Sivun näyttöjä yhteensä

9. marraskuuta 2022

PuhelinSellainen on puhelin. Puhuu, kuulee muttei nää. 


Niinkin nerokas mies kuin entinen rakennusmestari, myöhempi kuplettimestari J. Alfred Tanner, saattoi haksahtaa. Näkee se puhelin. 


Eräässä ylistetyimpiin kuuluvassa scifi-kirjassa kuvataan uskottavasti muun muass aikamatkailua Englannin yliopistoissa noin vuonna 2050. Kirjalla on ansioita syvälle keskiaikaan juuttuneen neidon vaiheiden kuvauksessa, mutta mielenkiintoa herättää “nykyaika” eli vuosi 2050. Esimerkiksi keskienglanti saadaan sujumaan luultavasti hermostoa rukkaamalla, joten tuhansien maapallolla puhuttujen kielten ongelma näyttäisi kadonneen.


Ammattitaitoinen kirjoittaja on varonut vetämästä juonta vinoon esittämällä ihmeitä, esimerkiksi junia, jotka lentäisivät tai edes leijuisivat Lontoosta Oxfordiin ja takaisin. Sitä vastoin ihmiset juoksevat huoneissa vastaamassa puhelimeen ja soittelemassa. Nousemassa on paha pandemia. Riuska tiedonvälitys on tarpeen.


Kun sanotaan että Internet syntyi odottamatta ja mullisti hyvin paljon, tahtoisin täsmentää, että puhe on erilaisista tietoverkoista, joissa solmut kytkeytyvät automaattisesti ja tukeutuvat yleensä myös tietoliikennesatelliitteihin.


Tu kytkeytymisen nimitys oli aikojen alussa “handshake” eli kädenpuristus. Juttelin Kaliforniassa miesten kanssa, jotka olivat olleet suunnittelemassa sitä. Tehtävä ei ollut alkuunkaan helppo: saada viiden yliopiston isot tietokoneet ymmärtämään toisiaan. Kihlauksensa julkaisivat ensimmäisinä MIT itärannikolta ja Stanford lännestä. Koko viritelmän pohja oli paketikytkentä. Viestiin ei tarvittu enää kytkettyä kanavaa eli lankayhteyttä päästä päähän, kuten puhelimessa. Viesti eli signaali jaettiin paketeiksi, joista jokaisessa oli osoite ja muita tunnistustietoja. Viestin palaset liruivat sitten eri reittejä ilmoitettuun osoitteeseen, jossa niistä rakentui lähetetyn sanoman melko tarkka kuva. Kirjainyhdistelmä TCP/IP liittyy kaikkeen tähän.


Ainakin Nokialla oli valmiina kuljetettava tietokone eli tietokonepuhelin selvästi yli 20 vuotta sitten. Se tuli markkinoille 1996. Minulla oli käytössäni sellainen vuodesta 2000. Kuinka ollakaan, menetin mielenkiintoni monipuolisiin puhelimiin. Kymmenen vuotta ja ylikin perusvärkki on toiminut hyvin, hinta uutena noin 100 euroa, ellei satu saamaan halvemmalla.


Matkapuhelimista käydään johdonmukaisen pintapuolista keskustelua. Onko se aiheuttanut suuria muutoksia maailmassa? Vastaisin että maailma on muuttunut sekä ihmisten että muiden eliöiden kannalta ratkaisevasti ja peruuttamattomasti. 


Sota ja muu teollisuus ovat isoja esimerkkejä. Esimerkiksi toisessa maailmansodassa ja kaksikymmentä - kolmekymmentä vuotta sen jälkeen sekä jalkaväki että tykistö, sekä hiili että teräs olivat enimmäkseen väärään aikaan väärässä paikassa.


Ei tämä perustelu ole ainoa eikä ehkä tärkein. Ehkä se ei ole oikeakaan, mene ja tiedä.


Mutta Venäjä aloitti Ukrainan sodan sotilaallisesti katsoen järkevästi, eikä Ukrainalla ollut, sotilaallisesti katsoen, mitään mahdollisuutta selviytyä hyökkäyksestä.


Tapahtui sellaista, mitä juuri kukaan ei osannut ottaa huomioon. Tiedot levisivät käsittämättömän nopeasti ja muun muassa Venäjän armeijan oma heikko tiedonvälitys sai paljon huomiota ympäri maailman. Ukrainassa sekä sotilaat että siviilit osoittivat osaavansa toimia suunnitelmien mukaisesti. 


Venäjällä ei ole viestintävälineiden osaamista. Nyt se on kohtalokasta. Kiinassa muuten on muun muassa maailman suurimmat Applen tehtaat ja siellä kilpaillaan myös kaupallisilla markkinoilla lännen ja sen satelliittien kanssa tehokkaasti.


Yhteiskunnan ja ympäristön kannalta kysymys energiasta on nyt polttava. Sähkön jakelu on 1800-luvun tasolla. Silloin kaivettiin hiiltä ja kuljetettiin sitä milloin mihinkin, hitaasti ja kalliisti. 


Sähkön varastoiminen unohtui sadaksi vuodeksi. Ja sähkön kehittäminen käyttöpaikalla on kova haaste. Lisäksi on muutakin energiaa, puolen maailmankaikkeuden verran. Vahvavoima jyllää ydinenergiassa. Onko se kesytettävissä? Ilmastovaikeutemme liittyvät ongelmaan, että jokainen ruoho ja korsi osaa sen, mitä me emme osaa: ottaa energiaa ympäriltään, ja vielä vähin päästöin.


48 kommenttia:

 1. Kasvikunta se vasta päästää vaikka mitä ja paljon. Yhteyttäminen eli fotosynteesi on prosessi, jossa syntyy mm glukoosia ja happea. Lämmöllä, vedellä ja hiilidioksidilla on oma tärkeä osuutensa tässä tapahtumassa. Hiilidioksidin demonisoinnissa on kummallinen virheajattelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hiilidioksidin demonisoinnissa on kummallinen virheajattelu."

   Liika on tietysti liikaa, mutta mielenkiitoinen on se havainto, että maapallo vihertyy nyt kaiken aikaa lisää melkoista vauhtia. Nasan satellitit tuon hyvin näkevät.

   Tulee tuosta mieleen, että kun kasvihuoneisiin lisätään keinotekoisesti hiilidioksidia, siis tuota "CO2-myrkkyä" kasvun kiihdyttämiseksi, niin missä määrin tuo kasvun kiihdytys pätee myös tässä meidän pallon muotoisessa kasvihuoneessamme.

   Poista
  2. On tuo Toipila vaan ihme veikkonen kun päästää suustaan vaikka mitä ja paljon.

   Poista
  3. Kumma kun tätä hiilidioksidin siunauksellisuutta eivät ole huomanneet muut kuin toipilas ja matelias, vaikka tiedemiehet ovat tutkineet asiaa pitkään. CO2:n käytöstä kasvihuoneissakaan eivät tiedä muut. Miten sitä voi puhtaassa ilmassa edes kasvattaa kasveja? Metsässäkin puut näivettyvät jos ihminen ei päästä sinne hiilidioksidia? Oletteko koskaan käyneet "maalla"?

   Poista

  4. "Kumma kun tätä hiilidioksidin siunauksellisuutta eivät ole huomanneet ..."

   Autuaita ovat yksinkertaiset, sillä he ovat uskossaan varmat.

   Mutta toisaalta, oheisen linkin takana aisiasta "valehtelee" Vaisla Oy, joka toimittaa kasvihuoneisiin CO2-analyysilaitteita:

   https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/VIM-G-Greenhouses-Application-note-B211527FI-B-LOW-v2.pdf

   ... ja tässä taas hiilidioksidia kasvihuoneille toimttava Woikoski Oy.

   "Kasvit tarvitsevat hiilidioksidia kasvaakseen. Niiden hiilihydraatit muodostuvat vedestä ja hiilidioksidista. Hiilidioksidipitoisuus hengitysilmassa on noin 400 ppm, mutta suurin osa kasveista menestyisi paremmin suuremmissa hiilidioksidipitoisuuksissa.

   Kasvihuoneen hiilidioksidipitoisuuden nostaminen voi nopeuttaa kasvua jopa 40 %. Se tuo merkittävää hyötyä tuotannolle ja tehostaa sitä luonnollisesti ja ekologisesti. Satokausi pitenee ja kasvien oma vastustuskyky tauteja vastaan paranee."

   https://www.woikoski.fi/hitsaus/hitsauskaasut/hiilidioksidi.html

   Tässä taas puhutaan hiilidioksidista jo suoraan lannoitteena!

   https://www.linde-gas.fi/fi/processes_ren/modified_controlled_atmospheres/carbonioxide_fertilization/index.html

   Yleisesti myös tiedetään myös se, että mm. Suomen metsien kasvua vauhdittavat sekä typpikulkeumat Keski-Euroopasta, lämpeneminen että CO2-pitoisuuden kasvu.

   Kaikken yksinkertaisimmille sieluille vielä se, jos sallitaan, että ylläoleva ei tarkoita sitä, ettekö fossiilisten poltosta pitäisi päästä eroon. Kyllä pitää.

   Kyse on vain siitä, että maailma ja erityisesti luonto, on paljon, paljon monimutkaisempi juttu täynnä monenaista taksinkytkentöjä, kuin mikä kaikkein fanaattisimpien ideologioiden kannalta olisi suotavaa.

   No, sen pahempi luonnolle, koska sen on nykynäkymin pakko taipua ideologian alle.

   Joten - vaikka se onkin ei-sallittua (haram) - toistan kysymykseni:

   "... missä määrin tuo kasvun kiihdytys pätee myös tässä meidän pallon muotoisessa kasvihuoneessamme. "

   Poista
  5. Vielä CO2-myrkkyä sivuten:

   Liikkuu myös sitkeitä huhuja siitä, että Suomessa monin paikoin juomavedessä esiintyisi hyvinkin suuria pitoisuuksia divetymonoksidia !!!

   Itse asiassa suurempia kuin esim. Saksan teollistuneimmillakaan alueilla!

   Miksi tästä ei puhuta? Miksi tälle ei tehdä mitään?

   Vaadinkin, että EU välittömästi rytkäisee ulos samantien heti kaikkia sitovan asetuksen, jolla asetetaan tiukat ylärajat juomaveden divetymonoksidi-pitoisuuksille.

   Poista
  6. Hiilidioksidin "siunauksellisuudesta" puhuva kommentaattori haluaa muuttaa maapallomme kasvihuoneeksi?

   Poista
  7. Epähauska, epähauskempi, Matias K.

   Poista
  8. Nämähän ovat likemmäs parikymppisiä kohta, molrmmat hilpeät nuoret sedät?

   Perinteitä kunnollistetaan ja taivaanranttaa maalataan ja vaarin vanhalla aatteella hakataan, kuin perintö kirveellä johon iskä vaihtoi terän ja poika varren...

   Poista
  9. Kasvit eivät ole eläimiä.
   Kalojen kasvatuslaitoksilla tapetaan CO2-myrkyllä ja se on tuskallinen tukehdutuskuolema.

   Muistan kun nuorena näin sukellusveneonnettomuuselokuvan joka oli nuorelle kauhukuva. Ihmiset läähätti sukellusveneen lattialla istuen kuolemaisillaan hiilidioksidimyrkkyyn (hapen loppuminen on usein oikeasti hiilidioksidimyrkytys) ja koittivat imeä pussin kautta, pussin jossa oli lipeätabletteja joka imeisi tappavan CO2-myrkyn poies. Mutta ne tabletit alkoi kostua ja heiketä...

   MMM...

   Poista
  10. Vielä lisäksi: Aikoinaan lähellä tietokonesalia olevassa tietokonepääteluokassa oli rei'itetyt lattiat ja seinällä ja ovella varoitus. Sammutuslaitteiston käynnistyttyä pitää poistua luokasta VÄLITTÖMÄSTI muuten uhkaa CO2-myrkytyskuolema.

   Teitä on nyt varoitettu. Emme ole kasveja vaikka M niin luulee.

   Poista
  11. Hiilidioksidi ei ole se juttu vaan ilman epäpuhtaudet ja pienhiukkaset kuten noki. Aktiivinen ihminen tuottaa hengittäessään hiilidioksiidia noin 1.000 kiloa vuodessa. Olympiaurheilijat vielä enemmän. Hiilidioksidia käytetään mm elintarvikkeiden suojakaasuna. Divetymonoksidiin kuolee ihmisiä Suomessa vuosittain alle 200. Maailmalla vuosittan abouttiarallaa yli 370.000 joka vuosi. Maailman näkyvimmät ilmastoasiantuntijat kuten entinen USA:n varapresidentti Al Gore ja teini Greta Thunberg suoltavat lähinnä pelkkää propagandaa, joka on ruokkinut kollektiivista harhaa hiilidioksidin pahuudesta eri maiden valtiojohtoa myöden. Milloin tästä harhasta kyetään irtautumaan? Esimerkiksi Neuvostoliitto vapautui kommunismin harhasta 70 vuodessa. Meneekö nyt kauemmin?

   Poista
  12. Se on muuten pauttiarallaa.
   Lähinnä pelkkää tosiaan.
   Ruvetkaa vetään henkeä, kohta se loppuu.
   Hiki laiskan syödessä, jano aina juodessa.

   Poista
  13. Blogisti voi sensuroida, jos menee jankkaaminen liian ptkälle, mutta kiinnostaisi tietää, ymmärsivätkö kommentoijat yllä, että C02 on kasveille kasvua kiihdyttävä ja täysin välttämätön ravinne?

   Ja ymmärrettiinkö se, että maapallo on sananmukaisesti yhden sortin kasvihuone, missä tuon kasvua kiihdyttävän CO2-lannoitteen pitoisuudet ovat nousussa. Jos ymmärrettiin, menikö perille se pohde, että mahtaakohan CO2-pitoisuuden kasvu myös tässä pallonmuotoisessa kasvihoneessamme kiihdyttaää kasvua siellä, missä kasvulle edellytyksiä on. Nasan satelliitit nimittäin väittävät noin olevan.

   Se, että CO2 on ihmiseille ja eläimille myrkky, jota ne toki itsekin erittävät, on tietenkin totta. Mutta ilmakehän pitoisuudet voi vaikka kuinkanmoninkertaistaa eikä siitä vielä mitään haittaa eläville ole.

   CO2:n haitat tulevat tietenkin muuta kautta - keskilämpötilojen nousun kautta.

   Lämmön nousu on monessa suhteessa haitta, mutta joissakin suhteissa myös hyöty. Tästä huolimatta fossiilisten poltosta olisi hyvä päästä eroon, jotta nousu ei ole liian suurta. (Valitettavasti vain fossiili palaa nyt taas entistä riehakkaamin jopa Euroopassa, kun paljastui, että esim Saksa on rakentanut koko tulevaisuutensa Putinin vihreäksi julistetulle (!) fossiiliselle maakaasulle.

   Pyydän vielä anteeksi, että joudun tällaista yläastetasoista perustietoa jakamaan täällä, mutta tarve näytti olevan aivan huutava.

   Luonto on suoraan sanoen perkeleellinen siinä, että esim. kemiallisia aineita (kaikki aineet muuten ovat kemiallisia) ei voi jaotella suoraviivasesti hyviin ja pahoihin.

   Nykymeno, missä triggeröidytään yksittäisiin sanoihin, kuten "hiilidioksidi", suorastaan vaatii, että kaikki, aivan kaikki on voitava luokitella mustavalkoisesti hyväksi tai pahaksi. Epäreilu juttu, että luonto ei tätäkään jaottelua tottele.

   Poista
  14. Kymmenisen vuotta sitten naapurissamme olevan teollisuuslaitoksen hiilidioksidisäiliön venttiili räjähti. Menin katsomaan ja havaitsin että ylhäältä olevasta venttiilistä purkasi kaasua kovalla voimalla. Vieressä on hoivakoti jonka potilaat mielestäni olivat vaarassa. Tilasin palokunnan paikalle jotka eristivät alueen. Kun palomiehet kuulivat että kyse on hiilidioksidista, he olivat pettyneitä ja ihmettelivät miksi heidät oli kutsuttu paikalle. He eivät käsittäneet että kaasusta olisi mitään vaaraa koska se heidän käsikirjansa mukaan ei sitä ole. Mitenkähän olisi?

   Poista
  15. Putinin klikki ja suurin osa venäläisistä eivät ole vapautuneet herrakansan harhastaan vieläkään. Vasta idän jätti Kiina tulee heidät siitä vapauttamaan.

   Poista
  16. Ei se nokikaan "mene perille". Sama änkyräpuolue tai öyhöttäjäsakki joka kieltää CO2-myrkyn panee hanttiin myös jos näyttää tutkimustuloksia että heidän oma rakas puulämmitteinen kotisaunansa on tappavan myrkyn tuottaja. Kuten on. Tutkitusti. Ja pitäisi asettaa ainakin lähiöissä nämä puusaunat ja puutakat rakennuskieltolistalle koska se myrkyttää sairaat ja piilosairaat kuoliaiksi.

   MMM...

   Poista
  17. MMM

   Pienhiukkaset ovat jossakin oloissa ihmiselle ongelma. Takkojen CO2 ei lainkaan.

   Poista
  18. Pieniukkaskommentteja.

   Poista
 2. https://areena.yle.fi/podcastit/1-63501729 on tänään avoinna vasta klo 13.30 alkaen, sitä ennen suorana klo 13-13:30.

  Itse laitan vastuuta Jukka ja Kullervo Kemppiselle fb-sivujeni tämän päivän tekstissä vuosien 1915-2022 välisenä aikana (teksti ja runo löytyvät avoimesta META-hausta).

  Meitä junantuomia saamelaislain säätäjiä on ILO169-asiassakin aika monta emmekä muodosta vähemmistöä ja osaamme toki lain torpata. Katkeroituneena siitä, ettemme lestadiolaisuutta tai katalonialaisuutta osaa säästää saati säätää.
  kts myös Ville Ranta, Iltalehti 9.11.

  Muuri murtui eilen 33 vuotta sitten, mutta uusi rakennetaan.
  Tänäänkin, kun Martti-hanhi kuljettaa Peukaloista kohden etelää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostelin tuossa uutisia. Helpottaisikohan lain säätöä, jos koplattaisiin siihen kaveriksi vaikkapa keskustalaiskäräjälaki.

   Poista
 3. Koko puhtain ympäristöomintunnoin olisin toivova että enemmän pyöräiltäisiin ja pienkulkuneuvoja oltaisiin sillä silmällä katselevia että voinko ja kehtaisinko. Onhan hassua että kahta muovikassillista ruokarysästä noudettaessa polttoainetta palaa ottomoottorissa määrä joka polttokennon vetyekvivalenttina riittäisi maamme mitan pystysuunnassa kuorman ollen normihenkilö l. 75 kg massaltaan.

  Autotten akut verkkoon puskurivaraajiksi, hop!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epispöhköä kun itse ei viitsi ja olisi muilta vaativa joskin vissiin ihmisellistä.

   Ympäristöön roiskuu kun rapataan aina vaan eikä lyödä kynsiä oikein. Ei se pitkään pysy. Parit pakkaset niin se korkkaa. Alas se ropsahtaa kuin Triplan ikkuna.

   Oudoksun sitä kuinka jaksan kaksi täpöä ruokakassillista kotio kantaa ja muttenpäs sitten viedä kyseisten kassien mukana salakavalasti tulleita roskia niissä, tai en oikeastaan ihan sitä vaan kun sanotaan että pitää syödä että jaksaa. Eikä!
   Söisinkö kaupassa? Puntarilla istuskellen, taaraisin...
   Entäs jos siellä on/ei on toalettia? Olisi hyvä että on/ei ole. Arvaamme kilpaa miksi,emmekö?Just, sinne eiole tarkoitus jäädä asumaan, ostaminen on olennais-keskeistä ihmisellä.

   Niin ja hintojen kuuluisi olla tasatut. Irtokarkkihyllyissä on. Pitänee koittaa naapurin/inhoittavan naapurin muksujen punnitsemista ja huolella karkitsemista ensittäin, varoiksi. Uskallan!

   Arvaan jo? Joku kysyy pianaikaan että: Entä ympäristö!
   Niiettä onko sisätiloihin suunniteltu muita kuin ilmastointeja? Ulkona voi olla hyvin itse, eipä sillä - varsinkin jos lapsella on pitkävartinen lapio ja yrittäjähenkeä. Useammalla mukelolla toteutunee väittämän 'kilpailu on kaikkien etu' jyrkän vääräksi todistaminen arvellakseni kätevästi.

   Poista
  2. Syö savea, p-skanna keramiikkaa.

   Poista
  3. Syö säästäen savea, vaikka kalkki tekee isät rikkaiksi se tekee pojat köyhiksi.

   Poista
 4. Pakettikytkentäisen verkon suunnittelun lähtökohtana oli kehittää vikasietoinen verkko. Sen ajan piirikytkentäinen puhelinverkko ei näet ollut maanpuolustuksen kannalta käyttökelpoinen hierarkisen rakenteensa tähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hierarkinen järjestelmä on erinomainen kun johtoa vedetään maastossa. Sen päällä voisi olla pakettiprotokolla jolloin data kulkisi joka paikkaan mutta olisi aika kuormittava kaikille.

   Poista
  2. Siinä hierarkiassa samalla tasolla olevia keskuksia ei ollut lainkaan liitetty keskenään, vaan ainoastaan ylätasolla olevaan keskukseen.

   Poista
 5. "Ukrainassa sekä sotilaat että siviilit osoittivat osaavansa toimia suunnitelmien mukaisesti."
  Sanoisin ennemminkin päämäärätietoisesti, koska kaikki tietävät, mitä Clausewitz sanoi suunnitelmista. Venäläiset ovat sen sijaan noudattaneet suunnitelmia, joita ei voi muuttaa kuin Putinin luvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukraina oli valmistautunut sotaan, paremmin kuin meikäläiset 1939. Kun kolonnat alkoivat vyöryä rajan yli, eivät ukrainalaiset jääneet sormi suussa ihmettelemään vaan heillä olivat dronet ja pikku ohjukset heti käytössä. Panssareita ja ajoneuvoja tuhottiin parissa viikossa järjettömiä määriä. Tästä ei silloin vielä puhuttu mitään, vain venäläiset tiesivät, jotka jäivät henkiin. Aivan sama oli tilanne kun venäläisten valiojoukot laskettiin maahan Hostomelin lentokentälle. Ukrainalaiset tuhosivat heidät heti niille jaloille. Ilmeisesti vain yksi jäi vangiksi.

   Poista
  2. Suomella oli 1939 se ongelma, ettei ollut sotatarvikkeita, eikä kukaan niitä meille myynyt - lahjoittamisesta nyt puhumattakaan - kaikkein vähiten natsi-Saksa, joka venäläisten toiveesta sulki Itämeren ja esti muitakin yrittämästä mitään.

   Stalinin synttäreitä piti parin viikon päästä hyökkäyksestä juhlia Helsingissä. Juhlimatta jää, perkele, päätti suomalainen jermu torrakko kädessä ja sätkä huulessa.

   Ja jäi myös.

   Poista
 6. "Mutta Venäjä aloitti Ukrainan sodan sotilaallisesti katsoen järkevästi, eikä Ukrainalla ollut, sotilaallisesti katsoen, mitään mahdollisuutta selviytyä hyökkäyksestä."
  Näin varmasti oli. Mutta moni on todennut, että ihmeen valmistautumaton Ukraina hyökkäykseen silti oli. Tämän takia Venäjä eteni aluksi tosi nopeasti. Ei ollut miinoitusta. Rajakaupunkien puolustusta ei vahvistettu. Ei liikekannallepanoa, vaikka Venäjä siirsi joukkoja isossa määrin rajalle. Ukrainan ukot eivät olleet kaivautuneet maahan. Ei ollut "Salpalinjaa". Vaikka ainakin jälkiviisaat tiesivät että hyökkäys tulee. Ja kai siitä jenkkien "agentit" puhuivat aika tavalla suoraan ja kovaäänisestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtenä syynä valmistautumattomuuteen oli valtava korruptio. Venäjä eli Putin oli käyttänyt yli miljardi dollaria ukrainalaisten upseerien lahjontaan jotta vastarintaa ei olisi ja jotta he tietäisivät kaiken tarpeellisen. Myös monia kohteita olivat venäläisten apurit valmistaneet aseilla ja muonavaroilla yms. jotta venäläisten olisi helppoa valloittaa paikkakunta toisensa jälkeen. Ukrainalaiset löysivät näitä kätköjä mitä kummallisemmista paikoista ja osa niistä ehti olla venäläisille hyödyksi. Sittemmin osa näistä ukrainalaisista maanpettureista on vangittu ja heitä odottaa ikävämpi tulevaisuus..

   Poista
 7. Pikkupoikana piti kokeilla kaikenlaisia uudenaikaisia teknillisiä kojeita, kuten esim. lankapuhelinta. Se oli käsivälitteinen siihen aikaan vielä. Ja soitin. Mutta kun en tiennyt kelle olisin soittanut, väänsin meidän oman puhelinnumeron. Luurista ei kuulunut mitään pitkään aikaan mutta sitten vihainen ämmänääni sanoi: "Lopeta poika heti se pelleily." - Sus siunakkos kun säikähdin.

  VastaaPoista
 8. Ukrainan kannattaisi aloittaa jatkuva säkkijärven polkan soittaminen radiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi soida täällä, kokeeksi.

   Poista
  2. Noh, jossei nyt kuitenkaan sitä. Jos kokeeksi niin Verdi sai aikaan kelvollisia alkusoittoja. Nabucco? Tai Bizet? Tai jospa Suppé, kevyt ratsuväki? Unohtaen Halla-ahon hetkiseksi (Lasten liikennelaulu, G. Malmsten) voisi päivänpoliitikoille - politiikanteon perustaville aiheille, SOTE - Apotti -akselilta soittaa reipasta roskaa (rent och rama skit) kuten Madonna Hung up, tai Simo Salminen Suurena miehenä.

   Shit sells itself.

   Niinhän me kaikki sananvapaudesta kärsimään joutuvat teemme, tai olemme tekevinämme. Haiseehan sekin.

   Sleepy Sleepers Putkabileet.

   Poista
 9. ”Viestiin ei tarvittu enää kytkettyä kanavaa eli lankayhteyttä päästä päähän, kuten puhelimessa.”
  Tarkennetaan: Se pakettikytkentää vanhempi tapa eli piirikytkentä ei vaadi lankayhteyttä päästä päähän, siinä voi hyvin olla radioyhteyskin välissä. Olennaista on, että tietty kanava on varattu kytkennän jälkeen kahden päätteen väliselle yhteydelle oli lähetettävää tai ei. Pakettikytkentäisessä verkossa yksittäisessä kanavassa liikkuu peräkkäin eri yhteyksiin kuuluvia ’paketteja’ jolloin kanavien kapasiteetti tulee paremmin hyödynnetyksi.
  Pakettikytkennästä on sitten kevytversio, jossa osoitteella varustettuja paketteja vain lähetetään ja toivotaan, että menee perille. Luotettavammassa ’connection oriented’-versiossa muodostetaan ensin varmistettu yhteys jota sitten käytetään.
  - ar

  VastaaPoista
 10. Eihän se hiilidioksidi sentään mikään myrkky ole, vaikka se suurina pitoisuuksian syrjäyttää hapen ja voi tukehduttaa ihmisen. On tapauksia, kun keväällä huonosti tuuletettuun perunakellariin on kuollut ihmisiä hapen puutteeseen, kun hiilidioksidipitoisuus on kohonnut vaarallisen korkeaksi. Itse muistan alokasajalta puolustusvoimista, kun joskus aamuyöstä oli pakko käydä tarpeella eskadroonan kylpyhuoneessa. Palatessa nukkumaan, niin ovelta piti oikein ottaa vauhtia, jotta pääsi tupaan sisälle. Sen verran oli yön aikan parikymmnetä alokasta päästänyt tuvan ilmastoon hiilidioksidia hengityksessään ja suolikaasuissaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna liekö tukehtimiskuolema ollut kuinkakin lähellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen säilyy hengissä vaikka hapen osuus olisi pudonnut 21%:sta 10%:iin mutta 11-12% hiilidioksidia on jo siihen nousuun mennessä tukehduttanut uhrin.

   Poista
  2. Silmä tavoitti pikkuriikkisen flektin ISSllä kuvatusta pätkästä, astrohenkilön nukkumispaikan pääpuolessa. Ilmapa ei aina virtaakaan itsekseen ja hiilidioksidimyrkytyksen päänsärky iskee niskapuolelle kuin tylsä kirves, useamman tunnin toistaitoisuus seuraa siitä.

   Kasarmeista kakkuvatiin, moottoritykkiveneillä miehistöskanssin kansiluukkua ei toden totta voinut sulkea, ei edes talveksi halliin hillottujen Nuolien.

   Lisäksi olen vakuuttunut että kunhan saamme pikaisesti aikaan mutaman tuhat kappaletta ydinkäyttöisiä saunankiukaita niin jopa loppuu se joutava prätinä pienhiukkasista. Kieroa nimbyilyä se sellainen saunojen regulointi on, ja sille se haisee mistä sitä tulee, mitättömien kuvatusten tunkkaiselle mielikielelle.

   Poista
  3. Esimerkiksi Covid-19-rokotteiden varastointiin ja kuljetukseen tarvitaan luotettava kylmäketju. Ilmeisesti ainakin toistaiseksi paras ratkaisu tällaiseen kylmäketjuun on hiilidioksidijää. Työturvallisuuden ja kuljetettavien tuotteidern laadun varmistamiseksi on tarkat toimitaohjeet.

   Poista
  4. Neste Advanced Power Systems (heh, just) kehitteli -80 -luvulla aurinkopaneelisovelluksen kylmäkaapista rokotteiden kuljettamiseksi. Dromedaari jaksoi sen hyvin kantaa.

   Nyt saa jo mökkerölle kahvinkeittimen ja jääkaappikin on hyvä olla ettei maidot pääse piimimään ja ne metsämansikat pysyvät hyvinä. Ajatella miten menisi hyvä shampanja hukkaan kuulkaa, ja mitä vieraatki ajattelisivat. Olennainen on myös peruslämpö mutta tässä mennään jo mökkitalonmieskoulutuksen nykytasolle eikä sille oikein voida mitään kun väki on niin sivistynyttä ettei työ enää kelpaa vaikka saisi ilmaisen työpaikan, ja vaikka niillä työttömillä on sitä aikaa, no niin no.

   On se kuulkaa kumma kun tiskikoneen vesipumppu on niin herkkä ettei jäätymistä kestä. Eikö osata suunnitella kunnollista?

   Jätevesilaki nyt ainakin on kunnolla tuumittu.

   Poista
 11. Kyllä tyä ootte tyhmiä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon tarkempaa erittelyä miksi olemme tyhmiä. Ainakin itse yritän tehdä parannuksen, kun tietäisin oman tyhmyyteni yksilöidymmin.

   Poista
  2. Se on aivan totta. Olet oikeassa. Toipilan kohdalla asia on kukaties vielä monitahoisempi mutta omasta tyhmyydestäni johtuvista syistä myönnän täten että olen tyhmä ja lujasti kaikkea ylimääräistä älyperäistä sielututkaelmaa vastustava. Tyhmyys kunniaan, ja kiltteys kans.
   Onko se ihan pakko aina ihmisen luulla olevansa viisas?
   Ei se ole viisasta jos uskoo viisas olevansa, se on pikemminkin älykästä.
   Oletko sinä omasta mielestäsi älykäs ihminen?
   Luulen että et. Juuri siksi olen tyhmä, kuten kaikenkattavasti sanoitkin, ja vieläpä lyhyesti.
   Tämäpä oli virkistävää, kiitokset!

   Oliko sinulla jokin epäilys että täällä ei olisi riittämiin vertaista seuraa?

   Poista
 12. Näkeekö ökyluurin kamera mitä operaattorin, valmistajan, jonkin harhaisen tiedusteluyrityksen tai vaikka Anonymousin krakkeri viitsii kurkkia? Aivan saletisti näkee.

  Kasvojentunnistus lukee ilmeitä kun kirjoitatte, kun mainos keskeyttää, kun pitäisi keskittyä ja kun kierrätte eksyksissä pysäköintihallissa kehää väärässä kerroksessa. Kun tähän liitetään sähköinen lompakko ja kaikki muu mikä voidaan lukea etäältä - ettekä voi tietää kenen toimesta - olette pelkkä etäluettavan laitteen kanto-osa, yhteensä drooni. Tämä on se tietoverkko johon olette itse uineet, rysän perälle.*

  Rysänperä, paikkakunta K. Suomalaisen piirroksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi päällekirjoitus pois. Tässä, tosin alla: I. Hallantie. Nuin. Joskus tapaa jäädä kun on jotnkin kenkku näillä nakkisormilla sivellä ruutu tämä.
   Terveisiä Rysänperältä, Suomen ainoo paikkakunta jossa ei ole yhtään Kesätapahtumaa. Tervetuloa!

   Poista