Sivun näyttöjä yhteensä

17. toukokuuta 2023

Vihersiirtymä



Kuva on vaalimateriaalia. Puhe ei ole sen viestitä, joka on nähdäkseni väärä ja samalla harhaanjohtava.

Sana on tullut ministeriön katsauksesta, vihreä siirtymä. Ennen oli tähtitieteen punasiirtymä. Valon taajuus pienenee sen etääntyessä katsojasta. Mittaamalla tuo siirtymä lasketaan kohteen nopeus, ja nämä tiedot johtavat sitten käsityksiin maailmankaikkeuden laajenemisesta.

Muistelen että vain P. Mustapää on käyttänyt suhteellisuusteorian sanastoa runoissaan ja arvelen, että ainakin punasiirtymä sisältyy koulukurssiin.

Vihersiirtymä tarkoittaa siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Uskottavat tahot ovat lupailleet suuria myös Suomelle, ja EU ja USA ovat jo nokkapokkasilla alan investoinneista.

Eilen ymmärsin, että Käärijä on Suomen vihersiirtymän keihäänkärki. Euroviisun esitys on Spotifyn Top 10 -listalla. Se merkitsee hyvin vakavasti huomioon otettavaa rahaa. Äsken katsoessani ilmoitettiin 32 miljoonaa latausta.

Nokia todisti aikoinaan, ettei Suomessa osata tehdä myyvää kaupallista sisältöä, kuten käyttöliitymää. Pari pelifirmaa on todistanut päinvastaista, aika pienessä mittakaavassa.

Ruotsi on informaatiobisneksen suurmaa. Yksi potku siihen suuntaan oli kauan sitten Abba. Ja Spotify on ruotsalaisten firma, joka näyttäisi menestyvän myös nyt, kun Microsoft on liittoutunut sen kanssa ja Apple ei näytä saavan musiikin myyntiään toimimaan.

Televisiossa kerrottiin eilen, millainen määrä erittäin hyvää ammattitaitoa tuohon esitykseen oli käytetty. Taustalla näyttää olevan kansainvälinen raha eli Warner, mutta myös muiden ohella Yle.

Minulle valkeni vasta nyt, ettei kysymyksessä ole iskelmä, laulelma tai kappale, vaan uusi taidemuoto, elävä esitys. Sen käsitän että taitoa vaaditaan todella paljon. Vasta katseltuani listoja käsitin, että joku pienoisnero on käyttänyt suomen kieltä tavoittaakseen sen, mitä amerenglantilaisetkin hakevat kuumeisesti, nimittäin artistin tai kappaleen nimen omituisen kirjoitusasun.

Tuo asia selvisi minulle, kun lapseni kertoivat pyynnöstäni, miksi yhden bändin nimi on Mobius. No nyt meillä on “skandit” pinnassa, kun menestyneen artistin taiteilijanimessa on kolme ä-kirjainta ja lisäksi varmasti vaikea i-j-ä -yhdistelmä.

Suomalaisittain pukeutuneet vakoilijat ammuttiin lähimmän järven jäälle viime sodissamme, elleivät he osanneet sotapoliisin vaatimuksesta sanoa “Äyräpää”. Se ei kuulemma onnistu puhtaasti Neukkulan neukkoveikoilta ja väittävät, että “Kaunis Karjala” on myös vaikea.

Se ei ole sattunut silmiini, oliko vihreä väri laulajan kamppeissa tietoinen valinta.

Tuo vihreä on erikoinen. Nyt toteutettuna kysymyksessä on tähtitieteellinen “vihersiirtymä”.

Jos hallitusneuvottelijat olisivat fiksumpia - sellaista käsitystä ei ole toistaiseksi syntynyt - siellä olisi jo ymmärretty, että “vihreä” erään erikoislaatuisen puolueen nimenä kuoli ja katosi.

Käärijän mainostaminen alkoi jo ennen sotia. Federico Garcia Lorca oli vuosisadan todella suuria runoilijoita. ‘Unissakävijän romanssi’ alkaa:

“Verde que quiero verde. Verde vento. Verdes ramas…” - Vihreä miten haluan sinua vihreää. Tuuli vihreä. Vihreät oksat, vene on meressä ja tamma on vuoressa, varjo selässä uneksuu verannalla, liha vihreä, vihreä karva ja silmät jäistä hopeaa. Vihreä miten haluan sinua vihreää mustalaiskuun alla tavarat katsovat tamma, ja se ei voi katsoa niitä…(./.J.K.)


87 kommenttia:

  1. Kuinka paljon sota saastuttaa? Jos Venäjä, Kiina, Intia, Indonesia, Brasilia ja USA tekisivät pienenkin vihersiirtymän, Suomen siirtymä hukkuisi sen pyöristyksiin.

    Mitenköhän ulkomaalaisten kieli taipuu Pöyhöseen?

    VastaaPoista
  2. Niin ... metsäteollisuus panee tehtaita kiinni täällä ja perustaa uusia niin Rotterdamiin kuin Uruguayhinkin. Tämä kehityssuunta ilman muuta vain vauhdittuu.

    Suomi on jo nyt erittäin kallis maa ja maailmanennätysluokkaa verottajana. Mutta vielä lisää pitäsi maksaa vihersiirtymästä, vielä lisää pitäsi ottaa velkojen korkoja maksettavaksi, vielä lisä pitäsi lähettää valkarahaa esim. Ranskaan "suvereniteettirahaston" kautta ja vielä lisää pitäisi kansalaisten arjen kustannustaakkaa nostaa pakottavalla viherregulaatiolla (vrt. vastakohtana vaikka Ruotisin bensan hinnan pudotus sekoitevelvoitetta pudottamalla).

    Sitä tässä vain mietin, että kuinka pitkään tällä siirtymällä Suomi pystyy pitämään pystyssä edes hyvinvointivaltion kulissit. Asiaa ei kauheasti auta se, että imuroimme tänne ylisukupolvisesti sossun varassa elävää porukkaa.

    Toki oikeasti itse itsensä elättävä maahanmuutto olisi tervetullutta, mutta miksi kukaan täyspäinen juuri kalliiseen Suomeen tulisi? Paisti siis maailman höveleimmän sossun perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkahan monta kertaa edellämainitut asiat tulee toistaa ennenkuin ne muuttuvat todellisuudeksi?

      Poista
    2. Fossiilipuolue on fossiilifirmojen äänitorvi.

      Poista
    3. Justiinsa juu, älkää mollatko musulmaanien lorvailua, törväilyjä ja katujengejä, sillä he ovat teidän eläkkeidenne maksajia!

      Eipä kyllä käy kateeksi.

      Poista
    4. Suomi on kallis, koska täältä on metsät hakattu, malmit louhittu ja pellot pilattu traktoreilla.

      Poista
    5. Jos fossiilipuolueelle alle 2700 ansaitseva on haittamuuttaja, niin onko alle 4000 ansaiseva kantajäärä fossiileille pelkkä haittasuomalainen koska hänet on pitänyt täällä kasvattaa ja kouluttaa miljoonalla markalla täysi-ikäiseksi ennenkuin on euroakaan tehnyt tuloa, eli toisinkuin se ulkomaalainen jonka kasvatus ja koulutus on pääosin tehty ulkomaiden hintaan ja kävelee ilmaiseksi rajalta sisään?
      MMM...

      Poista
    6. Matias koo, koti as maa.

      Yksinkertaisesti vain yhtä mutta uusinkin täsmälleen samaa.

      Poista
    7. Teollisuus onneksi toteuttaa vihersiirtymän ilman että Matias ja Riikka sille mitään mahtavat. Sen ansiosta Suomesta tulee vihdoin energiaomavarainen, halvan sähkön maa, mistä varsinkin syrjäseudut hyötyvät.

      Vihersiirtymä on viimeisten sadan vuoden aikana ainoa kehityksen tuoma muutos, joka voi parantaa maaseudun vetovoimaa. Mutta raha ei Suomen junteille kelpaa, pakko yrittää ehkäistä sen saamista äänestämällä persuja.

      Poista
    8. Jotenkin jo kyllästyttää tuo kverulantin ainaisasia jossa kaikkeen on otettu erämaamökissä yksin ilman muiden huomioimista jäsennelty julkituomisen muoto.

      Kaikkeen on lupa mutta kaikki ei ole teille hyväksi.
      Jeesus

      Minne joudumme jos ryhdymme harjoittamaan jyrkkiä ja kovia aatteita ja jankutamme tauotta niiden mukaisia arvoja?

      Säätövaroja on oltava ja sellaisia joissa pääsee näkymään että olemme asiamme hoitavia, itsenäisiä mutta kykeneviä jakamaan omastamme ja edellytämme ettei sen toteuttaminen ole lapsellista hyväuskoisuutta näön vuoksi vaan on kaikkien etu, käytöstavoista alkaen.

      Pitääkö täällä, näinä aikoina vielä toitottaa vääryyttä kärsineen kansan kärsimysnäytelmän alkusoittoa? Ei ole enää koomista se.

      Sitä uskoo tai voisi tosiaan mainita toivovansa ettei pyyteetön ja lahjakas poliitikkoporukka turmelisi julkisuuskuvaansa käymällä käsiksi selviin tilastotietoihin ja käyttämällä asiantuntija-apua veisi itseltään uskottavuutta.

      Aate puhtaana eespäin. Eiks vaan!

      Tuleeko sitä keinoälyä, tässä alkaa olla jo aidosta pula.

      Poista
    9. Tulevan hallituksen mamu-politiikan motto (pätee varmaan myös maaltamuuttoon, vaikkei siellä enää paljon ketään olekaan):

      "Ei minustakaan tänne ihan huvikseen saa tulla"
      https://yle.fi/a/74-20029553

      Poista
  3. Niin. Aikoinaan olisiko ollu 1979 kun Hautala lauloi Kun kello käyy.. niin meillä selitettiin, että pahempaa mokaa ei voi tehdä kuin käyttää suomalaisugrilaista ää-päättöä, joka kultivoituneiden eurooppalaisten korvaa niin särkee, ettei vertoja. Pahempaa enää voi olla öö-päättö.
    Ja nyt sitten maksi-ää (Käärijä) lyö läpi ja menestyy. Kulttuurimuurit elävät, käsitykset muuttuvat, ekso viehättää ja lyö. Tunnustan etten saanut tästä eloesityksestä erityisemmin kiinni, ei puhutellut, ei kosketuskohtaa, lähinnä falskilta vaikkutti. Ja kun eilen Valtakunnan päälehdestä luin selitystä ja näyttöä siitä mitä esitys oikeasti oli syönyt, en tullut hullua hurskammaksi. Selitys ja avaus pikemminki vaikutti täppäykseltä ja ripustukselta: tunnustan, olen kyvytön, tässä suhteessa.
    Ja sehän on enemmän tätä päivää, että arvostus tulee siitä, että ulkomailla iskee suoneen ja raha rullaa. L'art pour l'art - so out of box?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englannin kielihän on täynnä äää'tä ja ööö'tä että pahaa tekee ja lisäksi paljon muita äänteitä jotka kuulostavat jo melkein tanskan kieleltä

      Poista
    2. Jep, se joka sanoo ettei englannissa ole äätä eikä öötä ei ole koskaan kuullut Coca-Collan mainosjingleä: käänt biittö viilink.

      Poista
    3. Suomen kielen kaunein lause: ääliö älä lyö äitiä ööliä läikkyy.

      Poista
  4. Blogisti saattaa tehdä virheellisiä oletuksia artistinimen valinnan suunnitelmallisuudesta, sillä jampan hellittelynimi juontaa juurensa julkisuudessa olleiden tietojen perusteella teinivuosiinsa ja kolikkopeleihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin lienevät marjat.
      Artisti Käärijä on levyttänyt (nykyään: julkaissut musiikkia digitaalista musiikkia) jo vuodesta 2016 saakka, tosin ilman mainittavampaa menestystä.

      Kunnia vihreästä esiintymisasusta taas menee Ylen puvustamolle. Siitä oli Ylen sivuilla juttukin.

      Poista
  5. Siitä Säätytalon teatterin oikeasta vihersiirtymästä: Jossain vaiheessa siellä vielä, vaikka kaikensorttiset vihreät ovatkin poissa, käsitettäneen, että isoissa ilmastoasioissa, kuten siinä paljonkohkatussa vuosilukuasiassa, uuden hallituksen poliittinen vapaus on kovin vähissä. Kansainväliset ilmastovelvoitteet ja EU-säädökset sitovat joka tapauksessa. Ja oma oikeuslaitoksemmekin voi niiden nojalla joutua toteamaan hallituksen imastotoimet riittämättömiksi. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2022/20220423

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EU:n tavoite on 2050. Millä logiikalla joku voi vaatia Suomelta 2035-tavoitetta?

      Ei millään.

      Poista
    2. Pariisin ilmastosopimus on oikeudellisesti sitova sopimus. Sen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen. Tämänkin toteutumimen on hyvin epävarmaa. Kertaalleen asetettuja kansallisia tavoitteita ei sopimuksen mukaan saa löysentää.

      Poista
    3. Maailman kansoilla ei ole enää mitään mahdollisuuksia saavuttaa ilmaston lämpenemisen hidastamista saati pysäyttämistä. Silloin ei tehty kun olisi pitänyt ja nyt vasta suuret valtiot alkavat vähitellen miettiä josko jo pitäisi vai jätetäänkö huomiseen.

      Poista
  6. Vihersiirtymä on taitanut jo siirtyä ns. totemiosastolle.
    Kyse alkaa olla jo kansakunnan kokoisesta pakkomielteestä ja mielikuvasta, konkreettisten ja oikeidenkin tekojen rinnalla, josta ollaan valmiita maksamaan mitä tahansa, koska jo brändi...

    Sotesotku on vähintään yhtä iso. Tiedetään että sotessa fataali miljarditason valuvika. Ei siitä mikään hallitus enää selviä. Perutaan häät.

    Soten valun tupeloineen ja mestaroineen hallituksen pääministeri kuitenkin kruunataan tänään peräti Yankee-stadiumilla (Jenkki-stadionilla) kunniatohtoriksi Nykissä, imaginationismin pääkaupungissa.
    Niin suuri on mielikuvatuotantojen voima. Onnea.

    n

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin, olen toistuvasti jonkottanut soten vahingollisuudesta. Soten piti sujuvoittaa terveydenhuoltoaja alentaa kustannuksia. Heti oli nähtävissä että ainakaan ne seikat eivät korjaannu mitenkään. Tarkoituksena olikin vain pönkittää tiettyjen puolueiden valtaa ja lisätä poliitikkojen virkapaikkoja jonne vetäytyä vetämään henkeä muutamaksi vuodeksi.

      Sotesta tulevat vielä mielipuoliset jälkilaskut ja sen jälkeen se joudutaan toimimattomana romuttamaan ja aloittamaan nolosti uudestaan, jollakin tavalla. Kuulostaako tutulta? Eikö muistutakin aika paljon Helsingin palkanmaksujärjestelmää ja muita valtionhallinnon ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä?

      Poista
    2. Olen ollut siinä käsityksessä, että kunnat tumpeloivat soten alibudjetoimalla määrärahoja. Sen lisäksi salaliittoteoreetikko minussa epäilee sotea mestaroineet tahot, jotka haluaisivat mahdollisimman suuren osan terveydenhoidosta yksityisille tahoille ts. kansainvälisille pääomasijoittajille.

      Poista
    3. "... sotea mestaroineet tahot, jotka haluaisivat mahdollisimman suuren osan terveydenhoidosta yksityisille tahoille ts. kansainvälisille pääomasijoittajille."

      Nyt en aivan pysy perässä. Edellinen, siis Sipilän hallitus yritti hakea tuottavuutta systeemiin ottamalla yksityistä puolta mukaan. Se ei käynyt.

      Tämä nykyinen sote taas, sehän on sosialisti Krista Kiurun ja kumppaneiden luomus, jossa tekeminen pyrittiin monopolisoimaan maksimaalisen pitkälle julkiselle monopolille. Joka julkinen monopoli tunnetusti tiedetään äärimmäisen tehokkaaksi ja joustavaksi, kuten palvelujen nykytilasta helposti voimme huomata. :)

      Poista
    4. Vihreä siirtymä, green transition, ei toki ole mikään totemi eikä suomalainen keksintö. Katso opiksesi vaikka Wikipedian hakusanaa Vihreä siirtymä

      Poista
    5. Minulle tulee suorastaan fyysisiä kipuja ajatellessani persulaista ideologiaa ja, pahoin pelkään, myös tulevaa hallitusta suhteessa ihmiskunnan suurimpaan uhkaan eli ilmastonmuutokseen. Jos jokaisessa maassa persuja vastaavat porukat päättävät, olemme tuhoon tuomittuja.

      Poista
    6. Kunnat ovat olleet täysin altavastaajia soten osalta. Kaikki on tullut ylhäältä saneluna kuin neukkulasssa konsanaan. Kaikki on pyritty hoitamaan kuin suuressa kolhoosissa ja jälki on samanlaista. Terveydenhuollosta, koulutuksesta ja lasten päivähoidosta ja lasten erityistarpeiden hoidosta on tullut suuren luokan karjanajoa. Volyymi on pääasia ja kustannuksilla ei ole mitään väliä, velkaa lisää. Koulut ovat kasvaneet ylikokoisiksi, eivät ole enää ihmisen kokoisia.

      Poista
    7. Soteuudistusta kannattaisi arvostella vasta 10 vuoden päästä.

      Organisaatiouudistusten hyödyt ja haitat erottuvat vasta pitkällä aikavälillä. Sen sijaan poliittisia puolueitamme sopii hyvin arvostella viimeisten 15 vuoden sotesekoiluista ja typerän valtataistelun aiheuttamasta saamattomuudesta. Kaikkein vastenmielisintä oli Kokoomuksen toiminta edellisessä hallituksessa.

      Poista
    8. Aivan kuin suuri joukko väkeä, väestöä olisi saanut tarpeekseen jugurttitehtaan liukuhihnan ääressä ansiotyön tekemisestä ja hoksannut että siisti sisätyö jossa voi hyvin lintsata on hoitoala. Tätä jaellaan totena ja totisena toistellaan.

      Eikä, ei sinne päinkään. Jos sellainen joukko on niin politiikkaa tekemään se on ryhtynyt.

      Että jos jossain mättää niin tehtaan maun ainakin maistaa, kaikki samalta linjalta.
      Pomoksi se on päästävä. Siinä sitä onkin siirtymää kun kaikki johtavat jugurttitehtaitaan ja sairaalat saadaan siivottua kerrankin kunnolla.

      Jokin on päässyt irti mutta mikä? Mikä saa aikaan soteluokan kämmäyksen?
      Ylihyvinvointi? Yksilöllisyyden yliarvostus? Yhteisöllisyyden arvonalenema?
      Rahavallan menetelmät onnellisuuden mittaamisessa? Itsekritiikin kestokyvyn romahtaminen? Epärehellisyys, ahneus, kiire, vieraiden tahojen pokkurointi eduntavoittelutarkoituksessa?

      Yes, prime minister. Jim Hackett. Sympaattinen hahmo, ja täysin mielikuvituksen tuotetta. Tyhjän sairaalan olemassaolo tyhjentävästi selitettynä, lystikästä, hyvin hauskaa.

      Poista
    9. Matias K yrittää siirtää sotesotkun Kiurun niskoille vaikka julkisuudessa on moneen kertaan kerrottu koko tämänhetkisen sotkun olevan kuntien syytä. Sitäpaitsi sote on ollut voimassa niin vähän aikaa, ettei sen tuloksista voi vielä sanoa mitään. Yksi asia on kuitenkin jo näkyvissä, eli oikeiston halu kampittaa sen kunniallista toteuttamista luomalla terveydenhoidon yksityistämiselle mahdollisimman paljon tilaa.

      Poista
    10. Sotesotku on nimenomaan Kiurun aikaansaama. Hän oli primus motor Sipilän soten kaatamisessa ja heti uudessa hallituksessa ryhtyi ajamaan samanlaista jossa olisi hänen nimensä. Hän on raivokkaasti ajanut asiaa ja nyt kun asia näyttää pahalta, on vetänyt matalaan profiiliin, joka on demarien tuttu menettelytapa.

      Poista
    11. Kunnilla on vähäinen rooli uudessa sotessa nyt kun "hyvinvointialueet" ohjaavat toimintaa. Terveyskeskuksia on lopetettu useita, samoin sairaaloita. Herää kysymys kuinka terveydenhuolto oikein aiotaan todellisuudessa järjestää.

      Omalla paikkakunnalla ei enää pääse terveyskeskukseen, edes puhelinnumeroa ei löydy. Päivystykseen teoriassa pääsee mutta se sijaitsee 40 km päässä aivan eri kunnassa. Tilanne on täysi katastrofi ja aivan sama tilanne on kaikissa ympäröivissä kunnissa joissa oma terveyskeskus on joko suljettu tai niin tukossa ettei sinne ole mitään asiaa. Potilaat jonottavat kuukausikaupalla hoitoon pääsyä ja jos lopulta pääsevät, joutuvat menemään naapurikaupunkiin kymmenien kilometrien päähän.

      Hoitajat painostivat itselleen merkittävät palkankorotukset väittäen että sitten hoitajat tekevät iloisesti työtään ja heistä ei tule pulaa. Kuinka kävi? Lääkärit ovat saaneet myös tuntuvia korotuksia mutta silti he pakenevat yksityisiin lääkäriasemiin vaikka huonommalla palkalla.

      Jos ei tämä ole soten todellisuus nyt ja pitkälle tulevaisuuteen, niin mikä sitten? Mitään korjausta asioihin ei ole näköpiirissä. On täysin outoa ryhtyä puhumaan 10 vuoden odotusajasta että sitten ehkä nähdään mihin sote pystyy. Sellainen puhe on kansalaisten loukkaamista. Sote on varmuudella täysin epäonnistunut ja se on romahduttanut koko julkisen terveydenhuoltojärjestelmän.

      Kaiken huipuksi, nyt pyritään tuhoamaan ainoa terveydenhullon järjestelmän osa joka toimii hyvin, nimittäin yksityisiin perustuva työterveyshuolto. Kunnallinen TTH on puolestaan mennyt niin heikkoon tilaan ettei siitä voi enää puhua.

      Poista
    12. Sipilän sote oli aivan eri pohjalla kuin Kiurun sote. Sipilällähän oli olennaisina osina "valinnanvapaus" ja koko maakuntatason hallinnon ja osin keskushallinnonkin mylläys laajalla otteella. Propagandistinen valinnanvapaus ei tietenkään tarkoittanut vapautta valita itselle kulloinkin sopivinta palvelua, vaan vain sen firman omistuspohjan (julkinen tai yksityinen) valintaa, johon itsekukin sitoutuu vuosikausiksi kaikissa mahdollisissa terveys- ja sosiaaliasioissaan. Siis kepun ja bisneskokoomuksen toiveunien risteytys. Kiurun sote on vain kepun toiveuni. Siksihän ne hallituksessa olivatkin.

      Poista
    13. Kiurun sote on puhtaasti Kiurun oma kostea uni. Hän myläsi sen tarkasti mielensä mukaiseksi. Nyt nähdään mitä se olikaan. Ilmankos hän on ollut hyvin hiljaa viime aikoina.

      Poista
  7. PSt osaavat ja uskaltavat. Kannattaa katsoa miten he toimivat ja ottaa opiksi. Fiksua heiltä käyttää myrkynvihreää sävyä, ja tämän parempaa sanailua (vihersiirtymä) ei löydy.

    VastaaPoista
  8. Itse ymmärsin eilen, vai oliko se toissapäivänä, että hiilen siirtyminen kaivoksista taivaalle käynnisti teollisen vallankumouksen, joka ei nyt varsinaisesti mikään vallankumous ollutkaan, vaan pikemminkin jotain päinvastaista, tiedollisen ajattelun vahvistuvaa valtaa, historian juna, jonka vaunuissa matkustajat näkevät vasemmalle ja oikealle, mutta eipä juuri eteen tai taakse päin.

    Hiilikaivoksessa oli karkea louhittu lattia, ja hiilivaunut tarvitsivat raiteet, joita pitkin niitä oli mahdollista vetää. Höyrykone sopi hiilikaivokseen, koska polttiainetta riitti. Sen ensimmäiset versiot tekivät vain edestakaista liikettä, jota hyödynnettiin pumpattaessa vettä kavoksesta. Kiertokangen keksimisen jälkeen kehittivät pellepelottomat veturin, ja siitä sitten alkoi rautatien historia. Historian juna, kirjaimellisesti.

    Sen matkan varrella on tapahtunut kaikenlaista vallan mielenkiintoista. Hiilikaivoksesta, miesten helvetistä, on päädytty tavarataloon, naisten paratiisiin, ja Schivelbushin kivassa kirjassa on kirjattu paljon kognitiivisia maamerkkejä, pysäkkejä, jotka jäivät pysyviksi ja muuttivat maailman.

    Hiili päätyi sitten taivaalle. Se on se varsinainen vihreä siirtymä, enkä usko, että siitä vielä on sanottu edes ensimmäisiä saati sitten viimeiset sanat. Ympäristöeskatologia on katastrofiajattelua, jollaisella on ihmisen historiassa aina, toistan: aina ollut roolinsa. Ilmastonmuutos on voittaja siinä eskatologisten kuvastojen sarjassa, jota niin sanottu vihreä liike on tuottanut 60-uvulta lähtien. Tämän nimenomaisen uhkan tiedollinen hallinta taitaa olla niin alkutekijöissään, ettei toistaiseksi edes tiedetä miten monimuuttujaisista ilmiöistä ilmastossa on kyse, mutta toistaiseksi ilmastonmuutos on yhtä todistamaton kuin kumoamatonkin, joten sen varassa on hyvä ratsastaa.

    Pitkässä perspektiivissä se on aina ollut niin, että se, mihin kaikki uskovat, on totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta lienee sekin, kun ainakin 500 miljardia kärpästä on sitä mieltä, että paska on hyvää.

      Poista
    2. Ja Toipila on yksi kärpänen (jääköön sanomatta minkä lajinen) muiden joukossa?

      Poista
  9. Joku kertoi Käärijän nimen tulevan siitä, että hän voitti aina kaverinsa peleissä - oliko nyt sitten kyse pokerista vai mistä - kääri siis voitot taskuunsa, ja ystävät keksivät siitä nimen, joka kelpuutettiin viisuihinkin. Toisen käden tietoa siis, tai ehkä kolmannen. Spotifyssa on miljoonia katsomiskertoja, mutta tulojen jakajiakin on paljon. Showmies toivoo kuitenkin saavansa itsekin vähitellen sen verran, että pääsee pois 20 neliön kopperostaan. Ilmankos täti lentoasemalla sanoikin: "Tuu meille asumaan," ja työnsi ruusupuskan "vihreän miehen" käteen. On ihan hauskaa, että (melkein) koko Suomi näyttää osaavan hullutella.

    Tuo Lorcan runo oli hyvin keksitty! Se alkaa niin ihanasti mutta päättyy surullisesti kuolemaan, vaikuttava kuten aina Lorca. Kylmässä keväässä on se hyvä puoli, että vihreän eri sävyistä ehtii nauttia kauan. Viipyilevää kevättä jouduttaakseni otan aina esille sisareni kutoman kevätkoivunvihreän pellavaliinan, ulkovihreää sisällekin.

    Tuosta querer-sanasta tulee mieleen meksikolainen kaunis espanjanopettajamme Jorge, jolle jostain syystä kerroimme, ryhmä naisia, että "te queremos", tarkoittaen vain että pidimme hänestä, oli ehkä kyse syntymäpäiväonnitteluista, ja Jorge vähän hämmentyneenä, että verbi on liian intohimoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että latino on vain tyytyväinen teidän ylisanoistanne. Lähtiessäni apteekista Espanjassa kaunis apteekkitar sanoi: Adios mi corazón.

      Poista
    2. Espanjan kielen harrastajana aikanaan kävin kuuntelemassa Lorcan runojen esitystä Helsingin Yliopistolla 1983. Espanjalainen lausui niitä taianomaisesti ja syvältä kouraisevasti. Espanjan kieli on kauneimmillaan näissä runoissa.

      Poista
    3. Saattoi ollakin otettu, hän halusi vain opettaa meille sanojen sävyerot.

      Poista
  10. AJE Europaeuksen, Daniel Europaeuksen ja jalkapalloilija Europaeuksen sukulainen on Suomen lääketieteen isä Matti Äyräpää. Pari Äyräpäätä osallistui myös hauskannimiseen operaatioon, jossa radiosignaalitiedustelua Pohjanlahden yli Ruotsiin syksyllä 1944 vietiin. Ennen Euroviisuja.

    VastaaPoista
  11. Mitä Käärijään, ja erityisesti hänen saamaansa, jopa akateemiseen julkisuuteen tulee, mieleen ei nyt nouse muutakaan kuin erään mestarin entistäkin paremmin aikaa kestävä tokaisu: "Parodia on jo kauan ollut mahdotonta..."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpsistä. Ankeuttajat Purra ja Orpo Ritarihuoneella, elähdyttäjät Sanna ja Jere maailmalla.

      Poista
    2. Mikä Käärijä?

      Poista
    3. Jäi hieman epäselväksi, mitä tai ketä parodia koskee? Käärijää, akateemikoita, erästä mestaria vai itse "anonyymiä"?

      Poista
  12. Käärijä on savoksi Kiärijä ja siitä tuas piästään keskustan ikäpoliitikkoon, yläsavolaeseen muanviljelijäsuvun emeritukseen Seppo Kiärijäeseen. Näellä ei liene mittään muuta yhteistä kuinettä haaskasti ne vuan kielellä kiäntyilöövät...
    VEK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syönöövätkö kumppii kualjkiärylöetä?

      Poista
    2. Suappaat tiijä, vuan aenakkiin haaskannäkösiä ne oovat. Iänestähin ne tuntis vaekka jooluna pimmeessä.
      VEK

      Poista
  13. Miksiköhän media ei tästä https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009594797.html medioi yhtä isosti ja äänekkäästi kuin vihersiirtyjän Jenkki-stadionin kunniatohtoriudesta?

    n

    VastaaPoista
  14. Perussuomalaisten herättämä kateus on paras tunnustus heidän taidoilleen. Kannattaisi ottaa ilmiö asiallisesti.

    Syy siihen, että vihreät, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit onnistuttiin nostamaan kokoomuksen apulaisiksi, ei ole noiden kokoomuksen renkien. Muissa maissa tuollainen nosto ei käynyt, kiitos niille jotka sen estivät.

    Kateus vie kalat ja veden. Näin oli jo alun alkaen, kun perussuomalaisia alettiin ivata heidän päälleen syljettiin. Ja kun naiiveja oikeistolaisia vihreitä alettiin liehitellä leiriin jonne he eivät kuulu. Vihreät ei ole vasemmistoa. Perussuomalaiset eivät ole taukkeja - ehkä jokin muu ryhmä on sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tunnu oikein yhteistä säveltä löytyvän. Jospa ne Sanna, Li ja muut taas lähtisi, jos kauniisti pyydetään. Ja Bella messiin ehdottomasti 💖

      Poista
    2. Osaavatko persut mitään muuta kuin uhriutua?

      Poista
  15. Federico García Lorca on liian suuri kenenkään upottaa tuohon suohon.

    VastaaPoista
  16. Vihreillä kaikki on kähvellettyä. Vihreä liikekin, jota suinkaan juuri he eivät tuoneet Suomeen. On ilo nähdä että jotkut sentään osaavat hyötyä heistä. Toisin kuin vasemmistopuolueet, jotka ovat kuolanneet ja pokkuroineet heidän edessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki pöllittyä eli vähän niinkuin persuilla.

      Poista
  17. Kiitos korkeimmille voimille, että on Kemppinen. Selvää kuin pässin liha verrattuna teksteihin joissa toisiinsa liittymättömät asiat sotketaan toisiinsa kuin laskiämpärissä ja joissa hypähdellään paitsi asiasta toiseen, myös vihasta pilkkaan, epätoteen, rivouteen, järjettömään ja syyttömien osoitteluun sormella.

    VastaaPoista
  18. Ilmasto on muuttunut aina koko maapallon elinajan. "Ilmastotiede" on yli 50 vuotta epäonnistunut kaikissa ennusteissaan täysin ja mitkään kauhuskenariot eivät ole toteutuneet - vähäisissäkään määrin. Maapallon suurin ongelma on liiallinen väestönkasvu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälleen hän tekee sen, yhtälön toisen puolen pois jättäminen tekee siitä kätevästi ratkaisemattoman ja alkaakin tuntua siltä että on kyse maailman suurimmasta ellei ongelmasta niin ainakin erään kirjoittajan maailman kookkaahkosta ongelmantapaisesta poleemisesta tavasta typistää lausumansa niin että dialogi ei ota aiheen kylkeen kiinni.

      Maapallon väestö ei saa riittämiin vettä ja ruokaa koska ne eivät jakaudu järjellä mitaten oikein. Väestömäärä voisi olla huomattavasti suurempikin.

      Energiankäyttöä koskeviin seikkoihin en edes viittaa muuten kuin termodynamiikan kolmannella pääsäännöllä. Säästän omaani.

      Eräät tuhlaavat, eräät laskevat mikä kannattaa ja eräillä on tahto muttei taitoja, tännekään ei kirjoita kuin osa niistä joilla on mielipiteitä vaikka muille jakaa mutta jotkut ovat siinä uskossa että täällä heidän lausumansa saa painokkuutta ja sen arvo nousee. Asia ei pidä paikkaansa. Asia on oikeastaan toisin päin. Täällä ei ole edustustoa jolta voisi pahoitellen pyytää anteeksi että kompasteli ja suhmuroi eikä myöskään meneillään provokatoris - illusorinen debatti. Täällä ollaan yleisellä tasolla pohtivaisia ja viheliäisen kultturelleja kaunosieluja, skolastisella tavalla. Totisesti täällä on lystiä, paitsi jos yrittää kertoa satuja tosissaan.

      Poista
  19. Tiedän, että tämä on turhaa, eikä ns. uskovaisten kanssa pitäisi kinata, mutta jos blogisti salli, niin totean, että huolimatta erittäin pitkälle demonisoidusta olemuksestamme, me kannatamme sitä, että ihmiskunta luopuu fossiilienergian käytöstä.

    Ero on siinä, että me "pahat" ihmiset yritämme suhteuttaa asiat aina johonkin ja ymmärtää kokonaisuuksia. Emme ole asettumassa yksin Sven Tuuvaksi sillalle tilanteessa, jossa muut vasta pohtivat, että pitäsikö oikeasitkin tehdä jotakin. Varsinakaan, kun olemme jo nyt paljon tehneet ja paljon muuta Euroopaa puhtaampia ja puhdasta luontoakin meillä on ripaus enemmän kuin vaikkapa Hollannissa tai Ruhrin alueella. 75 % maastamme on metsää, joka vastoin narratiivia voi hyvin ja kasvaa kohisten.

    Sven Tuuvalla viittaan tässä mm. 2035/ 2050 -keskusteluun ja niin sanottuun "kunnianhimoon", joka ei tyhmyydestä/ yllytyshulluudesta juuri poikkea.

    Vihreiden ja vasemmiston analyysi ja rekordi tässä maailmassa on yleensäkin viime vuosikymmeniltä ollut valitettevan kehno. He ovat ajaneet Saksan Energiewendeen, joka näkyy nyt koko Euroopan ongelmina, he ajoivat puolustusvoimien alasajoa, vastustuvat Natoa, vastustivat ydinvoimaa, ajavat edelleenkin tolkutonta ja edesvastuutonta velkaantumista periaateella "meillä täytyy olla varaa tähän ... ja tähän ... ja tähän jne."

    Selvyyden vuoksi vielä: demarien Forssan ohjelma vuodelta 1903 kyllä ansaitsee täyden arvostuksen, mutta se tuli valmiiksi jo viime vuosituhannella. Tämä nykyvihervasemmsto on kovin kaukana tuon vanhan vasemmiston isänmaallisesta ja ylösrakentavasta eetoksesta. Enemmänkin utooppista woke-osastoa.

    No, pahoittelen, että tulin postanneksi, mutta ehkä joku satunnainen ohikulkija saa ajatuksesta kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saan täysin kiinni. Vasemmisto on kadottanut ensimmäisen tonttinsa, työväenluokan toimeentulon (lue: työelämä, kohtuuhintainen asuminen, palkkataso jolla voi pärjätä) totaalisesti.
      Jenkki-stadion + Bildenberg samalla reissulla on tästä täydellinen kuva.

      2035-ajattelu on pakkomielteistynyt uskomukseksi ja pakkoliikkeeksi joka on enemmän totta kuin tosiasiat.
      Jos Suomen on oltava maailmanmestari ja ykkönen tässä, kertoo sekin jo jotakin. Jossakin keulii.
      Kukaan ei halua estää ilmastotoimia, mutta pitää pysähtyä miettimään mitä tehdään ja millä hinnalla ja mikä on vaikutusarvio suhteessa siihen mihin halutaan vaikuttaa, eli KOKO maapallon ilmastollinen tilanne.

      Itse kaipaan vasemmistoa joka hoitaa pienten, köyhien ja heikkojen ja tavisten tavallisia arjen asioita. Eipä vasemmistoa jaksa kiinnostaa tuo.
      Suurta kaikki pitää olla, ideologiaa, globaalia ja totaalia.

      n

      Poista
    2. Älä välitä Matias. Näin se aina käy. Sitten kun koko surkeus alkaa paljastua kaikkien nähtäväksi, alkaa valtava ällistely siitä, ettei kukaan tiennyt, vaan kaikki tuli yllätyksenä pälä pälä.

      Hyvä esimerkki on Neuvostoliitto/Venäjä. Veristä diktatuuria mielisteltiin vuosikymmenet, marssittiin läntistä demokratiaa vastaa, leimattiin varoittelivat natseiksi… Sitten kun löysät tuli housuun, kipitettiin kipin kapin natsien ja natottajien selän taakse piiloon. Pelkällä moukan tuurilla ehdittiinkin.

      Suhdelukuhan Natoa vastaan oli 80/20. On aika turhauttavaa kuulua tuohon 20 prosenttiin. Puhun kokemuksesta.

      Poista
    3. Isänmaallisuus on viimeaikoina saanut ikäviä jenkkisävyjä.

      Poista
    4. Kaikki on siis hyvin, kun meillä on hyvin, toistaiseksi? Matias, eivätkö sinua ollenkaan häiritse esimerkiksi Etelä-Euroopan oikukkaat säätilat? Espanjan halkeilevat ja pölyävät pellot ovat karmea näky, samoin kuin vaikkapa kuivunut Thames viime kesänä. Ei voi olla tuntematta sääliä espanjalaisia maanviljelijöitä kohtaan. Närpiön tomaatit tietenkin tulevat käymään paremmin kaupaksi.

      Hiljainen kevät näyttää tulleen meidänkin pihapiiriimme, sillä pikkulintujen laulua kuulee vain satunnaisesti. Pikkuvarpusia sentään hyppelee pensasaidassa, ja pörriäisiä on kiitettävästi, kun sopivat kasvit alkavat kukkia. Jaloangervopöheikössä niitä surisee satamäärin myöhemmin kesällä.

      Poista
    5. Väpä: Kiitos lohdun sanoista. Noinhan se menee.

      Mutta pakko tunnustaa, että itsekin olen sokeuden syntiin langennut.

      Nimittäin ennen Putinin hyökkäystä Ukrainaan olin sillä kannalla, että ns. Nato-optio on aivan mainio juttu. Siis niin, että mennään sisään kaikkiin mahdollisiin Naton rakenteisiin ja harjoituksiin sekä rakennetaan äärimmäinen yhteensopivuus Naton järjestelmien kanssa, mutta ei mennä liiton jäseneksi. Pidetään kuitenkin optio Natoon liittymiseen koko ajan auki.

      Kuvittelin, että tämä on paras pelote Venäjälle niin, että sen ei kannata ruveta meitä isommin tönimään tai se saa Naton tälle koilliselle rajalleen.

      No, Putin hyökkäys avasi silmäni: Se optio on lunastettava juuri nyt.

      Poista
    6. Harvoin asioista tulee mitään selkoa kun uskovaiset kiistelevät keskenään.

      Poista
    7. Eija G:n kommentti vaikuttaa aivan aidosti asiaa pohtivalta, joten lyhyesti siihen, jos sallitaan:

      On hyvnkin mahdollista ja jopa varsin todennäköistä, että esim. kuivat kaudet eri puolilla maailmaa ovat yhteydessä koko maapallon keskilämpötilan pitkän ajan nousuun reilulla yhdellä asteella tähän mennessä.

      Toki tämä menee esim. mediassa niin, että hetkellinen ja paikallinen sää ja toisaalta kymmenen ja kymmenien vuosien globaalina keskiarvona muuttuva ilmasto sotketaan aivan surutta toisiinsa. Kun jossakin on hellettä, otsikot paahtavat ilmastonmuutosta, mutta kun jossakin on tavallista kylmempää, kuten vaikka Suomessa tänä keväänä, se on "vain säätä".

      Helteet, kuivuudet, tulvat, myrskyt - ne eivät ole täysin uusi ilmiö maailmassa. Nykyään se vain uutisoidaan tehokkaasti - ja vinosti. Luodaan ahdistusta.

      En osaa sanoa, johtuuko tuo toimittajien ja median luonnontieteellisen ymmärryksen puutteesta, ideologisesta innostuksesta vai siitä, että yleensäkin ihminen on hetken lapsi, tässä ja nyt: Pitkän ajan kehityskaaret eivät hamotu, nähdään vain lähelle ja tämä hetki ja tehdään noista sitten hurjia johtopäätelmiä ja maailmanlopun visoita.

      Mutta siis: sympatiseeraan myös Espanjan viljelijöitä kuivuuden keskellä siinä missä Suomen viljelijöitä absurdin, mutta koko ajan päällekäyvemmän EU-sääntelyn keskellä. Ostan juurikin Espanjalaisia hedelmiä ja viinejä, jos niitä saatavissa on.

      Pointti tässäkin hommassa on se, että pitää ymmärtää se, että jos Suomi ajaa itsensä umpikujaan, se ei pätkääkään, ei yhtään auta sitä espanjalaista viljelijää. Se on vain puhtaasta empatiasta tehty itsemurha.

      https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-source

      Suomen tulee hoitaa ilmastoasioissakin oma osuutensa ja reilusti sen ylikin, mutta Sven Tuuvaksi yksin siihen sillalle koko muuta maailmaa muka yksin pelastamaan ei voi asettua.

      Suomen 2035 ja "kunnianhimo" ovat vaarallista hulluutta, jolla ei ole mitään vaikutusta Espanjaan. Se on esimerkki, jota kukaan ei seuraa, mutta jolla on pahimmillaan pieni negatiivinen vaikutus ilmastoon: juurikin se tuotannon ja osaavien ihmisten "vihreä siirtymä" täältä saastuttavampiin maihin.

      Pahoittelen taas pitkää sepustustani.

      Mutta kuunnelkaa Petteri Taalasta. Hän osaa suhteuttaa asiat ja erottaa epäolennaisen olennaisesta. Ja hänen asiantuntemustaan lienee turha kyseenalaistaa.

      https://areena.yle.fi/1-63224081
      https://www.lansivayla.fi/paikalliset/4802801
      https://public.wmo.int/en/about-us/secretariat/petteri-taalas

      Poista
    8. No, nyt kun Välimeren maiden maatalous ja vesihuolto romahtaa ennennäkemättömien äärisäiden seurauksena, on selvää, että EU:n ilmastovaatimukset tiukkenevat nopeasti. Persut hengenheimolaisineen toki jatkossakin näkevät kaiken pelkkänä ilmastohömppänä.

      Poista
    9. Joo, tänään eduskunnassa persujen nuori kyky asetti lapualaiset mopopojat ilmastotulevaisuudesta huolta kantavien nuorten edelle. Kammottava asetelma.

      Poista
    10. " ... EU:n ilmastovaatimukset tiukkenevat nopeasti."

      Vahvaa johtajuutta kaivataan? Heil EU !

      (Vaatimusten vaikuttavauus, siitä tässä kyse on. Ei absurdeja normeja, jotka toimivat itseään vastaan.)

      Poista
    11. Mitkä persuideologian mukaan ylimalkaan voisivat olla ilmastonmuutokseen vaikuttavia, heille hyväksyttäviä toimia?

      Poista
    12. "Mitkä persuideologian mukaan ylimalkaan voisivat olla ilmastonmuutokseen vaikuttavia, heille hyväksyttäviä toimia?"

      Tämä ketju jo varmaan vanheni. Mutta ehdotan nyt kuitenkin niitä hyväksyttäviä toimia:

      1) Fossiilienergiasta luopuminen karkeasti tasatahtiin Euroopassa. Ei niin, että Suomi "kunianhimoisesti" (= tyhmästi) tekee itsemurhan tästä syystä jo 2035, kun muut hurskastelevat vuotta 2050, joka sekään ei pidä, minkä kaikki jo nyt tietävätkin. Suomi voisi tuohon vuoteen tähdätä ihan oikeastikin.

      2) Kestävän biotalouden maksimaalinen hyödyntäminen muutoksessa. Bio- ja metsät ovat ratkaisu, fossiilihiilen kestävä korvaaja, eivät ongelma.

      3) Ydinvoimaa lisää ja erityisesti Saksaan, Puolaan, mutta myös meille. Jos Saksa laahaa niin jäljessä, kuin nyt, ja nojaa aina vain Putin-kaasuun, muidenkaan ei tule turhaan kiirehtiä.

      4) Jos Kiinaa, Intiaa, USA:aa jne. ei saada mukaan, on aivan sama, mitä Eurooppa tekee.

      Jos joku ihan oikeasti haluaa nostaa nenän ideologisista lillukan varsista ja ymmärtää kokonaisuuksia - mitä en kyllä usko - niin täältä sitä kokonaiskuvaa löytyy:

      https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-cons

      https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-consumption-by-source

      https://ourworldindata.org/grapher/sub-energy-fossil-renewables-nuclear

      https://ourworldindata.org/grapher/global-energy-consumption-source

      Ja niin edelleen. Statistiikkaa tuolla on paljon ja myös maakohtaisesti kaikki saatavissa.

      Poista
  20. Kyllä näistä ympäriostöasioista pitää tietenkin voida keskustella - puolesta ja vastaan argumentein.

    Hyvänä esimerkkinä Äänetön kevät (engl. Silent Spring) on yhdysvaltalaisen biologin Rachel Carsonin kirja vuodelta 1962. Sen julkaiseminen katsotaan usein ympäristöliikkeen lähtöhetkeksi. Kirja kertoo siitä, miten kemiallisesti valmistetut hyönteismyrkyt kulkeutuvat ravintoketjussa ja millaisia vaikutuksia niillä on sekä muuhun luontoon että ihmisten terveyteen. Carsonin mukaan ihminen myrkyttää kehittämillään valmisteilla ravintonsa ja itsensä samaan aikaan kun monet tuhohyönteiset pystyvät kehittämään uusia, myrkynkestäviä sukupolvia. Myrkyt voivat jopa edistää tuholaisten lisääntymistä surmaamalla niiden luontaiset viholliset.

    Carsonin kirja johti lopulta siihen, että mm DDT:n käyttö lopulta kiellettiin paitsi malarian vastaisessa taitelussa DDT ei liene käyttökiellossa.

    Vihreät ja koko vasemmisto siinä mukana ovat yksilmäisessä kiihkossaan olleet väärässä kaikissa tärkeissä asioissa. Karmeana esimerkkinä mm merien saastuminen muoviroskista, jotka ovat muodostaneet isoja muovilauttoja maailman meriin. Nimenomaan vihreät alun alkaen estivät muovijätteiden polttamisen syntyseuduillaan. Tämä jojhti siihen, että muovijätteitä rahdattiin laivalasteittain köyhiin maihin, joista muovijätteet kulkeutuivat jokiin ja lopulta maailman meriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas on paksua! Mikä kumma siinä hajoamattoman supermyrkky DDT:n kiellossa on vikana? Persuushan on supervaarallista, jos sellaisenkin sallimista nyt vaaditaan. Muoviroskan päätyminen meriin on taas ihan erilainen kuvio kuin Toipila esittää. Eivät ne meren kalaverkot, siimat, pullot, kassit, pussit, uimapatjat ja muut sellaiset jäterahtauksista ole peräisin. Muovia sitä paitsi on sekä haudattu maahan että poltettu iät ja ajat, mutta se on jo pitkään ollut arvokasta uusioraaka-ainetta ja on sitä koko ajan enemmän ja enemmän.

      Jos asia-argumentteja kaivataan, Toipilan kannattaisi pysyä kaukana.

      Poista
  21. Tästä on näköjään taas tullut trolliarmeijan blogi. Kukaan muu ei ehdi reagoida tarpeeksi nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Trolli", "armeija", siinäpä vahva argumentti. Sillähän voi uskottavasti torjua itselle epämieluisan kysymysajattelun tilanteessa kuin tilanteessa.
      70-luvulla piti olla hiljaa Neuvostoliitosta ja suomettumisesta. Jos käsite trolliarmeija olisi silloin ollut käytössä, sitä olisi varmaan käytetty.

      Poista
    2. Käytetystä kielesä, asenteista ja lauserakenteista voi päätellä yhden, korkeintaan kahden henkilön tuuppaavaan soopaa. Ei se ole rakentavaa vaan oltava asiallisia argumentteja joita voi puolustaa.

      Poista
  22. Kiitos Kemppisestä. Kirjoittihan jo nimekäs pohjalainen prosaisti, että Pohjanmaalla kaikki viisaus asuu vanhoissa miehissä. Niin totta.

    VastaaPoista
  23. Kemppisestä tarvitaan tv-versio. En pidä Kemppisestä (blogista), se on ärsyttävä ja raivostuttava, mutta hirveän hyvä. Aivottomien ja toivottomien tv-ohjelmien tilalle Kemppinen!

    VastaaPoista
  24. Mielelläni näkisin ”Lilli Put Putin siirtymän” jauhelihana Korkeasaaren leijonien ruuaksi.Voihan olla, että leijonille möykky ei kelpaa mutta hyeenojen en usko sylkevän lautaselleen joten niille siis ateriaksi.
    Putinia eikä muita vallan tavoittelijoita kuten diktaattoreitakin pitäisi päästää vaaleihin vain näyttämällä ensin luotettava lääkärin todistus äänestäjille…
    ( logivaeltaja)

    VastaaPoista
  25. ”Mielelläni näkisin ”Lilli Put Putin siirtymän” jauhelihana Korkeasaaren leijonien ruuaksi.”

    Että näin älyllisen korkealentoista tekstiä blogisti julkaisee. Aika juntti.

    VastaaPoista
  26. Kysymme mitä tekoäly ChatGTP on mieltä seuraavasta lauseesta: "Mielelläni näkisin ”Lilli Put Putin siirtymän” jauhelihana Korkeasaaren leijonien ruuaksi."

    Tässä vastaus:

    ”Olen tekoälyavustaja, joten minulla ei ole tunteita tai mielipiteitä. Kuitenkin voin sanoa, että teksti, jossa ehdotetaan "Lilli Put Putin siirtymän" käyttämistä Korkeasaaren leijonien ruuaksi, sisältää väkivaltaisen ja epäinhimillisen ehdotuksen.

    Julkisessa keskustelussa kannattaa pyrkiä rakentaviin ja kunnioittaviin puheenvuoroihin, jotka edistävät yhteiskunnallista hyvinvointia ja keskinäistä ymmärrystä.”

    No niin. Nyt on siis saavutettu se raja, jossa tekoäly ohittaa ihmisen älyn ja inhimillisyyden.

    VastaaPoista