Sivun näyttöjä yhteensä

18. huhtikuuta 2007

Limunaativaatteet

Asiaa sivusin hiljan tässä blogissa.

Miesten paremmissa vaatteissa ei ole muuta moittimista kuin kengät, housut, paita, solmio ja takki.

Kaikki ovat käytön kannalta outoja, tarkoitustaan vastaamattomia ja hankalia.

Oheisessa kuvassa vasemalla tyhmästi pukeutunut henkilö. Pikkutakki laahaa lattiaa sormikoukussa. Oikealla asiallisesti pukeutunut henkilö.

Kuva on viiden vuoden takainen, tai neljän. Paikka on Berkeley. Olimme Välimäen kanssa kunniamme kukkuloilla. Meneillään oli The Kemppinen Reception, for Faculty Members.

Jumalattoman laiha toi Mikko, mutta sen siitä saa, kun juoksee hullun lailla kilpaa ja harjoittelee jatkuvasti.

Aihe asiasta kirjoittamiseen on tieteellisen iltapäiväjulkaisun parin päivän takainen artikkeli, josta kävi ilmi, että informaatioteknologian alalla eli IT:ssä solmion puuttuminen on lähes poikkeukseton sääntö.

Kauhistuin. Olen ollut alalla seitsemän vuotta enkä ole huomannut mitään sellaista. Olen kuvitellut, että pukeutuminen on mainontaa tai mukautumista. Lisäksi tiedän hyvin, että Suomessa firmojen tutkimusjohtajat ja vastaavat käyttävät aina solmiota, niin Nokian kuin muutkin. Nuoremmat tutkijat ja professorit ehkä eivät käytä, mutta se onkin eri asia.

Bill Gates ja nyt Mikael Jungner eivät suosi skragaa, koska markkinoivat tarmokkaasti tiettyä enemmän tai vähemmän totuudenmkaista mielikuvaa itsestään.

Mukautumista on se, että käyttää tummaa pukua solmioineen esimerkiksi hautajaisissa tai sukulaishäissä. Tässä mielessä Esko-Juhani Tennilä on menneisyyden jäänne, koska uskonnollinen anti-kravatti-liike on muuten hiipumassa. Muistan itse körtti-isännät, jotka eivät koskaan eivätkä missään tilanteessa sitoneet kaulaansa mitään. Vanhan ajan kaulukseton paita oli oudon näköinen.

Minulle kravatti ei ole ongelma, vaan valkoinen paita. Se on kallis ja vaikka pidän silittämisestä, on siinä tietysti etenkin kiireessä työtä. Pikeepaidat ja teepaidat menevät järkevästi pestyinä ainakin villapaidan alla silittämättä.

Järkelilyny mukaan parhaat työvaatteet olisivat myös korkeakoulumaailmassa siniset haalarit ulkotaskuineen, ja turvakengät. Toisten varpaiden tallaaminen on nimittäin hyvin suosittuja. Luotiliivit voisivat olla hyvät Tieteellisen neuvoston kokouksissa.

Olen jatkanut asiaan perehtymistä. Kyllä näin on, että haalarit tai puolihaalarit ovat järkevyydessään aivan toista kuin suorat housut ja pikkutakki. Ei vatsaa purista eivätkä munat haudu.

Mutta miestenmuodin kolmas funktio tulee esteeksi. Limunaativaatteissa saa ystävällistä palvelua ja pääsee läpi poliisiketjuista. Haalareissa matkustaessa konnari voisi tulla pyytämään, että korjaisin joutessani junan.

Kaikki tietämisen arvoinen asiasta löytyy muuten Wikipediasta hakusanoilla Cravat ja Necktie.

Sekin että "cravat" liittyy kroaatteihin ja 30-vuotiseen sotaan. Ja että nykyinen kravatti, ensimmäisiä keinotekoisesti vanhennettuja (planned obsolescence) tekstiiliteollisuuden tuotteita, pulpahtaa pintaa 1850-luvulla.

Panin tuon vanhan Berkeleyn kuvan, koska siellä solmio on Faculty Memberin (professori, lehtori) merkki, ja koske minuun teki Playa de las Americasissa vaikutuksen Cuggin solmiottomaksi tarkoitettu paita, very cheap for you only, 380 eur.

Aamutelevisiossa ranskalainen toimittaja esiintyi sellainen päällään ja Sarkozy ilman solmiota...

= = =

A propos: sivupalkissani on linkki YLE 1:n "Aristoteleen kantapäähän". Ohjelmaa on kiiteltykin. Ensi viikolla tai joskus kiroilemme helvetisti yhden hyvän lääkärin kanssa ja puhumme kasvatuksen kierosta kielestä tietyn dosentin kanssa.

Kannattaa muutenkin panna merkille, että osa YLE:n hienoista ohjelmista on tarjolla verkossa. (Samoin BBC:n vielä hiennomista.)

11 kommenttia:

  1. Olen odottanut, että markkinoille ilmestyisi sivulta vetskarilla kiinni pantava tummapukuhaalari. Siinä olisi skragaa, valkoista tai sinistä kaulusta ja pikkutakin näköispainosta kovikeprässätyin housuin. Niitä voisi olla monta. Kirjopesuohjelmaan vaan ja kaappiin itsekseen siliämään.
    Matkalaukkuun saisi käteviä kääröjä - vähän kuten makuupussista.

    Lakanatouhu on rasitus itselliselle. Kätevintä olisi hypätä itse pussilakanaan ja siinä varustuksessa muiden vuodevaatteiden joukkoon.
    Voi se sopia parillisillekin.

    Olen minnä joskus kuivannut kenkiä mikroaaltouunissa. Legendan mukaan joku olisi koettanut kuivata sillä kissaansakin (Huom: ei mirriä).

    VastaaPoista
  2. Kun nykyään budjaan landella, niin käytän aina puolihaalareita paitsi hautajaisissa käytän sitä tummaa pukua ja solmiota. Jälkikasvu on tosin huomauttanut, että mä voisin erikseen hankkia hautajaishaalarit.

    Jungner on tositörpön näköinen ilman solmiota. Jokin kapinavaihe jäänyt nuoruudessa kuitenkin kokematta?
    Täytyypä muistaa tuo Kemppisen varoitus, että sitä voidaan jossain vielä joutua "junaa" korjaamaan, kun haalareissa liikutaan.

    VastaaPoista
  3. Viittaanpa omaani.

    Eilen illalla juuri päivitin käsikirjoitustani solmiosta. Tarkoitus olisi että syksyllä "sata sanaa vaatteista" tulee ulos laajennettuna taskukirjaksi. Piti tulla jo viime syksynä, mutta lorvi voitti.

    Äitini on väittänyt nähneensä minut ilman solmiota tai vastaavaa kaulavaatetta 80-luvulla. Älkää uskoko, se oli huijari ja sen isäkin oli kommunisti.

    Minusta puku on mukava vaate.
    Olen muutaman kerran kokeillut farmareita, -68 ja heti perään -76, mutta ne ovat minusta esimakua helvetin kauhuista.

    Minulla on kahdet puuvillakankaiset housut, joista toiset ovat jopa farmarin väriset, mutta nekin ovat toisenlaista kangasta ja malliltaan polvihousut 1700-luvun hengessä.

    Tänään aloitin aamuni pahastumalla Stockmannin rappiolle. Siellä ei enää henkilökunta erota miesten vaatteita toisistaan, vaan nimittivät pellavaista pikkutakkia bleiseriksi.

    Miesten puku on pitänyt asemansa, koska se on oikeasti hyvä vaate. Itselläni on niitä nyt kai vain neljä, kun painoni on taas muuttunut, mutta yhtistelmiä on sitten kymmeniä.

    VastaaPoista
  4. Arvostan Kemppinen tätä blogiasi välähdyksenomaisten tiedonjyvien vuoksi.

    Mikael Jungnerista tuli mieleeni oivalluksesi, että patsaan tervaaminen esiintyy jo pyhissä teksteissä. Tarkemman yhteyden kirjassa olen harmikseni unohtanut.

    Mutta oliko "junkkari" Jungner ilman kravattia liikkeellä jo silloin kun hän pääministeri Lipposen avustajana vei muiden ministereiden avustajat bussimatkalle Vaasaan tutustumaan "elämäntien" ongelmiin yksityisen lauttaliikenteen uhatessa lakata Uumajaan?

    Kuten tänään tiedämme, ei lakannut. Sen verran me itäsuomalaisetkin osallistumme kulttuurin elämänlangan ylläpitoon, kuten tohmajärveläiset pian saavat huomata saadessaan bumerangina takaisin aloitteensa korvata jossakin alakoulussa ruotsinkieli venäjällä.

    VastaaPoista
  5. "Minusta puku on mukava vaate.
    Olen muutaman kerran kokeillut farmareita, -68 ja heti perään -76, mutta ne ovat minusta esimakua helvetin kauhuista."

    Petja. Farkut istuvat hyvin, kun kroppa on kunnossa. Jos persuus roikkuu takana ja maha edessä, niin silloin farkut sopii kuin petroli kaurapuuroon.

    Eli nyt sitten treenaamaan ja lenkille Petja; sinäkin lienet lukenut jo tarpeeksi;sanoinsinpa jopa liikaa kirjoiuksiasi pitkään seuranneena. lopeta urheilun aliarvioiminen ja ei muuta ko lenkille, notta hiki, veri ja räkä lentää..

    Liity Hesarin kampanjaan.

    VastaaPoista
  6. Jossain ns. luovan alan yrityskaupassa pitkän pöydän ääressä istuivat osapuolten omistajat ja johto T-paidoissaan, juristit ja tilintarkastajat työvaatteissaan seinustalla. Kun pöytäseurueella tuli ongelma, huikattiin kysymys "kravattikauloille". Tiettävästi solmio hidastaa ajatuksenjuoksua, ainakin se tekee siitä maksullista. Vai oliko niin, että asiantuntija on se, joka on lakannut ajattelemasta - hän tietää. (Ei kyllä sovi noihin ammatteihin, pelkästä veroprosentin, kirjaustavan tai pykälänumeron tietämisestä ei paljoa makseta.)

    VastaaPoista
  7. jaa, no toisen kotimaisen vaihtaminen pakolliseen venäläiseen on melkoista rulettia ehdottajalta.

    VastaaPoista
  8. Tumma puku on kätevä vaate, sillä kun sen pistää päälle, vaikuttaa asialliselta eikä tarvitse pelätä olevansa väärin pukeutunut.

    Tohmajärveläisten ehdotus on muuten ihan hyvä. Suomessa on paljon alueita, joilla venäjä on paljon ruotsia hyödyllisempi kieli. Ehdottaisin, että siirtyisimme järjestelmään, jossa pakollista olisi lukea ainakin yhden naapurimaan (Ruotsi, Norja, Viro, Venäjä) kieli. Ei ruotsia tarvitse kuin ruotsalaisten ja ruotsinkielisten kanssa jutteluun. Ruotsalaiset osaavat sitä paitsi englantia ja suomenruotsalaiset suomea.

    VastaaPoista
  9. Toi kuva on vuodelta 1999 tai 2000 ja paikkana on Losin konsulin (siihen aikaan Serenius) majan repale Bel Airissa. Autoksi olin vuokrannut Ford Mustangin, valkoisen avokkaan. Siitä on erikseen todisteita.

    VastaaPoista
  10. Mitä urheiluun tulee, niin minulla ei ole koskaan ollut mitään sporttisia lajeja vastaan, päin vastoin, olen ollut kahden seuran hallituksessa, voittanut lukuisia kilpailuja ja vanhassa päälajissani olin ottelin kaksi vuotta vailla tappioita.

    Lisää aiheestä Ihmiskunnassa

    VastaaPoista
  11. Mistähän tuo termi "limunaativaatteet" tai "limunaatikamppeet" on peräisin? Yritin Googlella löytää vastausta, mutta löytynyt oikein mitään. Onko jollain tietoa sanan alkuperästä?

    VastaaPoista