tuo lasitulostus on nimeltään? Ei löytynyt Kdakin sivuilta

  VastaaPoista