Tein samaa kuin jotkut teistä. Luin kirjoittamaani. Tämä “Uusi taivas…” sysäsi entistä voimakkaammin kommentteihin.
Olen ollut väärässä. Kyllä kommentit ovat sellaista keskustelua, jota kirjoittajilla ei ole ennen ollut. Toivon, että jokin määrä liittyy oman blogitekstini lukemiseen ja heijastaa jotain, mitä kommentoija todellisuudessakin haluaa saada julki.
Tiedän, että painavat vuorosanat puuttuvat yleensä. En muuten ole itsekään koskaan lähettänyt kommenttia enkä kommentoinut omaa blogiani muuten kuin kömpelöllä aloituksella “Ad Omnia” eli “kaikille”.
Näitä verkkokirjoituksia olen vertaillut etenkin vuosien 1988 - 1996 Helsingin Sanomien kolumneihin “Tänään maanantaina”. Siellä on vain joitakin, joissa viittaan viikko tai kaksi sitten kirjoittamani johdosta saamiini kirjeisiin. Tuohon aikaan kirje tuli useimmiten päivässä, joskus kahdessa.
Valitan, mutta mieleeni ei ole jäänyt hyödyllisiä yhteydenottoja. Pekka Tarkka, Simopekka Nortamo ja Reetta Meriläinen olivat ison lehden päteviä ammattilaisia. He eivät hukanneet aikaa kiitoksiin eivätkä haukkuihin. Minulla oli kirjoittajana yksi hyvä keino tunnustella päättäjien pulssia, pyytää palkankorotusta.
Isoissa teksteissä kustantaja oli valtavan korkea kynnys. Jos puhutaan kertomakirjallisuudesta, on liioittelua sanoa, että yksi sadasta ensi teokseksi tarjotusta olisi julkaistu minun aikanani. Tietoni alkavat siis vuodesta 1964. Yksi viidestäsadasta olisi ehkä lähempänä totuutta.
Julkaisevat kirjoittajat oli niin pieni joukko, ettei heidän teksteillään ollut käytännön merkitystä.
Mika Waltari sanoo luonteenomaisen valheellisesti “Sinuhessa” päähenkilönsä suulla kirjoittavansa tarinaa itsensä tähden. Uskottava ja rehellinen selitys on pantu muun muassa Joel Lehtosen nimiin: tämä poika ei kirjoittaisi riviäkään, jos olisi rahaa.
Itse pyytäisin kiinnittämään huomiota pariin merkillisyyteen.
Minulle W.G. Sebald oli aikuisuuteni ajan vaikuttavimia kirjailijoita eli samaa sarjaa kuin Tšehov, Camus ja Borges. Pääteos “Austerlitz” (kirjassa henkilön sukunimi) oli tietysti ravisteleva.
Mutta “Ilmasota ja kirjallisuus” ilmestyi 1999 ja suomennos 2014. Kirjailija kuoli autokolarissa 2001. Hän olisi saanut Nobelin, jos olisi elänyt. Tuo palkinto on myönnetty kuolleelle vain kerran, ja hän olikin Nobel-komitean sihteeri ja silti nero (E.A. Karlfeld).
Hätkähdin hakuteoksen mainintaa Sebaldista: hän yhdisti matkakertomuksen, muistot ja esseen.
Matkakertomukset, jollaiset olivat menneet muodista vuosikymmeniä aikaisemmin, olivat erikoisia, koska Sebald ei ollut matkalla mihinkään. Muistoista osa oli keksittyjä. Esseissä on jopa näkyvissä aivan väärää tietoa.
Hieman nielaisen sitäkin, että Wikipediassa sanotaan Sebaldin ihailleen esikuvinaan Borgesin “Haarautuvien polkujen puutarhaa” ja kirjoitusta “Tlön, Uqbar et Tertius Orbis”.
Viimeksi mainitun suomensin joitakin vuosia sitten. Oikeastaan sen voisi liittää blogiin, koska se ei ole yhdeksää sivua pidempi.
Mutta Sebaldin ajatus ja luultavasti hyvin tärkeä ajatus on, ettei holokausti ollut tyypillisen saksalainen eikä edes saksalainen ilmiö.
Hän joka itse oli syntynyt samana vuonna kuin minä, 1944, ennakoi jotain ja ajatteli että niinkin vaivalloinen asia kuin kirjoittaminen olisi tarpeen.
Hän kuoli sydänvikaisena sydänkohtaukseen ajaessaan autoa.
Harvoihin esikuviinsa hän luki Kafkan.
En minäkään pidä Kafkasta. En liioin oikein käsitä, kuinka kukaan voi pitää. Siis Kafka ja Sebald - sekä tulevaisuuden että menneisyyden näkeminen on ylivoimaista.
Tlön, Uqbar... -novellin luin Irlannissa talvella 98/99, kun olin siellä iiriä opiskelemassa. Päätin, että 1) opettelen espanjaa lukeakseni sen alkukielellä ja 2) käännän sen vielä iiriksi. Ykköskohta on toteutunut, kakkoskohta vielä vaiheessa - muuta Borgesia olen jo iirintänyt.
VastaaPoistaYle Areenassa on nähtävissä aika hyvä sarja Kafkasta.
VastaaPoistaSe on myös aika hauska ja sopivan lyhyt, sveitsiläinen, jollaisia harvoin näkee.
PoistaTänään lauantaina olisi aika saada takaisin blogissa julkaistut Tänään maanantaina -kirjoitukset.
VastaaPoistaAd omnes
VastaaPoistaEn ole koskaan kommentoinut muuten kuin ad omnes.
En ole ikinä kulkenut valheen kengillä.
Ad omnipotentem:
VastaaPoistaSain aikoinaan tällä palstalla historian kysymysten ollessa puheena lähteytetyistä kommenteistani muutaman kerran pahimmat "henkilöön käyvät" löylytykset mitä täällä on nähty. Sitä entisajan lyseoiden vuosikertomusten hienovaraista "kehotustakin" (cons. ab.) tuolloin tällöin tarjottiin - jos kohta ei niin kovin hienovaraisesti. Ja tuo kaikki nimellä tai ilman nimeä.
Sivupersoonatko asialla?
Köyhät, lotat, rauhanmiehet&sosialistit Einsteinin Alpertin jalanjäljissä ja muut luuserit työskentelevät kutsumuksesta, eivät rahasta. Siksi heidän työnsä tulokset valuvatkin varakkaille, joiden tilillä on vanhaa ja uutta rahaa monenlaisen konnuuden lisäksi.
VastaaPoistaOn kunnioitettavaa, että arvokas blogi-isä on kommentoijanakin itse vaatimattomuus suljetulla osastolla, ei omana nimellisesti vapaana itsenään.
VastaaPoistaTäällä on virheellisesti väitetty, että professori julkaisisi nimellään ja kirjassaan tekstien lisäksi kommentit. Eiköhän tässä väitteessä ylity korkeampikin syytekynnys.
VastaaPoistaPyydän nöyrimmin anteeksi rikollisten tekoja, sellaisten jotka eivät itse siihen kykene.
Anteeksipyyntö monien sukupolvien hirmutöistä on niihin syyllistyneiden oikeistolaisten eli paavin, piispan ja hallitusten ylevää viisautta ja osoitus väkivaltaisesta vallankäytöstä. Samalla vaivalla pyydän kaikkien psta anteeksi työttömiltä, köyhiltä, mielenköyhiltä, orjilta, vammaisilta ja vanhuksilta.
Mitä se on yleisesti ja ylipäätään kun pyytää anteeksi niin suurta vääryyttä että tietää ettei tule saamaan anteeksi? Valheellista nöyryyttä? Entä jos saa anteeksi, korvaako anteeksianto hyvityksen? Parantaako korvaamattoman teon katuminen ja sen osoittaminen uhrin osaa? Ei sekään mahdotonta ole. Eihän Jumalakaan kiellä mahdottomia rukoilemasta.
PoistaIhmeitä on tapahtunut ja tapahtuu vastakin, on hyväksi tietää mikä on ihme ja mikä johdatus. Johdatuksen rukoileminen on viisautta. Ei höpsö ole sellainen joka ei tiedä vaan sellainen joka vaieten vaikeroi tietämättömyyttään.
Pauli Nevala keihäänheiton kultamitalimies Tokion olympialaisista vuodelta 1964 on kuollut eilen perjantaina 84 vuotiaana. Komea ura oli miehellä keihäänheittäjänä.
VastaaPoistaJoskus Pauli Nevala oli aika totinen periaatteen mies. Ehkäpä siksi Nevalsta joku keksi kertoa keihäänheittäjien perinteisistä Saarijärven kisoista semmoista, että Tokion kisojen jälkeen kysyttiin Pauli Nevalalta, että tottakai hän tulee kultamitalimiehenä kisoihin mukaan. Varmistaakseen myönteisen vastauksen järjestäjät lupasivat vielä pääsylipputuloista yhden kolmasosan Nevalalle.
Nevala tokaisi oitis, että hän vaatii yhden kuudesosan lipputuloista, koska on hän sentään tuoreena kultamitalimiehenä sen verran kova maailmantähti.
Sebaldin kirjat ovat vieraita mutta laitan ohjelmaan. Luen kyllä matkakertomuksia, joista päällimmäisiksi nousevat Goethen Rooman matka ja Heyerdahlin matkat. Kotimaisia tunnettuja matkakertomuksia on myös ollut ilo lukea. Eräs erikoisuus jonka olen pariinkin kertaan tarkkaan lukenut on A. E. Nordenskiöldin kuvaus Koillisväylän retkestä. Goethen matka on kuitenkin jotenkin koskettavin siirtäen ajatukset menneeseen aikakauteen.
VastaaPoistaOlen lukenut kolme Sebaldia. Uskallan mainita nimen, jos joku kysyy, kuka mielestäni on hyvä kirjailija. Ilmasota pysäytti. Raunioiden keskellä pariskunta juo kahvia sortumatta jääneen talon parvekkeella. Katselee siinä, että onpas käynyt pahasti muille.
PoistaLuultavasti jostakin muusta kirjasta olen lukenut, miten rivakasti sodasta henkiin jääneet berliiniläiset (naiset) raivasivat rauniot. Siellä kai on montakin keinokukkulaa, joiden päälle uutta Berliiniä rakennettiin. Eivät sitten alkaneet voivotella että voi kun rumasti me tehtiin (muille).
Liittoutuneiden joukkojen johtajat laittoivat kaduilla ajelehtineet asunnottomat saksalaiset siviilit heti sodan päätyttyä raunioiden raivaustöihin ruokapalkalla. Dokumentit näyttävät naisten ja lasten ja vanhusten ämpäriketjut joilla tiilimurskaa kuljetettiin raunioista kuorma-autojen lavoille. Ihmiset olivat nälkiintyneitä ja sodan järkyttämiä ja käytännössä menettäneet elämästään kaiken, omaisia myöten. Mutta tämä oli voimakas alkusysäys Saksan valtavalle talouskehitykselle ja elintason kohoamiselle korkeammaksi kuin Suomessa. Monissa 1950-luvun kirjoissa on dokumentoitu raunioita mutta 1970-luvun kirjoista niitä on jo paljon vaikeampi löytää.
PoistaUnohdin mainita kotimaisista keskeisimmän matkakertomusten laatijan, Mika Waltarin. Hänen matkansa Pariisiin on todella vaikuttava nuoren miehen rehellinen ja raisu kehityskertomus. Vastaavia hän on tehnyt muitakin mutta ne eivät välttämättä kuvaa hänen itsensä kokemaa todellisuutta kaikilta osin (esim. Istanbul). Muitakin merkittäviä kirjailijoita on tällä saralla ollut Donneriin asti mutta aihepiiri ei liene kovin trendikäs enää.
PoistaTämä foorumi on rauhantyötä: keskustelua, ymmärryksen ruokkimista ja yhteistyötä.
VastaaPoistaKafka on kirjallisuutta matkoista aikoihin, tapoihin, isään ja poikaan, yhteiskuntaan laitoksineen, ihmiseen ja holokaustiseen sotaiseen "ihmisyyteen". Juutalaisuus on eri alojen huippua mutta ei sopine kaikille.
VastaaPoista