Sivun näyttöjä yhteensä

26. syyskuuta 2007

Laivoista ja rotista

Minäkin lukeuduin hämmästyneisiin, kun Kalevi Kivistö otti pitkät Julkisen Sanan Neuvoston puheenjohtajan tehtävästä.

Kai se on virkatuomarin ajattelua, että mielestäni kapteenin ei pitäisi rotan nähtyään lähteä vetelemään pelastusveneellä turvaan ja jättää alaisensa pärjäämään komentosillalla parhaan kykynsä mukaan.

Mietin vielä ja kirjoitan ennen pitkää arvelujani Internetin julkisen sanan neuvostosta, sellaisen tarpeesta tai tarpeettomuudesta.

Mutta Kivistöstä ymmärrän, että taustalla olevat DDR-jupinat tympiinnyttävät. Olen itsekin muistavinani, että SKDL:n piirissä juuri Kivistö ja ikisympaattinen Ele Alenius saivat vähän väliä ympäri korvia ”aateveljiltä”, jotka eivät todellisuudessa olleet aateveljiä.

Minulla on vähän sellainen pelko, ettei näillä Neuvostoliiton ja DDR:n kovilla pojilla ja naisilla mitään aatetta ollut. Porukoissa aatteen paloa oli vaikka kuinka. Se on surullista.

Tuntemani turkulainen Onnela kirjoitti taannoin kipakasti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Hiidenkivi-lehdessä, että miksei kukaan muistele rähmällään olleita vuorineuvoksia, ja jatkoi vielä, ilkiö, että missäköhän vaiheessa ihmisoikeuksien ja ympäristötietoisuuden mallimaan Kiinan kannatus havaitaan viaksi.

Hyviä kysymyksiä.

Olen tosin eri mieltä.

Kun muistelen, isän puolen suvussani pääelinkeino oli 1800-luvulta Kapinaan asti ryssän pettäminen kaupoissa. Kivennavalta vietiin innokkaasti härskiintynyttä voita ja märkiä sekahalkoja Pietariin. Ainakin huikeasti valtiota palvelleiden serkkujeni, Veijalaisen poikien isä Väiski muisteli tätä menneisyyttä mehumielin.

Kauko Rastas ja joukkio, joka tunnettiin nimityksellä Punaiset vuorineuvokset, kannatti Kekkosta ja aiheutti siten sielullisia hämärätiloja Etelärannan eri kerroksissa. Pekka Herlin ei ruvennut vuorineuvokseksi mutta kuului samaan porukkaan. Muistaakseni rempseydestään kuuluisa Armas Puolimatka oli sakissa hänkin.

Ei se oikein ole rähmällään oloa, että pettää ryssää kaupoissa suuressa mittakaavassa.

En kuollaksenikaan muista, kuka nyt kadonneet tekstiiliteollisuuden edustaja kerran hieroi kämmenensä rakoille Neuvostoliiton tilauksia kuvaillessaan: kaksisataa tuhatta miesten pukua, koko 52, väri sininen, ei kaulaa. Maksu per heti ja mitään reklamaatioita ei harrasteta.

Suomen koko lääketeollisuus eli tämän saman keinon turvin. Meillä kun ei tunnettu tuotepatentteja lääkkeisiin ja menetelmäpatentti on aina heikompi, amerikkalaisten ja sveitsiläisten hienoja lääkkeitä ilmaantui meillä markkinoilla ja niitä vietiin junakuormittain Vainikkalasta suuntana itä.

Olen edelleenkin murheellinen siitä, ettei suomalaisen liiketoiminnan historiaa ole kirjoitettu. Tietonsa joutuu keräämän pienistä palasista. Sotevan toiminnasta olen lukenut pari pikku kirjaa, jotka vaikuttavat uskottavilta. Vuorineuvokset Kivinen ja Gräsbäck ottivat komennon metalli- ja metsäteollisuudessa. Sotakorvausteollisuudesta vastaava Soteva asuin nykyisen Vaakunan eli S-ryhmän eli Sokoksen talossa paria kerrosta, ja vihollinen oli Kaisaniemenkadulla torin toisella puolella. Siellä käytiin puhumassa lipevästi neuvostoliittolaisille.

Sotevan palveluksessa oli sen toiminta-ajan eli vuoteen 1951 joukko tehokkaita hirviöitä. He ajelivat tehtaille ja juoksuttivat jossain Tampereella johtokuntaa lipputangon ympäri ja lyöttivät maihin ja sanoivat että nuo teräkset tuosta lähtevät nyt kadun toiselle puolelle kilpailijan tehtaalle. Oikeat omistajat väänsivät itkua ja vannoivat ostaneensa raaka-aineet hyvinkin kovilla markoilla vuonna 1938 Solingenin hyvästä kaupungista, mutta Sotevan 25-vuotiaan edustajat karjahtelivat että turpa kiinni, vuorineuvokset.

Sotakorvaukset maksettiin ja sitten tuli kertomuksen jännittävä osa: mikään ei muuttunut.

Suomi oli teollisuuskartellien luvattu maa, jokseenkin yhtä paha kuin Saksa, ja tätä jatkui omaan aikaamme eli pankkikriisiin asti.

Idänkauppa oli merkittävä osa mutta vain osa. Tärkein oli kartelli: markkinat jaettiin ja hinnat määrättiin Pörssiklubilla siinä kabinetissa, joka oli biljardihuoneen vieressä. Voi olla vieläkin, mutta enää siellä ei päätetä yhtään mitään.

Muistan jopa Kekkosen kaverin ja idänkaupan suuren ystävän Juuso Waldenin raskaat silmäluomet ja tuolin uhkaavat natinan hänen painonsa alla. Juuso oli aikamoinen itsevaltias, kun velimies jäi Siiranmäkeen. Mutta löytyi Waldenillekin vihollinen, joka oli häijympi kuin Neuvostoliitto, nimittäin pankki, jossa ilmoitettiin, että Juuso keskittyy sitten Valkeakosken Hakan asioihin ja ammattijohtaja Hakkarainen hoitaa firman.

Kuvassa poliittinen leimauskirves, jossa on Enso-Gutzeitin tukkileima – Talvisodassa vitsailivat vihollislentokoneista, että ei hätää – Kutsetin merkit siivissä.


45 kommenttia:

  1. Olen edelleenkin murheellinen siitä, ettei suomalaisen liiketoiminnan historiaa ole kirjoitettu.

    ..sanoo osaava kirjoittaja, ja kirjoittaa blogiinsa juuri tästä asiasta ainakin niin asiantuntevasti, että se meitä tyhmempiä hämää.
    Niin, kenelläköhän mahtaisi olla edellytyksiä tuollainen kirja kirjoittaa?

    Täkyksi vielä huomio, että mikäli tuollaista ei ole aikaisemmin tehty eikä tietoja tosiaan ole koottuna, pääsee hyvä kirjoittaja varmaan aika pitkälle ihan bluffaamallakin.

    VastaaPoista
  2. Ikävä sanoa, mutta ilmaisu "ryssä" on samanlainen haukkumanimi kuin "nekru" tai "jutsku" tms.

    Jokainen saa tietenkin käyttää minkälaista kieltä haluaa mutta sivistyneenä en tuollaista kielenkäyttöä pidä.

    Nimitys venäläinen tai neuvostoliittolainen tms kertonee saman asian ilman suurempaa viha- tai haukkumissivumerkitystä.

    Kirjoitinkin asiasta keväällä 2006

    VastaaPoista
  3. Ad Igor:

    "Saatanan puskaryssät... korjaan: pensasneuvostoliittolaiset." (Tuntematon sotilas).

    Puhe oli historiasta. En käytä sanaa "ryssä" puhuessani nykyajasta tai venäläisille.

    Teitä riittää, jotka haluaisitte väärentää historiaa sananvalintojen myöten.

    Miina Sillanpää (ministeri) olikin varmaan Helsingin lähiavustajaayhdistyksen johtaja, eikä palvelijataryhdistyksen. Palvelijatar on näet sekin nykyisin käytöstä jäänyt, ikävän sävyinen sana.

    VastaaPoista
  4. Lassila taisi panna vahingon kiertämään. Tulin ostaneeksi Hakkaraisen muistelmat joskus. Mies vaikuttaa muita pätevämmältä ainakin noissa muistelmissa. Pitäisikö lisätä "niin aina", vai sattuisiko nyt olemaan juuri niin.
    Kukaan ei sitten kunnolla kourinut Kouri-kauppojakaan jälkeenpäin... tosi on.

    VastaaPoista
  5. Siinä puheessa, jossa Suomi saa valtiollisen aseman, puhuu Ryssänmaan Imperaattori ja Itsevaltias.

    Ryssittely on taitolaji, ja on lukemattomia ihmisiä, joille sitä ei voi suositella.

    Poikani äiti, oktroniryssä, oli sitä mieltä, ettei historiaa saa opettaa koulussa, koska ennen naisia sorrettiin.

    VastaaPoista
  6. Kivistöhän otti rohkeasti vastuuta. Jos JSN ei ole hänen johdollaan kyennyt pitämään viattomia viattomien kirjoissa julkisuudessa, niin annetaan toisille mahdollisuus koettaa

    (aika vaikeaa, mutta kielialueen suppeus on hyvä lähtökohta - "saamen"kielisten julkaisujen tahdikkuutta valvoo vaivattomammin kuin englannin tai kiinankielen).

    VastaaPoista
  7. Igor: ryssarna bodde i sovietunionen. nu bor de i ryssland.

    VastaaPoista
  8. Isovenäläisyyttä myötäilemättömyydellään Kemppinen taisi juuri varata itselleen menolipun karjavaunussa itään...

    Kuten kaikki tietävät ja ovat lehdistä lukeneet, niin kansainvälinen tiedustelutoiminta eli rahvaanomaisesti vakoilu, on palannut Suomessa kylmän sodan aikaiselle tasolle (ne joilla on Ohranassa kavereita, voinevat vahvistaa tiedon). Viides kolonna tutkii rutiininomaisesti eri sanomalehtiä ja nettiblogeja sekä etsii anti-isovenäläistä ainesta. Koska venäläiset eivät ikinä, milloinkaan ole hyökänneet mihinkään, niin odotettavissa on ennen pitkää operaatio, jolloin tänne tullaan suojelemaan täällä asuvia venäläisiä. Tietenkin huolimatta siitä tarvitsevatko tai haluavatko nämä suojelua. Ne tulevat kuitenkin, kuten sanonta kuuluu, "pyytämättä ja yllätyksenä".

    Jossain on varmasti lista, johon on listattu kaikki potentiaaliset ja vaaralliset kansanviholliset.


    Mitä tulee suomalaiseen liikkeenjohtamiseen, niin aika monen suomalaisen johtajan paikka olisi myös karjavaunussa. Paperimiehet ovat osoittaununeet -paperitiikereiksi- ja monopoliasemissa hankittu käytännön johtamistaito on nykymaailmassa melkoista huttua. Sama koskee "uudelleenjärjestelyitä" apinakin pystyy lopettamaan tehtaita ja irtisanomaan porukkaa. Ei siinä mitään taitoa tarvita. Aivan eri asia on rakentaa lopetettu toiminta uudestaan. Siihen ei pysty moni ns. kova jätkäkään.

    Jälkiviisas on hyvä olla ja kun tietää miten tällainen viisastelu syö joidenkin markkinatalousmiesten mieltä niin olo on suorastaan mainio.

    Pankaa neuvo talteen. Ei kannata myydä kaikkea reaalipääomaa ja tuudittautua siihen käsitykseen, että "omistaminen ei ole ydintoimintaa". Moni ns. perheyhtiöistä tietää tämän ja omaisuutta hoidetaan huolella, jotta olisi puskureita huonojen aikojen tullessa.

    VastaaPoista
  9. Ryssittelystä;


    ME ALEXANDER I.

    Jumalan Armosta,
    Kejsari ja Itzewaldias yli koko Ryssänmaan
    etc. etc. etc.
    Suuri Ruhtinas Suomen maasa
    etc. etc. etc.

    http://www.eduskunta.fi/kirjasto/Arkisto/hallitsijanv.htm

    VastaaPoista
  10. Mikä loppujen lopuksi on rähmällään oloa ja mikä hyvien naapuruussuhteiden hoitoa? Esimerkiksi Neuvostoliitto/Venäjään meillä on oltava hyvät suhteet, jos haluamme näillä sijoillamme rauhassa elää. Kysymys ei ole siis siitä, saako venäläisten kanssa olla tekemisissä vaan siitä, miten syvällinen yhteistyö on hyväksyttävää.

    Erityisen surullista on, että nimenomaan maltillisia sosialisteja on alettu syyllistää. Taistolaiset ovat asia erikseen, mutta esimerkiksi Aleniuksen Sosialistiseen Suomeen on 1960-luvun viitekehyksestä käsin katsottuna radikaalia luettavaa. Alenius toteaa, että sosialismiin siirtyminen voi tapahtua vain Suomen kansan tahtoessa sitä ja että sosialismista voidaan vastaavasti myös luopua, mikäli kansa näin päättää. Sosialismiin siirtyminen ei myöskään Aleniukselle merkitse automaattista pakkoa liittyä itäiseen blokkiin. (Käytännössä talouspakotteet olisivat meidät sinne kyllä ajaneet.) Tarve itsenäisyyteen ja puolueettomuuteen sekä maanpuolustukseen säilyvät myös sosialismissa. Tokihan kyseessä on teoreettinen ajattelu, mutta aikakauden kommunisteille Aleniuksen teksti on ollut pyhäinhäväistystä. Neuvostoliiton asema sosialismin edelläkävijänä sivuutetaan kokonaan.

    Alenius oli siis isänmaallinen mies. Taloudelliselta ajattelultaan hän oli lähellä aikakautensa vuorineuvoksia. Hän uskoi, että sosialismiin siirryttäessä riittäisi siirtää suuryritykset valtiolle. Pk-yritykset olisivat joka tapauksessa merkityksetön, kuoleva ryhmä, oltaisiinpa sitten kapitalismissa tai sosialismissa. Tämän suhtautumisen yksityisyritteliäisyyteen jakoivat myös suuryritykset.

    On surkeaa, että juuri ne sosialistit, jotka kaikkein tehokkaimmin työskentelivät pitääkseen puolueensa Neuvostoliiton vaikutuksen ulkopuolella, leimataan itäblokin kätyreiksi. Kyllä minä käyttelisin leimakirvestä mieluummin niihin, jotka antoivat itänaapurin vaikuttaa Keskustan ja Kokoomuksen asioihin. Karjalainen ja muut K-linjalaiset tulevat ensinnä mieleen.

    VastaaPoista
  11. Ja vielä; että se mun mutsikin broidinensa aikanaan kyllästyi tohon ryssittelyyn ja erosivat 30-luvun puolenvälin paikkeilla tosta ortodoksikirkosta - ryssänkirkko - ehkäpä syitä oli muitakin, mutsi ainakin on aina tuntenut vahvaa vetoa buddhalaisuuteen, mutta tuo ryssittely oli kyllä yksi syy. Siitäkin lapsiparvesta aika moni on haudattu tuonne Pietariin, kun niiden faija oli siellä duunissa, ennen tota punakapinaa, joten se leima oli aika vahva, vaikka osa siitä suvusta olikin kotoisin Puolasta. (Tietääkseni ne oli ristiinnaineet vähän yhtä jos toistakin kansallisuutta.)

    mutta

    kyllä minua edelleen hymyilyttää tämä seuraava juttu;

    " puskaryssä, eikun pensasneuvostoliittolainen "

    oi niitä aikoja ......

    VastaaPoista
  12. Le Bateu Ivre, cest une Poeme?

    VastaaPoista
  13. Venäjäksi Venäjä on Россия eli Rossija ja asukkaat Русские eli russkie. Useimmissa kielissä venäläisten nimitys tulee suoraan tältä pohjalta. Etymologisesti ja loogisesti ajateltuna "ryssä" on paljon parempi termi kuvaamaan naapureitamme kuin "venäläinen" tai "neuvostoliittolainen". Harmi vain, että kielet, suvaitsevaisuus ja logiikka eivät aina osu yksiin.

    VastaaPoista
  14. Voisiko sanankäytöllä tässä tapauksessa olla myös tiettyä lukijakuntaa kosiskeleva merkitys? Ei millään pahalla. Sori.

    VastaaPoista
  15. Näin Kivistöä käsitelleen tv-ohjelman. Hän ei käyttänyt hänelle varattua kommenttimahdollisuutta, eikä vastineoikeutta. Onko ero väitteiden myöntämistä vai kiistämistä? Kun hän ei sano, ei ilmeisesti kumpaakaan. Toisin kuin esimerkiksi nykyinen presidentti (jonka DDR-asioista on ollut myös puhe) tai pääministeri (yksityiselämä), Kivistö on kyllä ohjelmassa viitatun tehtävänsä (JSN:n pj) lisäksi aidosti kiinnostava henkilö (entinen puoluejohtaja, maaherra jne ja muutoinkin karismaattinen), joten kyllä kai journalistiset kriteeirit täyttyivät, jos hänen itsestään antamassa kuvassa esiintyy tarkennettavaa.

    Idän kovien poikien aatteet

    YLE Teemalta näin vastikään Kommunismin illuusio -nimisen sarjan päätösjakson, jossa länsisaksalainen demari Egon Bar (loistava haastateltava, muutoin) kertoi läheisen työtoverinsa Willy Brandtin havahtuneen 1970-luvun alussa tähän samaan asiaan. Kutsui Brezhneviä & co "kyynikoiksi", joille ideologia oli vain vallan tyhjä (pun intended) justifikaatio. YLE Teeman tuntien ohjelma tulee varmaan vielä pari kertaa uusintana. Se kannatti katsoa siksikin, että kun tekijät olivat saksalaisia, muutama anglosaksinen haastateltava oli äitynyt puhumaan saksaa. Loistavastihan se sujui, mutta umlautit ja ch-äänteet olivat hukassa. Ja jenkkiläisittäin pehmeillä ärrillä ryyditetty saksa se vasta jännältä kuulostikin.

    Erkki Pihkala voisi Kauppakorkeakoulun taloushistorian professorina toimineena suomalaisen liiketoiminnan historian kirjoittaa, avustajina Hjerpet (laskelmat) ja Kemppinen (kärjistykset).

    VastaaPoista
  16. Kesällä tuli Radio Peilistä uusintana noin vuodelta 2000 oleva ohjelma Suomen pankkikriisin historiasta. En pystynyt kuulemaan sitä kokonaan, mutta se oli noin 30 v. henkilölle hiuksia nostattavaa.

    On puhuttu, että Saksa oli korporatiivinen valtio (tai sinne päin kallellaan) jo ennen 1. maailmansotaa ja tilanne olisi vain mennyt monimutkaisemmaksi enne 2. maailmansotaa (äärimmäinen yksinkertaistus noin 50 v. historiasta 1890 - 1940), mutta Suomi sitä vasta olikin korporatiivinen valtio!
    Samat johtajat toimivat politikkassa tai sen liepeillä, pankkimaailmassa tai sen liepeillä ja yrityksissä sisällä. Tilanne vain kärjistyi tuon radio-ohjelman mukaan laman seurauksena (alkoi Suomessa jo 1928). Koko vyyhti purkautui pankkikriisin jälkeen, koska oli pakko. Jäljet tietysti näkyvät edelleen.

    VastaaPoista
  17. Ryssittelystä puheenollen myös "maantiede" tuo oman nautintonsa:

    Yhteensä 621 nimeä täsmää rajausehtoon "ryssä", joista eniten:

    Ryssänsuo 12
    Ryssäntie 12
    Ryssä 14
    Ryssänpelto 24
    Ryssänhauta 24
    Ryssänmäki 25
    Ryssänkallio 27
    Ryssänkivi 31
    Ryssäntorni 64

    Tuo Kapina ihmetyttää. Nousiko Mannerheim jonkinlaiseen kapinaan Vapaussodan aikana?

    VastaaPoista
  18. "Tuo Kapina ihmetyttää. Nousiko Mannerheim jonkinlaiseen kapinaan Vapaussodan aikana?"

    Suomen tasavalta on rakennettu laittomuudelle, koska ns. Vaasan senaatti ei ollut päätösvaltainen lian vähäisen osanoton takia. Joten eiköhän tuo Kapina-nimitys mennee siinä sivussa vaikka onkin yhtä virheellinen kun vapaussotakin.

    Tasavallan alkuaikoja on aivan liian vähän tutkittu puolueettomasti ja kattavasti. Taitaa valkobandiittien historiankirjoitus subjektiivisine otteineen edelleenkin saada paremmin painatusluvan kuin ns. vastapuolen. Ehkä tähän tulee muutos kun viimeinenkin suursuomalaisuutta rakentamassa ollut paahtuu nahkurin orsilla.

    VastaaPoista
  19. Suomalaisten bisnis-kyvyistä antoi äskettäinen panssarivaunuromuhuutokauppa oivan näytön. Jos vaunuja olisi pidetty edes joltisessakin kunnossa, niin kauppa olisi tuskin käynyt huonommin, rahaa vain olisi tullut enemmän. Ilmeisesti sillä englantilaisella, joka osti panssarirautaa 185000 eurolla, on joku näky, jonka perusteella kannatti maksaa. Eikä se vaunuraiska ollut ollut edes taistelussa.

    Pv ja PM ovat kategorisesti aikaisemmin kieltäneet vanhan materiaalin myynnin asianharrastajille. Siksi meillä ei ole miljoonien arvoista Messerschmitt 109 -laivuetta, ei Blenheimeja, Fiateja tai edes vanhoja scania-vabis-kuormureita, joista -paitsi kulttuurihistoriallisena arvona- maksettaisiin myös an sich, pelkästään näkemisen arvoisena.

    Sanoi lennonopettajani, että hänen poikasena ollessaan Rissalassa oli vielä komea rivi "mersuja" rivissä. Sitten tuli hitsipilli ja rälläkkä ja koneet laitettiin ns. paskaksi ja sulattoon. Käsittääkseni jotkut skabbarit kävivät omin luvin hakemassa joitain irtoavia osia muistoksi ja nyt jostain alkuperäisestä kilvestä saa helposti satasia ja toimivasta mittarista tonneja. Näitä ilmestyy markkinoille silloin tällöin kun omistajasta aika jättää.

    Pv voisi hieman korjata mokiaan laittamalla nettiin skannattuja sotakoneiden alkuperäiskäsikirjoja, korjausoppaita ja muuta sälää jota ihan varmasti on vielä tallessa.

    VastaaPoista
  20. Ryssä on määritelmällisesti pejoratiivinen nimitys. Ei ole historian väärentämistä käyttää täsmällisiä Suomen kieleen vakiintuneita käsitteitä ihmis- ja kansanryhmistä. Neekeri-sanan käyttöä tänä päivä ei voi perustella sillä, että sitä käytettiin joskus oppikirjoissa. Sama pätee ryssä-nimitykseen. Jos jollekin on välttämätöntä käyttää ryssä nimitystä, se kertoo hänen ajatusmaailmansa historiallisesta näköalattomuudesta ja russofobiasta. Mitään sellaista nimitystä ei pidä ihmis- tai kansanryhmästä käyttää, jonka he kokevat loukkaavana. Jos vaikka osalle suomalaisia olisi ihan ok, että ruotsalainen filosofian tohtori kutsuisi meitä finjäveleiksi, hän ei sitä varmasti, jos tietäisi osan kansasta tuntevan sen loukkauksena. Siinä on sivistyksen ja kirjanoppineisuuden eroa.

    Miksi ylipäätään käyttää muitakin kuin nykyiseen yleiskieleen vakiintuneita arvovapaita termejä?

    VastaaPoista
  21. Ad Erastotenes Ateenalainen et alii:

    Arovstelin muinoin aleniuksen muistelmateoksen Helsingin Sanomiin ja muistelen korostaneeni näitä mainitsemiasi asioita.

    Alenius käyttäytyi niin epäasiallisesti että lähetti kiitoskirjeen.

    VastaaPoista
  22. Ad Anoymous:

    Koko kirjoitteluni perustuu yhdistelmään lukijoiden kosiskelua ja kusetusta.

    Epäasiallisuus on alituinen pyrkimykseni.

    VastaaPoista
  23. Ad Anonymous:

    Siis miksi ei käyttää arvovapaita termejä - puhuessa menneisyydestä. Pitäisikö siis gootteja nimittää saksalaisiksi keskiajasta kirjoitettaessa?

    Pitäisikö Runeberg sensuroida. Hänhän pirulainen kirjoitti Vänrikki Stoolissa "ryssistä" ja vielä Venäjän vallan aikana ja sensuurin suostumuksella
    "...mut ryssäin kiihtyy rohkeus..."

    Kyllä minusta slobojen nimitteleminen on paha asia - olen itse samaa porukkaa. Isänisä kävi vaihtelevalla menestyksellä Pietarissa yhteiskoulua ja hänen sisaruksensa osallistuivat lojaalisti sekä Stalinin kanavan kaivamiseen että Vorkutan louhimiseen.

    Mutta jos keskukstellaan tässä ja nyt, en tietääkseni käytä sellaisia sanoja kuin "hurri". Kirjoittaessani sadan vuoden takaisesta Pohjanmaasta, käytän sitä sitaateissa. "Bra konsti, sano hurri kun hevosen hirtti."

    Menneisyyden paranteleminen on mielestäni paha asia sekä faktojen että kielen tasolla.

    Kuten jo kerran sanoin, vähän suutuin kun joku yritti läksyttää minua Mark Twainin rasismista - tämä kun käytti romaaneissaan sopimattomia nimityksiä 1870-luvulla. Suutuin siksi, että Twain oli ensimmäinen amerikkalainen, joka kuvasi "vähemmistöjen jäseniä" tuntevina ja lämpiminä ihmisinä.

    VastaaPoista
  24. "nykyiseen yleiskieleen vakiintuneita arvovapaita termejä?"
    Häh? Ookonä tosissas? Annapa ykskin nykykielen "arvovapaa termi" niin mä sen arvot näytän. Kieli on kato väkivaltasuhde: Aina siellä on ne arvot pelissä. Parempi näkysällä kuin piilossa.

    VastaaPoista
  25. Koko tasavalta perustuu laittomuudelle, sillä valtaistuin ei ollut tyhjä.


    Vaikka Nikolai II luopui Venäjän valtaistuimesta, niin minun tietääkseni hän ei allekirjoittanut mitään paperia Suomen valtaistuimesta luopumisesta, enkä tiedä Senaatin tuollaista hyväksyneen, joten Nikolai oli, joskin vankeudessa, kuolemaansa asti Suomen Suuriruhtinas, eikä lait voineet tulla voimaan ilman hänen allekirjoitustaan.

    Tämä virhe voidaan kyllä korjata.

    Kun Nikolain ja Aleksei olivat kuolleet, Suomen Suuriruhtinas oli Mihailin poika Georgi, joka kuoli 1931, lapsettomana.

    Georgin jälkeen kruununperimysjärjestyksen mukaan Suuriruhtinaan arvo kuuluivuodesta 1931 Kirilille, Aleksenteri II pojan Vladimirin toiselle pojalle, joka kuoli 1938.
    Hänen jälkeensä Suomen valtaistuin kuului Suuriruhtina Vladimirille, jonka ehdinkin tavata, ennen kuin hän kuoli 1993.

    Koska valtiosäännön mukaan nainen ei voi periä Suomen valtaistuinta, siirtyi arvo seuraavaksi niin sanotulle Nikojevitsien sukuhaaralle, Nikolai Romanin pojalle, joka on nyt 85 vuotia.

    Koska Hänen Korkeudellaan ei ole kuin tyttäriä, Suomen Suuriruhtinaan arvon lähin perijä on Mihail, joka kuitenkin on toistavuotta vanhempi pikkuserkkuaan ja lapseton, joten meidän toivomme on hänen nuoremmassa veljessään, Andreissa, jolla on kolme poikaa, Alexius 54, Pjotr 49 ja Andrei 44.

    Näin ollen, ehdotankin että kun Kemppinen käy seuraavan kerran Kaliforniassa, poikkeaisi Invernessin suunnalla, muistuttamassa että ihmisillä olisi velvollisuuksiakin.

    VastaaPoista
  26. Seurailen silloin tällöin virkeän nuorisomme ajatutustenvaihtoa keskustelupalstoilla. Jäi mieleen keskustelu elokuvasta "300". Joku kuvaili spartalaista yhteiskuntaa "fasistiseksi". Siihen toinen kysymään, että kuinka voi olla "fasistinen" ennen ko. termin keksimistä ja viittasi fasisimin historiaan. Mikä käsite siis kattaisi antiikin Spartan ja 1930-luvun Saksan? Päivän aiheeseen liittyen: Käsite avaa maailmankuvan ja ajattelutavan, joka tietyllä termillä ilmaistaan muille. Käsite ei ole suljettu ja omnipotentti, vaan tarvitsee ympärilleen elävän kulttuurin ja siihen liittyvän käsiteverkoston. Vilkaiskaa muuten Spike Leen kommentti Tarantinosta.

    VastaaPoista
  27. Ensin kielletään sanoja, sitten kirjoja, sitten kirjoittajia ja sanojia.
    Kun kirjarovioiden hiipuva hiillos tummentuu, koittaa oikea yö, missä haisee palanut liha ja hius.

    En kiellä sanojen kieltäjiä, vaan syljen silmille, kuin muittenkin fasistien kanssa on tapana.

    VastaaPoista
  28. Pejoratiivisten käsitteiden käyttö nykyisin menneisyydestä puhuttaessa sopii ainoastaan suorissa lainauksissa. Tästä olen samaa mieltä. Eli kyllä ryssä sopii kansallismielisen russofobin Runebergin kynään ja aikaan. Aina sitaateissa.

    Kanattaa lukea esimerkiksi Aapo Roseliuksen pätevä teos Valkoinen terrori. Muistitietoaineiston ja dokumenttien lainauksista ainakin minulle välittyy vahvasti sellainen käsitys, että ryssittely oli jo 1917 vahvasti pilkkaavaa. Jos Runeberg ei hölmöydessään ja ruotsinkielisyydessään tätä edellisellä vuosisadalla tajunnut, se menee hänen piikkinsä. Ja siinä piikissä on paljon muutakin topeliaanista suursuomi scheissea.

    Kyseinen teos on tärkeä myös siksi, että sinä painotetaan vahvasti sitä törkeää päätöstä, jonka Svindhufvud teki antaessaan syytesuojan valkoisen armeijan teloittajille. Moni teloittaja välttyi tuomiolta Svinhufvudin tekemän oikeusloukkauksen takia.

    VastaaPoista
  29. Etymologisesti ja loogisesti ajateltuna "ryssä" on paljon parempi termi kuvaamaan naapureitamme kuin "venäläinen" tai "neuvostoliittolainen". Harmi vain, että kielet, suvaitsevaisuus ja logiikka eivät aina osu yksiin.

    Niinpä. Sanat "Ruotsi" ja "ryssä" ovat samaa alkuperää, joten olisi korrektimpaa käyttää samalla ilmaisua "hurri".
    Tai kansainvälisemmin "svedu".

    Itseasiassa saattaisi olla hyvinkin virkistävää lukea tekstiä, jossa kaikki puhuttelut ja viittaukset kansanryhmiin korvattaisiin pahimmalla mahdollisella haukkumalla.

    VastaaPoista
  30. Ad Anonyymi:

    Runebergin russofobia ja Topeliuksen Suur-Suomi osoittavat, ettet tiedä alkuunkaan, mitä puhut. Molemmat herrat palkittiin runsain käsin järkkymättömästä lojaaliudesta Venäjää ja keisaria kohtaan - Topeliukesta jopa tempaistiin henkilökohtainen ylimääräinen professori ja yliopiston rehtori.

    Palikat olivat niin päin, että Venäjää epäilyttivät Ruotsin yhteydet ja niin sanottu skandinavismi.

    Venäjä rahoitti mm. M.A. Castrénin ja A.J. Sjögrenin tutkimusmatkan ja kirjat suomensukuisista kansoista Karjalassa ja kauempana, Siperiassa asti.

    "Svinhufvudin" piikkiin panemastasi laista valkoisten syytesuojasta (?) on perusteellinen selvitys väitöskirjassani (1991).

    Alpo Roseliuksen kirjasta "Amatöörien sota" katso kirjoittamani arvostelu Historiallisessa aikakauskirjassa 4/2006 s. 510 ss.

    VastaaPoista
  31. Nyt menee halpamaiseksi. Ihan kuin prenikoiden ja virkojen saaminen vastapuolelta olisi osoitus mielen jaloudesta niiden antajaa kohtaan. Tuon ajattelumallin mukaan Kekkonen on stalinisti.

    Det var allt för i kväll, god natt, hyvää yötä.

    VastaaPoista
  32. Karjavaunua odottavalle:

    No, Vapaussota sikseen. Mielenkiintoisempi oli huomata E.N. Setälän olleen takakirjoittajana Svinhufvudin puheissa, kuten "Hallituksen puheenjohtajan lausunto Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisessa".
    Hyvä puhe.

    VastaaPoista
  33. Karjavaunua odottavalle:

    No, Vapaussota sikseen. Mielenkiintoisempi oli huomata E.N. Setälän olleen takakirjoittajana Svinhufvudin puheissa, kuten "Hallituksen puheenjohtajan lausunto Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisessa".
    Hyvä puhe.

    E.N. Setälää aikalaiset kuvasivat "graniittifasadi, jonka takana sykki rehellinen ja lämmin kivikauden sydän. Leveänä ja turvallisena, kuin visakoivuun leikattuna, hymyillen riippuvin harmaankeltaisiin viiksiinsä".
    A vot, voikos sen paremmin sanoa =)

    VastaaPoista
  34. Ad Jarmom:

    Svinhufvud, tuo kansanmies joka oli Ruotsin vanhaa aatelia, osasi valita tiiminsä. Maailmanhistoriallinen Mäntsälän kapinan radiopuhe, jolla tilanne laukaistiin, lienee ainakin pääosin T.M. Kivimäen kirjoittama ja muotoilema.

    Kivimäen hahmo minua kiinnostaa. Ensiluokkainen juristi, jonka todellisuudentaju kesti Saksan lähettiläänä - mutta lopulta hän oli liikaa juristi ymmärtääkseen kaikkea näkemäänsä.

    Sääli ettei hänestä ole tutkimuselämäkertaa ja että hänen omissa muistelmissaan dementia näkyy jo niin selvästi.

    VastaaPoista
  35. Ad Omnia:

    Seppo Lehto lähettelee kommenttiaan muslimijärjestöille osoitetusta kirjeestä, jota en julkaise, koska se on mielestäni enemmän provokaatio kuin mielipide.

    Enpä juuri ole muiden kommentteja sensuroinutkaan, mitä nyt muutamia mainoksia ja pari huijausyritystä.

    VastaaPoista
  36. Kemppiselle Kivimäestä:

    Onko olemassa pohjimmaista tietoa miksi Kekkonen *vihasi *äärettömän paljon Kivimäkeä?

    *Parissa muistelmateoksessa olen tällaisn maininnan löytänyt.

    VastaaPoista
  37. Mitäpä tuosta. Enhän minä sensurointia esittänyt tai historian väärentämistä. Vaan kirjoitin halventavien nimitysten käyttämisestä. Kyllä ne voi ihan huoleti korvata arvovapaammillakin nimityksillä historiaa väärentämättä. Sitaatit on asia erikseen. Kemppisen kirjoituksessa ilmaisut eivät olleet sitaatteja.

    Samalla logiikalla varmaan Kemppinen pitää asiallisena tshuhna-nimityksen käyttämistä suomalaisista. Sehän oli venäläisten piirissä ihan yleinen nimitys suomalaisille sekin. Minusta sekin olisi loukkaavaa. ja puhuvat eestiläiset edelleenkin suomalaisista ”poroina”.

    Kemppisen pikkunäppärä otsikointi ”sloboista” nauratti. Jos teki noin tiukkaa niin hyvä jos helpottaa ;)

    Itse olen lukenut suurella kirjallisella nautinnolla melkoisen määrän Armas J Pullan vanhoja Ryhmy ja Romppaisia. Siellä esiintyneet ryssä nimitykset kuuluivat ajan kuvaan.

    Kun vedotaan Runebergiin niin tietääkseni Runeberg kirjoitti pääosin ruotsin kielellä, olisikohan itse edes suomeksi kirjoittanut, en ole kirjallisuustutkija niin en tiedä? Ruotsiksi "en ryss" tai "Ryssland" eivät ole haukkumanimityksiä vaan ihan normaaleja. "En ryss" sanan oikea käännös ei ole "ryssä" vaan "venäläinen" eikä "Ryssland" käännös ole "Ryssänmaa". Ehkä jossain venäläisvastaisena aikana tehdyssä aikalaiskäännöksessä käytettiin noita halventava ilmaisuja.

    Tietenkin jos joku on joskus historian havinassa kirjoittanut ilmaisun "Ryssä" ja "Ryssänmaa" niin tottakai ne kontekstissa on säilytettävä minunkin mielestä alkuperäisinä.

    VastaaPoista
  38. Joku kuvaili spartalaista yhteiskuntaa "fasistiseksi". Siihen toinen kysymään, että kuinka voi olla "fasistinen" ennen ko. termin keksimistä ja viittasi fasisimin historiaan.

    Kuka muka voi olla sitä mieltä, ettei asiaa ole olemassa ennenkuin sille keksitään nimi?
    Jos yhteiskunta täyttää fasistisen tunnusmerkit, sitä voidaan silloin aivan hyvin kuvata fasistiseksi - etenkin kun spartalaisuus tarkoittaa ainakin nykykielessä hieman eri asiaa.

    VastaaPoista
  39. Jukka Kemppinen:
    että miksei kukaan muistele rähmällään olleita vuorineuvoksia, ja jatkoi vielä, ilkiö, että missäköhän vaiheessa ihmisoikeuksien ja ympäristötietoisuuden mallimaan Kiinan kannatus havaitaan viaksi. Hyviä kysymyksiä.
    Olen tosin eri mieltä.
    Ei se oikein ole rähmällään oloa, että pettää ryssää kaupoissa suuressa mittakaavassa


    Niin, en oikein vieläkään ymmärrä miksi Rossin ilmianto ja runoilu totalitaarisen järjestelmän puolesta olisi jotenkin enemmän tuomittava teko kuin suomalaisten liikemiesten harjoittamat liiketoimet, jotka todellakin pitkittivät totalitarismia ja ihmisten kärsimyksiä. Kyllä hallitseva kommunistinen nomenklatuura hyötyi näistä kaupoista vähintäänkin yhtä paljon kun suomalainen liikemies.

    Et kai sinä Jukka vain halua sanoa, että liikemies voi tehdä mitä tahansa liikevoittonsa kasvattamiseksi, koska ainut moraali, jota hän noudattaa on ahneus? Eikö mitään rajaa sen suhteen todellakaan ole?

    Pointtini siinä kolumnissa voi lukea täältä Kuka hyötyy diktatuurista (Hiidenkivi 4/2007)

    VastaaPoista
  40. Ad Tapio Onnela:

    Ei, Tapio. Liu'ut argumentissasi. Pointtisi on todella hyvä - kyllä nämä varmasti osaltan edistävät väestö- ja ympäristökatastrofia.

    Vastapointtini oli, että ei voi verrata ilmiantajaa, joka juoksee "Pietarin tiellä" toiseen, joka varastaa diktaattorin eväät.

    Tietoni eivät riitä arvaukseen, kumpaan leiriin Wallenberg pitäisi lukea ( II maailmans.).

    Liu'ut eri asiaan kysymällä, kannatanko voiton maksimointia liiketoiminnassa. En totisesti kannata.

    Sääli että "sustainability" (kestävä kehitys) meni sanana muodista.

    Olen ominaisuudessa Kansalainen Kemppinen sydänjuuriani myöten raivostunut siitä, että amerikkalainen osakeyhtiön omistajien palvonta valloitti Suomen, koska mielestäni osakeyhtiön vanha saksalainen (!) ihanne eli tietty vastuu työntekijöistä ja muista sidosrymistä on tärkeämpi.

    Olen tässä blogissa toistellut iskulausettani: yrityksen tarkoitus ei ole voiton maksimointi vaan jatkuvuuden ylläpitäminen, koska instituutio elää kauemman kuin ihminen.

    VastaaPoista
  41. ad whoever

    Mitä oikein tarkoitetaan, kun puhutaan kestävästä kehityksestä.

    Pitäisi puhua siitä, minkä asioiden toivotaan säilyvän ennallaan muusta kehityksestä riipumatta. Jos siinä onnistutaan, on kehitys sitten ollut kestävää.

    Kestävä kehitys on ajatuksena yhtä tarkka kuin "tehkää minut onnelliseksi"

    muutos on pysyvää ja siis kestävää kehitystä - vaikka täällä kestäisivät lopulta vain rotat ja torakat.

    VastaaPoista
  42. Moro terveiset Ryssälän kirpputorilta Tampereelta Ryssänkirkon kupeesta Veisusta ( n. 5 km päässä Ryssänkirkko eli entinen tsaarin sotaväen kirkko )

    Sanos ny Kemppinen mitä olet mieltä Seppo Lehdon Profeetta Muhammedin kunniaksi pystyttämästä pilakuvakisasta?

    Hakusanoilla: "muhammed pilakuvat suomessa lehto" - pitäisi löytyä;)

    Seppo Lehto Laukkuryssän poika Tampereelta;)

    VastaaPoista
  43. Pakkohan tästä on jankata, kuten netissä on tapana aina loppuun asti.

    En Jukka nyt oikein vieläkään ymmärrä mitä sinä oikein ajat takaa? Jos siis olet sitä mieltä, että kyllä liikemiehillä tulee olla myös muuta moraalia kuin rahan tekeminen, niin miksi sitten hyväksyt kaupankäynnin, joka hyödyttää ja pönkittää moraalitonta hallitusta, kuten aikanaan Neuvostoliittoa. Tämä on asia johon myös Aleksander Solzenitsyn 1970-luvulla kiinnitti huomiota kritisoidessaan läntisiä hallituksia ”legaalisesta realismista”.

    Tosiasia on, että se kulutustavaroiden vienti Neuvostoliittoon pitkitti vuosikausia kommunistidiktatuuria, kyse ei minusta siis etupäässä ollut siitä, että ovelat liikemiehet ”höynäyttivät neukkuja” kaupoissa kuten sinä arvelet, vaan siitä, että kommunistinen järjestelmä sai tuotteita, joita se ei kyennyt tuottamaan ja onnistui keplottelemaan vallassa paljon pidempään. Näistäkin tuotteista tosin suurin osa todennäköisesti päätyi vain nomenklatuuran käyttöön, mutta piti ainakin sen lojaalina.

    Minusta on kaksinaismoralistista tuomita ainoastaan joku Tiedonantajaan kirjoitellut runoilija lyyrisistä kommunismin ylistelyistä, mutta jättää ne mainitsemasi satatuhatta sinistä pukua myyneet porhot rauhaan.

    Eikö voisi jopa ajatella niin, että koska Rossi ja muut runoillessaan toimivat aatteellisin motiivien mutta liikemiehet itsekkäistä syistä niin jälkimmäiset olivat suurempia roistoja, koska he paitsi, että tiesivät tekevänsä väärin myös tekivät sen puhtaasti ahneudesta, välittämättä aiheuttamistaan kärsimyksistä?

    Joka tapauksessa Rossilla ja hänen hengenheimolaisillaan sekä näillä Neuvostoliitosta rahallisesti hyötyneillä liikemiehillä oli sama intressi: vaientaa vaarallinen toisinajattelu niin Suomessa kuin Neuvostoliiton etupiirissäkin.

    Totta myös on se, että jälkiviisastelu on niin helppoa ja ihan oma viisauden lajinsa sekin, vaikkakin tarpeellinen. Mutta aika harva osasi ennustaa Neuvostoliiton romahtamisen 1970-luvulla.

    VastaaPoista
  44. Ad Tapio Onnela:

    Tämä Wallenberg-ongelma on vaikea - Ruotsi edisti holokaustia ja hyötyi siitä rahallisesti (malmin ym. myynti).

    Sanot samaa suomalaisista firmoista ja Neuvostoliitosta, ja sekin on totta.

    Ongelma on, että sama väite koskee nin suurta osaa kaupankäynnistä. Maatalousyrittäminen (se mitä sanottiin ennen maanviljelyksi) on lähes rikollista puuhaa ja samoin metsän myynti. Molemmat ovat kansantaloudelliselta hyödyltään kyseenalaisia ja ympäristötaseen kannalta kammottavia ja tulevat viattomien maksettavaksi.

    Sama koskee henkilöautojen valmistamista jne.

    En tiedä. En totisesti tiedä. - Luomubuumi ja Reilun kaupan buumi ovat merkkejä siitä, että yritykset kuuntelevat pakon edessä kuluttajia.

    Argumenttisi on pohjaltaa anarkistinen (ja miellyttää minua): heittämällä pommi poliisivaunuihin helpotetaan kansan kärsimyksiä.

    Anarkismi on anakronismi.

    Olennaista on yleisön havahduttaminen. Kauppiaat tulevat perässä pahassa ja hyvässä. Yritys vaikuttaa kauppiaisiin aika turhaa.

    VastaaPoista
  45. Игорь, написано
    "Не мечите бисер перед грисами, ибо, оборотясь, попрут вас ногами своими."

    не распадайтесь. нацистам ничего нельзя объяснить. их просто не пускают в приличный дом - уж больно вонючие.

    кюк с этими в рёвхолет недооткнулленными евларассами. нравится сюгать кюкь - их личное дело.

    VastaaPoista