Sivun näyttöjä yhteensä

4. heinäkuuta 2008

Syyttäjän sormi

Huomasin esittäneeni jonkin mielipiteen kilpailevassa julkaisussa (Helsingin Sanomat). Tietysti kun kysyttiin.

Viranomaiset haluavat tiukentaa internetin valvontaa rasismin ehkäisemiseksi. Valtakunnansyyttäjä kertoo, että tarkoitus on selventää nykytilannetta, ja professori Kemppinen myöntää rajatapaukset epäselviksi, mutta ei pidä lainsäädännön tarkistamista tarpeellisena.

Perusteluna Kemppinen esittää, tapansa mukaan epäselvästi, että kun kerran ruvetaan rankaisemaan tai kieltämään, se ei lopu koskaan, ja viittaa käsittämättömästi kuolemanrangaistukseen.

Kun sormi osoittaa kuuta, hupsu katsoo sormea.

Asia tuli uutiseksi ikävään aikaan, koska totuutta hiukan pyöristäen voisi sanoa merkittävän venäläisen poliitikon syyttäneen virolaisia ”rasismista” muutamia päiviä sitten, ja taas suhteet jäähtyivät.

Väitehän oli, että virolaisten tulisi panna suu säkkiä myöten, koska he itse eivät kohtele siivosti kansallista vähemmistöä eli vain venäjää puhuvia asukkaita.

Minulle on yhä epäselvempää, mitä sanan ”rasismi” oikein tarkoittaa. Luulin ennen, että kysymys olisi vihamielisyydestä ihmisryhmään kuulumisen vuoksi eli siis sellaisen syyn takia, johon kohde ei voi itse mitenkään vaikuttaa.

Sana on kuitenkin levinnyt ja osoittanut käyttökelpoisuutensa. Nykyisinhän on jo ikärasismiakin.

Olisikohan puhe kuitenkin syrjinnästä, joka on mielestäni ymmärrettävämpi käsite?

Jos joku ei todellakaan pidä saksalaisista, hän on rasisti. Jos joku kieltäytyy myymästä kauppatorilla saksalaiselle silakoita, hän syyllistyy syrjintään.

Puhuakseni omasta puolestani erään amerikkalaiset hermostuttavat minua välillä. Niinpä minulla taitaa olla rasistisia asenteita amerikkalaisia kohtaan. Kun taas kirjoitan venäläisistä, kuten pari päivää sitten, kirjoitan mielestäni venäläisistä poliitikoista tai liikemiehistä samaan sävyyn kuin voisin kirjoittaan Ranskan Szarkosystä, jossa mielestäni henkilöityy ranskalaisuuden monia voimille käypiä piirteitä.

Sähköinen media on antanut aikaisempaa verrattomasti useammille mahdollisuuden soittaa suutaan ja esittää huonosti harkittuja mielipiteitä. Tämä tietysti hermostuttaa entisiä auktoriteetteja ja on nopeasti johtanut siihen, että jopa Ruotsi on selvällä äänten enemmistöllä luopunut sananvapaudesta antamalla sotilasviranomaisille oikeuden harkintansa mukaan seurata viestintää.

Olen kirjoittanut tässä blogissa useita kymmeniä kertoja, ettei se ole oikeastaan sananvapauden rajoittamista, että ihmisen nimittelemisestä voi saada sakot. Tämä on vanha perinne ja sakkojen takana on laki ja tuomioistuin.

Kriittinen kynnys on ennakkotarkastus ja toisaalta harkintavallan antaminen jollekin muulle kuin tuomioistuimelle (jonka piiriin on tässä yhteydessä luettava syyttäjät ja poliisit).

Muistattehan? Tästä on puhuttu. Onko Itävallassa voimassa oleva laki järkevä, kun juutalaisten kansanmurhan julkinen väittäminen valheeksi on rangaistava teko.

Minä en haluaisi Suomeen sellaistakaan lakia, koska pelkään, että seuraavaksi määrättäisiin rangaistavaksi maapallon luuleminen litteäksi.

24 kommenttia:

 1. Totta kai se on sananvapauden rajoittamista, että sanomisistaan voi saada sakkoja, oli miten vanha perinne tahansa. Toinen asia on sitten se, että kaikella on sentään oltava rajansa, sananvapaudellakin. Eri asia on, mihin raja on vedettävä. Yleisesti ottaen pohjoismaissa nykyään vallitseva käytäntö on minun mielestäni pannut rajan suhteellisen järkevään paikkaan.

  Niin, ja eihän Ruotsissa sananvapautta olla poistamassa, vaan kirjesalaisuus. Sinänsä aika ihmeellistä sekin, varsinkin kun tietosuoja Ruotsissa muutoin tuntuu välillä olevan ehkä melkein turhankin tiukkaa. Esimerkiksi juuri eilen Eslövin kunnallinen vuokra-asuntoyhtiö sai tietosuojaviranomaisen päätöksen, jonka mukaan elektronisten lukkojen lokitiedostoja ei saa käyttää sen selvittämiseen, kuka sen kellarin pyykkituvan aina sotkee.

  VastaaPoista
 2. Ymmärtääkseni tässä rasismi-syrjintäkeskustelussa on lähinnä ja alunperin kyse vain holokaustirevisionisteista. Jos ja kun aivan perimmät nurkat putsataan.
  Sen varjolla sitten muutakin kielletään. Vankilan uhalla.

  Sahaavat näillä kielloillaan vain omaa oksaansa.

  Jonkin verran olen käynyt läpi holokausti-revisionistien kirjoituksia ja nettisivustoja.
  Ei niitä nykyisellään juuri kukaan jaksa lukea. Sisältävät aivan älytöntä haukkumista, mielipuolista vihaa, suoranaisia valheita jne. Yleisö ei edes ihmettele eikä kyseenalaista miksi mihinkään ei vastata. Kuka nyt hulluille vastaisi.

  Mielestäni suurin ongelma tulee esiin kun nämä raivoamiset että haukkumiset sensuroidaan pois ja pohjalle jää vain asiakysymyksiä holokaustista perusteltuine epäilyksineen.
  Silloin joku joutuu todella vastaamaan esitettyihin kysymyksiin ja epäilyihin.
  Vai joutuuko?
  Kuinka silloin suu pannaan ja mitä kielletään asiallisesti kysymästä kun ei edelleenkään suostuta vastaamaan?
  Vai joutuuko kysyjä suoraan vankilaan?

  Jos olisin menneinä aikoina esittänyt kysymyksen, ketkä seuraavista on Jeesus, niin olisinko jumalanpilkasta vankilassa?

  Kuka on Jeesus:

  Horuksen synnytti Joulukuun 25. päivänä neitsyt nimeltä Isis Mary. Samaan aikaan itäisellä taivaalla loisti tähti, jota kolme kuningasta seurasi löytääkseen vastasyntyneen pelastajansa. 12-vuotiaana hän oli opettaja ja 30-vuotiaana Anop kastoi hänet, mistä alkoikin hänen pappeutensa. Horuksella oli 12 opetuslasta, joiden kanssa kulki ja teki ihmetekoja, kuten paransi sairaita ja käveli vetten päällä. Horuksella oli useita kutsumanimiä kuten totuus, valo, jumalan poika, hyvä paimen, jumalan karitsa ja monia muita. Kun Tyfon petti hänet, Horus ristiinnaulittiin, haudattiin kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen hän heräsi kuolleista.
  Nämä Horuksen ominaisuudet, ovat ne alkuperäisiä tai eivät, sopivat useisiin maailman kulttuureihin, samanlainen myytti kertoo monista muistakin jumalista.
  Kreikkalainen Attis, syntyi neitsyestä 25.12., naulittiin ristille ja nousi haudasta kolmen päivän jälkeen. Krishna Intiasta: syntynyt neitsyt Devakista, mistä tähti idässä oli merkkinä. Hän teki ihmeitä opetuslapsineen ja kuoltuaan herätettiin henkiin.
  Kreikan Dionysis: neitseellinen syntymä 25.12., oli kiertelevä opettaja, joka teki ihmeitä kuten veden muuttamisen viiniksi. Hänen kutsumanimiään oli kuninkaitten kuningas, jumalan ainoa poika, Alfa ja Omega, sekä monta muuta. Ja kuoltuaan hän nousi ylös.
  Persian Mithra: neitseellinen syntymä 25.12., 12 opetuslasta ja ihmetekoja. Kuolemaa seurasi ylösnousemus kolmen päivän jälkeen. Myös häntä nimitettiin totuudeksi, valoksi ja moniksi muiksi. Kiintoisasti Mithran palvomiseen pyhitetty päivä oli sunnuntai. Itse asiassa on paljon vapahtajia eri aikakausilta ympäri maailmaa, joihin tämä sama kuvaus pätee.
  Ja Jeesus nasarettilainen...

  VastaaPoista
 3. Olen aina hirmuisen pettynyt, kun luen kirjoituksia joiden kanssa olen samaa mieltä. Niistä nimittäin ei opi mitään. Tänään olen siis pettynyt Kemppiseen.

  Kemppisestä voi ehkä sanoa että hän on kuusikymppinen äijä, joka on pudonnut kelkasta, kun hän ei ymmärrä, mikä nykyään on rasismia. Minä taas olen nelikymppinen äijä ja olen yhtä pihalla.

  Ennen maailmassa tiesi, mikä oli rasismia. Rasismia oli se, että veljeä tummaa ei päästetty ravinteliin, vaikka hänellä oli mustat kengät, puku, valkoinen paita ja siinä vielä kravatti suorassa, kun taas ravintelissa istuneella lössillä totisesti ei. Rasismia oli, että venäläisen käsiin ei annettu rei’ittäjää kalliimpaa toimistokonetta, koska hänen epäiltiin kähveltävän sen.

  Nyt moniarvoisessa yhteiskunnassa yhtäkkiä kaikki on rasismia. Tai ei mikään. Tai jokin. Julkisen keskustelun ja uutisoinnin perusteella rasismin ilmenemismuodot maassamme ovat väkivallan ja vainon sijasta typeryyksien kirjoittaminen, väärin ajatteleminen ja jotkin perinteiset liikemerkit. Tavallinen tumpelo tekisi tästä sellaisen johtopäätöksen että rasismi olisi suorastaan hävinnyt maasta. Onko se? Julkisivuko ratkaisee? Julkisivuko on taas kerran se ainut, johon pystytään puuttumaan?

  Viaton ihmettely: Miksi juuri rasismi on aikamme muodikas hyvä vihollinen, seksikkäämpi ja virtaviivaisempi rikos kuin vanhat luottopaheksuttavat seksi, huumeet, rattijuoppous ja kavaltaminen? Nyt on tapahtunut jotakin, mistä ei ole kerrottu.

  VastaaPoista
 4. JK
  "Olisikohan puhe kuitenkin syrjinnästä, joka on mielestäni ymmärrettävämpi käsite?"

  On joo, koska viittaa toimintaan, eikä ajatteluun; ajattelun vapaus on kaikilla.

  VastaaPoista
 5. villitsijöitä on yritetty suitsia maailman sivu. kun on niitä villiintyviä. pitäisi listata plussat ja miinukset. sensuroimaton näkymä yhteiskuntaan on arvokas.

  VastaaPoista
 6. Netissä wikistään, että "Holocaust denial" on laitonta peräti 13 maassa.

  VastaaPoista
 7. Vielä pari sanaa Virosta, kun blogissakin siihen hieman viitattiin.

  Viron ja Venäjän ongelmasuhteissa ei tietystikään ole perimmältään kysymys rasismista, joka on venäläisten väite. Kysymys on Neuvostoliiton hajoamisen traumasta ja epäonnistumisen häpeästä.

  Venäläisten on todistettava uuden järjestyksen heikkoudet oman itsetuntonsa kohottamiseksi. Tähän sopii mainiosti piskuinen Viro ja sen suurehko venäläisvähemmistö. Harva tuntee Viroa maailmalla - tai Venäjällä. Kyllä asiat venäläiskomennossa olivat paljon paremmin, onhan meillä venäläisillä korkea Kulttuuri etc.

  Mitä tulee Viron Ilveksen asemaan, johon aiemmin viittasin, häneen kulminoituu syntipukkiasema, Yhdysvaltain palveluksessa olleen Neuvostoliiton kaatajan rooli. Neuvoisin olemaan varovainen, kun tulkitaan kahden valtion välisiä suhteita ja kun molempien valtioiden johdossa on erikoiskoulutuksen saanut psykologisen sodankäynnin asiantuntija. Suomessa tuskin kannattaa provosoitua paitsi hyvästä syystä.

  Varsinaiseen asiaan. Suomeenkin on sitten rantautumassa "voimahallintojen" perinteisesti vaalima käsitys, että poliittiset rikokset ja toisinajattelu voidaan hallita vain fasismissa. Tähän tarvitaan vain organisaatiota ja rahoitusta.

  Valtakunnaninkvisiittoria ja urkkijakuntaa kaivataan palvelukseen! Vaatimuksena reippaus ja vähäinen älykkyys suorittavalla tasolla.

  Yhdysvaltojen salainen tiedustelubudjetti on muuten Suomen valtion koko budjetin suuruinen. Koska Suomen valtion budjetti käytetään valtaosin tulonsiirtoihin, mutta virkamiehiäkin on saatu silti palkattua parisataatuhatta, ymmärtänette, että DDR:n Stasin 90000 urkkijaa olivat pahainen puulaaki verrattuna Yhdysvaltojen valtavaan urkkija-armeijaan. CIA:n, NSA:n ja armeijan tiedustelun henkilömäärä on ankaran rangaistuksen uhalla salainen tieto. Mikään amerikkalainen tiedotusväline ei tätä tietoa julkaisisi.

  Onnea ja menestystä tulevalle valtakunnaninkvisiittorille yhteistyökumppaneineen!

  VastaaPoista
 8. Hitler iski kaadereidensa avulla ensin 1926 ja sitten 1934, poltatti kirjoja (jälkisensuuria), kielsi kirjailijoita (ennakkosensuuria)ja tapatti toisinajattelijoita. Kansan "edustajat" päättivät sitten luopua demokratiasta.

  Tuonko varjolla pitäisi sallia ennakkosensuuri? Tämäkin julkaistaisiin ehkä puolen vuoden viiveellä kunhan virkakunta muilta kiireiltään ehtii tarkastamaan.

  VastaaPoista
 9. entäs uusi rangaistusmuoto: ilmaisuvapauden rajoittaminen (lapsena kuultu kansanomainen muoto: ole hiljaa). kyllä tekisi kipeää. jenkeissähän esim. hakkerit saavat tietsikan käyttökieltoja.

  VastaaPoista
 10. Sana on vapaa..

  Kun ajan pöyrät soikeena toistasataa länsiväylää Espoosta Kivenlahden sillan yli Kirkkonummelle, niin poliisi voi hyvässä lykyssä huiskuttaa pysähtymään vaatien jopa sakkorangaistusta. Jos olen sitä mieltä, että tässä nyt yritetään rajoittaa perustuslaillista oikeutta siirtyä vapaasti paikkakunnalta toiselle, niin tiedä häntä kuka tässä nyt sitten on oikeammassa. Itselleni veikkaisin hyvää hopeasijaa.

  Mielestäni sananvapaudessa on hitusen analogiaa eo. tapaukseen. Sanoa saa vapaasti mitä vain, oikeus sitten viime kädessä hinnoittelee kuinka vapaasti on tullut sanottua.

  VastaaPoista
 11. Syytetyn suu

  Joskus, talouslehdissä useinkin, luen lehdestä juttuja aiheista jotka oikeastaan tuntee niin hyvin, että tulee tunne että lukee tekstiä kuin opettaja tenttivastausta. Miettii mista oppilaalla käytössä olleesta suppeasta aineistosta onkaan ollut aiheeksi noin harhaantuneeseen käsitykseen. Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja erään Kauppalehden toimittajan tekstit ovat oikein tehneet pysyvän vaikutuksen tällä saralla. Niinpä on tullut tavaksi epäillä niiden sisältöä silloinkin kun asiaa ei itse juurikaan tunne. Tämä on tietysti oman näsäviisauden vakava merkki, ja varmaan myös syy muistaa riittävissä määrin vaieta, jottei tulisi sensuroiduksi tai syytetyksi tyylittömyydestä, mista pahoittelut jälki- ja etukäteen.

  Mutta tänään Helsingin Sanomien keskimmäinen pääkirjoitus herättää taas epäilyn: onko tässä liikkeessä syytetyn suu? Eduskuntaa sinänsä ehkä jonkin verran oikeutetusti arvostelevassa jutussa maan suurimman lööppikauppiaan konsernilehti esittää mainosalan ikiaikaisen ihmetyksen vapauksiensa rajoittamisesta hyvin maalais- tai peräti amerikanserkkumalliseen tyyliin, vaikka juuri heidän pitäisi näpelöidä asiaa huolellista harkintaa ja erityistä asiantuntemusta käyttäen, heidän itse mainitsemiaan kriteereitä soveltaakseni. Tekstissä, joka ei varmaan kelpaisi kaikkien ilmaisjakelulehtienkään sivuille, kuuluu vain älähdys siltä, jonka näppeihin sattui.

  VastaaPoista
 12. Kannattaisi huomata, että venäläisten (venäjänkielisten) asema on Virossa huomattavasti paremmalla tolalla kuin venäläisten (venäjänkielisten) asema Venäjällä.

  VastaaPoista
 13. Eikös rasismi kuitenkin tarkoita "sryjimistä rotuun kuulumisen perusteella"? Ja sinänsä sana on aika huono, koska nykyisin kai tieteenkin mielipide on, ettei ole olemassa erillisiä ihmisrotuja.

  Mutta sanahirviöt kuten ikärasismi ovat ihan yksinkertaisesti vain väärin. Voidaan puhua kyllä ikäsyrjinnästä, mutta ikärasismi kai tarkoittaisi "tiettyyn rotuun kuuluvan tietyn ikäisen syrjimistä". Jenkin käyttävät sujuvasti termiä "ageism" ikäsyrjintään viitatessaan.

  Eikä rasismia ainakaan pidä sekoittaa kansalaisuuteen. Vaikka joku voisi tummaihoista ehkä väittää eri rotuiseksi kuin suomalaisten enemmistöä, eivät venäläiset tai ruotsalaiset ole eri rotua. Oikea termi voisi olla "kansalaisuuden perusteella syrjintä" tai lyhyemmin nationalismi? Sitähän nationalismi kai on - että pidetään oman maan etua ja syrjitään muita valtioita.

  Mutta Viron venäläiskielisten syrjintähän ei ole edes nationalismia, vaan kielen perusteella syrjintää, siis kielismiä, koska kyseessä ovat Viron kansalaiset.

  VastaaPoista
 14. Jahah. Jamom on tullut katsoneeksi Zeitgeistin.

  En viitsi ruveta täällä, joka on väärä paikka, kertomaan, mikä jutussa on päin p-tä. Sopii tulla katsomaan keskustelupalsta Suomi24:lle, jossa eihetta on käsitelty ad nauseam. Mitään merkitystähän asialla ei ole, paitsi se vanha kysymys: Mitä ihmettä niille oikein nykyään opetetaan kouluissa?

  (Ei sen puoleen, ei minullekaan historiaani koulussa opetettu, opettelin sen aivan itse ja jatkan opettelua joka päivä.)

  VastaaPoista
 15. Vaikka kielen kehitystä kannatankin ja vaikka se kehittyy kannattamisistani riippumattakin, tuota laajentunutta rasismia en minäkään tajua. Kerran hätistelin käytävältä välitunnille kahta tummaihoista yläkoululaista poikaa. He kommentoivat: "Kauheeta rasismia!" Se oli vitsi, meistä kaikista, ja tulimme kyllä yhteisymmärrykseen siitä, ettei käytävällä saa norkoilla, oli sitten vaikka eskimo. Mutta nuo pojat olivat älykkäitä ja olivat jo oivaltaneet, miten iloisesti ja väärin "rasismia" voi käyttää aseena.

  Kovasti minua kiinnostaa, miten blogirasismi osoitetaan. Onko kirjoituksen muodolla väliä? Käsitelläänkö kaunokirjallisuuteen pyrkivä teksti eri tavoin kuin jokin muu? Ja mikä teksti ei olisi tulkittavissa kaunokirjallisuudeksi? Esimerkiksi tämä Kemppinen, joka voi vain harvoin yhtyä sanomaansa, on aika kaunollinen tapaus.

  En ehkä epähuomiossa intoutuisi kiihottamaan teitä kansanryhmää vastaan. En myöskään osaa kuvitella, mitä minusta voisi sanoa, että pitäisin sitä kunnianloukkauksena. Mutta muistan kyllä nuoruudestani yhden vangin, jonka kirjeet luettiin ennen minua. Mitä lienee niistä haettu? Aina hänelle kuului hyvää, ainakin paperilla. Niin kai meille useimmille, jos ennakkotarkastuksia on tiedossa.

  VastaaPoista
 16. Denken ist Danken

  jossakin Clichyssä. Suuret ruskeat silmät ja paksut ja pitkät kastanjanruskeat hiukset. Suuret rinnat. Lyhyt leninki, joka ei ole Marimekkoa. Ruokana raakaa jauhelihaa, jotakin vihreää lisukkeena, jälkiruuaksi mansikoita. punaviiniä.

  ihmiset ovat uteliaita, miltähän se suomi kuulostaa ".....rude ............paroles hébraïques........." kyllästyttää.....

  kävelen ärtyneessä mielentilassa melkein Sacré-Cœurille saakka menen oluelle. kadulla kymmenen metrin päässä istuu joku arabi. myy rihkamaa. oluessa on liikaa hiilihappoa, mutta on hiljasta, asiakkaita ei juuri ole. kadulle pysähtyy vaaleanruskea Mercedes. kaksi miestä nousee autosta. kummallakin moitteettomat vaaleat puvut. solmiot. menevät arabin viereen ja alkavat potkia tätä. potkivat. nousen seisomaan. miehet juoksevat autoon joka katoaa pian näkyvistä. istun. arabi kerää kamojansa. nenästä valuu verta.

  tänään luki jossakin, että kaksi englantilaista koulupoikaa joutui jälki-istuntoon, koska olivat kieltäytyneet rukoilemasta Allahia koulun uskontotunnilla - tunnilla oli tarkoitus tutustua toisiin uskontoihin.

  en varmasti ole ainoa, joka aina silloin tällöin miettii, että onko se Suomen armeija kykenevä puolustamaan maata sitten kun Venäjä taas hyökkää, mutta toivottavasti kukaan ei ala pitämään minua sen takia rasistina.

  And, like the baseless fabric of this vision
  The cloud-capp'd towers, the gorgeous palaces,
  The solemn tempels, the great globe itself,
  Yea, all which it inherit, shall dissolve,
  And like this unsubstantial pageant faded,
  Leave not a rack behind; we are such stuff
  As dreams are made of, and our little life
  Is rounded with a sleep.

  VastaaPoista
 17. NYKYTILA ON AIKA KIVA!

  Oikein mukavaa kun nama päivänpolttavat ongelmat ovat tata luokkaa.

  Kemppinen 'piti' (hetkellisesti
  tai paremmin ehkä provosoidakseen) Suomea miehitettynä maana v. 1941,
  ja Paasikivi marraskuulla 1944.
  Jos kumpi tahansa näistä voimista olisi jäänyt tänne toteuttamaan periaatteitaan, olisi katsantokantamme varmaan laajentunut...mutta millaisella hinnalla?

  VastaaPoista
 18. CIA:lla näyttäisi olevan avoinna seuraavat työpaikat:

  Analytic Methodologist
  College Students - Analytical
  Counterintelligence Threat Analyst
  Counterterrorism Analyst
  Economic Analyst
  Intelligence Collection Analyst
  Leadership Analyst
  Medical/Health Analyst
  Military Analyst
  Open Source Officer (Foreign Media Analyst)
  Pat Roberts Intelligence Scholars Program - (PRISP)
  Political Analyst
  Psychological/Psychiatric Analyst
  Science, Technology, and Weapons Analyst
  Targeting Analyst
  Technical/Targeting Analyst

  Kansallisen turvallisuuden käsitteillä googlaten avoimia työpaikkoja eri turvallisuuselimissä Yhdysvalloissa on tällä hetkellä näemmä yli tuhat. Siitähän sen määrän voi laskea.

  Pelkästään puhelin- ja nettiseuranta työllistää Yhdysvalloissa käsittääkseni noin 130 000 isänmaanystävää.

  Tämäkin kirjoitus varmasti kirjaantuu.

  VastaaPoista
 19. Rasismihan tarkoittaa - kuten termin takana olevasta englannin kielen sanasta voi päätellä - nimenomaan rotuun perustuvaa syrjintää.

  Ei siis kansallisuuteen. Tosin nykytutkijat kieltävät rotujenkin olemassaolon. Ehkäpä ihan aiheesta.

  Toisaalta täällä on kysytty onko veri kieltä sakeampaa - eli painaako geenisukulaisuus enemmän kuin kielisukulaisuus. Näin kuvittelisin, ainakin lyhyellä kantamalla.

  Mutta onko todellakaan mitään väliä sillä, mitä sukua olemme syrjääneille? Riippuu ihan siitä, onko kiinnostunut mistä on tähän tullut.

  VastaaPoista
 20. Hyvä Mette:

  Menit vipuun sananvapauden vuoksi. Itse en juurikaan sulattanut Zeitgeistia, vaikka siinä useita "tosiasoita" kätevästi käänneltiin huuhaan kautta totuudeksi.
  Huomiokyvystäsi taas jälleen kerran 10 pistettä.

  VastaaPoista
 21. JK: Nykyisinhän on jo ikärasismiakin.

  Niin. Rodun ikään perustuvaa syrjintää..
  Itse en ole tavannut.

  JK: Olisikohan puhe kuitenkin syrjinnästä, joka on mielestäni ymmärrettävämpi käsite?

  Ehdottomasti.

  Jotkut parempi-olla-sanomatta-mitkä myös puhuvat feminismistä kun pitäisi puhua tasa-arvosta. (siis homous, jne.)


  JL: rasismin ilmenemismuodot maassamme ovat väkivallan ja vainon sijasta typeryyksien kirjoittaminen, väärin ajatteleminen ja jotkin perinteiset liikemerkit

  Älä unohda lakupapereita ja neekerinpusupaketteja. Jotkut tahot tosiaan tuntuvat ajavan oikeuksien poistamista. Hyödylliset idiootit hymisevät mukana.

  VastaaPoista
 22. HS 4.7.08. Lööppi ei ole mainos. Sananvapauden puolustaja. Mitäs nyt tehdään?

  VastaaPoista
 23. Kun lähdetään poliittisen korrektiuden tielle, niin sieltä ei ole paluuta. Kohta varmaan joku ehdottaa betoniporsaiden kieltämistä uskontoon vedoten ja vähä-älyiset byrokraattimme rientävät sen tekemään... ei, ei... niin hölmöjä hekään sentään eivät ole, pyydän anteeksi.

  Uudessa Kanavassa muuten Enn Suursoo ja Vesa Vares käsittelevät artikkeissaan aika hyvin näitä täällä puheena olevia asioita - mm. venäläisyyttä ja historiattomuutta.

  Suursoo esittää esim. että Venäjä hekumoi sotamuistoillaan siksi, ettei heillä ole historiassaan muuta kunniallista muisteltavaa. Kaikki muu on sellaista, jonka mielellään unohtaa.

  Vares taas kirjoittaa mm. siitä, miten meilläkin nykyihmisillä historia alkaa vasta 1941.

  VastaaPoista