Sivun näyttöjä yhteensä

7. maaliskuuta 2010

LagusMistä pienet kenraalit on tehty?

Itsenäisen Suomen alkuvaihe oli nyrkkitappelua muun muassa kenraalin arvoon kohoamisesta, ja sopivaksi arvioitu tapa oli hätistellä ryssän kenraaleja siviiliin. Tässä onnistuttiin, erästä Mannerheimia lukuun ottamatta.

Aarne Sihvosta tuli kenraalimajuri 36-vuotiaana ja heti perään puolustusvoimain komentaja. Vaikka lähempää tietoa herrojen hihtourheiluharrastuksesta ei ole, sukset jäivät kuitenkin pysyvästi ristiin monien muiden jääkärien ja äsken mainitun Mannerheimin kanssa.

Osa sotakenraaleista oli vanhaa suomalaista herrasväkeä. Olisi hauska kuulla, riittääkö nimi viittaukseksi vai onko soturimaine (”Laakus höökii”) peittänyt alkuperän.

Kenraalimajuri Ruben Lagus oli metsänhoitajan poika, mutta Kansallisbiografia vilisee etäsukulaisia aivan syystä. Isoisä oli valtioneuvos ja yliopiston rehtori-

Sukunimi tarkoittaa jänistä. Ruben olisi luultavasti panettanut asianomaisen putkaan, jos Panssaridivisioonan olisi sattunut joku kreikan taitoinen (kr. lagos = jänis). Sukututkijat ovat viitanneeet Hirvensalon Jänissaareen. Suvun aatelisen haaran kilvessa on kuitenkin selvä rusakko.

Huvituin tästä havainnosta, koska olin mielessäni kääntänyt sukunimen aina väärin.Tunsin useitakin tuon nimisiä asianajajia, joista Julle Lagus oli huomattava. Tiesin hyvin, että 1800-luvulla Laguksia oli professoreina monta, ja myös lainoppi oli hyvin edustettuna. Jotkut jäivät historiaan epätavallisen heikkoina, jotkut taas etevinä. Niin se käy.

Suvun taustalla oli Iisalmen ruhtinas, hyvin sikiävä kirkkoherra, jonka jälkeläisiä riitti joka lähtöön.

Minä tyhmä liitin mielessäni ”Laguksen” lakiin (lag), joka on siis nolo väärinkäsitys.

Kansallisbiografia ilmaisee asioita ovelasti. Meidän hakuteoksemme ja historiamme ovat toistaiseksi kovalla kädellä sensuroituja.

Nyt kuitenkin mainitaan, että Laguksen soturinmaine syntyi vasta jatkosodassa. Talvisodassa hän oli huoltopuolella. Lisäksi kirjoittajakunta on todennut, ettei Ruben Laguksen johtamien joukkojen osuus ollut enää kesätaisteluissa 1944 erityisen näkyvä.

Miten kirjailijat ja teatteri-ihmiset rakastavatkaan Mannerheimia, kun heillä on niin kova hinku sepittää erilaisia vähemmän mairittelevia kirjoituksia ja näytöskappaleita.

Muu kenraalikunta on Airoa lukuun ottamatta jätetty rauhaan.

Jos joku tilaisi minulta kuunnelman, kirjoittaisin Laguksesta, joka Yliveden kartanon navetassa on johtavinaan jotain, kukaties taistelua, vaikka joukkoja ja viestiyhteyksiä ei oikeastaan enää ole. Sitä ennen oli käyty kuuluisa huutamiskilpailu Laguksen ja Pajarin kesken ja jääkäripataljoonien parhaat miehet olivat menneet Kuuterselässä ja Talissa.

Biografia mainitsee myös äärimmäisyyksiä hiponeen sotilaallisuuden ja rivien välistä on helppo lukea käsitys kolossaalisesta omahyväisyydestä.

Tällaisia piirteitä kykenee luultavasti tuottamaan vain pappis-yliopisto-teollisuusperinne. Huomattakoon, että markkinointiviestinnän uranuurtaja ja suuri sotilas Adolf Ehrnrooth oli soturisukua, Lagus ei.

Mitä kertonee kansasta, että molempia jumaloivat omat alaiset ja miehistö? Ei kai muuta kuin että rahalla saa ja hevosella (URR) pääsee.

26 kommenttia:

 1. JK: "Lisäksi kirjoittajakunta on todennut, ettei Ruben Laguksen johtamien joukkojen osuus ollut enää kesätaisteluissa 1944 erityisen näkyvä."

  Mikä "kirjoittajakunta" on näin todennut?

  Siis että Suomen armeijan valio- ja ykkösyhtymän osuus kannaksen ratkaisutaisteluissa ei ollut näkyvä.

  Puna-armeijalle se näkyi ja vaikutti.

  JP 5 teki sellaisen vastahyökkäyksen Polviselässä puna-armeijan kaartinarmeijakunnan joukkoja vastaan, että Govorov muutti hyökkäyksensä painopistettä Kuuterselän Sahakylään.

  Talin vastahyökkäyksen 25.6.44 teki ps. divisioona!

  Ja siitä jatkuneessa suurtaistelussa nämä joukot kuluivat.

  Se oli ratkaisutaistelu, joka päättyi ilman tämän yhtymän osallistumista Ihantalan kirkonmäkeen, sekä Pyörä- ja Juustilankankaalle.

  VastaaPoista
 2. Mitä kertonee kansasta, että molempia jumaloivat omat alaiset ja miehistö?

  Tässähän vastaus sisältyy itse kysymykseen. Nimenomaan Jumaloivat, nuo lapsenuskoisiksi maailman murroksen keskellä jätetyt rehelliset kansalaiset.

  HS:ssa tutkija Lauri Siisiäinen arvioi että Matti Vanhasen puheessa on koneen äänten monotonisuutta, katkonaisuutta ja toistavuutta. Omien havaintojeni pohjalta lisäisin pääministerin ääneen tulevan inhimillistä vapinaa niillä harvoilla kerroilla kun hän yrittää ohjeistaa Elinkeinoelämän Keskusliittoa.

  Samaisessa lehdessä vaatii Timo Soini perusuomalaisten ehdokkaiksi pyrkiviltä ehdotonta puhtautta 20-30 lukujen saksalaisella paatoksella, vai stalinistisella?

  PS. Yläsavolaisittain sanotaan, että ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä.

  VastaaPoista
 3. Laguksen panssarit saavat ylenmäärin arvostusta Åke Lindmanin (ja Sakari Kirjavaisen) elokuvassa Tali-Ihantala, jossa ei ole kritiikin häivääkään eli se on puhdasta omalakista taidetta.

  VastaaPoista
 4. Tälläkin blogilla olen tilittänyt omaa ja monen muun vastaavaa etymologiavirhettä Aktia Oyj:n osalta, sitäkään nimeä ei kreikkakaisperäisenä pidä esimerkiksi yrittää lausua [aktsia].

  VastaaPoista
 5. Kansallisbiografian ja Iisalmen ruhtinaskunnan taustaltahan löytyy sama mies, Matti Klinge, Laguksen huonetta ja sukua hänkin.

  VastaaPoista
 6. ITSENAISEN ARMEIJAN ENSIMMAISET KENRAALIT

  Sain juuri luettua Hannu Korpisaaren "Sotilaskomitea 1915-1918" kirjan.
  Aika kummallista sakkia ovat nama sotilaat olleet. Piristeeksi joukossa on joku rehti, tuhti ja nuhteeton (esim. Hauptzugfuhrer Jernstrom)! Menee nain ollen aika hyvin yhteen sotiesn 1939-1944 kenraalien kanssa.

  Mannerheim nimitti ensimmaisiksi kenraaleikseen Mexmontanin ja Ignatiuksen. Molemmista on sanotussa kirjassa annettu varsin kummallinen kuva. Joku pers'tuntuma talla kenraaliluutnantti Mannerheimilla oli, kun piti nama kaverit esikuntahommissa ja valitsi ruumiitten tekijat ja pesijat muualta.

  VastaaPoista
 7. LAGUKSEN JOHTAMIEN JOUKKOJEN NAKYVYYS KESATAISTELUISSA 1944

  Blogissa viitattu kirjoittajakunta on tainnut keskittya ainoastaa vuoteen 1941 ja Aunuksen kannaksen tapahtumiin. On varmaan ollut jotenkin komeampaa pitaa nakyvissa panssareita ja jaakareita tassa voitokkaassa vaiheessa v. 1941.
  Josko sitten ei ole ollut oikein enaa kirjoittajakunassa kanttia katsastella, kun tuli turpiin v. 1944? Sotilaallisesti Laguksen johtamat joukot tekivat suurtyon v. 1944, jolle ei loydy vertaa vuodesta 1941.

  Laguksen raskaat panssarit + rynnakko + jaakaripataljoonat (JP) olivat "kusessa" miltei joka paikassa Karjalan kannaksella v. 1944.
  JP:ien selkaranka murrettiin Kuuterselassa.
  Murokallion kohdalla raskas panssari olisi voinut
  kutitella sovietin karkea, mutta kaskya ei tullut, joten rynnakko + panssarit saivat tyontaa vihollisen Juustilan kankaalta Portinhoikkaan.

  Koko Tali-Iahntalan taistelun ajan Laguksen joukot , erityisesti JP:t vuosivat kuiviin ja hajosivatkin paikka paikoin. Laguksella oli vastuullaan kuulun panssarimakkaran motitusyrityksen toinen pihti, jossa kaiketi ennen muuta johtamisvoima uupui.

  Kaikesta Tali-Iahntalassa koetusta kovasta kohtalosta huolimatta, Lagus pelasti taas viikon paasta Vuosalmella katastrofin, jonka oli Aatu ja Hjalmar panneet alulle Ayrapassa. Aatun JR 8 oli menettanyt taistelukykynsa eli Aatu oli "tapattanut" miehensa, mutta onneksi Laagus tuli raappeillaan tulppaamaan Vuosalmelle.

  VastaaPoista
 8. JUTTU: Kerrotaan etta sodan jalkeen Lagus kaveli Mannerheimia vastaa Espalla, ja tervehti. Mannerheim ei vastannut vaan mumisi, tekos olitte se kenraali, joka havisi Kuuterselan taistelun.

  VastaaPoista
 9. Sotilaallinen ja omahyvainen: Ehka ihan hyva niin! Koulutti ja piti joukkonsa iskukunnossa.---Mita siita olisi tullut, jos Laguksen paikalla olisi ollut joku vetela ja vastuuntunnoton Laatikainen?

  VastaaPoista
 10. Miksi parhaat yksinsuorittajat ovat mulkkuja? Keilaajat, shakkimestarit, kenraalit, mäkihyppääjät.

  VastaaPoista
 11. Tämä ei varmaan liity mitenkään sen pääkaupungissa ilmestyvän laatulehden mainioon artikkeliin: Entä jos talvisota syttyisi nyt? Sehän vittu on tietysti aina mahdollista - paitsi kesällä.

  On se tietysti ryssä viisas kun ensimmäiseksi tuhoaa sen YLE:n puljun eikä esimerkiksi sitä lasiminareettia siellä rautatieaseman lähellä. Maahanlaskujoukot ryöstävät tietysti ensimmäiseksi Stockmannin ja menevät vasta sitten Anttilaan. Kun Asematunnelin Levy on lakkautettu, niin joutuvat tyytymään Vesa-Matti Loiriin.

  On se niin jännää. Se lehden levikki ja laatu. HS ei saisi osumia, koska valloittaja tietysti tarvitsisi sen jaloja toimittajia propagandatehtävissään. Minareeteissa vaan liehuisivat niiden vihreiden lippujen lisäksi, se maanpuolustushenkinen itäinen lippu.

  Erkko olisi tietysti - jos vielä eläisi - lähtenyt karkuun Tukholmaan, suvun perinteitä noudattaen tietenkin. Laulaisi sieltä, että väliaikaista kaikki on vaan, paitsi se oma hyvinvointi ja amatöörien pahoinvointi.

  No joo - ja tietysti sitten olisi se välirauhan aika niin kuin oli silloin joskus - historia kuten tunnettua toistaa itseään tällaisissa pienissä yksityiskohdissa helvetin tarkkaan ja täsmällisesti. Paitsi nyt ei olisi Paasikiveä, vaan sen sijaan olisi joku riippakivi - kuten esimerkiksi herrasmies Vanhanen ja se HIFK:n vasen laitahyökkääjä Stubb.

  Olof Lagus kai osasi ampua sillä Sturm-40 rynnäkkötykillä, että siinä mielessä se kai oli jonkinlainen sotilassuku, siis se Lagus.

  Oliko se niin että Leonid A. Govorovilla oli 260 000 miestä, yli 100 lentskaria, jokunen panssarivaunu - oliko 600 ja suunnilleen samanverran niitä rynnäkkötykkejä. Siilasvuolla ja Laatikaisella oli reilut 100 000 suomipoikaa ja Laguksella ehkä 200 panssaria joista puolet oli paskoina.Toista(iseksi) se on nyt.

  Mutta tätä asiaa se laatulehti ei ottanut mukaan laskelmiinsa. Suomella saattaa olla tieto taito atomipommin rakentamiseen. Osasetkin jo on siellä täällä valmiina ja internetistä löytyy kokoamisohjeet.

  Siinä ei tarvita kuin muutama rohkea mies - kuten vaikkapa Stubb ja Vanhanen ja laatulehden päätoimittaja - ja sitten joku valtioneuvoston vanhempi mersu - ehkä joku Väyryseltä säästynyt, ja pommi sinne ja matkaan. Voisivat naamioitua vaikkapa kalakauppiaiksi, tai laatulehden asiamiehiksi - ja sitten jonnekin Pietarin lähelle sitä räjäyttämään jonakin hiljaisena kesäisen yön hetkenä, kun käki sanoo kukkuu ja Erkon käkikello kukkeliskuu.

  Siis sanoihan Mannerheimikin kesäkuussa 1944 että: Nyt ei ole filosofoinnin aika. Apua on otettava sieltä mistä sitä on otettavissa. Eli miksi odottaa. Ehdotan että kyseinen laatulehden aivoriihi laatisi jonkinlaisen hyökkäyssuunnitelman sinne ryssälään jo hyvissä ajoin - ja antaisi tietenkin sen HS-raatinsa ensin tutkia sen, ja sitten vaikkapa me amatööri-ihmiset voisimme käydä äänestämässä oikein sitä päivänkysymystä. Siis sitä, että pitäisikö hyökätä ensin.

  Mutta ehkäpä sananvapauden monopoli tietää tuonkin paremmin, kuten sen ilmastonlämpenemisenkin - joten miksi hätäillä asiasta siellä toimituksessa, eikö se mennyt niin, että se merenpinta nousee 79,8 metriä ihan kohtapuolin, joten Arkkiahan tässä pitääkin alkaa rakentelemaan, ja unohtaa se atomiase. Venäläisiä sinne arkkiin ei tietenkään päästetä, ainoastaan maahanmuuttajia, ja niitäkin vain silloin, jos ne on ihan raukkoja pyllypalle neekereitä, jotka ei osaa mitään, ja joita pitää lusikalla syöttää.

  Tämä juttu ei siis mitenkään liity siihen, että mitä tehdä silloin kun se Venäjä joskus hyökkää (aikaahan on) - eikä siihen, että kuinka hyvä todistus niillä maahanmuuttajilla pitää olla. Se liittyy blogistin mainitsemiin viestiyhteyksiin, ja huomioon siitä niiden heikkoudesta. Parhaat miehet ovat kai jo kuolleet.

  VastaaPoista
 12. Pitkästi kirjoittava Anonyymi sivaltelloo piiskallaan niin makiasti, että vetää suuta hymyyn.

  Kyllä se ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos tulee. Nyt pitäisi vaan osata päättää, että tuleeko Suomen Keski-Euroopan ilmasto vai jääkausi.

  Suomalaisten tuurilla käy tietysti niin surkea mäihä, että lämpenee/kylmenee-muutokset kumoavatkin toisensa, eikä tulekaan mitään.

  VastaaPoista
 13. Halsti ei näytä arvostaneen Lagusta, ei 1940 eikä 1944. Tämä ilmestyi paikalle yrittämään mahdotonta ja käyttäytyi ylimielisesti komentajia kohtaan, jotka onneksi olivat ihmisinä häntä suurempia ja suostuivat korjaamaan hänen epäonnistumisiensa seuraukset.

  VastaaPoista
 14. POLVISELKA...AH NIIN TURHAAN

  Edella on aika villia tulkintaa surullisesta Polviselan taistelusta. Viipurin valtatieta eteni sovietin 21. Armeija karjessa 30 KaAK.
  JP 5 pantiin hyokkaamaan tata karkea vastaan ilman tykiston tukea. Tulos oli jaakareille surullinen eika vaikuttanut yhtakas mitaan sovietin hyokkayskiilaan. Tama on tyyppiesimerkki nuorten sotilaiden turhasta tapattamisesta.

  Toki sovietin pojat kaansivat yhdessa yossa putkensa Kuuterselkaan, mutta siihen oli kaksi paasyyta. Kivennapa oli vahvasti linnoitettu ja sen turvana oli yli 10 patteristoa tykistoa.
  Kivennavalla oli suomalaisten kunnollinen puolustusryhmitys! MUTTA sovietin pojat osaa tiedustella, ja saivat selville sen VT-linjan heikoimman patkan siella Kuuterselan-Sahakylan vaiheilla. Zhdanov (poliittinen yli politrukki silla hetkella 21 A:ssa) pani topinaksi ja seuraukset tunnetaan.

  VastaaPoista
 15. Ad Omnia: kun olen tänään ja huomenna matkoilla ujossain kotimaassa en välitämennä sotahistoriaan. PsD:n viisi jääkäripatralojoonaa oivat valiojoukkoja jos mitkä. Kuuterselän ja Talin ujälkeen heitä ei ollut paljon riveissä, ja Vuosalmella "Laguksen miehissä" oli jokin määrä puolikoulutettuja alokkaita.

  Pointini oli, että Talin jälkeen taistelutilanne meni hanskasta niin että edes yksittäisten divisioonien osuutta on vaikea osoittaa.

  VastaaPoista
 16. Tuli matkustettua monta kertaa samassa "herrahississä" kenraalin kanssa juuri armeijasta vapauduttuani. Työskentelin armeijan jälkeen valtion virastossa Vaasassa. Saman Suomen Pankin talon yläkerroksissa asui Pohjanmaan sotilasläänin komentaja, kenr.maj. Holger Krogerus. Hississä kohtasivat silloin 70-luvun alussa sotilashierarkian ylä- ja alataso väkinäisesti pokkuroiden...

  VastaaPoista
 17. Ad onania,
  Eri hankala joskus reissussa päivitellä, totta, mutta ei kutsumusta voi jättää, esim. töiden takia.

  VastaaPoista
 18. Osasivat tiedustella? Eiköhän heillä paremminkin riittänyt resursseja joka suuntaan toisin kuin suomalaisilla.

  Suuri sotataktikko tuo Zhdanov, "kirjoittajakunnan piirissä" vai?

  Miksi sitten laittoivat läpimurtojoukkonsa, kaartin armeijankunnan sitten Kivennapaa kohden? Zhdanovin oveluutta:)

  Ja kyllä ne siellä Kivennavalla JP 5:n antaman tyrmäyksen jälkeenkin sitten VT-linjaa vastaan Ahijärveä kohden hyökkäsivät.

  Vastaanottamassa olivat JR 11 ja virolaisia Suomen poikia, jotka löivät kaartilaiset takaisin.

  Kyllä siel' neuvostomuistomerkki on sen rähinän päälle, ei Kuuterselässä.

  VastaaPoista
 19. En tiedä onko unohdusmoga tahallinen, mutta myös Vilho Nenonen oli korkeasti menestynyt keisarin upseeri ja näinollen luettavissa "ryssänupseereihin". Eivät tainneet jääkäriupseerit voida mitään itseään huomattavasti lahjakkaammalle Nenoselle.

  VastaaPoista
 20. VUOSALMELLA OLI TIETTY JR 7

  Edella olevassa pitkahkossa kirjoitelmassani kutsun Aatun porukkaa Vuosalmella JR 8:ksi.
  Kyllahan se JR 8:nkin oli tiukoilla vahan siihen tapaan kuin sita esikuvanaan pitava Tuntematon kertoo. Tiedan toki, etta Vuosalmella oli
  alkujaan JR 7 ja JR 49. -- Kelpaisko selitykseksi vaikka "lyontivirhe"?

  VastaaPoista
 21. Ad anonyymi,

  Jääkäriupseerit eivät mahtaneet mitään Nenoselle, mutta hänen "puhdistamiseensa" ei ollut tarvettakaan. Nenonen oli yleisen käsityksen mukaan varsin epäkäytännöllinen tykkimies, tiedemiestyyppiä. Hänellä ei katsottu olevan edellytyksiä kilpailla komentajuuksista. Sen sijaan Nenonen loisti omalla alallaan suvereenisti.

  Jos Nenonen oli niin viisas mies kuin sanotaan, hän todennäköisesti loi tietoisesti kuvan itsestään komentajatehtäviin soveltumattomana. Muutoin olisi tullut lähtö armeijan leivistä.

  VastaaPoista
 22. Ps.D:n Tappiot 1944

  892 Kaatunutta
  38 Muuten kuollutta
  271 Kadonnutta
  71 Tapaturmaisesti kuollutta
  4056 Haavoittunutta
  51 Karkureina kadonnutta

  VastaaPoista
 23. Tässä kohtaa olen Linnan kanssa samaa mieltä, että sellaista upseeria ei ole keinussa nukkunut, jota suomalainen sotilas "rajattomasti ihailisi". Lagus tuskin tekee tässä asiassa poikkeusta. Kenraalia alemmista upseereista ei tiedä, mutta en yllättyisi jos kuulisin että Lagusta inhottiin lähes yhtä paljon kuin pelättiin.

  VastaaPoista
 24. "Sovietin hykkäyskärkiä" Voi hyvä sylvi tätä loputonta sotien ulkoaopettelua. Tulkaa nyt takaisin nykyaikaan sieltä.

  VastaaPoista
 25. HYOKKAYSKARKI...

  Joku- ehkapa nuorempi henkilo- on vetanyt herneita nenaan, kun Suomen sodista kirjoitellaan ja kommentoidaam. Kaskee lopettamaan. -- Tuskin meista kenellakaan on valtaa antaa kaskyja toisillemme.
  Ehka han ei ole huomannut, etta epamielyttavan tai sekaisen tekstin voi ohittaa lukematta.
  Jos on allerginen sodille, niin miksi lukee blogia jonka paalla lukee "Lagus" ja on viela komea kuva kenraalista vieressa?

  Voin kehua, etta tama epamiellyttavan tai sekavan tekstin ohittaminen on hyva konsti. Kokemusta on! Esim. "Homo Carruksen" tekstit olen sivuutanut jo kauna, kun elan toivossa, etta jonain paivana tama "Homo" oppii kiteyttamaan asiansa ja kirjoittamaan lyhyemmin
  ja selkeammin.

  VastaaPoista
 26. PsD vs AYRAPAA

  Edella joku ystavallinen sielu on esittanyt PsD:n koko kesan 1944 tappiot, mm ca. 900 kaatunutta.
  Verrataanpa Aatu Ehrnroothin JT 7:aan ja Ayrapaahan: silloin kun sovietin pojat lahti oikein tarkoituksella tuleen Vuokselle Aatu (ynna Hjalmar) "tapatti"
  300 miesta kolmessa paivassa eika saanut aikaan kuin hiton vaarallisen tilanteen suomalaisten kannalta. Panssaridivisioonaa, jos olis johdettu yhta verisesti, niin vainajia olis kai pitanyt tulla yli 3,000. Eroksi jaisi viela se etta JP:t, rynbnakko ja panssarit saivat sentaa yhta ja toista aikaan!

  VastaaPoista