Sivun näyttöjä yhteensä

6. syyskuuta 2007

Nollatoleranssi

Nollatoleranssi, jota poliisi ilmoittaa nyt soveltavansa Länsiväylällä ja Hangon tiellä, on näppärästi sorvattu sana.

Suhtaudun tiukkaan nopeusrajoitusten valvontaan välinpitämättömästi tai myönteisesti. Tuo alue sattuu myös olemaan omaa vakioreittiäni, ja olen yksi niistä kiukun kohteista, joka ajaa kruiserilla piinallisen tarkasti rajoitusten mukaan ja tuntee myös ansat, joista yksi on juuri Jorvas - siinä tulee 60 km/h aika yllättäen.

Luullakseni suomalaisista on jo tehty ilmiantajia DDR:n tapaan. Kaahareista sataa tiettävästi kännyköillä ilmoituksia. Sellaisia ei mielestäni esiinny aivan mahdottomasti tuolla tiellä.

On se hauskaa, kun joku jää kiinni. Viikolla pieni mutta vihainen BMW (Z 4?) ohitti rampissa tosi miehen tavoin. Vahingoniloni oli aito, kun perässä porhalsi poliisi ja hetken kuluttua asiaa siirryttiin setvimään poliisiautoon.

Nollatoleranssiin on yhdistetty kaksi sanaa. Toleranssin puuttuminen tarkoittaa suvaitsemattomuutta ja kohtuuttomuutta, jotka ovat muutenkin aikamme muoti-ilmiöitä, niin että kai ne sitten vaatettava poliisiakin.

Toleranssi tarkoittaa myös mittavirheen varaa eli klappia. Pientaloa rakennettaessa on oltava tarkkana toleranssien kanssa, ja sallitut virheet ilmenevät rakennustapakortistosta. Muistaakseni valettu lattia saa olla 2 prosenttia kallellaan. Silloin siinä ei vielä pingispallo puhaltamatta pyöri.

Konepajatekniikassa toleranssit ilmoitetaan, ja ne voivat olla ratkaisevia.

Sakottamisessa ja vastaavissa hyödyllisissä puuhissa toleranssilla viitattiin ennen mittavirheeseen. Siinäkin ajatuksessa oli mukana kohtuus. Yhden tai jopa viiden km/h heitto voi johtua renkaista, eikä tuollainen virhe ole hengästymisen arvoinen asia myöskään nopeusmittarin aiheuttamana.

Esimerkki täysin järkevästä nollatoleranssista on ammattisana fatalji. Jos valitus on toimitettava perille 30 päivän kuluessa virka-aikana, niin puolen minuutin heitto aiheuttaa oikeudenmenetyksen.

Minusta tämä on selvää. Jos sovelletaan jotain muuta sääntöä tai otetaan huomioon inhimilliset erehdykset, rajaa on sen jälkeen vaikea vetää mihinkään. Laissa on lisäksi vanhastaan varaventtiili kaameita tapauksia varten, menetetyn määräajan palauttaminen, jota voi hakea korkeimmalta oikeudelta.

Asiaa auttaisi peliteoreettinen näkökulma. Säännöt eivät ole samanlaisia. Nopeusrajoitus ei ole verrattavissa urheilusääntöön. Nopeusrajoitus tähtää liikenneturvallisuuteen ja pyrkii vaikuttamaan ihmisen käyttäytymiseen. Siihen vaikuttaa moni muukin asia - kuten se tunnettu tosiasia, että tietyissä tilanteissa suurin sallittu nopeus on aivan liikaa.

Rata- ja kenttäurheilussa (M. Jukolan hieno termi) heitoissa ja hypyissä voitaisiin aivan hyvin poistaa lankut ja viivat ja korkeus- ja seiväshypyssä myös telineet. Suoritus on aika ongelmattomasti mitattavissa sellaisenaan. Voi olla että tällaisia muutoksia tehdäänkin. Mutta pallopeleissä "melkein maali" ei tunnu hyvältä ajatukselta. Pelin tarkoitus on otella toisen joukkueen kanssa maaleista, ei hyvästä pelistä. Tolppalaukaus ei ole maali.

Liikenteessä on vaikka mitkä määrät vaikeasti valvottavia ja hankalasta ratkaistavia rikkeitä, kuten esimerkiksi kiilaaminen.

Siksipä huomio kiinnitetään helposti valvottaviin. Punaista vasten ajamista voitaisiin valvoa tehokkaasti "maalikameroilla", mutta se olisi liian kallista.

Emme keskity vahingollisiin ja vaarallisiin asioihin, vaan helposti valvottaviin. Useimmilla alkaa olla kokemuksia lentoliikenteen turvatarkastuksista. Tunsin miehen, joka piti tapanaan tappaa toisia hammasharjalla tai lyijykynällä. Kumpikaan ei ole kieltolistalla. Oikea ote ja päättävinen isku ohimoon, niin vot, henki lähtee. Kynsiviila tai kynäveitsi on paljon vaarattomampi - mutta valvottavissa.

Eilen lehdessä oli juttu ja kuva. Joku oli polttanut tupakkaa Säätytalolla. Tuttu paikka. Siellä on ajoittain sellaiset turvajärjestelyt, että ovista on paha päästä ulos ja takaisin sisään. Tupakointi esimerkiksi vessassa monituntisen kokouksen aikana olisi järkevä ratkaisu. Kiellettyä se tietysti on, koska tupakointi on epäsuosiossa. Tupakkaan kuolee Suomessa vuodessa 5 000 ihmistä, heistä hyvin suuri osa vanhoja. Alkoholiin kuolee 6 000 ihmistä, heistä suurin osa keski-ikäisiä, ja lisäksi alkoholisointi on usein riski ja vaara muillekin kuin sille, joka juo.

Toista valtio ja tiedotusvälineet vastustavat, toista edistävät. Hiukan arvoituksellista.

Alkoholin nauttiminen ravintoloissa ja julkisissa tiloissa - esimerkiksi valtion virastoissa - on jostain syystä edelleen sallittua.

Miksi?

Tiettävästi alkoholi on yhtä vähän tarpeellinen aina ihmiselle kuin tupakka ja tiettävästi vailla oleminen ei ole samalla tavalla epämiellyttävää kuin tupakantuska. En osaa vertailla kun en juo.

Tämä esimerkki on liian kaukana nollatoleranssista, koska tupakkavaino on luullakseni aatamin ajoista tunnettu esimerkki siitä, miten hauskaa ihmisistä on päästä paheksumaan toisia ihmisiä ja tuntea itsensä hiukan hyveellisemmäksi antamalla heile päteviä elämänohjeita.

Lainsäätäjä ja "julkinen mielipide" eivät ota huomioon sitä, että sekä hyve että pahe ovat molemmat vaivalloisia asioita yhteiskunnassa ja saattavat aivan yllättäen vaihtaa paikkaa. Alaikäisten mukilointia pidetään jonain aikana siunauksellisena toimintana ja jonain toisena aikana rangaistavana. Homoseksuaalisuus oli sinänsä rangaistava teko, kun istuin memorialstina vuonna 1969. Jos presidentti Clintonkin olisi ymmärtänyt hypistellä jonkun toisen miehen kikkeliä, mitään skandaalia ei olisi syntynyt. Nykyisinhän mielenkiinnon osoittaminen vastakkaiseen sukupuoleen on huonoa käytöstä ja virkamiehelle kurinpitomenttelyn paikka.

Ottakaa rauhallisesti, hyvät naislukijat, jos teitä on. Tiedän useitakin seksuaalisen ahdistelun tapauksia, mutta en yhtään, jossa juttu olisi aiheutunut ehdotuksista lähteä illalla syömään ja saunomaan miesten / naisten kesken kahdestaan.

Minusta on sääli, että ihmiset kehuskelevat kohtuuttomuudellaan ja suvaitsemattomuudellaan, ja sääntöjen kirjoittajat seuraavat perässä.

Joudunko näkemään vielä senkin Suomen, jossa Kosmoksen portsari valvoo, että asiakkaat pesevät kätensä ennen pöytään käymistä?

Käsien hygienia on tärkeä asia poliittiseen vainoaikaan.

Etenkin päättäjille on tärkeää, että heillä on puhtaat kädet.

Se kääntää huomion sisäisestä likaisuudesta.

19 kommenttia:

 1. "Etenkin päättäjille on tärkeää, että heillä on puhtaat kädet.

  Se kääntää huomion sisäisestä likaisuudesta."


  Tuli mieleeni eräs äitini vanha tuttava.

  Tiesin sen, miten hän oli miehensä kanssa kupannut miehensä äitiä, tavalla tai toisella, parikymmentä vuotta.
  Anopin pussista maksettiin asuminen ja lomat kun molemmat heittäytyivät kesken uran uusiin hömppäopintoihin.
  Anoppi laitettiin takaamaan hölynpölyhoitolan perustaminen.
  Ja kun sitten anoppi joutui maksumieheksi ja sanoi näistä ihmisistä "Te perkeleen iilimadot", niin miniälle tuli näin todistetuksi että anoppi sen karkea ja sivistymätön ihminen.

  VastaaPoista
 2. Siinä vaiheessa kun viinasta alkaa tulla savua, pienhiukkasia ja jotain niistä sadoista terveydelle haitallisista aineista, joita on tupakansavussa, niin kyllä viinakin kielletään toisten terveyttä vaarantavana.

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa perustuslain vastaiselta käytännöltä. Muuallako ylityksiä sallitaan, mutta Hangon suunnalla ei. Vai onko kaikki poliisit värvätty Hankoon ja siis muualle ei riitä valvojia eli saa päästellä kuinka kovaa tahansa.

  Maan tapahan tuntuu olevan ajaa 10 km/t yli sallitun - mikä otettaneen myös liikennesuunnittelussa huomioon. Mutta nyt - kiitos autonvalmistajien toleranssien saamme sallitun 100 km/t sijasta ajaa varmuuden vuoksi 90 km/t ajavan ja todellisuudessa siis 80 km/t ajavan Kemppisen perässä. Tämähän vaikuttaa työllisyyteen kuljetusalalla. Hitaammin kulkeva tavara tarvitsee enemmän kuljettajia. Voitaisiinko nopeusrajoituksia alentaa vielä hiukan tai - parempaa - tehdä meistä kaikista liikennesuunnittelijoiden tavoin vaikkapa jalankulkijoita.

  VastaaPoista
 4. Nollatoleranssi on ilmauksena huono. Joissain tapauksissa se on kuitenkin hyödyksi. Esimerkiksi Säätytalon tupakointijupakassa tilan vastaavalle hoitajalle tulisi antaa sakot. Aiemmin tupakkalaki oli muotoiltu siten, että tupakoinnin salliminen sisätiloissa oli rikos, josta esitutkinnan saattoi aloittaa vain kunnallisen lautakunnan tehtyä rikosilmoituksen. Kun lakia viime vuonna muutettiin, valiokunnan mietinnössä ja hallituksen esityksessä oikein erityisesti painotettiin, että tupakkalain rikkomuksista tulisi rangaista heti ensimmäisellä kertaa. (31-33§, 693/1976 muutettuna lailla 700/2006).

  Jos valtioneuvoston virkamies pitää tupakkalakia suosituksena tällaisen lainmuutoksen jälkeen, on jossain pahasti vikaa. Erityisesti korkeimpien valtioelinten on noudatettava lakia pikkutarkasti. Muutoin koko yhteiskunnan lainkunniotus on vaarassa. Sinänsä on yhdentekevää, onko laki järkevä tai oikeasuhtainen torjuttavaan uhkaan nähden. Kun se kerran on säädetty, on sitä noudatettava.

  Mielestäni siis HS:n valokuvassa esiintyneitä tupakoivia yksilöitä ja talon vastaavaa hoitajaa kohtaan olisi käynnistettävä esitutkinta. (Edellisiä kohtaan tupakointirikkomuksesta, jälkimmäistä kohtaan tupakkalain suojaamistoimenpiteiden laiminlyönnistä.)

  VastaaPoista
 5. Jumalan nollatoleranssi: kuolemantuomio omenavarkaille.

  VastaaPoista
 6. Että jokin on yhtenä aikana moraalisesti oikein ja toisena ei, meinaa sitä, että moraalin sisällöt ovat suhteellisia. Ehdotonta oikeaa ja väärää taikka vahingollista ei ole. Mutta itse vaatimus pyrkiä hyvään ja välttää pahaa on ehdoton. Moralismi syntyy, kun moraalin ehdollinen elementti sekoittuu moraalin ehdottomaan elementtiin. Koko juttu menettää merkityksensä ja meistä tulee pikkusieluisia sormella osoittelijoita tahi sitten vaihtoehtoisesti piittaamattomia kyynikkoja.

  VastaaPoista
 7. "Minulla on parempi auto, joten se on turvallisempi vielä suurissakin nopeuksissa kuin sinun kotterosi ikinä!" => Eiköhän se raja silti lue laissa ja hyvä että on turvallisempi auto. Ajapa rajoituksen mukaan kiltisti niin olet super-turvallinen. Kiitos.

  "Itsenipähän tapan, jos kaahaan! Olen rikas ja nönnönnöö, kyllä minun pitää saada mennä!" => Valitettavasti näinhän se ei mene. Ketään ei oikeasti kiinnosta SINUN turvallisuutesi. Valitettavasti olet nimenomaan muille vaarallinen.

  Niin, ja tästä päästäänkin tupakointiin. Ei se vaaratonta ole tupakoimattomillekaan. Haju tarttuu vaatteisiin, vaikea hengittää, syöpä, kuolema, suuri pimeys koittaa ja me kaikki kuolemme.

  Siinähän tuota taisi ollakin jo?

  VastaaPoista
 8. yksityisautoilu loppuu vasta, kun se on epäkäytännöllisempää, kuin julkinen liikenne.

  Mutta voisinko perustaa ravintolan, jossa saa tupakoida kaikkialla? Esim siten, että ravintolani antaa pääsyn tiloihinsa vain henkilöille, jotka antavat ennalta kirjallisen suostumuksen lievään pahoinpitelyyn - siis savukaasun päästämiseen hengityselimiinsä. Ottaisin työntekijät samalla systeemillä?

  VastaaPoista
 9. tälläiset nollatoleranssit on syvältä - tai sitten jonkun pitäisi antaa jokaiseen autoon ja meno peliin +-0 virheinen mittaristo olen itse mitannut oman auton mittarini ja se on 95km/h kun ajan 80km/h joten nollatole on mahdotonta ilman tekniikkaa.

  helpompi ratkaisu on palkata loput työttömät ajamaan tiettyjä tieosuuksia tietyllä sallitulla nopeudella ja niiden nopeusautojen ohittamisesta tulisi sakot automaattisesti ;D

  kontrollia on nyt jo ihan liikaa - ei tupakka tapa, eikä liikenteessä kaahata, ja olla ympäri jurrissa se on vain helppoa napsia otsikoita näistä asioista

  terv: jepakko

  VastaaPoista
 10. Siinä vaiheessa kun viinasta alkaa tulla savua, pienhiukkasia ja jotain niistä sadoista terveydelle haitallisista aineista, joita on tupakansavussa, niin kyllä viinakin kielletään toisten terveyttä vaarantavana.

  Aivan, eikä kysymys edes ole pelkästään terveydellinen. Asiakkaillehan tuollainen vähäinen savu ei ole terveyshaitta eikä mikään, mutta terveyttä sivuavat haitat (allergiaoireet, jne.) ja esimerkiksi jo vähäisenkin savun hajun tarttuminen vaatteisiin ja hiuksiin on todella ärsyttävää. Siinä mielessä tätä voisi verrata siis nurkkiinkuseksimisiin. (Erotuksena tietenkin se, että käsittääkseni jälkimmäisessä ei se haju tartu niin helposti..)

  Emme keskity vahingollisiin ja vaarallisiin asioihin, vaan helposti valvottaviin. Useimmilla alkaa olla kokemuksia lentoliikenteen turvatarkastuksista.

  Huomattavaa noissa naurettavissa tarkastuksissa on, että juuri ne herättävät sitä murhanhimoa, joka tekee sen kaiken (hengitysilmaa myöten) niin vaaralliseksi.
  Tämä onkin sitten näppärä perustelu valvonnalle valvonnan vuoksi. (Turvallisuudellahan tuollaista kustannuserää ja kiusaamista ei voida perustella.)

  VastaaPoista
 11. Suomi on kateuden ja pedanttisuuden mallimaa. Meillä on puolet liikaa sääntöjä, joiden tilalla voitaisiin käyttää järkeä. Siis periaatteella: "säännöt ovat järjen korvike". Kateus ilmenee siten, että jos jollakulla on sattunut menemään hyvin, niin se pitää saada häneltä pois tai tehdä ainakin moraalisesti arveluttavaksi.

  Tämä tekee tyhjäksi mahdollisuuden perustaa Suomeen ravintola, jossa kaikki olisi toisin, koska siitähän saattaisi saada kilpailuetua. Tosin kilpailuetu voitaisiin tuhota vaikkapa tekemällä hallittua tappiota.

  Kateuden takia Suomessa ei voida myöskään vapauttaa kauppojen aukioloa.

  Kokonaan oma ulottuvuutensa asiaan tulee sitten siitä, kun "parempi kuljettaja", koska on "oikeassa", ajaa esimerkiksi kolmion takaa eteensä hölmöilleen päälle.

  VastaaPoista
 12. "Tämä esimerkki on liian kaukana nollatoleranssista, koska tupakkavaino on luullakseni aatamin ajoista tunnettu esimerkki siitä, miten hauskaa ihmisistä on päästä paheksumaan toisia ihmisiä ja tuntea itsensä hiukan hyveellisemmäksi antamalla heile päteviä elämänohjeita."

  Näinhän asia lienee.

  Toisaalta Kemppisen tupakanhimo ja hänen jatkuva puhe "tupakkavainosta", on sulkenut miehen silmät hirvittävältä epäkohdalta ja vääryydeltä, joka on saanut vallan täällä Pohjanmaalla.

  Täällä tupakka/viina-asetelma on kääntynyt täysin päälaelleen;

  Täällä tupakointi on suotavaa, sallittua ja siunauksellista;

  viinanjuonti syntiä ja suoraan saatanasta.

  Ja tupakanpolttajiahan ei Suomessa toivoteta tervemenneeksi helvettiin ja tulimereen; kuten meitä hieman janoisia elämän, rakkauden ja Jumalan etsijöitä.

  Veto. Jälleen.

  VastaaPoista
 13. Don Jusa kirjoitti: "Moralismi syntyy, kun moraalin ehdollinen elementti sekoittuu moraalin ehdottomaan elementtiin."

  Tämä kommentti on helmi, niiden ehkä tusinan tämän blogin kommentin joukossa (moni Petjan), jotka nousevat Kemppisen parhaiden bloggausten tasolle.

  VastaaPoista
 14. Moraali; ( Wikipedia) Dilemma (muinaiskreikaksi δί-λημμα, "kaksois-olettamus") eli pulma on ongelma, johon on kaksi mahdollista, mutta epätyydyttävää vastausta.

  Onko moraaliselle toiminnalle olemassa maksiimeja?

  Ohjeistusta kyllä löytyy...

  Johtaako tämä moraalinen käytös onnellisuuteen?

  Pitäisikö asiasta - siis onnellisuuden tavoittelusta - kenties säätää laki?

  Teesi; Onnellisuuden haluaminen on hyveen maksiimien motiivi.

  Antiteesi;Hyveen maksiimi on onnellisuuden vaikuttava syy.

  mutta

  Hyve ja onnellisuus eivät perustu toisiinsa. Eli?

  Kant (about); vapaus on vapaa; se on inhimillisten halujen ulkopuolella.

  Nicotine

  Hymn to the Dope


  Goddess of the murmuring courts,
  Nicotine, my Nicotine,
  Houri of the mystic sports,
  trailing-robed in gabardine,
  Gliding where the breath hath glided,
  Hidden sylph of filmy veils,
  Truth behind the dream is veiléd
  E'en as thou art, smiling ever, ever gliding,
  Wraith of wraiths, dim lights dividing
  Purple, grey, and shadow green
  Goddess, Dream-grace, Nicotine.

  Goddess of the shadow's lights,
  Nicotine, my Nicotine,
  Some would set old Earth to rights,
  Thou I none such ween.
  Veils of shade our dream dividing,
  Houris dancing, intergliding,
  Wraith of wraiths and dream of faces,
  Silent guardian of the old unhallowed places,
  Utter symbol of all old sweet druidings,
  Mem'ry of witched wold and green,
  Nicotine, my Nicotine:

  Neath the shadows of thy weaving
  Dreams that need no undeceiving,
  Loves that longer hold me not,
  Dreams I dream not any more,
  Fragrance of old sweet forgotten places,
  Smiles of dream-lit, flit-by faces
  All as perfume Arab-sweet
  Deck the high road to thy feet

  As were Godiva's coming fated
  And all the April's blush belated
  Were lain before her, carpeting
  The stones of Coventry with spring,
  So thou my mist-enwreathéd queen,
  Nicotine, white Nicotine,
  Riding engloried in they hair
  Mak'st by-road of our dreams
  Thy thorough-fare.

  Ezra Pound

  VastaaPoista
 15. Suomi on valtiollistettujen kintuillekuseskelijoiden maa, mutta Antin väite "Kateus ilmenee siten, että jos jollakulla on sattunut menemään hyvin, niin se pitää saada häneltä pois tai tehdä ainakin moraalisesti arveluttavaksi." on vain osittain totta.

  Kateutta esiintyy "vertaisten" parissa: kysymys on suhteellisen aseman järkkymisestä.

  Ei duunari pysty kadehtimaan naapurissa asuvaa insinööriä eikä hänen uutta bemaria, paitsi yhdessä tapauksessa: syystä tai toisesta hän ei olekaan "skodamies" vaan hänellä sattuu olemaan huonompi bemari kuin insinöörin uusi.

  Mikä muuten on elämän tarkoitus? Turvata omille jälkeläisille vähintään yhtä hyvät lähtöasemat kuin itsellä on ollut: "pojasta polvi paranee". Ne jotka pelkäävät avointa kilpailua, haluavat rajoittaa kilpailua.

  Suomessa kintuillekuseskelijoiden asemat on turvattu aivan poikkeuksellisella lainsäädännöllä. Ne ovat syntyneet menneessä ajassa, täysin erilaisissa olosuhteissa.

  VastaaPoista
 16. ad jussi

  ezra pound glorifioi nikotiinia. Vaikka onhan se hiukan aikaa helvettiä ilman. Kumma juttu. Tekee mieli tupakkaa, mutta ei halua polttaa. tuoksunsa tuntuu nykyisin hajulta ja käynti tupakkahuoneessa vierailulta kaasukammiossa. en kuitenkaan aio ryhtyä "tosiuskovaksi" ja saarnata puutteen autuudesta. tämä puutehan on mielenkiintoinen kokemus. en kuitenkaan sorru. En sorru sortamalla - mua ei lyö rakehet. kiintiöni on täysi.
  kokaiinista sanotaan, että ihminen käyttää sitä kuoliaaksi saakka. voisiko nikotiinista sanoa samaa... no - tulihan se epistola sieltä. pervitiinikin on nykyään kielletty, eikä sen käytölle juuri ole puolustajia.

  VastaaPoista
 17. Ad rönkkö

  Kusetkohan nyt turvattujen kintuillekusijoiden kintuille aivan silkkaa kateuttasi?

  VastaaPoista
 18. Nollatoleranssi liikennekuolemien suhteen:

  Jyväskylässä suunniteltiin tapettavan 1-2 ihmistä vuodessa liikennejärjestelyin.

  Provosoivan otsikon taustalla on kaupungin lävitse menevän moottoritien liikennevalot yms. järjestelyt. Huonon rahatilanteen johdosta ei tehty turvallista vaan hyväksyttiin "collateral damage".

  Kysymys kuuluu, voidaanko tätä suunnittelijaa tai suunitelman hyväksyneen lautakunnan jäseniä syyttää murhasta, ts. suunnitelmalisesta ihmishenkien riistosta?

  Toisaalta, varokaa sitä politikkoa joka lupaa taata että huomenna ei kuole enää kukaan liikenteessä. -> Hän tappaa kaikki jo tänään.

  VastaaPoista
 19. Myöhäinen kommentti

  Palasin pari päivää sitten Paleohorasta. Kreetalla kurvailin n.400 km, teiden loivaa jyrkemmistä
  käänteistä johtuen keskinopeus oli tuskin 40 km/t . Suurempiin taajamiin menoa vältin tiukasti. Saarella asuvan poikani kyydissä olin yhdellä Iraklionin reissulla. HUH !
  Lentokentältä kotiin ajellessani koin uskomattomia. Ajaessani pitkän
  jonon viimeisenä, joku katsoi ohituksen sopivaksi kääntyen hetikohta bensikselle kuten minäkin
  tankkaamaan.
  Kuoriuduttuamme ajopeleistämme viereisille mittareille mies totesi
  äskeisen ohituksensa olleen täysin turha ja harmitteli virhettään ja toivoi oppineensa siitä jotain. Ennen kokematon liikenne-elämys !!!

  VastaaPoista