Sivun näyttöjä yhteensä

19. helmikuuta 2024

AmmuntaVuosikymmeniä sitten vaimoni - puhe on hänestä, joka kuoli sairauteen 80-luvulla - sanoi kannatettuaan jo mopoa, että kyllä lapselle pitää pyssy hankkia, jos hän kerran tahtoo.

Itse oli silloin kuten nytkin yleislöperö, joten kummastelin mutta taivuin samalle kannalle. Siihen aikaan ystäväpiirissämme oli aatteen ihmisiä, jotka kielsivät kauhistuneina lapsiltaan myös nallipyssyt. Yksikin syöksyi meille tultuaan hamuamaan lasten sängyn alta muovista prässätyn revolveri-lelun ja kiljui sen jälkeen sietämättömästi ja loputtomasti “pum-pum-pum”. Vanhemmat hymyilivät hämillisesti.

Tänään kerrotaan, että ammuntaharraste on Suomessa noussut suureen suosioon. Television kuvavilauksesta olin näkevinäni, että aloittelijalla oli 9-millinen puoliautomaatti. Hiukan vaikea ase. Perusharjoitteluun sopisi paremmin pienikaliberinen, mutta nepä vasta ovat ongelmallisia. Juuri sellaisilla tehtiin ennen paljon vahinkoa, koska kantoluvan sai helposti.

Taannoin poikani viihdytti minua kertomalla, miten seikkaperäiset keskustelut poliisissa käytiin, kun hän oli uusimassa kantolupiaan. Entinen vaihdettavilla piipuilla varustettu Sako oli saanut väistyä. Tässä tapauksessa puhuttaminen ei ollut vaativaa, koska kantoluvan hakija oli harrastanut kilpa-ammuntaa vuosikymmeniä ja elämäntavoiltaan kunnollinen.

Tuo kunnollisuus on joskus vähän vaikea käsite. Olen tuntenut eri vuosikymmeninä useitakin ihmisiä, joilla oli hinku hakea hirvikivääri seinältä tai pistooli laatikosta heti kun oli ruvettu ryyppäämään. Kaksi vahingonlaukaukseen kuollutta,  kumpikin kotosalla. Toinen oli meidän koulussa. Poliisi-isä oli pitänyt virka-asetta ja patruunoita kotona lukitsemattomassa kaapissa.

Pistoolilla ei tee paljon mitään taistelutilanteessa eikä metsästyksessä. Sellaisen kantama osumista tavoitellen on 25 metriä, aidosti osaavalle ehkä 50 metriä. Muinaisella sotilaskiväärillä ammuttiin jopa 300 metristä Amerikassa sanoin joillekin pistoolia käsilaukussa kantaville tai yöpöydällä pitäville, että et sinä tuolla mitään tee. Repliikkini oli epäsuosittu. Mutta 60 patruunaa kuukaudessa ei oikein riitä edes jo hankitun ampumataidon ylläpitämiseen. 

Tämän muistelman taustalla ovat Venäjä ja Gaza.

Ilman inhimillisyyttä politiikassa menestyy. Myös hirmuliskot menestyivät maailmassa.  Vaikka ne ovat olleet kauan poissa, niitä ei moni kaipaa, ei edes kasvissyöjiä.

Venäjä herättää surua. Siellä on ollut niin paljon hyvää ja kattavaa. Tšehov oli inhimillisyyden kuvaaja yli muiden; hänelle ihminen on olennaisesti myös vajavainen ja hyvä monet hänen hahmonsa ovat täyttymättä jääviä eli siis uskottavia. Vastoin monien muiden ajatuksia en osaa nähdä, että Tolstoi ja Dostojevski olisivat likimainkaan samalla tasolla. Molemmat olivat vähän väliä tukehtua omaan papillisuuteensa eli taipumukseensa suuriksi saarnamiehiksi. Venäjällä pienemmätkin saarnamiehet ovat saaneet ihastusta. Siis sellaiset kuin Lenin.

Jerusalemin suuntaan sanoisin, jos siellä oltaisiin kuuntelulla, että yksi ihmisenä olemisen suurimpia kuvauksia on heidän vain pyhänä pitämänsä Jobin kirja, joka löytyy vanhasta testamentista. Siitä välittyy selittämättömyys. Siksi se on meidän tuntemamme kertomuksen kantamuoto. Näin on, vaikka on paljon vanhempiakin säilyneitä kertomuksia. Katkeamaton perinne alkaa tuosta. Paljon vanhemmatkin rippeet maailmassa olemisen merkillisestä ilmiöstä tulevat mieleen. Australian alkuperäiskansan unitodellisuus tulee mieleen.

Ja henkilökohtaisesti olen hyvilläni Stubbin esiintymisestä Münchenissä. Hän sanoi selvästi Venäjästä. Ja suupielet kaartuvat kun ajattelee, että Trump sai omassa maassaan miettimisen aihetta aivan liian usein kiittelemänsä venäläisen “kaverin” otteista. Tilanne voisi ihan vaikuttaa amerikkalaisiin.

(Eilen kommenttiini liitetty hyvin vanha blogikirjoitukseni ei ole oma ajatukseni, vaan jonkun lähettämä.)98 kommenttia:

 1. Muchenissä sanottiin selvästi myös viimein se, että Naton, ja jo pelkästään Euroopan, ylivoima konventionaalisissa aseissa on suunnaton Venäjän arseenaaliin verrattuna.
  Silti länsi ei tee eikä uskalla tämän enempää.
  Häkkänen ihmetteli eurooppalaisten maiden prosessien kestoa näissä.

  Putin voitaisiin ehkä jopa voittaa rintamalla jos länsi, ja Eurooppa, tekisi enemmän kuin nyt, ja toimisi rohkeammin. Ei kaikkea voi jenkkien niskaan latoa.
  Tanska näytti nyt sentään miehen mallia.

  Toinen aliuutisoitu puute on Ukrainassa vielä tekemätön kunnon liikekannallepano: suurin osa reservi-ikäisistä ei ole rintamalla, jolla valtavasti kyllä ukrainalaisia vapaaehtoisia. Miksi ei täyttä liikekannallepanoa maassa, joka taistelee olemassaolostaan? Uskottavuus alkaa kärsiä jos tätä miettii liikaa.
  Osaako tähän liikekannallepanon vaisuuteen vastata joku Ukrainan tilannetta sisältä paremmin tuntija?
  Tässä hetkessä tuskin kannattaa ajatella Zelenskyn suosiolukuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sitä miettisi? Oi niitä aakooässän aikoja.

   Poista
  2. AKS ei liity tähän mitenkään, edes sarkasmilla. Kysymys koski sitä miksi vain varsin pieni osa ukrainalaisista armeija- tai reservi-ikäisistä miehistä e i ole rintamalla. Outo tilanne maassa joka taistelee olemassaolostaan. Vrt. Suomi samassa tilanteessa 1939-1944.

   Poista
  3. Sota on ihmishengille perso.
   Käynee syyksi?

   Poista
  4. Totta, sodassa kuolee. Omaa maata puolustaessa voi kuolla.
   Vastaava tilanne kuin Ukrainassa on ei olisi mahdollista Suomessa, jos meille olisi hyökätty. Rintamalle lähteminen ei olisi vapaaehtoista.
   Kuvitelkaapa että olisi.

   Poista
  5. ”…. Ukrainassa vielä tekemätön kunnon liikekannallepano…” Estääkö korruptiokulttuuri kunnon liikekannallepanon? Palvelukseen kutsun välttelijöitä riittää? Estääkö korruptiokulttuuri aikanaan Ukrainan EU-jäsenyyden? Kysyn vain. – JRi.

   Poista
  6. Jos tuon liikekannallepanon laittaisi kutsuissa houkuttelevampaan muotoon. Vaikkapa jotta "panokannalle kaikki kansalaiset!" Vähän kuin Ranskan Macron viestissään kansalaisille ”demografisesta varustautumisesta”. (Syntyvyyden lisäämisestä)

   Poista
  7. Koulutuksen puutteesta siellä on kyse. Yle vastaa tähän tänään, jos viitsitte lukea. Olivat saaneet vastauksen paikallaolijalta, suomalainen upseeri.

   Poista
 2. Kenttäkäytön kuitenkin eriävää näkökantaa edustaisin ja sanoisin pislarin olevan 5 - 15 metrin matkalle passeli ja mieluiten kenttälapiota (jollakin oudolla otteella) tai muutoin hollilla pidellen ookoo.

  Ei pislarin piipun pituus ole vaikea piillottaa mutta kookkaan lippaan nielevä kahva on ja silloin se on vaikea jemmata pusakan sisään.

  Patruunamyynti lähti täällä nousuun jo Ukrainan kahinan alkua ennen. Kiväärinpatruunoita sai oikein hakea, edulliset myytiin ensin isoissa erissä.

  Syvä reservi. Hyvin varautunut ja osaa varustautua.

  Olen silti sitä heimoa ja kantaa että tulevakin valtionpäämies vois sanoa reippaasti että uskoo Jumalaan, ainakin viran puolesta.

  VastaaPoista
 3. Itsemurhatutkimuksissa (uusimmissa) on todettu, että tekojen määrä on selkeässä suhteessa kotona olevien aseiden (luvallisia tai luvattomia) määrään mm Lapissa, USA:n eri osavaltiossa ja Sveitsissä.

  Mitä enemmän "läänissä" on hallussapitolupia, sen useammin runsaammat teot tapahtuvat ampumalla.

  Naisen ampumalla tekemä itsemurha on Suomessa rariteetti, ei edes jokavuotinen (n = n 750/v). Itsemurhan tehneistä on naisia 10-15% (FI), rakkaushuolien takia ("werther-syndrooma) nuoret miehet useimmiten tekevät itsemurhan, keskimäätin 1.2 promillen humalassa.

  Pohjanmaalla ajetaan kallioon, siltaan tai rekkaan.

  Suomalaisista 100 miestä on mennyt Ukrainaan auttamaan.

  Heistä useampi kuin muutama on kertonut, että kyseessä oli vaihtoehto itsemurhalle (YLE, tuore dokumentti).
  Nyt moni valittaa, ettei saa valtiolta korvauksia traumaperäisen reaktion tuottamaan hoitotarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastojen mukaan naiset useammin yrittävät itsemurhaa mutta miehet tekevät sen useammin. Naiset eivät siis oikeasti yritä sitä vaan hakevat huomiota tai jotain muuta yrityksellään.

   Poista
  2. Erään valtion poliisit laukaisevat aseensa vuodessa yhtä monesti kuin pienen amerikkalaisen poliisipiirin konstaapelit. Tämä tiedetään mutta siinä on kerroin joka vaihtelee sielläpäin rajusti. Täällä tuo luku ei juuri vaihtele.

   Poista
  3. Itsemurhayritystilastointi on huomattavan epäluotettavaa sekä Suomessa että muualla kehittyneessä maailmassa. Kehittyvissä maissa ei isommin tilastoja ole.

   Yrityksiä on (FI) 10 000 - 30 000 vuosittain ja niiden sukupuolijakauma on epävarma. Yhdessä tutkimuksessa 1990-luvulla IMY nais-mies-suhde oli aika lähellä 50/50, mutta aineisto oli suppea. IMY ei myöskään aina ole avunhuuto vaan selkeä viesti lähestyvästä teosta (lisää riskiä kymmenillä %:lla).

   Poista
  4. Itsemurhatilastointi pitää aika lähelle paikkansa onnistuneiden joukoissa. Siitä taasen voi tilastoinnin asiantuntijat ja tutkijat tehdä oikeaankin osuvia arvioita itsemurhaa yrittäneiden määristä (50/50 tuskin pitää paikkaansa), kuten sen perusteella myös sukupuolijakaumasta saa tarpeeksi osuvat lukemat.

   Muunsukupuolisia ei ole vielä luetteloihin erikseen alettu merkkailla

   Miehet ne siis tässäkin väkivaltakisassa riman ylittävät.

   Poista
  5. Mik' on tämä uusin tutkimus, miltä taholta ja mistä sen voi saada?

   Lyhyesti: mikäli emme täällä kotoisasti metsästäisi olisi hirviä ja varsinkin peuroja liikaa turvalliseen liikenteeseen. Homma on siltä osin etevästi järjestetty. Itänaapuri harventaa kantaa vyösyöttöisillä konekivääreillä helikopterista, keväthangilla eivät laumat pääse karkuun.

   Jos me tekisimme samoin nousisi julkisuuteen ultravihreä metakka joka kuuluisi kauas.

   Poista
  6. Antiutravihrteä: Voisitko ajatella toisin päin nuo hirvi- ja peurakantojen liiallisuudet?

   Siis että autoja ja niille yliprameita teitä kaikkialla liikaa on, varsinkin kun nuita kotteroita ei edes voi syksyisissä pyssyjahdeissa pamautella vähemmiksi, ja vaikka saisikin, ei sekään auttaisi, kun liukuhihnat tuottavat kaikkialla maailmassa sitä turhaketta enämpi kuin tämä pallo kestää.

   Poista
  7. Niitä voisi olla ruokkimatta ja jättää sudet ja ilvekset ampumatta niin päästäisiin ajan kanssa samaan.

   Poista
  8. Autovihaajalle tiedoksi, että maaseudulla asuu yli miljoona kansalaista ja he eivät pääsääntöisesti ole joukkoliikenteen palveluksien äärellä kuten voisi olettaa. Monilla paikkakunnilla ei ole mitään joukkoliikennettä. Oma auto on pakollinen varuste jotta voisi edes perheen perusasiat hoitaa. Palvelut ovat entistä kauempana. Töihin on pakko päästä jotta asumisen ja elämisen ja velat voi kustantaa. Lapset on saatava päiväkotiin pitkän matkan päähän jne.

   Helsingissä asuvat vihreästi ajattelevat eivät käsitä kaiken yltäkylläisyytensä keskellä tätä. Heillä kulkee ratikkaa, bussia, paikallisjunia, takseja, erikoisratikoita, vesibusseja ja vaikka mitä, usein aivan oven edestä. Heillä palvelut ovat nokan edessä eikä minnekään tarvitse lähteä. Myös kaikki viihdytyslaitokset ovat aivan siinä. Maaseudulla ei monilla edes katuja aurata vaikka ovat ns. taajaman alueella. Eikä siis edes katuvaloja ole, eikä siis palveluita lähimaillakaan näy. On pakko mennä 340 - 60 km päähän hoitamaan välttämättömiä asioita ja ostamaan ruokaa.

   Poista
  9. Miksikäpä se autoja tai autoilijoita vihaamalla mikään miksikään muuttuisi? Ja turhaksihan sen "autojen pamauttelun" jo perustellen totesinkin. Elikäs kommentillani on laajemmat ajatuskuviot takana kuin alkukantainen "viha". Sitä paitsi emmä oikeasti osaa mitään vihata. Paitsi Moskovan Monsterizaatanaa joka se oikeutetusti ansaitsee vaikka turhauttavaa vihaa sekin on kun ei pääse sen pilliä kuristamaan kuitenkaan.

   Oikeassa olet maaseudun ihmisten pakosta omistaa kulkuneuvo, mutta mikä tällaisen pakon tielle lajimme onkaan ajanut? Vaikka ei senkään miettiminen mitään enää auta. Varsinkaan pelkkää teoriasointia tarkoittava miettiminen. Käytännön toimiin olemme jo liian laiskoja. Hiihtää emme enää osaa ja kävelykin tuntuu jo monesta mahdottomalta jo parkkipaikkojen periltä kauppaan.

   Pyörällä metsäpolkua pitkin maalikylään.., hui saatana! (Tulipahan mieleen, että se oli ihan normi omassa lapsuudessani.)

   Nyt olemme lajina sillä polulla, jolta ei käännytä ennen kuin pakko on. Emmekä sitten enää ehdi kun takana painaa valtava ihmismassojen meri joka ei vielä tiedä, mitkä tuhon liekit taivaanrannassa loimottavat.

   Mutta eipä ole "kaiken tarpeellisen" äärelläkään asujilla aina hyvä olla. Hirvittävä on se puristus, jonka yhteiskunnan toimintojen pakollinen, rautainen ja meluisa vanne kaupungeissa asujia joka puolelta puristaa. Ja kun pitää vielä ehtiä joka v...n aamu unenpöpperöisenä, vihaisena ja tympääntyneenä siihen viimeiseen, tunkutäyteen ahdettuun ratikkaan...

   Poista
  10. Itsekin asun maalla ja täällä mieluummin kuin Hesassa jossa olen syntymäni jälkeen aikaani viettänyt. En halua ruuhkiin jonottamaan ja muiden hikeä busseissa haistelemaan. Maalla on tilaa ja kaunista luontoa ja hiljaisuutta. Voi kaivella puutarhaa, tehdä retkiä metsiin ja talvella käydä hiihtämässä. En ole muuten edes hiihtäessäni koskaan kohdannut toista hiihtäjää, sen verran harvinainen ihmislaji sellainen on. Löytyy järviä ja jokia joissa voi soutaa ja kalastaa.

   Hintana on se että palvelut ovat kaukana ja joka paikkaan on matkaa mutta sen jokainen maallemuuttanut hyväksyy. Eikä muuten kiinteistöverolle saa juuri mitään vastinetta.

   Poista
  11. Voisin ajatella että kaikilla liian vähäisillä mutta kotoperäisillä pedoillamme olisi kaulassa panta ja omistaja olisi vastuussa petonsa hyvinvoinnista.

   Poista
  12. Mitenkäs ne maalaiset pärjäsivät ennen kuin auto keksittiin?
   Tai lapsiperheet?
   Auto on lopultakin aika turha peli.

   Poista
  13. Katsopas, ennnen maalla oli palveluita. Oli osuuskauppa, apteekki, posti, nimismies, pankki, kunnanlääkäri, kirkkoherra sekä työpaikka. Nyt ei ole enää mitään monella paikkakunnalla.

   Poista
  14. "Mitenkäs ne maalaiset pärjäsivät ennen kuin auto keksittiin?"

   Tällaisiin kysymyksiin löytyy kyllä helpostikin vastauksia kirjallisuudesta ja muistitietoakin vielä meiltä yli 50-vuotiailta.

   Täydelllisen vastauksen antamiseksi pärjäämisestä vaatisi aina uudelle digisukupolvelle omat selvityksensä, mutta miten ne saisi lähimenneisyydestä kiinnostumaan, onkin eri juttu. Sanoisin jopa, että mahdotonta.

   Ehkä jos niistä oloista metsäpolkuineen, suksien mäystimissä käppyräkärkiset saappaat linksuntoineen (kiroilua vallan perkeleesti), vesikelkkoineen, tervattuine veneineen, hevosineen, rattaineen, kolukärryineen jne. rakentaisi joku älylaitteilla pelattavan pelin jossa pihkan, läskisoosin, hien ja pierunhajut olisivat mukana. Ja Äetin lypsysankon kolina, lehmänutareiden vetimistä suihkuavan maidon suihke ja lypsyjakkaran lenksunta epätasaisella parsialustalla: Tähän kohtaa tietenkin se navetanhaju ... ....

   Poista
  15. Listastani puuttui monta kohtaa joita nykyisin ei maaseudulta etsimälläkään löydä. Esimerkiksi eriasteiset koulut ja päiväkodit, sairaalat, terveyskeskukset, postinjakelu, postibussit, urheilukentät, harrastushallit.

   1980-luvulla kaikki listassani esiintyvät olivat olemassa ja maan hyvinvointi oli jotakuinkin huipussaan tästä kulmasta katsottuna. Hyvin monella paikkakunnalla oli jopa omat sairaalat, sitten ne lopetettiin ja siirryttiin terveyskeskuksiin ja nyt on nekin lopetettu. Palvelut siis paranevat.

   Omalla paikkakunnalla melkein kaikki pienet kyläkoulut (lähes 20 kpl) on lopetettu ja koululaiset on keskitetty pariin suureen kouluun. Koululaisille tulee melkoiset päivämatkat ja kyydit on järjestettävä. Sama kohtalo on ollut päiväkodeilla.

   Kaikkia näitä yhdistää se tekijä että alueen tiet ovat erittäin huonossa kunnossa eikä joukkoliikennettä ole. Auton käytölle ei ole mitään vaihtoehtoa. Monessa perheessä on oltava kaksi, jopa kolme autoa jotta kaikki perheenjäsenset voivat asiansa hoitaa, käydä työssä ja kenties vielä jotain harrastaa. Polkupyörän käyttö näihin tarkoituksiin on poissuljettu pitkien matkojen takia. Monella paikkakunnalla olosuhteet ovat palautuneet 1950-luvun lopun tasolle jolloin ei kaikilla paikkakunnilla ollut teitä eikä edes sähköä eikä niinollen mitään palveluita. Huimaava kehitys!

   Poista
  16. Olipa hieno ja rehellinen kannanottoa sanoa itsemurhaa onnistumiseksi.

   Poista
  17. Miteppä olis Finnish Fifties -simulaattori? Laetettaako käymmää...

   Poista
  18. non plus ultra vihreä iihootiistaina, 12 maaliskuuta, 2024

   Eiksne pyssyjahdit hoida pojat sinisissään, meinaten että pois turhilta nuo paukkurautaset?

   Poista
  19. non plus ultra vihreä iihootiistaina, 12 maaliskuuta, 2024

   Tätänin olen vuntsinu että sähköttä käyvä kerrostalo ilmavvesiä ja ääniefekteillä. Syrjemmässä. Ukrainasimu, ja savuja. (Hiihtoliiton hyväksymä?)
   Onhan suvet kurriin.
   Se siellä kaivossaarella joo mutta onhankai Senaattikiinteistöillä vaimikä seny on varuskunteja äsh, kuntia tyhjillään?
   Että sais kun maksais, vaikka parisen sattoo aina maisteluparia kohden?


   Yliopilla rötkit opit saiski nii aatokaahareille, eiks vaan?

   Poista
 4. Vanhassa Ryhmäteatterissa harrasti muuan näyttäytyjä lava-ammuntaa.

  Sillä osuu vaikkei tähtäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko se näyttäytyjä lehemä? Ammmuuuuu!

   Poista
  2. Oiskoon tuo ollu sonninmullikka?

   Elikkäs sellainen murrosikänen uroslehmä jolla on tosisonnius vielä hakusessa ja viitisensattoo killoo bodaamata.

   Nethän ossuu, vaikei tähtää. Erräänki kerran ossuit takarenkaan lisäpainoon niiettä kalahti. Kalliita kappaleita, sellaset mullikat, jalostustila ja kaikki. Mutta minä väistin. Vaikka jos isännältä olisin kerinny kysyä niin varmaanki olis sanonu että ei ne oo tosissaan, ota se huumorilla.

   Poista
 5. Pääasia että tappamisesta tulee toinen luonto, eihän ampuma- ja tappoharrastuksesta muuten ole mihinkään. Vaimo ja yleensä nainen voi jäädä henkiin, ja niin ei nimenomaan pitänyt käydä. Päivittäin saa lukea että sitä on valmisteltu huolellisesti ja jääty kameran kuviin kaupassa tarvikeostoksilla, mutta oikeus huomaa että ei ole selvää oliko tappamista suunniteltu ja oliko sillä tai toisissa keisseissä hoitovirheellä yhteyttä uhrin kuolemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Eihän nyt päivittäin, ei. Voi lukijanluoja ja Jumalan suoja. Aku Ankka -tilaus vetämään.


   Poista
 6. Samaa mieltä Tshehovista. Tshehov piti Tolstoista. Mites myöhäinen huipputyö "Hadzhi Murat", sotilaan muotokuva, Harold Bloomille "maailman paras tarina"?

  Dostojevskin luulisi puhuttelevan oikeustieteilijää. Kuka on syyllinen? Nimi on tiedossa, mutta mysteeri vasta alkaa.

  Elokuvasuositus: Justine Trietin Putoamisen anatomia. Olisi kiinnostavaa kuulla suomalaisen asiantuntijan kommentti elokuvasta, joka on myös kuvaus ranskalaisesta oikeusjärjestelmästä. Vaimo saa syytteen miehensä murhasta. Taustana on aviokriisi. Syyllisyyden kuvauksessa on dostojevskimaista syvyyttä.

  VastaaPoista
 7. Hyvinhän se meni Münchenissä, kutsui asioita oikeilla nimillään eikä virnuillut liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Helpottunut minäkin olen.

   Kunhan nyt jaksaisi analyysissaan aina erottaa sen, miten toivoo asioiden olevan, siitä, miten ne ovat. Höttöpuheisiin ja kovin löysiin repäisyihin ei enää ole varaa,

   Mutta jospa se siitä.

   Poista
  2. Ottaahan hän huomioon että vitsaili? Ettei ole vielä virassa, aikaa riittävän siis tuttujen tapaamiseen. Lista oli kiva mutta hitto vieköön, tietäähän sen mihin se on ja mistä kulttuurivähemmistöstä on puhe.

   Itse siitä sakista o.t.o. kieltäytyneenä arvelemma täällä Piukanperän rehellistämislaitoksessa että valtakunnan vahtiköörille tulee aika ikävän pitkäksi ja hilpeät ajat, molemmat.

   Pääministeritär on lujan työn tekevä ja kiintopiste valtiomme pikku krongeleissa mutta eihän se saa johtaa kulltuurivähemmistöjen aliarvostuksen suuntaankaan. Yhtenäisyydessä on vastavoimaa, sitä ei kaada nurinkurisuus.

   Poista
  3. Mutta eikö nykyisin ole mitään arvoa sillä seikalla, jota ainakin ennen sotaa pidettiin länsimaisen oikeuskäsityksen perusteesinä, eli että kukaan ei ole syyllinen rikokseen, ennen kuin tutkittu, tuomittu ja valitusastissa koeteltu? Ehkä Suomen presidentin elected olisi hyvä vain pitäytyä tähän näkemykseen, kutitti sitten miten pahasti tahansa kollektiivinen "Munchen-syyhy"?
   Siis kiire "suoraan johtopäätöksiin"?
   "Rikosoikeudellisissa menettelyissä syytetty tai epäilty henkilö on syytön kunnes toisin todistetaan, vahvistetaan direktiivissä 2016/343, jota alettiin soveltaa 1.4.2018. Direktiivillä varmistetaan myös se, että jokaisella on oikeus olla läsnä omassa oikeudenkäynnissään."
   Lähde: euro-lex europa.eu; https://eur-lex.europa.eu/content/news/EU-new-rules-right-to-presumption-of-innocence-right-to-presence-at-trial.html?locale=fi

   Poista
  4. Minusta Stubb on lähtenyt hyvin liikkeelle kuten pitääkin. On syytä olla proaktiivinen eikä jäädä odottamaan tapahtumia joihin sitten vasta reagoidaan.

   Stubb ei varmasti ylitä toimivaltaansa vaikka keskusteleekin jo ulkomaisten vaikuttajien kanssa eikä varmasti anna lupauksia joihin natsat eivät riitä.

   Poista
  5. En olisi huolissani henkilöstä. Tuleva presidenttimme on pyörinyt niin monissa eri ympyröissä, että tuohon ikään tullessaan on jo oppinut yhtä ja toista itsestään, onnistumisistaan ja vastoinkäymisistään, että tietää, mihin pystyy ja mitä pitää varoa mutta on vielä tarpeeksi nuori oppiakseen nopeasti uutta. Ja ahkerakin kuuluu olevan sekä järjestelmällinen, ja itse on sanonut, ettei väsy koskaan. Kun ruumis saa sopivaa ravintoa, liikettä ja lepoa, niin aivot siinä samalla. Mallia meille muillekin? Mitäs vielä kehuisin, niin, miellyttävä ihminen, avoin ja empaattinen. Huumorintajukin on aina eduksi, ja laukeaahan se edeltäjänkin naama aika usein hymyyn. Impulsiivisuutta ja avoimuutta joutunee suitsimaan, mutta on se vakaa presidentillinen ilmekin jo löytynyt...

   Nämä ovat niitä edellytyksiä, lähtökohta, sitten alkaa arki. Mitä tuokaan tullessaan? Mutta kukas se sanoikaan, että kyllä se siitä? Työ yleensä neuvoo tekijäänsä. Toivotetaan onnea, yhteiseksi hyväksi.

   Poista
  6. Joko sitä taas Muenchenissä myytiin pieniä valtioita?

   Poista
  7. Olisihan niitä Muenchenissae pikkuvaltioita kaupattukin, mutta ostaja puuttui! Lupasi palata asiaan.

   Poista
  8. Kuka sai Liechtensteinin tällä kertaa (kts.sketsi youTubessa, Monty Python)?

   Poista
  9. Tuotapa nin. Kuuleek Teenlunti?! Natsapartio runtille. Kaikki poimitaan.

   Poista
 8. Nimismiehillä oli ennen kaikkein pienimmät aseet, tuollaista kuuskolmeviitosta ja seitenkuusviitosta. Metrin päästä nenänpäähän ja ei tarvittu ambulanssia. Olikohan siinä takana se että jos olisi pitänyt saada lopullisesti kertakaikkiaan turvattua itse tai yleisö raivoavalta poliisilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäni oli nimismiehenä 1930- 1940-luvulla ja kantoi asetta. Joutui laittamaan rautoihin monenlaista ryöväriä ja murhaajaa. Joskus joutui tuoreeltaan jahtaamaan taksiryöstäjää joka oli murhannut kuljettajan. Tiettävästi asetta käytettiin kuten siihen aikaan oli tapana, sodankäyneillä miehillä. Ei siinä säälintunteita ollut kun oli nähnyt mitä jälkeä roisto oli tehnyt.

   Poista
  2. Mikä oli itsemurhien osuus sotienjälkeisen ajan kuolleisuusluvuissa?

   Poista
  3. En tunne tilastoja mutta nimismiesisäni joutui niitäkin tutkimaan ja olen joskus tutustunut hänen dokumentteihinsa ja käyttämäänsä kirjallisuuteen. On karmeata luettavaa järkyttävine kuvineen. Epätoivoisia, todella epätoivoisia ihmisiä oli sodan jälkeen. Kyse ei ollut mistään pikkujutuista kuten elämään kyllästymisestä vaan käytännössä monelle oli tullut seinä vastaan eli maailmanloppu. Maailma vaan oli karu paikka 1944 - 1960, sitten vasta alkoi aurinko paistamaan ja ihmisten elintaso ja mielialat kohota.

   Myös murhatöitä tehtiin kuten nykyäänkin. Kaikkein raaimpia murhaajia näyttäisivät olleen mustasukkaiset naiset jotka ottivat käteensä yleensä isot sakset ja jälki oli pahaa.

   Poista
  4. Tästä jotakin tietoa. Siksi kysymys. Luvaton ase ei vedä liipaisimesta, ihminen siinä on.

   Poista
 9. Tuore otsikko: "YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Gazan tulitauosta - Yhdysvallat uhannut vastustaa."

  Ja jotta muutkin asiat menisivät oikeilla nimillään, niin nyt kaikki, allihopa, yhteen ääneen tällä palstalla: "Israelilla on oikeus puolustaa itseään!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zubin Mehtalla on oikeus johtaa sikäläisiänfilharmonikkoja

   Poista
  2. Tappakoon Israel Hamasin asemiehiä ihan niin monta kuin osaa, mutta asunnot, sairaalat, lapset, naiset ja muutkin siviilit pitää jättää rauhaan.

   Poista
  3. Niinpä niin, mutta Hamas käyttää joka tilanteessa ihmisiä kilpinään, kaikin keinoin.

   Poista
  4. Hamas tappoi vain pari tuhatta lasta, naista ja vanhusta, sattuuhan sitä.

   Poista
  5. Kaasajärven suurkunnasta syöksyy 10 wagnerterroristia naapurikuntii, tappaa 20 ja kaappaa 50 ihmistä tunneleihinsa.
   Suomi hyökkää ja tappaa 4250 asukasta, ja sairaaloita myöten pommittaa mäsäksi kaiken, jopa teho-osasto-potilaita menehtyy lapsipotilaineen.

   "Suomella on oikeua puolustaa itseään"
   "Kuntaäänestystilastossa 5 putinilaista ex-ps ehdokasta sai 40% äänistä joten joo on oikeus pommittaa mäsäksi ja tappaa yli 4000. Oma syy."
   ?

   Ihanko totta?

   MMM...

   Poista
  6. Se on niiden ihmiskilpienkin tappaminen kielletty.

   Poista
  7. Onko joillain joku uskonnollinen tarve puolustaa kaikkia Israelin pahoja tekoja?

   Poista
  8. "Onko joillain joku uskonnollinen tarve puolustaa kaikkia Israelin pahoja tekoja?"

   Varmasti heitä on, mutta pienenä vähemmistönä. Sillä suurella enemmistöllä on uskonnollinen tarve puolustaa mahtavaa "transatlanttista" suojelijaamme, joka puolestaan on tuon kansanmurhaa paraikaa tekevän valtion pysyvä liittolainen, jo pelkästään Lähi-idän öljy- ja sotilasstrategisten intressien vuoksi. Puhumattakaan kotoisesta (USA) "lobbysta".

   Näin pienen, sisukkaan Suomenkin on roikuttava niskat kyyryssä tiiviisti joukon jatkona kuin entisajan kesäkisoissa B- ja C-luokan ja luokattomien sarjan 1500 metrin juoksussa. Eikä ainoastaan roikuttava vaan - halulla.

   Poista
  9. Ihmiskilpienkin tappaminen kielletty. Hyvä.

   Entä USA ja Englanti 1944-1945 kun sodan lopputulos oli jo täysin selvä?
   Satojen tuhansien saksalaisten siviilien polttaminen eläviltä taloihinsa ja pommisuojiinsa suurpommituksissa.

   Poista
  10. Ei se tarve puolustaa ”suojelijaamme” ole uskonnollinen, vaan ihan viileän harkinnan tulos. Vaihtoehtona olisi elämä Venäjän vasallina, putinismin puhtoisena kuoripoikana. Kiitos ei tällä kertaa, sanoi Suomen kansa.

   Poista
  11. Vedät nyt mutkat suoriksi, ei se maailma ole ihan noin mustavalkoinen.
   Mutta jenkkien vasallina olemiselle ei taida oikein olla järkiperusteita.

   Poista
 10. Ampumaratoja halutaan lisätä. Hyvä niin, sillä kyse on yleisestä turvallisuudesta. Mikäli näin ei tehtäisi, ammuskeltaisiin sellaisissa paikoissa, joissa ehkä aiheutuisi muille vaaratilanteita. Mitä tulee sitten ampumataitoon, niin aiemmassa kommentissa anonyymi katsoi, ettei ampuma- ja tappoharrastuksesta tule mitään ellei tappamisesta tule toista luontoa. Olen itse vuosikymmeniä harrastanut urheiluammuntaa, enkä yhdistä sitä tappamiseen. En edes metsästä. Suhtaudun aseeseen kuten vaikkapa urheilukentän keihääseen. Sekin on tappoväline. Hyvä ampumataito on reserviläiselle erinomaista pääomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinmoimen sivuongelma on, että harrastuksen lisääntyminen lisää aseiden määrää, nimenomaan kotona säilytettävien sellaisten. Ja se taas tunnetusti korreloi aseella suoritettavien rikosten kanssa.

   Poista
  2. Ampumataidon ylläpitoon eivät riitä pelkät kalustolaukaukset.

   Hirvikoe oli ennen kelpoisa, jotkut pitävät uutta koetta liiaksi helppona.

   Metsästäjien keskusliiton hyväksymien kokeiden mukaan olemme toimineet ja uskomatonta mutta totta, ammuttujen laukausten suhde onnettomuuksiin on huikean hyvä, harvinainen todella.
   Matalaotsaisten junttien ampumataidon varaan voi laskea merkittävän suuren osan nopean toiminnan reservin puolustuskyvystä, halusi tai ei.

   Poista
  3. "jonkinmoimen sivuongelma..." Suomessa on valtaisa määrä ampuma-aseita, joka johtuu aikaisemmasta helposta luvansaannista sekä sodista. Vaikka rintamalta tulleita sotasaalisaseita onkin vuosikymmenien aikana keräilty poliisin haltuun, niin vielä niitä komeroissa on. Itsekin takavarikoin yhdestä "vintistä" 32 sotilaskivääriä aikanaan. Sitten on ollut vielä tätä luvatonta "uustuontia" puhtaasti rikollisiin tarkoituksiin lähinnä Venäjältä ja Balttiasta.
   Aseiden kokonaismäärään nähden niillä tehdyt rikokset ovat vähäisiä. Voin henkirikostutkintaa tehneenä vielä todeta, että suomalaisilta eivät konstit lopu vaikka aseitakaan ei olisi.

   Poista
  4. Valkohönttipeuran rotuominaisuutena on jämähtää liikkumattomaksi uhan havaitessaan. Ajoradalla se on liikenteen vaarantava ominaisuus. Näiden suloisten bambien metsästykseen suositellaan ryhdyttävän, kanta ei ensinnäkään ole endeeminen maassamme ja vaikka tämä olisi vähäinen piirre on nyttemmin niitä niin suuri määrä että niitä on harvennettava, vaikka makua ei voi kehua. Jotkut käyttävätkin puunuolia tähän, alumiini- tai lujitemuovinen nuoli kun ei maadu, puunuolesta jää vain pieni kärki jos sitäkään.

   Konstit ovat loppumattomat, niin myös niiden kieltäminen
   joka tapahtuu usein juuri niiden toimesta joita asia ei koske ja jotka ovat siihen puuhaan ryhtymättömät ja kykenemättömät.

   Riistanhoidollisen järjen mukaan ihminen on luomakunnan herra ja vastuussa eläinkunnan hyvinvoinnista. Ihmiskunnan hyvinvoinnista ei ole niin väliksi, kunhan asiaa tarpeeksi miettii niin alkaa harmittaa ja tekee mieli kieltää ihminen haitallisena vahinkoeläimenä. Tähän kätevä priorisointi on omiaan, sitä kutsutaan sodaksi ja se harventaa kantaa mutta erittäin epäsiistillä ja rikollisella tavalla.

   Jos voisimme käyttää viuhkamiinoja metsästyksessä ja hoitaa homman urakalla?

   Ampuma-aseiden hallussapito on luvanvaraista mutta vihaaminen on laillista, alkoholin juominen ja vihaaminen yhtäaikaa on myös laillista.
   Jos kieltää pitäisi kieltäisin ampuma-aseen hallussapidon ja alkoholin alkoholia käyttävältä ellei hän suorita jokavuotista osuuttaan riistanhoidosta jousipyssyllä.

   Poista
  5. Tällä vaarallisella vieraspeurahommallahan nyt perustellaan kierosti ilvesten metsästystä. Kilpailevat samasta saaliista. Seurauksena liikennetuhoja.

   Poista
  6. Viuhkamiina on priima tepsimään autoihin. Endeemisissä autoissa tulee olla IFF -laite.

   Metsästäjät voisi siruttaa, villimetsästäjän voisi rauhoittaa...

   Poista
 11. Ad Omnia: kommentoija sekoittaa sanat "vastuussa" ja "syyllinen". Valtio, kuten Stubbin tarkoittama venäjä ei voi olla Suomenkaan lain mukaan syytteessä eikä syyllinen rikokseen. Sellaista asiaa ei voisi Suomenkaan lain mukaan täällä ottaa tutkittavaksi.
  Kun sanotaan "vastuussa" tarkoitetaan, että on aiheuttanut jotain. Tyyppiä "opettaja on vastuussa lapseni lukutaidon huonoudesta" tai "hallitus on vastuussa kaaoksesta työmarkkinoilla". Oikeusvaltioperiaate on ollut pari tuhatta vuotta "vain lain kieltämistä teoista voi rangaista". Lakimiesslanglla "nulla poena sine lege".
  Hyökkäystä toiseen maahan ei käsitellä rikoslaissa senkään taki, että valtiota ei voi panna vankilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtiota voi kurmoottaa pakotteilla. Otetaan vaikka kananmunat veks viennistä vähäks aikaa. Tai insuliini. Tai ajoneuvojen piisirut.
   Mikään valtio ei ole tälle immuuni, paitsi sellaisia jotka voi valloittaa joukkueellinen päättäväisiä lakimiehiä.

   Poista
  2. The Treaty of Westphalia, brittihuumoria. Komiikan keinoin voi viestiä tehokkaasti ja ytimekkäästi kunhan ammattitaidossa löytyy, tässä sketsissä on tiiviissä muodossa pakkoenglannin hyödyllisyydestä vain esimerkki.

   Pickled herring on hapansilakka.

   Jos tekee mieli kummeksua miksi presidentti Koivisto päätti kirjansa ettei ollut allekirjoittamassa enää liitymisestä EUhun tuon työn osuessa virkakauden ulkopuolelle on kyse hänelle ominaisesta huumorintajusta, ensin suuri työ ja sitten asia vain tapahtuu eikä sitä pääsekään enää ylenemään ansioillaan.

   Voi olla että tarvitsemme lisää entisiä presidenttejä. USA voi olla hyvä esimerkki. Toisaalta voi olla että kyseessä on huikea sketsi mutta tätä sopii epäillä.

   Poista
 12. Tucker Carlson haastatteli Mike Benziä. Hengästyttävät 60 minuuttia, jotka tulevat muuttamaan käsitystämme tapahtumien kulusta. Maidan meni Yhdysvaltojen kannalta plörinäksi, kun krimiläiset äänestivät väärin. Käsityksemme Venäjän roolista tulee vielä muuttumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krimiläisten äänestys oli pelleilyä koska Putin oli siirtänyt alueelle valtavan määrän venäläisiä.

   Poista
  2. Kohta näemmekin Venäjällä malliesimerkin oikeinäänestämisestä! Ottakaamme oppia.

   Poista
  3. Silloin kun asiasta on oikeasti äänestetty, krimiläisistä 2/3 halusi kuulua Ukrainaan, samoin kuin myös muiden Länsi-Mongolistanilaisten nyt miehittämien alueiden asukkaista.

   Poista
  4. Krimin ongelma on pitkään ollut se että se on venäläisten suosima loma-alue. Heitä pesii siellä valtava määrä eli heidät katsotaan asukkaiksi ja he päättävät mitä siellä tehdään. Entä jos jossain vaiheessa Lappiin ryntää 10 000 venäläistä ostamaan mökit ja sitten he päättävät että Lappi oikeastaan kuuluu Venäjälle? Tämä on se menettely jota he käyttävät muun muassa.

   Poista
  5. Muistellaanpas väliin Karjalan Kannaksen ja Suursaaren historiaa turisteineen. Kaikkialle nekin joutojutaajat tunkevat paikkoja sotkemaan ja luontoa mylläämään. Ja yx lysti kansallisuudelle: Samalla tavalla käyttäytyvät kuin omistaisivat koko planeetan.

   Poista
  6. Suomen äänestykset ovat nukke- ja sammakkoleikkiä. Koska roskamedia ja USA meissä.

   Poista
  7. Panihan ranskalaisetkin kampoihin kulttuurinpaskonnalle mutta toisaalta myös välimeren eteläpuolisille vaikutteille.

   Poista
  8. Mitä sisältää "kulttuuripaskonta"?

   Poista
  9. Ungefäär tätä täälä näin hier:
   Vapausperunat, freedom fries.

   Poista
  10. Ach.
   Palturin kuskanta. (kahella iillä)

   Poista
  11. Jotekka hommataan kuussataa varttikolttaa touhuihin. Mistä se ottas ne urhoollisensa itte...

   Poista
 13. Hyvä että aseteollisuus kukoistaa.amerikkalaiset tappavat toisiaan yhä suuremmissa määrin😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä tällainen viha?

   Poista
  2. Kouluammunta vs. kouluampuminen.

   Poista
  3. Eikö jenkkejä ja englantia saa kuin palvoa?

   Poista
  4. Kadehtia saa, kun siellä saa enemmän ja paremmin ampuilla. Lisää oikeuksia ja pian tai ainakin vanhempi perustuslaki jostakin.

   Poista
  5. En oikein pidä noita asioita kadehdittavina. Taitaisin tosin olla Amerikoissa linnassa ammuttuani liian monta katutupakoijaa pois ilmaa pilaamasta.

   Poista
  6. Katalysaattorit tosiaan haisevat vähän samalle kuin eräät ruudit.. onko sellaisia aseisiin, hajuttomaksi tekeviä tötteröitä piipunsuuhun?

   Poista
 14. Näinä kuina jutut ovat olleet fiksuja. Joissakin vanhemmissa kirjoituksissa aiemmilta vuosilta (toisin kuin edellisen jutun kommenttina olevalle) on heikkojakin.

  Mutta nyt loppu on löysää kuin yhtäkkinen ripuli.

  Venäjä ei ole Tsehov väsähtäneine hyvinvoivineen ja sairaine lääkäreineen vaan itsepäinen ja julma tappaja vuosituhannesta ja -sadasta toiseen. Kuten Haavikko paremmin kuin toiset oivaltaa ja kuvaa faktassa ja erityisesti fiktiossa.

  Jobin kirja nyt on jotakin vain sitä verkoissa kokeville. Historia on sen sijaan historiaa ja nykyhetkeen tunkevaa realismia niin painajaista kuin onkin. Että ei pitäisi lyödä blogin lukijoita Tsehovilla ja Jobilla.

  Tarina, myytti ja viisaus ei ala siitä että jää selittämätöntä ja mystistä vaan siitä että asiat valotetaan ja klaaraantuvat niin että viisaat ymmärtävät ja tyhmät viisastuvat. Kirkkainta ja loistavinta on kullanhehkuinen ikonien ja ortomusiikin valo eli avoin tieto ja vaikutus. Suurempi kuin Bach koskaan.

  VastaaPoista
 15. Onneks Vähä-äly vielä hallitsee eikä teko AI , oliko sen nimi AIV rehu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AIV.stä tuli muuten Nobelin palkinto A.I. Virtaselle. Kovin niukasti niitä on maahamme tullut. Missä lie vika? Jakajassako?

   Poista
  2. Meillä ei enää satsata perustututkimukseen. Valtaosa julkisesta panostuksesta menee nykyään lyhytnäköisesti kädestä suuhun yritysten tuotekehittelyyn. Ei sellainen nobeleja tuota.

   Poista
  3. Eepä tuota ei, Oscareita vain.

   Poista
 16. Leski syrjin syö, seljin makaa, puhuu aina akkavainaastaan. Tästä on edesmenneen puolisoni omistamassa kirjassa piirroskin.

  VastaaPoista