Sivun näyttöjä yhteensä

14. joulukuuta 2005

Palkinto - mistä hyvästä?

Prix Elvis Jukka Liedekselle
>14.12. 18:26

>Säveltäjät ja sanoittajat Elvis ry:n tämänvuotinen Prix Elvis on
>myönnetty opetusministeriön viestintäkulttuuriyksikön johtajalle Jukka Liedekselle.
>Palkinto myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä
>tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön ja siihen liittyvien
>kansainvälisten sopimusten kehittämiseksi.
>
>- Jukka Liedes on alansa johtavia asiantuntijoita maailmassa. Hän on
>onnistunut työssään tasapainottamaan eri osapuolten intressit, olipa
>kyse taiteilijoista, teollisuudesta, kulttuurin käyttäjistä tai
>yhteiskunnan eduista, palkitsijat kiittävät.
>STT
- - -

Elvistelyä.

En olisi uskonut.

Jukka Liedes on vanha ystäväni. Istuimme tekijänoikeuslakia kirjoittamassa jo yli 20 vuotta sitten, jolloin Liedes oli Teoston lakimies.

Kaiketi hän on tehnyt parhaansa EY:n purituksessa. Palkinto hävettää ainakin minua, koska muun muassa eduskunta (perustuslakivaliokunta) ja jokseenkin kaikki asiantuntijoina esiintyneet ovat yksimielisesti todenneet, että Jukka Liedeksen vastuualueella oleva tekijänoikeuslaki on tavattoman sekava ja erityisen epäonnistuneesti laadittu.

Opetusministeriön virkamies Jorma Waldén on Liedeksen työtoveri, ellei alainen. Tämän päivän Helsingin Sanomissa hän tekee uuden Suomen ennätyksen päättömien lausuntojen antamisessa ottaessaan kantaa rakennuksen valokuvaamiseen.

Toivoisin, että herrat häpeäisivät. Uskon että he vielä osaavat sen taidon.

En päässyt paikalle eilen Suomen Tekijänoikeudellinen yhdistys r.y.:n hallituksen kokoukseen. Liedes on puheenjohtaja. Minulla oli täällä vieraana Sir Hugh Laddie Englannista kertomassa, että ei sielläkään ole lainvalmistelussa kehumista.

Nyt on kuitenkin harkittava tilannetta. Edunvalvontajärjestöt - Elvis r.y. on säveltäjien ja sanoittajien järjestö - ja etenkin äänilevyteollisuus ovat tilanteessa, jossa onneksi useampikin on alkanut kurkistella, millaisia peluja järjestöilä on pussissaan.

Tekijänoikeus oikeustieteellisenä aineena on ollut vanhastaan teollisuuden välillisen rahoituksen varassa.

Ehkä tämä ei vastaa nykyisiä käsityksiä taloudellisesta riippuvuudesta.

2 kommenttia:

  1. Palkinto hävettää monia muitakin. Mutta onkohan itse asialla tässä juuri merkitystä, saati mahdollisesti koetulla häpeällä.

    Keskustelu on aivan kuin riistäytynyt niiden käsistä, jotka vielä tuokio sitten kuvittelevat pysyttelevänsä sen syrjässä.

    VastaaPoista
  2. Kyseessähän ei ole taloudellinen, eli rahapalkinto. Käsitykseni myös on, että tekijänoikeuslain valmistelijat eivät itsekään ole riemastuneet palkinnosta eivätkä ole tunnustusta "tilanneet".

    Kuten Kemppinen kirjoitti, että tilanteessa, kaikenlaisten tekijänoikeuslain tulkintaepäselvyyksien ja muiden kiistojen vuoksi, on tosiaan enemmän häpeäksi saada tällainen yhden etujärjestön tunnustus.

    VastaaPoista