Sivun näyttöjä yhteensä

2. heinäkuuta 2008

Veli venäläinen

Kuva on verkko-osoitteesta http://www.russian-victories.ru/

Vatjalaisia lienee hengissä alle viisikymmentä ja vepsäläisiä kukaties tuhat. Inkeriläiset ja inkerinsuomalaiset on vähennetty muutamiin tuhansiin, ja näitä hanteja ja manseja, joita sanottiin joskus ostjakeiksi ja voguleiksi ei ole liioin ison suomalaisen maalaispitäjän vertaa.

En ole löytänyt päivän lehdistä epäilyä, että venäläiset valitsivat juuri tämän kieliryhmän kesäkokouksen, hetkeksi näyttää virolaisille kaapin paikan.

Ja siellä oli paikalla myös Suomen tasavallan presidentti.

Viesti meni epäilemättä perille, etenkin yhdistettynä puutulleihin, joista on kasvanut suuri ja vakava epäonnistuminen.

Tietenkään en ymmärrä Venäjän nationalismia, mutta pelkään, että he eivät itsekään ymmärrä sitä.

Kaupallisten suhteiden kangertelun ja ympäristöuhan kasvamisen takia on pakko kiinnittää toiveita EY:hyn ja Natoon, vaikka sekin on vastenmielistä.

Kun Venäjällä kaiken jälkeenkin jatkuvuus vaikuttaa voimakkaasti, haluan esittää ääneen yhden huomautuksen, joka ei ole vihamielisyyttä.

Venäläisten jatkuva lankeemus on ollut tiedustelutoiminnan huonous.

Ajatus on tarkoitettu kummalliseksi. Heidän sotilasvakoilunsa oli tavattoman korkealla tasolla jo 1920-luvulla, ja heillä on ollut myös taito käyttää tiedustelutietoja hyväkseen.

Kommunismin aatteen takia heillä oli jatkuvasti myötäilijöitä lännessä. Tällä hetkellä sellaisia näyttäisi olevan lähinnä Suomessa. Neuvostovallan alaisina eläneet entiset satelliittimaat näyttävät ainakin pyrkivän realismiin.

Putin on koulutukseltaan tiedustelumies eli vakooja.

Koulutus pettää, kun länttä eli muuta maailmaa vaaditaan pitämään totena esimerkiksi sellaista väitettä, että Viro hakeutui vapaaehtoisesti Neuvostoliiton osaksi 1940.

Olen joskus miettinyt, että koskahan he vaativat meitä tunnustamaan, että luovutimme vapaaehtoisesti erinäisiä maa-alueita vuonna 1944 Neuvostoliitolle, ja että puheet aseellisesta konfliktista ovat joka tapauksessa huomattavasti liioiteltuja.

Åke Lindmanin Tali-Ihantala –elokuva sai minut tuijottamaan jälleen kerran karttoja ja Laatokan pohjoispuolen taisteluita, jotka käytiin ns. U-asemassa.

Lindmanin filmi nyt on mikä on – mielestäni aika propagandistinen. Eikä raha ole riittänyt. Tuntuu erikoiselta olla katsovinaan Ihantalan taistelujen kuvausta ilman vihollisen ilmavoimia. Muuan tuttava kertoi laskeneensa montustaan yhtä kyytiä tuhat lentokonetta. Ja maataistelukoneet!

Sekä Talissa ett Pitkärannassa puna-armeija oli takaa-ajoryhmityksessä lyödessään päänsä seinään. Heiltä kesti kohtalokkaan monta päivää käsittää, että naapuri panee vastaan tosissaan. Juuri U-asemassa suomalaiset pataljoonat vikuuttivat kokonaisia divisioonia taistelukelvottomiksi, mutta toisaalta siellä ammuttiin tykillä enemmän kuin Ihantalassa kertaakaan.

Syy: tiedustelun laiminlyöminen ja saavutetun kiistattoman menestyksen korostama ylimielisyys.

Heillä on taas menestystä ja ylimielisyyttä.

Miksi meidän pitäisi suhtautua heihin muulla tavalla kuin rehellisen vastavuoroisuuden merkeissä?

47 kommenttia:

 1. Thanks. Im Inspired again.

  VastaaPoista
 2. on se vain iso maa Viro oli Neuvostoliiton pienin tasavalta väkiluvun (v. 1971 1,4 Milj) suhteen. Maan asukasluku on nykyisin 1,3 Milj. EU:n väkiluku on 500 miljoonaa. Venäjän 140 miljoonaa. Ainakin Wikipedian mukaan. Kokouksesta marssi ulos kai Viro, ei EU?

  VastaaPoista
 3. vaikka oivariinissä liottais!

  VastaaPoista
 4. "Miksi meidän pitäisi suhtautua heihin muulla tavalla kuin rehellisen vastavuoroisuuden merkeissä?"

  He, heh.

  Rakastan Viroa yhtä paljon kuin Stalin... "eikö tämä täivaltio usko vai pitääkö sitä iskeä moukarilla päähän". Joskus enemmänkin.

  Luulen, että venäläisten (maailman paras) vakoiluverkosto kärsi disinformaatiosta. Jota he tekivät itse. (Syistä jotka ovat tiettyjä.)

  VastaaPoista
 5. "Syy: tiedustelun laiminlyöminen ja saavutetun kiistattoman menestyksen korostama ylimielisyys."

  Puhutaanko tuossa nyt suursuomalaisista vai neuvostoliittolaisista?

  Ainakin radiohiljaisuuden olisi tullut olla merkki siitä, että jotain tapahtuu kohta ja sittenhän se hyökkäys tulikin ja ylijohto ylimielisenä ei tähän uskonut.

  VastaaPoista
 6. PUUTULLIT YM:
  Voikohan ajatella, etta iso Venäjä (Putinin sakki) haluaa raaka-aineitten 'ryoston' sijalle oman, Venäläisen teollisuuden nousua isoin harppauksin.
  Ja kun halu yksin ei riitä, pitää toimia. Puutullit pannaan voimaan, jotta sellutehtaita alkaisi syntyä Venäjälle ja halpojen koivukalikoitten vienti loppumaan. BP ja Shell piukalle, jotta öljynjalostusta saadaan Venäläisille raiteille. Askel askeleelta.

  Tottakai roiskuu kun rapataan, mutta onko tämä perusajatus kovinkaan väärin? Joku saattaisi sanoa: Ihan järkevää ja näyttävää toimintaa Venäjän kannalta!

  VastaaPoista
 7. VIRO ja TALI:
  Mielenkiintoisia fundeerauksia!

  Eikös Viron osalta ole tullut aivan äsken parikin suomalaista kirjaa, joista herää epäilys, että Viron presidentti ja puolustusvoimain komentaja kävivät jotain tarjoamassa Moskovassa??

  TALI: Eipä tainnut olla aivan takaa-ajoryhmitys!

  MUTTA Venäläiset näyttävät saavan tahtonsa perille aina kun oikein niin haluavat. Voisikohan ajatella, että vaikka Ihantala, Vuosalmi, U-asema ja Ilomatsi ei antanut aivan haluttua tulosta Venäläisille, niin Zhdanov sai mitä Stalin oli tehtäväksi antanut; vv. 1944-1947 (Katso vaikka Seppinen: Vaaran Vuodet). -- On oltava isommat 'hyrrät' pysäyttämässä! Kommunismi tarvitsi 'vain' 50 vuotta yleistä maailman ja Venäjän kehitystä. Eteneminen Länsi-Eurooppaan vaati USA:n ja kumppanit panemaan vastaa v. 1945.

  VastaaPoista
 8. Suurvalloilla saattaa olla intressinsä olla välittämättä siitä tiedusteluinformaatiosta mikä on käytettävissä.

  Mitä alue luovutuksiin tulee, niin minsta Suomi ei olisi saanut antaa periksi, ennen kuin Stalin olisi hyväksynyt Pähkinäsaaren sopimuksessa määritellyt rajat.

  VastaaPoista
 9. Eikö taisteluja voi nykyisin tehdä digitaalisesti? Vai onko sekin kallista?

  VastaaPoista
 10. Ad Mikko I: Täivaltiosta puhui Himmler ja tarkoitti Suomea. Niin myös Stalin puhuessaan hidasälyisestä kannsasta johon oli iskettävä järkeä moukarilla.

  Tai ehkä kirjoituksesi oli ironiaa?

  VastaaPoista
 11. Suomen ainoa keino puolustautua Venäjän uhkaa vastaan on tiukempi integraatio EU:hun, NATO-jäsenyys sekä pitkällä tähtäimellä EU:n muuttaminen liittovaltioksi, jolla on yhteinen armeija ja yhteinen ulkopolitiikka.

  VastaaPoista
 12. "Miksi meidän pitäisi suhtautua heihin muulla tavalla kuin rehellisen vastavuoroisuuden merkeissä?"

  Tämä pätee vain urheilussa, jossa on sarjat ja painoluokat, ja ehkä nippa nappa kansainvälisessä oikeudessa, josta ei oppia taida koskaan juuri sen vuoksi saada aikaiseksi.

  Muualla, nakkikioskeista lähtien, jotkut realiteetit on järkevää ottaa huomioon.

  On muuten hauskaa huomata itsereflektoiden, että tämä idealistinen ajatuksesi vaikuttaa ainakin minun sisäisessä kielikorvassani jotenkin aggressiiviselta.

  Ja tämä on virolaisten ongelma: he vaikuttavat aggressiivisilta vaikka kaikki ajattelevat Stalinin tavoin, että he eivät voi olla.

  VastaaPoista
 13. Sodasta (henkilökohtaisesta) oli kyse myös eilisessä TV-näytelmässä " Teekutsut". Häikäisevä Toivo Mäkelä eli oman sotansa (vastapuolella kellariin teljetyt tunteensa, jotka aloittivat yllätyshyökkäyksensä rajavartioista huolimatta).
  Voi, miten tyylikästä ja satuttavaa televisioteatteria!
  Varsinkin kun vertaa näihin nykyisiin "tahdonasioihin, salattuihinelämiin" jne.

  VastaaPoista
 14. Mielistelykulttuuri ilmeisesti aiheuttaa virheitä tiedusteluraportteihin.

  VastaaPoista
 15. Kimmo Rentola on kirjoittanut tiedustelutietojen vaikutuksesta Stalinin päätöksiin talvisodassa: http://www.ennenjanyt.net/4-02/rentola.htm

  Mitä Ilvekseen tuleen, niin joutuiko venäläisten virittämään ansaan? Ehkä hänen olisi sittenkin ollut parempi pysyä paikallaan ja jälkeenpäin pitää lehdistötilaisuus, jossa selvittää oma kanta, kuten eräät virolaiset lehdet ovat kommentoineet. Nyt Venäjän lehdet (ainakin englanninkieliset nettiversiot) ovat voineet kertoa asiasta vain oman versionsa. Oliko kyseessä ennen kaikkea sisäpoliittinen manööveri, kun joku vihollinen tarvitaan ja Viro on sopiva, koska on pieni ja todellisuudessa vaaraton?

  PS. Ikävä on ollut lukea edelleen joidenkin suomalaisten kommenteista, miten Viro "liittyi vapaaehtoisesti" NL:oon 1940.

  VastaaPoista
 16. Kenraali Ehrnrooth sanoi puheessaan nuorisolle 70-luvun alussa: "Älkää provosoiko. Te olette nähneet verta vuotavan vain nenästänne".
  Hmmmmm. Edelleenkin näin, tai kaasu-sähköhanat kiinni.

  Venäjän turvallisuusorganisaatioista, varsinkin se teollisuus- ja "tietoteknisen" vakoilun osalta on maailman huippuluokkaa, ellei paras.
  Tämän toteaa helposti tsekkaamalla ulkomaalaisten asiantuntijoiden osoitteet. Eli millaisissa lukaaleissa asustavat. Hurjaa.

  Me näemme vain käänteiset Potjomkinin kulissit, emmekä pysty kuvittelemaan totuutta. Rahalla saa ja pääsee ja sitä Venäjällä riittää.

  Laitanpa taas varoituksen sanan yrityksille. Varokaa niitä venäjänkielisiä siivoojia, jotka asentelevat uusimpia "keyloggereita" firmojenne laitteisiin. Kuudetta vuotta jo varoittelen.

  VastaaPoista
 17. "Vatjalaisia lienee hengissä alle viisikymmentä ja vepsäläisiä kukaties tuhat. Inkeriläiset ja inkerinsuomalaiset on vähennetty muutamiin tuhansiin, ja näitä hanteja ja manseja, joita sanottiin joskus ostjakeiksi ja voguleiksi ei ole liioin ison suomalaisen maalaispitäjän vertaa."

  Heitä lienee ollut ainakin aikaisemmin paljon enemmän.

  Mehän olemme Euroopan "intiaaneja".

  Saattaa olla, että suomensukuisia ihmisiä on todellisuudessa nytkin paljon Venäjällä.

  Sehän tulee ilmi viimeistään silloin, kun venäläistenkin geenejä ruvetaan joskus tutkimaan.

  Syntyy kiinnostava tilanne.

  Tehdäänkö Venäjällä sukututkimusta? Oliko se edes sallittua NL:ssa?

  VastaaPoista
 18. Hmm.. Tässä tiedustelutoiminnan laiminlyömisessä täytyy kyllä olla hieman eri mieltä ainakin suuressa mittakaavassa. Yksi Neuvostoliiton voiton keskeisiä elementtejä toisessa maailmansodassa oli juuri erittäin toimiva ulkomaantiedustelu ja vakoiluringit, jotka toimittivat STAVKAlle erittäin tarkkoja tietoja saksalaisten suunnitelmista. Keskeisiä vakoilijoita olivat muun muassa Japanissa toiminut Richard Sorge ja Hitlerin esikunnassa vaikuttanut koodinimi "Werther", joilla molemmilla oli erittäin merkittävä rooli sodan tapahtumiin. Ensiksimainitulla erityisesti Moskovan taistelun lopputulokseen ja jälkimmäisellä Kurskin taistelussa.

  Lisää aiheesta mm. Wikipediasta

  VastaaPoista
 19. t.uoleville:

  Voikohan ajatella, etta iso Venäjä (Putinin sakki) haluaa raaka-aineitten 'ryoston' sijalle oman, Venäläisen teollisuuden nousua isoin harppauksin.

  Kyllähän tuo taitaa näin olla. On aivan järjetöntä Venäjän kannalta myydä raakapuuta Suomeen. Ei pienintäkään järkeä.
  Miksi ihmeessä Suomen pitäisi saada venäjältä jotain hyväntekeväisyyttä, vaikka Suomi erittäin alkukantaisena maana lahjoittaa Venäjälle puhdasta rahaa kaikenmaailman hankkeisiin.
  Kyllä minä ryssänä (jos olisin) naureskelisin Suomen typeryydelle ja osaamattomuudelle.

  VastaaPoista
 20. Heimot?

  Hyvin asiaa kuvannee presidentti Kallion uudenvuodenpuhe 1.1.1940:

  Mutta nykyoloissakaan ei Suomi tule heittäytymään unelmien varaan, vaan tulee tekemään kaikkensa, ettei sivistyneen maailman tarvitsisi nähdä
  heimokansojemme Itä-Karjalan ja Inkerin kohtalon uusiutumista meidän kohdallamme. Tarton rauhan
  yhteydessä annetussa pöytäkirjassa lupasi Neuvostoliitto nimittäin Itä-Karjalalle verrattain laajan
  omakielisen sivistys- ja itsehallintoautonomian
  omine kansanedustuslaitoksineen ja Inkerin väestölle myös sivistysautonomian ja omakielisen kuntainhallinnon. Näitä lupauksia ei ole kumminkaan toteutettu, vaan sen sijaan on osa näitä heimolaisiamme siirretty vähitellen hajalleen suureen
  itään, missä ne yksinäisinä jäävät ainiaaksi henkisesti irtolaisiksi, kunnes tuhoutuvat tai sulautuvat ympäristöönsä. Me suomalaiset suremme heidän kohtaloa ja taistelemme koko voimallamme,
  ettei meidän osaksemme tule sama kohtalo.

  VastaaPoista
 21. Tahtooko joku kertoa minulle, mistä asti Venäjä on ollut olevinaan karhu? Nuo kuvan karhut ovat ainakin hiukan hupaisat: siinä lyllertävät omat hunajat mukana pikku tynnyrissä (kun eiväthän ne juuri syö lihaa). Näyttävät kaikkinensa enemmän joiltakin paksuilta ja hidasliikkeisiltä vesieläimiltä kuin metsän kuninkailta. Merinorsuilta? Voisivat venäläiset vähän pohdiskella tunnuseläintään.

  Muilta osin jäin miettimään samaa kohtaa kuin Sedis, tätä:

  "Miksi meidän pitäisi suhtautua heihin muulla tavalla kuin rehellisen vastavuoroisuuden merkeissä?"

  Muista nakkikioskeista en tiedä, kun en juuri harrasta, mutta tuossa yhdessä läheisessä myyjän ja asiakkaiden välillä on kalterit. Ne saavat minut aina vavahtelemaan.

  VastaaPoista
 22. ad joonas

  olihan siellä werthereitä, kun
  "According to Irving, esim. Göring leaked the actual date of the Barbarossa plan to the British."

  Tresckow ja Olbricht koettivat vuonna 1943, mutta pommi ei pamahtanut. Sitten oli jengi, joka pyöri Rommelin ympärillä pyytämässä mukaan attentaattihommiin. Lopulta Stauffenberg vei pommin kesällä 1944 - jätti puolet panoksesta pois ja kun toinen vielä siirsi salkun pöydänjalan taa, Hitler sai jatkaa hommiaan. Mutta tyytymättömiä ja vuotokohtia oli paljon.

  Hitler on uskomaton tarina demokratian muuttumisesta totalitarismiksi. Kukas leiriläinen se selittikään, että ei häntä Hitlerin esikunta lyönyt vaan ne oli ne maitomiehet ja postinkantajat, jotka vahtivat keskitysleireissä ja lisäsivät "puita" uuniin... siis tavalliset äänestäjät.

  Vaikka toka maailmansota on kiinnostavaa historiaa, tuntuu hiukan kaukaa haetulta havitella niihin juoksuhautoihin takaisin.
  Poliittisia ja taloudellisia paineita on varmaan tänäänkin. Huolestuttaa, että valtaan tulevat ikäluokat eivät muista sodista omakohtaisesti mitään. Järkyttää, kuinka muinaisten linjojen kaikilla puolilla muistellaan nelkytluvun jermuja. Ukki oli kova kun palellutti munansa milloin missäkin. Oli joo. Mutta missä ovat ne poliitikot, jotka osaavat väistellä kansainvälisten jännitteiden karikoita kaikkien hyödyksi? Nuijat ovat isompia kuin nuijasotien aikaan. Tämän päivän "panssarinyrkit" pudottavat armeijakuntia. Sota on vastenmielistä murhaamista aloittipa sen kuka tahansa. Sitä idioottia (aloittajaa) varten täytyy tietty olla valmis.

  Esim toi öljyn hinnan tuplaantuminen on aika kova juttu jännitteitä ajatellen. Paskat on oikeastaan jo housussa, mutta sitä vaan metsästellään perhosia siellä ja täällä. Pronssipatsas... joo siirretäänkö milli vai kaks ja katotaan kestääkö kenen hermo. Lapsellista touhua kaikilta osin.
  Ja sitten Tsetseniaan...

  VastaaPoista
 23. ja tääkin: "A senior Pentagon official told ABC News on June 30, 2008, that Israel was prepared to launch a tactical strike on Iran in the near future."

  Kuinkas sitten suu pannaan? Maailmalla on paha olo ja sota uhkaa tulla kuin oksennus? Missä on se erämaa, jonne pääsis pois...

  VastaaPoista
 24. VENÄLÄISTEN TIEDUSTELU JA YLIMIELISYYS:

  Kyllahan se venalaisten tiedustelu petti kesä-heinkuulla 1944, kun suomalaiset pystyivat siirtelemaan joukkojaan siten kun historia kertoo. Tama pettaminen koskee paaosin kaukotiedustelua
  (siis ei rintaman tiedustelua).

  Rintamalla hyokanneitten venäläisten armeijakuntien (AK) ja divisioonien (D) tiedustelua kesä-heinakuulla 1944 ei kay moittiminen. Vai osaako joku ehdottaa parempia iskujen kohteita (saumoja tai heikkoja kohtia), kuin mita toteuttivat?

  VastaaPoista
 25. Ymmärrän venäläisten halun jalostaa puu omalla maallaan.
  Ymmärrän venäläisten halun ostaa mökkejä Suomesta.
  Suomalaisia poliitikkoja en ymmärrä. Sallivat maakaupat ilman vastavuoroisuutta.

  Ellei Venäjä salli suomalaisten ostaa maata Venäjältä, niin ei pidä venäläistenkään ostaman maata Suomesta. Tämän luulisi olevan ainoa tapa suhtautua asiaan.
  Onko joku muu kanssani kovasti eri mieltä? Jos on, niin haluaisin kuulla perustelut.

  VastaaPoista
 26. .....niin, olihan niitä sotahulluja Suomessakin, lähtihän se Martti Walleniuskin Kaukoitään sotakirjeenvaihtajaksi ja siellä sitten, tehtyään tuttavuutta joidenkin japanilaisten kenraalien kanssa, antoi lausuntoja, joissa oli sanonut Suomen tukevan Japania sodassa kommunismia vastaan.

  mutta ei se Mannerheim Walleniuksesta tainnut muutenkaan pitää.

  kun Mannerheim antoi Oeschille käskyn, että vihollinen on pysäytettävä, niin aikaa ei enää paljon ollut. neljännesmiljoona sotilasta vajaan sadan neliökilometrin alueella.

  Oesch oli sanonut jo silloin, kun venäläiset valtasivat Pähkinälinnan, että se oli enne siitä, mitä tällä suunnalla pian tapahtuisi.

  kun Helsinkiä oli pommitettu 1944 helmikuussa kymmenen päivän välein kolme kertaa - yli 2100 pommituslentoa - Suomi halusi saada neuvottelukosketuksen Neuvostoliiton kanssa.

  Paasikivi, joka oli silloin Tukholmassa suurlähettiläänä ja ex-ulkoministeri Carl Enckell, lähetettiin Moskovaan. Ja liian koviksi katsottiin silloin ne tarjotut rauhanehdot. Mitä Paasikivi olisi voinut tehdä, kun se naapuri halusi vielä silloin niin kiivaasti tulla tänne.

  USA:n Ankaran suurlähettiläs oli kertonut suomalaisille kesäkuussa -44, että Stalin halusi Suomen, ennen Berliiniin menoa.

  Oesch sanoi myöhemmin, että Viipurin menetys ei järkyttänyt Kannaksen puolustusta, että se oli vain paha kauneusvirhe sotilaallisessa toiminnassa.

  ja kun paine oli kova, virheet merkitsivät
  s-i-l-l-o-i-n-k-i-n

  Kuuterselässä venäläiset ajoivat panssareilla suoraan Ratsuväkiprikaatin huoltoalueelle, siellä ne sitten ajoivat panssareillaan lastattavina olevien ajoneuvojen yli, tienreunoille kerättyjen tarvikkeiden yli, siisteissä riveissä olleiden fillareiden yli ja samaan aikaan toinen panssariosasto ajoi Ratsuväkiprikaatin Esikuntaan ja koko Esikunnan henkilöstö prikaatinkomentajaa myöten luuli ensin niitä panssareita omiksi. Seurauksena prikaatin kaikkien yhteyksien katkeaminen, ilman että siitä ehdittiin tiedottaa eteenpäin.

  Tuomioja kirjoittaa puutulleista sivuillaan, että "Venäjä saadaan ymmärtämään, että se tuottaa lyhytnäköisellä päätöksellään myös itselleen turhia tappioita. Mutta Venäjälle suuntautuvan kauttakulkuliikenteen paneminen maksumieheksi, kuten Paavo Väyrynen vastatoimena puutulleille esittää, on päätön ajatus. Jos kaveri uhkaa ampua itseään jalkaan, niin ei tilannetta korjata sillä että myös me uhkaisimme ampua omaan jalkaamme. Ainoa ero on, että Suomen laukauksen osumatarkkuus olisi paljon suurempi."

  sotaisia kielikuvia.

  Mutta mitä se Venäjä sitten haluaa, tullimaksujako ja siinä kaikki? Eikö se heikäläisten virkaa tekevä presidenttinsä juuri luvannut ruokkia maailman.

  entä miten vastaa EU, vai maksaako se vain sen kaasulaskun, kun siitäkin politiikasta on taidettu tehdä jo se päätös siellä rysselissä?

  VastaaPoista
 27. Ad t. uolevi 2:

  Minusta Kimmo Rentolan tulkinta on paljon todennäköisempi:

  http://www.valt.helsinki.fi/staff/krentola/Luennot-2003-6_files/frame.htm

  Suomella kävi sellainen tuuri (joskin suomalaiset sitä myös auttoivat), että Rentolakin sanoi kerran jotensakin näin: kuten nainen voi rakastaa tyhmää mutta rohkeaa miestä, historian jumalatar oli jostain syystä mieltynyt Suomeen.

  VastaaPoista
 28. Ad Anna Amnell
  "Saattaa olla, että suomensukuisia ihmisiä on todellisuudessa nytkin paljon Venäjällä.
  Sehän tulee ilmi viimeistään silloin, kun venäläistenkin geenejä ruvetaan joskus tutkimaan."

  Sukulaisia löytyy varmasti, mutta muistettaneen, että kielisukulaisuus ja geeniperimä ovat eri asioita. Kielemme on itäistä perua, mutta geeniperimä läntistä 75%:sesti. Määrittelykysymys siis, olemmeko Volgan vai mersun mutkasta.

  VastaaPoista
 29. Vakoilusta

  http://kasvi.org/index.php?5098

  VastaaPoista
 30. ad jussi

  pitääkö valon tulla aina ruotsista. salaamaton sähköposti on kuin postikortti, josta menee eteenpäin vain kopio. Originaali jää postikonttorEIHIN VUOSIKSI. Posteljoonin pino voi joskus kaatua lattialle, kuten tietoturvauutisista voi maailmalta lukea.

  Mielestäni operaattoreiden pitäisi tuottaa vahva salaus osana palveluaan. Ilman sitä palvelu ei suojanne yksityisyyttä riittävästi. Jaa rikostutkinta: operaattorilla pitäisi olla avain, jolla viestin voi törkeitä rikoksia tutkittaessa avata.

  VastaaPoista
 31. "Kaupallisten suhteiden kangertelun ja ympäristöuhan kasvamisen takia on pakko kiinnittää toiveita EY:hyn ja Natoon, vaikka sekin on vastenmielistä."

  Hohhoijaa. Tässä taitaa olla kirjoituksen ydin. NATO kaupallisten suhteiden ongelmien ja ympäristöuhkien ratkaisijana. Ja rakkaushuolien.
  "Kommunismin aatteen takia heillä oli jatkuvasti myötäilijöitä lännessä. Tällä hetkellä sellaisia näyttäisi olevan lähinnä Suomessa. Neuvostovallan alaisina eläneet entiset satelliittimaat näyttävät ainakin pyrkivän realismiin."


  EU-maathan ovat tunnetusti kärkkäitä Putinin Venäjän arvostelijoita ja kaidalle tielle ohjaajia. Varsinkin Schröder, Merkel, Fischer... Kaasua, komisario Palmu!

  Berlusconihan välttelee Putinia parhaan tahtonsa mukaisesti. Ciao ja pusi pusi.

  Kyllä ainoat räksyttäjät löytyvät juuri entisen itäblokin piiristä, johon me emme kuulu.


  "Heillä on taas menestystä ja ylimielisyyttä.

  Miksi meidän pitäisi suhtautua heihin muulla tavalla kuin rehellisen vastavuoroisuuden merkeissä?"


  Suomalaiset voisivat aloittaa vastavuoroisuuden politiikan omassa sarjassaan ja vaatia sitä Ruotsilta ja EU-kumppaneiltaan. Miksi juuri ylimielisyyden vaivaamalta Venäjältä?

  VastaaPoista
 32. Viron Ilveksen ja venäläisten suhteissa on toinenkin puoli, jota täällä ei ole hoksattu.

  Ilves on ulkovirolainen ja toimi Radio Vapaan Euroopan vironkielisten lyhytaaltolähetysten toimittajana. Radio Vapaa Eurooppa oli CIA:n ja Yhdysvaltain kongressin rahoittama. Ilves oli siis CIA:n miehiä ja tiedustelumies itsekin kuten Venäjän Putin.

  Ei ihme, jos skisma on osittain henkilökohtaiselle tasolle menevää kuten vanhojen vihollisten kohdatessa tapaa usein olla.

  Sen verran purevia Ilveksen analyysit 80-luvulla olivat. Itsekin niitä joskus harvoin kuuntelin, kun Neuvostoliiton häirintälähettimet olivat huollossa tms. ja Suomessakin kuului.

  Viron historiasta nykypolvenkaan venäläiset ja Ilves eivät koskaan tule yhteisymmärrykseen. Herkällä korvalla kuunnellaan, onko Ilveksellä edelleen ohjeita Venäjän kansoille tiellä vapauteen.

  VastaaPoista
 33. "kielisukulaisuus ja geeniperimä ovat eri asioita"

  Sepä se. Laita suomalaiset geenit omaava lapsi Amerikkaan, niin hän tulee "amerikkalaiseksi", Moskovaan niin hän tulee "venäläiseksi".

  On helppoa piilottaa vähemmistöt kielen alle, mutta geenit kertovat totuuden silloinkin kun ulkonäkö ja kieli eivät ilmaise sitä.

  VastaaPoista
 34. AD männistön muori
  "Sukulaisia löytyy varmasti, mutta muistettaneen, että kielisukulaisuus ja geeniperimä ovat eri asioita. Kielemme on itäistä perua, mutta geeniperimä läntistä 75%:sesti. Määrittelykysymys siis, olemmeko Volgan vai mersun mutkasta.

  Ihan yhtä paljon itäistä ja läntistä perimää on kielisukulaisillamme kuin meillä ero esimerkiksi ruotsalaisiin on että heillä ei ole juuri lainkaan itäistäperimää.

  VastaaPoista
 35. Jos virossa on 1,3 miljoonaa asukasta ja niistä 1/3 on viron venäläisiä ja jos viron asukkaista 1/6 osalla (16 % = n. 250 000) ei ole kansalaisuutta eikä äänioikeutta, niin väkisinhän siellä välillä kuohuu.

  VastaaPoista
 36. AD Anonyymi: viron venäläisistä ja äänioikeudesta.

  Esittämäsi luvut ovat virheellisiä.

  Kolmannes vain venäjää puhuvista on kaikkia oikeuksia nauttivia Viron kansalaisia.

  Virossa asuvia venäjänkielisiä koskeva kielivaatimus on lievempiä kuin Venäjän itse Venäjällä yli vuoden oleskeleviin soveltama.

  Viron vähemmistön oikeuksia koskevia tutkimuksia on runsaasti, mm. Suomesta.

  Näissä tutkimuksissa Venäjän esittämiin väitteisiin ei ole löydetty perusteita.

  VastaaPoista
 37. Ad Omnia: Neuvostotiedustelun puutteista.

  Kansainvälinen vakoilu oli onnistunutta. Se oli sitten eri asia, ettei Stalin uskonut edes Sorgen Japanista lähettämiä tietoja.

  Sodassa Suomea vastaan nimenomaan 1944 kävi kerran toisensa jälkeen selväksi, että rintamajoukoilla ja sodanjohdolla (Stavkalla) ei ollut oikeita tietoja.

  Suuri ihme oli juhannuksen aika 1944, jolloin kolmannes Suomen armeijassa oli junissa, eikä Nliitto pyrkinut edes estämään ratkaisevia joukkojen siirtoja.

  VastaaPoista
 38. Juu, ei nää wikipediat aina päde. Vois kuvitella, että poliittisesti aroilla alueilla on eri suuntausten lakeijoilla kiusaus panna omiaan. Lentolehtisten sijaan muutama "viisas" sana wikipediaan ja maailma on rähmällään.

  VastaaPoista
 39. ad anonyymi (murhayritykset)

  niitä oli ainakin parikymmentä

  ks. assassination attempts on Hitler´s life

  VastaaPoista
 40. Mitä väliä sillä oikeasti on, ovatko jotkut syrjäänit meidän sukulaisiamme niin tai näin?

  VastaaPoista
 41. Petja J: "Oikeasti" suhteuttaa tietysti minkä vaan.

  Samanlaista sukulaisuutta lienee indoeurooppalaisten ruotsalaisten ja venäläisten välillä, vaikka en ole heidän perheyhteydestään kuullut puhuttavan.
  Suku- ja perhekäsitteet ovat niin käyttökelpoisia liikuttajia: kieliperhe, sukukieli, tytärkieli, isoveli, heimoveli, aseveli…

  VastaaPoista
 42. Petjaa kiinnostaa vain oma klaani.

  VastaaPoista
 43. Tiedän lähteet ("täivaltio" ja "moukarilla päähän"), ja tiedän että muutkin ne tietävät. Suurvallat vaan eivät muista pikkuvaltioita aina edes heidän oikeilla nimillään... siksi sotkin asioita. Ei siinä ironiaa ollut, ajattelin maailmaa karusellina: heppa/pikkulapsi tulee kohta poni/pikkulapsena esiin...

  (Karuselli voi olla myös karu selli.)

  VastaaPoista
 44. Tiedän lähteet ("täivaltio" ja "moukarilla päähän"), ja tiedän että muutkin ne tietävät. Suurvallat vaan eivät muista pikkuvaltioita aina edes heidän oikeilla nimillään... siksi sotkin asioita. Ei siinä ironiaa ollut, ajattelin maailmaa karusellina: heppa/pikkulapsi tulee kohta poni/pikkulapsena takaisin.

  (Karuselli voi olla myös karu selli.)

  VastaaPoista